Kultur och nöje

Så har Utøya lämnat spår i kulturen

Rakel Mortensdatter Birkeli överlevde terrordådet på Utøya. I dokumentären 'Rekonstruktion Utøya' iscensätter hon och tre andra överlevare sina upplevelser med hjälp av unga skådespelare. Pressbild.
Foto: Vilda Bomben Film AB
Kultur och nöje
Kultur och nöje Tio år efter terrordådet i Norge har händelserna på Utøya skildrats i så väl konst som film och litteratur. De ohyggliga konsekvenserna och dådets ideologiska motiv får kulturskapare att vilja berätta om händelserna, tror regissören Carl Javér.
– På ett sätt är det Europas 9/11, vi tvingas närma oss frågan: Vad tål vår demokrati?
PREMIUM

När medierapporteringen har gått vidare till nästa stora händelse och uppdateringarna i sociala medier har blivit färre dyker de upp, de konstnärliga försöken att tolka och förstå mänsklighetens stora trauman. Händelserna i Norge den 22 juli 2011 har skildrats av både överlevare och konstnärer utan personlig relation till terrordådet – men kan vem som helst göra anspråk på kollektiva sår?

Carl Javér, som har regisserat dokumentären 'Rekonstruktion Utøya', menar att vi har ett ansvar att förmedla vittnesmål från svåra händelser. Arkivbild.
Carl Javér, som har regisserat dokumentären "Rekonstruktion Utøya", menar att vi har ett ansvar att förmedla vittnesmål från svåra händelser. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Konstnär lämnar Hongkong för Taiwan

Under 2019 anordnades stora protester i Hongkong mot ökat inflytande från Fastlandskina. Arkivbild.
Foto: Moa Kärnstrand/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kacey Wong, en av Hongkongs mest kända konstnärer och dissidenter, lämnar nu Hongkong för Taiwan i hopp om att få "100 procent frihet", skriver AFP. Beslutet är en reaktion på de hårdare tagen mot kulturlivet.

Kacey Wong meddelade sin avresa i ett inlägg i sociala medier där han i en svartvit-video sjunger en variant av Vera Lynns 1930-talslåt "We'll meet again", där han också skrev: "Att lämna är inte lätt, att stanna är också svårt".

Han bekräftade senare i en intervju med Hong Kong Free Press att att han flyr av politiska skäl och hänvisade till det krympande utrymmet för konstnärlig frihet.

Nationalsången i metallbur

Kacey Wong är bland annat känd för sin aktivistiska och politiska bildkonst. Men han har också gjort performanceverk som "The Patriot", då han 2018 framförde Kinas nationalsång inifrån en röd metallbur.

I och med den nya lagen som infördes förra året är det nu förbjudet att göra sådant som anses håna Kinas nationalsång eller flagga. Och Wong säger till Hong Kong Free Press att han inte är villig att kompromissa med sin konst, och att han alltid har uppskattat Taiwans kultur och konst.

"Jag tycker att den är mogen och djup, och samhället är på en och samma gång både sofistikerat och rått, vilket jag gillar", säger han till organisationen.

Hårdare tag

Hongkongs kulturliv har påverkats starkt av den nya säkerhetslagen. Bland annat har filmcensuren skärpts, flera böcker har plockats bort från bokhandlarnas hyllor och kulturutövare har gripits.

I måndags greps sångaren och aktivisten Anthony Wong, anklagad för korruption. Tidigare i sommar anklagades två barnboksförfattare som liknat demokratisupporters vid får omringade av vargar för upproriskhet.

FAKTA

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress den 30 juni 2020 och sägs ha som syfte att "skydda rikets säkerhet".

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder samt EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Kultur och nöje

Då har nya "Sagan om ringen"-serien premiär

'Sagan om ringen'- och 'Hobbit'-trilogierna har spelat in sex miljarder dollar. Nu är en ny tv-serie på väg. Arkivbild.
Foto: Pierre Vinet/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den nya "Sagan om ringen"-serien, vars namn ännu inte är känt, har fått sitt premiärdatum. Inspelningarna är nu klara och det första avsnittet av serien kommer att släppas på streamingtjänsten Amazon Prime Video den 2 september 2022, skriver Deadline.

Vid premiären blir serien tillgänglig i 240 olika länder och regioner världen över. Därefter släpps ett avsnitt per vecka.

Serien utspelar sig några tusen år före händelserna i JRR Tolkiens "Bilbo – en hobbits äventyr" och "Sagan om ringen"-trilogi. Inspelningen har beskrivits som världens hittills dyraste, första säsongen kostade 465 miljoner dollar, motsvarande 3,9 miljarder kronor, att spela in.

Två av avsnitten regisseras av svenska Charlotte Brändström som tidigare arbetat med tv-serier som "The witcher", "Jupiter's legacy" och "Outlander".

Rättad: I en tidigare version var premiärdatumet felaktigt. Det förekom även en felaktig om i hur många länder serien blir tillgänglig.

Kultur och nöje

Ormen har huvudrollen i nya thrillern

Silje Ulsteins roman 'Kräldjursmemoarer' ges nu ut på svenska. Pressbild.
Foto: Oda Berby
Kultur och nöje
Kultur och nöje En pytonorm i Ålesund under tidigt 00-tal och en försvunnen flicka 14 år senare i en annan norsk småstad. I sin debutroman "Kräldjursmemoarer" väver Silje Ulstein ihop flera levnadsöden till en psykologisk thriller.

– Då jag skrev något av det mörkaste i den här berättelsen blev jag lite överraskad av mig själv, att jag hade det i mig. Men det var så det måste vara. Även fast det kommer ur min egen fantasi så såg jag inte något alternativ, säger Silje Ulstein.

"Kräldjursmemoarer" är en mörk berättelse med flera lager. En psykologisk thriller som utspelas under 00-talet och 2010-talet i de norska städerna Ålesund, Silje Ulsteins uppväxtstad, och Kristiansund. Handlingen berättas genom fem individer – varav en är pytonormen Nero. Att låta en av romanens protagonister vara en orm kan tyckas som ett vågat grepp.

– Det var en spontan idé som kom när jag hade bestämt titeln. Det kändes spännande med att perspektiv som är så långt ifrån mitt eget. Det gör allt lite overkligt och ger en viss stämning till texten.

Ömsar skinn

Att det blev just en orm började med att en av Silje Ulsteins vänner volontärarbetade med omplacering av katter.

– Hon berättade att hon var rädd för att katten skulle hamna i händerna på en ormägare, och bli föda till ormen. Det var en så skrämmande tanke och jag började fundera på vem som skulle kunna göra något sådant.

Romanen handlar inte enbart bokstavligt om att ömsa skinn utan även ur ett mänskligt perspektiv. "Kan man bli en annan?", är en fråga som Silje Ulstein intresserar sig särskilt för och det är huvudtemat i "Kräldjursmemoarer".

Handlingen har inslag av incest, och ormen är delvis ett objekt för begär. I "Kräldjursmemoarer" utforskar Silje Ulstein sexualitet men också känslor kring ensamhet och skam.

– Det är en befrielse att utforska det mörka i oss. Man kanske kan kritisera mig för att gå för långt, men för mig känns det rätt. Det är skakiga människor med mycket bagage som jag skriver om. När jag skapade de här rollfigurerna var jag nog på en mörkare plats känslomässigt än vad jag själv förstod. Men det har varit viktigt för mig att hantera det mörka på ett bra sätt.

"Kräldjursmemoarer" har redan översatts till ett tiotal språk. När den gavs ut i Norge i fjol ledde kritikernas vitt skilda åsikter till en kulturdebatt om den norska litteraturkritikens mående. Kan en debutroman läsas så olika att en kritiker sågar den och en annan ger den högsta betyg?

Silje Ulstein har försökt att hålla sig utanför den debatten och ser det som positivt att debuten blev så omtalad, även om det då var känsloladdat, och diskussionen snabbt kom att handla om mycket annat än just hennes bok.

– Den går ganska långt och är lite vågad så jag kan förstå att det finns oenighet kring den. Men det var lite märkligt att uppleva som debutant. Fast det mesta har ändå varit positivt även om det inte är en bok för alla.

Försökte skriva annat

Silje Ulstein skrev på "Kräldjursmemoarer" under närmare fyra år, samtidigt som hon jobbade heltid som administratör vid universitetet i Oslo. När hon nu ska skriva sin andra bok går hon ned i arbetstid för att kunna ägna sig åt sitt författarskap på halvtid.

Hon har ännu inte klart för sig exakt vilken berättelse det kommer att bli men det blir troligen en spänningsroman även denna gång, och kanske kommer en av av huvudpersonerna från "Kräldjursmemoarer" att återkomma.

– När jag gick på Skrivarakademien var det ingen som skrev eller läste krim och då började jag tänka att jag skulle skriva en annan typ av bok. Jag disconnectade från den genren och försökte i många år att skriva något annat. Men när jag var färdig kom jag gradvis in på den banan igen.

Bland hennes förebilder finns Stephen King, Karin Fossum, Jon Fosse och svenske John Ajvide Lindqvist.

– Jag gillar krim som går djupt in i det mänskliga, det får inte bara var underhållning utan ska ha hjärta också.

Sally Henriksson/TT

'Det var en överväldigande upplevelse att leva mig in i den här berättelsen. Att det var det här jag måste skriva', säger Silje Ulstein om arbetet med den psykologiska thrillern 'Kräldjursmemoarer'. Pressbild.
"Det var en överväldigande upplevelse att leva mig in i den här berättelsen. Att det var det här jag måste skriva", säger Silje Ulstein om arbetet med den psykologiska thrillern "Kräldjursmemoarer". Pressbild.
Foto: Oda Berby
Silje Ulstein är delvis uppvuxen i Ålesund på den norska västkusten, där delar av 'Kräldjursmemoarer' också utspelar sig. Pressbild.
Silje Ulstein är delvis uppvuxen i Ålesund på den norska västkusten, där delar av "Kräldjursmemoarer" också utspelar sig. Pressbild.
Foto: Oda Berby

FAKTA

Fakta: Silje Ulstein

Född: 1985, uppvuxen i Ålesund, Norge. Bor i Oslo.

Gör: Arbetar deltid som administratör vid Oslo universitet. Har studerat litteraturförmedling vid Oslo universitet och studerat vid Skrivarakademien i Bergen.

Aktuell med: Debutromanen "Kräldjursmemoarer" som nu ges ut på svenska.

FAKTA

Fakta: Silje Ulstein om...

...ormar: "Innan jag började skriva romanen var jag ganska rädd för ormar, eller i alla fall skeptisk. Men jag var ju tvungen att veta hur det känns att röra vid en ormen för att kunna skriva om det. Jag åkte till akvariet i Bergen två gånger, första gången kände jag bara på skinnet, andra gången höll jag i en orm. Nu har jag inga särskilda problem med dem."

...krim-vurmen: "Jag tror att den kommer att fortsätta. Det är en genre med så många undergenrer. Det är något med att läsa en historia om det som verkligen skrämmer oss, det tror jag aldrig att vi kommer att sluta med. Men genren kommer säkert att utvecklas ännu mer."

Kultur och nöje

Svenska modellen Gale gör skådespelardebut

Kelly Gale (till vänster), här med den danska modellen Josephine Skriver. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den svenska fotomodellen Kelly Gale ska debutera som skådespelare i actionthrillern "The plane", rapporterar Deadline.

Skotske Gerard Butler spelar huvudrollen, en pilot som tvingats nödlanda ett flygplan på farlig mark och hjältemässigt gör allt för att skydda sina passagerare från olika hot i väntan på att flygplanet ska hittas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Frank Ocean dragplåster till Coachella 2023

Frank Ocean ska återvända till Coachella – men först 2023. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Frank Ocean är det stora dragplåstret till Coachella, men 2023, avslöjar festivalens grundare Paul Tollett i en längre intervju med Los Angeles Times.

Coachella har skjutits upp tre gånger sedan pandemin började, och Frank Ocean var planerad som en av huvudakterna när den ställdes in första gången 2020.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Kultur och nöje

Portman hoppar av Ferrante-film

Natalie Portman har hoppat av filmatiseringen av Ferrante-romanen 'Dagar av ensamhet: Tre berättelser om kärlek'. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Natalie Portman hoppar av HBO:s filmatisering av Elena Ferrantes roman "Dagar av ensamhet: Tre berättelser om kärlek".

Portman skulle både ha ha spelat huvudrollen och varit exekutiv producent, och nu meddelar HBO att de lägger hela projektet på hyllan, uppger Hollywood Reporter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fotografiska lanserar ny livescen

Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

I höst inviger Fotografiska i Stockholm den nya livescenen Fotografiska Live. Programmet innehåller bland annat vernissager, livemusik, klubb och en serie litteratursamtal som kommer att anordnas på torsdagskvällar i samarbete med litteraturtips-tjänsten Bookling.

"Vi vet att det finns ett uppdämt behov av att mötas, inspireras och njuta ... Fotografiska Live blir allt som händer här och nu i vårt hus – en mer innehållsrik och spretig livescen än vad vi någonsin haft tidigare", säger Johanna Löf, programansvarig på Fotografiska Stockholm, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Drömspelningen: Björn Dixgård

Kultur och nöje
Kultur och nöje Mando Diaos sångare Björn Dixgård är näst på tur i TT:s artikelserie "Drömspelningen". Han längtar efter festivaler och "ljudet av publikhavet när bandet äntligen kliver ut".
PREMIUM

I juni förra året släppte Mando Diao sitt tionde album "I solnedgången" – en fortsättning på succéalbumet "Infruset" från 2012, tillika en återgång till svenskan, där tonvikten lagts på tonsatta dikter av Nils Ferlin, Gustaf Fröding och Karin Boye.

Sedan blev det tyst. Medan pandemin fortsatte att sätta käppar i konserthjulen – den turné som skulle ha följt på skivsläppet flyttades fram till januari 2022 – återvände bandet i stället till studion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL