Personligt

Kreativ musiker har skaffat sig en egen scen

En glad man vid ett bord.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Skurup
Skåne
Personligt Poppigaste läraren någonsin, musikaliske och kreative ”Poppe”, undervisar under terminerna och rockar på Backagården om somrarna. Robert Popotnik har tagit med sig hela familjen och flyttat till restaurang Backagården i Löderup, eller lilla Toscana, som han kallar platsen med böljande kullar, fikon- och olivträd.
– Här har vi bara startat, det finns så mycket vi kan fortsätta göra, säger han och det lyser i ögonen på honom.

Robert Popotnik mår som bäst när han får skapa i olika former, musicera, utveckla eller uppfinna något nytt. I december 2020 fick familjen Popotnik en möjlighet som sällan uppstår mer än en gång i livet, möjligheten att köpa Backagården från den förre ägaren Kai Svensson utan att objektet lades ut på marknaden. Det började med att sönerna Maximilian och Alexander skulle sommarjobba, och ägaren undrade vad det var för familj med så ambitiösa barn som pendlade fyra timmar varje dag för att få sommarjobb. Alla i familjerna Svenssons och Popotniks lärde känna varandra, arbetade sida vid sida i restaurangen och butiken och efter en tid var förre ägaren mogen att lämna över.

– Det här är så jäkla roligt. Vi har det stressigt ibland, men det är som att göra låtar, vi skapar, och jag får göra det med familjen, säger han och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

”Jag är intresserad av hur människor fungerar”

Bilden visar Roland Jönsson, president i Skurups Rotaryklubb.
Foto: Axel Hilleskog
Personligt
Skurup
Skurup Roland Jönsson är ny president i Skurups Rotaryklubb, en roll han axlar med erfarenhet då han har varit president en gång tidigare. Nu ska han ta sig ann utmaningen att få igång verksamhet som legat på is under pandemin och locka fler medlemmar i en tid då det ideella engagemanget tycks svikta.

Vi ses hemma hos Roland Jönsson i uterummet till han och hans fru Britt-Maries 80-tals villa i Skurup under en av juli månads sista riktigt varma dagar. Robotgräsklipparen kör fram och tillbaka i sin stilla lunk i den välskötta trädgården. En fågel misstar sig och tror att det är fri passage men krockar med verkligheten och åker med en lätt duns in i ett fönster men flyger sedan iväg. I övrigt är det fridfullt.

Miljön är som upplagd för ett stillsamt pensionärsliv men 70-årige Roland Jönsson berättar att han nog jobbar mer nu än han gjorde innan han gick i pension som 58-åring. Idag driver han sitt eget företag vilket bland annat innebär rollen som ordförande och rådgivare åt KIA-återförsäljarförening i förhandlingarna gentemot KIA Sweden, ett uppdrag som han har haft i 11-12 år. Han är också verksam i Motorbranschens Riksförbund Skåne.

– Det funkade inte: efter ett år hemma i lugn och ro när garageuppfarten var omlagd, allt var målat och fixat så började det bli långtråkigt, säger Roland Jönsson om tiden som relativt ung pensionär.

Bilden visar Roland Jönsson, president i Skurups Rotaryklubb, i hans trädgård.
Roland Jönsson hemma i sin trädgård i Skurup.
Foto: Axel Hilleskog

Han växte upp i Sofielund i Malmö med en mamma som hemmafru, pappa - målare och en tre år äldre syster som han än i dag kan kivas med. Yrkesbanan inledde han som bilmekanikerlärling.

– Jag gick tre års verkstadsskola och jobbade samtidigt under de tre åren och fick 1,98 kronor i timmen.

Efter det gjorde han lumpen för att sedan läsa vidare till teknisk ingenjör. Därefter har han haft flera olika roller inom bilbranschen, dock utan att jobba som bilförsäljare som många tror. 25 av åren spenderade han på BMW Sverige och BMW Nordic i olika befattningar. Och nu stortrivs han som rådgivare och ordförande.

– Det är otroligt stimulerande. Kunskaperna som jag har fått under mitt liv i branschen kommer till godo: det är mycket förhandlingar och stor diplomati mot företrädarna för KIA Sweden.

Vad gillar du med jobbet?

– Att förbereda sig inför ett möte, det är det som är livet. Att sätta sig ner vid ett bord, diskutera och delta i ett givande och tagande. Det är en match.

Vad har du för styrkor?

– Möjligen är jag bra på att förutse hur folk ska reagera. Jag är intresserad av hur människor fungerar. Tålamod måste man också ha. Ett stort sådant.

Rollen som president för Skurup Rotaryklubb kräver andra mjukare kvalitéer. För Roland, som varit medlem i runt tolv år och nu blir president för andra gången efter att ha blivit vald på årsmötet, gäller det att få tillbaka energin i en klubb som fått se de fysiska mötena ställas in under pandemin. Allt från kontakten med medlemmarna, de olika föredragen varje vecka, lokala projekt som support för simskola till klubbens pris för goda insatser i Skurups kommun har fått läggas på is. Dessutom blir det enligt Roland allt svårare att locka medlemmar i dagens samhälle med ett sviktande intresse för föreningslivet. Det är en fråga utan enkla svar.

– När idrottsaktiva inte når framgång så slutar de i föreningarna och jag undrar om inte de här eldsjälarna som drar det tunga lasset håller på att ebba ut. Alla säger att man inte har tid, men hade man mer tid förr? Folk jobbade ju längre förr, så jag vet inte.

– Det är kanske enklare att identifiera sig om det gäller ren välgörenhet, men i Rotary är man dessutom medlem för att dela med sig av sina erfarenheter från yrkeslivet för i grunden är Rotary ett yrkesnätverk. Detta tillsammans med våra samhällsinriktade projekt och intressanta föredrag varje vecka är en stor anledning att vara med i Rotary.

Något som ligger nära hjärtat är samarbetet med vänklubben i den tyska staden Bergen på ön Rügen i staden Bergen. Den var Rotary Skurup var med och drog igång för exakt 30 år sedan. Båda klubbarna stöttar välgörenhetsprojekt Mama Zebra Memorial Fund.

– Det ger barn från massajfolket möjlighet till utbildning och en plats att bo under skolgången från årskurs ett till årskurs nio.

– Flickorna är de särskilt utsatta. De gifts bort när de är unga och kan också utsättas för könsstympning vilket undviks när de får gå en organiserad utbildning.

Bilden visar Roland Jönssons modellbilssamling.
Roland Jönsson har samlat på modellbilar sedan barnsben.
Foto: Axel Hilleskog

När Roland hittar luckor i sitt schema ägnar han gärna tiden åt golf och att fixa med huset. En livslång passion är samlandet på modellbilar i skala 1:43 och han har kvar många av barndomens bilar.

– Det går i perioder, just nu ligger det nere. Jag har fyllt ett par skåp så jag måste bromsa det.

Hos Roland finns ett musikintresse med ett brett spektrum av artister men får han bara välja en så är det Eric Clapton som gäller. Han berättar även om en gammal passion som fått blomma ut på senare år: elgitarrer. Med stor kunnighet berättar han om de olika gitarrerna och dess bakgrundshistorier även om han själv inte kan spela.

– En del av kompisarna när jag var ung var med i pop- och rockband och det ville jag själv men jag hade ingen direkt talang. Min son däremot har kunnat utveckla det på annat sätt och spelar i band. Genom hans engagemang i musiken så har jag hakat på även om jag tyvärr inte kan spela själv.

FAKTA

Roland Jönsson

Ålder: 70 år

Bor: Skurup

Familj: Frun Britt-Marie, sonen Magnus och barnbarnet Max.

Aktuell: Ny president i Skurups Rotaryklubb.

Fritidsintressen: Golf, fixa med huset, samla på modellbilar och gitarrer.

Motto i livet: Att behandla andra med respekt.

Kultur och nöje

"Breaking bad"-skådespelare död

Saginaw Grant dog av naturliga orsaker, 85 år gammal. Arkivbild.
Foto: EJ Flynn/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren Saginaw Grant, känd för roller i tv-serien "Breaking bad" och filmen "The Lone Ranger", har avlidit, uppger NME. Grant, som tillhörde den amerikanska ursprungsbefolkningen, blev 85 år gammal.

Skådespelarbanan i tv inleddes 1993 då han spelade mot Harrison Ford i "The young Indiana Jones chronicles". I "Breaking bad" agerade han mot Bryan Cranston i avsnittet "Ozymandias" som brukar räknas som ett av de bästa i serien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Little Richards trummis Charles Connor död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Charles Connor, som var trummis åt Little Richard, har dött, uppger Billboard.

Connor, som även spelat med bland andra James Brown och Sam Cooke, blev 86 år. 2010 valdes han in i Louisiana Music Hall of Fame, och 2013 släppte han EP:n "Still knockin'".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tiktok-stjärna död efter biografskjutning

Anställda på biografen Regal Edwards Corona Crossings hittade de två unga besökarna skjutna inne i salongen efter en visning av 'The Forever Purge'. Gärningsmannen har gripits.
Foto: Terry Pierson/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Tiktok-stjärnan Anthony Barajas avled på lördagen efter att ha blivit skjuten inne på en biograf tidigare i veckan. En misstänkt har gripits och enligt polisen rör det sig om en oprovocerad attack.
PREMIUM

Det var i måndags som den 19-årige Anthony Barajas och hans vän blev skjutna i huvudet inne i en biograf i Corona, Kalifornien, under en visning av filmen "The Forever Purge".

Enligt distriktsåklagaren blev de offer för en oprovocerad attack. Vännen avled på platsen, medan Barajas kördes till sjukhus för akutvård. På lördagen avled Barajan, skriver The New York Times.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

”Bland allmänheten var vi hjältar”

Nils-Eric Svensson, tidigare radiopirat och skapare av Skånes Radio Mercur.
Foto: Axel Hilleskog
Personligt
Svalöv
Borstahusen Varje sommar lägger den forne radiopiraten Nils-Eric Svensson till vid Landskrona. Det var här allting började för över 60 år sedan då en 22-åring utmanade det svenska radiomonopolet via ett fartyg mellan Landskrona och Köpenhamn och startade Sveriges första reklamradio.

– Hade jag vetat att det var match så hade vi fått ta en annan tid, säger Nils-Eric Svensson.

Sverigeflaggan hänger utanför entrén och Sveriges damer möter USA i fotboll under de olympiska spelen. Nils-Eric Svensson och hans Minnesota-födda fru Cheryl Svensson är i sommarhuset i Borstahusen där de hållit till varje sommar sedan 80-talet. Övriga tiden på året bor de i Orange County i södra Kalifornien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Kultur och nöje

Slipknots tidigare trummis Joey Jordison död

Slipknots tidigare trummis Joey Jordison har avlidit. Arkivbild.
Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Joey Jordison, tidigare trummis och originalmedlem i det amerikanska metalbandet Slipknot, har avlidit. Känd som en av världens främsta trummisar hyllas han nu för sitt bidrag till metalvärlden.
PREMIUM

Joey Jordinson avled under måndagen, 46 år gammal. Hans familj skriver i ett uttalande som citeras av flera amerikanska medier att han gick bort lugnt och stilla i sömnen, utan att nämna dödsorsaken.

Jordison föddes 1975 som Nathan Jonas Jordison i Des Moines i delstaten Iowa i USA. Han fick sitt första trumset som åttaåring och 20 år gammal var han med och bildade Slipknot, tillsammans med Paul Gray och Shawn Cruhan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Hon räknar med bröllopsboom 2022

Bilden visar Cia Wahlgren sittandes vid ett bord med tårtor.
Foto: Axel Hilleskog
Personligt
Sjöbo
Sjöbo Cia Wahlgrens stora passion är bröllopstårtor och sju år efter att hon startade Sockerdrömmar levererar hon tårtor runt om i hela Skåne. Men vägen dit har knappast varit spikrak. Som självlärd och med sikte på att bli chef inom restaurangnäringen var hon i en utsatt position.
– Dominansen från män är enormt stark inom branschen, säger Cia Wahlgren.

Vi ses inne på Sockerdrömmar i Sjöbo, beläget i en lokal intill Bil-Bengtsson. Juli när folk har semester är egentligen den lugnaste perioden, koncentrationen av stresshormoner är istället som högst under maj och augusti. Men den här dagen ter sig annorlunda: en frys har gått sönder och dagen har fått en något kaosartad start.

– Men det löser sig, säger Cia Wahlgren med andan i halsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

"Jag såg film innan jag kunde prata”

Två män vid en dator.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Personligt Efter en prisad långfilmsdebut fick Jan Troell frågan om han ville filmatisera Vilhelm Mobergs romansvit om svenskar som utvandrade till Amerika. Han var på vippen att säga ”nej”.
Men han ändrade sig och gjorde två av samtidens mest kända och uppskattade svenska filmer, ”Utvandrarna” och ”Nybyggarna.”
Hemma i Smygehamn filmar och dramatiserar han fortfarande, 90 år fyllda.

Jan Troell tar emot i sitt hem i det vitkalkade huset. Hustrun Agneta Ulfsäter-Troell hälsar och kilar snabbt förbi för att ta tag i egna göromål. Vid köksbordet av rejält trä berättar Jan Troell att han tänkte säga nej när Vilhelm Moberg frågade om denne ville regissera filmatiseringen av det många kallar ett svenskt nationalepos.

Moberg hade sett Troells rosade långfilmsdebut ”Här är ditt liv”, en filmatisering av Eyvin Johnsons bok, ”Romanen om Olof”, med Eddie Axberg i huvudrollen. Och nu hade Moberg bestämt vem han ville se som regissör till sina böcker, ”Utvandrarna”, ”Invandrarna”, ”Nybyggarna” och ”Sista brevet till Sverige”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL