feature

Vattenmelon är sommarens skönaste grej

Vattenmelon har älskats av människan i tusentals år.
Foto: Johan Nilsson/TT
feature
Mat
feature Frukt, dessert, törstsläckare och salladsingrediens i ett. Det är alltid läge för vattenmelon.
PREMIUM

Jag vet inget somrigare än en djupröd glänsande klyfta vattenmelon. Söt och saftig på samma gång. Läskande och fräsch som få. Den passar lika bra i söta som salta sammanhang. Kombinationen vattenmelon och fetaost har ju blivit något av en modern klassiker och sommarens motsvarighet till pepparkakor och ädelost. Vattenmelonsallad med feta är helt enkelt omöjlig att tröttna på.

Människan har varit svag för vattenmelon i alla tider. Man har till och med hittat kärnor från vattenmelon i gravar som är över 6 000 år gamla. Ursprungligen kommer vattenmelonen från Afrika, där den fortfarande lär gå att finna i vilt tillstånd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

HELG

Nu kan man även dricka potatis

Eva Tornberg har tidigare sex patent men aldrig har hon upplevt en sådan försäljningssuccé som med mjölken på torkad potatis.
Foto: Claes Hall
Lund
Skåne
feature
LUND I dag finns många olika ersättningar för mjölk, gjorda av till exempel soja, mandel och havre. I år har ännu en ”mjölkdryck” sett dagens ljus – framtagen av professor Eva Tornberg och gjord av potatis. Nu säljer företaget Veg of Lund drycken DUG både i Sverige och utomlands.

Vi träffar vd för företaget Cecilia Lindwall och professor Eva Tornberg på Kemicentrum i Lund. Där har Eva tillbringat många år åt livsmedelsforskning sedan hon 1978 doktorerade på emulsioner. Den samlade kunskapen har hon nu alltså använt till drycken som är gjord av endast potatis, vatten, rapsolja och några andra ingredienser som till exempel ärtprotein.

En potatisbaserad smoothie kommer också ut på marknaden så småningom.
Foto: Claes Hall
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Vänerlöjrom ursprungsskyddas av EU

Vänerlöjrom blir den fjärde svenska produkten i ordningen som får skyddad ursprungsbeteckning.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature
PREMIUM

Ännu en svensk produkt har fått skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Beslutet att ge Vänerlöjrom registreringen togs av EU-kommissionen efter att producentorganisationen ansökte om det, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Ursprungsskyddet garanterar att produktionen, bearbetningen och beredningen av produkten sker inom ett avgränsat område. Fisket av siklöja i Vänern pågår mellan den 17 oktober och den 17 december varje år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Älskade pastaklassiker

Slå till med italiensk pastaklassiker i kväll. Enkla ingredienser ger mycket smak.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
feature Vad vore livet utan pasta? Torftigt, trist och tomt. Så varför inte satsa på en italiensk klassiker i kväll?
PREMIUM

Det finns en anledning till att italienska pastaklassiker bevaras från generation till generation. De är helt enkelt fulländade. Det finns inga behov av att ändra på det som redan smakar som det ska.

Däremot är åsikterna om vad som är ”rätt” ungefär lika många som det finns italienare. Det är som med vår julmat. Rätterna är heliga, alla gör på sitt sätt och de regionala skillnaderna är stora. I södern gör man si, i norr så.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Resor

I Limfjorden på jakt efter havets guld

Under den tre timmar långa ostronsafarin á 299 danska kronor får deltagarna låna rätt utrustning och guidas sedan ut på en av Limfjordens många rika ostronbankar.
Foto: Johan Öberg
Resor
feature
Resor Danska Limfjorden är ett av Europas bästa vatten för ostron och andra skaldjur. Vi for på safari med smaklig avslutning.
PREMIUM

Så snart Limfjordens niogradiga vatten når ovan stövelkanten pressas luften ur vadarbyxorna. Det stramar kallt mot benen. Jag fortsätter ändå med min metallhåv och min hink och snart har jag vatten upp till grenen. Det faller ett tätt, fint duggregn.

Vår guide Peter Østergaard – som har hunnit ännu längre ut – har inte ens vatten över stövlarna – på håll ser det lite ut som om han likt Jesus går på den grå vattenytan långt ute i viken. Så jag fortsätter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Lanthandeln är deras eget museum

I Wallåkra Lanthandelsmuseum finns varor från 1800-talet och fram till 60-talet.
Foto: Claes Hall
Skåne
feature
VALLÅKRA I Vallåkra finns en gammeldags lanthandel, fast inte en ”riktig” utan en kärleksfullt ihopsamlad. Det är Stefan och Lena Ottosson som gemensamt byggt upp ett alldeles eget lanthandelsmuseum.

Redan på gårdstunet förstår man varthän det barkar. En budcykel, en veteranbil och vackra skyltar skvallrar om att här finns det samlare. Och det gör det sannerligen. Stefan Ottosson är en av de mer inbitna.

– Det är min pappas fel, skrattar Stefan. Han var samlare och körde runt på auktioner och loppisar och jag följde med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

GBJ Bygg AB

Skapar unikt boende i Eslöv

Ett spännade inslag är två stora växthus på taken. Här kan man lätt förverkliga sin dröm om en egen grön odling.
GBJ Bygg AB GBJ Bygg är familjeföretaget som tror på Eslöv och satsar på ett helt nytt kvarter; Föreningstorget.
-I Eslöv finns närheten till de stora städerna men ändå med småstadens lugn och möjlighet att skapa sig en egen oas, säger Erika Dahlström.

Redan 1945 startade GBJ Bygg sin verksamhet i Växjö. Under lång tid i ganska blygsam omfattning med mindre byggnationer och olika renoveringar. 2005 gick det ursprungliga familjeföretaget vidare till nästa familj då Staffan Dahlström tog över och började expandera. Familjekänslan är dock i allra högsta grad fortfarande levande och många har namnet Dahlström på visitkortet. Syskon, barn och kusiner finns med i olika roller, men den speciella GBJ Bygg-andan sträcker sig långt mycket längre än släktbanden.

-Vi är ett förhållandevis litet företag där alla är viktiga och betydelsefulla för vår utveckling, säger Erika Dahlström, försäljningschef i företaget.

-Det är en platt organisation utan besvärligt prestigetänk. Man jobbar hos oss för att man trivs.

Det märks inte minst genom att många varit med länge inom bolaget. De började kanske direkt från gymnasiet och jobbar kvar men ofta i en annan roll än den första.

-Vi tror mycket på att ge alla anställda möjligheten att utvecklas, att lära sig mer och prova något annat. Med ett snabbt växande företag som vårt, så finns det ofta goda möjligheter att hitta nya vägar.

-Jämfört med andra mycket stora bolag, så har vi större personlig frihet där var och en kan känna sig behövd.

GBJ Byggs uppdrag omfattar gigantiska entreprenader som till exempel Biltemas nya lager utanför Halmstad, 83 000 kvadratmeter och det största i Biltemas historia men även sporthallar, affärer, restauranger och skolor.

Bostadsbyggande står i dag för runt 40 procent av omsättningen men blir allt viktigare och GBJ Byggs målsättning är tydlig.

-Vi bygger för folk med vanliga plånböcker, betonar Erika Dahlström och fortsätter:

-Det ska finnas pengar kvar när hyran är betald.

Likväl så är kvalitén och känslan mycket hög hos företagets nyproducerade hem. Ballingslövs kök ger det lilla extra och liksom materialval som är hållbara över tid.

Varje nytt projekt är unikt och just nu pågår arbetet med Föreningstorget i Eslöv. Med bästa läge mitt i staden skapas här intressanta hem för både barnfamiljer och äldre som kanske sålt sitt hus på landet och vill få nära till service och olika utbud.

Fortfarande en öde plats mitt i Eslöv men snart fylld av spännande bostäder.
Med det här förslaget vann GBJ tävlingen om det första stora byggprojektet i Eslöv på länge.

– För oss är det självklart viktigt att man trivs där man bor och i Eslöv satsar vi mycket på att skapa sociala delar med bland annat två växthus på byggnadernas tak där man kan träna sina gröna fingrar, men också en innergård med möjlighet till social samvaro.

Elcykelpool, övernattningslägenhet, och gemensamhetslokal finns också med i planeringen för att skapa ett så bekymmerslöst ägande som möjligt.

Förväntningarna är höga eftersom Föreningstorget är det första stora bostadsprojektet på länge i Eslöv.

-Trots att vi inte satt spaden i jorden ännu, är intresset för lägenheterna redan mycket stort. Många ser Eslöv som på perfekt pendlingsavstånd till Malmö och Lund, med möjlighet att få ett fantastiskt boende till en betydligt lägre peng, säger Erika Dahlström.

-För en del har pandemin också skapat insikten att man inte behöver bo precis vid kontoret. Vissa dagar i veckan arbetar man hemifrån och prioriterar därför lugn och ro och närheten till allt i en liten stad

Erika Dahlström, försäljningschef och en ur ägarfamiljen till GBJ Bygg

Eslöv är bara ett i raden av projekt för GBJ Bygg i Skåne och det kommer att bli många fler. Efterfrågan av bostäder ökar hela tiden och Växjöföretaget siktar framför allt på de mindre kommunerna med stor utvecklingspotential.

-Där har vi nytta av vår långa erfarenhet att bygga bostäder som människor trivs i.

Öppet och ljust med hög kvalitet. Det kännetecknar de nya lägenheterna.
Med tegel som för tankarna till skånsk byggnadstradition, skapas något helt nytt i Eslöv

FAKTA

Faktaruta Föreningstorget Eslöv

En så kallad markanvisningstävling utlystes i januari 2019 och tio olika företag från hela landet lämnade in förslag.

GBJ Bygg vann tävlingen och juryn motiverade sitt beslut så här:

Ett spännande förslag som har en tilltalande helhet. Förslaget, som öppnar sig fint mot torget med sitt semioffentliga rum, har möjlighet att skapa en livfull mötesplats såväl som att erbjuda lugnare gemensamhetsytor för de boende. Dess variation kommer attrahera en blandning av människor i olika åldrar. Det hållbara boendet är tydligt med bland annat solceller, gröna lösningar och fokus på cykelanvändning genom lådcykelpool, rikligt med cykelplatser.

Det nya kvarteret kommer att bestå av lägenheter om 2-4 rok i hus upp till 6 plan.

I första etappen byggs 41 ljusa lägenheter med karaktär och av hög kvalitet, bland annat Ballingslövs kök, Electrolux vitvaror samt 3-stavs mattlackat ekgolv som standard och fina extra utrymmen som förråd och walk in-closet.

Mer information om lägenheterna hittar du hos GBJ Bygg

FAKTA

Faktaruta GBJ Bygg AB

Antal anställda 2021: 250 personer.

Familjeföretag. Ägs av familjen Dahlström.

Arbetar med bostadsutveckling, entreprenad, byggservice och markarbeten.

Omsättning: 2,5 miljarder.

Huvudkontor i Växjö med flera syster- och dotterbolag. Bland annat GBJ Bygg Väst, GBJ Construction, GBJ Bostadsutvecklingoch GBJ Samhällsfastigheter. Kontor samt egen byggverksamhet i Kalmar, Jönköping, Värnamo. Personal även i Lund.

Nyheter

Så många recensioner på Tripadvisor är falska

Nyheter
feature
Nyheter En miljon recensioner på Tripadvisor är falska, uppger företaget efter att ha granskat fusket på sin egen sajt, rapporterar tidningen Vagabond.
PREMIUM

Tanken med Tripadvisor är att kunder ska kunna jämföra priser och göra bokningar, men kanske framför allt – dela med sig av och läsa omdömen om olika upplevelser. Det finns företag som har specialiserat sig på att sälja falska omdömen till hotell, kaféer, restauranger och andra utflyktsmål, skriver tidningen. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Fullvuxen Golf med nya Alltrack-kläder

Med en markfrigång på måttliga 17 centimeter är Golf Alltrack ingen utpräglad bil för färd utanför allmän väg. Men där får man ju enligt terrängkörningslagen ändå inte köra.
Foto: Anders Wiklund/TT
feature
feature När Volkswagen för snart tio år sedan lanserade fyrhjulsdrivna Passat Alltrack blev den en succé. Nu kommer även nya Golf i Alltrack-mundering. Hade inte Passat successivt svällt med åren så hade lillebror nu vuxit ifatt.
PREMIUM

Alltrack är alltså den senaste varianten i den åttonde generationen av VW:s snart 50-åriga Golf-familj. Modellen har fyrhjulsdrivning och förhöjd markfrigång, dessutom en del speciella offroad-detaljer. En bred ”underläpp” med dimljus fram och de obligatoriska plastskärmarna i svart gör det synligt att man köpt en lite tuffare version av klassikern.

VW Golf har blivit större vid varje generationsväxling och kombimodellen är nu nästan lika stor som storebror Passat var 2012, då den debuterade i Alltrack-utförande. Med bakre ryggstöden uppfällda rymmer Golf Alltrack till och med lite mer bagage än dåtidens Passat med samma stolspositioner gjorde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Många nöjda med nya matvanor

Fyra av tio svarar att de äter mer varierad kost nu än för tio år sedan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
feature
feature
PREMIUM

Mycket hinner hända på tio år – även i kylskåpet. Nio av tio upplever sig ha andra matvanor nu jämfört med för tio år sedan och nästan 80 procent av dessa tycker att förändringen är positiv. Det visar en undersökning av Censuswide beställd av matkasseföretaget Hellofresh, i vilken 511 personer från Sverige deltog. Fyra av tio äter mer varierad kost och lika stor andel lagar mer mat hemma. Över en tredjedel svarar också att de äter ute i mindre utsträckning. (TT)

Kocken Sayan Isakssons bästa husmorstips är att hålla rent i köket, berättar han för SvD Mat & Resor. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL