Bokrecensioner

Puttrigt trevligt men välbekant upplägg

Två män på en mordplats.
Foto: Jeffery Richt
Kultur och nöje
Bokrecension Sophie Lossing har läst den skånska deckaren Mord på Österlen – Döden går på visning.

Det blir allt vanligare att två personer skriver en bok tillsammans. Ibland är det författare, ibland ger sig folk med helt andra yrkesroller in i litteraturens värld. Jag menar hur svårt kan det vara? Svårt, visar det sig. Med undantag som Roslund och Hellström och makarna Ahndorils Lars Kepler, blir det gärna ganska tunt. Så är också fallet i Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson.

Duon låter sin berättelse utspela sig på fagra Österlen, och är man konspiratoriskt lagt, kan man tro att det är strategiskt. För vad lämpar sig bättre för ond bråd död än de trakterna, med slott, herresäten, hästtävlingar och äppelodlingar? Dessutom befinner sig halva Stockholmsregionen där under sommarhalvåret, så även den därifrån komna kommissarien Peter Vinston kan känna sig som hemma.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Morden på Österlen blir TV-serie

Kultur och nöje
Kultur och nöje Boken, Döden går på visning, hann knappt ställas upp i butikshyllorna innan beskedet kom. Måns Nilssons och Anders de la Mottes Morden på Österlen kommer bli TV-serie.

– Sällan har jag jobbat med ett projekt som fått en mer flygande start än Anders och Måns Österlen-serie. Vi är så glada för det strålande mottagandet och jobbar redan på med den andra boken i serien, säger Åsa Lindström förläggare på Forum i ett pressmeddelande.

På tisdagen kom nyheten att Yellow Bird, produktionsbolaget bakom bland annat Millennium och Wallander, köpt rättigheterna till att filmatisera deckarserien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Deckardårarna

Hemskheter i hängmattan med Deckardårarna

Mycket hängmatteläsning blir det i Deckardårarnas sommaravsnitt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Skåne
Deckardårarna I femte avsnittet av Deckardårarna har Pernilla och Gunilla har läst nya deckare från Österlen i söder till Luleå i norr. Och så blir det lästips som räcker hela sommaren med hjälp av Anders de la Motte, Måns Nilsson och Anders Roslund. En riktigt lång, skön sommar önskar Deckardårarna med ett extra långt avsnitt!

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna där det nu är dags för femte avsnittet 2021.

FAKTA

Böcker, poddar och tv-serier i avsnitt 5, säsong 2

Böcker vi pratar om i podden:

Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson

Återvändaren av Anders Sundkvist

Bara ett spel Malin Thunberg Schunke

Jubelår av Johan Nilsson

Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst

Det som är dolt av Gytha Lodge

Där isarna råmar av Lundgren & Lundgren

Litapåmig av Anders Roslund

En tredje man av Denise Rudberg

Vådaskott av Katrine Engberg

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson

Ett land i gryningen av Dennis Lehane

Skuggjägaren av Camilla Grebe

Den osannolika mördaren av Thomas Pettersson

Rotvälta av Tove Alsterdal

Shetlandsserien av Ann Cleeves

Och så var de bara en och Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Min fars hemlighet, Ilkas arv och Den tredje systern av Sara Blaedel

Kamelklubben och Spelaren av David Baldacci

Skumtimmen, Nattfåk, Rörgast och Blodläge av Johan Theorin

Benvittring av Johan Theorin

De nio målarna av Dorothy Sayers

The Survivor av Jane Harper

Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang

Tv-serier vi pratar om:

Mare of Easttown

Line of duty

Morden vid kustvägen

De var fem

Poddar vi pratar om:

Morally indefensible

Confronting OJ Simpson

Confronting Colombine

Tidigare avsnitt hittar du här:

Kultur och nöje

”Läsaren ska bli lurad men inte känna sig lurad”

Deckarförfattaren Anders de la Motte och humorartisten Måns Nilssons första gemensamma deckare, Döden går på visning, släpps 9 juni.
Foto: Claes Hall
Kultur och nöje
Litteratur En klassisk pusseldeckare med modern touch som utspelas på Österlen. Det blev resultatet när en skånsk deckarförfattare och en skånsk humorartist fattade tycke för varandra på en trädgårdsfest i Lund. – Vi ville skriva en varm berättelse och trots att den innehåller mord ska man bli glad av den. Och sugen på äggakaka och glass, säger Anders de la Motte som tillsammans med Måns Nilsson är aktuell med Döden går på visning, första delen i Morden på Österlen.

En glatt svansviftande welsh springer spaniel vid namn Alba möter mig och fotograf Claes Hall vid grinden till Anders de la Mottes hus i Habo ljung. Efter en stunds hundklappning dyker även Måns Nilsson upp och vi får följa med in i skrivarstugan där flera av Anders de la Mottes totalt nio kriminalromaner har vuxit fram och nu också första delen i Morden på Österlen. Måns Nilsson vänder kvickt bort en stor och fullklottrad whiteboard.

– Här finns redan bok nummer två, säger han hemlighetsfullt.

– Den började vi med nästan direkt när ettan var klar. Vi har planerat vad som ska hända lördag, söndag och måndag och ska ta oss till lördag veckan efter. Då avslöjar Peter Vinston mördaren, förklarar Anders de la Motte entusiastiskt.

Måns Nilsson snurrar på whiteboarden där bok nummer två växer fram.
Foto: Claes Hall

Trädgårdsfest blev startskottet

En deckare klar, nummer två på god väg och gott om intrigidéer till en serie som gärna får bli riktigt lång. Att Anders de la Motte och Måns Nilsson trivs med varandra och sitt pusseldeckarprojekt råder det ingen tvivel om. Och startskottet var alltså en trädgårdsfest i Lund för två år sedan.

– Två rödlätta män med skägg och glasögon möttes där, konstaterar Anders de la Motte medan han donar med kaffemaskinen.

– Ja, och så lite champagne på det, fortsätter Måns Nilsson. Vi började snacka och kom fram till att det vore roligt att göra något ihop. Jag sysslar med humor men har på olika sätt börjat intressera mig för att skriva spänning och Anders tyckte att det skulle vara roligt att skriva något med lite humor i.

– Vi var nyfikna på varandra helt enkelt, slår Anders de la Motte fast när kaffet är serverat och han slagit sig ner bredvid Måns Nilsson och Alba i soffan.

Spetsad på en fiskekrok

Samarbetet tog en omväg via en tv-serie där Anders de la Motte och Måns Nilsson tänkte använda sina erfarenheter av att växa upp på landsbygden i Skåne - Billesholm respektive Bjällerup. Men så kläckte Måns Nilsson idén om en serie pusseldeckare på Österlen. När det sedan visade sig att Anders de la Motte hade en oanvänd idé om en bortkommen Stockholmskommissarie som hamnar på landet släppte de tv-serien helt.

Stockholmskommissarien heter nu Peter Vinston och i bokens början anländer denna långa, rödblonda (!), 50-åriga klädsnobb på skumpiga vägar till Österlen och Simrishamnstrakten. Han är sjukskriven och ska vila och umgås med dottern Amanda, exfrun Christina och exfruns nya man Poppe som bor på Gärsnäs slott.

När mäklaren och tv-stjärnan Jessie Andersson hittas mördad, spetsad på en skulptur av en fiskekrok, i ett hus i ett omdiskuterat lyxhusprojekt i Gislövshammar kan han ändå inte låta bli att lägga sig i. I motvilligt samarbete med den unga och betydligt mer praktiskt lagda kriminalassistenten Tove Esping blir det en mördarjakt som tar dem och läsarna på en spännande tur Österlen runt. Med gott om tid för glass, fika och äggakaka på Brösarps gästis.

Måns Nilsson och Anders De La Motte tar pusseldeckargenren på största allvar.
Foto: Claes Hall

Trogna genren

Att duon de la Motte/Nilsson tar pusseldeckargenren på djupaste allvar förstår man när de berättar hur metodiskt de gått till väga.

– Vi ville vara trogna genren och märkte tidigt att vi tyckte lika vad gäller spelreglerna, säger Måns Nilsson som plöjt stora mängder gamla pusseldeckare de senaste åren.

– Pusseldeckare är ett hantverk där läsarna har höga förväntningar på hur det ska gå till, utvecklar Anders de la Motte. Det är lite som att vara trollkarl. Man ska bygga upp ett fenomenalt trick och dra upp kaninen ur hatten i slutet. Men medan trollkarlen kan gå hem sedan måste man som deckarförfattare tala om hur man gjorde och det ska hålla. Läsaren ska bli lurad, men samtidigt inte känna sig lurad.

– I efterhand måste alla pusselbitar finnas där och man ska tänka - om jag bara varit lite smartare så ..., säger Måns Nilsson.

De inledde projektet med att slå fast målsättningarna med serien och vilken känsla läsningen ska ge.

– Det ska kännas klassiskt men samtidigt modernt och det är ingen humordeckare men det ska finnas en underskruvad humor. Och så ska det vara varmt, inte bara klimatmässigt med ständig sommar på Österlen, utan en varm berättelse med karaktärer som folk vill umgås med, beskriver Anders de la Motte.

– Sedan ska det vara en lite förhöjd verklighet genom att karaktärerna är lite mer excentriska, säger Måns Nilsson.

Hunden Alba har sin bestämda plats i soffan hos Måns Nilsson och Anders de la Motte.
Foto: Claes Hall

Verklighetens Österlen

Seriens huvudpersoner, Peter Vinston och Tove Esping, blev ett sätt att kombinera klassiskt och modernt.

– Vinston representerar den traditionella detektiven, han är lite gammaldags, noga med sin klädsel – kostymerna och skorna - och skriver i sin anteckningsbok och går och klurar. Tove Esping däremot är modern på alla sätt, berättar Måns Nilsson.

– Ja, hon är mer rakt på, mer otålig och kan slå ner någon, gripa dem och hon kan teknik, säger Anders de la Motte.

– Vi visste från början att vi ville skriva en serie och då vill man ha karaktärer man kan leva länge med så vi la mycket tankeverksamhet på Vinston och Esping, förklarar Måns Nilsson.

Det Österlen Vinston och Esping rör sig på är till största delen verklighetens Österlen och förutom ett personregister har boken naturligtvis också försedd med en karta.

– Måns och jag kom fram till att vi ville hålla det så nära riktiga Österlen som möjligt för att det är en plats många åker till och för att det kommer att vara sommar i alla böckerna och vi tror att många läsare vill uppleva platserna också, säger Anders de la Motte.

– Och även om det är en lite förhöjd verklighet så är vi måna om att allt ska vara rätt. Det ska ta så många minuter att köra från Simrishamn till Brösarp som vi skriver och polisrutinerna ska stämma. Man ska inte sitta och reta sig på att det är fel, säger Måns Nilsson.

Anders de la Motte har skrivit nio kriminalromaner tidigare och de fyra senaste utspelas i Skåne.
Foto: Claes Hall

Antikmiljö i tvåan

Hur många böcker som ska ingå i Morden på Österlen har Anders de la Motte och Måns Nilsson inte bestämt, men de har gott om idéer till intriger.

– Vi har försökt hitta idéer som känns mycket Österlen, mycket sommar och har den där land mot stad-dynamik, säger Anders de la Motte. Österlen är en spännande blandning av människor - de som bott där i generationer, lantbrukare, fiskare och så alla som har sommarhus, både skåningar och stockholmare. Och så har vi kulturpersonligheter och originalen och skrönatraditionen från Piraten. Vi letade efter en berättelse som gick ihop med det och det här med hus och mäklar-Österlen, priser som går upp och kontroverserna det skapar kändes perfekt, berättar Anders de la Motte.

– Eftersom det är en modern pusseldeckare ville vi också att första boken skulle kretsa kring en person som känns väldigt här och nu och då blev det den här kändismäklaren Jessie som varit med i dokusåpor, säger Måns Nilsson.

– Vi satt också länge på google maps och spanade efter var hennes villaprojekt skulle ligga som sämst, var det skulle göra folk mest upprörda och landade i lilla Gislövshammar. Där finns en fin strand där det som tur är inte ligger några betonghus än i alla fall, berättar Anders de la Motte.

Under intervjun spanar både jag och Claes Hall diskret mot whiteboarden där bok två växer fram och när vi pratar intrigidéer avslöjar Anders de la Motte och Måns Nilsson att den kommer att utspelas i antik- och auktionsmiljö, inledas på Degeberga antikmarknad och naturligtvis ha med Antikrundan.

– Ett fynd att dö för är arbetsnamnet, avslöjar Anders de la Motte vidare.

– Antikbranschen är verkligen full av spännande karaktärer, problemet är väl snarast att de är nästan osannolika, fortsätter Måns Nilsson som själv har haft antikaffär och fortfarande samlar på vissa antikviteter.

Humorartisten Måns Nilsson är deckardebutant men har länge varit intresserad av att skriva spänning.
Foto: Claes Hall

Smiter in i skrivarstugan

Men nu är det Döden går på visning som gäller. 9 juni kommer den ut och även om det inte blir någon releasefest hoppas författarna att de senare i sommar ska kunna åka runt och signera böcker.

– Utomhus på Österlen hade varit härligt, säger Anders de la Motte längtansfullt. Jag unnar verkligen Måns att efter alla dessa timmar av arbete få träffa läsare som är lika engagerade i berättelsen som vi är. När ögonblick som bara finns i vår fantasi plötsligt finns i läsarnas då har man verkligen fått sina karaktärer att resa sig och bli tredimensionella.

Även alldeles underbart roliga och inspirerande samtal om mord, sommar och Österlen måste ta slut. Efter fotografering klappar fotograf Hall och jag Alba en sista gång och beger oss mot våra bilar. Vi hinner knappt stänga trädgårdsgrinden bakom oss innan Anders de la Motte och Måns Nilsson smiter in i skrivarstugan igen med siktet inställt på whiteboarden och de där dagarna som återstår innan Vinston och Esping fångar mördare nummer två.

- Vi har verkligen superroligt, sade Måns Nilsson när han beskrev duons samarbete tidigare.

Det tvivlar vi inte en sekund på.

FAKTA

Anders de la Motte och Måns Nilsson:

Anders de la Motte:

Född: 1971 i Billesholm, bosatt i Habo Ljung

Bakgrund: Före detta polis och säkerhetschef som debuterade som deckarförfattare 2010 med Geim som fick Svenska deckarakademins debutpris. Har skrivit totalt nio kriminalromaner varav de fyra senaste utspelas i Skåne. Fick pris för bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2015 för UltiMatum.

Aktuell: Med Döden går på visning, första delen i Morden på Österlen-serien som han skrivit tillsammans med Måns Nilsson. Kommer ut 9 juni på Forums förlag.

Måns Nilsson

Född: 1977 i Stora Bjällerup, bosatt i Malmö

Bakgrund: Humorartist och manusförfattare. Ena halvan av humorduon Anders & Måns med Anders ”Ankan” Johansson. Tillsammans har de bland annat gjort radioprogrammet Så funkar som växt ut till en populär podd och nyligen också till en scenshow. De har också gjort tv-serien Fråga Anders och Måns, dramaserien Succéduon och humorshowen Primater med topplån. Medverkade nyligen i frågesportprogrammet Alla mot alla.

Aktuell: Med Döden går på visning, första delen i Morden på Österlen-serien som han skrivit tillsammans med Anders de la Motte. Kommer ut 9 juni på Forums förlag.

FAKTA

Anders och Måns om ...

Anders de la Motte och Måns Nilsson om ....

... hur de arbetar tillsammans:

Måns: ”Planeringen gör vi tillsammans men inte skriver, då hade vi nog varit ovänner.”

Anders: ”Vi håller på och mejslar på processen men vi har jobbat mycket i google docs och då har vi bägge och även vår redaktör kunnat vara inne och skriva samtidigt. Så boken har varit mycket av en levande organism.”

... sina egna kopplingar till Österlen:

Måns: ”Jag har haft hus i Komstad i några år men annars är det mest att vi åkte dit med familjen när jag var liten och även nu som utflyktsmål.”

Anders: ”Jag har också den där romantiska inställningen att det är en vacker plats som man åker till på sommaren där himlen är lite högre och färgerna lite starkare.”

... Morden på Österlen ska bli tv-serie eller film också:

Anders: ”Öh, nu måste jag säga rätt här. Det pågår en massa spännande saker som vi snart kan berätta mer om.”

Måns: ”Vi är båda filmintresserade och tittar mycket på tv-serie så vi bestämde redan från början att den här boken inte bara ska utspelas i någons skalle.”

... att använda skånsk dialekt i Morden på Österlen:

Måns: ”Vi är båda väldigt förtjusta i skånskan men det finns en gräns för hur mycket man kan skriva i en bok så att man inte stänger ut någon eller gör det svårt för läsaren.”

Anders: ”Det svåra är att nästan ingen kan läsa skånska, inte ens skåningar känner igen orden när man skriver dem. Men vi har försökt peta in skånska dialektord i sammanhang där Vinston får reagera och någon får förklara eller där han av sammanhanget begriper att till exempel ålahue inte är något snällt. Det svåra här är att få det att kännas som de pratar skånska utan att de pratar dialekt.”

Kultur och nöje

Mordhistorier på Österlen i ny deckare

Anders de la Motte och Måns Nilsson jobbar med en ny pusseldeckarserie, 'Morden på Österlen'.
Foto: Jeffrey Richt
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

"Morden på Österlen" heter en ny pusseldeckarserie av deckarförfattaren Anders de la Motte och Måns Nilsson, komiker och manusförfattare. Duon träffades på en fest och började sedan arbeta med vad som presenteras som en svensk variant av den brittiska långköraren "Morden i Midsomer".

Måns Nilsson är uppvuxen i Bjällerup utanför Lund och Anders de la Motte i Billesholm utanför Helsingborg. I ett pressmeddelande berättar de hur de fann varandra i gemensamma barndomsminnen: "skördetröskor, storbönder, kyrkans syförening där hemmafruarna skvallrade, skärslipare, maskinstationer, hemvärnsgårdar, kyrkvaktmästare och utflyttade gröna vågen-flum", säger Måns Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sarah Klang är årets Ulla Billquist-stipendiat

Sarah Klang får Ulla Billquist-stipendium.
Foto: Emelie Aspenberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sarah Klang får årets Ulla Billquist-stipendium. I sin motivering skriver juryn att hon "inte är rädd för de stora känslorna" och att "såväl sorg som humor ryms i hennes bitterljuvliga artistiska karaktär."

– En utmärkelse är ett kvitto på att någon eller några har tagit sig tid att sätta sig in i ens verk, att andra har hört och tagit till sig det. Det gör mig jätteglad, säger Sarah Klang.

Prissumman på 30 000 kronor beskriver hon som "mer än en månadslön för de flesta" och Sarah Klang säger att det betyder extra mycket för henne i år då hon inte kunnat spela live under pandemiåret.

– Det enda jag drar in pengar på är live, inte på streaming eller skivor. Så det här lugnar faktiskt jättemycket.

Sarah Klang har haft stora framgångar de senaste åren med det hyllade, och Grammis-belönade, debutalbumet "Love in the Milky Way" 2018 som följdes upp av "Creamy blue" året efter.

"Många klagar"

När tredje albumet "Virgo" kom i mars i år var tanken att hon skulle göra en stor utlandssatsning med turné i USA och England. Men det satte coronapandemin stopp för.

– Det var irriterande men jag måste ändå tänka att min musik i alla fall inte är tidsbestämd. Det är många som klagat, men man kan ju skaffa sig ett vanligt jobb. Det är ingen mänsklig rättighet att försörja sig på konst, tycker jag. Men visst förstår jag att man kan tycka att det är jobbigt att se saker glida ur händerna på en.

Under sommaren gör Sarah Klang flera mindre spelningar med bara två musiker med sig på scen. En sådan, mer avskalad sättning är inte optimal för musiken på "Virgo" så hon ser det som att det är först under den planerade turnén i början av nästa år som hon kommer att börja spela det albumet live på riktigt.

– Det känns som att det är i vinter "Virgo" egentligen får premiär, på spelningar i Sverige och Europa. Då blir det mer som att jag framför ett verk.

Vuxet sound

Sarah Klang, som släpper sin musik på eget bolag, har under pandemiåret haft fullt upp med att skriva och spela in ny musik. Det kommande fjärde albumet är till häften inspelat, och är tänkt att släppas i maj nästa år. Hon beskriver, lite skämtsamt, soundet som "väldigt vuxet".

– Jag tror att vi slogs av det, att vi har blivit vuxna. När vi började var vi 23, när den släpps blir jag 30. Det hörs på ett bra sätt tycker jag.

Att vara låtskrivare och sångerska på heltid och kunna försörja sig på det är inget som Sarah Klang tar för givet, trots de utåt sett stora framgångarna.

– Det är nu jag börjar känna mig bekväm i mitt jobb. Första albumet var ett hopplöst försök, det andra mer ett desperat försök... Det är konstigt att plötsligt vara en del av något man först stod utanför, Musiksverige eller vad man ska kalla det.

Hon tillägger:

– För mig är framgång att inte behöva jobba med annat. Det var svårt att göra båda – att både jobba på restaurang och göra musik och åka runt och spela.

Sally Henriksson/TT

Sarah Klang har ända sedan debuten 2018 gjort avtryck i den svenska musikkatalogen med sin djupa, personliga röst och sina känslostarka texter. Arkivbild.
Sarah Klang har ända sedan debuten 2018 gjort avtryck i den svenska musikkatalogen med sin djupa, personliga röst och sina känslostarka texter. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

FAKTA

Fakta: Ulla Billquist-stipendiet

Stipendiet delas ut av Folkets hus och parker sedan 1984. Några av de senaste pristagarna är:

2020 – Miriam Bryant

2019 – First Aid Kit, Johanna Söderberg och Klara Söderberg

2018 – Seinabo Sey

2017 – Sofia Jannok

2016 – Linnea Henriksson

2015 – Amanda Jenssen

2014 – Edda Magnason

2013 – Nina Ramsby

2012 – Laleh Pourkarim

2011 – Pernilla Andersson

2010 – Sofia Karlsson

2009 – Marit Bergman

2008 – Annika Norlin

2007 – Jessica Andersson

2006 – Nanne Grönvall

2005 – Robyn

2004 – Pernilla Wahlgren

2003 – Jill Johnson

FAKTA

Fakta: Sarah Klang

Född 1992 i Göteborg.

2018 släppte hon sitt debutalbum "Love in the Milky Way" och fick sitt stora genombrott under ett framträdande i "På spåret" samma år. 2019 släppte hon sitt andra album, "Creamy blue" och i mars 2021 sin tredje fullängdare "Virgo".

Hennes fjärde album beräknas släppas i maj 2022.

Hela juryns motivering: "Hon är en låtskrivare och sångerska som inte är rädd för de stora känslorna. Uttrycket är storslaget och intimt, melankoliskt och hoppfullt. Såväl sorg som humor ryms i hennes bitterljuvliga artistiska karaktär. Vare sig musiken inspirerats av americana, 80-talspop eller r'n'b från 1990-talet så framförs allt med en innerlighet som berör. Med sin magnifika stämma och denna palett av känslor har årets stipendiat en självklar koppling till Ulla Billquist och hennes gärning."

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Kultur och nöje

Modefotografen F C Gundlach död

Fotografen och galleristen F C Gundlach är död. Här ser vi Gundlach 2005 tillsammans med Joan Munkacsi, dotter till den ungerske fotografen Martin Munkacsi.
Foto: Christof Stache/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den tyske fotografen och galleristen F C Gundlach är död, skriver Der Spiegel. Gundlach blev 95 år.

Franz Christian Gundlach grundade det första fotogalleriet i Tyskland och få har präglat det tyska modefotografiet som han. Cary Grant, Romy Schneider och svenskan Zarah Leander är bara några världsstjärnor som stod framför Gundlachs kamera under hans tid som fotograf för tyska tidningar och modemagasin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

R Kelly ska ha förgripit sig på tonårspojke

Nya anklagelser riktas nu mot artisten R Kelly inför rättegången som är planerad att börja den 9 augusti. Arkivbild.
Foto: Antonio Perez
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den åtalade artisten R Kelly anklagas för ytterligare fall av sexuella övergrepp. Åklagare i målet mot den amerikanske artisten har begärt att ytterligare tolv personer ska höras som vittnen.

Bland de nya vittnena finns en i dag vuxen man som då han var 17 år ska ha utnyttjats sexuellt av R Kelly, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Bokrecensioner

Mord, spioneri och försvunna korpar

Jefferson av Jean-Claude Mourlevat belönades i år med Astrid Lindgren Memorial Award, Alma-priset.
Kultur och nöje
Ung kultur Karin Anderberg läser om en mordmisstänkt igelkott, kattspioner och kidnappade korpare.

Morden i Midsomer möter Det susar i säven när den unge igelkotten Jefferson hittar den med en sax mördade frisören. Han anklagas för mordet då en äldre getfru med papiljotter i håret sett när Jefferson sitter med saxen i handen (för att dra ut den). Jean-Claude Mourlevat belönades i år med Astrid Lindgren Memorial Award, Alma-priset. Jefferson är den första av hans böcker som ges ut på svenska (Lilla Piratförlaget).

Jefferson ser sig som dömd på förhand och ser som sin enda möjlighet att själv hitta mördaren. Spåren leder till människornas land, tillsammans med griskompisen Gilbert åker de dit på en bussresa, allt för att inte väcka oönskad uppmärksamhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL