Lagfarter SkD

26 kvadratmeter stor stuga i Hörby såld till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Anna Felicia Sällström, 36, och Frederick Batzler, 41, från Tomelilla är nya ägare till huset på adressen Skärhus 8076 i Hörby. Husets byggår är 1969 och det har en boyta på 26 kvadratmeter samt en tomt som är 7 872 kvadratmeter stor. Säljare är Kjell Winberg. Ägarbytet gjordes i juni 2021 och priset blev 850 000 kronor.

Ett par hundra meter bort såldes tidigare i år ett annat hus, på Skärhus 8083. Där blev priset för det 60 kvadratmeter stora huset 700 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lättlärd robot tog historisk löptur

Cassie ute på löptur.
Foto: Christian Jimenez/Oregon State University/TT
Utrikes
Utrikes

Roboten Cassie, skapad av forskare och studenter vid amerikanska Oregon State University, har genomfört vad som beskrivs som en historisk bedrift.

Som första tvåbenta robot någonsin har Cassie lärt sig att springa genom maskininlärning och har nu klarat av en halvmil lång löptur i utomhusterräng.

Med mänskliga mått mätt var tempot lugnt. Cassie behövde 53 minuter för att tillryggalägga de fem kilometerna – vilket ungefär motsvarar genomsnittspersonens promenadtakt.

Forskarna menar att det finns möjlighet att slipa tiden ytterligare. Cassie föll två gånger längs vägen, vilket tog 6,5 minuter i anspråk.

Cassie ser mer ut som en stor fågel än en människa, med ben som böjer sig som en struts. Tanken är att tekniken snart ska kunna användas för att genomföra leveranser, men på sikt är tillämpningsområdena långt fler.

"Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer alla att möta och interagera med robotar vid många tillfällen i vardagen, robotar som arbetar vid vår sida och förbättrar vår livskvalitet," säger Jonathan Hurst, professor i robotik, till universitetets hemsida.

Sjöbo

Klart för Sjöbotest av omdebatterat fordon

Person åker på elskoter i hällregn utanför Malmö centralstation.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
SJÖBO Elskotrar går att hyra i städerna Malmö, Lund och Helsingborg. Nu vill tyska leverantören Tier prova om det även finns intresse att använda skotrar på mindre orter som Sjöbo.

– Det är helt unikt att de vill testa på en liten ort som Sjöbo och Tomelilla, orter där det inte finns stadstrafik.

Det säger Frida Lindén Tiberini, EU-samordnare och projektledare för Sjöbo och Tomelillas del i det stora svensk-danska projektet om resande på landsbygden, Mobilitet på tvärs.

SkD har tidigare berättat om vilka resandeformer som ska undersökas i Sjöbo-Tomelilla. Nyligen smygstartade projektet med elcykeltest. De första testtiderna blev snabbt bokade.

Kvinna med glasögon och turkos sjal runt halsen.
Frida Lindén Tiberini.
Foto: Privat

Testare

Nya tider för nya testare släpps i höst. Samtidigt letar projektet nu andra testpersoner till de återstående sex reseidéerna.

– För vissa av dem har vi mer eller mindre ett startdatum klart, för andra behöver i planera mer för. I vissa är det också klart vem vi ska samarbeta med, säger Frida Lindén Tiberini.

FAKTA

Fem test med liftarhållplats och bilutmaning

Förutom test av elcyklar och elskotrar så ingår fem test till i mobilitetsprojektet. Man kan då testa bilpool i sin by, via app låna ut sin bil till grannen när man inte själv behöver den, samåka i grupp eller med hjälp av app, prova liftarhållplats för spontan samåkning och slutligen delta i ”Bilutmaningen” där tvåbilsfamiljer utmanas att testa att klara sig med endast en bil under en månad.

Samarbete

I elskotertestet är det klart att det blir ett samarbete med tyska leverantören Tier.

Tier har i dag skotrar i tre skånska städer men vill nu prova om det finns intresse även på mindre orter som Sjöbo och Tomelilla. Hur kan en affärsmodell för en mindre ort se ut? Finns det tillräckligt stort underlag?

Svar om intresse

– Grunden ligger egentligen i att vi vill testa hur mobiliteten funkar på två mindre orter som till exempel Sjöbo och Tomelilla och hur synergierna ser ut mellan Malmö, med pendlingsavstånd till till exempel Sjöbo, säger August Svedenstedt, Sverige-Danmarkchef på Tier Mobility.

För deltagarna i mobiltetsprojektet blir det intressant att se om Sjöboborna kan tänka sig att ställa bilen och istället använda skoter.

– Om man pendlar med buss – skulle en elskoter lösa den sista resan om man har lite långt från hållplatsen eller busstationer eller tågstationen in till där man jobbar eller pluggar? Hade en sån här lösning varit en hjälp för folk? Det är den typen av frågor vi kommer att ställa i vår uppföljning, säger Frida Lindén Tiberini.

Slängda skotrar

Och det är många som vill vara med och prova skoter. I måndags hade 69 villiga testare anmält sig efter reklam för projektet på Sjöbo kommuns Facebooksida.

Där utbröt det snart debatt.

”Ska det nu slängas en massa elskotrar kors och tvärs inne i Sjöbo också? Nej tack!”, skrev en upprörd Sjöbobo.

– Det var ganska väntat. Det finns många känslor kring elskotrar. Och jag vet inte hur det kommer att bli i våra orter. Men just därför det är intressant att testa. Kommer det att lösa pendlingsproblematiken för människor eller kommer det bara att stöka till?

Lärdomar

Att man gör ett test innebär inte att det därefter ställs ut elskotrar i Sjöbo.

– Jag har inget uppdrag att vi ska installera eller implementera något sådant. Detta är ett väldigt utforskande och väldigt lärande projekt. Lärande för oss hur vi arbetar med fokusgrupper och med medborgarna och för dem om det finns en affärsmodell som håller för att kunna erbjuda en sådan tjänst på kommersiella villkor eller om det är något som i så fall måste subventioneras.

Personligt

”Jag är intresserad av hur människor fungerar”

Bilden visar Roland Jönsson, president i Skurups Rotaryklubb.
Foto: Axel Hilleskog
Personligt
Skurup
Skurup Roland Jönsson är ny president i Skurups Rotaryklubb, en roll han axlar med erfarenhet då han har varit president en gång tidigare. Nu ska han ta sig ann utmaningen att få igång verksamhet som legat på is under pandemin och locka fler medlemmar i en tid då det ideella engagemanget tycks svikta.

Vi ses hemma hos Roland Jönsson i uterummet till han och hans fru Britt-Maries 80-tals villa i Skurup under en av juli månads sista riktigt varma dagar. Robotgräsklipparen kör fram och tillbaka i sin stilla lunk i den välskötta trädgården. En fågel misstar sig och tror att det är fri passage men krockar med verkligheten och åker med en lätt duns in i ett fönster men flyger sedan iväg. I övrigt är det fridfullt.

Miljön är som upplagd för ett stillsamt pensionärsliv men 70-årige Roland Jönsson berättar att han nog jobbar mer nu än han gjorde innan han gick i pension som 58-åring. Idag driver han sitt eget företag vilket bland annat innebär rollen som ordförande och rådgivare åt KIA-återförsäljarförening i förhandlingarna gentemot KIA Sweden, ett uppdrag som han har haft i 11-12 år. Han är också verksam i Motorbranschens Riksförbund Skåne.

– Det funkade inte: efter ett år hemma i lugn och ro när garageuppfarten var omlagd, allt var målat och fixat så började det bli långtråkigt, säger Roland Jönsson om tiden som relativt ung pensionär.

Bilden visar Roland Jönsson, president i Skurups Rotaryklubb, i hans trädgård.
Roland Jönsson hemma i sin trädgård i Skurup.
Foto: Axel Hilleskog

Han växte upp i Sofielund i Malmö med en mamma som hemmafru, pappa - målare och en tre år äldre syster som han än i dag kan kivas med. Yrkesbanan inledde han som bilmekanikerlärling.

– Jag gick tre års verkstadsskola och jobbade samtidigt under de tre åren och fick 1,98 kronor i timmen.

Efter det gjorde han lumpen för att sedan läsa vidare till teknisk ingenjör. Därefter har han haft flera olika roller inom bilbranschen, dock utan att jobba som bilförsäljare som många tror. 25 av åren spenderade han på BMW Sverige och BMW Nordic i olika befattningar. Och nu stortrivs han som rådgivare och ordförande.

– Det är otroligt stimulerande. Kunskaperna som jag har fått under mitt liv i branschen kommer till godo: det är mycket förhandlingar och stor diplomati mot företrädarna för KIA Sweden.

Vad gillar du med jobbet?

– Att förbereda sig inför ett möte, det är det som är livet. Att sätta sig ner vid ett bord, diskutera och delta i ett givande och tagande. Det är en match.

Vad har du för styrkor?

– Möjligen är jag bra på att förutse hur folk ska reagera. Jag är intresserad av hur människor fungerar. Tålamod måste man också ha. Ett stort sådant.

Rollen som president för Skurup Rotaryklubb kräver andra mjukare kvalitéer. För Roland, som varit medlem i runt tolv år och nu blir president för andra gången efter att ha blivit vald på årsmötet, gäller det att få tillbaka energin i en klubb som fått se de fysiska mötena ställas in under pandemin. Allt från kontakten med medlemmarna, de olika föredragen varje vecka, lokala projekt som support för simskola till klubbens pris för goda insatser i Skurups kommun har fått läggas på is. Dessutom blir det enligt Roland allt svårare att locka medlemmar i dagens samhälle med ett sviktande intresse för föreningslivet. Det är en fråga utan enkla svar.

– När idrottsaktiva inte når framgång så slutar de i föreningarna och jag undrar om inte de här eldsjälarna som drar det tunga lasset håller på att ebba ut. Alla säger att man inte har tid, men hade man mer tid förr? Folk jobbade ju längre förr, så jag vet inte.

– Det är kanske enklare att identifiera sig om det gäller ren välgörenhet, men i Rotary är man dessutom medlem för att dela med sig av sina erfarenheter från yrkeslivet för i grunden är Rotary ett yrkesnätverk. Detta tillsammans med våra samhällsinriktade projekt och intressanta föredrag varje vecka är en stor anledning att vara med i Rotary.

Något som ligger nära hjärtat är samarbetet med vänklubben i den tyska staden Bergen på ön Rügen i staden Bergen. Den var Rotary Skurup var med och drog igång för exakt 30 år sedan. Båda klubbarna stöttar välgörenhetsprojekt Mama Zebra Memorial Fund.

– Det ger barn från massajfolket möjlighet till utbildning och en plats att bo under skolgången från årskurs ett till årskurs nio.

– Flickorna är de särskilt utsatta. De gifts bort när de är unga och kan också utsättas för könsstympning vilket undviks när de får gå en organiserad utbildning.

Bilden visar Roland Jönssons modellbilssamling.
Roland Jönsson har samlat på modellbilar sedan barnsben.
Foto: Axel Hilleskog

När Roland hittar luckor i sitt schema ägnar han gärna tiden åt golf och att fixa med huset. En livslång passion är samlandet på modellbilar i skala 1:43 och han har kvar många av barndomens bilar.

– Det går i perioder, just nu ligger det nere. Jag har fyllt ett par skåp så jag måste bromsa det.

Hos Roland finns ett musikintresse med ett brett spektrum av artister men får han bara välja en så är det Eric Clapton som gäller. Han berättar även om en gammal passion som fått blomma ut på senare år: elgitarrer. Med stor kunnighet berättar han om de olika gitarrerna och dess bakgrundshistorier även om han själv inte kan spela.

– En del av kompisarna när jag var ung var med i pop- och rockband och det ville jag själv men jag hade ingen direkt talang. Min son däremot har kunnat utveckla det på annat sätt och spelar i band. Genom hans engagemang i musiken så har jag hakat på även om jag tyvärr inte kan spela själv.

FAKTA

Roland Jönsson

Ålder: 70 år

Bor: Skurup

Familj: Frun Britt-Marie, sonen Magnus och barnbarnet Max.

Aktuell: Ny president i Skurups Rotaryklubb.

Fritidsintressen: Golf, fixa med huset, samla på modellbilar och gitarrer.

Motto i livet: Att behandla andra med respekt.

Malmö

Ett år innan Sollekplatsen återställs

Den ”Gula kulan” i Västra hamnen var del av en temalekplats och att få reservdelar för att återställa den tar tid.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö För drygt en månad sedan brann delar av Sollekplatsen i Västra hamnen ner i en misstänkt anlagd brand. Enligt Malmö stad kan det ta över ett år att reparera delen av lekplatsen som går under namnet ”Gula kulan”.

Det var på natten den 5 juli som räddningstjänsten kallades till Västra hamnen när Sollekplatsen stod i lågor. Sedan dess har det nedbrända tornet med tillhörande rutschkanor varit avspärrat och det kommer det vara en lång tid framöver.

– Förhoppningsvis har vi kunnat återställa lekplatsen inom ett år. De delar som är skadade är specialbyggda av en särskild leverantör, därför kommer det ta tid att få dem levererade. Den processen fördröjs även på grund av pandemin, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service.

1 av 20 temalekplatser

Sollekplatsen är en av cirka 20 temalekplatser i Malmö, det vill säga en lekplats som är unik och specialbyggd och följer ett visst tema.

– Jag uppfattar att boende i Malmö och i Västra hamnen uppskattar att temalekplatserna är speciella och unika. Tyvärr är det ju så att vissa delar är omständliga att få tag på när de går sönder, eller som i det här fallet när de bränns ner, säger Andreas Schönström (S).

– Utgångspunkten är att återställa utrustningen till ursprungligt utseende och funktion, men det är inte säkert att det är möjligt. Det får vi nu undersöka, säger Marie Persson, sektionschef på fastighets- och gatukontoret, på Malmö stads hemsida.

Innan branden var Gula kulan ett landmärke i Varvsparken i Västra hamnen.
Foto: Malmö stad

Ingen misstänkt för brottet

Förutom att det tar tid att få de delar som behövs levererade kommer även upphandlingen om vem som ska bygga upp den igen att ta tid.

– Det finns lagar och regler för hur arbetet ska upphandlas. Det arbetet ska utlysas och företag ska lägga anbud, om vi inte kan utföra det själva, säger Andreas Schönström (S).

Branden startade högst upp i ett torn och händelsen utreddes av polisen som grov skadegörelse. Förundersökningen är numera nedlagd utan att någon person gripits för brottet. Enligt polisen har de dragit i de trådar de kan utan att kunna identifiera någon misstänkt.

Sagoslottet i Pildammsparken blev utsatt för en anlagd brand den 29 juni och är fortfarande avspärrat. Andreas Schönström (S) vill att både Sollekplatsen och Teaterlekplatsen ska återställas till hur de såg ut innan bränderna.
Foto: Mattis Vindelman

Två bränder på en vecka

En vecka innan det brann på Sollekplatsen brann det på Teaterlekplatsen i Pildammsparken, också den branden misstänks vara anlagd. Det sönderbrända sagoslottet spärrades av och många barn och föräldrar uttryckte sin sorg över att lekplatsen var vandaliserad.

Även Sagoslottet i Teaterlekplatsen är fortsatt avspärrat och i nuläget vet inte Malmö stad när byggnaden kommer repareras. Den är också en temalekplats med specialbeställda delar och det kan komma att dröja innan den blir återställd. Slottet innehöll belysning som förstördes i branden.

Hörby

Fik med fokus på veteranmotorer

Mopeder och motorcyklar i alla olika modeller och år hade tagit sig till MC-fiket på kulturhuset i Östra Sallerup.
Foto: Erica Eriksson
Hörby
ÖSTRA SALLERUP Om vartannat kom regnskurarna, emellanåt täcktes himlen med moln och ibland strålade solen. Det osäkra vädret var dock inget som skulle stoppa veteranfantaster och bilintresserade för fika på Östra Sallerups kulturhus – och kvällen bjöd till slut på sol.

Motorcyklar, mopeder, veteranbilar och traktorer hade tagit plats på kulturhusets grusparkering – precis som alla andra måndagskvällar när kulturhuset styrt upp MC-fik. Här stannar motorintresserade till för att umgås, dricka kaffe och prata om sina fordon.

Småkakor, bullar och kaffe hade dukats fram. Grillen var i gång och för den som var hungrig fanns korv och bröd att förtära.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Eslöv

Eslöv letar blomstrande vägkanter

Var finns det blommor i vägkanten? Det vill Eslövs kommun få bättre koll på.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV Eslövs kommun håller på med en undersökning av var någonstans i kommunen det finns blomrika vägkanter.
PREMIUM

Det är en del av kommunens satsning på att gynna pollinerande insekter. På sin hemsida uppmanar Eslövs kommun sina invånare att tipsa om var man sett blommor i vägkanten.

– Beskriv gärna hur den aktuella vägkanten ser ut. Ange exempelvis vilka växtarter som finns, hur lång den blomrika sträckan är och annan intressant information, skriver man på hemsidan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Bygdegårdsföreningarna rasar över nya bidragen

Folkets hus i Teckomatorp.
Foto: Roger Sunesson
Svalöv
SVALÖV De fyra bygdegårdsföreningarna i Svalövs kommun är inte nöjda med förslagen till kommunala föreningsstöd.

Den ekonomiska förlusten blir helt enkelt för stor.

Därför har Folkets hus i Svalöv, Folkets hus i Teckomatorp, Torshalls Bygdegårdsförening och Röstånga Bygdegårdsförening har därför lämnat ett gemensamt yttrande på den remiss som varit ute för att synas en tid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Guld och världsrekord av Warholm

Karsten Warholm jublar efter sitt OS-guld.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Sport
Sport

Norrmannen Karsten Warholm satte nytt världsrekord när han sprang hem OS-guldet på 400 meter häck.

Warholm korsade mållinjen på 45,94 och är därmed förste man någonsin att springa under 46 sekunder på distansen.

– Är det möjligt?, skrek han enligt norska NTB efter målgången.

Inför finalen hade han själv sagt att det kunde krävas världsrekord för att ta guld, och han fick rätt. USA:s Rai Benjamin tog silver med en tid, 46,17, som också var under Warholms tidigare rekord på 46,70, som norrmannen satte tidigare i somras.

Brasiliens Alison Dos Santos på bronsplats sprang två hundradelar långsammare än den tiden och sammanlagt satte sex löpare i loppet personliga rekord.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL