Lagfarter SkD

Hus på 140 kvadratmeter från 1973 sålt i Stehag

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på adressen Solhemsvägen 16 i Stehag är nu klar. Nya ägare blir Fredrik Rosenkvist, 31, och Sara Andersson, 34, som köper fastigheten av Arvid Roland Andersson. Det 140 kvadratmeter stora huset är byggt 1973. Ägarbytet gjordes i juni 2021 och priset blev 3 700 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Vedelsvägen 9. Där landade priset på 3 410 000 kronor för det 75 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Muntra miner och rekord på Stockholmsbörsen

Det var uppåt i Stockholm när börsklockan ringde för stängning på måndagen. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen steg till en ny rekordnivå under veckans första handelsdag. Ericsson hör till vinnarna efter uppgifter om en 5G-order i Kina.

Vid stängning hade börsens breda OMXSPI-index gått upp med 0,8 procent. Det innebar ett lyft till rekordnivån 992,3.

På OMXS30-listan över de mest omsatta aktierna låg it-bolaget Sinch i topp med ett kurslyft på 2,8 procent.

Men även Ericsson, upp 1,8 procent, hörde till vinnarna bland tungviktarna. Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till anonyma källor, kommer den svenska telekomjätten få del av en kinesisk upphandling av 5G-utrustning.

Även Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik klättrade 1,8 procent.

Sju av bolagen på OMXS30-listan gick mot strömmen och backade, däribland kullagertillverkaren SKF, ner 1,2 procent, och bilsäkerhetsföretaget Autoliv som föll 0,9 procent.

Dagens stora nyhet var fastighetsbolaget Castellums mångmiljardbud på branschkollegan Kungsleden. Castellums aktie steg 1,1 procent efter beskedet medan Kungsledens kurs klättrade hela 7,5 procent.

Londonbörsens FTSE 100-index gick upp 0,7 procent, Parisbörsens CAC 40 klättrade 1,0 procent och i Frankfurt steg Dax-index 0,2 procent.

OS i Tokyo 2021

Gustavsson: "Vi var det bättre laget"

Tony Gustavssons Australien är utslaget i OS-fotbollen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Tony Gustavsson tog Australien till en historisk OS-final mot Sverige – men där tog det stopp.
Fridolina Rolfös märkliga 1–0-mål fällde avgörandet.
– Det speglade inte matchen, vid den punkten var vi det bättre laget, säger svenske förbundskaptenen efter uttåget.

Det var en besviken, men stolt Tony Gustavsson som sammanfattade "The Matildas" insats i 0–1-förlusten mot Sverige.

– Före matchen pratade alla om att Sverige var det bästa laget i turneringen, med en fantastiskt anfallsfotboll, säger Gustavsson till australiska Canberra Times.

– Vi visade från första minut att vi dominerade den här matchen, det fanns ingen rädsla över huvud taget, säger han.

Bortdömt mål

Utfallet hade kunnat bli ett annat när anfallsstjärnan Sam Kerr, strax innan halvtidsvilan, klackade in Steph Catleys inlägg.

Men målet vinkades av för offside – och förbundskaptenen var förbryllad.

– Jag var besviken på att de dömde bort målet och behövde se reprisen för att förstå beslutet, säger han.

I stället var det Sverige som skulle ta ledningen i matchen.

Andra halvlek hade knappt inletts när Filippa Angeldahl avlossade ett skott som styrde på en australisk försvarare och fick en märklig bollbana.

Målvakten gjorde sitt bästa och styrde upp den i ribban, men Rolfö stod helt rätt till när hon på volley kunde skicka in ledningsmålet.

"Ett sånt där mål gör ont"

– Hade det varit ett världsklassmål hade det varit fantastiskt, hatten av till dem, men ett sånt där mål gör ont, säger Gustavsson.

– Det kändes inte som att det speglade matchbilden – vi var det bättre laget vid den punkten.

Det finns fortsatt chans på medalj för Gustavssons gäng, som kommer att möta USA i en bronsmatch.

– Jag sade till spelarna att jag är stolt över insatsen, men väldigt besviken över resultatet.

– Jag sade också att vi har oavslutade affärer. Vi måste återhämta oss och se till att vi spelar lika bra i bronsmatchen som kommer.

Emil Forsberg/TT

Utrikes

Över 30 omkom i krock med tankbil

Utrikes
Utrikes

En krock mellan en buss och en tankbil i västra Kongo-Kinshasa kostade 33 människor livet under veckoslutet, rapporterar polisen.

Resenärerna sveptes in i "en enorm brand orsakad av kollisionen", berättar poliskapten Antoine Pululu i Kwango nära olycksplatsen.

De brända kropparna begravdes "respektfullt" i den närmaste byn Kibuba på måndagen, uppger en annan poliskälla. Olyckan skedde på riksväg 1 mellan Kinshasa och Kikwit.

Dödsolyckor är mycket vanliga eftersom bilparken är åldrig, vägarna dåliga och många bilförare otillräckligt tränade. År 2010 brändes 230 personer ihjäl då en tankbil välte.

Sport

Klubbdirektören lämnar HV71

Agne Bengtsson, klubbdirektör i HV71, lämnar klubben. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

HV71 förlorade mot Brynäs i SHL-kvalet och spelar nästa säsong i hockeyallsvenskan.

Men dit följer inte klubbdirektören med.

Agne Bengtsson lämnar i stället sin tjänst.

"Agne har uträttat mycket bra under sina sex år i klubben och är en starkt bidragande faktor till föreningens stabila ekonomi", säger styrelseordförande Anders Wilander i ett pressmeddelande.

"Nu har vi kommit fram till att vi behöver en ny person på klubbdirektörsposten och därför skiljs våra vägar i samförstånd."

Wilander meddelar att klubben nu har inlett processen med att rekrytera av en ny klubbdirektör.

Inrikes

Inrikesresandet ökar – men är inte återställt

Svenskarna rör sig mer än i fjol, men mindre än före pandemin, visar en analys som teleoperatören Telia gjort. Arkivbil.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Svenskarnas inrikesresande ökade under juli 2021, jämfört med samma period i fjol.
Men resandet når inte upp till nivåerna från tiden före pandemin, visar en analys som Telia gjort.
PREMIUM

Teleoperatören har tittat på svenskarnas rörelsemönster under juli 2021, jämfört med samma månad de föregående två somrarna.

Svenskarna gjorde nio procent fler resor mellan länen än 2020 och elva procent färre än 2019. Resandet mellan kommuner ökade med fem procent från i fjol, men minskade med tio procent mot året dessförinnan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

OS i Tokyo 2021

Rolfö: Vi har byggt något som ger utdelning

Fridolina Rolfö jublar efter att ha gjort 1–0 måndagens semifinal i damernas fotboll mellan Australien och Sverige.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Det var 18:e landslagsmålet, tredje på kort tid mot Australien, men det absolut viktigaste av dem alla.
Fridolina Rolfö skickade Sverige till en ny OS-final.
– ... Att vi lyckas gång på gång. Vi har byggt något som ger utdelning, säger hon.

Det talades om Australien och storstjärnan Sam Kerr inför OS-semifinalmatchen i Yokohama.

Med facit i hand, det borde kanske på förhand ha handlat mer om en 27-årig anfallare från Sverige, särskilt som det såg ut senast.

Ingen kunde knappast säga att Australien inte var varnat. Rolfö som personligen sänkte kontinenten i gruppspelet med sina två mål gjorde det nu igen.

– Det är skönt att kunna bidra till laget, sade hon leende efter 1–0-vinsten mot Kanada.

Minst sagt. Andra halvlek hade knappt inletts när Filippa Angeldahl fick iväg ett skott som via en australisk spelare styrdes mot målet.

Målvakten tog helt fel beslut, Rolfö helt rätt när hon på volley senare kunde skicka in ledningsmålet.

Missade skottläge

Det hade dessutom kunnat vara 2–0-målet. I första halvlek kom Rolfö loss, fick skottläge utanför straffområdet, hade det suttit ett par decimeter lägre hade Sverige redan då tagit ett bastant grepp om finalplatsen, i stället tog skottet mitt i ribban och ut.

– Det har varit många tuffa matcher och jag har försökt att bidra med det jag kunnat. Ibland har det varit väldigt tufft försvarsspel och jag kanske inte kunnat bidra i offensiven som i dag när man vill säkra bakåt när man har en ledning men jag är väldigt nöjd med min turnering och kommit i de lägen jag har velat, säger hon.

– Jobbet är gjort.

Eller inte riktigt ännu. Nu väntar en ny OS-final, precis som i Rio, då blev det förlust mot Tyskland, nu väntar i stället Kanada.

Dags för uppladdning

– För egen del brukar njutandet komma efter mästerskapet. Efter slutsignalen är det ren och skär glädje, just nu njuter jag men imorgon inleds uppladdningen.

TT: Kan du uppskatta framgången på ett annat sätt med tanke på hela covid-situationen?

— På sätt och vis. Vi har kommit in i mästerskapet med olika förutsättningar, olika länder, till exempel Australien hade ett långt läger men ingen förberedelse alls innan dess medan det varit annorlunda för oss.

TT: I teorin kunde det varit så att du inte ens fått möjlighet att stå här utan OS ställts in?

– Såklart att sådana tankar gick i huvudet, kommer det bli av eller inte? Jag är dock otroligt tacksam över att det blev så för längtan har varit så lång.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 (27 år), i Kungsbacka.

Position: anfallare.

Klubb: Barcelona.

A-landskamper/mål: 48/14.

Tidigare klubbar: IFK Fjärås, Tölö, Jitex, Linköping, FC Bayern München, Wolfsburg.

Främsta meriter: OS-silver 2016 och VM-brons 2019. U19-EM-guld 2012. SM-guld med Linköping 2016. Seger i svenska cupen med Linköping 2014 och 2015. Tysk ligamästare med Wolfsburg 2020. Tysk cupmästare med Wolfsburg 2020.

Kävlinge

Slipar på affärerna

Isabelle Leveau tar också emot uppdrag. Beställarens arvegods ska ha kvar marmorskivan men med annan färg på skåpen.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Dösjebro Genom sommarliv får arton ungdomar möjlighet att testa projekt och företagsidéer. Isabelle Leveau renovera möbler. Projektet att testa entreprenörskap har sina utmaningar. Som att veta vilket pris man ska ta.

I mitten på juni startade årets sommarlovsentreprenörer sin årliga kurs. Isabelle Leveau var en av de utvalda, som fick göra budget och slipa på sin affärsidé.

– Jag visste att det var möbler jag ville jobba med, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Krönika: Bättre guldchans får vi kanske aldrig

Sverige ska ha en fullt realistisk chans att vinna OS-finalen mot Kanada, skriver Artur G Bliding.
Foto: Martin Mejia
Sport
krönika Det är kanske att jinxa det hela en aning, men bättre guldchans i ett mästerskap får kanske ett svenskt fotbollslandslag aldrig än den som damerna har i Japan just nu. Det svåra är för spelarna att inte tänka på det, utan gå ut och bara fokusera på att spela sin allra bästa fotboll någonsin.

Det var krampaktigt i kubik mot Australien, men det är så det kan bli när det är slutspel i ett mästerskap, nerverna kommer in i bilden och man dessutom har favoritstämpeln på sig.

Det sprudlande spel som de blågula damerna visade upp i gruppspelet var som bortblåst i matchen mot Tony Gustavssons ”Matildor” som tydligen fått order om att vara extra fysiska mot svenskorna.

Drabbningen utvecklades till rena rama rysaren och magknipen var nära flera gånger. Inte minst då Amanda Kerr, Australiens stora stjärna, slog bollen i mål och det kändes som om rullgardinen chockartat var på väg ner.

Men domaren underkände målet och fortfarande är det nog ingen som förstår varför.

Någon offside kan det inte ha varit, möjligen någon form av blockering i högen av spelare framför mål när frisparken slogs. En skänk från ovan, kändes det som och naturligtvis en tung smäll för motståndarlaget.

Sedan slog blågults hetaste spelare offensivt i den här matchen, Fridolina Rolfö, till och så var det Sverige som hade 1-0 i stället. Det räckte till seger och avancemang till OS-finalen, men det satt långt inne även efter ledningsmålet.

En fantastisk framgång för damlandslaget. Medaljen redan säkrad och nu återstår bara att avgöra valören. Man kan anta att Caroline Seger kommer att ha en rejäl genomgång med sina lagkamrater om vad som krävs för att få bollen förbi FC Rosengårds målvakt Stephanie Labbé, något som USA inte lyckades med i sin semifinal mot Labbés Kanada.

Självklart är de svenska spelarna inte nöjda med silver, de vill ha det där guldet och på papperet borde chanserna vara mycket stora. Det finns givetvis inga garantier på den här nivån, men även om Kanada svarade för en gigantisk skräll genom att besegra USA för första gången på ett par decennier så kan man inte påstå att laget spridit skräck omkring sig i Japan.

Två oavgjorda matcher mot Storbritannien och Japan och en uddamålsseger mot Brasilien i gruppspelet imponerar inte jättemycket. Sedan straffseger mot Brasilien och en seger (på ett straffmål) mot ett USA som uppenbarligen inte är i sin bästa form i det här mästerskapet, minns att amerikanskorna var chanslösa mot Sverige.

Klart är att Kanda har ett starkt försvarsspel och en bra målvakt och det brukar bli jämna matcher mellan nationerna. Men det här är en match som Sverige ska ha en fullt realistisk chans att vinna. Senast det begav sig, i VM-slutspelet 2019, blev det svensk seger med 1-0. Det gäller att Peter Gerhardsson manar fram de bilderna. Stina Blackstenius avgjorde, efter assist av Kosovare Asllani.

Det vill vi gärna se en repris på.

Medaljen är alltså klar hur det än går och den är Sveriges femte efter en mycket seg första vecka i OS. Daniel Ståhl och Simon Pettersson drog ur proppen med besked i diskusen i något som nu är en klassisk svensk framgångssaga. Vilken underbar helg det var, med diskusdubbeln, seglingssilvret och Sarah Sjöströms silverbragd efter armbågsbrottet.

Men det känns ändå som om vi har det bästa framför oss. Armand Duplantis, förstås. Handbollslandslagens slutspel och så fotbollsdamernas OS-final som kronan på verket. Och det kan faktiskt bli mer än så. Det kan fortfarande bli tvåsiffrigt i antal svenska medaljer när den stora idrottsfesten nu närmar sig sin upplösning.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL