OS i Tokyo 2021

Nya OS-regler för ryttarna: "Väldigt spännande"

Patrik Kittel. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Omständigheterna i Tokyo är unika i olympiska sammanhang.
För dressyrryttarna stannar det inte vid stränga restriktioner och ritter inför tomma läktare.
Ett nytt tävlingsformat väntar också.
– Spännande kommer det att bli, säger Patrik Kittel.

Kittel gör sitt fjärde OS och är den i särklass mest rutinerade i det svenska laget. I Tryon 2018 var Sverige ytterst nära att ta ett VM-brons, ett år senare kom ett EM-brons i Rotterdam.

Kittel ledde laget både i USA och i Nederländerna, men han saknar den där fullträffen i ett OS, både individuellt och i lag.

TT: Höjer du ribban den här gången?

– Självklart! Det är världsklass som gäller, som vanligt, säger Kittel och skrattar.

– Nej, men Well Done har gått väldigt, väldigt bra. Man ska vara stolt över vad man gjort men också vara ödmjuk inför vad som kommer. Varje tävling är en ny upplevelse. Vi har ett taggat, bra lag. Individuellt är vi starka och som lag är vi bra.

Tänker på Bradbury

Det som spetsar till det hela i OS är att lagen bantats från fyra till tre ryttare, det gäller även i fälttävlan och hoppning. Tidigare ströks det sämsta resultatet. Nu räknas samtliga.

– Gör en ryttare i (favoriten) Tyskland bort sig – då är det laget borta. Det gäller även Sverige och alla andra länder. Det gör att sporten blir väldigt spännande. Alla måste verkligen prestera på topp. Ingenting får hända om du ska ta medalj, säger Kittel och fortsätter:

– Jag tänker alltid på skridskoåkaren från Australien. Han ligger sist, alla framför honom ramlar, han åker förbi och vinner OS-guld. Man skrattar år det, men det kan vara nära så små marginaler i dressyren. Ett felsteg kan vara skillnaden mellan medalj eller femma eller sexa eller åtta.

Skridskoåkaren Kittel refererar till är Steven Bradbury. I Salt Lake City 2002 tog han, som 18-åring, ett av tidernas mest sensationella OS-guld, i short track. Efter en diskning nådde han semifinal, väl där föll två konkurrenter i sista kurvan och australiern var i final. I den var Bradbury rejält distanserad av sina medtävlare när samtliga tre föll i slutet – och australiern skrinnade över mållinjen som vinnare.

Får gilla läget

Patrik Kittel älskar att rida inför fullsatta läktare. Han säger att det händer något i honom då, att det ger ett energipåslag.

TT: Hur ska du få fram det i Baji Koen-parken, inför ett gäng funktionärer och journalister?

– Ska man vara krass har vi tävlat utan publik de senaste två åren och vant oss. Jag hoppas innerligt och av hela mitt hjärta att vi en dag kan återgå till det normala livet där vi kan ha folk som står upp och gråter glädjetårar, allt det som vår underbara sport bjuder på.

– Men innan dess får vi vara tacksamma för att vi kan rida OS och för att vi kan göra det vi alla önskar mest: Göra vår sport.

Inget slår OS

TT: Är det rätt att arrangera de här spelen sett till alla omständigheter?

– Det är inget jag kan svara på. IOK (Internationella olympiska kommittén) och den japanska regeringen har gjort sina bedömningar och bedömt att det är säkert att genomföra.

– Jag älskar OS. Jag kommer fortfarande ihåg när vi stod i den tomma tunneln vid invigningen i Peking (2008) och de skriker "Sweden" och det är tusentals kameror som blixtrar när vi går ut. Det var stor gåshudsvarning.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges dressyrlag

Patrik Kittel

Född: 10 juni 1976.

Bor: Dülmen, Tyskland.

Klubb: Tranås Ridklubb.

Rider i OS: Well Done (född 2008).

Främsta mästerskapsmeriter: EM-brons lag 2019, EM-brons lag 2017, EM-brons individuellt Grand prix kür 2011.

Tidigare OS: 2008, 2012, 2016.

Therese Nilshagen

Född: 24 januari 1983.

Bor: Löningen, Tyskland.

Klubb: Hogsta Dressyrryttare.

Häst: Dante Weltino (född 2007).

Främsta mästerskapsmeriter: EM-brons lag 2019, EM-brons lag 2017.

Tidigare OS: Uttagen och på plats i Rio de Janeiro 2016, men hästen ströks vid besiktningen på grund av en skada.

Juliette Ramel

Född: 12 april 1987.

Bor: Åkerö, Bettna.

Klubb: Lejondals Ryttarförening.

Häst: Buriel (född 2006).

Främsta mästerskapsmeriter: EM-brons lag 2019.

Tidigare OS: 2016.

Antonia Ramel (reserv)

Född: 2 juli 1985.

Bor: Bettna.

Klubb: Flyinge Hästsportklubb.

Häst: Brother de Jeu (född 2006).

Främsta mästerskapsmeriter: EM-brons lag 2019.

Tidigare OS: Debutant.

Förbundskapten: Bo Jenå.

FAKTA

Fakta: Så avgörs dressyren

Fredag 23 juli: Hästbesiktning.

Lördag 24 juli: Grand prix (lag och individuellt, 30 startande).

Söndag 25 juli: Grand prix (lag och individuellt, 30 startande).

Tisdag 27 juli: Grand prix special (lagfinal, 24 startande). Lagtävlingen avgörs.

Onsdag 28 juli: Hästbesiktning 2, Grand prix kür (individuell final, 18 startande).

OS i Tokyo 2021

USA:s första OS-förlust på 17 år

OS-premiären blev inte riktigt vad USA tänkt sig.
Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Sport
Sport

Efter att ha vunnit både första och andra perioden ledde ett stjärnspäckat USA med 45–37 i halvtid i OS-basketen mot Frankrike.

Men sedan kom genomklappningen – två gånger om.

I den tredje perioden mäktade USA:s "Dream team" bara med att göra elva poäng. Samtidigt gjorde Frankrike 25 och hade vänt till 62–56.

I den fjärde perioden reste sig USA och ledde igen med 69–63 med drygt fem minuter kvar.

Det räckte dock inte.

Matchen slutade till sist i en klar seger för Frankrike med 83–76 efter att fransmännen återtog ledningen genom en trepoängare med en knapp minut kvar och följde upp med några straffkast.

Det är USA:s första förlust i OS sedan 2004.

Magnus Wilsson/TT

OS i Tokyo 2021

Simone Biles till final med ett nödrop

Simone Biles är illa ute i gymnastiken.
Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Sport
Sport Simone Biles var nära att missa final i två grenar i damernas artistiska OS-gymnastik. Men den amerikanska superstjärnan tog sig till slut vidare med ett nödrop.

Få idrottare är så stora guldfavoriter som USA:s gymnastikstjärna Simone Biles. Inför spelen talades det om hon skulle kunna vinna samtliga guld i de disciplinerna hon ställer upp i.

Men 24-åringen var illa ute i både barr och bom. Efter ett sämre kval låg hon bara åtta respektive sjua i grenarna, med en kvalgrupp kvar, där bara de åtta främsta tar sig till final.

I den sista kvalgruppen ingick svenska Jonna Adlerteg, som hade siktet inställt på en final i barr. Men Adlerteg – och de andra gymnasterna – klarade inte av att peta ner Biles som tog den sista finalplatsen i barr, och även avancerade till final i bom.

I barr hade Biles tionde bästa resultat men då bara två per land får tävla i final tog hon sig vidare då fyra ryskor slutade topp åtta.

Biles gick vidare till final i hopp och mångkamp med bäst resultat i kvalet och till fristående som tvåa.

OS i Tokyo 2021

Sverige kan få publik mot Nya Zeeland

Det var publik på Miyagistadions läktare redan när Kina mötte Zambia i lördags.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport Det tillåts trots allt publik på OS i Tokyo – på vissa arenor.
Sveriges fotbollsdamer kan komma att spela inför upp till 10 000 åskådare när de avslutar gruppspelet mot Nya Zeeland på tisdag.

I torsdags bekräftade Japans OS-minister Tamayo Marukawa att ett antal arenor utanför Tokyo tillåter ett begränsat antal åskådare under spelen. En av dessa är Miyagistadion, drygt 30 mil norr om huvudstaden, där det svenska fotbollslandslaget möter Nya Zeeland på tisdag.

Upp till 10 000 personer får arrangörerna släppa in, vilket också har varit fallet för de fyra matcherna i grupp F – med Nederländerna, Brasilien, Kina och Zambia – tidigare i turneringen.

– Om det nu blir så skulle det vara fantastiskt kul. Mästerskap med publik är det absolut bästa, säger anfallaren Sofia Jakobsson angående eventuell publik på tisdag.

Den som vill se Sveriges match på plats måste boka biljetter i förväg. Tempen tas också innan de utvalda körs med speciella bussar till arenan.

Även backen Jonna Andersson ser fram emot att eventuellt ha lite publikstöd i ryggen.

– Det hade varit roligt om det kan komma lite publik och kan bli lite liv på läktaren, säger Andersson.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Adlerteg reserv till OS-finalen i barr

Jonna Adlerteg under söndagens kval i barr.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Med 14,533 poäng missade gymnasten Jonna Adlerteg finalplatsen i barr på OS i Tokyo.
Svenskan hamnade på tolfte plats och står just nu som andra reserv till finalen.
– Jag ville ta mig till final men jag känner också att jag har gjort allt jag kan, säger hon efter tävlingen.

Efter svenskans program på barren hördes applåder från den lilla gruppen åhörare som befann sig inne i Ariakehallen i centrala Tokyo. Jonna Adlerteg är också – trots missad finalplats – mycket nöjd med sin prestation.

– Jag satte min nya kombination här som jag jobbat på så länge. Den har inte suttit på någon tävling tidigare, bara på test och träning, säger hon.

Jonna Adlerteg deltog i kvalgrupp fem – och totalt går nu de 8 bästa i kvalet vidare till finalen i barr som avgörs på söndag 1 augusti. Konkurrenten i gruppen, Nina Derwael, Belgiens medaljhopp, knep en finalplats med kvalets högsta resultat 15,366 poäng. USA:s gymnastikstjärna Simone Biles har haft motvind i grenen och knep med nöd och näppe den sista finalplatsen till slut.

Jonna Adlerteg står som andra reserv till final, tack vare att fyra ryskor på platserna 3–6 och bara två per land får tävla i finalen.

– Om jag ska vara helt ärligt tror jag inte det är jättestor chans, men det finns en anledning till att de har tre reserver. Det har ju hänt.

Den svenska gymnasten blev OS-klar redan förra året. Hon har två EM-silver sedan tidigare, men i årets EM i Basel fick Jonna Adlerteg nöja sig med en sjätteplats i barr. I höst väntar ett VM.

– Sedan får vi se, säger hon.

Barren har varit Adlertegs stora möjlighet, då hon fokuserat på den efter en tidigare knäskada. Hon missade OS i Rio de Janeiro 2016 på grund av en knäskada, och har valt bort de andra redskapen för att minska skaderisken och för att bli så bra som möjligt.

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Sveriges premiärkross kan vara biljett vidare

Storspelande Linn Blohm bröt igenom från linjen flera gånger mot Spanien. Sverige vann med 31–24.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport OS-premiär och nyckelmatch mot Spanien. Då klev de svenska handbollsdamerna fram och stod för en riktig kross.
Vinsten med 31–24 kan vara Sveriges biljett vidare i turneringen.
– Det här är jätteviktigt, det är en väldigt tuff grupp, säger stjärnan Jamina Roberts.

Sverige–Spanien i damernas handboll har historiskt varit en jämn historia. Kryss i de senaste tre tävlingslandskamperna.

Men premiären i Tokyo-OS blev långt ifrån någon nagelbitare.

– Vi vann i dag ganska enkelt, väldigt, väldigt skönt, säger den stora straffskytten Nathalie Hagman i mixade zonen efter matchen.

Den svåra gruppen med lag som Frankrike och det ryska laget har gjort att Sverige sannolikt behöver plocka poäng i de övriga matcherna – Spanien inget undantag.

Och trots OS-premiär darrade inte nerverna.

– Det är klart att alla segrar betyder mycket här. Det är en väldigt tuff grupp, säger Jamina Roberts efter 31–24-segern.

Perfekt start

Målskytten och vänstersexan Elin Hansson levererade från start. Hon bröt sig gång på gång igenom det spanska försvaret.

– Jag har några lägen som jag verkligen ska sätta som jag bränner men annars fungerar det bra, säger hon.

Hon känner viss förvåning över att ensam ha fått förtroendet att axla rollen som vänstersexa av förbundskapten Tomas Axnér.

Matchen var annars en uppvisning i svenskt försvar. Samtidigt stod målvakten Johanna Bundsen för ett par fina räddningar.

– Riktigt härligt att vi vinner den här matchen, den var viktig från början och vi visste att vi har spelat jämnt mot dem tidigare. Väldigt skönt, säger Bundsen.

Hon kallar det den perfekta starten på ett OS.

– Jag tycker jag får otroligt bra hjälp från försvaret i dag och det är tack vare dem som jag kan ta de bollarna jag tar.

Drog ifrån i andra

I halvlek stod det 13–9 till Sverige och därifrån bara fortsatte Sveriges dominans. Förbundskapten Tomas Axnér om när han förstod att det var klart:

– Vid 28–21 där någonstans kände jag det.

Han tycker att Sverige gör sin bästa match under hans ledning. När han i mixade zonen hör jublet från omklädningsrummet reagerar han direkt.

– Det är välförtjänt och jävligt kul såklart. Jag tycker att vi gör en riktigt bra insats.

Han hyllar också den svenska målskytten Elin Hansson.

– Jag har inte velat jinxa henne i försnacket men hon har sett så här bra ut i tre veckor och gjort det jäkligt bra. Jag tycker hon gör kanske sin bästa match i karriären i dag, säger Axnér.

Nu har Sverige det ryska laget på schemat. En tuff tillställning på pappret.

– Det är skönt att få lite ro med den här matchen. Ryssland har såklart många extremt bra spelare, men jag tycker inte att som de spelar i dag att vi måste springa och gömma oss på planen, säger förbundskaptenen.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges damer spelar i grupp B med Brasilien, Ungern, Frankrike, ryska laget och Spanien. De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel.

Vid samma poäng gäller följande i tur och ordning:

1. Flest poäng i inbördes möten.

2. Målskillnad i inbördes möten.

3. Flest gjorda mål i inbördes möten.

4. Målskillnad totalt i gruppen.

5. Antalet gjorda mål totalt i gruppen.

6. Lottning.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

OS i Tokyo 2021

Även OS-golfen i fara när tyfonen närmar sig

Alex Norén är ett svenskt OS-hopp i golf. Arkivbild.
Foto: Christer Höglund / TT
Sport
Sport Tyfonen Nepartak har fortsatt kurs mot Tokyo. Någon stor förödelse väntas inte i nuläget, men flera OS-grenar kan påverkas av både hällregn, vind och åska.
– I golf går de ju av banan om det börjar åska. Och det är inte osannolikt att det gör det i samband med sådana här passager, säger Tomas Mårtensson, meteorolog på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Efter värmen kommer stormen. På tisdag ser tyfonen Nepartak ut att skapa nya väderproblem för ett sedan tidigare stukat OS i Tokyo.

Arrangörerna har redan kastat om i programmet i väntan på det tropiska ovädret. Roddtävlingar har tidigarelagts och det är troligt att även seglingstävlingarna i början av nästa vecka påverkas.

På söndagen cirkulerade dessutom uppgifter om att regerande olympiska mästaren Jenny Rissveds mountainbikelopp på tisdag ska flyttas, men det dementeras av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Alla arenor påverkas

Det är inte de enda idrotterna som ligger i farozonen. I princip alla olympiska utomhusarenor kommer att påverkas när Nepartak drar in över land, säger SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson.

– Arrangörerna har skickat ut en begränsningskarta på vilka utomhusarenor de tror ska påverkas måttligt eller mycket av den här passagen under tisdag och onsdag, och det är alla egentligen, säger Mårtensson.

Värst ser det ut för de kustnära anläggningarna, som seglingsarenan.

– Det är där det är "rött".

Med rött menas att man räknar med mer än 10 millimeter regn i timmen, medelvindar på mer än 12 meter per sekund och 40-procentig risk för åska. Gult – som gäller i princip alla andra arenor – betyder 5 millimeter regn, 7 vindmeter per sekund och 20 procents åskrisk.

– De tropiska ovädren att de alltid är som värst på havet. Och så fort de kommer in över land så bromsar de väldigt mycket. Så det blir mest påverkan närmast kusten.

– Men i till exempel golf går de ju av banan om det börjar åska. Och det är inte osannolikt att det tidvis kommer åska i samband med sådana här passager. Även för sådant som är på sjön, om det blir blixturladdningar så avbryter man vid sådana tillfällen.

Tveksam till regnprognos

Den senaste prognosen som Mårtensson har sett talar om upp till 40 millimeter regn i Tokyo på tisdag. Mer pessimistiska väderutsikter säger upp till 150 millimeter, men det är nog att ta i, enligt SOK-meteorologen.

– Det låter mycket, den prognosen har jag inte sett i så fall. De senaste prognoserna jag har sett är 20–40 millimeter, ungefär en regnmätare, och det är ju också mycket regn.

Om det skulle regna så mycket som 150 millimeter har OS-arrangörerna stora problem, säger han.

– Om det är så mycket så brukar det handla om tropiskt skyfall, och då kan organisationen få problem med att köra ut saker, att det blir översvämning på gatorna. Hela transportlogistiken kan få problem då.

Lasse Mannheimer/TT

Petter Nilsson/TT

Sport

Stjärnskottet om OS-debuten: "Helt fantastiskt"

Emelie Fast njöt av sin OS-debut på 100 meter bröstsim.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Stjärnskottet Emelie Fast, 17 år, njöt av varenda sekund i sin OS-debut.
Den varade i 1.07,98 på 100 meter bröstsim.
– Helt fantastiskt, så sjukt att det är över, säger hon.

Tiden hennes räckte inte för avancemang. Men själva upplevelsen i Tokyo simarena kommer hon att bära med sig länge.

– Det var lite nerver i dag, jag har haft en riktigt fin säsong med väldigt lite nervositet. Så jag visste inte hur jag skulle reagera i dag. Men det har varit lite fjärilar i magen, säger hon.

Talangen som är klubbkamrat med Sarah Sjöström i Södertörn slog alla med häpnad när hon på EM i maj – hennes mästerskapsdebut i långbana – slog personligt rekord med drygt två sekunder och fixade en OS-biljett.

Under året har hon förbättrat sitt personliga rekord med lite över tre sekunder. Hennes tid i Tokyoloppet var 1,34 sekunder över personliga rekordet. Till avancemang saknades 1,02. Men OS i det här skedet var läropengar.

Att få hänga med idolen Sjöström och de andra svenska landslagssimmarna och uppleva ett OS ger nyttig erfarenhet för framtiden.

– Jag inspireras jättemycket av henne. Det är så kul att ha henne och de andra här som kan stötta mig i vått och torrt, säger Fast som sedan i höstas tränar på nationellt elitcenter, NEC, i Stockholm.

Emelie Fast är "jätteimponerad" över att Sjöström tagit sig till OS-final på 100 meter fjäril.

– Så kul att hon kan simma så snabbt nu efter allt vad som har hänt. Hon får mig att vilja simma snabbt också. Och för Louise (Hansson) också, kul med två svenskor i final, säger hon om fjärilsfinalen som simmas i natt, svensk tid.

Göran Sundberg/TT

OS i Tokyo 2021

Ramel tog Sverige till lagfinal

Juliette Ramel och Buriel fixade svensk medverkan i lagfinalen på tisdag och ekipaget tog sig samtidigt till den individuella finalen på onsdag.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Antonia Ramel ställde till det med misstagen på Brother de Jeu i lördags.
Ett dygn senare redde lillasyster Juliette ut situationen – och tog Sverige till dressyrens lagfinal.
– Jag kände en extra press på mig, säger Juliette efter prestationen på Buriel som sista svenska ryttare i kvalet.

Det fanns inte plats för ännu en malör.

Då plockade Juliette Ramel fram det mesta av ekipagets kunnande. Domarna var med på noterna, så pass att hon inte bara räddade laget till tisdagens final. 73,369 räckte också till andraplatsen bakom tyskan Dorothee Schneider i gruppen – och en plats i onsdagens individuella final.

Men det var mer lättnad än bubblande glädje över vad hon fick ut av Buriel.

Dyrbara millimetermisstag

– Jag är nöjd, men det var tre små grejor som kostade mycket. Han vägde lite för mycket tillbaka i två piaffer. Och sedan gjorde han ett jämfota i varje, vilket gav ettor Men det är så det är. Det är hästar. I efterhand kan man säga att jag skulle ha varit lite piggare, säger Ramel.

– Man vill verkligen vara på topp i ett OS, under de dagarna. Det är sju minuter på banan och en millimeter hit eller dit kan innebära ett stort misstag. Det är så mycket som ska vara rätt.

Det fina i den kråksången är att det finns mer att ge. Lagfinalen rids i GP special. Då trivs Juliette Ramel – som i den individuella finalen (rid i kür) får sällskap av Therese Nilshagen på Dante Weltino.

TT: Skönt att ha varit ute på banan en gång och att det räckte till lagfinal?

– Absolut. Också får att man går här så många dagar i en sorts dvala och bara väntar på att det ska dra igång. Det är annorlunda mot andra tävlingar.

Tränas av Kittel

Patrik Kittel, vars OS var över innan det ens hann börja på grund av hästen Well Dones skada, var snabbt framme hos Juliette och gav beröm. Kittel är sedan länge systrarna Ramels tränare.

TT: Vad sade han?

– Han tyckte att det var många grejor, men skit med de där smågrejorna.

Åtta av de 15 lagen i kvalet tog sig till final. Sverige stannade på 6 989 poäng. I finalen nollställs resultaten från kvalet.

– Om vi alla rider på topp så hoppas jag verkligen att det kommer att gå bra. "Tessan " på Dante kan gå väldigt bra, vi kan gå bra och Antonia kan gå runt 75 procent. Jag tror att vi slår till i specialen, säger Juliette Ramel.

Henrik Skiöld/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL