OS i Tokyo 2021

Försvunne OS-tyngdlyftaren hittad

Ugandas OS-trupp vid ankomsten till Japan. Arkivbild.
Foto: Suo Takekuma AP/TT
Sport
Sport Ugandiske tyngdlyftaren som försvann efter ankomst till Japan har hittats, rapporterar AFP.
– Vi förhör honom fortfarande om hans motiv, säger en talesperson för polisen i Osaka.

Julius Ssekitoleko dök inte upp till ett obligatoriskt PCR-test under torsdagen förra veckan och har sedan dess varit försvunnen, varpå en stor sökinsats inleddes.

Han lämnade en lapp där han skrev att han ville "arbeta i Japan" för att livet i Uganda är svårt och fångades, enligt japanska medier, sedan på övervakningskameror när han köpte en tågbiljett till Nagoya.

20-åringen har nu påträffats oskadd i den japanska staden Yokkaichi i prefekturen Mie. Enligt polisen finns det inga misstankar om brott.

– Han hittades i ett hus tillhörande personer han har koppling till. Han gjorde inget motstånd och talade uppriktigt, säger polisens talesperson och fortsätter:

– Han hade sin egen legitimation och identifierade sig. Men det är oklart vart vi ska skicka honom – till laget eller ambassaden.

Ssekitoleko åkte till sommarspelen som reserv och hade fått beskedet att han inte skulle få tävla. Det var tänkt att han skulle återvända till Uganda på tisdag.

OS i Tokyo 2021

OSFOTBOLL-AVSPARKSTID: SVERIGE BEGÄR ÄNDRAD SPELTID

Sport
Sport

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors säger på en presskonferens att Svenska fobollförbundet och SOK vänt sig till Fifa och IOK för att få finalmatchens avsparkstid flyttad.

– Jag har själv också varit i kontakt med Fifa i dag och tillskrivit dem, så där någonstans ligger läget i dag. Och det är framför allt spelarnas hälsa vi tänker på och försöker ändra matchtiden.

– Att spela klockan 11 är ganska stor skillnad mot att spela eftermiddag/kväll, säger Domanski Lyfors.

– Vi exponeras av värmen och hettan och vädret över huvud taget. Det innebär att det skulle vara klart mycket bättre att spela för kvällen för spelarnas hälsa.

OS i Tokyo 2021

Duplantis släkt tror på OS-guld: "Magisk dag"

Armand Duplantis morfar Lars-Åke Hedlund ska följa sitt barnbarn i OS-finalen via tv från Avesta. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Armand Duplantis moster Marie Hedlund är övertygad om att hennes systerson tar OS-guld i stavhopp under eftermiddagen svensk tid.
– Jag är exalterad, redo för en magisk dag, säger hon till P4 Dalarna.

Inför den pågående OS-finalen i herrarnas stavhopp på Olympiastadion i Tokyo har guldfavoriten Armand Duplantis sagt att han har tyngden från hela Sverige på sina axlar.

Den 21-årige svenskamerikanske friidrottsstjärnan kan räkna med hejarop från släkten i Dalarna där mamma Helena Duplantis (tidigare Hedlund) härstammar från.

Mostern Marie Hedlund, samlar den närmaste familjen för att följa OS-finalen via tv från Sverige.

Inget fyllt torg

– Det hade varit häftigt med en storbildsskärm på Markustorget i Avesta, alla gula och blåa och så. Men i dessa tider blir det inte det. Det blir familjen. Mormor (Ingrid) och morfar (Lars-Åke) till "Mondo" och en nära barndomsvän som kommer. Vi blir fyra stycken, säger Hedlund till P4 Dalarna.

I sin dubbla roll som moster och ordförande för Avestaklubben IK Stål, Duplantis första friidrottsförening där hans morfar tidigare var ordförande, har Hedlund lärt känna sin systerson väl både som person och idrottare.

Inre övertygelse

Hon är inte speciellt nervös inför tävlingen där "Mondo" är favorit till att ta sitt andra internationella seniorguld efter EM-guldet i Berlin 2018 och VM-silvret i Doha 2019.

– Jag tror nog att jag blir mer lugn eftersom att jag vet läget, säger Marie Hedlund och är övertygad om det kommer att bli ett svenskt OS-guld.

– Absolut har han ett stort tryck och stora förväntningarna (på sig), det har han ju. Och han kommer ju absolut att ha en högre anspänning. Men innerst inne har en övertygelse om att han kommer att fixa det här.

David Hjorter/TT

OS i Tokyo 2021

Duplantis högt över – Lavillenie skadad

Armand Duplantis var högt över ingångshöjden.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport En av konkurrenterna försvann på grund av covid. Nu har dessutom Renaud Lavillenie skadebekymmer efter ett fall på uppvärmningen.
OS finalen i stav är i gång.
Armand Duplantis gick in på 5,55 meter – och var högt, högt över.

Enligt pappan Greg Duplantis, som tränar sonen tillsammans med hustrun Helena, är Armand Duplantis i sitt livs form.

Det borde kunna båda väl i OS-finalen i Tokyo i dag.

– Alltså, det känns bra, jag har inget att klaga på. Jag mår som jag vill må just nu. Det är skönt, sade Armand Duplantis inför kvalet.

"Lite nervös"

Mamma Helena Duplantis, som efter vissa besvär till slut fick tillstånd att vara inne på arenan under finalen, var också nöjd med Armand Duplantis första finalhopp, som var skyhögt över 5,55.

– Det kändes lugnt. Det blir nog att vi står över 5,70 och hoppar på 5,80, säger hon till Discovery.

Frågan är bara om "Mondo" klarar av att ta det "givna" guldet.

– Jag tror att han är lite nervös för den här tävlingen, även om han försöker ta den som en vanlig tävling. Lite press har han på sig, helt klart, säger Helena Duplantis.

Efter beskedet om att konkurrenten och kompisen Sam Kendricks missar OS på grund av att han smittats av covid-19 har Armand Duplantis favoritskap blivit om möjligt ännu större.

Tung landning

Dessutom fick en annan rival, veteranen Renaud Lavillenie, skadeproblem efter en stor miss redan på uppvärmningen.

Fransmannen har dragits med en fotskada inför OS och missade nu i ett hopp, svingades ut bakåt från mattan och landade tungt med fötterna först.

Lavillenie stod över ingångshöjden 5,55 och hoppade till synes obehindrad över 5,70.

Men uppenbart var något ändå fel. Efter hoppet gick fransmannen ut mot läktaren för att prata med sin tränare och grät öppet.

Senare bytte han några ord med Duplantis, innan han satte sig och började kyla högerfoten med en stor ispåse.

Jens Bornemann/TT

FAKTA

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter i urval: Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15.

VM-silver 2019, EM-guld 2018, inne-EM-guld 2021, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av Internationella friidrottsförbundet till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

OS i Tokyo 2021

Återkval för Henna Johansson

Henna Johansson förlorade mot Yukako Kawai, Japan, i kvartsfinal brottningens 62-kilosklass under sommar-OS i Tokyo.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Sveriges Henna Johansson får en ny chans i OS-brottningen – och därmed möjlighet att ta brons.
Så lyder beskedet efter att hennes tidigare motståndare, hemmahoppet Yukako Kawai, gått till final.

Henna Johansson förlorade under tisdagen kvartsfinalen, då japanskan fick ordentligt övertag och vann med 10–2 i i 62-kilosklassen på brottningsarenan Makuharimässan.

– Hon var väldigt mycket starkare än jag förväntade mig, sade Henna Johansson efter förlusten.

Därmed rykte också guldchansen i 62-kilosklassen för Sverige. Men än är loppet inte kört – enligt brottningsregler blir det återkval för Henna Johansson eftersom japanskan är redo för final.

Johansson vann tisdagens första omgång i 62-kilosklassen med 5–1 mot tunisiskan Marwa Amri i åttondelsfinalen i fristilsbrottningen.

Henna Johansson gör sitt tredje raka OS. Kvotplatsen till OS i Tokyo säkrades efter att hon tagit brons i VM i Kazakstan 2019.

I OS i Rio 2016 blev Johansson utslagen efter tre matcher och hamnade på tionde plats.

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Brasilien till OS-final efter straffläggning

Dani Alves satte Brasiliens första straff i segern.
Foto: Andre Penner/AP/TT.
Sport
Sport

Santos blev straffhjälte för Brasilien när det säkrades en biljett till OS-finalen.

Herrarnas första semifinal, Mexiko–Brasilien, var en målsnål historia. I första halvlek tilldömdes Brasilien en straff efter knappa 30 minuter, men den dömdes bort efter VAR-granskning.

0–0 stod sig vid full tid trots att Brasilien tryckt på för ett avgörande. Närmast ett mål var Richarlison som efter dryga 80 minuter nickade i stolpen på Dani Alves inlägg.

Även förlängningen slutade mållös och det hela avgjordes på straffar, där Brasilien drog det längsta strået.

Målvakten Santos räddade första och såg Mexikos andra straff gå i stolpen medan hans lagkompisar satte alla sina.

Senare under tisdagen spelas den andra semifinalen, Japan–Spanien.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

OS i Tokyo 2021

Biles tog brons efter timeouten: "Stolt"

Simone Biles var tillbaka efter sin timeout – som bronsmedaljör.
Foto: Jae C. Hong/AP/TT
Sport
Sport Simone Biles är tillbaka – som OS-medaljör. Efter att ha hoppat av de andra grenfinalerna på grund av psykisk ohälsa tog hon sig igenom bomfinalen näst intill felfritt och knep bronsmedaljen.
Och kanske var det där bronset värt mer än hennes tidigare guld.
– Jag rankar det här betydligt högre efter allt jag gått igenom, säger Biles.

Simone Biles kom till Tokyo som regerande olympisk mästare i fyra grenar, men bröt först lagtävlingen och lämnade senare återbud till mångkampsfinalen.

Efter det drog hon sig även ur finalerna i hopp, barr och fristående. Amerikanskan förklarade sina avhopp med att hon har mått psykiskt dåligt, och har hyllats världen över för sin öppenhet om ämnet.

Men när den fjärde och sista gymnastikdisciplinen skulle avgöras i Tokyo var Biles tillbaka i startfältet.

Om hon var nervös syntes det inte så snart hon hade börjat. Biles inledde med en svår piruett som hon klarade galant, och resten av programmet satte hon sånär som på en liten miss. Hon lämnade mattan hade hon ett stort leende på läpparna.

– Jag var stolt över mig själv bara över att jag gick ut där efter det jag gått igenom, säger hon efteråt enligt Reuters.

Den lilla missen kostade dock i avdrag och Biles fick till slut 14,000 poäng, vilket räckte till bronset bakom kinesiskorna Guan Chenchen och Tang Xijing på guld- respektive silverplats.

– Jag förväntade mig inte någon medalj i dag, jag ville bara gå ut där för min egen skull och det gjorde jag, säger Biles, och tillägnar medaljen till det amerikanska laget som hjälpt henne under de jobbiga dagarna i Tokyo.

– Det betydde allt, säger hon.

24-åriga Biles tog fyra guld vid senaste OS i Rio de Janeiro: mångkamp, lag och individuellt, hopp och fristående. I just bom blev det då, precis som i Tokyo, ett brons.

Marie Carlsson/TT

OS i Tokyo 2021

USA tystade tvivlarna – vidare i OS-basketen

Kevin Durant i samband med kvartsfinalsmötet mot Spanien som USA vann komfortabelt.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Sport
Sport

Ifrågasatta men när motståndet var som tuffast – då tystade USA:s NBA-stjärnor tvivlarna.

I kvartsfinalmötet mot Spanien ordnade USA en klar seger, 95–81. Bakom vinsten låg framförallt Kevin Durant, lagets klart mest lysande stjärna när flera NBA-stjärnor av olika skäl valt att inte spela OS.

Durant, till vardags i Brooklyn Nets stod för 29 poäng när Spanien aldrig riktigt kunde utmana. För USA väntar nu vinnaren i mötet mellan Australien och Argentina.

Tidigare på dagen besegrade Slovenien med storstjärnan Luka Doncic (20 poäng) Tyskland komfortabelt med 94–70 och ställs nu främsta utmanaren till USA, nämligen Frankrike som i sin tur avfärdade Italien.

OS i Tokyo 2021

Cas avslår sittstrejkande boxarens överklagan

Mourad Aliev får inget gehör hos Cas för sin överklagan.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Sport
Sport

Idrottens skiljedomstol Cas meddelar att man avslår den franske boxaren Mourad Alievs ansökan om att kvartsfinalen mot britten Frazer Clarke ska gå om.

Mourad Aliev diskvalificerades efter att han enligt domaren skallat Clarke, och protesterat mot domarens beslut.

Efteråt visade Aliev sin ilska genom att bland annat spotta ut och sparka i väg sitt tandskydd och slå mot en tv-kamera. Efter det valde han även att sittstrejka och vägrade lämna ringen under en timme.

Aliev, tillsammans med det franska boxningsförbundet och den franska olympiska kommittén, skickade in in en ansökan till Cas om att matchen ska tas om från början av den andra ronden, med en ny domare, men fick alltså avslag.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL