OS i Tokyo 2021

Sverige tänker knäböja inför OS-premiären

Det svenska fotbollslandslaget har haft som vana att knäböja mot orättvisor inför varje landskamp. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport När det öppnades en möjlighet att stå upp för mänskliga rättigheter var det inte mycket att tänka på.
Fotbollsdamerna tänker markera mot orättvisor inför OS-premiären mot USA.
– Vi kommer att knäböja, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Internationella olympiska kommittén (IOK) tillåter inte politiska protester under OS-tävlingarna och i samband med prisutdelningar.

Men förra veckan kom nya riktlinjer som ändå öppnar för vissa ställningstaganden före eller efter tävling. Det ger möjlighet för bland annat fotbollsdamerna att fortsätta sin tradition att knäböja mot rasism inför sina matcher.

Och så ser det ut att bli.

– Vi har tagit ett beslut. Vi kommer att knäböja, säger Hedvig Lindahl.

"Helt naturligt för oss"

Saken bestäms slutgiltigt först på tisdagen, på matchmötet dagen före premiären mot USA. Men spelarnas önskan är given. Och för Hedvig Lindahl är den självklar.

– Jag tycker att man alltid, alltid, alltid, de gångerna man får, ska kunna ta ställning för mänskliga rättigheter och mot alla orättvisor.

Sveriges lagkapten Caroline Seger sade redan förra veckan att det skulle kännas logiskt att knäböja om chansen ges.

– Det är så som vi har känt hela tiden, det har varit helt naturligt för oss. Det är en fråga där vi gärna vill visa var vi står, sade Seger.

Upprepad klyscha

De stora idrottsorganisationernas ständigt upprepade mantra om att politik och sport inte hör ihop börjar också bli förlegad, sade Seger vidare.

– Naturligtvis hoppas man att de börjar förstå att det hör mycket ihop, och att vi ska få lov att ha våra åsikter. Sedan är det alltid en balansgång, för man kan inte tycka och tänka om precis allting. Men det är så här det ser ut nu, och om vi kan vara med och påverka och försöka vara förebilder och någonstans styra människors sätt att tänka åt rätt håll, så vill man gärna göra det som idrottsmänniska.

IOK tillåter dock inga protester eller liknande under medaljceremonierna på OS. Och markeringar mot specifika länder, organisationer eller folkgrupper kommer inte heller att tillåtas.

Sport

Amerikansk gymnast covidsmittad inför OS

OS-deltagare anländer till OS-byn i Tokyo.
Foto: AP/TT
Sport
Sport Ytterligare två OS-aktiva har testats positivt för covid-19, varav en i OS-byn. En av de smittade är en reserv i den amerikanska gymnastiktruppen.

Den tjeckiske beachvolleybollspelaren Ondrej Perusic har testats positivt för covid-19 i OS-byn i Tokyo, bekräftar Tjeckiens olympiska kommitté.

Testet utfördes under söndagen, säger Tjeckiens OS-sportchef Martin Doktor. Perusic ska vara symptomfri.

Även en kvinnlig gymnast, reserv i det amerikanska laget, har lämnat ett positivt coronatest under förlägret i Japan. Hon ska ha varit i närheten av en annan gymnast, som nu satts i karantän i väntan på provsvar. Även den gymnasten är en reserv.

Sydafrikas fotbollsförbund har sedan tidigare bekräftat att två spelare och en videoanalytiker fått tillbaka positiva testsvar i OS-byn.

Men det finns inte fog för oro enligt hälsoexperten Brian McCloskey.

– Det vi ser är vad man kan förvänta sig, säger OS-rådgivaren.

– Vi gör testerna för att vi ska kunna filtrera bort personer med covid-19. Vi identifierar dem tidigt, och separerar dem från andra människor. Siffrorna vi ser är kanske lägre än vad vi förväntat oss vid den här tidpunkten.

Sport

Schough: "Vi säger: Distance, please”

Olivia Schough, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl på väg till en pressträff vid OS-byn i Tokyo.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Det är inget fel på coronarestriktionerna i OS-byn.
Problemet är att inte alla följer dem.
– Vi säger: ”Distance, please!”. De fattar. Oftast, säger fotbollsstjärnan Olivia Schough.

OS-känslan är fantastisk på de allra flesta sätt, säger Schough när hon möter mediekåren i den gassande Tokyo-värmen. Men, lägger hon till:

– Det är mycket folk och man är lite smått orolig.

För att minimera smittrisken är det stränga restriktioner kring allt som har med OS att göra. Så också i OS-byn, där idrottarna bor.

Länder och idrotter hålls isär genom uppdelade lägenheter och rum, munskydd ska bäras hela tiden och i matsalen uppmanas idrottarna ta på sig plasthandskar innan de tar för sig och sätter sig på var sin plexiglasavgränsad plats.

Flera smittade

Det fungerar i teorin, men efterlevnaden kunde vara bättre, säger Schough.

– Jag tycker att Japan sköter det väldigt bra och det står ju tydligt hur man ska följa alla regler. Vilket vi gör, men som kanske inte alla andra gör på riktigt samma sätt.

En del personer har svårt att hålla avstånd, och alla följer inte heller kravet att bära plasthandskar, säger hon.

– Vi säger till hela tiden, vi försöker så gott vi kan. Vi säger: ”Distance, please!”. De fattar. Oftast.

Oron lindras inte av att coronasmittan redan tagit sig in i OS-bubblan. Hittills har minst fyra personer i OS-byn, varav tre idrottare, testats positivt för covid-19.

– Det är klart att man tänker på det. Samtidigt kan vi inte göra så mycket. Allt vårt fokus ligger på att spela match och vi kan inte göra mer än vad vi gör. Vi följer våra regler, det är det enda vi kan göra. Sedan får vi hoppas att vi har turen att slippa den här skiten.

"En del är mer riskbenägna"

Målvakten Hedvig Lindahl låter inte lika bekymrad, men håller med om att det där med avstånd kan vara svårare för vissa än för andra.

– Jag tror att det är som i vanliga livet, ibland hamnar man i situationer där man kommer lite nära varandra. Då försöker man tänka ”oj, lite avstånd här” och så backar man lite. Det är ens eget ansvar och en del är kanske lite mer riskbenägna än andra, säger Lindahl.

Fotbollslandslaget checkade in i lördags och då var det ganska glest i OS-byn. Nu börjar det bli allt trängre, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

– De första dagarna var vi lite mer själva här. Men i går och i dag började det rulla in fler.

Även hon har fått säga till andra idrottare att hålla bättre avstånd.

– Vi följer rutinerna som vi har blivit tillsagda, för att maximera distansen från andra.

– Vissa har blivit lite förvånade, de är kanske inte vana vid det. Men vi har våra rutiner och om det innebär att man är lite otrevlig så får det vara så.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Dubbla fanbärare på OS-invigningen

Simmaren Therese Alshammar var svensk fanbärare i Rio 2016. Arkivbild.
Foto: Matt Slocum/AP/TT
Sport
Sport En kvinna och en man.
För första gången kommer det att vara två svenska fanbärare på OS-invigningen.
– Man ska inte underskatta signalvärdet, säger Lars Markusson, mediechef på Sveriges olympiska kommitté (SOK).
PREMIUM

Fredagens invigningsceremoni på Olympiastadion i Tokyo blir historisk inte bara för att den sker under en pandemi – utan också för att den svenska OS-truppen kommer att ledas av en kvinna och en man.

Beslutet att låta trupperna utse två fanbärare är en del av Internationella olympiska kommitténs jämställdhetsarbete.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Tränaren avslöjar Sjöströms nya alternativ

Sarah Sjöström på en pressträff i Stockholm inför avresan till Japan.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Sport
Sport Simma OS-guldgrenen eller inte?
Sarah Sjöström tänker avvakta in i det sista – och hennes tränare öppnar för att simma försöken på 100 meter fjäril och ta beslutet efter det.
– Då kan man se hur det känns, säger tränaren Johan Wallberg.

Simstjärnans tvekan för att simma 100 meter fjäril, OS-guldgrenen från Rio 2016, handlar om att hennes förberedelser har blivit ännu kortare i den grenen på grund av armbrottet i februari.

När hon väl kunde börja belasta armen igen var det i frisim, som är skonsammare än fjäril. Det tog ungefär en månad ytterligare innan hon kunde börja träna fjäril.

Från början var hon inne på att inte simma sin favoritdistans i Tokyo, men ju närmare inpå OS hon kommit, ju mer har hon öppnat för fjärilsdörren. Häromdagen sade hon att chanserna är 50–50 för en start.

– Det kan vara kul att utmana sig själv och se vad som händer. Jag har ändå tagit stora kliv, det var inte länge sedan jag inte ens kunde simma fjäril. Vi får se när jag bestämmer mig, kanske samma dag, säger hon.

Simmar försöken?

Fjärilen börjar redan första tävlingsdagen, på lördag, med försök och tränaren Johan Wallberg säger att ett alternativ kan vara att simma där och sedan ta beslut.

Att spara hennes arm behövs inte. Skadan är läkt och de senaste månaderna har handlat om att få upp styrkan i armen.

– Hon har ett bra schema och tål ganska många lopp, hon har en stor kapacitet rent fysiologiskt. Jag tycker man kan vänta, man kan till och med göra ett försökslopp och se hur det känns efter det, eller bestämma sig dagarna innan, säger Wallberg.

Frisim huvudfokus

Sjöström simmar också 100 meter fritt (28–30 juli) och 50 meter fritt (30 juli–1 augusti) individuellt som hon nu ser som sina huvudgrenar. Dessutom lagkapperna 4x100 meter fritt (lördag–söndag) och 4x100 meter medley (i månadsskiftet).

Sjöström har bara simmat en tävling på 100 meter fjäril efter skadan, i Rom under midsommarhelgen, och noterade 57,65, vilket var drygt två sekunder över hennes egna världsrekord satt i OS-finalen i Rio.

Under det veckolånga lägret i japanska Fukuoka har hon simmat testlopp i fjäril. Den svenska simtruppen kommer till Tokyo i dag, måndag.

Göran Sundberg/TT

Landslagstränaren Johan Wallberg.
Landslagstränaren Johan Wallberg.
Foto: Johan Jeppsson/TT

OS i Tokyo 2021

Avstängning upphävd – ryska simmare OS-klara

Två simmare från Ryssland, som stängdes av förra veckan, har åter fått klartecken att tävla. Arkivbild.
Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT
Sport
Sport Ryska simmarna Alexandr Kudasjov och Veronika Andrusenko, som förra veckan preliminärt stängdes av för brott mot antidopningsreglerna, har fått klartecken att tävla igen av idrottens skiljedomstol Cas.

De kan därmed ställa upp som planerat i OS i Tokyo under den ryska olympiska kommitténs flagga.

Det var i onsdags förra veckan som Internationella simförbundet, Fina, tillfälligt stängde av Alexandr Kudasjov och Veronika Andrusenko efter att ha tagit del av material som den internationella antidopningsorganisationen Wada samlat in från det före detta ryska antidopningslaboratoriet i Moskva.

Men Cas avfärdar Finas anklagelser mot simmarna och ger dem grönt ljus för OS, skriver Inside the games.

"Vi är tacksamma för deras snabba handläggning av det här ärendet, och vi kommer både att respektera och verkställa beslutet från Cas", säger Finas ordförande Husain al-Musallam.

I Tokyo tävlar Andrusenko i 200 meter frisim och Kudasjov i 200 meter fjärilsim.

Andrusenko har ställt upp i två olympiska spel tidigare, men hennes främsta meriter är ett VM-silver från Budapest 2017 och ett EM-guld på 100 meter frisim på kortbane-EM 2012.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Sport

Coco Gauff coronasmittad – missar OS

Coco Gauff. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth AP/TT
Sport
Sport

Tennisstjärnan Coco Gauff missar OS i Tokyo. 17-åringen har testat positivt för covid-19, bekräftar hon på Instagram.

"Jag är så besviken att behöva meddela att jag testat positivt för covid och inte kan spela under de olympiska spelen i Tokyo. Det har alltid varit en dröm för mig att representera USA på OS och jag hoppas att det kommer många fler chanser för mig för att det ska bli verkligt i framtiden", skriver hon på Twitter.

Den 25-rankade amerikanskan är den senaste i raden av stjärnor som inte kommer till spel i Tokyo.

Sedan tidigare har bland andra Roger Federer, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Serena Williams, Simona Halep och Bianca Andreescu tackat nej.

Världsettan Djokovic har dock meddelat att han ska spela i OS.

Emil Forsberg/TT

OS i Tokyo 2021

Friade i tv efter Tysklands OS-seger

Max Kruse.
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT
Sport
Sport

Tysklands Max Kruse intervjuades av tyska tv-kanalen ARD efter 3–2-segern mot Saudiarabien i OS-fotbollen. Då tog han tillfället i akt.

Kruse visade upp en t-shirt med ett meddelande till sin flickvän och sade:

– Vi har varit tillsammans i några månader, faktiskt ett år. Om du kan läsa detta vill jag fråga om du vill bli min fru?.

Kruse avslöjade att han ursprungligen hade tänkt fria efter att ha gjort mål i OS. Men anfallaren, som blev mållös mot Saudiarabien, är osäker på om det blir något mål i turneringen och passade i stället på att göra det efter segern.

Tyskland förlorade mot Brasilien i första gruppspelsmatchen. På onsdag möter man Elfenbenskusten och tar sig då vidare från gruppen vid seger.

OS i Tokyo 2021

USA:s första OS-förlust på 17 år

Kevin Durant var besviken efter matchen.
Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Sport
Sport USA förlorar första OS-matchen på 17 år – direkt i OS-premiären.
Trots en amerikansk ledning med minuten kvar vann Frankrike med sju poäng.

De har varit ifrågasatta redan inför OS och frågan är om kritiken inte kommer att eskalera nu mot USA:s basketherrar.

Efter att ha vunnit både första och andra perioden ledde ett USA, anförda av NBA-stjärnan Kevin Durant, med 45–37 i halvtid i OS-premiären mot Frankrike.

Men sedan kom genomklappningen – två gånger om.

I den tredje perioden mäktade USA:s "Dream team" bara med att göra elva poäng. Samtidigt gjorde Frankrike 25 och hade vänt till 62–56.

I den fjärde perioden reste sig USA och ledde igen med 69–63 med drygt fem minuter kvar.

Det räckte dock inte.

Matchen slutade till sist i en klar seger för Frankrike med 83–76 efter att fransmännen återtog ledningen genom en trepoängare med en knapp minut kvar och följde upp med några straffkast.

Frankrikes, och matchens, bästa poänggörare blev Boston Celtics Evan Fournier på 28 poäng.

– Det kändes bra, det kändes bra, säger han till Reuters.

Det är USA:s första förlust i OS sedan Aten 2004 när de föll mot Argentina i semifinalen.

Magnus Wilsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL