OS i Tokyo 2021

OS-chefen: Kan ställa in i sista minuten

Toshiro Muto och Seiko Hashimoto från OS-arrangöran i Tokyo vid en pressträff i juni.
Foto: Yuichi Yamazaki/AP/TT
Sport
Sport OS-basen Toshiro Muto utesluter inte att sommarspelen i Tokyo, som tjuvstartar i morgon och invigs på fredag, kan komma att ställas in i sista minuten.
– Vi ser över vad vi ska göra om coronasituationen förvärras, säger han.

På en fråga, vid en pressträff i Tokyo, om det fanns någon risk för att OS måste ställas in svarade Muto, vd för Tokyo-OS, diplomatiskt:

– Vi kan inte förutspå vad som händer med antalet coronavirusfall. Så vi fortsätter diskussionerna och tittar på vad vi ska göra om situationen förvärras, säger han.

En talesperson för OS-arrangören säger dock att man koncentrerar sig till hundra procent på att göra ett framgångsrikt OS.

"Överger aldrig de aktiva"

Och ordföranden i Internationella olympiska kommittén, Thomas Bach, säger:

– Vi kan äntligen se ljuset i tunneln. Att ställa in har aldrig varit ett alternativ för oss. IOK överger aldrig sina aktiva, vi gör det här för dem, säger han under IOK:s session, enligt AFP.

OS i Tokyo skulle ha genomförts i fjol, men flyttades fram ett år på grund av pandemin. Antalet smittade bland japanerna har ökat den senaste tiden och därför beslutades nyligen att OS ska genomföras utan publik. Sedan tidigare var det beslutat att inga tillresande åskådare skulle tillåtas.

Minskat stöd

Trots det är den japanska allmänheten orolig för att alla deltagare i spelen – aktiva, ledare, officiella och journalister – ska föra med sig viruset till Japan. Att det upptäckts ett antal fall bland de tillresta OS-aktiva och deras ledare har inte lugnat opinionen.

Ordföranden i organisationskommittén, Seiko Hashimoto, är medveten om det minskade stödet. Hon säger att de rigorösa säkerhetsbestämmelserna, för att undvika smittspridning, inte gett den japanska allmänheten en ökad tro på att smittan inte ska nå dem.

OS i Tokyo 2021

Försvunne OS-tyngdlyftaren hittad

Ugandas OS-trupp vid ankomsten till Japan. Arkivbild.
Foto: Suo Takekuma AP/TT
Sport
Sport Ugandiske tyngdlyftaren som försvann efter ankomst till Japan har hittats, rapporterar AFP.
– Vi förhör honom fortfarande om hans motiv, säger en talesperson för polisen i Osaka.

Julius Ssekitoleko dök inte upp till ett obligatoriskt PCR-test under torsdagen förra veckan och har sedan dess varit försvunnen, varpå en stor sökinsats inleddes.

Han lämnade en lapp där han skrev att han ville "arbeta i Japan" för att livet i Uganda är svårt och fångades, enligt japanska medier, sedan på övervakningskameror när han köpte en tågbiljett till Nagoya.

20-åringen har nu påträffats oskadd i den japanska staden Yokkaichi i prefekturen Mie. Enligt polisen finns det inga misstankar om brott.

– Han hittades i ett hus tillhörande personer han har koppling till. Han gjorde inget motstånd och talade uppriktigt, säger polisens talesperson och fortsätter:

– Han hade sin egen legitimation och identifierade sig. Men det är oklart vart vi ska skicka honom – till laget eller ambassaden.

Ssekitoleko åkte till sommarspelen som reserv och hade fått beskedet att han inte skulle få tävla. Det var tänkt att han skulle återvända till Uganda på tisdag.

OS i Tokyo 2021

"Nya" Sverige ska sänka OS-favoriten i premiären

Caroline Seger under tisdagens träning på Yumenoshimastadion inför onsdagens OS-premiär mot USA.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Sport
Sport Samma gamla USA. Men ett nytt Sverige.
Senaste mötet visade att den här blågula upplagan på allvar kan hota världens bästa fotbollslandslag.
– Under alla mina år som vi mött USA har vi aldrig skapat så mycket som vi gjorde då, säger lagkapten Caroline Seger inför OS-premiären i Tokyo.

Sverige vet precis vad som väntar i onsdagens OS-premiär på Tokyostadion. USA är en välbekant motståndare, länderna brukar ställas mot varandra i nästan varje stor turnering, och de bärande spelarna har varit samma i många år.

I den amerikanska OS-truppen finns nio spelare som har gjort fler än 100 A-landskamper, och hur man än vrider och vänder på tänkbara startelvor mot Sverige lär den innehålla spelare som tillsammans når en bra bit över 1 000 A-landskamper. Det gäller även om 39-åriga Carli Lloyd, med sanslösa 306 landskamper, börjar på bänken.

44 raka utan förlust

Amerikanskornas spelsätt har inte heller förändrats nämnvärt de senaste åren, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

– De har kanske blivit lite mer spelskickliga för de har fått in spelare som behärskar den delen. Annars är det samma. De är fysiskt starka, har en jättestor tro på sig själva och de vet att de har otroligt många vinster i ryggen, säger Seger.

USA har vunnit fyra av sex OS-guld på damsidan. Trots misslyckandet i Rio 2016, då Sverige vann en dramatisk kvartsfinal efter straffläggning, vilar favoritskapet åter på amerikanskorna.

Det är naturligt för ett landslag som har spelat 44 raka matcher utan att förlora. Förbundskaptenen Vlatko Andonovski, som tog över efter VM-guldet 2019, är obesegrad i 23 raka matcher och har bara sett sitt lag ligga under en enda gång.

Men det är där Sverige kommer in i bilden.

"Mer modern fotboll"

På Friends arena i april gjorde Lina Hurtig det svenska ledningsmålet, och även om USA kvitterade i slutminuterna var 1–1-matchen ett bevis på hur bra Sverige kan stå upp mot världsettan. Det var också ett tecken på att det spelsätt som förbundskapten Peter Gerhardsson försökt implementera de senaste fyra åren, börjat sätta sig.

– Det är framför allt en annan form av struktur i vårt sätt att spela. Vi ska hitta vinklar, hitta spelare på rätt fot, komma ur svåra lägen och bygga upp våra anfall, säger Seger.

– Det känns som att vi spelar en mer modern fotboll i dag än tidigare. Det är en väldigt framåtriktad fotboll, en mer passningsorienterad fotboll.

Det svenska OS-silvret 2016 byggde på betongförsvar och blixtrande kontringar (samt kyla i straffläggningar). Vägen till ett svenskt OS-guld i Tokyo ser annorlunda ut.

– Sättet vi spelar på nu är något som jag definitivt föredrar, även om sättet vi spelade på under förra OS tog oss till final. Nu har vi en spelidé som handlar om att spela oss ur situationer och våga spela vårt spel. Och vi har otroligt många skickliga fotbollsspelare som kan göra det, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Kontringar består

Den solida defensiven består ändå, liksom de vägvinnande omställningarna. Det gör att löpstarka anfallare som Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius med glädje kunnat anpassa sig till det nya sättet att spela.

– Det blir kanske en del ändringar i min roll, men det är också otroligt utvecklande att vara i en sådan här miljö, och den här passningsorienterade fotbollen är väldigt rolig, säger Blackstenius.

– Vi är fortfarande ett bra kontringslag, så vi har båda delarna, vilket känns som en förbättring. Det syntes senast mot USA, att vi har tagit kliv närmare dem, säger Jakobsson.

Caroline Seger har varit med i A-landslaget sedan 2005. Hon säger att aprilmatchen var en av de bästa som Sverige presterat mot USA.

– Under alla mina år som vi har mött USA så tror jag aldrig vi har lyckats skapa så mycket och faktiskt ha bollen så mycket som vi hade. Kan vi lösa det i morgon och vara trygga i det och tro på det vi gör så är det klart att det kan bli en väldigt bra match för vår del.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges mot USA i mästerskap

Sverige och USA har mötts åtta gånger i seniormästerskap på damsidan. USA har fem segrar, Sverige två (inklusive en seger på straffar) och en har slutat oavgjort. Här är alla möten, med Sveriges siffror först.

VM i Kina 1991, gruppspel: 2–3.

USA:s första seger mot Sverige kom i den fjärde landskampen länderna emellan, i VM-premiären 1991. USA gick upp i en 3–0-ledning innan Lena Videkull och Ingrid Johansson putsade siffrorna i andra halvlek. USA tog sedermera hem VM-guldet medan Sverige åkte hem med ett brons.

OS i Atlanta 1996, gruppspel: 1–2.

Efter 0–2 i premiären mot Kina behövde Sverige minst en poäng för att gå vidare. Men Tisha Venturini och Shannon Macmillan sänkte Bengt Simonssons lag. USA vann hela turneringen, och tog därmed det första OS-guldet i fotboll på damsidan.

VM i USA 2003, gruppspel: 1–3.

Victoria Svensson (numera Sandell Svensson) gjorde mål, men det var USA som lämnade VM-premiären med tre poäng. I slutändan drog dock svenskorna det längre strået, genom att ta VM-silver efter finalförlust mot Tyskland. USA blev trea.

VM i Kina 2007, gruppspel: 0–2.

Sveriges fjärde raka mästerskapsförlust mot USA kom i Kina 2007. Abby Wambach gjorde båda målen i segern som i förlängningen innebar att Sverige missade avancemang från gruppen. USA tog VM-brons.

VM i Tyskland 2011: 2–1.

Den dystra mästerskapstrenden mot USA bröts i Wolfsburg när Lisa Dahlkvist och ett självmål från Amy LePeilbet gav tre svenska poäng i den avslutande gruppspelsmatchen. Sverige vann gruppen, men USA vann VM. Sverige fick nöja sig med brons efter semifinalförlust mot Japan.

VM i Kanada 2015: 0–0.

Sverige tog visserligen poäng av blivande världsmästaren USA, men mycket roligare än så blev det inte i Kanada. Tre raka oavgjorda matcher gav bara en tredjeplats i gruppen, och i åttondelsfinalen mot Tyskland blev det klar förlust, 1–4.

OS i Brasilien 2016: 5–4 efter straffar (1–1 vid full tid).

En klassisk svensk fotbollskväll i Brasiliens huvudstad Brasilia där USA anföll och anföll, men där Sverige stod emot och tvingade matchen till förlängning och straffar. Där blev målvakten Hedvig Lindahl och den iskalla straffavslutaren Lisa Dahlkvist stora hjältar för Sverige, som till slut lämnade OS som silvermedaljörer.

VM i Frankrike 2019: 0–2.

Sverige var redan klart för avancemang och inför gruppfinalen mot USA valde förbundskapten Peter Gerhardsson därför att byta ut hela sju spelare i startelvan. Det blev förlust, men var ändå ett smart drag. Ett utvilat Sverige slog Kanada i åttondelsfinalen, besegrade sedan Tyskland i kvartsfinal och lämnade till slut Frankrike med ett oväntat VM-brons.

Sport

Svensk förlust i OS-genrepet: "Jättenyttigt"

Sveriges Carin Strömberg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Tufft – men nyttigt att testa vilka taktiska drag som fungerar.
Så summerar handbollsdamerna förlusten i träningsmatchen mot Norge. Nu väntar finslipning inför OS-premiären mot Spanien.

– Vi får alltid något att utvärdera på matcherna, både bra och mindre bra saker som vi kan slipa på i träning här de sista dagarna här innan premiären, säger Carin Strömberg och fortsätter:

– Vi har några taktiska drag i försvaret som vi prövade av idag. Då kan det vara någon av de grejerna som får komma vidare eller förändras lite.

På söndag är det dags för premiär och möte med Spanien, och tisdagens inofficiella träningsmatch mot Norge i Fukuoka blev en nyttig uppvärmning.

Norge drog ifrån i andra halvlek och vann den inofficiella landskampen med 32–25. Elin Hansson var bäst i Sverige med fyra mål.

– Jättenyttigt att få spela mot världens bästa handbollslag, konstaterar förbundskapten Tomas Axnér under en pressträoch fortsätter:

– Jag tycker vi har kunnat slipa på mycket. Vi kommer börja kika på Spanien ganska snabbt.

Handbollsdamerna reser nu mot OS-byn i Tokyo.

Anna Karolina Eriksson/TT

Petter Nilsson/TT

Sport

Tredje coronafallet i tjeckiska OS-truppen

OS-byn i Tokyo. Arkivbild.
Foto: Jae C. Hong/AP/TT
Sport
Sport

Tjeckiens beachvolleybolltrupp har drabbats av ett tredje covidfall inför OS. Tränaren Simon Nausch har testat positivt, meddelar laget i ett uttalande.

Han är tränare för duon Barbora Hermannová and Markéta Sluková som ska kliva in i OS-turneringen på fredag.

Sedan tidigare har även spelaren Ondrej Perusic och sportchefen Martin Doktor bekräftats smittade.

Både Nausch och Perusic har lämnat OS-byn och isolerats.

I söndags meddelade Sydafrikas fotbollsförbund att två spelare samt en videoanalytiker testat positivt för covid-19 i OS-byn.

Totalt har 67 personer med koppling till OS, varav fem idrottare, konstaterats smittade i Japan. Fallen har väckt farhågor om att alla restriktioner inte räcker för att hålla smittan borta från OS.

Skåne

Fördel MFF i kvalet mot Rangers

Veljko Birmancevic låg bakom ett mål och gjorde ett själv mot Glasgow Rangers.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Skåne
Malmö
Sport
fotboll Det är fördel MFF i Champions League-kvalet mot Glasgow Rangers efter 2-1 med mersmak hemma på Eleda Stadion.

Ett ganska stabbigt om än välorganiserat och fysiskt Rangers imponerade inte i Malmö och MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson vann den taktiska matchen mot Steven Gerrard genom att ställa ut en lite överraskande 3-5-2 med Veljko Birmancevic på topp bredvid Antonio Colak.

Defesivt en trebackslinje med Niklas Moisander, Lasse Nielsen och Anel Ahmedhodzic.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

Rieks: Vår bästa laginsats i år

Sören Rieks var mycket nöjd med laginsatsen mot Rangers.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll Sören Rieks som gjorde första målet i segern med 2-1 var mycket nöjd med Malmö FF:s spel i den första kvalmatchen mot Glasgow Rangers.

– Vår bästa laginsats i år. Vi spelade med hög intensitet och var aggressiva. Bortsett från det där sista skottet var det en felfri prestation som vi kan vara nöjda med, sa Rieks.

Han gjorde sitt mål, som betydde 1-0, några minuter in på den andra halvleken:

– Veljko slog passningen och jag fick en bra träff. Skönt att se den gå i mål.

– Sedan fick vi ju snabbt jubla igen, log Rieks.

Den gången var det Birmancevic som tryckte in skottet som betydde 2-0. En succéinsats av nyförvärvet.

– Jag fick bollen av AC [Anders Christiansen] och satte den i bortre hörnet som jag brukar göra. Jag är förstås glad över att kunna göra mål mot ett stort lag som Rangers. Lite tråkigt att det blev 2-1 till slut, men det är fortfarande ett bra resultat för oss, sa Veljko Birmancevic via tolk efter matchen.

Veljko Birmancevic jubel under tisdagens kvalmatch till Champions League, tredje omgången första matchen, mellan Malmö FF och Rangers FC på Eleda Stadion
Foto: Andreas Hillergren/TT

Att han fick spela som forward hade han inga problem med:

– Det var första gången för mig i den rollen och första gången som jag spelade bredvid Toni [Antonio Colak] och det fungerade bra, det föll väl ut i dag. Men vi får se hur det blir framöver, för min del spelar det ingen roll om tränaren vill att jag ska spela där eller som ytter.

Oscar Lewicki gjorde sin bästa match för säsongen och var lite överallt på planen, skapade stor oreda för skottarnas försvar:

– Vi hade sagt att vi skulle försöka komma igenom i djupled, så jag försökte löpa mycket och även springa hem och hjälpa Bonke och Anders på mitten, men jag kände mig pigg i dag, log Lewicki.

Om baklängesmålet på stopptid:

– Det var bittert direkt förstås och vi är besvikna, men i morgon har nog besvikelsen lagt sig och vi kan vara nöjda med att vi gjorde en bra match.

Anel Ahmedhodzic var även han missnöjd med Rangers reduceringsmål på stopptid:

– Det kändes tufft och surt, vi ska hålla nollan och de hade tur där. Men det var ändå ett bra resultat för oss och vi gjorde en fantastisk match med mycket laganda, jag ser fram emot returen.

Om ryktena att han skulle vara mer eller mindre klar för Atalanta, enligt italienska Calciomercato för upp emot tio miljoner euro, sa han ingenting:

– Vi får se vad som händer, jag har inget svar på det.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson hade blandade känslor efter matchen:

– Jag är stolt och frustrerad på samma gång. Pojkarna gjorde en fantastisk insats mot ett topplag, skotska rekordmästare, som nyligen besegrat Real Madrid och vi håller drömmen vid liv. Men så fick vi ju en kalldusch på slutet tyvärr, sa MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson efter matchen.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson hade blandade känslor efter 2-1 hemma mot Rangers.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Han var i det stora hela mycket nöjd med prestationen och med matchplanen, som föll väl ut.

– Vi följde matchplanen bra i dag men det är en halvlek kvar och vi ska försöka göra det svårt för dem även i Glasgow, summerade Jon Dahl Tomasson.

Om målskytten Veljko Birmancevic som fick spela på topp för första gången, bredvid Antonio Colak:

– Det är en riktigt bra ung kille som behövt tid på sig i sin nya miljö, men han blir bättre och bättre och utvecklas för varje match.

Dahl Tomassons skotska motsvarighet Steven Gerrard var inte lika nöjd med matchen i Malmö:

– Vi är besvikna över resultatet här i dag, vi blev straffade för våra defensiva misstag och tappade konceptet under tre-fyra minuter och det är jag inte nöjd med.

– Men målet på stopptid hjälper oss lite och förhoppningsvis får vi tillbaka några spelare till returen. Vi har ett stort jobb kvar att göra men det här är inte över ännu, summerade Rangerstränaren Steven Gerrard.

Sport

Malmös drömminuter gav seger i CL-kvalet

Malmös Veljko Birmancevic gjorde ett mål och en assist.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Efter några drömminuter i den andra halvleken har Malmö skaffat sig ett drömläge att nå Champions League-spel. Skotska mästarna Rangers besegrades med 2–1 på hemmaplan.

En imponerande intakt nolla i förlustkolumnen under förra årets ligaspel, och inte enda enda förlust i Europakval under Steven Gerrard som tränare.

När MFF-spelarna ställde upp bredvid de skotska mästarna ställdes drömmen om Champions League för första gången den här säsongen på sin spets.

I början av matchen var det gästerna från Glasgow som spelade bäst. Rangers kontrollerade spelet i inledningen, men Malmö vaknade till. Efter 20 minuter kom den första MFF-chansen. Jo Inge Berget fick en fin passning av Anders Christiansen och avlossade ett skott med vänsterfoten som Allan McGregor i Rangersmålet tvingades slänga sig för att rädda.

Mersmak för Malmö

Även Rangers hade en del chanser, bland annat Ryan Kents skott strax före halvlek, som dock täcktes av Malmöförsvaret.

De svenska mästarna gick till paus med lite mersmak. Gästerna från Skottland har bara hunnit spela en match den här säsongen och verkade något ringrostiga.

Och bara två minuter in i den andra halvleken skickade Malmös Sören Rieks in 1–0 på volley efter ett inspel från Veljko Birmancevic. 23-åringen nöjde sig inte med en assist. Innan klockan visat 50 minuter spelade snodde Christiansen bollen och spelade in den till Birmancevic som satte 2–0 och fullbordade Malmös drömöppning av den andra halvleken.

Övertaget försvann

När chocken lagt sig vaknade Ragers till lite mer och Malmös spelövertag försvann mer och mer. Men det skulle dröja till den femte tilläggsminuten innan Rangers fick in sin reducering. Med matchens sista spark skickade Steven Davis in bollen på Kents passning, en boll som Johan Dahlin inte kunde nå.

– Malmö gjorde två väldigt bra mål, all respekt till det. Vi tappade lugnet under ett par minuter och då blir du straffad direkt på den här nivån, säger Rangerstränaren Steven Gerrard enligt Aftonbladet.

– Vi tappade vår plan totalt under fem minuter och straffades vid två tillfällen. Vårt mål på övertid är otroligt viktigt och möjliggör en supermatch på Ibrox nästa vecka. Sett till hela matchen är jag besviken, men nästa vecka kommer det bli något helt annat, med läktarna och passionen. Förhoppningsvis har vi en del nya ansikten med oss också som kan förstärka laget.

Malmös tränare Jon Dahl Tomasson hade, av förklarliga skäl, en lite mer positiv syn på kvällens match.

– Jag är stolt och frustrerad på samma gång. Det är en fantastiskt insats av killarna, men så får vi tyvärr en kalldusch i slutet. Vi håller drömmen vid liv. Vi gjorde en fantastisk insats och en stor eloge till killarna som följde vår gameplan helt perfekt mot en duktig motståndare, säger Jon Dahl Tomasson till Aftonbladet.

Malmö har allt att spela för i returen, som spelas på Ibrox stadium i Glasgow nästa tisdag

Om MFF tar sig vidare från dubbelmötet möter man vinnaren mellan grekiska Olympiakos och PFC Ludogorets från Bulgarien.

Om skåningarna däremot förlorar får de sikta in sig på playoff till Europa League. Där ställs laget i så fall mot vinnaren i mötet mellan Kairat Almaty från Kazakstan och armeniska Alsjkert från Jerevan.

Linnéa Engholm/TT

Sport

Den försvunna kängurun har hoppat tillbaka

En av de återfunna maskotarna, här på softbollarenan innan den försvann.
Foto: Jae C Hong/AP/TT
Sport
Sport En diplomatisk kris är avvärjd i OS-byn. Australiens två maskotar är åter på säker mark efter att ha varit i tysk ägo i några dagar.

– Det har varit något av ett mysterium och vi har letat efter dem, säger Ian Chesterman, Australiens chef de mission, på en presskonferens.

– Vi skulle just efterlysa dem i byn och erbjuda hittelön.

Men så långt behövde australierna aldrig gå för att få tillbaka nationens maskotar, två uppblåsbara djur – en känguru och en emu – som hittades i Tysklands del av OS-byn.

– De dök upp i går kväll och som jag förstår det har de fått njuta av en liten semester i Deutschland, säger Chesterman.

En mer allvarlig ton slog han an när förstörda och nedskräpade rum kom på tal, skriver Sydney Morning Herald.

– Det är mindre skador det handlar om, rummen har inte på något sätt slagits sönder. Det är bara ett hål i väggen, men det är lätt hänt, säger Chesterman.

– Men vissa personer har gjort ett misstag och flera av dem har visat ånger för sitt beteende och för att diskussionen i ett så framgångsrikt OS-lag handlar om uppförande.

Före tisdagens tävlingar hade Australiens trupp simmat, seglat och på andra sätt hämtat hem 14 guld och sammanlagt 33 medaljer.

Martin Yngve/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL