Lagfarter SkD

100 kvadratmeter stort hus i Marieholm sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Emma Theres Nilsson och Linus Petter Uddhammar, båda 34 år, är nya ägare till huset på adressen Sibbarp 351 i Marieholm. Huset är byggt 1929 och har en boyta på 100 kvadratmeter. Säljare är Marcus Andreas Sandberg. Ägarbytet gjordes i juni 2021 och priset blev 1 200 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Trenden verkar vända – bopriserna faller

Ekonomi
Ekonomi Bostadspriserna har under coronapandemin nått sällan skådade höjder. Men de senaste två månaderna har prisutvecklingen i flera regioner legat på minus, enligt prisindex från SBAB och Booli.

Sommarmånaderna brukar kunna innebära viss förändring i prisutvecklingen. Men när bolånebanken SBAB och bostadssajten Booli jämför siffrorna för juni och juli i år skiljer de sig från de säsongsmönster som aktörerna vanligtvis noterat sedan det månatliga indexet över Boolis registrerade bostadsförsäljningar började tas fram 2013.

Växlade ned i april

– Vi kan konstatera att detta pekar på fallande bostadspriser, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

I Storstockholm backade lägenhetspriserna med 2,6 procent, medan villapriserna låg mer eller mindre stilla. Så är inte fallet i Storgöteborg och Stormalmö, där villapriserna sjönk med 3,4 respektive 4,4 procent. Relativt stora tapp, enligt index.

– Det började egentligen i april, då vi såg en nedväxling i prisökningstakten. Sedan har det fortsatt växla ned och nu ser vi för andra månaden röda siffror, säger han.

Lugn höst väntas

Enligt ett pressmeddelande från SBAB och Booli brukar augusti månad kunna innebära ett visst uppsving för lägenhetspriser, men resten av hösten väntas fortgå med en "återhållsam utveckling", enligt Boije.

– Det är inte så konstigt när man tänker på vilka exempellösa prisuppgångar vi haft under pandemin. Det blir något av en "backlash" när konsumtionsmönstren börjar återgå något till det gamla. Det talar för en lugnare utveckling i bostadsmarknaden, säger han.

Sophie Tanha/TT

FAKTA

Fakta: Boprisutvecklingen i juli

Storstockholm: -2,6 procent

Storgöteborg: -0,7 procent

Stormalmö: 0,0 procent

Norra Sverige: -0,8 procent

Mellersta Sverige: -2,8 procent

Södra Sverige: -2,2 procent

Storstockholm: 0,3 procent

Storgöteborg: -3,4 procent

Stormalmö: -4,4 procent

Norra Sverige: 0,4 procent

Mellersta Sverige: -0,1 procent

Södra Sverige: -0,8 procent

Källa: SBAB och Boolis boprisindex juli månad.

Kultur och nöje

Drömspelningen: Björn Dixgård

Kultur och nöje
Kultur och nöje Mando Diaos sångare Björn Dixgård är näst på tur i TT:s artikelserie "Drömspelningen". Han längtar efter festivaler och "ljudet av publikhavet när bandet äntligen kliver ut".

I juni förra året släppte Mando Diao sitt tionde album "I solnedgången" – en fortsättning på succéalbumet "Infruset" från 2012, tillika en återgång till svenskan, där tonvikten lagts på tonsatta dikter av Nils Ferlin, Gustaf Fröding och Karin Boye.

Sedan blev det tyst. Medan pandemin fortsatte att sätta käppar i konserthjulen – den turné som skulle ha följt på skivsläppet flyttades fram till januari 2022 – återvände bandet i stället till studion.

– En paus från att vara på turné har gett oss mycket ny inspiration, säger Mando Diaos sångare Björn Dixgård.

"Frisk luft, härlig atmosfär"

Samtidigt, fortsätter han, har det varit en tuff period. "Energin och spänningen" har saknats.

TT: Vilken är er drömspelning efter pandemin?

– En festival med massor av folk. Frisk luft, härlig atmosfär, musik och att vara tillsammans. Det är vad jag saknar. När solen går ner, det blir lite kyligare och headlines går på scen. Ljudet av publikhavet när bandet äntligen kliver ut.

TT: Hur har ni stillat ert behov av att uppträda under det gångna året?

– Vi har fått möjligheten att spela i några tv-produktioner, men spänningen och adrenalinet efter ett sådant framträdande är inte detsamma.

"Saknat att vara tillsammans"

Björn Dixgård beskriver Mando Diao som ett band som både älskar att spela live och att se andra band uppträda.

– Det är den energin vi lever för, slår han fast.

Och han tror inte att det behövs 50 000 i publiken för att den känslan ska kunna uppnås.

– Ett antal tusen eller till och med några hundra i en bra lokal räcker gott och väl.

Han får vänta lite till. Startskottet för bandets kommande turné, som liksom albumet fått namnet "I solnedgången", går i konserthuset i Göteborg den 14 januari. Det ser Björn Dixgård fram emot.

– Jag har saknat publiken, och att vara tillsammans.

Matilda Källén/TT

FAKTA

Fakta: Mando Diao

Om: Bildades i Borlänge och debuterade med albumet "Bring 'em in" 2002. Har släppt totalt tio album, senast "I solnedgången" (2020) som bland annat består av tonsatta dikter av Karin Boye, Gustaf Fröding och Nils Ferlin.

Medlemmar: Björn Dixgård (sång, gitarr), Carl-Johan "C-J" Fogelklou (bas), Jens Siverstedt (gitarr), Patrik "Patso" Heikinpieti (trummor) och Daniel Haglund (klaviatur). Tidigare medlemmen Gustaf Norén lämnade bandet 2015.

Aktuella: Med turnén "I solnedgången" som inleds i konserthuset i Göteborg den 14 januari 2022.

FAKTA

Fakta: Drömspelningen

Efter en lång tid med stängda konsertlokaler börjar samhället så smått att öppna upp. Vi skriver om vad svenska artister längtar efter mest när det äntligen blir dags att kliva upp på scenen.

Kultur och nöje

Fotografiska lanserar ny livescen

Kultur och nöje
Kultur och nöje

I höst inviger Fotografiska i Stockholm den nya livescenen Fotografiska Live. Programmet innehåller bland annat vernissager, livemusik, klubb och en serie litteratursamtal som kommer att anordnas på torsdagskvällar i samarbete med litteraturtips-tjänsten Bookling.

"Vi vet att det finns ett uppdämt behov av att mötas, inspireras och njuta ... Fotografiska Live blir allt som händer här och nu i vårt hus – en mer innehållsrik och spretig livescen än vad vi någonsin haft tidigare", säger Johanna Löf, programansvarig på Fotografiska Stockholm, i ett pressmeddelande.

Först ut på Fotografiska Live är serietecknaren Liv Strömquist, i höst aktuell med sitt åttonde seriealbum "Inne i spegelsalen", som gästar museet för ett litteratursamtal den 16 september. Hon samtalar då på scenen med Amanda Schulman.

Utrikes

Lättlärd robot tog historisk löptur

Cassie ute på löptur.
Foto: Christian Jimenez/Oregon State University/TT
Utrikes
Utrikes

Roboten Cassie, skapad av forskare och studenter vid amerikanska Oregon State University, har genomfört vad som beskrivs som en historisk bedrift.

Som första tvåbenta robot någonsin har Cassie lärt sig att springa genom maskininlärning och har nu klarat av en halvmil lång löptur i utomhusterräng.

Med mänskliga mått mätt var tempot lugnt. Cassie behövde 53 minuter för att tillryggalägga de fem kilometerna – vilket ungefär motsvarar genomsnittspersonens promenadtakt.

Forskarna menar att det finns möjlighet att slipa tiden ytterligare. Cassie föll två gånger längs vägen, vilket tog 6,5 minuter i anspråk.

Cassie ser mer ut som en stor fågel än en människa, med ben som böjer sig som en struts. Tanken är att tekniken snart ska kunna användas för att genomföra leveranser, men på sikt är tillämpningsområdena långt fler.

"Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer alla att möta och interagera med robotar vid många tillfällen i vardagen, robotar som arbetar vid vår sida och förbättrar vår livskvalitet," säger Jonathan Hurst, professor i robotik, till universitetets hemsida.

Sjöbo

Klart för Sjöbotest av omdebatterat fordon

Person åker på elskoter i hällregn utanför Malmö centralstation.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
SJÖBO Elskotrar går att hyra i städerna Malmö, Lund och Helsingborg. Nu vill tyska leverantören Tier prova om det även finns intresse att använda skotrar på mindre orter som Sjöbo.

– Det är helt unikt att de vill testa på en liten ort som Sjöbo och Tomelilla, orter där det inte finns stadstrafik.

Det säger Frida Lindén Tiberini, EU-samordnare och projektledare för Sjöbo och Tomelillas del i det stora svensk-danska projektet om resande på landsbygden, Mobilitet på tvärs.

SkD har tidigare berättat om vilka resandeformer som ska undersökas i Sjöbo-Tomelilla. Nyligen smygstartade projektet med elcykeltest. De första testtiderna blev snabbt bokade.

Kvinna med glasögon och turkos sjal runt halsen.
Frida Lindén Tiberini.
Foto: Privat

Testare

Nya tider för nya testare släpps i höst. Samtidigt letar projektet nu andra testpersoner till de återstående sex reseidéerna.

– För vissa av dem har vi mer eller mindre ett startdatum klart, för andra behöver i planera mer för. I vissa är det också klart vem vi ska samarbeta med, säger Frida Lindén Tiberini.

FAKTA

Fem test med liftarhållplats och bilutmaning

Förutom test av elcyklar och elskotrar så ingår fem test till i mobilitetsprojektet. Man kan då testa bilpool i sin by, via app låna ut sin bil till grannen när man inte själv behöver den, samåka i grupp eller med hjälp av app, prova liftarhållplats för spontan samåkning och slutligen delta i ”Bilutmaningen” där tvåbilsfamiljer utmanas att testa att klara sig med endast en bil under en månad.

Samarbete

I elskotertestet är det klart att det blir ett samarbete med tyska leverantören Tier.

Tier har i dag skotrar i tre skånska städer men vill nu prova om det finns intresse även på mindre orter som Sjöbo och Tomelilla. Hur kan en affärsmodell för en mindre ort se ut? Finns det tillräckligt stort underlag?

Svar om intresse

– Grunden ligger egentligen i att vi vill testa hur mobiliteten funkar på två mindre orter som till exempel Sjöbo och Tomelilla och hur synergierna ser ut mellan Malmö, med pendlingsavstånd till till exempel Sjöbo, säger August Svedenstedt, Sverige-Danmarkchef på Tier Mobility.

För deltagarna i mobiltetsprojektet blir det intressant att se om Sjöboborna kan tänka sig att ställa bilen och istället använda skoter.

– Om man pendlar med buss – skulle en elskoter lösa den sista resan om man har lite långt från hållplatsen eller busstationer eller tågstationen in till där man jobbar eller pluggar? Hade en sån här lösning varit en hjälp för folk? Det är den typen av frågor vi kommer att ställa i vår uppföljning, säger Frida Lindén Tiberini.

Slängda skotrar

Och det är många som vill vara med och prova skoter. I måndags hade 69 villiga testare anmält sig efter reklam för projektet på Sjöbo kommuns Facebooksida.

Där utbröt det snart debatt.

”Ska det nu slängas en massa elskotrar kors och tvärs inne i Sjöbo också? Nej tack!”, skrev en upprörd Sjöbobo.

– Det var ganska väntat. Det finns många känslor kring elskotrar. Och jag vet inte hur det kommer att bli i våra orter. Men just därför det är intressant att testa. Kommer det att lösa pendlingsproblematiken för människor eller kommer det bara att stöka till?

Lärdomar

Att man gör ett test innebär inte att det därefter ställs ut elskotrar i Sjöbo.

– Jag har inget uppdrag att vi ska installera eller implementera något sådant. Detta är ett väldigt utforskande och väldigt lärande projekt. Lärande för oss hur vi arbetar med fokusgrupper och med medborgarna och för dem om det finns en affärsmodell som håller för att kunna erbjuda en sådan tjänst på kommersiella villkor eller om det är något som i så fall måste subventioneras.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Personligt

”Jag är intresserad av hur människor fungerar”

Bilden visar Roland Jönsson, president i Skurups Rotaryklubb.
Foto: Axel Hilleskog
Personligt
Skurup
Skurup Roland Jönsson är ny president i Skurups Rotaryklubb, en roll han axlar med erfarenhet då han har varit president en gång tidigare. Nu ska han ta sig ann utmaningen att få igång verksamhet som legat på is under pandemin och locka fler medlemmar i en tid då det ideella engagemanget tycks svikta.

Vi ses hemma hos Roland Jönsson i uterummet till han och hans fru Britt-Maries 80-tals villa i Skurup under en av juli månads sista riktigt varma dagar. Robotgräsklipparen kör fram och tillbaka i sin stilla lunk i den välskötta trädgården. En fågel misstar sig och tror att det är fri passage men krockar med verkligheten och åker med en lätt duns in i ett fönster men flyger sedan iväg. I övrigt är det fridfullt.

Miljön är som upplagd för ett stillsamt pensionärsliv men 70-årige Roland Jönsson berättar att han nog jobbar mer nu än han gjorde innan han gick i pension som 58-åring. Idag driver han sitt eget företag vilket bland annat innebär rollen som ordförande och rådgivare åt KIA-återförsäljarförening i förhandlingarna gentemot KIA Sweden, ett uppdrag som han har haft i 11-12 år. Han är också verksam i Motorbranschens Riksförbund Skåne.

– Det funkade inte: efter ett år hemma i lugn och ro när garageuppfarten var omlagd, allt var målat och fixat så började det bli långtråkigt, säger Roland Jönsson om tiden som relativt ung pensionär.

Bilden visar Roland Jönsson, president i Skurups Rotaryklubb, i hans trädgård.
Roland Jönsson hemma i sin trädgård i Skurup.
Foto: Axel Hilleskog

Han växte upp i Sofielund i Malmö med en mamma som hemmafru, pappa - målare och en tre år äldre syster som han än i dag kan kivas med. Yrkesbanan inledde han som bilmekanikerlärling.

– Jag gick tre års verkstadsskola och jobbade samtidigt under de tre åren och fick 1,98 kronor i timmen.

Efter det gjorde han lumpen för att sedan läsa vidare till teknisk ingenjör. Därefter har han haft flera olika roller inom bilbranschen, dock utan att jobba som bilförsäljare som många tror. 25 av åren spenderade han på BMW Sverige och BMW Nordic i olika befattningar. Och nu stortrivs han som rådgivare och ordförande.

– Det är otroligt stimulerande. Kunskaperna som jag har fått under mitt liv i branschen kommer till godo: det är mycket förhandlingar och stor diplomati mot företrädarna för KIA Sweden.

Vad gillar du med jobbet?

– Att förbereda sig inför ett möte, det är det som är livet. Att sätta sig ner vid ett bord, diskutera och delta i ett givande och tagande. Det är en match.

Vad har du för styrkor?

– Möjligen är jag bra på att förutse hur folk ska reagera. Jag är intresserad av hur människor fungerar. Tålamod måste man också ha. Ett stort sådant.

Rollen som president för Skurup Rotaryklubb kräver andra mjukare kvalitéer. För Roland, som varit medlem i runt tolv år och nu blir president för andra gången efter att ha blivit vald på årsmötet, gäller det att få tillbaka energin i en klubb som fått se de fysiska mötena ställas in under pandemin. Allt från kontakten med medlemmarna, de olika föredragen varje vecka, lokala projekt som support för simskola till klubbens pris för goda insatser i Skurups kommun har fått läggas på is. Dessutom blir det enligt Roland allt svårare att locka medlemmar i dagens samhälle med ett sviktande intresse för föreningslivet. Det är en fråga utan enkla svar.

– När idrottsaktiva inte når framgång så slutar de i föreningarna och jag undrar om inte de här eldsjälarna som drar det tunga lasset håller på att ebba ut. Alla säger att man inte har tid, men hade man mer tid förr? Folk jobbade ju längre förr, så jag vet inte.

– Det är kanske enklare att identifiera sig om det gäller ren välgörenhet, men i Rotary är man dessutom medlem för att dela med sig av sina erfarenheter från yrkeslivet för i grunden är Rotary ett yrkesnätverk. Detta tillsammans med våra samhällsinriktade projekt och intressanta föredrag varje vecka är en stor anledning att vara med i Rotary.

Något som ligger nära hjärtat är samarbetet med vänklubben i den tyska staden Bergen på ön Rügen i staden Bergen. Den var Rotary Skurup var med och drog igång för exakt 30 år sedan. Båda klubbarna stöttar välgörenhetsprojekt Mama Zebra Memorial Fund.

– Det ger barn från massajfolket möjlighet till utbildning och en plats att bo under skolgången från årskurs ett till årskurs nio.

– Flickorna är de särskilt utsatta. De gifts bort när de är unga och kan också utsättas för könsstympning vilket undviks när de får gå en organiserad utbildning.

Bilden visar Roland Jönssons modellbilssamling.
Roland Jönsson har samlat på modellbilar sedan barnsben.
Foto: Axel Hilleskog

När Roland hittar luckor i sitt schema ägnar han gärna tiden åt golf och att fixa med huset. En livslång passion är samlandet på modellbilar i skala 1:43 och han har kvar många av barndomens bilar.

– Det går i perioder, just nu ligger det nere. Jag har fyllt ett par skåp så jag måste bromsa det.

Hos Roland finns ett musikintresse med ett brett spektrum av artister men får han bara välja en så är det Eric Clapton som gäller. Han berättar även om en gammal passion som fått blomma ut på senare år: elgitarrer. Med stor kunnighet berättar han om de olika gitarrerna och dess bakgrundshistorier även om han själv inte kan spela.

– En del av kompisarna när jag var ung var med i pop- och rockband och det ville jag själv men jag hade ingen direkt talang. Min son däremot har kunnat utveckla det på annat sätt och spelar i band. Genom hans engagemang i musiken så har jag hakat på även om jag tyvärr inte kan spela själv.

FAKTA

Roland Jönsson

Ålder: 70 år

Bor: Skurup

Familj: Frun Britt-Marie, sonen Magnus och barnbarnet Max.

Aktuell: Ny president i Skurups Rotaryklubb.

Fritidsintressen: Golf, fixa med huset, samla på modellbilar och gitarrer.

Motto i livet: Att behandla andra med respekt.

Malmö

Ett år innan Sollekplatsen återställs

Den ”Gula kulan” i Västra hamnen var del av en temalekplats och att få reservdelar för att återställa den tar tid.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö För drygt en månad sedan brann delar av Sollekplatsen i Västra hamnen ner i en misstänkt anlagd brand. Enligt Malmö stad kan det ta över ett år att reparera delen av lekplatsen som går under namnet ”Gula kulan”.

Det var på natten den 5 juli som räddningstjänsten kallades till Västra hamnen när Sollekplatsen stod i lågor. Sedan dess har det nedbrända tornet med tillhörande rutschkanor varit avspärrat och det kommer det vara en lång tid framöver.

– Förhoppningsvis har vi kunnat återställa lekplatsen inom ett år. De delar som är skadade är specialbyggda av en särskild leverantör, därför kommer det ta tid att få dem levererade. Den processen fördröjs även på grund av pandemin, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service.

1 av 20 temalekplatser

Sollekplatsen är en av cirka 20 temalekplatser i Malmö, det vill säga en lekplats som är unik och specialbyggd och följer ett visst tema.

– Jag uppfattar att boende i Malmö och i Västra hamnen uppskattar att temalekplatserna är speciella och unika. Tyvärr är det ju så att vissa delar är omständliga att få tag på när de går sönder, eller som i det här fallet när de bränns ner, säger Andreas Schönström (S).

– Utgångspunkten är att återställa utrustningen till ursprungligt utseende och funktion, men det är inte säkert att det är möjligt. Det får vi nu undersöka, säger Marie Persson, sektionschef på fastighets- och gatukontoret, på Malmö stads hemsida.

Innan branden var Gula kulan ett landmärke i Varvsparken i Västra hamnen.
Foto: Malmö stad

Ingen misstänkt för brottet

Förutom att det tar tid att få de delar som behövs levererade kommer även upphandlingen om vem som ska bygga upp den igen att ta tid.

– Det finns lagar och regler för hur arbetet ska upphandlas. Det arbetet ska utlysas och företag ska lägga anbud, om vi inte kan utföra det själva, säger Andreas Schönström (S).

Branden startade högst upp i ett torn och händelsen utreddes av polisen som grov skadegörelse. Förundersökningen är numera nedlagd utan att någon person gripits för brottet. Enligt polisen har de dragit i de trådar de kan utan att kunna identifiera någon misstänkt.

Sagoslottet i Pildammsparken blev utsatt för en anlagd brand den 29 juni och är fortfarande avspärrat. Andreas Schönström (S) vill att både Sollekplatsen och Teaterlekplatsen ska återställas till hur de såg ut innan bränderna.
Foto: Mattis Vindelman

Två bränder på en vecka

En vecka innan det brann på Sollekplatsen brann det på Teaterlekplatsen i Pildammsparken, också den branden misstänks vara anlagd. Det sönderbrända sagoslottet spärrades av och många barn och föräldrar uttryckte sin sorg över att lekplatsen var vandaliserad.

Även Sagoslottet i Teaterlekplatsen är fortsatt avspärrat och i nuläget vet inte Malmö stad när byggnaden kommer repareras. Den är också en temalekplats med specialbeställda delar och det kan komma att dröja innan den blir återställd. Slottet innehöll belysning som förstördes i branden.

Hörby

Fik med fokus på veteranmotorer

Mopeder och motorcyklar i alla olika modeller och år hade tagit sig till MC-fiket på kulturhuset i Östra Sallerup.
Foto: Erica Eriksson
Hörby
ÖSTRA SALLERUP Om vartannat kom regnskurarna, emellanåt täcktes himlen med moln och ibland strålade solen. Det osäkra vädret var dock inget som skulle stoppa veteranfantaster och bilintresserade för fika på Östra Sallerups kulturhus – och kvällen bjöd till slut på sol.

Motorcyklar, mopeder, veteranbilar och traktorer hade tagit plats på kulturhusets grusparkering – precis som alla andra måndagskvällar när kulturhuset styrt upp MC-fik. Här stannar motorintresserade till för att umgås, dricka kaffe och prata om sina fordon.

Småkakor, bullar och kaffe hade dukats fram. Grillen var i gång och för den som var hungrig fanns korv och bröd att förtära.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL