Skåne

Tjörnarpsborna minns byns ödmjuka stjärna

Under hela barndomen var Eric Samuelson kamrat med Peps Persson i Tjörnarp, där de båda växte upp. Att hans forna vän gått bort känns vemodigt. – Det är en del av ens barndom som är försvunnen nu,
Foto: PRIVAT
Skåne
Höör
TJÖRNARP Tillsammans med kompisar från byn startade Peps Persson sitt allra första band. Budet om hans död väckte många känslor bland gamla Tjörnarpsbor. – Det är en del av ens barndom som är försvunnen nu, säger barndomsvännen Eric Samuelson.

I slutet av 90-talet hölls en fest i Tjörnarp som många aldrig glömmer. Året var 1997 och det hade ordnats en hemvändardag för alla som lämnat byn.

En scen hade ställts i ordning på festplatsen på Röda Torg. På scenen stod en av de mer berömda hemvändarna redo med sitt band.Tjörnarpssonen Peps Persson var tillbaka i sin gamla hemby och gjorde sig redo för att sätta hela byn i gungning.

”Var speciell”

Minnet av den dagen återvände för Tjörnarpsbon Bertil Jönsson, efter att han under söndagen nåtts av budet att Peps Persson lämnat jordelivet.

– Han var där med hela sin orkester. Det var massor av folk som kommit för att lyssna. Han hade blivit så populär. Peps var väldigt trevlig. Han var speciell och hade sin egen stil. Jag minns att en av hans gamla lärare samlat hans gamla skolkamrater för att han skulle få träffa dem.

En av de gamla skolkamraterna som var på plats den dagen var Eric Samuelson, 74. Han och Peps var kamrater och bodde grannar under hela barndomen.

– Det var tråkigt att höra att han inte finns mer. Men jag vet ju att han varit sjuk.

Eric Samuelson har kvar ett klassfoto från tiden när han och Peps Persson gick i skolan tillsammans i Tjörnarp. Bilden är tagen 1954. Peps Persson är pojken i svart tröja på den övre raden, på andra plats från höger.
Foto: PRIVAt

”Välartad”

Somliga minns kanske Peps Perssons drogliberala inställning och att han berättat öppet om att han själv rökt cannabis. Men barndomsvännen Eric Samuelson minns en helt annan Peps från skoltiden på 50-talet.

– Som barn var han väldigt välartad och välklippt. Det var nog ingen som kunde föreställa sig att det skulle bli som det blev. När det gäller tjejer var han väl lika blyg som alla vi andra var på den tiden. Bland kamraterna var han en person som samlade alla. I de tidiga skolåren satte han ihop små orkestrar där vi spelade på låtsasinstrument. Sedan utvecklades det till något professionellt och han blev ju duktig på att arrangera andras musik.

Vass på engelska

Eric Samuelson minns att kompisen Peps stack ut i skolan när det gällde ett ämne.

– Han hade bra betyg men speciellt i engelska. Han lärde sig engelska genom att lyssna på den tidens musik - rock'n'roll. Hans pappa var ju radiotekniker och hade utrustning som vi tyckte var spännande.

Budet om att Peps Persson lämnat livet väckte vemod bland alla som kände honom från uppväxttiden i Tjörnarp.
Foto: Maja Suslin / TT

Kräftorna i Tjörnarpssjön

När radion under måndagen spelade minneslåtar av Peps Persson så önskade Eric Samuelson att radion hade spelat en låt som känns lite extra speciell. Det är låten ”Sicket elände”, där Tjörnarp och kräftorna i Tjörnarpssjön nämns.

Låten inleds med raderna: ”I Tjörnarps sjön har kräfsen dött. Sicket elände. Man blir ju både förbannad och trött. Aah, sicket elände”.

För Eric Samuelson föder den låten många minnesbilder av tiden tillsammans med Peps hemma i byn.

– Under realskolan hade vi kompisar en speciell klubb, där Peps också var med. Det gick ut på att vi skulle utforska Tjörnapssjön på alla möjliga sätt. Vi dök i vattnet och mätte sjöns djup på olika ställen.

Alltid artig

Efter ungdomsåren upphörde kontakten mellan de gamla vännerna.

– Vi sågs i Lund någon gång i slutet av 60-talet. Men vi levde så olika liv. Men jag minns att Peps alltid var min mors favorit bland mina kompisar. För när han ibland kom till byn för att träffa sina föräldrar så sa han alltid ett så artigt ”god dag” till min mor. När vi blev äldre hörde man ibland musiken dundra igång i Peps föräldrars garage. Då visste man att han var hemma igen. Men då hade han redan seglat iväg i livet.

Eric Samuelson bor numera vid Skånes södra kustremsa. Men han har kvar sina morföräldrars hus i Tjörnarp och minnena av byn lever kvar i honom. Att Peps Persson nu bara finns i minnet gör Eric Samuelson berörd.

– Det är en del av ens barndom som är försvunnen nu. Vi gjorde så mycket tillsammans. Det var en bra barndom vi hade tillsammans. Man blir lite rörd.

Första bandet

När Peps Persson efter barndomsåren bytte låtsasinstrumenten mot riktiga instrument fanns en annan Tjörnarpsbo vid hans sida. Christer Svensson, numera Laholmsbo, växte upp med Peps i byn. När de sedan började tågpendla till gymnasiet i Hässleholm bildade de det som skulle bli Peps Perssons första band, Pop Penders. Året var 1962.

– Vi var fyra stycken i bandet. Eftersom Peps var så duktig på gitarr så fick jag spela bas. Som musiker var Peps helt unik, precis som alla säger. Vi började få spelningar direkt och spelade mycket på skoldanser. Vi var ett dansband helt enkelt. Det var inte tal om någon reggae då. Vi la så mycket tid på musiken att det gick ut över skolan.

Tillsamamns med kamrater från Tjörnarp startade Peps Persson sitt allra första band - Pop Penders. Christer Svensson har sparat ett tidningsurklipp med en bild på bandet. Peps Persson står längst till höger på bilden.
Foto: PRIVAT

Christer Svensson minns att hans föräldrar satte ner foten, så att han skulle hamna tillbaka på spåret med skolgången.

– Vi andra fortsatte inte med musiken sedan. Vi var aldrig så dedikerade som Peps och hade väl inte den talangen. Musiken överskuggade allting för honom. Men Peps var alltid väldigt ödmjuk. Han var ganska tillbakadragen och bröstade aldrig upp sig när det sedan började gå väldigt bra.

”Blev rörd”

Christer Svensson minns också den där hemvändardagen i Tjörnarp på 90-talet.

– Efter 1966 så hade vi inte så mycket kontakt mer. Våra karriärer gick åt lite olika håll kan man säga. Men det var väldigt roligt att träffa honom på den där hemvändardagen och alla vi som spelat i hans första band var där. Peps spelade ju med sitt eget band. Jag minns att vi andra ångrade att vi inte tagit med några egna instrument, så att vi fått spela åtminstone en låt med honom.

Dödsbudet kom inte som någon överraskning för Christer Svensson.

– Det var inte oväntat. Jag visste att han var sjuk. Jag skrev till honom i början av året. Sedan skickade han mig biografin om honom - ”Spela för livet”. Han hade skrivit en hälsning till mig i boken. ”Till min första spelarkompis” hade han skrivit. Då blev jag oerhört glad och rörd.

Kultur och nöje

Pionjären Peps Persson är död

Peps Persson avled på söndagsmorgonen. Arkivbild.
Foto: Ola Torkelsson
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Artisten Per Peps Persson har avlidit, 74 år gammal.
– Det finns inga kopior av honom, säger musikförläggaren Dag Häggqvist som jobbade med Persson i flera decennier.
PREMIUM

Peps Persson räknas till en av pionjärerna för svensk blues och reggae. Skivan "Peps Blodsband", som kom 1974, var nydanande med fyndiga svenska texter, sjungna på skånska. Året därpå kom ”Hög standard", där titelnumret är en av hans mest kända låtar.

– Han dog tidigt i morse. Han har varit i relativt dålig kondition, men har varit hemma, säger Dag Häggqvist, som i årtionden jobbade med Persson genom skivbolagen Sonet och Gazell.

– Jag kommer att minnas honom som en otroligt kreativ person. Han har mer än några andra i svensk populärmusik skapat en egen stil och profil. Han har varit ganska banbrytande på det sättet. Dessutom varit fantastiskt bra att jobba med, vilket bevisas av det faktum att vi haft förbindelse hela livet, säger Häggqvist.

"Otroligt självkritisk"

TT: Det känns som att han både hade en central roll i populärkulturen men också var en outsider som gick sin egen väg.

– Absolut. Han var otroligt självkritisk och ställde stora krav på att vara personlig i sitt uttryckssätt. Genom skånska språket och hans musikaliska ådra lyckades han verkligen åstadkomma det också. Det är en ganska unikt svensk musikkarriär. Det finns inga kopior av honom, säger Häggqvist.

En man som antagligen inte hade några fiender. Så beskrivs han av Göran Holmquist, musikjournalist vars bok om Peps Persson kom ut i december.

– Han har färgat väldigt många artister, framför allt i Skåne. Han är en av dem som gjorde att det blev accepterat att sjunga på sin egen dialekt. Han bidrog till att frigöra det svenska språket och visade andra artister att man kan säga väldigt mycket med ett enkelt språk, utan att krångla till det, säger han.

Folklig och kompromisslös

Peps Persson var inte särskilt social, han ville helst vara för sig själv, enligt Holmquist.

– Men har var otroligt folklig. Han var sig själv, kompromisslöst. Ändå blev hans musik synonym med Sverige, barn sjöng "Oh boy" på skolavslutningar och hans över tio år gamla framträdanden söks fortfarande upp på internet.

– Han var ett slags gubben Pettsson i det svenska musiklivet, som påtade i den här bördiga myllan av ord, toner, rytmer och melodier, säger Göran Holmquist.

Stor integritet

– Det här är uppriktigt sagt: jag beundrar Peps som musiker, låtskrivare och människa.

Det säger blueslegendaren Per "Slim" Notini som vill understryka att Peps Persson var musiker i första hand.

– Han älskade att skapa musik och gjorde det inte för att visa sig som en duktig artist, säger han.

Notini minns en spelning i Stockholm, då han skulle presentera Peps Persson på scenen.

– Jag höjde på rösten, lite som för att visa att "här kommer den store Peps". Men det gillade han inte. Han hade stor integritet och var känslig, nästan tillbakadragen, säger Per Notini.

En institution

Den erfarne gitarristen Lasse Wellander, som har jobbat med alla från Lill-Babs till Abba, träffade Peps för första gången 1968.

Redan då var Peps band Blues Quality idoler.

En dag när Wellander var på väg till en jamsession på klubben Power House i Örebro stannade en bil till. Peps lutade sig ut genom rutan och frågade på sin omisskännliga skånska om vägen till klubben. Inom kort var den blott 16-årige Wellander bandets nya gitarrist.

– Han har alltid varit fruktansvärt trevlig, ett nöje att jobba med på alla sätt, säger Wellander.

Trots att bandet splittrades bara några år senare höll de kontakten genom åren.

– Jag känner saknad och tomhet. Han har alltid funnits där. Han var en institution.

100 procent musik

Artisten Jason "Timbuktu" Diakité har gjort musik ihop med Peps och spelat tillsammans med honom flera gånger.

– Sverige har förlorat en av sina största textförfattare i modern tid, säger Diakité till TT när han nås av nyheten.

Han beskriver sin gamla kollega som en väldigt kunnig person, inte minst som textförfattare men också rent tekniskt.

– Han hade superbra koll på hur man mixade musik och hur man byggde mikrofoner. Han var 100 procent musik.

Som person var han lugn och snäll med ett konstant leende på läpparna, tillägger han.

– Jag kommer att spela hans musik högt. Det är så jag bäst kan minnas honom, säger Diakité.

En man som antagligen inte hade några fiender, beskrivs Peps Persson av musikjournalisten och författaren Göran Holmquist. Arkivbild.
En man som antagligen inte hade några fiender, beskrivs Peps Persson av musikjournalisten och författaren Göran Holmquist. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin / TT

FAKTA

Fakta: Peps Persson

Per Peps Persson föddes den 20 december i Helsingborg 1946, men växte upp i Tjönarp.

Han var aktiv i svensk musik sedan 1960-talet och var mest känd för att skriva blues- och reggaemusik på svenska.

Peps Blodsband hette ett av hans mest framgångsrika band, låten "Falsk matematik" från bluesalbumet Blodsband (1973) låg på Svensktoppen i 15 veckor. Därefter spelade Peps Persson nästan uteslutande reggae och ska.

Han låg bakom klassiker som låtarna "Oh boy" och "Hög standard".

2015 valdes Peps Persson in i Swedish Music Hall of Fame.

Peps Persson avled den 27 juni 2021.

Källa: SVT

Skåne

En stor skånsk spelman har lämnat oss

Nog skulle han ha fått glädja oss lite till. Sådana som han behövs ju! Nu mer än nånsin, skriver tidningens jazzrecensent Jan Olsson
Foto: Jan Olsson
Skåne
Minneskrönika Jan Olsson om Peps Perssons bortgång.

Det känns märkligt: Peps Persson är död. Nyheten kom alldeles oväntat. Men döden kommer förstås nästan alltid oväntat.

Peps gamle vän, förläggaren och grammofonbolagsdirektören Dag Häggqvist hade fått det synnerligen trista uppdraget att förmedla nyheten om Peps bortgång. Han berättade i ett pressmeddelande att Peps visserligen hade varit sjuk ett tag. Men ändå, nog skulle han ha fått glädja oss lite till. Sådana som han behövs ju! Nu mer än nånsin.

Förmodligen har de flesta av oss en alldeles egen bild av den snälle och försynte Peps. Eller Per Åke Tommy som han var döpt till. Men gemensamt har vi säkert alla att vi har trallat med i hans härligt svängiga och allsångsvänliga ”Oh Boy!”. ”Oh boy! Vilket vackert väder, solen skiner idag”. Och så lite längre fram i texten: ”Ja, tänk ändå att man kan bli så glad av markens blommor och av gröna blad. Och barnet i en kommer hem igen till glömda drömmar och till sommaren”. Ja, den låten förföljde den gode Peps och kommer alltid att vara förknippad med honom. Första gången vi hörde den var förresten på en LP som kom 1992. Den hette visst ”Spelar för livet”.

Peps föddes i Helsingborg strax före jul 1946, men han växte upp i Tjörnarp. Redan som mycket ung blev han bluesfrälst tack vare legendariske Olle Helanders radioserie ”I bluesens kvarter”. Det resulterade i att han, i Hässleholm, startade gruppen Downbeat Crowd. För att hans framtoning skulle bli lite extra bluesig började han också kalla sig Linkin´ Louisiana Peps. Det överensstämde lite bättre än Per Åke Persson med hans musikaliska budskap. I slutet av 60-talet lierade han sig så med Örebro-bandet Blues Quality, sedemera Linkin´ Louisiana Peps & Blues Quality med vilket han spelade in albumet ”Sweet Mary Jane”. I det bandet ingick förresten Peps mångårige vän och spelkamrat, trumslagaren Bosse Skoglund, som gick ur tiden för drygt två månader sedan.

Peps Persson växte upp i Tjörnarp.
Foto: Jan Olsson

Peps Bluesband, som så småningom döptes om till Peps Blodsband såg dagens ljus i början av 70-talet. Anledningen till namnbytet var att det började bli mer reggae än blues på repertoaren. Men det var precis likadant med reggaen som med bluesen: den blev alldeles väldigt Perssonsk. Detta tack vare att Peps alltid sjöng på ädlaste skånska och att hans texter var hans alldeles egna. Personliga, egensinniga, ofta poetiska och nästan alltid med ett budskap av något slag. Inte sällan ett politiskt sådant i vid bemärkelse. Humor och glimten i örat var också väsentliga beståndsdelar. Och så sjöng han ju, som sagt, på skånska!

Det finns naturligtvis många sätt att beskriva Peps Persson på. Personligen tycker jag att Grammis-juryn lyckades alleles utomordentligt, när de 1992 gav honom sitt specialpris: ”En spelman med bägge fötterna djupt i den skånska myllan som spelat världens musik långt innan ”världsmusik” fanns”. Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Timbuktu, Owe Thörnqvist, Wilmer X och Nisse Hellberg, alla gamla spelkamrater till Peps, kan säkert säga det lika bra – men kanske helt annorlunda.

Peps Persson avled i sitt hem i Vittsjö igår morse, söndag den 27 juni. Han blev 74 år gammal.

Jan Olsson

Skåne

De vann Skånska Gastronomipriset

Vinnarna av Årets Skånska Krog var Vollmers i Malmö.
Foto: Pierre Orsander
Skåne
Skåne På lördagskvällen webbsändes Skånska Gastronomipriset från Malmö rådhus. Bland vinnarna kunde man hitta både förra årets julvärd, Tareq Taylor men även Malmökrogen Vollmers.

– 2021 blev på många sätt ännu tuffare än vi kunnat förutspå. Samtidigt är det en imponerande mångfald och kvalitet som fortsätter att utmärka vår skånska gastronomi och krogliv, säger Thomas Kuuttanen, ordförande i juryn för Skånska Gastronomipriset, i ett pressmeddelande.

Skånska Gastronomipriset grundades 2014 och delas ut till de som har utfört särskilt utmärkta insatser för mat- och dryckeskulturen i Skåne. Tina Nordström var årets värd för prisutdelningen men även Anneli Hulthén, Skånes landshövding, var med när vinnarna hyllades.

Tareq Taylor tilldelades pris för årets skånska stjärna där juryns motivering bland annat var:

”För en oemotståndlig förmåga att bjuda på fantastisk matkonst och sig själv i samma recept. Få svenska tv-stjärnor kommer i närheten av en lika självklart lysande karisma. Från våra ”himmakök” till hela Sveriges julvärd utan att ett ögonblick förlora fotfästet i den skånska myllan.”

Tareq Taylor tog emot priset för Årets Skånska Stjärna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Tareq Taylor har tidigare suttit i juryn men efter att ha blivit nominerad till Årets Skånska Stjärna och även Årets Skånska Krog fick han avstå detta året.

– Det är en stor ära att få ta emot priset som årets skånska stjärna. Men framför allt så är det roligt att det Skånska Gastronomipriset så självklart lyfter fram skånska eldsjälar som dagligen arbetar för den skånska gastronomin i Sverige, säger Tareq Taylor, i ett pressmeddelande.

Malmökrogen Vollmers fick ta emot pris för Årets Skånska Krog.

– Att föräras det skånska matlandskapets främsta utmärkelse för fjärde gången är en inte bara stor fjäder i hatten. Det är en bekräftelse på att det går att hålla fast vid höga ambitioner även i tider av nedstängningar och restriktioner, säger Mats Vollmer.

FAKTA

Vinnarna av Skånska Gastronomipriset 2021

Årets Skånska Krog: Vollmers, Malmö

Årets Skånska Stjärna: Tareq Taylor

Årets Skånska Hederspris: Carl Sonesson, Staffanstorp

Årets Skånska Värdskap: Smörtaxen, Landskrona

Årets Skånska Spritpris: Henric Molin, Ven

Årets Skånska Vinpris: Skepparps Vingård, Kivik

Årets skånska Mångfaldspris: Vindstilla Cafe & Mötesplats, Malmö

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris: Gårdsfisk, Åhus

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium: Karin Ericson

Årets Skånska Destination: Vismarslövs Café & Bagarstuga, Klågerup (utses genom röstning bland allmänheten)

Källa: Skånska Gastronomipriset

Skåne

Bode-priset till tantrafestival

Foto: Chrisg77/CC4.0/Wikimedia
Skåne
Prisade Tantrafestivalen på Ängsbacka kursgård blev riksbekant i somras på grund av ett coronautbrott där som sedan ledde till att Norge stängde gränsen. Nu prisas festivalen av Johnny Bode-sällskapet.

Varje år delar sällskapet sitt pris till en kulturpersonlighet, offentlig person eller kulturinstitution som man anser verkat i, som man själva kallar honom, kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda ”på så vis att han, hon eller den trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning”.

I år går priset till Ida Freyschuss, vd för Ängsbacka kursgård utanför Molkom. Det var på den kursgården som en tantrafestival arrangerades i somras med 500, företrädesvis ovaccinerade. deltagare där 107 personer smittades av covid-19. Två av dem behövde sjukhusvård och utbrottet fick Norge att skärpa reglerna för inresa över gränsen.

Agerandet fick kommunalrådet i grannkommunen Årjäng att på Facebook utbrista i att det var ”hål i huvudet” och att det handlade om att ”ett gäng antivaxxare knullat runt i Molkom”, något som Johnny Bode-sällskapet glatt återberättar på sin hemsida. En ny festival planeras till sommaren.

”Vägran att låta sig nedslås”

I juryns motivering till priset skriver man bland annat:

”Ängsbacka och dess vd Ida Freychsuss har på ett storartat sätt levt upp till Johnny Bodes hedonistiska credo och får priset för ett agerande som både har orsakat upprördhet i Sverige och ansträngda förhållanden till Norge, helt i Johnny Bodes anda. Häpnaden inför de starka reaktionerna, förtrytelsen över att vara missförstådd, men också vägran att låta sig nedslås inför framtiden är även det i Johnnys stil.”

Johnny Bode. Arkivbild

Priset som delas ut är i det här fallet ett diplom och prissumman 16 301 kronor och 50 öre. Prissumman har dock föreningens medlemmar ätit och druckit upp framför sina datorskärmar under deras ”lika virtuella som coronasäkrade” årsmöte.

Diplomet har skickats till Ida Freyschuss tillsammans med kvittona och ett par vita handskar med sällskapets logotyp på. Det sistnämnda hoppas man "kan användas för mer smittsäker tantrasex i framtiden”.

En död babian

Johnny Bode-sällskapet delar också ut hedersomnämnandet Busgroggen för ”enskilda roliga blamager”. 2021 års busgrogg ges till Felix Herngren efter att denne fått sitt släktskap med Johnny Bode uppdagat i ett tv-program och för sin påstådda inblandning i en händelse med en insmugglad död babian.

”Ord står mot ord i babian-frågan, men vi i sällskapet är övertygade om att Johnny Bode hade älskat att dricka champagne vilandes på ett dylikt skinn.”

Artisten Johnny Bode föddes 1912 i Falköping och dog 1983 i Malmö. Hans liv var kantat av skandaler och han har, enligt Wikipedia, beskrivits som både en amoralisk mytoman och som en enfant terrible. För eftervärlden är han nog mest känd för skivan Bordellmammans visor och som en föregångare till den så kallade könsrocken.

Resor

Gigantiskt klättertorn lockar besökare ut i naturen

Tornet är byggt som ett timglas och ritat av arkitektfirman EFFEKT. Det ser ut att vara gjort av flätad, jättelik rotting, men det är byggt av pelare i cortenstål som rostat vackert.
Foto: Claes Hall
Resor
danmark
Skåne
HASLEV Utanför Haslev, en timma söder om Köpenhamn ligger Camp Adventure, en äventyrspark utan åkattraktioner eller sockervadd, men med massor av träd, och ett torn som låter en se trädtopparna - långt där nere.
Hjälp vad högt det är! Men vackert!
Foto: Claes Hall

Vinden viner och det är bit i januariluften. Men vilka är vi att rädas lite kyla och blåst. Nej, i allmänhetens tjänst ger vi oss oförskräckta ut i den sydsjälländska Gisselfeldskogen där Camp Adventure ligger. Campen öppnade 2013 och är femtio hektar (sjuttio fotbollsplaner) stort område fullt av naturnära aktiviteter. Här finns inga färgglada lampor eller hög musik. Det är i stället skogens ljud som är i fokus, och anordningarna för lek och klättring är snillrikt dolda i vegetationen.

Runt, runt i tolv cirklar så är man på toppen på Camp Adventure med Skovtårnet i Rönnede Danmark. Klara dagar ser man ända till Köpenhamn fem mil bort.
Foto: Claes Hall

Visionen med campen var att genom olika aktiviteter ge människor tillgång till naturens skönhet, och man får säga att den uppfyllts. Till och med idag, med en kall vintersol, är skogen magisk. För att till största möjliga mån skydda och bevara den magin, har man byggt en tre och en halv kilometer lång trästig som ringlar sig organiskt fram under de höga bokarna och ekarna. Kommer stigen fram till ett stort träd har man helt frankt byggt in det i trallen.

Vi knatar på, på den ibland farligt isbelagda spången. Man kan bara tänka sig hur vackert det kommer att bli fram på vårkanten då bokarna är så där ljust, nästan självlysande gröna, eller för den delen på hösten med alla dess färger.

Vi korsar en bäck och tittar man upp mot trädtopparna anas ibland rep och taljor. Campen är Nordens största klätterpark med tio banor i olika svårighetsgrad – högt uppe bland träden. En 450 meter lång linbana lockar också de oförvägna. Just idag är det tomt och stilla i skogen. Klättringsaktiviteterna öppnar inte förrän i april.

Vi knatar på, på den ibland farligt isbelagda spången. Man kan bara tänka sig hur vackert det kommer att bli fram på vårkanten då bokarna är så där ljust, nästan självlysande gröna, eller för den delen på hösten med alla dess färger.

Hjälp vad högt det är! Men vackert!
Foto: Claes Hall

Hisnande upplevelse

Det går uppför och uppför. Den som trodde att Danmark var idel platthet trodde fel. Åsen vi bestiger är hundra meter över havet. På toppen får vi lön för mödan. Där ligger la pièce de résistance, Skogstornet som byggdes 2019. Vi har skymtat det under hela vår promenad, men nu reser det sig gigantiskt, men samtidigt med en känsla av lätthet, över våra huvuden. Fyrtiofem meter tornar det upp sig och det är smått ofattbart högt för en reporter med svindel. Tornet är byggt som ett timglas och ritat av arkitektfirman EFFEKT. Det ser ut att vara gjort av flätad, jättelik rotting, men det är byggt av pelare i cortenstål som rostat vackert.

Runt, runt går det och trots allt känns stigningen inte alls mödosam, utan förrädiskt enkel.

Dags så att klättra upp för de tolv spiralformade cirklar som leder till toppen. Golvet är noggrant utsågat, smalare in mot mitten och bredare utåt. Räcket, också i cortenstål, är vinklat i 120 grader och kastar skuggor mot brädorna så att ett liknande flätmönster bildas som i själva tornet. Inte konstigt att det fått flera arkitektpriser.

I mitten växer höga träd som man nästan kan ta på tack vare timglasformen. Toppen är 140 möh.
Foto: Claes Hall

Vi möter en del människor som liksom vi kommit för den hisnande upplevelsen. Runt, runt går det och trots allt känns stigningen inte alls mödosam, utan förrädiskt enkel. Man vet liksom inte riktigt hur högt man är förrän man plötsligt nästan kan röra vid trädtopparna som växer i tornets mitt. Tack vare timglasformen är man riktigt nära de redan knoppande grenarna.

Perfekt utflyktsmål

Men vi ska ännu högre - och så är vi då på toppen, etthundrafyrtio meter över havet. På skakiga ben vågar jag mig ut till kanten. Vinden suger tag i en på ett högst obehagligt sätt, men den 360-gradiga utsikten är värd rädslan. En klar, solig dag som denna ser man ända till Köpenhamn, drygt fem mil bort, och trädtopparna är långt under oss.

Förutom tornet, klättringen och skogsgåendet kan man också glampa i lyxiga jurtor, eller självplocka blommor i blomodling. Blir man hungrig finns även utomhusrestaurang och café, och en butik. Allt är precis som tornet gjort med tanke på design, estetik och hållbarhet. Nu är det förstås stängt, men bara tornet var faktiskt värt besöket, och det är ju ett perfekt utflyktsmål i Coronatider.

FAKTA

Camp Adventure ligger utanför Haslev, ca en timma söder om Köpenhamn.

Det är en äventyrspark som är inrymd i en 30 hektar stor skog.

Där finns ett skogstorn som är 45 meter högt och toppen är 140 meter öh. Det är öppet hela året.

Där finns också nordens största klätterpark med linbanor uppe i träden.Den är öppen mellan april och oktober.

Där finns också en glamping, en blomfarm, restaurang, café och butik.

Vaccinationsbevis krävs och munskydd inomhus.

Biljetter köps på nätet i förväg, och även parkeringsbiljett.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Malmö

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

Skåne

Brand i bilverkstad

Skåne
Tomelilla En brand bröt under torsdagen ut i en bilverkstad utanför Smedstorp.

Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte vid 16.47 ut till en bilverkstad. Initial uppgifter gjorde gällande att det fanns risk för att gasflaskor som förvarades i byggnaden skulle fatta eld.

Strax efter 17.00 meddelade polis att gasflaskorna hade tagits ut ur byggnaden.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i samband med branden.

Skåne

Från vintersol till dis och dimma

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Sol, moln och dimma. Det blir minst sagt ett ombytligt väder i helgen. Men efter torsdagens blåst kan skåningarna åtminstone vänta sig lite lugnare vindförhållanden.

Det blåste rejält på sina håll i Skåne under torsdagen. Under fredagen kommer det in en högtrycksrygg som medför lite lugnare vind.

– Det kommer att bli ganska vindstilla och väntas bli mest klart väder över Skåne. Det blir fortsatt lite kyligare med enstaka plusgrader eller nollgradigt, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Passa på att njuta av solen

Vintersolen kommer att skina under större delen av fredagen men det gäller att passa på, för resten av helgen blir det grått och disigt.

– Under natten mot lördag mulnar det på ganska snabbt i samband med en varmfront som rör sig in västerifrån. Det ser inte ut att bli mycket nederbörd i samband med det men det blir en molnig lördag och fortsatt svag vind och enstaka plusgrader.

På söndagen går temperaturen upp något.

– Då kommer det in lite mildare luft som börjar trycka på västerifrån. Frampå dagen blir det några plusgrader mer och det är lite fuktigt i luften så det kan bli lite dis eller dimma och också ganska molnigt.

Vandrande lågtryck

I början av nästa vecka rör sig molnen vidare och på måndagen kan det återigen bli en del sol över Skåne.

– Vi har lite mildare luft som letar sig in igen i samband ett lågtryck norr om Sverige och efter det följer lite kyligare luft. Det är de här vandrande lågtrycken som vi har nu, säger Max Schildt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL