Lagfarter SkD

Huset på Spelmansvägen 5 i Höör sålt för andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Anna Helena Henbjörk, 40, och Kristofer Falkland, 39, är nya ägare till fastigheten på Spelmansvägen 5 i Höör. Köpet gjordes klart i juni 2021 och priset på huset blev 3 910 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som juni 2019 för 3 300 000 kronor. Huset har en boyta på 101 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus strax över kilometer därifrån, på Slöjdgatan 2. Priset blev där 2 530 000 kronor, för det 132 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Modefotografen F C Gundlach död

Fotografen och galleristen F C Gundlach är död. Här ser vi Gundlach 2005 tillsammans med Joan Munkacsi, dotter till den ungerske fotografen Martin Munkacsi.
Foto: Christof Stache/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den tyske fotografen och galleristen F C Gundlach är död, skriver Der Spiegel. Gundlach blev 95 år.

Franz Christian Gundlach grundade det första fotogalleriet i Tyskland och få har präglat det tyska modefotografiet som han. Cary Grant, Romy Schneider och svenskan Zarah Leander är bara några världsstjärnor som stod framför Gundlachs kamera under hans tid som fotograf för tyska tidningar och modemagasin.

Förutom fotograf och gallerist var han även en hängiven fotosamlare och därtill grundare av Stiftung F C Gundlach, en stiftelse vars uppgift det sedan 2000 har varit att förvalta och bevara hans egna fotografier och hans fotosamling till eftervärlden.

Utrikes

Nya oväder: 25 000 blixtar, bortspolade bilar

En förstörd bil och annat bråte på en fotbollsplan i Vaux-sous-Chevremont i Belgien. Bilden togs i lördags, då nytt regn kom trots att uppstädningen efter tidigare översvämningar är långt ifrån klar.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya översvämningar i Nederländerna och Belgien, blixtkaskader i Schweiz – vilt väder fortsätter att ställa till det nere i Europa. Tyskland verkar dock ha klarat sig denna gång.

Belgiska medier publicerar filmer med rasande vattenmassor som på lördagen slet med sig bland annat bilar på gator i provinsen Namur. Även i grannlandet Nederländerna drabbades bland annat Friesland av skyfall och översvämningar.

I Schweiz rapporterar SRF Meteo att det registrerades 25 000 blixtar under bara några timmar på lördagen. Extremvädret fortsätter med skyfall och hagel under söndagen, och vädertjänsten har lagt ut bilder på stora hagel som folk har plockat upp.

Inte återhämtat sig

I Österrike ledde vattenmassor till att flera hus slets sönder, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Tyska meteorologer på vädertjänsten DWD varnade på lördagen också för blixtoväder, men de nya regnen verkar där inte ha fått några större konsekvenser. På söndagen visar DWD:s kartor mest sol i Tyskland.

Samtidigt har delar av de drabbade länderna långt ifrån återhämtat sig efter de sanslösa regnmängder som kom för drygt en vecka sedan, och som krävde hundratals liv och skapade utbredd förödelse i Belgien och västra Tyskland.

Utsläppen eldar på

I många äldre samhällen i Europa ser man detta väder som en skräckinjagande påminnelse om de klimatförändringar som mänsklighetens utsläpp av växthusgaser eldar på.

– När klimatförändringarna fortsätter och extrema händelser ökar i både styrka och frekvens så finns det gränser för hur mycket vi kan skydda oss emot, sade Wim Thiery, klimatforskare vid universitetet VUB i Bryssel, nyligen till nyhetsbyrån Reuters.

– Våra städer har utvecklats över århundraden, i vissa fall sedan romartiden, för klimatförhållanden som är helt annorlunda jämfört med vad vi är på väg in i.

Henrik Samuelsson/TT

OS i Tokyo 2021

Sveriges premiärkross kan vara biljett vidare

Storspelande Linn Blohm bröt igenom från linjen flera gånger mot Spanien. Sverige vann med 31–24.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport OS-premiär och nyckelmatch mot Spanien. Då klev de svenska handbollsdamerna fram och stod för en riktig kross.
Vinsten med 31–24 kan vara Sveriges biljett vidare i turneringen.
– Det här är jätteviktigt, det är en väldigt tuff grupp, säger stjärnan Jamina Roberts.

Sverige–Spanien i damernas handboll har historiskt varit en jämn historia. Kryss i de senaste tre tävlingslandskamperna.

Men premiären i Tokyo-OS blev långt ifrån någon nagelbitare.

– Vi vann i dag ganska enkelt, väldigt, väldigt skönt, säger den stora straffskytten Nathalie Hagman i mixade zonen efter matchen.

Den svåra gruppen med lag som Frankrike och det ryska laget har gjort att Sverige sannolikt behöver plocka poäng i de övriga matcherna – Spanien inget undantag.

Och trots OS-premiär darrade inte nerverna.

– Det är klart att alla segrar betyder mycket här. Det är en väldigt tuff grupp, säger Jamina Roberts efter 31–24-segern.

Perfekt start

Målskytten och vänstersexan Elin Hansson levererade från start. Hon bröt sig gång på gång igenom det spanska försvaret.

– Jag har några lägen som jag verkligen ska sätta som jag bränner men annars fungerar det bra, säger hon.

Hon känner viss förvåning över att ensam ha fått förtroendet att axla rollen som vänstersexa av förbundskapten Tomas Axnér.

Matchen var annars en uppvisning i svenskt försvar. Samtidigt stod målvakten Johanna Bundsen för ett par fina räddningar.

– Riktigt härligt att vi vinner den här matchen, den var viktig från början och vi visste att vi har spelat jämnt mot dem tidigare. Väldigt skönt, säger Bundsen.

Hon kallar det den perfekta starten på ett OS.

– Jag tycker jag får otroligt bra hjälp från försvaret i dag och det är tack vare dem som jag kan ta de bollarna jag tar.

Drog ifrån i andra

I halvlek stod det 13–9 till Sverige och därifrån bara fortsatte Sveriges dominans. Förbundskapten Tomas Axnér om när han förstod att det var klart:

– Vid 28–21 där någonstans kände jag det.

Han tycker att Sverige gör sin bästa match under hans ledning. När han i mixade zonen hör jublet från omklädningsrummet reagerar han direkt.

– Det är välförtjänt och jävligt kul såklart. Jag tycker att vi gör en riktigt bra insats.

Han hyllar också den svenska målskytten Elin Hansson.

– Jag har inte velat jinxa henne i försnacket men hon har sett så här bra ut i tre veckor och gjort det jäkligt bra. Jag tycker hon gör kanske sin bästa match i karriären i dag, säger Axnér.

Nu har Sverige det ryska laget på schemat. En tuff tillställning på pappret.

– Det är skönt att få lite ro med den här matchen. Ryssland har såklart många extremt bra spelare, men jag tycker inte att som de spelar i dag att vi måste springa och gömma oss på planen, säger förbundskaptenen.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges damer spelar i grupp B med Brasilien, Ungern, Frankrike, ryska laget och Spanien. De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel.

Vid samma poäng gäller följande i tur och ordning:

1. Flest poäng i inbördes möten.

2. Målskillnad i inbördes möten.

3. Flest gjorda mål i inbördes möten.

4. Målskillnad totalt i gruppen.

5. Antalet gjorda mål totalt i gruppen.

6. Lottning.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Inrikes

Polis söker man som försökte våldta vid park

Polisen larmades av en förbipasserande. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En okänd man tog tag i och höll fast en främmande kvinna strax före klockan 03.00 natten till söndagen vid Bäckparken i Sundsvall. En förbipasserande såg händelsen och larmade polisen, som misstänker att mannen försökte våldta kvinnan.

Polisen skriver på sin hemsida att de vill komma i kontakt med alla som kan ha iakttagelser från området under natten. Den misstänkta mannen ska ha varit en ung man, cirka 180 centimeter lång och iklädd en grå huvtröja.

Kvinnan ska ha fått lättare fysiska skador i samband med händelsen.

Sophie Tanha/TT

OS i Tokyo 2021

Även OS-golfen i fara när tyfonen närmar sig

Alex Norén är ett svenskt OS-hopp i golf. Arkivbild.
Foto: Christer Höglund / TT
Sport
Sport Tyfonen Nepartak har fortsatt kurs mot Tokyo. Någon stor förödelse väntas inte i nuläget, men flera OS-grenar kan påverkas av både hällregn, vind och åska.
– I golf går de ju av banan om det börjar åska. Och det är inte osannolikt att det gör det i samband med sådana här passager, säger Tomas Mårtensson, meteorolog på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Efter värmen kommer stormen. På tisdag ser tyfonen Nepartak ut att skapa nya väderproblem för ett sedan tidigare stukat OS i Tokyo.

Arrangörerna har redan kastat om i programmet i väntan på det tropiska ovädret. Roddtävlingar har tidigarelagts och det är troligt att även seglingstävlingarna i början av nästa vecka påverkas.

På söndagen cirkulerade dessutom uppgifter om att regerande olympiska mästaren Jenny Rissveds mountainbikelopp på tisdag ska flyttas, men det dementeras av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Alla arenor påverkas

Det är inte de enda idrotterna som ligger i farozonen. I princip alla olympiska utomhusarenor kommer att påverkas när Nepartak drar in över land, säger SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson.

– Arrangörerna har skickat ut en begränsningskarta på vilka utomhusarenor de tror ska påverkas måttligt eller mycket av den här passagen under tisdag och onsdag, och det är alla egentligen, säger Mårtensson.

Värst ser det ut för de kustnära anläggningarna, som seglingsarenan.

– Det är där det är "rött".

Med rött menas att man räknar med mer än 10 millimeter regn i timmen, medelvindar på mer än 12 meter per sekund och 40-procentig risk för åska. Gult – som gäller i princip alla andra arenor – betyder 5 millimeter regn, 7 vindmeter per sekund och 20 procents åskrisk.

– De tropiska ovädren att de alltid är som värst på havet. Och så fort de kommer in över land så bromsar de väldigt mycket. Så det blir mest påverkan närmast kusten.

– Men i till exempel golf går de ju av banan om det börjar åska. Och det är inte osannolikt att det tidvis kommer åska i samband med sådana här passager. Även för sådant som är på sjön, om det blir blixturladdningar så avbryter man vid sådana tillfällen.

Tveksam till regnprognos

Den senaste prognosen som Mårtensson har sett talar om upp till 40 millimeter regn i Tokyo på tisdag. Mer pessimistiska väderutsikter säger upp till 150 millimeter, men det är nog att ta i, enligt SOK-meteorologen.

– Det låter mycket, den prognosen har jag inte sett i så fall. De senaste prognoserna jag har sett är 20–40 millimeter, ungefär en regnmätare, och det är ju också mycket regn.

Om det skulle regna så mycket som 150 millimeter har OS-arrangörerna stora problem, säger han.

– Om det är så mycket så brukar det handla om tropiskt skyfall, och då kan organisationen få problem med att köra ut saker, att det blir översvämning på gatorna. Hela transportlogistiken kan få problem då.

Lasse Mannheimer/TT

Petter Nilsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Sport

Adlerteg missar finalen i barr

Jonna Adlerteg under söndagens kval i barr.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Med 14 533 poäng missade svenska gymnasten Jonna Adlerteg finalplatsen i barr på OS i Tokyo.

Jonna Adlerteg deltog i kvalgrupp fem – och totalt går nu de 8 bästa i kvalet vidare till finalen i barr som avgörs på söndag 1 augusti.

Konkurrenten i kvalgruppen, Nina Derwael, Belgiens medaljhopp, knep en finalplats med kvalets högsta resultat 15 366 poäng .

Den svenska gymnasten, som hamnade på plats 12 i kvalet står som andra reserv till final, tack vare att fyra ryskor på platserna 3–6 och bara två per land får tävla i finalen.

Adlerteg blev OS-klar redan förra året. Hon har två EM-silver sedan tidigare, men i årets EM i Basel fick gymnasten nöja sig med en sjätteplats i barr.

Barren har varit Adlertegs stora möjlighet, då hon fokuserat på den efter en tidigare knäskada. Hon missade OS i Rio de Janeiro 2016 på grund av en knäskada, och har valt bort de andra redskapen för att minska skaderisken och för att bli så bra som möjligt.

Anna Karolina Eriksson/TT

Utrikes

Tyfon drar in över östra Kina

Passagerare väntar vid tomma informationstavlor på Pudong-flygplatsen i Shanghai. Alla flygningar ställdes in på stadens två internationella flygplatser på söndagen på grund av tyfonen In-fa.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tyfonen In-fa ryckte upp träd och ledde till vatten upp till knäna i delar av östra Kina. Några större skador har dock inte rapporterats sedan den drog in över fastlandet på söndagen.

Sjöfart samt flyg- och tågtrafik stängdes av längs med delar av den kinesiska östkusten runt hamnstaden Ningbo. Där drog tyfonen in vid lunchtid på söndagen, med vindstyrkor på upp till 38 sekundmeter.

Räddningstjänst rensade undan nedblåsta träd i stadskärnan, samtidigt som invånarna i vissa kvarter vadade fram på översvämmade gator och handlare blockerade sina butiker med sandsäckar för att hålla vattnet borta.

Även i Kinas största stad Shanghai märktes In-fas framfart på söndagen, med stark vind men utan kraftigt regn. Mångmiljonstaden var förberedd på det värsta. Alla flygningar ställdes in på stadens två internationella flygplatser, och aktiviteten i hamnarna i Shanghai och Ningbo - två av världens största - pausades. Tågtrafiken in och ut ur Shanghai är avstängd fram tills klockan 12 på måndag. Attraktioner som Shanghai Disneyland höll också stängt och invånarna uppmanades att hålla sig inomhus.

Minst 63 personer har omkommit efter oväder och översvämningar i Kina de senaste veckorna och över en miljon människor har fått evakueras.

Tyfonen In-fa väntas försvagas men fortsätta blåsa över östra Kina i några dagar, innan den upphör och orsakar kraftigt regn, möjligen över de översvämningsdrabbade områdena.

"Det är nödvändigt att vara mycket vaksam och förebygga katastrofer som kan orsakas av kraftigt regn", sa Kinas meteorologiska myndighet i ett uttalande på söndagen.

Ekonomi

Kaffepriset stiger – högsta nivån på sju år

Frosten har påverkat kaffeplantagerna i Brasilien och årets skörd väntas bli mycket mindre än fjolårets. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Frosten har slagit hårt mot de brasilianska kaffeplantagerna, samtidigt som efterfrågan på bönor ökar efter pandemin. Nu skjuter kaffepriset i höjden – till den högsta nivån på sju år. Om utvecklingen håller i sig kan det på sikt bli dyrare även i Sverige.

Råvarupriset för kaffesorten arabica steg på fredagen till den högsta nivån sedan 2014, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Kostnaden för den högkvalitativa bönan, som är en av Brasiliens främsta exportvaror, låg då på drygt två dollar per pund (cirka 454 gram).

Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske Bank, säger att ökningen på sikt kan påverka även svenska konsumenter, eftersom Sverige är helt beroende av importen.

– Ökar priserna för råvaran kommer det påverka konsumenterna om priserna håller sig på de här nivåerna, säger hon.

Frost slår mot plantager

Prisökningen har framför allt sin grund i tre olika faktorer. Tidigare i år drabbades världens största kaffeproducent Brasilien av torka som följdes av frost. Frosten har slagit hårt mot viktiga kaffeplantager i delstaten Minas Gerais, som producerar 70 procent av landets arabicabönor.

Skördarna i år väntas därför bli 19 procent mindre än i fjol, enligt en prognos från Amerikanska jordbruksdepartementet.

– Man tror också att frosten kommer att påverka skörden för nästa säsong. Har man en låg skörd 2021 och man tror att det blir en låg skörd 2022, då kommer priset ligga på höga nivåer. Sedan är det mycket som kan hända till nästa år, säger Emma Frödå.

Samtidigt ökar efterfrågan på kaffe – speciellt på arabicabönan som används av restauranger och kaféer – i takt med att fler länder öppnar upp efter pandemin. En tredje faktor som påverkar är stigande transportkostnader i Colombia och Vietnam, två andra stora kaffeproducenter.

"Tror priset kommer gå upp"

Priset på kaffe har tidigare legat på samma höga nivåer 2014, därefter sjönk det men vände uppåt igen 2019. I början av pandemin när länder stängde inför skördesäsongen fanns en oro för brist på arbetskraft och då gick priserna upp ytterligare.

Analytikern Valeria Rodriguez, på Fair trade-organisationen Max Havelaar, uppger för AFP att det kan dröja tre till nio månader innan några effekter syns i handeln, där ökningarna än så länge är mer måttliga.

Även i Sverige är det svårt att svara på när en eventuell prisökning skulle märkas.

– Är det bara en peak och priset sedan går ner igen höjs troligtvis inte priserna direkt till konsumenterna, säger Emma Frödå.

Det är också för tidigt att säga om även tillgången på kaffe kan påverkas av de minskade skördarna.

– Jag tror att priset kommer gå upp men jag tror inte att det kommer stå tomt i hyllorna.

Marielle Theander Olsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL