Utrikes

USA:s förre försvarsminister Rumsfeld död

USA:s tidigare försvarsminister Donald Rumsfeld har avlidit, 88 år gammal. Arkivbild från 2019.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Personligt
Utrikes USA:s tidigare försvarsminister Donald Rumsfeld har avlidit, meddelar familjen i ett uttalande.
PREMIUM

Rumsfeld var försvarsminister i två omgångar, dels mellan 1975 och 1977 under president Gerald Ford dels mellan 2001 och 2006 under president George W Bush.

Rumsfeld räknas som huvudarkitekt bakom Irakkriget och han har bestämt hävdat att invasionen 2003 inte var förhastad utan grundades på beslut som växte fram stegvis. Även för besluten bakom kriget i Afghanistan var han, näst president George W Bush, högste ansvarige för.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ovaccinerade tyskar kan portas från evenemang

Tysklands förbundskansler Angela Merkels stabschef Helge Braun (till höger) varnar för tuffare tag mot ovaccinerade.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ovaccinerade tyskar kan komma att portas från restauranger, biografer och andra offentliga tillställningar om smittotalen fortsätter att stiga, säger förbundskansler Angela Merkels stabschef Helge Braun. Men han får mothugg av ledande politiker.

Efter en period av nedgång har smittotalen i Tyskland återigen ökat sedan början av juli, som en följd av det smittsammare deltaviruset. Varje vecka ökar antalet fall med 60 procent trots att nästan hälften av befolkningen är vaccinerad, enligt Helge Braun.

Mer frihet

Om siffrorna fortsätter att gå åt fel håll kan Tyskland hamna i ett läge där "vaccinerade personer definitivt kommer ha mer frihet än ovaccinerade", säger Braun till tidningen Bild am Sonntag.

– Det kan betyda att det inte längre kommer vara möjligt för ovaccinerade personer, även om de har testat sig, att besöka platser som restauranger, biografer och arenor, säger han.

Helge Braun befarar att antalet nya fall av covdid-19 kan nå upp till 100 000 om dagen om två månader om inte fler tyskar vaccinerar sig.

Avvisar förslag

Hans förslag om begränsningar för dem som inte är vaccinerade fick genast mothugg av flera ledande politiker, däribland CDU:s partiledare Armin Laschet som tros efterträda Angela Merkel som förbundskansler efter valet den 26 september.

– Jag har inte mycket till övers för obligatorisk vaccinering eller att indirekt sätta press på människor. Vi har haft som regel att du måste testa dig, vara vaccinerad eller ha tillfrisknat och jag tycker att det är en bra grundprincip, säger han till tv-kanalen ZDF.

Angela Merkel har tidigare bedyrat att Tyskland, till skillnad från bland andra Frankrike, inte kommer att göra det obligatoriskt för delar av befolkningen att vaccinera sig. 60,8 procent av tyskarna har fått minst en vaccinspruta, medan 49,1 procent är fullvaccinerade.

Utrikes

28 kidnappade skolbarn släppta

Skolan i Kaduna i Nigeria.
Foto: Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kidnappare som nyligen attackerade en skola i norra Nigeria har släppt 28 skolbarn. 81 barn hålls fortfarande som gisslan, enligt en av förhandlarna.

Omkring 180 elever går på skolan i Kaduna som drivs av en baptistförsamling.

– 28 elever släpptes i morse. Många har flytt tidigare, men 81 är fortfarande gisslan, säger pastor Joseph Hayab.

Myndigheterna i Nigeria lägger skulden för kidnappningarna på vad de kallar "maskerade banditer, ute efter lösesummor". Efter attacken har man stängt skolan, och det är oklart när den öppnar igen.

Masskidnappningar av skolelever är vanliga i Nigeria. Från början låg ofta extremistgrupper bakom, men även andra kriminella grupper har börjat ta skolbarn som gisslan.

Utrikes

Nya oväder: 25 000 blixtar, bortspolade bilar

En förstörd bil och annat bråte på en fotbollsplan i Vaux-sous-Chevremont i Belgien. Bilden togs i lördags, då nytt regn kom trots att uppstädningen efter tidigare översvämningar är långt ifrån klar.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya översvämningar i Nederländerna och Belgien, blixtkaskader i Schweiz – vilt väder fortsätter att ställa till det nere i Europa. Tyskland verkar dock ha klarat sig denna gång.

Belgiska medier publicerar filmer med rasande vattenmassor som på lördagen slet med sig bland annat bilar på gator i provinsen Namur. Även i grannlandet Nederländerna drabbades bland annat Friesland av skyfall och översvämningar.

I Schweiz rapporterar SRF Meteo att det registrerades 25 000 blixtar under bara några timmar på lördagen. Extremvädret fortsätter med skyfall och hagel under söndagen, och vädertjänsten har lagt ut bilder på stora hagel som folk har plockat upp.

Inte återhämtat sig

I Österrike ledde vattenmassor till att flera hus slets sönder, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Tyska meteorologer på vädertjänsten DWD varnade på lördagen också för blixtoväder, men de nya regnen verkar där inte ha fått några större konsekvenser. På söndagen visar DWD:s kartor mest sol i Tyskland.

Samtidigt har delar av de drabbade länderna långt ifrån återhämtat sig efter de sanslösa regnmängder som kom för drygt en vecka sedan, och som krävde hundratals liv och skapade utbredd förödelse i Belgien och västra Tyskland.

Utsläppen eldar på

I många äldre samhällen i Europa ser man detta väder som en skräckinjagande påminnelse om de klimatförändringar som mänsklighetens utsläpp av växthusgaser eldar på.

– När klimatförändringarna fortsätter och extrema händelser ökar i både styrka och frekvens så finns det gränser för hur mycket vi kan skydda oss emot, sade Wim Thiery, klimatforskare vid universitetet VUB i Bryssel, nyligen till nyhetsbyrån Reuters.

– Våra städer har utvecklats över århundraden, i vissa fall sedan romartiden, för klimatförhållanden som är helt annorlunda jämfört med vad vi är på väg in i.

Henrik Samuelsson/TT

Utrikes

Tyfon drar in över östra Kina

Passagerare väntar vid tomma informationstavlor på Pudong-flygplatsen i Shanghai. Alla flygningar ställdes in på stadens två internationella flygplatser på söndagen på grund av tyfonen In-fa.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tyfonen In-fa ryckte upp träd och ledde till vatten upp till knäna i delar av östra Kina. Några större skador har dock inte rapporterats sedan den drog in över fastlandet på söndagen.

Sjöfart samt flyg- och tågtrafik stängdes av längs med delar av den kinesiska östkusten runt hamnstaden Ningbo. Där drog tyfonen in vid lunchtid på söndagen, med vindstyrkor på upp till 38 sekundmeter.

Räddningstjänst rensade undan nedblåsta träd i stadskärnan, samtidigt som invånarna i vissa kvarter vadade fram på översvämmade gator och handlare blockerade sina butiker med sandsäckar för att hålla vattnet borta.

Även i Kinas största stad Shanghai märktes In-fas framfart på söndagen, med stark vind men utan kraftigt regn. Mångmiljonstaden var förberedd på det värsta. Alla flygningar ställdes in på stadens två internationella flygplatser, och aktiviteten i hamnarna i Shanghai och Ningbo - två av världens största - pausades. Tågtrafiken in och ut ur Shanghai är avstängd fram tills klockan 12 på måndag. Attraktioner som Shanghai Disneyland höll också stängt och invånarna uppmanades att hålla sig inomhus.

Minst 63 personer har omkommit efter oväder och översvämningar i Kina de senaste veckorna och över en miljon människor har fått evakueras.

Tyfonen In-fa väntas försvagas men fortsätta blåsa över östra Kina i några dagar, innan den upphör och orsakar kraftigt regn, möjligen över de översvämningsdrabbade områdena.

"Det är nödvändigt att vara mycket vaksam och förebygga katastrofer som kan orsakas av kraftigt regn", sa Kinas meteorologiska myndighet i ett uttalande på söndagen.

Utrikes

Gisslan fritagen i Kongo-Kinshasa

Armén tar hand om lik efter ett angrepp som ADF misstänks för i Oicha i östra Kongo-Kinshasa den 23 juli.
Foto: al-Hadji Kudra Maliro/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kongo-Kinshasas armé ska ha fritagit 150 personer som hållits gisslan av den islamistiska milisgruppen ADF, som anklagas för att ligga bakom tusentals människors död i den östra delen av landet.

De fritagna är kvinnor, åldringar, barn och unga, och ska ha använts som mänskliga sköldar av ADF, enligt en talesperson för armén.

Milisgruppen anklagades i slutet av maj för att ha dödat minst 50 civila och attackerat ett flyktingläger i provinsen Ituri vid gränsen till Uganda, som de kontrollerar.

ADF är förkortning för Allied Defense Forces – gruppen har sina rötter i engelskspråkiga Uganda. Den tros ha kopplingar till IS och ses som den dödligaste av de många väpnade milisgrupperna i det mineralrika östra Kongo.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Brandens aska når Barcelona

Brandkåren befarar att branden ska växa. Arkivbild.
Foto: Alex Zea/Europa Press/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Aska från en stor skogsbrand i Katalonien har nu nått utkanterna av Barcelona, rapporterar tidningen El Periódico.

Branden utbröt i lördags i Conca de Barberà-området, norr om Tarragona och ungefär fem mil väster om femmiljonersstaden Barcelona. Branden är inte under kontroll, och hotar områden på minst 5 000 hektar.

– Vi är oroliga eftersom vi fruktar att den kommer att bli mycket större, säger brandkårschefen Albert Ventosa till tidningen.

Vädret rapporteras vara det sämsta tänkbara för brandbekämpning – varmt, torrt och blåsigt.

Utrikes

Antimygelåklagare flydde för sitt liv

Demonstration i Guatemalas huvudstad på lördagen till stöd för Juan Francisco Sandoval.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Guatemalas högste ansvarige för korruptionsutredningar, Juan Francisco Sandoval, har av rädsla för sitt eget liv flytt landet.
– Jag är bara den senaste i en lång rad åklagare som har drabbats, säger han.

Sandoval fick i fredags sparken från sin tjänst och sade då att han mött hinder i sitt arbete och att landets justitieminister Consuelo Porras förbjudit honom att utreda anklagelser mor president Alejandro Giammattei utan hennes uttryckliga stöd och att hans oberoende därmed hotades.

Sandoval lämnade på lördagen huvudstaden Guatemala City (Ciudad de Guatemala), och begav sig till grannlandet El Salvador.

– Det var för att skydda honom och rädda hans liv, säger människorättsföreträdaren och ombudsmannen Jordan Rodas till nyhetsbyrån Reuters.

Själv höll Sandoval en presskonferens innan han gav sig av och sade då:

– Jag är bara den senaste i en lång rad åklagare som har drabbats av konsekvenserna för att ha försökt komma fram till sanningen och nå rättvisa.

"Blev för effektiv"

Justitiedepartementet uppger å sin sida att Sandoval fick gå efter sitt "konstanta missbruk och frekventa överträdelser av" sina befogenheter, och att han försökt underminera justitieministerns "arbete, integritet och värdighet".

Avskedandet av Sandoval fick hundratals att på lördagskvällen demonstrera utanför presidentpalatset och flera av Guatemalas inflytelserika sammanslutningar av lantbrukare uppmanar sina medlemmar till strejk under måndagen.

Även USA kritiserar beslutet och hyllar Sandoval som en antikorruptionens förkämpe.

"Guatemalas justitieminister sparkade åklagaren Sandoval för att han blev för effektiv i kampen mot organiserad brottslighet och dess kopplingar till politiker", skriver Stephen McFarland, USA:s förre ambassadör i Guatemala, på Twitter.

Lovade kämpa mot korruptionen

Sandovals utredningskommission Feci startades i samarbete med den FN- och Sverigestödda internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (Cicig), vars verksamhet av president Giammattei beskrivits som ett oacceptabelt intrång i Guatemalas suveränitet.

Giammatteis företrädare – korruptionsanklagade Jimmy Morales – kastade ut Cicig ur landet och Giammattei lovade innan han tillträdde i januari 2020 att ta itu med korruptionen i Guatemala.

Martin Yngve/TT

Juan Francisco Sandoval höll en presskonferens innan han lämnade landet.
Juan Francisco Sandoval höll en presskonferens innan han lämnade landet.
Foto: Moises Castillo/AP/TT

Utrikes

Tio döda i busskrasch i Kroatien

Räddningstjänst arbetar på olycksplatsen där en buss körde av vägen nära staden Slavonski Brod i östra Kroatien.
Foto: Luka Safundzic/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst tio människor dödades och dussintalet skadades på söndagen när en buss körde av motorvägen i östra Kroatien, enligt lokal polis.

Bussen färdades mellan Frankfurt i Tyskland och Kosovos huvudstad Pristina. 45 av resenärerna fördes till sjukhus i staden Slavonski Brod, nära olycksplatsen. Åtta av dem ska vara allvarligt skadade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL