Utrikes

EU-domstol: Ok att förbjuda huvudduk

Kvinnor med huvudduk. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Foto: Carina Johansen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En arbetsgivare kan förbjuda sina anställda från att bära synliga religiösa eller politiska symboler. Men i så fall krävs att arbetsgivaren verkligen har behov av att visa upp en "neutral profil mot kunderna eller att förebygga sociala konflikter".

Det konstaterar EU:s domstol i ett utslag på torsdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rekordstort Pridetåg efter ny hård hbtq-lag

Årets Pridetåg i Budapest ses som en reaktion mot de nya lagarna i Ungern.
Foto: Anna Szilagyi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals hbtq-personer och deras allierade marscherade genom Ungerns huvudstad Budapest under lördagens Pridetåg, som arrangörerna beskriver som landets största någonsin.

Ungerns 26:e Pridetåg beskrivs av arrangörerna som en protest mot den "Putin-liknande homofobiska propagandalagen" och det "ständigt homofoba, uppviglande, hatiska samtalsklimatet".

Enligt AFP:s fotograf på plats var det uppskattningsvis 10 000 regnbågsklädda deltagare som visade stolthet och stöd över hbtq-rörelsen.

Sedan det förra Pridetåget gick genom Budapest för två år sedan har Ungern infört en ny lag som förbjuder spridning av information om homosexualitet till ungdomar, en lag som bland annat EU-kommissionen kritiserar eftersom den anses likställa homosexualitet med pedofili.

Lagen, som trädde i kraft under sommaren, innebär till exempel att radio- och tv-kanaler inte får rapportera om Pridetåget mellan klockan 05 och 22 eftersom det visar "avvikelser från någons biologiska kön och sprider eller porträtterar homosexualitet" för personer under 18 år.

46-åriga Zsofi Varadi gick sitt första Pridetåg i år som reaktion på den nya lagen.

– Jag blev så arg på all propaganda mot dem (hbtq-personer, reds anm). De behöver se att många människor stöttar dem, säger hon till AFP och drar på sig en regnbågsfärgad tröja.

Utrikes

Dronningens "flytande slott" seglar igen

Drottning Margrethe ombord på Dannebrog. Bild från i juni, före haveriet.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Efter flera veckors osäkerhet är Danmarks kungaskepp lagat, och drottning Margrethe har åter tagit sitt flytande sommarresidens i besittning. Ett motorhaveri på skeppet Dannebrogen fick tidigare i sommar nesliga följder på Färöarna.

"Dronningen" kunde på lördagen gå ombord i Köpenhamn, för vidare färd till i första hand Aalborg. Dannebrog är den danska regentens residens under delar av somrarna, då hon kan bo ombord och samtidigt vara på resande fot.

Detta slutade dock med förskräckelse häromveckan när Margrethe flög till Färöarna för ett flera dagar långt besök, bara för att mötas av beskedet att hon fick hitta improviserat boende. Dannebrogen hade avseglat från Köpenhamn mot Färöarna, men när maskineriet hackade vågade man inte låta skeppet fortsätta längre än Fredrikshamn på norra Jylland.

Flytande slottet

Både skeppet och drottningen skulle sedan ha fortsatt till Grönland, men när mekanikerna inte lyckades hitta felet sköts den resan upp.

Dannebrogen är omhuldat i Danmark, och kallas för det flytande slottet. Skeppet är 90 år gammalt, och har en hel del inredning från föregångaren med samma namn, en hjulångare från 1879. Drivlinan är dock något modernare, och härstammar från en stor renovering 1980–81.

Men den är alltså inte direkt ny, och det är fortfarande oklart vad som fallerade.

– Allt som kan ha legat bakom ett fel har man tittat på, bytt ut, renoverat och reparerat, säger kommendörkapten Peter Schinkel Stamp, som är ansvarig för skeppet.

– Dessvärre kan vi inte sätta fingret på någon enskild orsak, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

På grund av pandemin

Men han understryker:

– Jag känner mig åter trygg i att detta är ett välfungerande skepp.

Till Grönland är det dock långt, nästan lika långt som till Nordamerika. Resan dit ligger fortfarande på is, vilket i och för sig också föranleds av pandemiåtgärder.

Henrik Samuelsson/TT

Dannebrogen i Sønderborgs hamn i juni.
Dannebrogen i Sønderborgs hamn i juni.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix/AP/TT

FAKTA

Fakta: Kungaskepp

Danska Dannebrogen, eller Dannebrog, ingår i en allt mindre skara officiella kungaskepp runtom i världen. Norges kungaskepp heter helt enkelt Norge.

Sverige har också haft kungaskepp, men det var ett tag sedan. Det sista hette Drott, och användes bland annat när Oskar II tog emot den tyske kejsaren Wilhelm II i Gävle 1905, för att diskutera den då rasande norsksvenska unionskrisen. Under efterträdaren Gustaf V, i samband med första världskriget, förföll dock Drott, och hon slutade sina dagar som skrot i Köpenhamn på 1920-talet.

Inte heller Storbritannien har längre något kungaskepp. Den månghundraåriga traditionen avskaffades under premiärminister Tony Blairs tid, då försök gjordes att modernisera kungahuset. Sedan slutet av 90-talet ligger det senaste kungaskeppet, Britannia, permanent vid kaj i Edinburgh, där det är en stor turistattraktion.

Källa: Nyhetsbyrån Ritzau

Utrikes

Bitvis våldsamt vid vaccinkritiska protester

Det högernationalistiska partiet Patrioternas ledare Floriant Philippot talar inför demonstranter vid Place Trocadero i Paris.
Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hundratusentals fransmän har under lördagen demonstrerat mot landets uppskruvade vaccinkrav.
På vissa platser i Paris blev det våldsamt när grupper tillhörande "gula västarna" och nationalistpartiet "Patrioterna" tågade genom staden.

Fransmän som vill gå på bio, museum eller sportevenemang har sedan i onsdags varit tvungna att visa intyg på att de antingen vaccinerats mot covid-19 eller nyligen testats negativt för viruset.

En inskränkning av friheten, tycker de cirka 161 000 fransmän som enligt inrikesdepartementet under lördagen gick ut på gatorna i flera franska städer för att visa missnöje, rapporterar tidningen Le Monde.

Delvis våldsamt

I Paris blev protesterna delvis våldsamma och polisen avfyrade tårgas mot kravallerna som uppstod vid den berömda avenyn Champs-Elysées och järnvägsstationen Saint Lazare, i de centrala delar av staden.

Inrikesdepartementet uppskattar att över 10 000 demonstrerade i olika grupperingar i huvudstaden. En stor grupp uppges tillhöra protestgruppen gula västarna, en annan stor skara tillskrivs högerextrema under ledning av nationalistpartiet "Patrioternas" ledare Florian Philippot, skriver Le Monde.

Macron har stöd

I september blir det också obligatoriskt för vårdpersonal att ha vaccinerat sig, annars uteblir lön och arbetstillfällen. Hundratusentals har vid tidigare tillfällen redan protesterat mot vaccinkraven, som syftar till att stävja den kraftiga fjärde virusvåg som drabbat landet.

En tydlig majoritet, cirka 76 procent av fransmännen stöttar president Emmanuel Macrons metoder med vaccinkravet, enligt en undersökning från tv-kanalen BFM tidigare i juli.

Utrikes

Flera gripna efter terrordåd på marknad

Terrordådet inträffade dagen före den muslimska högtiden Eid al-Adha.
Foto: Anmar Khalil/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera personer har gripits misstänkta för att ligga bakom attentatet på en marknad i Bagdad i måndags, då ett 30-tal personer dödades och tiotals fler skadades i en explosion.

Enligt Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhemi består de gripna av en terrorgruppering med kopplingar till IS, som tagit på sig dådet.

"Vi har gripit samtliga medlemmar av den fega terrorcell som planerade och genomförde attacken" meddelar Kadhemi via Twitter. "De ska ställas inför rätta i dag", skriver han under lördagen.

Det exakta antalet personer som gripits har inte meddelats.

I januari utfördes en dubbel självmordsattack där 32 människor dödades. Då var det, liksom vid flera tidigare dåd, IS som tog på sig ansvaret.

Iraks regering utropade seger mot IS i slutet av 2017, men mindre celler har varit fortsatt aktiva i landet.

Utrikes

Nya regnoväder drar in över katastrofområdena

Förödelse längs floden Ahr i staden Bad Neuenahr-Ahrweiler. Nya skyfall väntas nu dra in. Arkivbild
Foto: Thomas Frey/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kraftiga skyfall väntas åter igen dra in över de redan katastrofdrabbade delstaterna i västra Tyskland. Myndigheterna varnar invånarna för ovädret och eventuella översvämningar, och på flera orter erbjuds evakueringsmöjligheter.

Enligt prognosen från den tyska väderlekstjänsten drar ovädret in över delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen under lördagen. Mellan 25 och 40 millimeter regn beräknas falla under kort tid i vissa områden, rapporterar nyhetskanalen ntv.

I de redan hårt drabbade orterna Schuld, Insul och Dümpelfeld varnas invånarna för stigande vattennivåer och översvämmade avlopp. Boende i de tre orterna erbjuds evakueringsmöjligheter med buss och övernattning på tillfälligt nödboende av myndigheterna.

Många saknas

Minst 180 människor har omkommit i översvämningarna i västra Tyskland i förra veckan, medan 150 fortfarande saknas, uppgav myndigheterna på fredagen enligt AFP.

Förödelsen är enorm och fortfarande saknar 30 000 människor ström och dricksvatten. Byggnader har förstörts, broar har rasat samman, vägar har spolats bort och järnvägsnätet har fått kraftiga skador. Det statliga järnvägsbolaget Deutsche Bahn uppskattar kostnaderna för att återställa stationer, spår och järnvägsfordon till cirka 1,3 miljarder euro, omkring 13 miljarder svenska kronor.

Tyskland hoppas nu enligt Reuters på ekonomiskt stöd från en EU-fond för katastrofer för att snabbt kunna bygga upp infrastrukturen igen.

Vägar igenkorkade

Samtidigt fortsätter uppröjningsarbetet efter naturkatastrofen. Tillströmningen av frivilliga som vill delta i arbetet är så stor att tillfartsvägar vid floden Ahr i Rheinland-Pfalz korkat igen och hindrar lastbilar, grävmaskiner och andra fordon från att komma fram. Polisen och krisstaben i regionen vädjar nu till de frivilliga att hålla sig hemma.

"Befolkningens vilja att hjälpa till är fortfarande obruten och överväldigande", heter det i ett pressmeddelande från polisen.

Krister Zeidler/TT

En kvinna röjer bort skräp i staden Bad Neuenahr-Ahrweiler. Många frivilliga har åkt till området för att hjälpa till. Arkivbild.
En kvinna röjer bort skräp i staden Bad Neuenahr-Ahrweiler. Många frivilliga har åkt till området för att hjälpa till. Arkivbild.
Foto: Bram Janssen/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Utrikes

Ilska i Uganda över bilbonus till politiker

Bilbonus till ugandiska politiker påstås öka deras 'engagemang i väljarkåren'. Arkivbild från huvudstaden Kampala.
Foto: Ronald Kabuubi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Parlamentsledamöterna i Uganda har i veckan fått drygt 200 miljoner shilling var, motsvarande nästan en halv miljon kronor, för att köpa varsin bil.

Bilbonusen, som sammanlagt kostar landet över 255 miljoner kronor, kritiseras kraftigt av befolkningen vars ekonomi drabbats hårt av coronapandemin.

Ugandas 529 parlamentariker har en månadslön motsvarande drygt 70 000 kronor, att jämföra med en genomsnittlig arbetare vars månadslön uppgår till knappt 250 kronor.

"Det är ett skamligt agerande för en regering som samtidigt ber sin befolkning om hjälp för att köpa covidvaccin", säger Moses Isooba, ordförande för Ugandas National NGO Forum som distribuerar medel till icke-statliga välgörenhetsorganisationer.

Regeringens talesperson Ofwono Opondo försvarar beslutet, som han säger ligger i linje med en lång tradition.

"Det är för att underlätta deras engagemang i väljarkåren. Hur som helst har de icke-statliga organisationerna varit del av budgetprocessen och länge vetat om att parlamentsledamöterna ska få pengar för att köpa bilar", säger Opondo.

Utrikes

Hagen-fallet fortfarande "ett mysterium"

Kriminalreportrarna Kenneth Fossheim och Magnus Braaten har följt utvecklingen i Hagen-fallet sedan det blev känt tio veckor efter Anne-Elisabeth Hagens försvinnande.
Foto: Ali Lorestani/TT
Utrikes
Utrikes Miljardärhustrun Anne-Elisabeth Hagen försvann hösten 2018. Händelsen fortsätter över två och ett halvt år senare att engagera i Norge.
– Det tror jag beror på att det är ett mysterium. Vi vet inte vad som har hänt, säger Kenneth Fossheim, som tillsammans med Magnus Braaten har skrivit en bok om fallet.

Den 31 oktober 2018 var Anne-Elisabeth Hagen plötsligt borta. Hennes man, miljardären Tom Hagen, befann sig på kontoret men åkte hem när han inte fick tag i sin fru. I villan hittade han ett hotbrev med krav på lösesumma i kryptovalutan monero. I brevet fanns även ett villkor för att han skulle få se sin hustru i livet igen: att han inte skulle kontakta polis eller medier.

Tom Hagen kontaktade ändå polisen, som under tio veckor utredde fallet i hemlighet innan försvinnandet blev känt för omvärlden.

Händelsen utreddes inledningsvis som en kidnappning, men våren 2020 greps Tom Hagen själv av polisen, misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord på sin fru. Han släpptes senare, men betraktas fortfarande som huvudmisstänkt.

Även en annan man, en 30-åring med kunskap om kryptovalutor, greps av polis men släpptes senare. Hagen bedöms nämligen inte vara särskilt tekniskt bevandrad och antas inte ha tillräcklig kunskap om kryptovalutor för att kunna planera det upplägg som lades fram i hotbrevet. Den yngre mannen hade haft flera möten med Tom Hagen på temat kryptovalutor innan Anne-Elisabeth Hagen försvann.

Stora resurser

Nu har det gått över två och ett halvt år sedan Anne-Elisabeth Hagen senast hördes av, och polisen fortsätter att lägga stora resurser på att lösa fallet som i dag sysselsätter runt 30 poliser. Tidigare har det varit ännu fler.

– - Jag tror att vi har en förväntan om att så allvarliga brott blir uppklarade, jag tror att det gör något med vår trygghetskänsla. När polisen först sätter en massa resurser på en sak och väljer att prioritera den så finns det en förväntan på att de ska lösa saken. Det har man inte klarat och det bidrar ju till att intresset ökar, säger författaren Kenneth Fossheim.

Han och Magnus Braaten är båda kriminalreportrar på norska TV2. De har följt fallet, och har fortfarande förhoppningar om att det går att få reda på vad som har hänt. En väg kan vara att polisen får fram vart de 10 miljoner norska kronor som betalades för att få ett livstecken från Anne-Elisabeth Hagen tog vägen.

– Någon tog ju emot de pengarna, så hoppet finns kvar om att få reda på vem det var. Då skulle ju polisen vara närmare ett svar, säger Magnus Braaten.

Trots de utbetalda pengarna kom aldrig något bevis på att Anne-Elisabeth Hagen var vid liv.

Förstå helheten

Det kan förstås också vara så att någon inblandad person börjar prata, säger Kenneth Fossheim. Eftersom Tom Hagen enligt polisen var på jobbet när hustrun försvann måste åtminstone en annan person vara inblandad.

– Någon har gått in i huset och gjort något. Om det är en, två eller tre, det vet vi inte, men där ute är det någon som vet vad som har hänt. Och ju fler som vet desto större är chansen för att någon försäger sig eller vill lätta sitt samvete, säger Kenneth Fossheim.

Författarna vill med boken "Hagen-fallet" sammanställa vad som har hänt från början till i dag. För även om intresset för allt som rapporteras hela tiden har varit stort är det ibland svårt att förstå helheten.

– Det har förhörts så många i fallet, i olika roller. Det är massor av vittnen, det är tusentals bilar som har registrerats vid vägtullsstationer, det är massor av mobiltelefoner som har använts och det är okända män, det är en soppa. Och allt handlar om tidpunkter och minuter och när det ena har inträffat i förhållande till det andra och det tredje, säger Kenneth Fossheim.

Hopp om lösning

Den senaste tiden har inga större nyheter kommit ut om utredningen, men det påverkar inte författarnas tro att fallet ska få en lösning.

– - Jag tror faktiskt inte att den norska polisen skulle ha fortsatt att använda så mycket resurser om man inte uppriktigt trodde att det fanns goda möjligheter att klara upp fallet, säger Magnus Braaten.

– De vet massor som vi inte vet. Jag tror i alla fall att vi kommer närmare ett svar.

Kristin Groth/TT

Anne-Elisabeth Hagen försvann för två och ett halvt år sedan. Arkivbild.
Anne-Elisabeth Hagen försvann för två och ett halvt år sedan. Arkivbild.
Foto: Privat/NTB/TT
Miljardären Tom Hagen vid sin arbetsplats i Lørenskog i våras. Arkivbild.
Miljardären Tom Hagen vid sin arbetsplats i Lørenskog i våras. Arkivbild.
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Hagens hem är en av de noggrannast undersökta adresserna i Norge, enligt författaren Magnus Braaten. Arkivbild.
Hagens hem är en av de noggrannast undersökta adresserna i Norge, enligt författaren Magnus Braaten. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

FAKTA

Fakta: Hagen-fallet

68-åriga Anne-Elisabeth Hagen rapporterades saknad från sitt hem i Lørenskogs kommun utanför Oslo den sista oktober 2018. Biologiska spår hittades inne i huset och buntband utanför det. Polisen misstänkte att hon förts bort mot sin vilja.

Polisens huvudteori var inledningsvis att hon kidnappats, men senare blev huvudteorin att det handlade om mord.

Enligt boken "Hagen-fallet" av Magnus Braaten och Kenneth Fossheim var det polisen som av misstag tipsade tidningen Verdens Gang (VG) om händelsen, som de första tio veckorna utreddes i hemlighet. Detta sedan ett VG-nummer ringt till Anne-Elisabeth Hagens beslagtagna mobiltelefon, vilket uppmärksammades av polisen. Polisen kontaktade då VG och informerade en av cheferna där om att en utredning om ett högprofilerat fall pågick och att redaktionen inte fick ringa hennes nummer.

Det visar sig senare att det inte var en reporter som ringt, utan ett callcenter som velat sälja en VG-prenumeration.

Platser i Danmark där källor uppgett att Anne-Elisabeth Hagen hölls har genomsökts. Norsk polis har också flera gånger varit i Sverige under ärendets gång.

Tom Hagen greps misstänkt för mord eller medhjälp till mord den 28 april 2020, men släpptes igen den 8 maj.

Den 7 maj samma år greps en man i 30-årsåldern, med kunskap om kryptovalutor, misstänkt för inblandning i fallet. Mannen släpptes den 9 maj.

Utrikes

Minst 14 döda i brand i lagerlokal i Kina

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst 14 människor har omkommit i en brand i en lagerlokal i staden Changchun i provinsen Jilin i nordöstra Kina. Ytterligare tolv människor ska vara allvarligt skadade.

Brandorsaken är fortfarande oklar, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL