Sport

Tokyo – ett OS mot alla odds

Tokyo är folktomt och ödsligt på grund av nödläget i staden.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Coronavirus med tuffa restriktioner och tomma läktare – sommarspelen i Tokyo invigs på fredag mot alla odds.
Här är den snåriga vägen till ett av tidernas mest ifrågasatta och kritiserade OS.

Pandemin stoppade det mesta under 2020 – även världens största idrottsevenemang. 24 mars, på dagen fyra månader före den planerade invigningen, stod det klart att OS i Tokyo flyttas fram ett år.

Ett historiskt beslut. Aldrig tidigare har ett OS skjutits upp utan att det varit krig.

När pandemin tog ny fart under hösten och vintern var OS hotat igen. Men i början av året slog Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach fast:

– Vi slösar varken tid eller energi på spekulationer huruvida spelen ska äga rum. Vi arbetar med hur spelen ska kunna genomföras.

OS blir av – med rigorösa säkerhetsåtgärder och en eskalerande nota som nu överstiger 130 miljarder. Kostnaden har fördubblats jämfört med den beräkning som ursprungligen gjordes 2013.

Kritiken har haglat och tusentals läkare protesterar, samtidigt som opinionsmätningar visar att över 80 procent av japanerna vill att OS ställs in eller flyttas fram.

Till och med Japans kejsare Naruhito, hedersbeskyddare för OS i Tokyo, har uttryckt sin oro för ökad smittspridning. Men trots ett rigoröst motstånd genomförs sommarspelen enligt plan.

Sponsorerna har även de börjat skruva på sig – i veckan kom besked om att huvudsponsorn Toyota väljer att stoppa all tv-reklam som anspelar på ett evenemang som är allt svårare att få stöd för.

Thomas Bach har tidigare uttryckt förhoppningar om att sportsliga framgångar kan vända opinionen i värdlandet.

– Vi är säkra på att när det japanska folket får se japanska idrottare framgångsrikt prestera i OS kommer inställningen bli mindre emotionell, för att inte säga mindre aggressiv.

Skateboardarenan Ariakeparken kommer att vara ödslig under OS. Ingen publik släpps in på tävlingarna.
Skateboardarenan Ariakeparken kommer att vara ödslig under OS. Ingen publik släpps in på tävlingarna.
Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Idrottare och journalister GPS-övervakas under OS. Ett sätt att förenkla smittspårningen, lyder förklaringen. Men åtgärden riskerar att mänskliga rättigheter inskränks, enligt kritikerna.

Evenemanget omgärdas av ett hårt regelverk – alltifrån regler för distans och en inskränkning av sociala kontakter till regelbunden provtagning.

Många oroar sig nu för att vi har ett superspridarevent framför oss.

Minst 58 fall av coronasmitta med koppling till OS har konstaterats hittills, varav en handfull inne i OS-byn. Fler är säkerligen att vänta även om en stor andel av de runt 80 000 besökarna – tävlande och andra OS-deltagare samt medier – redan är vaccinerade.

Förbudet mot publik har inneburit ett hårt slag. Inledningsvis skulle inhemska åskådare släppas in på arenorna, men efter att Tokyo utlyste virusnödläge gäller inte ens det.

Stämningen ska i stället garanteras med hjälp av att publikljud från tidigare OS spelas upp under tävlingarna, hälsar IOK. På bildskärmar ute på arenorna kommer även virtuella applåder från tittarnas tv-soffor visas upp.

Idrottarna ska inte behöva känna sig ensamma, lyder förklaringen bakom beslutet.

Allt hejande och hyllande sker således på distans. De som faktiskt närvarar fysiskt på själva evenemanget omgärdas av en rigorös kontroll. Upp till 80 procent av tillresta – aktiva, ledare samt medierepresentanter – uppges vara fullvaccinerade och behöver ta dubbla covid-19-test före avresa till Japan.

Dessutom råder munskyddstvång, och på plats testas alla regelbundet. För de aktiva gäller testningen varje dag.

En polis i presscentret i Tokyo.
En polis i presscentret i Tokyo.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tidigare i veckan blev det även känt att den japanska musikern Keigo Oyamada, som komponerat musik till OS-invigningen, drar sig ur efter att det blivit känt att han mobbat några klasskamrater som ung.

OS-chefen Yoshiro Mori avgick i februari efter att ha fällt opassande kommentarer om kvinnor.

Hiroshi Sasaki, kreativ chef för ceremonierna under OS, kände inte heller att han kunde vara kvar sedan han fått kritik för att ha föreslagit att en japansk komiker skulle uppträda under invigningen utklädd till gris.

Framför allt tennisturneringen har drabbats av en rad tunga återbud. Roger Federer, Serena Williams, Rafael Nadal och Dominic Thiem har alla hoppat av för att de är skadade eller för att turneringen inte passar in i schemat.

Dessutom har Alex de Minaur och Coco Gauff testats positivt för covid-19.

Bland golfarna saknas bland annat världstvåan Dustin Johnson som vill fokusera på USA-touren.

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Matchguide: Sverige–USA

Magdalena Eriksson är given i en svensk backlinje i OS-premiären mot USA.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Vad: OS-premiär, fotboll, damer.

Var: Tokyostadion, Tokyo.

När: Onsdag, klockan 10.30 svensk tid (17.30 lokal tid).

Tv/radio: Kanal 5 och Discovery Plus samt P4 Radiosporten.

Har OS ens börjat: Nej, egentligen inte. Den officiella invigningen är inte förrän på fredag, den 23 augusti, men vissa lagsporter, som fotboll och softboll, tjuvstartar redan nu.

OS-stämningen: Dämpad. Coronapandemin ligger som en våt filt över spelen och det utlysta nödläget i Tokyo har förlängts till den 22 augusti. Som det ser ut nu innebär det att det inte blir någon fysisk publik på några OS-evenemang.

Motståndet: Sverige får tuffast möjliga premiär på OS-turneringen när regerande världsmästaren USA väntar på Tokyostadion. USA har spelat 44 raka landskamper utan förlust, och Vlatko Andonovski, som tog över som förbundskapten hösten 2019, vet fortfarande inte hur det känns att åka på torsk.

Svensk optimism: USA är svårslaget, men inte oslagbart. Det visade Sverige så sent som i april när det blev 1–1 i en träningslandskamp på Friends arena. Det såg länge ut att bli svensk seger efter Lina Hurtigs ledningsmål – enda gången som USA legat under sedan Andonovski tog över hösten 2019 – men en tveksamt dömd straff i slutminuterna räddade amerikanskornas förlustfria svit.

Goda OS-minnen: USA har tagit hem alla OS-guld utom ett, och missen i Rio 2016 svider fortfarande. Då var det Pia Sundhage som ledde ett försvarsinriktat Sverige till silver efter bland annat en skrällseger mot USA i kvartsfinalen. Den förlusten bär amerikanskorna med sig än i dag.

– Det som hände 2016 var att vi gjorde ett av våra sämsta resultat i en stor turnering någonsin, och vi var extremt besvikna efteråt. Det där tände en eld inom mig som jag fortfarande bär med mig, sade USA:s lagkapten Becky Sauerbrunn på tisdagens pressträff på matcharenan.

Skadeläget i Sverige: Oförskämt bra. Samtliga 22 spelare i truppen har tränat för fullt och är redo för spel i premiären., säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sverige, tänkbar elva (3–4–3): Hedvig Lindahl – Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson – Hanna Glas, Kosovare Asllani, Caroline Seger, Jonna Andersson – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Övriga truppen: Jennifer Falk (mv), Zecira Musovic (mv), Emma Kullberg, Julia Roddar, Filippa Angeldahl, Hanna Bennison, Lina Hurtig, Olivia Schough, Madelen Janogy, Anna Anvegård, Rebecka Blomqvist.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

USA, tänkbar elva (4–3–3): Alyssa Naeher – Kelley O'Hara, Abby Dahlkemper, Becky Sauerbrunn, Crystal Dunn – Rose Lavelle, Lindsey Horan, Samantha Mewis – Tobin Heath, Christen Press, Megan Rapinoe.

Övriga truppen: Jane Campbell (mv), Adrianna Franch (mv), Tierna Davidson, Casey Krueger, Emily Sonnett, Julie Ertz, Catarina Macario, Kristie Mewis, Alex Morgan, Carli Lloyd, Lynn Williams.

Förbundskapten: Vlatko Andonovski.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Polsk tabbe – sex simmare tvingas åka hem

Simarenan i Tokyo. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP
Sport
Sport Sex polska simmare som rest till Japan och OS har tvingats vända hem igen. Orsaken är en administrativ miss – det visade sig att simmarna inte haft behörighet att tävla.
"Jag är djupt chockad", skriver Mateusz Chowaniec, som är en av de drabbade, på Instagram.

Simmarna Aleksandra Polańska, Dominika Kossakowska, Alicja Tchórz, Bartosz Piszczorowicz, Jan Hołub samt Mateusz Chowaniec har lämnat Japan, och hotar med att vidta rättsliga åtgärder.

"Föreställ dig att du vigt fem år av ditt liv och strävar efter en ny start i den viktigaste tävlingen.. du ger upp dig privatliv och arbete, försakar din familj... och allt slutar med ett totalt fiasko", skriver Tchórz, som tävlade i OS både 2012 och 2016, på Facebook.

"Ofattbara mardröm"

Mateusz Chowaniec rasar mot det polska simförbundet på sitt Instagramkonto.

"Jag är djupt chockad över denna absurda situation som aldrig borde ha inträffat. Det enda jag vill är att vakna ur denna ofattbara mardröm. Men tack vare de inkompetenta människorna på simförbundet är jag nu tillbaka i Polen i stället för i Japan", skriver han.

Polska simförbundets ordförande Pawel Slominski ber sina simmare om ursäkt:

"Jag känner stor ånger, sorg och bitterhet kring våra simmarens kvalificering till OS i Tokyo", säger han i ett uttalande.

"Det här ska inte kunna hända, simmarnas reaktioner är förståeliga".

"Saknar motstycke"

Samtidigt har flera polska OS-simmare skrivit under ett öppet brev som kräver förbundsstyrelsens avgång efter incidenten, rapporterar simsajten Swimswam.

"Förbundets handlingar har lett till en situation som saknar motstycke i polsk idrottshistoria", står det i brevet.

"Dessutom har polsk simning – både i allmänhetens ögon och för potentiella sponsorer – avslöjats som ett stort skämt"

Ursprungligen skickade det polska simförbundet 23 simmare till OS.

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Mexikanska basebollspelare smittade inför OS

Två mexikanska basebollspelare har testat positivt för covid-19. Arkivbild.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Sport
Sport

Det mexikanska förbundet meddelar att två basebollspelare har testat positivt för coronaviruset.

Testerna gjordes på hotellet inför avresan till Tokyo och de smittade spelarna – Hector Velázquez och Sammy Solís – isolerades från resten av OS-truppen.

"Det beslutades att omedelbart isolera de två spelarna i sina rum på landslagshotellet, liksom övriga spelare samt tränarstaben, tills vi får det medicinska laboratoriets resultat från PCR-testerna", heter det i ett uttalande.

Mexiko spelar sin första match i basebollturneringen mot Dominikanska republiken den 30 juli.

Petter Nilsson/TT

OS i Tokyo 2021

Expert fruktar klustersmitta i OS-byn

Franska och italienska delen av OS-byn.
Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Sport
Sport Den så kallade bubblan i OS-byn i Tokyo har redan spräckts och innebär att det finns en risk att covid-19 sprids från OS-deltagare till allmänheten, menar en folkhälsoexpert.

– Min största oro är naturligtvis att det kommer att bli ett kluster av smittade i byn eller i något annat boende och dessutom interaktion med lokalbefolkningen, säger Kenji Shibuya, tidigare chef för institutionen för folkhälsa vid King's College London.

Otillräcklig testning vid gränsen och omöjligheten att kontrollera människors rörelser gör att spelen kan förvärra spridningen av den smittsamma deltavarianten, lägger han till.

Thomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén, sade i förra veckan att testning och karantänrutiner innebär "noll risk" för att deltagare ska kunna smitta invånarna i Japan.

Sådana uttalanden förvirrar bara och gör människor arga säger, säger Shibuya, som menar att de faktiska förhållandena är "helt motsatta".

I april skrev Shibuya i British Medical Journal att beslutet att genomföra OS måste omprövas då Japan inte kan begränsa spridningen av covid-19 tillräckligt.

I lördags, mindre än en vecka före OS-invigningen, registrerades 1 410 nya covidfall i Tokyo, den högsta dygnssiffran på nära ett halvår.

Hittills har minst 58 personer med koppling till OS konstaterats smittade i Japan.

Experter har varnat för att säsongsfaktorer, ökad rörlighet och spridningen av deltavarianten kan leda till en kraftig ökning till över 2 000 fall per dag i Tokyo nästa månad.

Bara 33 procent av befolkningen i Japan har fått minst en vaccindos.

OS i Tokyo 2021

IOK-chefen: Aldrig skådade utmaningar

Thomas Bach IOK:s ordförande.
Foto: Shinji Kita/AP/TT
Sport
Sport IOK-ordföranden Thomas Bach hade inte förutsett hur komplicerat det skulle bli att arrangera ett OS under en pandemi.

– Jag måste erkänna att vi inte visste hur komplicerat detta skulle bli. Det enda som vi visste säkert var att i stället för att förlita oss på garantier så vi var tvungna att investera en hel del för att få till detta OS, säger Thomas Bach.

Bach, som talade under tisdagens möte med Internationella olympiska kommittén (IOK), passade även på att berömma de hälso- och sjukvårdspersonal samt volontärer som gör spelen möjliga – inte bara i Japan, utan världen över.

– När Japan för tio år sedan drog i gång arbetet med att ta tillbaka den olympiska andan till Tokyo (...) kunde ingen av oss någonsin ha föreställt oss de aldrig tidigare skådade utmaningarna som vi skulle möta, sade Bach.

Med bara tre dagar kvar till fredagens invigning av de uppskjutna spelen har spridningen av covid-19 i Tokyo ökat och allmänheten oroas över att ökningen kan eskalera med tiotusentals utländska idrottare, journalister och funktionärer på plats.

Sedan deltagare och personer med koppling till spelen börjat anlända till Japan har hittills 58 av dem testat positivt.

Enligt en undersökning i dagstidningen Asahi Shimbun uttryckte 68 procent av de tillfrågade tveksamhet kring arrangörernas möjlighet att kontrollera smittspridningen. 55 procent sade att de inte tyckte att OS skulle genomföras alls.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Sport

Här är hela OS-programmet för vecka 29

Det svenska fotbollslandslaget, som här tränar i Tokyo, spelar mot USA under den första OS-dagen på onsdag.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Sport
Sport Sommar-OS i Tokyo inleds med fotboll och softboll.
Här är hela tävlingsprogrammet under vecka 29 med svenska starttider.

Onsdag 21 juli

SOFTBOLL: Gruppspel: Australien-Japan (02.00), Italien-USA (05.00), Mexiko-Kanada (08.00).

FOTBOLL: Damer, grupp G: Sverige-USA (10.30).

+ Övriga matcher: Australien-Nya Zeeland (13.30). Grupp E: Storbritannien-Chile (09.30), Japan-Kanada (12.30). Grupp F: Kina-Brasilien (10.00), Zambia-Nederländerna (13.00).

.

Torsdag 22 juli

SOFTBOLL: Grundserien: USA-Kanada (02.00), Mexiko-Japan (05.00), Italien-Australien (08.00).

FOTBOLL: Herrar, grupp A: Mexiko-Frankrike (10.00), Japan-Sydafrika (13.00). Grupp B: Nya Zeeland-Sydkorea (10.00), Honduras-Rumänien (13.00). Grupp C: Egypten-Spanien (09.30), Argentina-Australien (12.30). Grupp D: Elfenbenskusten-Saudiarabien (10.30), Brasilien-Tyskland (13.30).

.

Fredag 23 juli

RODD: Damer och herrar, singelsculler, dubbelsculler, fyrsculler, försöksheat (01.30-05.10).

+ Svensk deltagare: Lovisa Claesson, singelsculler.

BÅGSKYTTE: Damer, recurve, rankningsomg (02.00-04.00), herrar, recurve, rankningsomg (06.00-08.00, 31/7).

+ Svensk deltagare: Christine Bjerendal.

ALLMÄNT: Invigning (13.00-16.30).

.

Lördag 24 juli

RODD: Damer och herrar, singelsculler, återkval, par, försöksheat, dubbelsculler, återkval, dubbelsculler, lättvikt, fyra utan styrman, försöksheat (01.30-05.30).

+ Svensk deltagare: Lovisa Claesson, singelsculler.

SKYTTE: Herrar, luftpistol, 10 m, damer, luftgevär, 10 m, kval och final (01.30-09.30).

FÄKTNING: Herrar, sabel, kval, kvartsfinal. Damer, värja, kval, kvartsfinal (02.00-09.20), herrar, sabel, semifinal och medaljmatcher. Damer, värja, semifinal och medaljmatcher (11.00-15.10).

VOLLEYBOLL: Herrar, grupp A: Italien-Kanada (02.00), Japan-Venezuela (09.25), Polen-Iran (12.40). Grupp B: Brasilien-Tunisien (04.05), Ryska olympiska kommitténs lag-Argentina (07.20), USA-Frankrike (14.45).

BORDTENNIS: Damer och herrar, singel, kvalomgång, mixeddubbel, första omgången (02.00-05.45), damer och herrar, singel, första omgången (07.15-10.15), damer och herrar, singel, första omgången (12.30-15.30).

+ Svenska deltagare: Linda Bergström och Christina Källberg, damsingel, Mattias Falck och Anton Källberg, herrsingel.

BADMINTON: Herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel, mixeddubbel, gruppspel (02.00-07.30 och 11.00-15.00).

BEACHVOLLEY: Grundomgång, herrar (tom 7/8), damer (02.00-15.50).

LANDHOCKEY: Herrar, grupp A: Japan-Australien (02.30), Nya Zeeland-Indien (03.00), Argentina-Spanien (05.15). Grupp B: Nederländerna-Belgien (04.45), Storbritannien-Sydafrika (11.30), Kanada-Tyskland (12.00). Damer, grupp A: Nederländerna-Indien (13.45), Irland-Sydafrika (14.15).

BÅGSKYTTE: Lagtävling, mixed, recurve, första omgången (02.30-05.05), utslagsrunda och medaljmatcher (07.15-10.25).

TYNGDLYFTNING: damer, 49 kg (02.50-05.00, 06.50-10.00).

SOFTBOLL: Grundserien: Australien-Kanada (03.00), USA-Mexiko (07.30), Japan-Italien (13.00).

GYMNASTIK: Artistisk gymnastik, herrar, mångkamp, fristående, barr, räck, bygelhäst, ringar och hopp, kval (03.00-05.30, 07.30-10.00, 12.30-15.00).

+ Svensk deltagare: David Rumbutis.

TAEKWONDO: Damer, 49 kg, herrar, 58 kg, första omgången, kvartsfinal, semifinal (03.00-10.00), damer, 49 kg, herrar, 58 kg, återkval, bronsmatch och final (12.00-15.30).

BASKET, streetbasket: grundserien, damer: Ryska olympiska kommitténs lag-Japan, Kina-Rumänien, herrar: Polen-Lettland, Kina-Serbien (03.15-05.25). Damer, Ryska olympiska kommitténs lag-Kina, Rumänien-Japan, herrar: Ryska olympiska kommitténs lag-Kina, Serbien-Nederländerna (07.00-08.50). Damer: Italien-Mongoliet, USA-Frankrike, herrar: Lettland-Belgien, Japan-Polen (10.30-12.30). Damer: Mongoliet-USA, Frankrike-Italien, herrar: Nederländerna-Ryska olympiska kommitténs lag, Belgien-Japan (14.00-15.50).

HANDBOLL: Herrar, grupp B: Sverige-Bahrain (07.15).

+ Övriga matcher, grupp B: Portugal-Egypten (12.30), Danmark-Japan (14.30). Grupp A: Norge-Brasilien (02.00), Frankrike-Argentina (04.00), Tyskland-Spanien (09.15).

BOXNING: Herrar, 54-57 kg, 63-69 kg, 81-91 kg, första omgången. Damer, 54-57 kg, 64-69 kg, första omgången (04.00-07.30), herrar, 54-57 kg, 63-69 kg, +91 kg, första omgången. Damer, 57 kg, första omgången (10.00-13.30).

JUDO: Herrar, 60 kg, damer 48 kg, första omgången och kvartsfinal (04.00-07.30), herrar, 60 kg, damer 48 kg, återkval, semifinal, bronsmatch, final (10.00-12.50).

CYKEL: Herrar, linjelopp (04.00-11.15).

TENNIS: Damsingel, herrsingel, damdubbel, herrdubbel, första omgången (04.00-13.00).

+ Svensk deltagare: Rebecca Peterson, singel.

VATTENPOLO: Damer, grupp A: Kanada-Australien. Grupp B: Japan-USA (07.00-09.50). Grupp A: Sydafrika-Spanien. Grupp B: Kina-Ryska olympiska kommitténs lag (11.20-14.10).

FOTBOLL: Damer, grupp E: Chile-Kanada (09.30), Japan-Storbritannien (12.30). Grupp F: Kina-Zambia (10.00), Nederländerna-Brasilien (13.00). Grupp G: Sverige-Australien (10.30), Nya Zeeland-USA (13.30).

RIDSPORT: Dressyr, individuellt och lagtävling, grand prix, första dagen (10.00-15.15).

+ Svenska deltagare: Antonia Ramel, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Patrik Kittel.

SIMNING: Eftermiddagspasset: herrar, 400 m fritt, 100 m bröst, 400 m medley, damer, 100 m fjäril, 400 m medley, 4x100 m fritt, försöksheat (12.00-14.30).

+ Svenska deltagare: Louise Hansson, 100 m fjäril. Damlaget, 4x100 m fritt. Ev svensk deltagare: Sarah Sjöström, 100 m fjäril.

.

Söndag 25 juli

SURFING: Damer och herrar, första och andra omgången (00.00-09.20).

RODD: Damer och herrar, singelsculler, semifinal E/F, par, dubbelsculler, lättvikt, fyrsculler, återkval, åtta utan styrman, försöksheat (01.30-03.40, tom 30/7).

+ Ev svensk deltagare: Lovisa Claesson, singelsculler.

VOLLEYBOLL: Damer, grupp A: Serbien-Dominikanska republiken (07.20), Japan-Kenya (12.40), Brasilien-Sydkorea (14.45). Grupp B: Ryska olympiska kommitténs lag-Italien (02.00), USA-Argentina (04.05), Kina-Turkiet (09.25, tom 8/8).

HANDBOLL: Damer, Grupp B: Spanien-Sverige (12.30).

+ Övriga matcher, grupp B: Ryska olympiska kommitténs lag-Brasilien (04.00, Ungern-Frankrike (14.30). Grupp A: Nederländerna-Japan (02.00), Montenegro-Angola (07.15), Norge-Sydkorea (09.15).

BEACHVOLLEY: Grundomgång, herrar (tom 7/8), damer (02.00-04.30).

SKATEBOARD: Herrar, street, kval och final (02.00-06.55).

FÄKTNING: Herrar, värja, kval, kvartsfinal. Damer, florett, kval, kvartsfinal (02.00-09.20), herrar, värja, semifinal och medaljmatcher. Damer, florett, semifinal och medaljmatcher (11.00-15.10).

SKYTTE: Herrar, luftgevär 10 m, skeet, damer, luftpistol, 10 m, skeet, kval (02.00-09.00), damer, luftpistol, 10 m, herrar, luftgevär, 10 m, kval och final (02.00-09.30).

+ Svensk deltagare: Stefan Nilsson, skeet.

BÅGSKYTTE: Damer, lagtävl, recurve, första omgången (02.30-04.05), utslagsrunda och medaljmatcher (06.45-10.25, tom 31/7).

VATTENPOLO: Herrar, grupp A: Sydafrika-Italien, Ungern-Grekland (03.00-05.50). Grupp A: USA-Japan. Grupp B: Australien-Montenegro (07.00-09.50), Serbien-Spanien, Kroatien-Kazakstan (11.20-14.10).

SOFTBOLL: Grundserien: Australien-USA (03.00), Kanada-Japan (07.30), Italien-Mexiko (13.00).

BASKET: Herrar, grupp A: Iran-Tjeckien (03.00), Frankrike-USA (14.00). Grupp B: Tyskland-Italien (06.40), Australien-Nigeria (10.20).

+ Streetbasket: Grundserien, damer: Japan-Mongoliet, Rumänien-Italien, herrar: Ryska olympiska kommitténs lag-Belgien, Polen-Serbien (03.15-05.25). Damer: Mongoliet-Ryska olympiska kommitténs lag, Kina-Italien, herrar: Kina-Lettland, Serbien-Belgien (07.00-08.50). Damer: Rumänien-USA, Japan-Frankrike, herrar: Ryska olympiska kommitténs lag-Polen, Japan-Nederländerna (10.30-12.30). Damer: Kina-Frankrike, Ryska olympiska kommitténs lag-USA, herrar: Nederländerna-Kina, Lettland-Japan (14.00-15.50).

LANDHOCKEY: Herrar, grupp A: Indien-Australien (11.30), Japan-Argentina (12.00), Spanien-Nya Zeeland (13.45). Grupp B: Sydafrika-Nederländerna (14.15). Damer, grupp A: Storbritannien-Tyskland (02.30). Grupp B: Australien-Spanien (03.00), Japan-Kina (04.45), Nya Zeeland-Argentina (05.15).

GYMNASTIK: Artistisk gymnastik, damer, mångkamp, fristående, barr, bom och hopp, kval (03.00-06.35, 08.10-11.45, 13.20-15.00).

+ Svensk deltagare: Jonna Adlerteg.

BORDTENNIS: Mixedubbel, kvartsfinal (03.00-05.00), damer och herrar, singel, andra omgången (07.00-10.45), mixeddubbel, semifinal (13.00-15.00).

+ Ev svenska deltagare: Linda Bergström och Christina Källberg, damsingel, Mattias Falck och Anton Källberg, herrsingel.

TAEKWONDO: Damer, 57 kg, herrar, 68 kg, första omgången, kvartsfinal, semifinal (03.00-10.00), damer, 57 kg, herrar, 68 kg, återkval, bronsmatch och final (12.00-15.30).

BADMINTON: Herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel, mixeddubbel, gruppspel (03.00-08.30 och 11.00-14.30).

+ Grupp P: Chou Tien-Chien, Taiwan-Felix Burestedt, Sverige (03.00).

SIMNING: Förmiddagspasset: herrar, 400 m fritt, final, 100 m bröst, semifinal, 400 m medley, final. Damer, 100 m fjäril, semifinal 400 m medley, 4x100 m fritt, final (03.30-15.20). Eftermiddagspasset: herrar, 200 m fritt, 100 m rygg, 4x100 m . Damer, 400 m fritt, 100 m rygg, 100 m bröst, försöksheat (12.00-14.30).

+ Svenska deltagare: Sophie Hansson och Emelie Fast, 100 m bröst. Robin Hansson, 200 m fritt. Ev svenska deltagare: Louise Hansson och Sarah Sjöström, 100 m fjäril. Damlaget, 4x100 m fritt.

TENNIS: Damsingel, herrsingel, damdubbel, herrdubbel, första omg (04.00-13.00).

+ Ev svensk deltagare: Rebecca Peterson, singel.

JUDO: Herrar, 66 kg, damer 52 kg, första omgången och kvartsfinal (04.00-07.30), herrar, 66 kg, damer 52 kg, återkval, semifinal, bronsmatch, final (10.00-12.50).

TYNGDLYFTNING: Herrar, 61 kg, 67 kg (04.50-07.00, 08.50-11.00, 12.50-15.00).

BOXNING: Herrar, 57-63 kg, 75-81 kg, första omgången. Damer, 48-51 kg, 69-75 kg, första omgången (04.00-07.45), herrar, 57-63 kg, 75-81 kg, första omgången. Damer, 48-51 kg, första omgången (10.00-14.00).

+ Svensk deltagare: Adam Chartoi, 75 kg.

SEGLING: Herrar, RS-X, laser, damer, RS-X, laser radial, grundomgång (05.00-11.00).

+ Svenska deltagare: Josefin Olsson, laser radial. Jesper Stålheim, laser.

KANOTSLALOM: Herrar, C1, kvalheat. Damer, K1, kvalheat (06.00-09.45).

+ Svensk deltagare: Erik Holmer, C1.

CYKEL: Damer, linjelopp (06.00-10.35).

+ Svensk deltagare: Emilia Fahlin.

SIMHOPP: Damer, synkro, 3 m, final (08.00-09.00).

FOTBOLL: Herrar, grupp A: Frankrike-Sydafrika (10.00), Japan-Mexiko (13.00). Grupp B: Nya Zeeland-Honduras (10.00), Rumänien-Sydkorea (13.00). Grupp C: Egypten-Argentina (09.30), Australien-Spanien (12.30). Grupp D: Brasilien-Elfenbenskusten (10.30), Saudiarabien-Tyskland (13.30).

RIDSPORT: Dressyr, individuellt och lagtävling, grand prix, andra dagen (10.00-15.15).

+ Svenska deltagare: Antonia Ramel, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Patrik Kittel.

Stefan Wikström/TT

Sport

Tränardubbel för Christoffer Eriksson

Preben Sövik vann sitt första lopp med egentränad häst som proffstränare på Jägersro.
Foto: Fotograf Mikael Rosenquist
Sport
trav Christoffer Eriksson tog en tränardubbel vid hemmatävlingarna på Jägersro under tisdagen.

Han satte själv dit lovande spelfavoriten Mahara Nice i kvällens sista lopp (V4-4) efter en rekordsänkning med en knapp sekund till 15,8 full väg. Det var hästens första seger i andra starten.

Innan dess hade kusktalangen Simon Helm vunnit med Erikssonstallets Lovexplosion HC inom V5, efter att ha rundat fältet sista 700.

.– Det var en riktig ”Svanstedtare”. Han har varit borta länge, men Christofferhade ställt i ordning bra, sa Simon till Jägersro.se.

På tal om talangfulla kuskar (och tränare) så lyckades även Preben Sövik vinna lopp och det var Söviks första egentränade seger som proffs på Jägersro. Hästen som gjorde det var Bottnas Idol i V4-3, där Joakim Lövgrens favorit Lucky Guy Boko fick nöja sig med tredjepriset. Robert Andersson kom tvåa med Silver Jack efter lopp i ledningen.

– Bottnas Idol är den segstarka typen som egentligen springer i det tempo han själv vill. När Robert inte ville släppa ledningen så masserade jag honom sista varvet. Honom hade jag koll på redan i slutkurvan och när de attackerade bakifrån svarade han rejält, sa Sövik om sin häst som ägs av Mikael Levin och sköts av ägarens dotter Lova Levin.

Johan Untersteiner hade några bra chanser på förhand men fick nöja sig med en seger, tillsammans med Skånskans V5-spik Global Agreement i V5-inledningen.

– Jag ville framåt eftersom vi hade på känn att formen var riktigt bra. Det kändes som om vi hade grepp om ledaren redan i slutsvängen, men man vet aldrig om det finns något bakom. Nu var han så fin och gick lätt undan, berättade Johan Untersteiner.

Båda streckspelen blev ändå svårfunna, vilket framför allt Christian Fiore såg till genom att vinna med dryga 27-oddsaren Zaira Del Ronco som fångade in favoriten Oxidizer precis på mållinjen.

V5:an gav till slut 11016 kronor sedan Thomas Uhrberg (Biscuit) och Ken Ecce (Funny Boy) vunnit övriga avdelningar. V4:an betalade 6847 kronor.

Ungdomsloppet utanför toton vanns av tränaren Stefan Perssons son Alex med hästen Global Bodyguard.

Sport

Starten fällde Veberöd

Sport
Lund
Fotboll Veberöds AIF fortsätter att ha det tungt som jumbo i division 3 södra Götaland. En bedrövlig start blev lagets fall i tisdagens hemmadrabbning mot Vellinge IF som slutade 1-4 (0-3).

– Vi gav bort matchen i första halvlek där vi inte var på tårna och inte hade rätt inställning på alla fötter, suckade besvikne tränaren Tommy Johnsen.

Ett självmål resulterade i underläge redan efter 37-38 sekunders spel på Romelevallen.

– Det var absolut inte den starten som vi behövde.

Alfred Andersson utökade sedan Vellinges ledning till 2-0 i minut 14 och i 42:a satte Carl Wreme 3-0.

Linus Pettersson reducerade en dryg kvart in på andra halvlek, men närmare kom inte Veberöd. I stället gjorde Carl Wreme 4-1 tio minuter senare och blev därmed tvåmålsskytt i matchen.

– Jag tycker ändå att vi spelade upp oss rejält i andra halvlek. Linus Pettersson, som fortfarande är junior, startade för första gången och gjorde en jättebra match med ett mål, sa Tommy Johnsen.

– Men sedan kom 1-4 och det var synd då vi nästan hade 2-3-bollen inne på en hörna strax före målet.

I 84:e minuten tvingades Hampus Isberg lämna planen efter att ha åkt på en grov utvisning.

På söndag möts lagen igen på Vellinge IP.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL