Utrikes

Tyska dödssiffran stiger – 170 personer saknas

Ett brödrapar gråter i varandras armar framför föräldrahemmet som förstörts i vattenmassorna i tyska Altenahr.
Foto: Boris Roessler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Regnet har bedarrat, men vattenståndet är på många håll i Tyskland och Österrike fortsatt högt och risken för ras kvarstår.
I Tyskland har dödssiffran stigit till 165 och omkring 170 saknas.
PREMIUM

Det regnoväder som har orsakat översvämningar, stor förödelse och minst 190 människors död i framför allt västra Tyskland och Belgien rör sig sakta österut och har bedarrat något. Under måndagen väntas betydligt bättre väderförhållanden i de värst drabbade områdena i västra Tyskland.

Dödssiffran i Tyskland steg dock på måndagen till 165. Många av dödsoffren har hittats i översvämmade källare där de försökt hämta sina värdesaker, medan andra dragits med av de kraftfulla vattenströmmarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över 190 döda i översvämningarna

Vattnet hade på söndagen fortfarande inte sjunkit undan från gatorna i Bad Muenstereifel i västra Tyskland.
Foto: Oliver Berg/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 190 personer har dödats i översvämningarna som drabbat Västeuropa.
"Surrealistiskt, kusligt", sammanfattar Tysklands förbundskansler Angela Merkel läget på plats katastrofzonen – och säger att klimatarbetet måste trappas upp.

Förbundskansler Angela Merkel befinner sig i västra Tyskland för att med egna ögon bevittna översvämningarnas konsekvenser.

– Det är chockerande. Det är nästan som att det tyska språket inte har ord för den här typen av förödelse, säger Merkel och utlovar snabba stödpengar för återuppbyggnaden.

Ovädret beräknas ha orsakat skador för flera miljarder euro i Tyskland. Regeringen har meddelat att över 300 miljoner euro i ett första skede avsätts för akut stöd.

Merkel betonar även katastrofens koppling till den globala uppvärmningen, som enligt forskningen ökar förekomsten av extrema väderhändelser.

– Vi måste öka takten. Vi måste göra mer i kampen mot klimatförändringarna, säger hon.

Även Belgiens premiärminister Alexander De Croo har sagt att kopplingen till klimatförändringarna är uppenbar.

Det regnoväder som orsakat översvämningar, stor förödelse och död i framför allt västra Tyskland och Belgien har rört sig österut.

Undantagstillstånd utfärdades

Sent i lördags kväll utfärdades undantagstillstånd i distriktet Berchtesgadener i södra Bayern i Tyskland när omfattande regn orsakade översvämningar, rapporterar Berchtesgadener Anzeiger.

Flera boenden har evakuerats, och minst en person ska ha omkommit.

Även i tyska Sachsen varnar myndigheterna för en påtaglig risk för översvämningar i flera byar på gränsen mot Tjeckien.

I Österrike är räddningstjänsterna i Salzburg och Tyrolen försatta i högsta beredskap efter att landets vädertjänst utfärdat varningar för stora regnmängder som befaras kunna orsaka skred, översvämningar och trafikstörningar.

"Göra allt i vår makt"

Stadskärnan i den historiska staden Hallein, nära den tyska gränsen, står under vatten.

"Kraftiga regn och vindar har olyckligtvis orsakat omfattande skador på flera platser i Österrike", skriver förbundskanslern Sebastian Kurz på Twitter.

Sebastian Kurz och hans vicekansler Werner Kogler var snabba med att utlova ekonomisk katastrofhjälp till de drabbade områdena, enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA.

– Bilderna från delar av Österrike och framför allt Hallein och Tyrolen är chockerande. Den federala regeringen kommer att göra allt i vår makt för att hjälpa de drabbade, sade Kurz enligt nyhetsbyrån.

I de områden i Tyskland och Belgien som drabbades av regnovädrets förödelse tidigare i veckan fortsätter det mödosamma arbetet med att rensa bort bråte och lera, i takt med att vattenmassorna börjat sjunka undan.

Över 190 döda

Belgien har kallat in militären för att söka efter människor i staden Pepinster, där fler än tio hus kollapsat. Fortfarande saknas runt 160 personer i landet. Närmare 40 000 hushåll saknar dessutom el och enligt myndigheterna är bristande tillgång på rent dricksvatten ett stort problem.

I Tyskland har minst 160 personer omkommit i översvämningarna. Enbart i regionen Rheinland-Pfalz har polisen bekräftat att 110 personer har dött och 670 har skadats.

I Belgien har minst 31 personer omkommit.

På plats i översvämningsdrabbade staden Schuld beskriver förbundskansler Angela Merkel situationen som chockerande.
På plats i översvämningsdrabbade staden Schuld beskriver förbundskansler Angela Merkel situationen som chockerande.
Foto: Christof Stache/AP/TT
Höga vattennivåer i Berchtesgadener i Bayern i Tyskland, där undantagstillstånd har utlysts till följd av översvämningar och lerskred.
Höga vattennivåer i Berchtesgadener i Bayern i Tyskland, där undantagstillstånd har utlysts till följd av översvämningar och lerskred.
Foto: Kilian Pfeiffer/AP/TT

Utrikes

Hundratals saknas fortfarande i Tyskland

Frivilliga söker efter överlevande och nödställda i tyska Erftstadt.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vattenmassorna som orsakat död och förödelse i Tyskland, Belgien och Nederländerna har börjat dra sig tillbaka. Uppemot 170 personer har konstaterats omkomna och hundratals saknas fortfarande.

Minst 140 av dödsoffren har förolyckats i Tyskland, medan Belgien har uppemot 30 döda.

I Ahrweilerdistriktet i den tyska delstaten Rheinland-Pfalz har ett hundratal personer omkommit i översvämningarna och hundratals har skadats, och i Nordrhein-Westfalen har fler än 40 omkommit, enligt tyska myndigheter.

Enligt president Frank-Walter Steinmeier kommer det att ta veckor att bedöma den totala omfattningen av ödeläggelse, men kostnaden för skadorna uppskattas till flera miljarder euro. Steinmeier besökte under dagen Erftstadt i Nordrhein-Westfalen.

Förbundskansler Angela Merkel kommer på söndag att besöka det hårt drabbade distriktet Ahrweiler tillsammans med Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz.

En mardröm

I både i Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen har invånarna nu börjat kunna återvända i takt med att vattenmassorna börjat sjunka undan. Det som möter många är stor förödelse.

– Det har varit en 48 timmar lång mardröm, säger bagaren Cornelia Schloesser som står och betraktar förvriden metall, krossat glas och högar med träd framför det som ända till i onsdags var ingången till hennes butik i staden Schuld.

– Vi går runt i cirklar här men vi kan inte göra någonting.

I andra drabbade områden har räddningstjänst och militär inlett uppröjningsarbetet och försöker få bort högarna med bråte som blockerar gatorna.

– Uppgiften är enorm, säger Tim Kurzbach som är borgmästare i staden Solingen i södra Ruhrområdet.

I Tyskland evakuerades under natten och morgonen 700 boende i staden Wassenberg undan översvämningar, efter att Rurdammen i distriktet Kreis Heinsberg i Nordrhein-Westfalen skadats, rapporterar Der Tagesspiegel.

I västra Tyskland är Steinbachtal-dammen i riskzonen, enligt delstatsregeringen i Köln. Över 4 000 människor har evakuerats, och nya evakueringar planeras.

Dödstal väntas stiga

Myndigheterna befarar att dödstalen efter översvämningarna kommer att stiga ytterligare. I takt med att vattenmassorna sjunker undan hittas fler dödsoffer.

Fortfarande saknas hundratals människor. Översvämmade vägar, förstörda broar och avbrott i mobilnäten försvårar sök- och räddningsinsatserna.

– Delar av byggnader ligger på vägen, människor sitter och gråter. Det är så sorgligt. Människor har förlorat sina hem, deras bilar ligger översvämmade på åkrarna. Det ser ut som att ett krig drabbat min stad, säger Gregor Jericho i staden Rheinbach till BBC.

Räddningsarbetet har också försvårats av nyfikna som rest till området för att titta på förödelsen. Polisen i Rheinland-Pfalz vädjar på Twitter till nyfikna att hålla sig borta: "Det är inte läge att besöka katastrofområdena".

Bilden klarnar i Belgien

I södra Belgien sjunker vattenmassorna sakta undan och bilden av av skadorna och förödelsen klarnar. Ett trettiotal människor bekräftas ha omkommit, och drygt 100 saknas.

Många saknar rent vatten och fick hjälp av myndigheterna med vattenförsörjningen under lördagen. Först i slutet av augusti kan järnvägstrafiken i området komma i gång, befarar det statliga tågbolaget.

Belgiens premiärminister Alexander de Croo besökte, tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, östra Belgien där flera tätbefolkade områden drabbats hårt av översvämningarna.

En nationell sorgedag har utlysts på tisdag, dagen före Belgiens nationaldag.

I Nederländerna, som klarat sig lindrigare, har tiotusentals evakuerats under de senaste två dagarna och myndigheterna varnar för att överfulla vattendrag fortfarande hotar byar och städer i sydost.

Bråte som vattenmassorna fört med sig ligger på gatorna i staden Schuld.
Bråte som vattenmassorna fört med sig ligger på gatorna i staden Schuld.
Foto: Michael Probst/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i belgiska Pepinster på lördagen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i belgiska Pepinster på lördagen.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Skåne

Här är det risk för översvämning och erosion

Sanddyner vid Ljunghusens Golfklubb som ligger riskabelt till när havsnivån stiger.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Över hundra personer är döda och tiofallt fler saknas i Tyskland och Belgien. Även i Skåne finns risk för översvämningar. erosion och ras

I början av sommaren pekade Statens geotekniska institut, SGI, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut tio områden i Sverige som är i riskzonen för översvämningar och erosion. Däribland finns Mälardalen och kusten från Kalmar ner mot och genom Blekinge.

Även Skåne- och Hallandskusten finns med på listan som ett sammanhängande riskområde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

"Möbler och husdelar flyter runt i vattnet"

Bilar har dragits med i vattenmassorna i Erftstadt i Tyskland.
Foto: David Young/AP/TT
Utrikes
Utrikes Möbler, leksaker och delar av hus flyter runt i de översvämmade områdena i Tyskland. Skadade strömmar in till sjukhus, medan läget i vissa städer har stabiliserat sig.
– Men det är svårt att glädja sig åt det, säger tysksvenske Holger Pyka till TT.
PREMIUM

Den 65-åriga pensionären Annemarie Müller står på sin balkong och ser ut över gården och garaget. Allt är översvämmat. Hon bor i Mayen, på västra sidan om floden Rhen, och menar att staden var helt oförberedd när vattenmassorna forsade in.

– Var kom allt det här regnet ifrån? Det är helt galet, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Cuomo anklagas för sextrakasserier i rapport

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomos nekar till anklagelser om sexuella trakasserier. Arkivbild
Foto: NY Governor office/AP/TT
Utrikes
Utrikes Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo har trakasserat flera kvinnor sexuellt, slår en utredning fast. Men demokraten nekar till anklagelserna och hävdar att han aldrig gjort några otillbörliga sexuella närmanden.

Letitia James, åklagare och chef för delstatens justitiedepartement, presenterade på tisdagen en oberoende utredning som visar att Cuomo har sextrakasserat flera kvinnor. Rapporten innehåller vittnesmål från elva kvinnor som visar på "ett tydligt mönster av otillbörligt uppträdande från Cuomos sida".

En av de mest allvarliga anklagelserna kommer från en tidigare kvinnlig medarbetare som uppger att Cuomo stuckit in sin hand innanför hennes blus. En annan säger att guvernören kom med sexuella anspelningar.

– De här elva kvinnorna var i en ovänlig och giftig arbetsmiljö, sade Letitia James vid en presskonferens.

Bröt mot lagen

Enligt James har Cuomo trakasserat ett flertal kvinnor sexuellt och därigenom brutit mot federal och delstatlig lagstiftning. Det är dock oklart om anklagelserna kommer att få några juridiska följder.

Men Cuomo försvarar sig och hävdar i ett filmat uttalande att han aldrig vidrört någon på ett olämpligt sätt eller gjort några otillbörliga sexuella närmanden.

– Jag är 63 år gammal. Jag har levt hela mitt liv i offentligheten. Sådan är inte jag och sådan har jag aldrig varit, säger Cuomo.

Kräver hans avgång

Anklagelserna har framförts under en längre tid och flera tunga namn inom partiet har krävt hans avgång. På frågan om Cuomo kan ha kvar sitt ämbete sade James:

– Det beslutet är helt upp till guvernören i New York. Rapporten talar sitt eget språk.

President Joe Biden har tidigare sagt att Cuomo borde avgå om en utredning skulle komma fram till att anklagelserna om sextrakasserier var sanna. Vita husets talesperson Jen Psaki säger att de sexuella trakasserier som kommit fram i rapporten är "förkastliga".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Utrikes

Stora kokainbeslag tack vare samarbete

Kokaodlingarna i Colombia ger över 1 200 ton kokain om året. Arkivbild.
Foto: Ivan Valencia/AP/TT
Utrikes
Utrikes

I samarbete med en mängd andra länder har Colombia beslagtagit 116 ton kokain mellan 15 maj och sista juni i år. 539 personer greps och 69 båtar, 3 ubåtar och 5 flygplan beslagtogs.

Det uppger president Iván Duque i ett tal, där han poängterar att framgångarna beror på att länderna insett att det är deras samarbete som gjort dem så mycket effektivare mot narkotikasmugglingen.

Tillslagen gjordes på flera håll till lands, från luften och i Atlanten, Karibien och Stilla havet.

Operation Orion började år 2018 och har involverat 38 länder i Syd- och Nordamerika samt Europa.

Colombia är världens största kokainproducent, men Duque har sagt att narkotikabekämpning är hans högsta prioritet. Enligt en FN-studie odlas 143 000 hektar med kokaplantor som ger 1 228 ton kokain per år i Colombia – en minskning från 171 000 hektar år 2017.

Allra största konsumentland för Colombias kokain är USA.

Utrikes

41 döda när buss krockade med lastbil i Mali

Utrikes
Utrikes

Minst 41 personer dödades och 33 skadades när en buss kolliderade med en lastbil i Zambougou i centrala Mali. Tre personer ska vara allvarligt skadade och enligt landets transportminister ingår ett spädbarn bland dödsoffren.

Orsaken till tisdagens olycka är okänd men det regnade kraftigt och sikten var dålig när olyckan inträffade, uppger en överlevande.

Vägolyckor är vanliga i den forna franska kolonin, där det dåliga skicket på vägarna väckt missnöje bland befolkningen.

I intilliggande Senegal omkom elva personer på tisdagsmorgonen i en trafikolycka i norra delen av landet.

Utrikes

Allt fler avrättningar i Saudiarabien

Antalet genomförda avrättningar stiger kraftigt i Saudiarabien, enligt Amnesty. Arkivbild.
Foto: Cliff Owen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fler och fler fångar avrättas i Saudiarabien. Efter en minskning under 2020 stiger nu siffrorna kraftigt, enligt Amnesty International.

Minst 40 personer avrättades i Saudiarabien mellan januari och juli i år. Det är fler än under hela fjolåret, uppger människorättsorganisationen i en rapport.

2020 års minskning sammanföll med landets ordförandeskap för G20-gruppen. Under fjolåret noterades rekordfå saudiska avrättningar – 27 stycken.

Enligt Amnesty återupptogs avrättningarna så gott som omedelbart efter att landet lämnat över ordförandeskapet för G20 till Italien. Utvecklingen pekar på att minskningen under 2020 "enbart var ett PR-trick", skriver Amnesty.

Flera av årets avrättningar beskrivs i rapporten som följder av orättvisa, godtyckliga rättegångar präglade av påståenden om tortyr, framtvingade bekännelser och undermåliga utredningar.

Amnesty uppger att landets regering slår ned allt hårdare mot människorättsaktivister och dissidenter, med minst 39 personer bakom lås och bom i dagsläget.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL