OS i Tokyo 2021

Kvalade in till OS – direkt efter pappans död

Björn Seeliger. Arkivbild.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Sport
Sport Han är stolt över sin OS-plats, tänker njuta av stunden och utmana de bästa.
Trots att sorgen över hans pappas död också finns där hela tiden.
– Det är klart att jag är ledsen, men pappa hade också velat att jag skulle göra det här, säger simmaren och OS-debutanten Björn Seeliger, 21 år.

Det har varit en sommar av känslostormar för simtalangen Björn Seeliger.

Sorgen och chocken över pappa Franks död.

Glädjen och stoltheten över att fixa en OS-biljett på 50 meter frisim i absolut sista stund.

Södertäljesimmaren, som tävlar för Stockholms Kappsimningsklubb, tog sista chansen bara en vecka efter pappas död.

– Det var lite som en film, säger han när han minns tillbaka till Rom under midsommarhelgen.

Nia i världen

Han lämnade den italienska huvudstaden, där landslaget låg på träningsläger, när dödsbudet kom. Seeligers pappa hade cancer, men jobbade och mådde bra när allt tog en dyster vändning över en natt.

Han åkte ändå tillbaka till Rom till själva tävlingen, missade sin näst sista chans, men drämde till med 21,71 på 50 meter i ett lopp över 100 meter fritt. Inom simningen är det tillåtet att notera en tid på en kortare distans så länge man fullföljer hela loppet.

Resultatet innebar personligt rekord med 35 hundradelar och var en tiondel under den svenska OS-kvalgränsen.

Och årets nionde snabbaste tid i världen på distansen.

– När jag kom hem så reflekterade jag och skrev ned väldigt mycket, det var väldigt bra för mig. Jag skrev ned 12–13 sidor för att få ur mig allt och så att jag kommer i håg det, berättar han.

"Noll syfte"

Han berättar att tankarna fortfarande fladdrar mellan sorg och glädje.

– Det har varit svårt, men jag har fått väldigt mycket stöd hemifrån. Det är inte så att de vill att jag ska vara hemma just nu, de vet att jag måste göra det här också, och de vet att pappa hade velat att jag gör det här också.

– Jag vill åka på OS och känna att jag har upplevt det. Jag har tagit mig hit och är väldigt stolt över det och tänker njuta. När jag kommer hem så är jag ledig och kan andas ut mycket mer. Det är klart att jag är ledsen, men det är noll syfte att ligga hemma i sängen och vara det, säger han.

Seeliger, som har läst sitt första collegeår i USA, på University of California i San Francisco, är en av fem OS-debutanter i simtruppen och vill mer i Tokyo än att se och lära.

– Jag tog ett megakliv och det var häftigt och jag vill bevisa att jag kan vara där. Jag vill komma till OS för att jag förtjänat platsen, inte bara känna på vattnet och åka hem. De som är före mig ska få kämpa för att slå mig. Jag tänker ta för mig och göra det bästa jag kan, säger han.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: OS-debutanterna i simning

Emilie Fast, 17 år, Södertörn, 100 meter bröstsim.

Robin Hanson, 20, Spårvägen, 100 och 200 meter fritt.

Sara Junevik, 21, Falun, lagkapp.

Björn Seeliger, 21, Stockholm, 50 meter fritt.

Victor Johansson, 22, Jönköping, 800 och 1 500 meter fritt.

OS i Tokyo 2021

USA:s första OS-förlust på 17 år

Kevin Durant var besviken efter matchen.
Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Sport
Sport USA förlorar första OS-matchen på 17 år – direkt i OS-premiären.
Trots en amerikansk ledning med minuten kvar vann Frankrike med sju poäng.

De har varit ifrågasatta redan inför OS och frågan är om kritiken inte kommer att eskalera nu mot USA:s basketherrar.

Efter att ha vunnit både första och andra perioden ledde ett USA, anförda av NBA-stjärnan Kevin Durant, med 45–37 i halvtid i OS-premiären mot Frankrike.

Men sedan kom genomklappningen – två gånger om.

I den tredje perioden mäktade USA:s "Dream team" bara med att göra elva poäng. Samtidigt gjorde Frankrike 25 och hade vänt till 62–56.

I den fjärde perioden reste sig USA och ledde igen med 69–63 med drygt fem minuter kvar.

Det räckte dock inte.

Matchen slutade till sist i en klar seger för Frankrike med 83–76 efter att fransmännen återtog ledningen genom en trepoängare med en knapp minut kvar och följde upp med några straffkast.

Frankrikes, och matchens, bästa poänggörare blev Boston Celtics Evan Fournier på 28 poäng.

– Det kändes bra, det kändes bra, säger han till Reuters.

Det är USA:s första förlust i OS sedan Aten 2004 när de föll mot Argentina i semifinalen.

Magnus Wilsson/TT

Sport

Djurgården fortsätter vinna – Witry matchhjälte

Aslak Fonn Witry och Magnus Eriksson. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Djurgården fortsätter att flåsa Malmö i nacken.
Stockholmslagets fina form håller i sig, de stod för en kontrollerad och stabil insats borta mot Kalmar och fick med sig tre poäng hem efter seger med 1–0.

Ett Djurgården i bra form mot ett Kalmar som har presterat bra fotboll, men inte fått ut så många poäng av det. Det var upplagt för fotbollsfest, med drygt 4 100 personer på läktaren i Kalmar.

Högt tempo fick vi se i första halvlek, men det var sådär med passningsspelet och chanserna.

Kalmar och Djurgården är två lag som vill hålla bollen på marken, som vill pressa motståndarna högt. Och det var något som de båda lagen lyckades med i första halvlek. Det är lite av förklaringen till att det bara bjöds på två kvalificerade målchanser.

Unge målvakten räddade

Isak Jansson var först ut när han kom helt fri mot Jacob Widell Zetterström. Djurgårdsmålvakten gick ut och gjorde sig så stor som han kunde. Och med någon centimeters marginal räckte det. Han fick en liten touch på Janssons avslut som snuddade vid stolpen innan bollen gick utanför.

Minuter senare var det Jacob Une Larsson som fick chansen efter att bollen likt en flipperkula studsat omkring i straffområdet. Men Lucas Högg Johansson fick ett finger på bollen och även denna gång tog bollen vägen via stolpen innan den gick utanför.

Mycket mer sett till chanser bjöd inte första halvlek på.

– Vi gör det okej och skapar några chanser, men vi måste försöka hota mer i andra halvlek, säger Isak Jansson till Discovery plus i halvtid.

Men det blev tvärtom, det var Djurgården som stod för det hotande spelet. Lucas Hägg Johansson kom ut helt fel på en frispark och bakom honom stod Djurgårdens högerback Aslak Witry som fick helt öppet mål och satte 1–0 till Djurgården med sitt femte mål för säsongen.

"Otroligt rättvist"

Gästerna hade en mycket bra period precis efter målet och hade bud på fler mål, men utan att få utdelning. Resten av matchen kontrollerade Djurgården på ett effektivt sätt. Kalmar fick aldrig någon riktigt het chans att kvittera på. I stället var det Djurgården som brände ett par frilägen på tilläggstid.

– Jag tycker det är otroligt rättvist att vi får vinna den här matchen, det är ren glädje, säger Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson till Discovery plus.

Anders Jönsson/TT

OS i Tokyo 2021

Tyska protesten – valde helkroppsdräkt

Tysklands Sarah Voss.
Foto: Gregory Bull/AP/TT
Sport
Sport

Debatten kring minimala dräkter för damer inom flera sporter är en het potatis.

Nu väljer tyska gymnasttruppen återigen att manifestera mot sexualiseringen inom sin sport. Under söndagens kval i gymnastik på OS i Tokyo var det återigen helkroppsdräkt.

Det tyska landslaget tog samma beslut i EM i april. Då var 21-åriga Sarah Voss först ut med att bära helkroppsdräkt – och resten av laget följde efter. Tilltaget hyllades av gymnaster från andra länder.

Den tyska dräkten når ner till anklarna.

Det vanliga är att kvinnliga gymnaster tävlar med dräkter som inte täcker benen. Det är tillåtet att täcka benen enligt regelboken, men sådana dräkter har nästan uteslutande använts av religiösa skäl tidigare.

Sport

Svenskhoppet jagar medalj i judons hemland

Tommy Marcias, judo, inför sitt tävlande under sommar OS i Tokyo.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Sport
Sport Med i bagaget finns nytaget VM-silver och en rejäl dos självförtroende.
Nu gör Sveriges främsta judoka entré på OS i Tokyo med ett tydligt mål: att slå regerande olympiske mästaren på stjärnans hemmaplan.
– Om jag ska vinna medalj någonstans så är det väl här i Japan, säger han.

Att OS hålls i just Tokyo känns speciellt , berättar han. Särskilt som judoka – för judon har sina rötter i 1800-talets Japan och kampsporten är populär hos de japaner som följer OS-tävlingarna.

– Det är kul att hålla på med den idrott som japanerna går mest upp i. Och det kommer vara väldigt tufft, för japaner är väldigt bra när det är i Japan.

Macias inleder guldjakten i 73-kilosklassen mot Victor Scvortov från Förenade arabemiraten. Men 28-åringen har redan siktet inställt på semifinal –och världsmästaren Shohei Ono som tog OS-guldet i Rio 2016.

"Måste överraska honom"

Det är dags för revansch. Macias mötte nämligen japanen i Düsseldorf innan pandemin slagit till på allvar i början av 2020.

– Han tävlar ju inte så mycket så när jag väl såg honom på startlistan – och såg att jag skulle möta honom i semifinal – så tänkte jag efter varje match att nu är är det fyra matcher kvar till Ono, tre matcher kvar till Ono, två matcher kvar...

– Förhoppningsvis får jag möta honom i semifinal igen, och förhoppningsvis vinner jag den här gången. Jag tror min judo passar bra mot honom.

TT: Varför det?

– Jag kör lite oortodox judo, den stilen som inte så många andra kör. Om man kör riktig japansk judo tror jag inte man kan vinna mot honom – han är så stark och smart så jag tror man måste överraska honom på något han inte är beredd på.

Populär hos publiken

Arenan där judotävlingarna avgörs, Nippon Budokan, användes även under OS i Tokyo 1964. Den här gången är det dock publikförbud som gäller.

– Nu har vi ingen publik, men annars är det kul med lite publik som vet vad judo är för något, och som säger "Oooh..." på rätt tidpunkt.

I början av sommaren tog Macias hem VM-silver i 73-kilosklassen och sedan tidigare har 28-åringen tagit EM-guld, två EM-brons och flera guldmedaljer på världstouren.

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Judons historia

Judon växte fram i Japan på 1880-talet och har rötter i jujutsu. dess grundare professorn Jigoro Kano strävade, med inspiration från den europeiska idrottsrörelsen, att kombinera kampsport med idrott och livsfilosofi.

Målet i en match är att ta Ippon (10 poäng). Det gör man genom att exempelvis göra ett perfekt kast så att mottävlande hamnar på rygg, göra en fasthållning i 20 sekunder, göra ett halslås eller armlås.

Judon omgärdas av en värdegrund som är densamma i hela världen. Den baseras bland annat på att utövare ska visa respekt, artighet, självkontroll och hederlighet.

Man tävlar i olika ålderskategorier och viktklasser.

1964 kom judo med i det olympiska programmet, samma år som sommarspelen hölls i Tokyo förra gången. Då fick dock endast herrar tävla.

Källa: Svensk Judo, Parasport Sverige och Judoklubben.se

OS i Tokyo 2021

Ramel tog Sverige till lagfinal

Juliette Ramel och Buriel fixade svensk medverkan i lagfinalen på tisdag och ekipaget tog sig samtidigt till den individuella finalen på onsdag.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Antonia Ramel ställde till det med misstagen på Brother de Jeu i lördags.
Ett dygn senare redde lillasyster Juliette ut situationen – och tog Sverige till dressyrens lagfinal.
– Jag kände en extra press på mig, säger Juliette efter prestationen på Buriel som sista svenska ryttare i kvalet.

Det fanns inte plats för ännu en malör.

Då plockade Juliette Ramel fram det mesta av ekipagets kunnande. Domarna var med på noterna, så pass att hon inte bara räddade laget till tisdagens final. 73,369 räckte också till andraplatsen bakom tyskan Dorothee Schneider i gruppen – och en plats i onsdagens individuella final.

Men det var mer lättnad än bubblande glädje över vad hon fick ut av Buriel.

Dyrbara millimetermisstag

– Jag är nöjd, men det var tre små grejor som kostade mycket. Han vägde lite för mycket tillbaka i två piaffer. Och sedan gjorde han ett jämfota i varje, vilket gav ettor Men det är så det är. Det är hästar. I efterhand kan man säga att jag skulle ha varit lite piggare, säger Ramel.

– Man vill verkligen vara på topp i ett OS, under de dagarna. Det är sju minuter på banan och en millimeter hit eller dit kan innebära ett stort misstag. Det är så mycket som ska vara rätt.

Det fina i den kråksången är att det finns mer att ge. Lagfinalen rids i GP special. Då trivs Juliette Ramel – som i den individuella finalen (rid i kür) får sällskap av Therese Nilshagen på Dante Weltino.

TT: Skönt att ha varit ute på banan en gång och att det räckte till lagfinal?

– Absolut. Också att man går här så många dagar i en sorts dvala och bara väntar på att det ska dra igång. Det är annorlunda mot andra tävlingar.

Tränas av Kittel

Patrik Kittel, vars OS var över innan det ens hann börja på grund av hästen Well Dones skada, var snabbt framme hos Juliette och gav beröm. Kittel är sedan länge systrarna Ramels tränare.

TT: Vad sade han?

– Han tyckte att det var många grejor, men skit med de där smågrejorna.

Åtta av de 15 lagen i kvalet tog sig till final. Sverige stannade på 6 989 poäng och på sjätte plats.

Tyskland vann kvalet överlägset och trion Isabell Werth, Dorothee Schneider och Jessica von Bredow-Werndl är storfavoriter till lagguldet. Storbritannien och Danmark skuggade tyskorna.

Övriga finallag är USA, Nederländerna, Portugal och Spanien.

I finalen nollställs resultaten från kvalet.

Sverige har goda möjligheter att bättra sjätteplatsen – men då finns det inte utrymme för misstag.

– Om vi alla rider på topp så hoppas jag verkligen att det kommer att gå bra. "Tessan " på Dante kan gå väldigt bra, vi kan gå bra och Antonia kan gå runt 75 procent. Jag tror att vi slår till i specialen, säger Juliette Ramel.

Henrik Skiöld/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

OS i Tokyo 2021

Simone Biles till final med ett nödrop

Simone Biles är illa ute i gymnastiken.
Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Sport
Sport Simone Biles var nära att missa final i två grenar i damernas artistiska OS-gymnastik. Men den amerikanska superstjärnan tog sig till slut vidare med ett nödrop.

Få idrottare är så stora guldfavoriter som USA:s gymnastikstjärna Simone Biles. Inför spelen talades det om hon skulle kunna vinna samtliga guld i de disciplinerna hon ställer upp i.

Men 24-åringen var illa ute i både barr och bom. Efter ett sämre kval låg hon bara åtta respektive sjua i grenarna, med en kvalgrupp kvar, där bara de åtta främsta tar sig till final.

I den sista kvalgruppen ingick svenska Jonna Adlerteg, som hade siktet inställt på en final i barr. Men Adlerteg – och de andra gymnasterna – klarade inte av att peta ner Biles som tog den sista finalplatsen i barr, och även avancerade till final i bom.

I barr hade Biles tionde bästa resultat men då bara två per land får tävla i final tog hon sig vidare då fyra ryskor slutade topp åtta.

Biles gick vidare till final i hopp och mångkamp med bäst resultat i kvalet och till fristående som tvåa.

OS i Tokyo 2021

Sverige kan få publik mot Nya Zeeland

Det var publik på Miyagistadions läktare redan när Kina mötte Zambia i lördags.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport Det tillåts trots allt publik på OS i Tokyo – på vissa arenor.
Sveriges fotbollsdamer kan komma att spela inför upp till 10 000 åskådare när de avslutar gruppspelet mot Nya Zeeland på tisdag.

I torsdags bekräftade Japans OS-minister Tamayo Marukawa att ett antal arenor utanför Tokyo tillåter ett begränsat antal åskådare under spelen. En av dessa är Miyagistadion, drygt 30 mil norr om huvudstaden, där det svenska fotbollslandslaget möter Nya Zeeland på tisdag.

Upp till 10 000 personer får arrangörerna släppa in, vilket också har varit fallet för de fyra matcherna i grupp F – med Nederländerna, Brasilien, Kina och Zambia – tidigare i turneringen.

– Om det nu blir så skulle det vara fantastiskt kul. Mästerskap med publik är det absolut bästa, säger anfallaren Sofia Jakobsson angående eventuell publik på tisdag.

Den som vill se Sveriges match på plats måste boka biljetter i förväg. Tempen tas också innan de utvalda körs med speciella bussar till arenan.

Även backen Jonna Andersson ser fram emot att eventuellt ha lite publikstöd i ryggen.

– Det hade varit roligt om det kan komma lite publik och kan bli lite liv på läktaren, säger Andersson.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Adlerteg reserv till OS-finalen i barr

Jonna Adlerteg under söndagens kval i barr.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Med 14,533 poäng missade gymnasten Jonna Adlerteg finalplatsen i barr på OS i Tokyo.
Svenskan hamnade på tolfte plats och står just nu som andra reserv till finalen.
– Jag ville ta mig till final men jag känner också att jag har gjort allt jag kan, säger hon efter tävlingen.

Efter svenskans program på barren hördes applåder från den lilla gruppen åhörare som befann sig inne i Ariakehallen i centrala Tokyo. Jonna Adlerteg är också – trots missad finalplats – mycket nöjd med sin prestation.

– Jag satte min nya kombination här som jag jobbat på så länge. Den har inte suttit på någon tävling tidigare, bara på test och träning, säger hon.

Jonna Adlerteg deltog i kvalgrupp fem – och totalt går nu de 8 bästa i kvalet vidare till finalen i barr som avgörs på söndag 1 augusti. Konkurrenten i gruppen, Nina Derwael, Belgiens medaljhopp, knep en finalplats med kvalets högsta resultat 15,366 poäng. USA:s gymnastikstjärna Simone Biles har haft motvind i grenen och knep med nöd och näppe den sista finalplatsen till slut.

Jonna Adlerteg står som andra reserv till final, tack vare att fyra ryskor på platserna 3–6 och bara två per land får tävla i finalen.

– Om jag ska vara helt ärligt tror jag inte det är jättestor chans, men det finns en anledning till att de har tre reserver. Det har ju hänt.

Den svenska gymnasten blev OS-klar redan förra året. Hon har två EM-silver sedan tidigare, men i årets EM i Basel fick Jonna Adlerteg nöja sig med en sjätteplats i barr. I höst väntar ett VM.

– Sedan får vi se, säger hon.

Barren har varit Adlertegs stora möjlighet, då hon fokuserat på den efter en tidigare knäskada. Hon missade OS i Rio de Janeiro 2016 på grund av en knäskada, och har valt bort de andra redskapen för att minska skaderisken och för att bli så bra som möjligt.

Anna Karolina Eriksson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL