feature

Fortsatt mansdominerat vid grillen

Männen grillar oftare – men både män och kvinnor förbereder grillmiddagen.
Foto: Shutterstock
feature
Mat
feature
PREMIUM

Hur tydliga är könsrollerna vid grillen – egentligen? En Sifo-undersökning med 1 399 respondenter, beställd av matkasseföretaget Hellofresh, indikerar att de fortfarande är påtagliga. Sju av tio män svarar att det är de själva som sköter grillen hemma, bland kvinnorna är det bara två av tio. Däremot är förberedelsearbetet mer jämnt fördelat. Hälften av kvinnorna anger att det är de som handlar och ungefär lika många att de gör i ordning maten för grillning. Motsvarande andel bland männen är 60, respektive 53 procent. (TT)

Författaren Camilla Läckberg svarar, i kocken Markus Aujalays Youtube-serie "Markus bjuder in", på frågan om hur ofta mat och matlagning förekommer i hennes böcker. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

HELG

Nu kan man även dricka potatis

Eva Tornberg har tidigare sex patent men aldrig har hon upplevt en sådan försäljningssuccé som med mjölken på torkad potatis.
Foto: Claes Hall
Lund
Skåne
feature
LUND I dag finns många olika ersättningar för mjölk, gjorda av till exempel soja, mandel och havre. I år har ännu en ”mjölkdryck” sett dagens ljus – framtagen av professor Eva Tornberg och gjord av potatis. Nu säljer företaget Veg of Lund drycken DUG både i Sverige och utomlands.

Vi träffar vd för företaget Cecilia Lindwall och professor Eva Tornberg på Kemicentrum i Lund. Där har Eva tillbringat många år åt livsmedelsforskning sedan hon 1978 doktorerade på emulsioner. Den samlade kunskapen har hon nu alltså använt till drycken som är gjord av endast potatis, vatten, rapsolja och några andra ingredienser som till exempel ärtprotein.

En potatisbaserad smoothie kommer också ut på marknaden så småningom.
Foto: Claes Hall
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Vänerlöjrom ursprungsskyddas av EU

Vänerlöjrom blir den fjärde svenska produkten i ordningen som får skyddad ursprungsbeteckning.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature
PREMIUM

Ännu en svensk produkt har fått skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Beslutet att ge Vänerlöjrom registreringen togs av EU-kommissionen efter att producentorganisationen ansökte om det, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Ursprungsskyddet garanterar att produktionen, bearbetningen och beredningen av produkten sker inom ett avgränsat område. Fisket av siklöja i Vänern pågår mellan den 17 oktober och den 17 december varje år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Älskade pastaklassiker

Slå till med italiensk pastaklassiker i kväll. Enkla ingredienser ger mycket smak.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
feature Vad vore livet utan pasta? Torftigt, trist och tomt. Så varför inte satsa på en italiensk klassiker i kväll?
PREMIUM

Det finns en anledning till att italienska pastaklassiker bevaras från generation till generation. De är helt enkelt fulländade. Det finns inga behov av att ändra på det som redan smakar som det ska.

Däremot är åsikterna om vad som är ”rätt” ungefär lika många som det finns italienare. Det är som med vår julmat. Rätterna är heliga, alla gör på sitt sätt och de regionala skillnaderna är stora. I södern gör man si, i norr så.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Resor

I Limfjorden på jakt efter havets guld

Under den tre timmar långa ostronsafarin á 299 danska kronor får deltagarna låna rätt utrustning och guidas sedan ut på en av Limfjordens många rika ostronbankar.
Foto: Johan Öberg
Resor
feature
Resor Danska Limfjorden är ett av Europas bästa vatten för ostron och andra skaldjur. Vi for på safari med smaklig avslutning.
PREMIUM

Så snart Limfjordens niogradiga vatten når ovan stövelkanten pressas luften ur vadarbyxorna. Det stramar kallt mot benen. Jag fortsätter ändå med min metallhåv och min hink och snart har jag vatten upp till grenen. Det faller ett tätt, fint duggregn.

Vår guide Peter Østergaard – som har hunnit ännu längre ut – har inte ens vatten över stövlarna – på håll ser det lite ut som om han likt Jesus går på den grå vattenytan långt ute i viken. Så jag fortsätter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Lanthandeln är deras eget museum

I Wallåkra Lanthandelsmuseum finns varor från 1800-talet och fram till 60-talet.
Foto: Claes Hall
Skåne
feature
VALLÅKRA I Vallåkra finns en gammeldags lanthandel, fast inte en ”riktig” utan en kärleksfullt ihopsamlad. Det är Stefan och Lena Ottosson som gemensamt byggt upp ett alldeles eget lanthandelsmuseum.

Redan på gårdstunet förstår man varthän det barkar. En budcykel, en veteranbil och vackra skyltar skvallrar om att här finns det samlare. Och det gör det sannerligen. Stefan Ottosson är en av de mer inbitna.

– Det är min pappas fel, skrattar Stefan. Han var samlare och körde runt på auktioner och loppisar och jag följde med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Nyheter

Så många recensioner på Tripadvisor är falska

Nyheter
feature
Nyheter En miljon recensioner på Tripadvisor är falska, uppger företaget efter att ha granskat fusket på sin egen sajt, rapporterar tidningen Vagabond.
PREMIUM

Tanken med Tripadvisor är att kunder ska kunna jämföra priser och göra bokningar, men kanske framför allt – dela med sig av och läsa omdömen om olika upplevelser. Det finns företag som har specialiserat sig på att sälja falska omdömen till hotell, kaféer, restauranger och andra utflyktsmål, skriver tidningen. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Fullvuxen Golf med nya Alltrack-kläder

Med en markfrigång på måttliga 17 centimeter är Golf Alltrack ingen utpräglad bil för färd utanför allmän väg. Men där får man ju enligt terrängkörningslagen ändå inte köra.
Foto: Anders Wiklund/TT
feature
feature När Volkswagen för snart tio år sedan lanserade fyrhjulsdrivna Passat Alltrack blev den en succé. Nu kommer även nya Golf i Alltrack-mundering. Hade inte Passat successivt svällt med åren så hade lillebror nu vuxit ifatt.
PREMIUM

Alltrack är alltså den senaste varianten i den åttonde generationen av VW:s snart 50-åriga Golf-familj. Modellen har fyrhjulsdrivning och förhöjd markfrigång, dessutom en del speciella offroad-detaljer. En bred ”underläpp” med dimljus fram och de obligatoriska plastskärmarna i svart gör det synligt att man köpt en lite tuffare version av klassikern.

VW Golf har blivit större vid varje generationsväxling och kombimodellen är nu nästan lika stor som storebror Passat var 2012, då den debuterade i Alltrack-utförande. Med bakre ryggstöden uppfällda rymmer Golf Alltrack till och med lite mer bagage än dåtidens Passat med samma stolspositioner gjorde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Många nöjda med nya matvanor

Fyra av tio svarar att de äter mer varierad kost nu än för tio år sedan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
feature
feature
PREMIUM

Mycket hinner hända på tio år – även i kylskåpet. Nio av tio upplever sig ha andra matvanor nu jämfört med för tio år sedan och nästan 80 procent av dessa tycker att förändringen är positiv. Det visar en undersökning av Censuswide beställd av matkasseföretaget Hellofresh, i vilken 511 personer från Sverige deltog. Fyra av tio äter mer varierad kost och lika stor andel lagar mer mat hemma. Över en tredjedel svarar också att de äter ute i mindre utsträckning. (TT)

Kocken Sayan Isakssons bästa husmorstips är att hålla rent i köket, berättar han för SvD Mat & Resor. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL