Lagfarter SkD

Tomt i Skivarp har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av tomten på Konduktörsvägen 17 i Skivarp är nu klar. Nya ägare blir Patrik och Margarita Magnusson, 33 och 35 år, som köpte fastigheten av Obos Mark AB. Ägarbytet gjordes i juni 2021 och priset blev 3 000 000 kronor. Tomten är 921 kvadratmeter stor.

I somras såldes ett hus på samma gata, på Konduktörsvägen 16. Där blev priset för den 130 kvadratmeter stora villan 1 995 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Räddningsinsats efter drunkningstillbud

Ambulanshelikopter har landat på Bohus-Malmön. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes

En ambulanshelikopter har landat på Bohus-Malmön i Sotenäs kommun efter ett drunkningstillbud.

SOS alarm fick in larmet strax före klockan 13.

Det rör sig om en vuxen person, med oklart skadeläge, som räddats ur vattnet och nu får hjälp av ambulanspersonalen på plats.

Utrikes

Brandens aska når Barcelona

Brandkåren befarar att branden ska växa. Arkivbild.
Foto: Alex Zea/Europa Press/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Aska från en stor skogsbrand i Katalonien har nu nått utkanterna av Barcelona, rapporterar tidningen El Periódico.

Branden utbröt i lördags i Conca de Barberà-området, norr om Tarragona och ungefär fem mil väster om femmiljonersstaden Barcelona. Branden är inte under kontroll, och hotar områden på minst 5 000 hektar.

– Vi är oroliga eftersom vi fruktar att den kommer att bli mycket större, säger brandkårschefen Albert Ventosa till tidningen.

Vädret rapporteras vara det sämsta tänkbara för brandbekämpning – varmt, torrt och blåsigt.

Inrikes

Låt inte värmen komma in

Att hålla värmen ute ur sitt hem när temperaturerna stiger är lättare sagt än gjort om man bor i lägenhet och inte får sätta solavskärmning på utsidan. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Med tropiska nätter och över 30 grader varmt är det inte lätt att hålla värmen från våra hem. Här är tipsen för att behålla svalkan inomhus.

Det är genom fönstren värmen tar sig in. Tricket för att få svalka är att stoppa strålarna redan på utsidan med solavskärmare, till exempel markiser, enligt Jan-Olof Dalenbäck, professor i installationsteknik vid Chalmers tekniska högskola.

Att dra för rullgardinen eller ett tungt draperi på insidan hjälper litegrann, men är inte det bästa sättet. Strålarna som släppts genom rutorna bromsas visserligen, men har då kommit tillräckligt långt för att värma upp väggar och golv.

– Det är nog allmänt att man inte är så kunnig, man är inte van, säger Jan-Olof Dalenbäck om svenskarnas hantering av värme.

Genom att göra rätt saker kan man få bättre kontroll på temperaturen i sitt hem. Men förutsättningarna spelar stor roll.

Opraktisk arkitektur

Hus av betong värms upp långsammare än hus av trä. Moderna så kallade passivhus med tjocka välisolerade väggar och djupt sittande fönster som solen inte når lika lätt håller emot värmen bättre än hus med tunna träväggar och stora fönster.

Eget hus eller lägenhet ger förstås också helt olika förutsättningar. Att stoppa solstrålarna redan på utsidan med markiser – eller fönsterluckor som omkring Medelhavet – är svårt om man bor i lägenhet. Enligt Jan Dalenbäck skulle få stadsarkitekter tillåta sådana i tätbebyggda områden.

Idéerna för hur hus ska byggas utvecklas över tid och dagens arkitektur är inte alltid lämplig för att skapa en behaglig inomhustemperatur vid värmeböljor. Det blev tydligt under värmeböljan 2018.

– 2018 när det var varmt i Stockholm var det stora problem i Hammarby Sjöstad där de har väldigt mycket glas och inte får ha utvändiga avskärmningar, säger Jan Dalenbäck.

Bortskämda med AC

Samtidigt var sommaren 2018 – extremvarm ut ett svenskt perspektiv – inte varmare än vanlig sommar i Wien, enligt Chalmersprofessorn. Men till skillnad från här, är de vana vid temperaturer på den nivån. Husen är ofta byggda i kalksten eller betong försedda med fönsterluckor.

En annan byggnadsteknisk förändring är att vissa lägenheter i dag bara har fönster i en riktning. Då kan man inte skapa tvärdrag sena kvällar när solen gått ned och blåsa ut varm luft innan sänggång.

Å andra sidan finns i dag ny teknik som glasrutor med en beläggning som håller emot solstrålar på sommaren och behåller värmen inne på vintern.

Lyckas man inte hålla värmen ute finns alternativet kylanläggning, AC. Ur energisynpunkt är det inte sämre att kyla ned sitt hem än att värma upp det. Skillnaden är att vi tidigare varken använt uppvärmning eller kylning på sommaren. Börjar vi göra det ökar energiförbrukningen.

Men behövs det? Jan Dalenbäck tycker inte det.

Ofarligt för friska

– Går vi tillbaka 20 år i tiden så köpte du inte en bil med AC. Nu kan du inte köpa en bil utan AC, trots att det inte är mycket varmare nu. Vi är ganska bortskämda. Det kommer säkert bli så i många flerbostadshus även om det inte behövs, men man skulle kunna jobba mer med solavskärmning, säger han.

Som samhälle är Sverige förberett för värme till viss del. Kontorslokaler och varuhus har haft solavskärmning och kylanläggningar länge.

Äldreboenden där de som mår sämst av värmen bor har det i vissa fall. Äldre byggnader saknar ofta kylanläggningar, trots att de som bor där hör till dem som behöver svalka som mest.

Skillnad är det med alla oss andra.

– Vanliga friska människor har egentligen inga problem med värmen, förutom att man tycker att det är för varmt, säger Jan Dalenbäck.

Helena Björk/TT

FAKTA

Håll hemmet kallt

Håll solen på utsidan med hjälp av markiser eller fönsterluckor. Har huset takutsprång skyddar det fönstren från sol.

Bor du i lägenhet är persienner mellan fönstren bättre än om de sitter på insidan eftersom värmen då hålls ett steg längre ifrån inomhusmiljön.

Gardiner på insidan hjälper till viss del om du inte kan avskärma på utsidan.

Fönstren på en inglasad balkong kan skärmas av för att hindra solen från att nå in i lägenheten.

Vädra när temperaturen sjunkit och skapa tvärdrag genom att öppna åt två håll.

Källa: Jan Dalenbäck, professor i installationsteknik, Chalmers tekniska högskola

Utrikes

Antimygelåklagare flydde för sitt liv

Demonstration i Guatemalas huvudstad på lördagen till stöd för Juan Francisco Sandoval.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Guatemalas högste ansvarige för korruptionsutredningar, Juan Francisco Sandoval, har av rädsla för sitt eget liv flytt landet.
– Jag är bara den senaste i en lång rad åklagare som har drabbats, säger han.

Sandoval fick i fredags sparken från sin tjänst och sade då att han mött hinder i sitt arbete och att landets justitieminister Consuelo Porras förbjudit honom att utreda anklagelser mor president Alejandro Giammattei utan hennes uttryckliga stöd och att hans oberoende därmed hotades.

Sandoval lämnade på lördagen huvudstaden Guatemala City (Ciudad de Guatemala), och begav sig till grannlandet El Salvador.

– Det var för att skydda honom och rädda hans liv, säger människorättsföreträdaren och ombudsmannen Jordan Rodas till nyhetsbyrån Reuters.

Själv höll Sandoval en presskonferens innan han gav sig av och sade då:

– Jag är bara den senaste i en lång rad åklagare som har drabbats av konsekvenserna för att ha försökt komma fram till sanningen och nå rättvisa.

"Blev för effektiv"

Justitiedepartementet uppger å sin sida att Sandoval fick gå efter sitt "konstanta missbruk och frekventa överträdelser av" sina befogenheter, och att han försökt underminera justitieministerns "arbete, integritet och värdighet".

Avskedandet av Sandoval fick hundratals att på lördagskvällen demonstrera utanför presidentpalatset och flera av Guatemalas inflytelserika sammanslutningar av lantbrukare uppmanar sina medlemmar till strejk under måndagen.

Även USA kritiserar beslutet och hyllar Sandoval som en antikorruptionens förkämpe.

"Guatemalas justitieminister sparkade åklagaren Sandoval för att han blev för effektiv i kampen mot organiserad brottslighet och dess kopplingar till politiker", skriver Stephen McFarland, USA:s förre ambassadör i Guatemala, på Twitter.

Lovade kämpa mot korruptionen

Sandovals utredningskommission Feci startades i samarbete med den FN- och Sverigestödda internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (Cicig), vars verksamhet av president Giammattei beskrivits som ett oacceptabelt intrång i Guatemalas suveränitet.

Giammatteis företrädare – korruptionsanklagade Jimmy Morales – kastade ut Cicig ur landet och Giammattei lovade innan han tillträdde i januari 2020 att ta itu med korruptionen i Guatemala.

Martin Yngve/TT

Juan Francisco Sandoval höll en presskonferens innan han lämnade landet.
Juan Francisco Sandoval höll en presskonferens innan han lämnade landet.
Foto: Moises Castillo/AP/TT

Höör

Brand i container vid Enebackeskolan

Höör
Höör

Sent på söndagsnatten larmades polis och räddningstjänst om en brand i en container på Enebackeskolan i Höör.

Larmet inkom 02.48. Enligt polisen ska inga personer ha kommit till skada vid händelsen och branden ska inte ha utgjort någon spridningsrisk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Opinion

Skall vi bygga hus av lego

Opinion
Opinion

På kort tid har det kommit två beslut som kan få förödande konsekvenser för det svenska näringslivet och därmed sysselsättningen och välfärden. Det ena är EU-kommissionens förslag till strategi för skogsbruket. Kommissionen har utformat en strategi som inte beaktar olika EU-länders helt skilda förutsättningar för att bedriva ett hållbart skogsbruk. För svensk del innebär det att kalhyggen ska undvikas, tunga maskiner i skogsbruket ska helst inte användas och intensiv avverkning inte ske under fåglars häckningsperiod. Dessutom skall svenskt skogsbruk fungera som en kolsänka - binda utsläpp av koldioxid - från andra länders utsläpp. Effekterna blir dramatiskt negativa för en av vårt lands ekonomiskt viktigaste näringar.

Det andra förödande beskedet har vi i Sverige helt på egen hand åstadkommit. Mark- och miljööverdomstolen underkänner den miljökonsekvensplan som Cementa tagit fram för ökad kalkstensbrytning på Gotland. Det innebär att i höst så riskerar en stor del av cementproduktionen i vårt land att falla bort. Det slår under benen på byggandet av villor, flerfamiljshus och lokaler, byggandet av broar och tunnlar och begränsar möjligheten till malmbrytning i de norrländska gruvfälten eftersom gångarna säkras med betong. Det sista stryper materialförsörjningen till svensk verkstadsindustri.

Redan i sommar har det rått virkesbrist och stigande priser på träbyggmaterial. Om vi dessutom inte kan bygga hus med cement så kan vi aldrig bygga bort bostadsbristen. För vad är alternativet, skall vi bo i hus av lego?

OS i Tokyo 2021

Hansson vidare till semi efter svenskt rekord

Sophie Hansson imponerade i försöken på 100 meter bröstsim.
Foto: Petr David Josek
Sport
OS i Tokyo

Sophie Hansson är vidare till semifinal på 100 meter bröstsim vid OS i Tokyo. Och det med besked. Hansson simmade in på 1.05,66 – nytt svenskt rekord på distansen och fjärde bästa tid i försöken. Däremot är Emelie Fast, som simmade i samma försöksheat som Hansson, utslagen.

Även Michelle Coleman simmat färdigt i ryggsimmet. Coleman var bra med efter 50 meter. Men efter den fulla distansen, 100 meter ryggsim, var svenskan sist i sitt försöksheat i OS-simningen. Tiden 1.00,54, var 2,58 bakom amerikanskan Regan Smith som vann heatet. Därmed är svenskan utslagen på distansen.

Även Robin Hansson har simmat färdigt på 200 meter fritt. Han hade behövt sätta personligt rekord för att nå en plats bland de 16 som får simma semifinal, men svensken simmade in på 21:a bästa tiden i försöken.

Marie Carlsson/TT

Utrikes

Ovaccinerade tyskar kan portas från evenemang

Tysklands förbundskansler Angela Merkels stabschef Helge Braun (till höger) varnar för tuffare tag mot ovaccinerade.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tyskar som inte har vaccinerat sig mot covid-19 kan stå inför nya begränsningar om smittotalen fortsätter att stiga.

Om siffrorna går åt fel håll kan Tyskland hamna i ett läge där "vaccinerade personer definitivt kommer ha mer frihet än ovaccinerade", säger förbundskansler Angela Merkels stabschef Helge Braun till tidningen Bild am Sonntag.

I nuläget kan alla tyskar besöka restauranger, biografer och idrottsanläggningar förutsatt att de är fullt vaccinerade eller kan visa upp ett färskt negativt covidtest.

Men om smittokurvan fortsätter uppåt kan det vara slut med den saken för de ovaccinerade.

– Det kan betyda att det inte längre kommer vara möjligt för ovaccinerade personer, även om de har testat sig, att besöka platser som restauranger, biografer och arenor, säger Braun.

Angela Merkel har bedyrat att Tyskland, till skillnad från bland andra Frankrike, inte kommer att göra det obligatoriskt för delar av befolkningen att vaccinera sig.

Smittotalen i Tyskland har varit låga hittills i sommar jämfört med många av landets europeiska grannar, men har stigit de senaste två veckorna på grund av den smittsamma deltavarianten. 60,8 procent av tyskarna har fått minst en vaccinspruta, medan 49,1 procent är fullvaccinerade.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL