OS i Tokyo 2021

Svensk drömstart: "Här för att gå hela vägen"

Lina Hurtig, till höger, firar sitt 3–0-mål mot USA tillsammans med Hanna Glas och Olivia Schough.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Fotbollsdamerna går för guld i Tokyo.
Något annat är inte att tänka på efter onsdagens magnifika OS-premiär på Tokyostadion.
Sverige spelade ut världsettan USA och vann med 3–0 – amerikanskornas första förlust på två och ett halvt år.
– Vi är här för att gå hela vägen, säger Kosovare Asllani.

När USA tog VM-guld 2019 låg de inte under en enda gång under turneringen, och vann samtliga matcher på vägen mot titeln.

Att OS i Tokyo blir något helt annat, det såg Sverige till redan i OS-premiären.

USA är världens bästa landslag de senaste åren. Men när OS sparkades i gång på Tokyostadion på onsdagen var det Sverige som såg ut att ha åkt till Japan med 44 raka landskamper utan förlust i bagaget.

– Ett otroligt bra resultat. Jag sade inför matchen att det är en drömmig match att spela. OS-premiär mot USA, världsmästarna. Vi gör jobbet i 95 minuter och slappnar aldrig av. Att vinna med 3–0 är en stor självförtroendeboost, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

TT: Hur långt kan det här svenska laget gå?

– Vi har sagt att vi är här för att gå hela vägen och nu har vi visat det på planen också. Speciellt i första halvlek där vi äger matchbilden. Vi visar vilket lag vi är, säger hon.

Lagkaptenen Caroline Seger delar känslan. När slutsignalen ljöd var det trots den prestigefyllda segern ett samlat svenskt landslag som firade försiktigt, och det säger något.

– Det hoppas jag. Vårt mål är större än att bara vinna första matchen. Det är en lång resa men den har definitivt börjat bra, säger Seger.

36-åringen har samlat ihop en väldig massa medaljer genom åren. Men ett mästerskapsguld med landslaget suktar hon fortfarande efter.

– Det gör jag. Det är den enda medaljen som jag saknar. Jag har sagt till alla att de får lösa det åt mig här.

Blackstenius-dubbel

De svenska anfallsvågorna började skölja mot USA:s straffområde från första bolltouch, och de amerikanska världsstjärnorna såg vilsna ut. Efter en kvart hade de blågula redan skrapat fram fem hörnor och flera farliga ”nästan”-lägen. Tio minuter senare kom det rättvisa 1–0-målet.

Det mesta skedde på Hanna Glas och Sofia Jakobssons högerkant i första halvlek, och så också ledningsmålet. Det nyblivna Bayern München-proffset Jakobsson hade kalibrerat sina inlägg i 25 minuter och till slut satte hon bollen perfekt på en framrusande Stina Blackstenius som skarvade in 1–0 förbi Alyssa Naeher i det amerikanska målet.

Det var blott det andra målet som USA släppt in det här året. Tidigare hade amerikanskorna spelat tolv landskamper 2021 och bara sett Lina Hurtigs nick i 1–1-matchen på Friends arena i april passera den egna mållinjen.

Underläget fick USA att vakna en kort stund, och direkt i nästa anfall hade Tobin Heath – ett av få orosmoln kring det svenska straffområdet – en bra chans att kvittera, utan att lyckas.

Stjärnbyten hjälpte föga

I slutet av halvleken träffade också Alex Morgan stolpen med en nick från nära håll, men sanningen är att Sverige däremellan hade kunnat göra både 2–0 och 3–0 och kanske 4–0; Jonna Andersson hade bland annat en skruvad yttersida från distans som sånär slank under Naeher, och Stina Blackstenius var en slarvig bolltouch från att göra sitt andra mål efter att ha blivit frispelad av Filippa Angeldahl, 24-åringen som stod för en fin OS-debut.

När halvleken blåstes av slog förbundskapten Peter Gerhardsson ihop händerna i en hård klapp som nog lättast kan översättas med ”fasiken vad bra vi spelar!”.

Inte blev andra halvlek mycket sämre. USA försökte med allt och bytte in sina tyngsta kanoner: veteranen Carli Lloyd, mittfältsankaret Julie Ertz och superstjärnan Megan Rapinoe.

Inget bet.

Trots att Sverige saknade småskadade Chelseastjärnan Magdalena Eriksson i försvaret hade USA extremt svårt att skapa något av värde. Ersättarna på mittbackspositionerna, Amanda Ilestedt och Nathalie Björn, var liksom hela det svenska laget strålande i den varma Tokyokvällen.

"Sårade dem enormt"

Förbundskapten Peter Gerhardsson kunde bara njuta av uppvisningen.

– Man hoppas ibland att man ska kunna spela den här typen av fotboll. Sedan visste vi kanske inte att vi kunde göra det mot den här typen av motstånd. Vårt passningsspel med många diagonala passningar, det sårade dem enormt och vi hade ett kontringsspel som var exemplariskt. Och vår attityd i vårt försvarsspel gör det väldigt svårt för dem, säger Gerhardsson.

2–0 kom i den 54:e minuten och var lika logiskt som det första. Jonna Andersson slog hörnan, Amanda Ilestedt nickade bollen i stolpen och Stina Blackstenius klippte upp returen i nättaket.

USA kom nära en reducering när Christen Press träffade stolpen, men en amerikansk upphämtning hade inte varit rättvis.

I stället satte inbytta Lina Hurtig 3–0 i den 72:a minuten, när hon på Hanna Glas fina inlägg från höger nickade in bollen och satte punkt för USA:s makalösa förlustfria svit.

Lasse Mannheimer/TT

Stina Blackstenius jublar tillsammans med sina lagkamrater efter sitt 1–0-mål i OS-premiären mot USA.
Stina Blackstenius jublar tillsammans med sina lagkamrater efter sitt 1–0-mål i OS-premiären mot USA.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Så fortsätter OS-fotbollen

24 juli 10.30 Sverige–Australien.

27 juli 10.00 Sverige-Nya Zeeland.

30 juli: 10.00/11.00/12.00/13.00 Kvartsfinal.

2 augusti: 10.00/13.00 Semifinal.

5 augusti: 10.00 Match om tredje pris.

6 augusti: 04.00 Final

OS i Tokyo 2021

Lugnande besked efter skadorna

Sveriges tvåmålsskytt Stina Blackstenius byts ut efter att ha fått en smäll i matchen Sverige-USA på Tokyo Stadium i den olympiska fotbollsturneringen för damer.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Vadproblem och en huvudsmäll – men skadeläget i svenska truppen är under kontroll, försäkrar förbundskapten Peter Gerhardsson.
– Magda (Magdalena Eriksson) har tränat fullt hela tiden och tränade fullt igår också.

Dagen innan mötet med USA sa förbundskapten Peter Gerhardsson att alla spelare var tillgängliga för spel. Några timmar innan avspark lät det annorlunda – Eriksson fick stå över OS-premiären på grund av en känning i en vad som uppkom efter OS-genrepet mot Australien i mitten av juni.

Ett sent beslut. Men läget är under kontroll, försäkrar Gerhardsson.

– Magda är inte skadad, men frågan är hur mycket hon ska spela. 45 min – eller se till att hon får de här träningarna, säger han efter matchen och understryker att träningarna har gått bra.

– De sista tre-fyra har hon gjort fulla pass, så vi är på rätt väg.

Under matchen mot USA fick Stina Blackstenius dessutom en rejäl smäll som fick henne gå av planen.

– Det var bara en smäll mot bakhuvudet. Det var kanske mer oro och rädsla, men mer smärta än något annat. Jag har pratat med läkaren så det känns lugnt, säger Stina Blackstenius efteråt.

Anna Karolina Eriksson/TT

Sport

USA:s värsta fiende: Stina Blackstenius

Stina Blackstenius (11) efter att hon utökat Sveriges ledning till 2–0.
Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT
Sport
Sport Stina Blackstenius, OS och USA är en bra kombo.
Eller ja, inte om man är amerikan förstås.
– Det är alltid kul att få göra mål, och mot USA – det är kanske lite extra roligt, säger tvåmålsskytten efter 3–0-segern i OS-premiären i fotboll.

I Rio 2016 gjorde Stina Blackstenius målet som tog OS-kvartsfinalen mot USA till förlängning och straffar – och där Sverige sedan gick vinnande ur striden.

I onsdagens OS-premiär mot samma nation visade Blackstenius att hon fortfarande trivs mot amerikanskt olympiskt motstånd, och att hon dessutom blivit fem år bättre.

"Otrolig stolthet"

Sverige gjorde en glimrande insats mot den stora guldfavoriten och skapade mängder av målchanser. Blackstenius fick merparten av dem, hittade rätt två gånger och var en av nycklarna till den skrällartade 3–0-segern.

– Jag står här med glädje och känner en otrolig stolthet över det vi har presterat. Det är en väldigt, väldigt bra prestation från hela laget och det var väldigt kul att spela i dag, säger den 25-åriga Häckenanfallaren.

– Och det är alltid kul att få göra mål, och mot USA – det är kanske lite extra roligt.

1–0-målet kom i den 25:e minuten när Blackstenius mötte Sofia Jakobssons inlägg med pannan och nickade in 1–0. Direkt efter pausvilan smällde det igen när hon tog hand om en stolpretur, efter Amanda Ilestedts nick på hörna, och satte 2–0 från nära håll.

Oroväckande smäll

Nu har hon gjort tre mål på två OS-matcher mot de senaste årens bästa fotbollslandslag. Men Stina Blackstenius väljer, som hon brukar, att prata om laget före jaget.

– Det är klart att vi är nöjda med den här inledningen, och det är väldigt stort att vi kan vinna mot USA på det sättet som vi gör i dag. Det visar vilken kvalitet vi har i laget. Vi har haft en bra känsla hela tiden. Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta på det här spåret och ta med oss mycket från den här matchen vidare in i mästerskapet.

Förutom Blackstenius egen lycka mot USA var det ändå inte mycket som påminde om mötet i Rio 2016. Då var ett hyperdefensivt Sverige mest inriktat på att inte släppa in mål. Nu dominerade det blågula landslaget matchbilden.

– Det är en jättepositiv utveckling och jag tycker att det finns en trygghet i vårt spel som har utvecklats hela tiden och blivit bättre. Det är en väldigt rolig fotboll och det tror jag att de flesta spelarna i laget tycker. Det är också väldigt varierat och offensivt, vi vill framåt. Men vi är samtidigt väldigt starka i vårt försvarsspel.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Marta historisk i Brasiliens kross

Marta gav Brasilien ledningen redan efter nio minuter.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport Pia Sundhages Brasilien verkar bli ett lag att se upp med i OS-turneringen i Japan. I premiären mot Kina tog laget en imponerande 5–0-seger där storstjärnan Marta briljerade med två mål – och samtidigt skrev in sig i historieböckerna.

Håller formen ännu på den nu 35-åriga Marta – utsedd till världens bästa fotbollsspelare sex gånger? I allra högsta grad.

I premiären mot Kina i grupp F i damernas fotbollsturnering dröjde det bara nio minuten innan Marta gett Brasilien ledningen. Stjärnan höll sig framme i straffområdet dit bollen till slut hamnade efter ett inlägg från vänster och en nick från Debinha som gick i ribban.

Därmed blev Marta den första fotbollsspelaren, manlig som kvinnlig, som lyckats göra mål i fem raka OS, uppger Eurosport Som att det inte var nog med historiska prestationer så stod det även klart att den 43-åriga lagkamraten Formiga skrev in sitt namn i rekordböckerna som den första kvinnliga fotbollsspelaren att delta i sju olympiska spel.

I den 22:a minuten utökade Debinha till 2–0 och den brasilianska dominansen fortsatte i den andra halvleken.

Med kvarten kvar att spela satte Marta 3–0 från distans och innan slutsignalen ljöd hann Andressa göra 4–0 från straffpunkten och Beatriz sätta femman efter en omställning.

Vid sidlinjen hoppade en jublande glad Pia Sundhage vid varje mål. Som förbundskapten för Brasilien sedan 2019 fick hon nu se sitt lag få en smakstart på turneringen. Sundhage har ett fint facit som förbundskapten under olympiska spel. Hon ledde USA till guld både 2008 och 2012 – och Sverige till silver under Rio-OS 2016.

I grupp E tog Storbritannien en säker seger mot Chile med 2–0 efter två mål av Manchester City-anfallaren Ellen White.

Marie Carlsson/TT

OS i Tokyo 2021

Björn efter USA-krossen: "Helt fantastiskt"

Nathalie Björn och Amanda Ilestedt jublar efter slutsignalen mot USA.
Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT
Sport
Sport 3–0 mot regerande världsmästaren USA.
En bättre start på OS-fotbollen i Tokyo hade Sverige inte kunnat drömma om.
– Tre poäng, håller nollan och tre mål. Det är helt fantastiskt, säger Nathalie Björn.

Det var aldrig något snack om saken. Redan i inledningen av matchen på Tokyostadion tog Sverige kommandot och skapade de farligaste chanserna.

Och på den vägen fortsatte det. 1–0 i paus förvandlades till 3–0 vid slutsignal. Därmed var USA:s ofattbara svit på 44 raka landskamper utan förlust bruten.

– Det känns jättebra, bollen är rund och allt kan hända, och det känns bra att vi kan bryta den sviten, säger Nathalie Björn.

Tre mål framåt mot ett försvarsstarkt USA är en stor bedrift, men det saknades inte chanser att göra ännu fler.

– I dag var det mycket som satt på plats, säger Björn.

– Vi får en bra start med många chanser och trycker ner dem första delen av första halvlek. Sen har vi chansen att göra fler mål, men tre mål är väldigt bra ändå, säger Björn.

Landslagskollegan Sofia Jakobsson är också stolt över lagets insats.

– Det kan vara en av våra absolut bästa landskamper. Tre poäng i första matchen mot världens bästa lag känns fantastiskt, säger hon.

Bayern München-spelaren lyfter fram att det är viktigt att ta en match i taget, men hymlar inte om att den här upplagan av Blågult har stor potential.

– Jag vet att den här truppen besitter otroliga kvaliteter och att vi kan gå långt. Jag vill vinna alla matcher och det betyder att vi går till finalen, och förhoppningsvis vinner där också, säger Jakobsson.

Lasse Mannheimer/TT

Ola Palmström/TT

OS i Tokyo 2021

Rapinoe: "Sverige ett av världens bästa lag"

Hanna Glas i duell med USA:s Megan Rapinoe.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport 44 matcher utan förlust. Och bara ett enda insläppt mål i år före OS-premiären.
Så kom Sverige, och krossade guldfavoriten med 3–0 i Tokyo – och Megan Rapinoe kunde bara konstatera att de precis mött ett av världens bästa lag.
– Sverige gjorde en fantastisk match, säger stjärnan till TT.

Sverige besegrade den regerande världsmästaren USA med sensationella 3–0 och efteråt säger såväl förbundskaptenen Vlatko Andonovski och stjärnan Megan Rapinoe att det absolut inte var ett resultat de förväntade sig.

– Vi gjorde inte en speciellt bra match, utan att ta något från Sverige – de gjorde en fantastisk match och hittade många ytor. De tog tillvara på sina chanser, säger Megan Rapinoe till TT efter matchen.

– Sverige är ett av de bästa lagen i världen, och om vi inte spelar bra kommer vi inte vinna dessa matcher. Vi vill spela mycket bättre än så här, fortsätter hon.

Förbundskaptenen Andonovski:

– Det är ett tufft resultat, jag tror aldrig att det här laget har varit i den här situationen tidigare, att förlora med 0–3 är lite av en chock. Men det är bara att studsa tillbaka. Det är klart att det inte var något vi förväntade oss, men vi spelade inte tillräckligt bra och Sverige gjorde en otrolig match.

TT: Hur kommer resultatet att påverka er under fortsättningen?

– Vi är de enda som kan ta oss ur den här situationen, det finns fortfarande en chans och jag vet att det här laget inte kommer att ge upp, säger Andonovski.

Marie Carlsson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Sport

OS-guiden 22 juli

Sport
Sport

+ Tv/radio: Discovery Plus (alla evenemang och matcher)

+ Dagens OS-höjdpunkter:

Herrarnas fotbollsturnering drar igång. Landslagen får använda spelare som är max 24 år samt tre överåriga. Flera storstjärnor är med i turneringen. I Spaniens trupp återfinns flera EM-spelare som Unai Simon, Pedri och Dani Olmo. Sverige slogs ut i kvalet, som även var kval till U21-EM 2019. Första dagen bjuder direkt på toppmatchen Brasilien–Tyskland, repris på OS-finalen 2016.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1 Brasilien, 2 Tyskland, 3 Nigeria... Sverige slogs ut i gruppspelet.

+ Tidsprogrammet:

09.30 Fotboll, herrar, grupp C: Egypten–Spanien.

10.00 Fotboll, herrar, grupp B: Nya Zeeland–Sydkorea.

10.00 Fotboll, herrar, grupp A: Mexiko–Frankrike.

10.30 Fotboll, herrar, grupp D: Elfenbenskusten–Saudiarabien.

12.30 Fotboll, herrar, grupp C: Argentina–Australien.

13.00 Fotboll, herrar, grupp B: Honduras–Rumänien.

13.00 Fotboll, herrar, grupp A: Japan–Sydafrika.

13.30 Fotboll, herrar, grupp D: Brasilien–Tyskland.

+ I NATT

02.00 Bågskytte, damer, individuellt, rankningsomgång.

+ Sv deltagare: Christine Bjerendal.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1 Chang Hye Jin, Sydkorea, 2 Lisa Unruh, Tyskland, 3 Ki Bo Bae, Sydkorea... Christine Bjerendal, Sverige, utslagen i andra omg.

VM 2019: 1 Lei Chien Ying, Taiwan, 2 Kang Chae Young, Sydkorea, 3 Choi Misun, Sydkorea... Christine Bjerendal, Sverige, utslagen i åttondelsfinal.

02.30 Rodd, damer, singelsculler, försök.

+ Sv deltagare: Lovisa Claesson.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1 Kim Brennan, Australien, 2 Genevra Stone, USA, 3 Duang Jiangli, Kina... Anna Malvina Svennung, Sverige, utslagen i kvartsfinal.

VM 2019: 1 Sanita Puspure, Irland, 2 Emma Twigg, Nya Zeeland, 3 Kara Kohler, USA... Lovisa Claesson, Sverige, utslagen i kvartsfinal.

OS i Tokyo 2021

Duplantis – född för att hoppa stav

Armand 'Mondo' Duplantis.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Pappa gjorde det, morfar lika så.
Och när storebröderna började kunde inte heller den då fyraårige Armand hålla sig från stavhoppet.
– Jag har alltid försökt vinna, säger Armand Duplantis.

Det var i föräldrarnas trädgård, i Lafayette i Louisiana, som Armand Duplantis började hoppa stav som fyraåring, inspirerad av äldsta brodern.

Armand Duplantis och hans bröder växte upp i ett bostadsområde med många jämnåriga, där lek och idrott ständigt stod i centrum.

Tidigt visade den unge Armand dock ett extra intresse för just stavhoppet. Och en stark vilja och vinnarskalle.

– Allra helst när han var ute och hoppade stav i trädgården, det var ett sådant humör att det inte var sant, säger Helena Duplantis, mamma och tränare.

– Han hade redan humör när han var bara fyra och ett halvt. Han började redan när han var fyra och ett halvt att argumentera, han visste vad han ville.

Storebror Andreas, nu 28, tävlade senare för Sverige bland annat vid junior-VM 2012 och stannade på ett personbästa i stav på 5,42.

Mellanbrodern Antoine, 24, har sadlat om till baseboll och spelar just nu för Brooklyn Cyclones, farmarlag till New York Mets. Men även lillasyster Johanna, 19, hoppar stav (personbästa 3,96),

Idrotten ligger i familjen helt enkelt – och i generna. Svenskfödda mamma Helena tävlade i bland annat sjukamp och hans amerikanska pappa Greg gjorde 5,80 meter som bäst i stav.

"Såg potentialen"

Nu tränar duon tillsammans världens bästa stavhoppare.

– Jag såg potentialen när han bara var en liten kille. Självklart vet man så tidigt inte hur bra någon kan bli, det är svårt att förutse ett världsrekord, säger Greg Duplantis.

– Men när Armand blev 15, 16 kunde vi se att han skulle bli en väldigt bra stavhoppare. Det handlade mest om hur mycket han kunde utvecklas fysiskt och om han skulle kunna mogna till en väldigt bra idrottare. För väldigt bra stavhoppare var han redan.

Som 16-åring hade Armand Duplantis ett personbästa på 5,51. Året efter höjdes det till 5,90, därefter till 6,05 och ytterligare två år senare satte en då 20-årig "Mondo" världsrekord med 6,18.

Nu är han dessutom olympisk guldmedaljör.

– Han är ju bara 21 och stavhoppare mognar ofta lite senare. Han har mycket kvar. Jag är inte säker på hur mycket, men han kan mogna ytterligare, säger Greg Duplantis.

– Det vi jobbar på är lägstanivån. Nu har han kommit dit där sex meter kommer relativt regelbundet, sedan får vi försöka att få 6,10 att bli normalt och så vidare.

"Borde inte"

Det är höga höjder och stora förväntningar. Men Armand Duplantis har de senaste åren börjat vänja sig vid att publiken förväntar sig en attack på världsrekordet i varje tävling.

När TT träffar honom inför utesäsongen är det dessutom han själv som tar upp jakten på världsrekord.

Armand Duplantis ler brett. Det är som att han kommer på sig själv med att höja de skyhöga förväntningarna ännu mer med varje svar.

– Ja, jag borde ju inte säga de här sakerna, för det ökar pressen bara ännu mer.

TT: Är pressen svår att hantera?

– Nej, egentligen inte. När jag tänker på saker som jag vill uppnå är de oftast möjliga att uppnå. Så när jag pratar om att sätta världsrekord så är det för att jag tror att det kan hända.

– Jag har alltid försökt vinna. Kanske beror på hur jag växte upp, med mina bröder. Antingen kom man först, eller så kom man sist.

"Göra galna saker"

Hans första världsrekord kom redan i fjol. Då hade han redan ett EM-guld och ett VM-silver. Nu även ett OS-guld, 17 år efter de första försöken hemma i Lafayette.

Men Armand Duplantis är långt ifrån färdig än – han vill bli den störste genom tiderna.

– Man måste gå ut och försöka göra galna saker, för jag förväntar mig det av mig själv också, säger han.

– Men det finns en hel del saker som jag fortfarande måste göra, om jag ska bli känd som den störste någonsin, bättre än till exempel Renaud (Lavillenie) och (Sergej) Bubka. Men jag tror att min tid kommer.

Jens Bornemann/TT

Armand Duplantis föräldrar Helena och Greg var på plats när sonen tog OS-guld.
Armand Duplantis föräldrar Helena och Greg var på plats när sonen tog OS-guld.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Armand Duplantis, olympisk mästare.
Armand Duplantis, olympisk mästare.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter i urval: OS-guld 2021. Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15.

VM-silver 2019, EM-guld 2018, inne-EM-guld 2021, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av World Athletics till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

OS i Tokyo 2021

Svenska veteranerna: Det är ett drömscenario

Linn Blohm och Anna Lagerquist är två nyckelspelare för att Sverige ska kunna matcha ett kvickt Sydkorea i kvartsfinalen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Carin Strömberg och Linn Blohm är tillsammans inne på sitt 17:e mästerskap. Båda har spelat OS förut – och åkt ut i kvartsfinal. Nu får de chans till revansch mot Sydkorea.
– Sättet som vi tagit oss till kvartsfinalen är en av de största bedrifterna vi har gjort, säger Linn Blohm.

På förhand lät det ungefär så här: Vi har en tuff grupp, det kommer att bli svårt att gå vidare, vi ska vara nöjda med slutspel.

I efterhand såg det ut så här: Två förkrossande vinster mot Spanien och ryska laget, en oavgjord mot guldfavoriten Frankrike, vinst mot Brasilien och förlust mot Ungern. Och etta i gruppen när det ännu återstod en omgång av gruppspelet.

– Tittar man på förutsättningarna vi hade inför OS med den här gruppen, och allt vad det var, så hoppades vi på en kvartsfinal. Så det känns ju helt otroligt att vi har lyckats komma hit, och på det här sättet, säger Sveriges mittsexa Linn Blohm.

100 procent mål

Hon är inne på sitt nionde mästerskap, genom åren har det blivit 117 A-landskamper och 319 mål. I OS har hon en statistik som kan få den mest okunnige handbollstittaren att häpna: 16 mål på 16 skott, något hon är ensam om i hela turneringen.

– Jag är såklart glad över det. Sedan gäller det att hålla i, det är förhoppningsvis flera matcher kvar och det är svårt att hålla sådan statistik ett helt mästerskap. Men jag hoppas att jag kan fortsätta med det, säger Blohm.

En som inte har lika kliniska avslut men många mål, 24 för att vara exakt, i protokollet är mittnian Carin Strömberg. Hon är inne på sitt åttonde mästerskap. Liksom Blohm var hon med på OS i Rio senast då det blev förlust i kvartsfinalen mot Norge med 33–20.

Att få spela en OS-kvartsfinal igen, och den här gången mot Sydkorea, är något hon rangordnar högt. Förutsättningarna, formen och laget ligger i fas.

– Jag skulle nog säga att det här är det största man spelat.

– Det här är toppen av alla mästerskap. Det är ett drömscenario. Vi ska också försöka njuta av det och spela ut och faktiskt se att vi har kommit långt och att vi presterat väldigt bra, och det ska vi bara ta med oss in i matchen, säger Carin Strömberg.

Linn Blohm håller kvartsfinalen som en av de tre största matcherna i sin karriär. Den slås i alla fall av EM-bronset från 2014.

– Jag tror att det är mer sättet som vi tagit oss till kvartsfinalen som är en av de största bedrifterna vi har gjort. Vi har ju presterat otroligt bra hittills, så jag är extremt stolt över det här laget.

Explosiv handboll

Och matchen då? Den lär bli en fartfylld historia, tror de båda veteranerna. Sydkorea spelar en asiatisk handboll med små samarbeten, högt stående försvarsspel och explosivt anfallsspel. Även Sverige vill satsa på snabba kontringar så där finns risk för hårda sammanstötningar.

Vinnarskallen Blohm känner ingen särskild press inför en OS-kvart. Den är som alla andra matcher, och hon kommer att bli precis lika sur som vanligt om Sverige förlorar.

– Jag ser mer möjligheterna. Vi har gjort vårt bästa fram tills nu, vi vann gruppen, nu har vi gett oss själva en otroligt stor chans och det känns som att nu ska vi ta den här chansen och kämpa om medaljerna.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Slutspel i OS-handbollen

Damernas kvartsfinaler spelas på onsdag den 4 augusti.

Spelschemat i svenska tider:

02.30: Montenegro–Ryska laget

06.15: Norge–Ungern

10.00: Sverige–Sydkorea

13.45: Frankrike–Nederländerna

Semifinaler: Norge/Ungern–Montenegro/Ryska laget och Frankrike/Nederländerna–Sverige/Sydkorea.

Semifinalerna spelas på fredag den 6 augusti och finaler samt bronsmatch på söndag den 8:e.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL