Bokrecensioner

Lundatragedi, Ölandsbrott och Ewert Grens lite på rutin

Mattias Edvardsson är aktuell med En familjetragedi.
Kultur och nöje
Deckarspalten En familjetragedi i Lund, en död mäklare på Öland och en riktigt mörk Ewert Grens-historia - det handlar det om i Gunilla Weddings deckarspalt denna gång.

En polispatrull larmas till en stor tegelvilla i professorsstaden i Lund efter att mannen i huset, Steven Rytter, inte dykt upp på sin arbetsplats. De hittar mannens fru, Regina Rytter, död på köksgolvet och Steven själv död i en säng i ett sovrum på övervåningen. Härifrån backar Mattias Edvardsson sina nya kriminalroman En familjetragedi (Forum) och vi får genom tre personers berättelser, ett antal polisförhör med olika inblandade och tidningsartiklar veta vad som ledde fram till tragedin.

Mattias Edvardssons stora genombrott som deckarförfattare kom med suveräna thrillern En helt vanlig familj (2018) där han också berättar historien bakom ett brott i Lund ur tre personers perspektiv. Samma gäller för förra årets Goda grannar där platsen för brottet dock flyttat ut till ett litet villaområde i det fiktiva samhället Köpinge strax utanför Lund.

I En familjetragedi använder Edvardsson samma berättarform som i det två tidigare men rösterna känns än mer avskalade och tydliga samtidigt som de inskjutna polisförhören och artiklarna tillför ett spännande objektivt perspektiv.

De tre berättarrösterna tillhör i tur och ordning den nyblivna änklingen Bill som har det knapert ekonomiskt och efter bästa förmåga försöker ta hand om dottern Sally, den unga juridikstudenten Karla som lämnat en missbrukande mamma i Boden för Lund och så vilsna, 30-årskrisande Jennica. När Karla i samma veva som hon blir inneboende hos Bill och hans dotter börjar städa hos paret Rytter i professorsstadsvillan och Jennicka inleder ett förhållande med Steven Rytter drar händelseutvecklingen obönhörligt iväg mot tragedin vi vet ska komma.

Mattias Edvardsson är, precis som i sina tidigare böcker, skicklig på att mejsla fram vanliga människor med både goda och mindre goda sidor samtidigt som han laddar dem med en slags odetonerad oförutsägbarhet som skapar rejäl spänning.

En familjetragedi är en stark historia om förlust, sorg, svåra uppväxter och sökande efter kärlek men också om ogenomtänkta handlingar, olycklig slump och tveksam moral och jag slängs mellan antipati och sympati för de inblandade samtidigt som jag är lite extra nöjd eftersom min hemstad Lund har så tydlig roll i spännings- och kontrastskapandet. Med lätt hand flyttar Mattias Edvardsson oss mellan professorsstadens vackra villor och lummiga grönska, Jennicas sunkiga studentrum på Delphi och Bills lilla trea på Karhögstorg.

Att Karla studerar juridik och för angelägna diskussioner med bästa vännen Waheeda ger ytterligare en dimension åt den här historien. Kan man till exempel någonsin rättfärdiga ett svårt brott? Säkert är i alla fall att inget någonsin är svart eller vitt i Edvardssons värld och att det här är riktigt bra och välkomponerad läsning.

Johanna Mo är aktuell med Skuggliljan
Foto: Sofia Eckerblad.

Följer upp prisad start

Med Skuggliljan (Romanus och Selling) följer Johanna Mo upp sin prisade seriestart Nattsångaren från förra sommaren. Där var det som om Mo så fint hittade hem som författare efter ett antal hyfsade kriminalromaner om polisen Helena Mobacke och en helt ok fristående thriller. I Nattsångaren fanns värme, äkta människor och ett vardagligt och övertygande sätt att skriva om svåra brott och tunga tragedier. Och en väldig lätthet när det kom till att skapa spänning.

I Skuggliljan står återigen den unga polisen Hanna Duncker och hennes uppväxtö Öland i centrum och denna gång försvinner en mäklare, Thomas, och hans 14 månader gamla son Hugo. Frun kommer hem efter en Stockholmsresa och huset är tomt. Ganska snart hittas Thomas mördad medan Hugo fortsätter att vara spårlöst borta och frågan är om brottet är kopplat till honom eller pappan?

Hanna Duncker och hennes kollegor hittar en mängd utredningstrådar att följa - Thomas har till exempel en halvkriminell barndomsvän, en dotter han aldrig träffat, en kollega som verkar förälskad i honom och en chef som bär sig underligt åt. Johanna Mo går en aning vilse här bland alla trådar och jag tappar nästan intresset för vem som egentligen tog livet av Thomas. Desto djupare fastnar jag å andra sidan även denna gång i Hanna Dunckers privata historia som inleddes redan i förra boken. Var hennes pappa verkligen skyldig till det mord han sattes i fängelse för och som fick Hanna att lämna Öland som ung? Och vem hotar Hanna när hon börjar rota i pappans historia?

Det är i den berättelsen och med Hanna och hennes sympatiska kollegor hos polisen i Kalmar jag helst vill vara, för Johanna Mo kan verkligen det här att befolka sin bok med människor man bryr sig om och hon fångar starka och svåra känslor lika bra som Ölandsmiljön. Men huvudintrigen i Skuggliljan får hon inte till på samma övertygande sätt som förra gången och det skaver lite. Samtidigt som jag redan längtar efter bok tre.

Anders Roslund är aktuell med Litapåmig.
Foto: Emil Eiman Roslund

En författare som behövs

Litapåmig (Albert Bonniers) är den elfte boken om kriminalkommissarie Ewert Grens och den fjärde som Anders Roslund skriver på egen hand efter författarkollegan Börge Hellströms bortgång 2017. Frågan är också om det här är den sista boken om Grens?

Inledningsvis är Ewert Grens ovanligt lycklig. Han har blivit en farfarsfigur för den före detta infiltratören Peter Hoffmans äldsta son och han har hittat en kvinna som han kanske vågar älska efter att ha sörjt Annie i större delen av sitt vuxna liv. Den lyckan varar så klart inte länge. När en polisinsats mot trafficking går katastrofalt illa blir Grens svårt insnärjd i en komplicerad utredning med koppling till knarkförsäljning, sexhandel och illegal organhandel. Den organisation han och kollegorna försöker krossa är i grunden samma som den i Roslund & Hellströms omskakande andra bok Box 21, där det visade sig att Grens kollega Bengt var ledaren. Då valde Ewert att tiga om Bengts inblandning och den som minns Box 21 förstår också snabbt varför Ewerts nyfunna kärlek knappast kan hålla ...

Jag hade höga förväntningar på Litapåmig, inte minst efter den utlovade kopplingen till Box 21. Men även om Anders Roslund är en av genrens bästa i Sverige, alltid med en angelägen agenda, så känns Litapåmig skriven på väl mycket rutin utan att riktigt få till spänningen. Trots de många och svåra känslorna, trots det fullständigt vidriga temat och trots Grens tilltagande mörker griper inte Litapåmig tag på samma sätt som till exempel just Box 21, Två soldater, Litapåmig eller förra årets Sovsågott. Dessutom känns den återkommande andra huvudpersonen Piet Hoffmans medverkan väl mekanisk och blir egentligen action som inte behövs i en sorgesången över ett samhälle där pengar styr, människor bara är en handelsvara bland andra och det alltid står någon redo att ta över när en kriminell organisation slås sönder.

Och för att knyta an till min inledande fråga om det här är sista boken om Grens så skulle det absolut kunna vara så. Eller i alla fall kanske en möjlighet att styra serien i en annan riktning. Kanske mot Mariana Hermansson? Hur det än blir så är Anders Roslund en författare som behövs i genren.

Kultur och nöje

Premiär för kvinnlig dirigent i Bayreuth

Förbundskansler Angela Merkel med maken Joachim Sauer på invigningen av Bayreuthfestivalen i Tyskland.
Foto: Foto: Daniel Karmann/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Dirigent Oksana Lyniv blev den första kvinnan att hålla i taktpinnen under de 145 år som operafestivalen i tyska Bayreuth genomförts. Förbundskansler Angela Merkel, en trogen beundrare av Wagner, som festivalen är dedicerad till, satt i publiken.

Lyniv, 43, från Ukraina, inledde festivalen med en ny tolkning ur Wagners opera "Den flygande holländaren".

– Richard Wagner är en stor utmaning för varje dirigent. Kön är irrelevant, sade hon tidigare till Berliner Zeitung.

Efter att festivalen ställdes in i fjol på grund av pandemin hålls den i år i mindre skala. En publik på endast 911 personer var med på invigningen. Samtliga i publiken måste vara färdigvaccinerade eller uppvisa negativt covidtest, samt bära munskydd.

Festivalen pågår till den 25 augusti.

Kultur och nöje

Funcke: JK:s åtal mot Wallin problematiskt

Cissi Wallin utanför rättegångssalen i i Stockholms tingsrätt, där hon dömdes för grovt förtal. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Justitiekansler (JK) Mari Heidenborgs beslut att åtala debattören och skribenten Cissi Wallin för grovt förtal i samband med hennes nya bok är problematiskt, skriver yttrande- och tryckfrihetsexperten Nils Funcke i SvD Debatt.

JK har sagt att anledningen till åtalet delvis baserats på att Wallin i boken åter spridit samma anklagelser mot en känd journalist som hon tidigare dömts för förtal för.

Men domen mot Wallin har överklagats till hovrätten och därmed inte vunnit laga kraft än.

"Att JK uttrycker en mycket bestämd uppfattning i skuldfrågan och därmed blandar sig i en pågående brottmålsprocess framstår som förvånande och olämpligt.", skriver Funcke.

Det är JK:s uppgift att pröva och väga yttrandefrihetsintressen självständigt mot motstående intressen, till exempel skyddet mot förtal.

Men vilka yttrandefrihetsrättsliga överväganden som gjorts i stämningsansökan mot Wallin framgår inte, enligt Funcke. Därför tycker han att JK bör dra tillbaka sin stämningsansökan.

Kultur och nöje

Sarah Klang är årets Ulla Billquist-stipendiat

Sarah Klang får Ulla Billquist-stipendium.
Foto: Emelie Aspenberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sarah Klang får årets Ulla Billquist-stipendium. I sin motivering skriver juryn att hon "inte är rädd för de stora känslorna" och att "såväl sorg som humor ryms i hennes bitterljuvliga artistiska karaktär."

– En utmärkelse är ett kvitto på att någon eller några har tagit sig tid att sätta sig in i ens verk, att andra har hört och tagit till sig det. Det gör mig jätteglad, säger Sarah Klang.

Prissumman på 30 000 kronor beskriver hon som "mer än en månadslön för de flesta" och Sarah Klang säger att det betyder extra mycket för henne i år då hon inte kunnat spela live under pandemiåret.

– Det enda jag drar in pengar på är live, inte på streaming eller skivor. Så det här lugnar faktiskt jättemycket.

Sarah Klang har haft stora framgångar de senaste åren med det hyllade, och Grammis-belönade, debutalbumet "Love in the Milky Way" 2018 som följdes upp av "Creamy blue" året efter.

"Många klagar"

När tredje albumet "Virgo" kom i mars i år var tanken att hon skulle göra en stor utlandssatsning med turné i USA och England. Men det satte coronapandemin stopp för.

– Det var irriterande men jag måste ändå tänka att min musik i alla fall inte är tidsbestämd. Det är många som klagat, men man kan ju skaffa sig ett vanligt jobb. Det är ingen mänsklig rättighet att försörja sig på konst, tycker jag. Men visst förstår jag att man kan tycka att det är jobbigt att se saker glida ur händerna på en.

Under sommaren gör Sarah Klang flera mindre spelningar med bara två musiker med sig på scen. En sådan, mer avskalad sättning är inte optimal för musiken på "Virgo" så hon ser det som att det är först under den planerade turnén i början av nästa år som hon kommer att börja spela det albumet live på riktigt.

– Det känns som att det är i vinter "Virgo" egentligen får premiär, på spelningar i Sverige och Europa. Då blir det mer som att jag framför ett verk.

Vuxet sound

Sarah Klang, som släpper sin musik på eget bolag, har under pandemiåret haft fullt upp med att skriva och spela in ny musik. Det kommande fjärde albumet är till häften inspelat, och är tänkt att släppas i maj nästa år. Hon beskriver, lite skämtsamt, soundet som "väldigt vuxet".

– Jag tror att vi slogs av det, att vi har blivit vuxna. När vi började var vi 23, när den släpps blir jag 30. Det hörs på ett bra sätt tycker jag.

Att vara låtskrivare och sångerska på heltid och kunna försörja sig på det är inget som Sarah Klang tar för givet, trots de utåt sett stora framgångarna.

– Det är nu jag börjar känna mig bekväm i mitt jobb. Första albumet var ett hopplöst försök, det andra mer ett desperat försök... Det är konstigt att plötsligt vara en del av något man först stod utanför, Musiksverige eller vad man ska kalla det.

Hon tillägger:

– För mig är framgång att inte behöva jobba med annat. Det var svårt att göra båda – att både jobba på restaurang och göra musik och åka runt och spela.

Sally Henriksson/TT

Sarah Klang har ända sedan debuten 2018 gjort avtryck i den svenska musikkatalogen med sin djupa, personliga röst och sina känslostarka texter. Arkivbild.
Sarah Klang har ända sedan debuten 2018 gjort avtryck i den svenska musikkatalogen med sin djupa, personliga röst och sina känslostarka texter. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

FAKTA

Fakta: Ulla Billquist-stipendiet

Stipendiet delas ut av Folkets hus och parker sedan 1984. Några av de senaste pristagarna är:

2020 – Miriam Bryant

2019 – First Aid Kit, Johanna Söderberg och Klara Söderberg

2018 – Seinabo Sey

2017 – Sofia Jannok

2016 – Linnea Henriksson

2015 – Amanda Jenssen

2014 – Edda Magnason

2013 – Nina Ramsby

2012 – Laleh Pourkarim

2011 – Pernilla Andersson

2010 – Sofia Karlsson

2009 – Marit Bergman

2008 – Annika Norlin

2007 – Jessica Andersson

2006 – Nanne Grönvall

2005 – Robyn

2004 – Pernilla Wahlgren

2003 – Jill Johnson

FAKTA

Fakta: Sarah Klang

Född 1992 i Göteborg.

2018 släppte hon sitt debutalbum "Love in the Milky Way" och fick sitt stora genombrott under ett framträdande i "På spåret" samma år. 2019 släppte hon sitt andra album, "Creamy blue" och i mars 2021 sin tredje fullängdare "Virgo".

Hennes fjärde album beräknas släppas i maj 2022.

Hela juryns motivering: "Hon är en låtskrivare och sångerska som inte är rädd för de stora känslorna. Uttrycket är storslaget och intimt, melankoliskt och hoppfullt. Såväl sorg som humor ryms i hennes bitterljuvliga artistiska karaktär. Vare sig musiken inspirerats av americana, 80-talspop eller r'n'b från 1990-talet så framförs allt med en innerlighet som berör. Med sin magnifika stämma och denna palett av känslor har årets stipendiat en självklar koppling till Ulla Billquist och hennes gärning."

Kultur och nöje

Modefotografen F C Gundlach död

Fotografen och galleristen F C Gundlach är död. Här ser vi Gundlach 2005 tillsammans med Joan Munkacsi, dotter till den ungerske fotografen Martin Munkacsi.
Foto: Christof Stache/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den tyske fotografen och galleristen F C Gundlach är död, skriver Der Spiegel. Gundlach blev 95 år.

Franz Christian Gundlach grundade det första fotogalleriet i Tyskland och få har präglat det tyska modefotografiet som han. Cary Grant, Romy Schneider och svenskan Zarah Leander är bara några världsstjärnor som stod framför Gundlachs kamera under hans tid som fotograf för tyska tidningar och modemagasin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

R Kelly ska ha förgripit sig på tonårspojke

Nya anklagelser riktas nu mot artisten R Kelly inför rättegången som är planerad att börja den 9 augusti. Arkivbild.
Foto: Antonio Perez
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den åtalade artisten R Kelly anklagas för ytterligare fall av sexuella övergrepp. Åklagare i målet mot den amerikanske artisten har begärt att ytterligare tolv personer ska höras som vittnen.

Bland de nya vittnena finns en i dag vuxen man som då han var 17 år ska ha utnyttjats sexuellt av R Kelly, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Bokrecensioner

Mord, spioneri och försvunna korpar

Jefferson av Jean-Claude Mourlevat belönades i år med Astrid Lindgren Memorial Award, Alma-priset.
Kultur och nöje
Ung kultur Karin Anderberg läser om en mordmisstänkt igelkott, kattspioner och kidnappade korpare.

Morden i Midsomer möter Det susar i säven när den unge igelkotten Jefferson hittar den med en sax mördade frisören. Han anklagas för mordet då en äldre getfru med papiljotter i håret sett när Jefferson sitter med saxen i handen (för att dra ut den). Jean-Claude Mourlevat belönades i år med Astrid Lindgren Memorial Award, Alma-priset. Jefferson är den första av hans böcker som ges ut på svenska (Lilla Piratförlaget).

Jefferson ser sig som dömd på förhand och ser som sin enda möjlighet att själv hitta mördaren. Spåren leder till människornas land, tillsammans med griskompisen Gilbert åker de dit på en bussresa, allt för att inte väcka oönskad uppmärksamhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Från Möllan till USA-listans topp

20-årige Harry Potter från Malmö har, förutom för Polo G, producerat lårar för Scorey, Gucci Mane och Ant Wan.
Foto: Michael Hambiliki
Kultur och nöje
Malmö
Musik Malmökillen Harry Potter, ja han heter faktiskt så, har bara hållit på med musik i två år men redan har han en handfull låtar som han producerat med på ett album som toppat Billboardlistan och sålt guld i USA.

I mitten av juni gick rapparen Polo G:s senaste skiva, Hall of fame, upp på förstaplatsen på Billboards albumlista. Sedan dess har den certifierats som guldskiva. Av dess 20 låtar står WizardMCE för produktionen av fem. Bakom det namnet döljer sig en 20-årig kille från Möllan som lystrar till samma namn som den kände litterärer trollkarlen.

– Man måste drömma. Och man måste våga satsa för att komma till den här positionen, säger Harry Potter när tidningen når honom på telefon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmeliten vill rädda älskat radioprogram

Regissören Christopher Nolan ('Tenet', 'Dunkirk', 'Interstellar' med flera) är en av flera i filmeliten som har skrivit under ett protestbrev för att rädda BBC 4:s filmprogram. Arkivbild.
Foto: Arthur Mola/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Liam Neeson, Benedict Cumberbatch, Rosamund Pike och flera andra kända skådespelare protesterar mot BBC Radio 4:s befarade nedläggning av radioprogrammet "The film programme".

Fler än hundra skådespelare, manusförfattare och regissörer – bland andra Martin Scorsese och Christopher Nolan – har skrivit under ett upprört protestbrev som har publicerats i The Observer. Initiativtagare till protesten är filmskaparen Carol Morley.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL