Ekonomi

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen lyfte. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen lyfte på bred front under onsdagens handel.
OMXS-index steg 1,7 procent.
PREMIUM

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index stängde 27 av 30 på plus.

Biometribolaget Fingerprint Cards aktie lyfte fem procent sedan styrelsen beslutat att inleda en strategisk översyn sedan "ett antal olika spelare" visat intresse för bolaget, enligt ordförande Johan Carlström.

Prylkedjan Clas Ohlsons juniförsäljning var oförändrad jämfört med motsvarande månad i fjol. Aktien steg 1,6 procent.

Det rapporterande fastighetsbolaget Atrium Ljungbergs aktie backade 0,2 procent efter delårssiffrorna för årets andra kvartal. Konkurrenten Kungsleden redovisade också sin kvartalsrapport. Aktien steg 2,8 procent.

Streaming- och tv-bolaget Nents B-aktie ökade 6,3 procent sedan bolaget gjort upp med Premier League om exklusiva sändningsrättigheter i Nederländerna, Polen och Baltikum 2022–2028.

Fastighetsbolaget Magnolias aktie rusade med nästan 32 procent sedan majoritetsägaren Holmströmgruppen och Areim lagt ett bud på bolaget på 76 kronor per aktie.

Även de ledande Europabörserna steg. Londonbörsens FTSE100-index ökade 0,7 procent, Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 1,2 procent medan Parisbörsens CAC40-index stängde 0,3 procent plus.

Ekonomi

Ericsson stämmer Apple för patentintrång

Ericsson, med vd Börje Ekholm, stämmer mobiljätten Apple för patentintrång. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Telekomtillverkaren Ericsson stämmer Apple för patentintrång.
Ericsson bekräftar att stämningsansökningar mot den amerikanska mobiljätten har lämnats in i flera länder.

Enligt ett uttalande från Ericsson handlar det om att ett tidigare licensavtal löpt ut och att förhandlingarna om ett nytt avtal inte lett till någon ny uppgörelse.

Det är viktigt med en rättmätig kompensation för patenter, för att säkra nya investeringar i innovation som gynnar våra kunder och konsumenter överallt, skriver Ericsson i sitt uttalande.

Bolaget tillägger att rättsprocesserna är pågående och att man därför avstår från att ge ytterligare kommentarer för närvarande.

Det handlar enligt nyhetssajten Apple Insider om två stämningsansökningar där Ericsson beskyller Apple för att ha använt 5G-teknik trots att ett tidigare licensavtal har löpt ut.

Totalt beskyller Ericsson, enligt sajten, Apple för tolv patentintrång.

Så sent som i december stämde Apple den svenska telekomtillverkaren för att använda oschyssta förhandlingsmetoder i försöken att komma överens om ett nytt licensavtal. Då hade Ericsson i sin tur stämt Apple i oktober, i syfte att förhindra att Apple skulle försöka urvattna värdet på Ericssons patent, enligt Apple Insider.

Apple och Ericsson var 2015 involverade i en het patentstrid, som resulterade i det licensavtal som löpte ut i slutet av 2021.

Ericsson gjorde nyligen upp om ett nytt licensavtal för 5G-teknik med den sydkoreanska mobiltillverkaren Samsung.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Fraktpriserna kvar på höga nivåer

Branschstatistik visar att tio stora rederier kontrollerar 85 procent av den globala marknaden för sjöfrakt. Arkivbild
Foto: Ben Margot AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Priserna på internationell sjöfrakt ser inte ut att vika ned i närtid.
Pandemirelaterad containerbrist och ovanligt lång kötid i hamnarna fortsätter att spöka, medan globala containerbjässar som danska AP Møller-Mærsk tar hem enorma vinster.

Spotpriset för att frakta en 40-fots container från Asien till USA toppade kring 20 000 dollar i fjol, i princip tio gånger högre än för några år sedan. Pristrycket har avtagit från toppen, men är kvar kring 14 000 dollar per container.

Och på terminsmarknaden, där framtida fraktkontrakt handlas, ser priserna fortsatt höga ut framöver.

"De utnyttjar vår desperation"

Stora aktörer som amerikanska Walmart eller Ikea kan till följd av sina stora volymer pressa priserna när de köper frakter. Men det är värre för små import- och exportföretag, särskilt i fattiga länder, som har svårt att föra kostnader för högre fraktpriser vidare till sina kunder.

– Små och medelstora företag påverkas negativt, säger Amruth Raj, vd för Green Gardens, en grönsaksproducent baserad i Indien, vars export till Europa rasat då det är få som är beredda att betala för de höga fraktpriserna.

Raj är kritisk mot hur marknaden för sjöfrakt fungerar, där några få stora aktörer sätter priserna på en marknad där det är svårt för enskilda länder att utöva tillsyn för att begränsa kartellbildning och upprätthålla konkurrensen.

– De utnyttjar vår desperation, tillägger han.

Nio årsvinster på ett år

Den danska containerjätten AP Møller-Mærsk är på väg att redovisa en årsvinst som väntas överstiga de nio föregående årens samlade vinster och aktien i det Köpenhamsbaserade bolaget är på rekordnivåer.

Tyska Hapag-Lloyds aktie är också på rekordnivåer.

Nummer ett på fraktmarknaden i världen – Mediterranean Shipping – täljer också guld med kniv. Men insynen i bolagets finanser är inte lika god som hos de börsnoterade konkurrenterna, då det är ett privatägt bolag med säte i Schweiz, kontrollerat av den italienska Aponte-familjen.

Enligt den brittiska branschföreningen International Freight Association domineras 85 procent av den globala fraktkapaciteten i dag av tio rederier i Asien och Europa. För 20 år sedan var maktkoncentrationen betydligt mindre. Då kontrollerade de 20 största rederierna omkring hälften av den globala kapaciteten.

Ekonomi

Tungt fall på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen på minus. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Ekonomi
Ekonomi Aktiemarknaderna fortsätter att skaka på grund av stigande räntor. Vid lunchtid är OMXS-index ned drygt två procent.

Inför den stundande rapportfloden fortsätter nedgången på bland annat Stockholmsbörsen. Framförallt är det tekniksektorn som påverkas i takt med stigande räntor, exempelvis räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen har under morgonen lyft till 1,83 procent, den högsta nivån sedan januari 2020. Samtidigt syns också tydliga rörelser uppåt på den tyska räntemarknaden.

Bland förlorarna på Stockholmsbörsen märks molntjänstbolaget Sinch med en nedgång på 5,9 procent och aktien handlas nu på den lägsta nivån sedan ett år tillbaka. Från årsskiftet är den ned 20 procent.

Bland övriga förlorare syns Hexagon, minus 4,8 procent, och livekasinooperatören Evolution, minus 4,6 procent.

I motsatt riktning går framförallt telekombolagen som traditionellt sett brukar ses som en defensiv och säker placering vid skakiga tider. Telia stiger 2,3 procent medan Tele2 är upp 1,4 procent.

Utanför OMXS30-listan noteras en kraftig nedgång för spelbolaget Stillfront, ned minus 7,1 procent. Readly har under morgonen meddelat att vd:n lämnar bolaget och aktien faller 6,7 procent. Aktien som noterades i september 2020 har rasat nästan 80 procent på ett års tid.

Ekonomi

Europeiska hushåll försöker spara el

Solel och energibesparing, nu försöker hela Europa få ned sina elräkningar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det är inte bara i Sverige som vi oroas över höga elräkningar och försöker spara på elen. I Europa har elräkningarna blivit cirka 54 procent högre jämfört med för två år sedan, enligt siffror från Bank of America. det gör att hushållen i hela Europa nu försöker spara el.

Bland annat satsas det på solceller. I exempelvis Frankrike installerades rekordmycket solceller på taken, enligt Rystad Energy AS, som är ett företag inom förnyelsebar el. Tyskland är dock ledande när det gäller att installera solel.

Nu oroas hushållen av de skenande energikostnaderna. I vissa länder, som i Sverige, har staten ryckt in. I Italien och i Spanien har regeringarna bett om hjälp från EU-fonder för att öka energieffektiviteten i hemmen.

Ekonomi

Oväntat stark framtidstro i Tyskland

Framtidstron lyfter i Tyskland, trots ökad smittspridning under vintern. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Framtidstron lyfter oväntat mycket i Tyskland, Europas största ekonomi, enligt ett månatligt index från det ekonomiska institutet Zew.
Det börjar spridas hopp om en stark återhämtning så snart den senaste tidens våg av smittspridning av covid-19 passerat.

"De ekonomiska utsikterna har förbättrats anmärkningsvärt med det nya året", skriver Zew-chefen Achim Wambach i en kommentar.

Zew-index, som mäter synen på den ekonomiska utvecklingen i landet sex månader framåt i tiden, lyfte till 51,7 i januari, upp från 29,9 i december. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till cirka 32.

Zew-index ligger därmed på den högsta nivån sedan juli 2021.

Synen på det ekonomiska nuläget försämras dock oväntat mycket, som ett resultat av hårdare restriktioner. Detta delindex från Zew sjunker till minus 10,2, från minus 7,4. Det är den lägsta noteringen på åtta månader.

Väntat var en nedgång till minus 8,5.

Den tyska ekonomin krympte med 0,5–1,0 procent under fjärde kvartalet i fjol, enligt federal tysk statistik. Och det lutar åt att det blir en kort recession i landet, då BNP ser ut att minska även under första kvartalet 2022.

Två kvartal i rad räknas tekniskt som recession, enligt skolböckerna.

För helåret räknar dock den tyska centralbanken med en tillväxt för Tysklands ekonomi på 4,2 procent, med ett rejält lyft under andra halvåret.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Ekonomi

Toyota missar produktionsmålen

Inte lika många Toyotabilar som bolaget önskat. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Världens största biltillverkare Toyota kommer inte att nå sina produktionsmål i år, enligt ett uttalande från bolaget på tisdagen. Orsaken är den globala bristen på halvledare.

I september i fjol sänkte Toyota sin prognos för helåret 2022 till 9 miljoner bilar från 9,3 miljoner.

Men nu håller inte detta längre, enligt bolaget. Trots att efterfrågan är stark.

Vid en av företagets fabriker har nu produktionsmålen sänkts med 150I000 enheter just på grund av bristen på halvledare.

Ekonomi

Svenskarnas fondförmögenhet sköt i höjden

Under 2021 noterades nytt rekord när det gäller fondsparande. Totalt 195 miljarder kronor nysparades i fonder. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Svenska fondsparares förmögenhet nådde en ny rekordnivå förra året – vi är nästan uppe i 7 000 miljarder kronor. Men vad kan man vänta sig av nästa år? Tre fondförvaltare ger sin bild.

Svenskarnas fondförmögenhet har vuxit snabbt. År 2010 var den 2 000 miljarder. Vid förra årets utgång uppgick den till 6 951 miljarder. Sparandet ökar kraftigt –förra året var nysparandet hela 195 miljarder kronor – men 71 procent av förmögenhetsökningen förra året var avkastning på redan insatt kapital.

Hur blir fond-året 2022?

Angelica Hanson, förvaltare av AMF Småbolagsfond säger att det kommande året kan bli mer turbulent efter två fantastiska börsår i bagaget.

– Runt 10 procent (avkastning) kanske man kan vänta sig generellt, men det blir nog viktigare att välja bolag. Vissa aktier kan utvecklas väldigt bra medan andra tar stryk, säger hon på en pressträff med Fondbolagens förening.

Ett mellanår

Anders Bruzelius, förvaltare av Tellus Globala Investmentbolag, tror att bolagen kommer att få ökade vinster på kort sikt, men säger att det gäller att hålla koll på sektorrotationen. Om räntorna går upp kan det bli större vinster för bank och finans, men tuffare för exempelvis teknikbolagen.

– Vi ser minskade stödköp i USA och det kommer inte att flöda lika mycket pengar. Men på kort sikt tror vi att vinsttillväxten kommer att fortsätta. Jag väntar mig att det blir ganska många företagsaffärer och en del uppköp. Vi ser också i kristallkulan att det blir en vinsttillväxt som kommer gynna aktiemarknaden, men vi ser också en del bolag som är högt värderade.

Peter Elam Håkansson, förvaltningschef East Capital, säger att det finns en hög direktavkastning på till exempel den ryska marknaden, men att riskpremien just nu är hög på grund av det spända säkerhetsläget. Generellt tror även han på ett mellanår.

– Jag tror att det blir ett mellanår, och det är inte dåligt. Det kommer nog vara ett fortsatt stort intresse för bolag som gynnar hållbarhet runt om i världen.

Långsiktighet för småsparare

Det mest populära fondsparandet förra året var aktiefonder, där den totala nettoinsättningen var närmare 91 miljarder kronor. Det kan jämföras med räntefonder som uppvisade nettoinsättningar på "bara" drygt 21 miljarder.

Indexfonder, som samlar ett tvärsnitt av en aktiemarknad, har också varit populära de senaste åren. Den trenden kan vända om marknaden blir turbulent framöver, tror Bo Pettersson, förvaltare av Tellus Globala Investmentbolag, eftersom man då kan gynnas av en mer aktiv förvaltning.

– Jag tror att man kommer dra ner risk och vara lite mer försiktiga. Det är bra för oss som är aktiva förvaltare.

Vad ska man tänka på som fondsparare?

– Många nya sparare har kommit in, det är viktigt att man fortsätter trumma det här budskapet att långsiktigt sparande är väldigt bra, till exempel månadssparande. De nya aktieägarna har inte sett nedgångar på samma sätt som vi andra har gjort. Det är helt normalt efter sådana uppgångar att det kommer en korrektion, säger Angelica Hansson, på AMF Småbolag.

– Långsiktighet är bra, ta nytta av nedgångarna och fundera över om man ska vikta om sin portfölj, det kan man dra stor nytta av i längden, säger Peter Elam Håkansson, förvaltningschef East Capital.

Tea Oscarsson/TT

Ekonomi

Oljepriset det högsta sedan 2014

Oljan når rekordnivåer. Arkivbild.
Foto: Carina Johansen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Priset på Brent-oljan närmar sig 100 dollar fatet enligt Goldman Sachs Group, och just nu är oljepriserna rekordhöga. Priserna har inte legat så högt sedan 2014. Goldman Sachs har höjt sina prognoser för oljepriset både i år och nästa år, över 100 dollar, enligt banken.

Ett fat Brentolja ligger under tisdagen på 87,54 dollar fatet, medan WTI-oljan kostar 85,27 dollar fatet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL