Utrikes

Över 5 miljoner barn står på svältens rand

En kvinna samlar på sig mat i Tigray-regionen i Etiopien, ett av de hårdast drabbade länderna i vad som är på väg att bli en enorm hungerkatastrof. Arkivbild.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
Utrikes
Utrikes Världen står inför den största hungerkatastrofen på 2000-talet.
Rädda Barnen larmar om att omkring 5,7 miljoner barn under fem år lever på gränsen till svält.
PREMIUM

Klimatförändringar, konflikter och pandemi. Det är tre faktorer i en "dödlig kombination" som har lett till dystra rekordnivåer av undernäring och hunger, enligt Rädda Barnen. Organisationen utgår från indexet Integrated Phase Classification (IPC) och konstaterar att hunger och undernäring för första gången på årtionden ökar bland barn i världen.

Omkring 5,7 miljoner barn under fem år lider av akut undernäring och lever därmed på gränsen till svält. Räknas alla under 18 år in handlar det om 18,7 miljoner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Protester mot vattenbrist i Iran skördar liv

Torkan i Iran drabbar folket hårt. I provinsen Khuzestan pågår sedan en vecka protester mot vattenbristen. Arkivbild.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Protesterna mot vattenbristen i Irans ekonomiska nav Khuzestan har pågått i en vecka.
– Våldspotentialen är stor för att frustrationen är enorm – och staten är väldigt valhänt i sitt sätt att hantera problemet, säger Irankännaren Rouzbeh Parsi.

Torkan i Iran har drabbat folket hårt och från demonstrationerna som inleddes förra veckan kommer uppgifter om våldsamheter. Olika uppgifter cirkulerar kring hur många personer som har dödats och vilka som ligger bakom dödsfallen. Amnesty International uppger att minst åtta personer, både åskådare och personer som deltagit i protesterna, dödats.

Enligt medier och officiella uppgifter i Iran har minst tre personer dödats, bland dem en polis och en demonstrant.

– Det som är väldigt oroväckande är allt det här våldet och det faktum att så många människor inte har något hopp om framtiden, säger Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

"Vapen i omlopp"

Enligt Parsi står polisen tveklöst för lejonparten av våldet. Ett som är säkert är att det finns vapen i omlopp och att det finns grupperingar som tidigare gjort olika typer av attentat i landet.

– Men det ska man inte ta som intäkt för att demonstranterna generellt är inblandade i det där, eller att de är våldsbenägna, säger han.

Rouzbeh Parsi betonar att statens säkerhetsapparat behandlar alla protestyttringar som en säkerhetsrisk, vilket i sin tur ska rättfärdiga deras egen våldsanvändning. Det leder genast till en upptrappning och att situationen lätt urartar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppmanas oppositionella på flera andra håll i landet att demonstrera och visa sitt stöd för de drabbade i provinsen Khuzestan, som ligger vid gränsen till Irak.

FN-chef oroad

Landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei uppmanar myndigheterna att ta tag i vattenproblemet och inte lägga skuld på de som demonstrerar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Folket har visat sitt missnöje, men vi kan inte skylla på folket för vattenfrågan är inte liten, speciellt i Khuzestans heta klimat, säger han enligt statlig tv.

Han lägger till att myndigheterna arbetar för att lösa vattenbristen och bör fortsätta att ta problemet på allvar.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet uppmanar Iran att ta itu med vattenkrisen i Khuzestan i stället för att slå ner på protesterna.

"Jag är allvarligt oroad över antalet dödsfall och skadade som har inträffat den senaste veckan, liksom de omfattande gripandena", säger Bachelet i ett uttalande.

Guvernören nekar

Khuzestans guvernör Qasem Soleimani-Dashtaki nekar till uppgifterna om att flera demonstranter dödats.

– Vi har starkt betonat att säkerhetsstyrkorna inte konfronterar folket med våld, än mindre med eld, säger han enligt den statliga nyhetsbyrån Isna, rapporterar AFP.

– Om vissa är beväpnade och gör något, så säger lagen något annat. Men folket är oss kärt, fortsätter han.

De som deltar i demonstrationerna kräver främst vatten. Men många har även drabbats av stoppad elförsörjning, samtidigt som temperaturen nått uppåt 50-gradersstrecket och många vill använda luftkonditionering om de har råd med sådan.

Den svåra vattenbristen orsakas av torkan men har förvärrats av strukturella problem, då man i landet inte återanvänder vatten i tillräcklig utsträckning, säger Rouzbeh Parsi. Han nämner även de globala vädersystemen som blivit mer instabila och oförutsägbara.

Negligerade provinser

Enligt Parsi har Khuzestan i sydvästra Iran och Baluchistan i landets sydöstra delar generellt varit ganska negligerade provinser.

– De här problemen finns lite överallt i landet och det är saker som politikerna i Teheran bara bryr sig om när folk, som nu, får nog.

President Hassan Rohani, som lämnar sin post i augusti, har sagt att folket i Khuzestan kommer att kompenseras och enligt medieuppgifter ska någon typ av hjälpprogram ha godkänts, rapporterar USA-finansierade Radio Free Europe. Men det verkar inte räcka för de som deltar i demonstrationerna.

– - De har helt rätt inställning – "jag tror det när jag ser det", säger Rouzbeh Parsi.

– Om staten inte följer upp med systematiska investeringar, då är insatsen helt meningslös.

Kristin Groth/TT

FAKTA

Fakta: Khuzestan

Khuzestan ligger längst in i Persiska viken i sydvästra Iran och gränsar till Irak. I provinsen ligger den största delen av Irans oljefyndigheter och majoriteten av landets naturgasreserver.

Khuzestan ses därmed som landets ekonomiskt viktigaste provins. Huvudort är Ahvaz.

Under kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet drabbades provinsen hårt. Tiotusentals människor dödades och många städer i området förstördes. Trots att det gått så många år sedan kriget har provinsen inte återhämtat sig efter kriget.

Khuzestan har en stor arabisk befolkning i det persiskdominerade landet.

Källa: Nationalencyklopedin, UI/Landguiden, TT

Utrikes

Australien duckar riskstatus för hotat rev

Omfattande delar av Stora barrärrevet har skadats, men ekosystemet klassas inte som hotat. Arkivbild
Foto: GBRMPA/AP/TT
Utrikes
Utrikes Australiens har lyckats med sin kampanj för att hindra FN:s världsarvsorgan Unesco från att klassa Stora barriärrevet som hotat.
Detta trots att revet, som drar in stora pengar till landets turistnäring, skadats svårt av klimatförändringar och överexploatering.

Den senaste varningen kom för bara några dagar sedan. Vetenskapsmän knutna till den australiensiska regeringen uppgav i måndags att Stora barriärrevet är i dåligt skick och att förutsättningarna för korallerna att återhämta sig är mycket låga.

Två tredjedelar av det en gång så färgglada korallrevet beräknas ha skadats på något sätt. Förhöjda havstemperaturer och ett allt extremare väder antas ligga bakom förstörelsen av revet, tillsammans med överexploatering och omfattande turismen.

Stora barriärrevet har förlorat hälften av sina koraller sedan 1995 efter att en rad värmeböljor utlöst korallblekning i stor omfattning, enligt forskning som presenterades i höstas.

FN:s kulturorgan Unesco rekommenderar att revet läggs till listan över världsarv under hot. Men när världsarvsorganet under fredagen presenterade sin uppdaterade lista nämndes inte revet, troligtvis på grund av en diplomatisk kampanj från Australien.

Erbjöd snorklingsresor

I ett försök att hindra revet från att platsa på listan flög Australiens miljöminister Sussan Ley till Paris, där hon ska ha erbjudit snorklingsresor till nyckelpersoner i världsarvskommittén, där representanter från bland annat Ryssland och Saudiarabien ingår.

Att klassas som ett hotat världsarv innebär inga sanktioner, men riskerar att förstöra ryktet för den lukrativa turistdestinationen.

Före coronapandemin beräknades det 2 300 kilometer långa ekosystemets turistintäkter vara värt motsvarande nästan 42 miljarder kronor årligen.

"Det är en varning till det internationella samfundet och hela mänskligheten att korallernas ekosystem är i fara", sade Fanny Douvere, chef för Unescos havsavdelning tidigare i somras.

Kritiseras av miljöorganisationer

Unesco föreslog redan 2015 att lägga till revet på listan över hotade världsarv. Australien lyckades då undvika det genom en diplomatisk kampanj och ett löfte om miljarder dollar öronmärkta för att skydda barriärrevet.

"Historien återupprepar sig själv", säger miljöorganisationen Climate Councils talesperson, forskare Will Steffen om beslutet att inte riskklassa ekosystemet i år heller.

"Australien måste sluta censurera vetenskap och vidta de åtgärder vi vet behövs för att skydda revet", säger Steffen.

Greenpeace Australiens havschef, David Ritter säger att beslutet är "en seger för en av de mest cyniska lobby-verksamheterna i modern historia".

"Detta är ingen bedrift – det är en vanärans dag för Australiens regering", säger Ritter.

Utrikes

Pirater dömda till fängelse i Nigeria

En nigeriansk specialstyrka bordar ett fartyg under en maritim övning i Guineabukten. Arkivbild
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En domstol i Nigeria har dömt tio pirater till tolv års fängelse vardera för att ha kapat ett kinesiskt handelsfartyg i mitten av maj förra året.

Piraterna greps efter att den nigerianska flottan bordat fartyget. Flottan kunde då rädda 18 personer ur besättningen som annars riskerade att kidnappas.

Domslutet är "en stor framgång för Nigerias nya anti-piratlag", uppger Suleman Dahun, talesperson för den nigerianska flottan som också agerade som åklagare i målet. Förra året prövades det första rättsfallet under Nigerias anti-piratlag, som infördes 2019.

Kidnappningar av besättningsmedlemmar har blivit vanliga i Guineabukten som sträcker sig från Senegal till Angola. Förra året skedde 95 procent av alla kidnappningar till havs i Guineabukten, enligt International Maritime Bureau (IMB) – en avdelning inom Internationella handelskammaren (ICC). Förövarna är ofta nigerianska pirater.

Utrikes

Ökad risk att smittas igen med deltavarianten

Nästan var femte britt som lagts in på sjukhus med covid-19 har vaccinerats. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Coronavirusets deltavariant ligger bakom den ökade smittspridningen i Storbritannien, även bland färdigvaccinerade och personer som redan haft covid-19.
PREMIUM

Smittspridningen i Storbritannien har ökat de senaste veckorna, med värst utveckling i England där vart 75:e person beräknas vara sjuk, enligt siffror från den nationella statistikmyndigheten ONS. Nästan samtliga beräknas bära på virusets deltavariant.

Hälsomyndigheten Public Health England varnar för att deltavarianten innebär ökad risk att smittas även för den redan varit sjuk i covid-19, jämfört med andra virusvarianter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över 100 döda efter jordskred i Indien

Räddningsarbetet försvåras av de stora vattenmängderna i indiska Maharashtra.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Jordskred orsakade av monsunregn har dödat minst 112 människor i delstaten Maharashtra i västra Indien, enligt myndigheterna.

Minst 38 människor har omkommit i ett jordskred i byn Taliye, som ligger runt 18 mil från Bombay (Mumbai). Nio andra skred rapporteras från samma delstat, med sammanlagt 59 omkomna. Ytterligare 15 har omkommit i olyckor orsakade av det kraftiga regnet, enligt uppgifterna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Fortsatt spänt när Moïse begravs i Haiti

Polisen bär kistan med mördade presidenten Jovenel Moïse till sista vilan i Cap-Haitien.
Foto: Matias Delacroix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Säkerheten är hög under begravningen av Haitis mördade president Jovenel Moïse i kuststaden Cap-Haïtien.
I landet råder politisk instabilitet, fattigdom och kravaller som förvärrats av det chockerande mordet för två veckor sedan.
PREMIUM

Under fredagsmorgonen, lokal tid, bar militärklädda poliser presidentens kropp till den sista vilan i hemstaden Cap-Haïtien på norra delen av den karibiska ön. Fyra poliser stod vakt runt kistan när den täcktes av landets blå-röda flagga och välsignades av en katolsk präst.

Dignitärer på plats

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minst 16 döda i attack i Kongo-Kinshasa

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst 16 personer har dödats i en attack på en avlägsen väg i Kongo-Kinshasas nordöstra delar, uppger sjukhuskällor. Nio andra skadades, av dem uppges tre ha fått livshotande skador.

Attacken kom nära staden Oicha, runt 39 mil från provinshuvudstaden Goma.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

37 räddade från båt som sjönk i Medelhavet

En båt från den turkiska kustbevakningen söker efter överlevande efter att en migrantbåt sjunkit 2014. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

37 människor har räddats efter att ett migrantfartyg med 45 personer ombord kapsejsat sydväst om Turkiet, uppger landets försvarsdepartement.

Fartyget befann sig cirka 26 landmil från den turkiska kusten, söder om turistorten Kas i den sydturkiska provinsen Antalya, då det förliste.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL