Utrikes

Vaccinvägrande Moskvabor portas från krogen

Bara de som kan uppvisa att de har vaccinerats, har antikroppar eller testat negativt för covid-19 får komma in på serveringsställen i Moskva. Bilden är från i oktober i fjol.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland skärper tonen mot Moskvabor som inte vill vaccinera sig. Snart kommer endast de med vaccinationsbevis, negativt PCR-test eller intyg på antikroppar att få besöka restauranger, barer och kaféer i den ryska huvudstaden.
PREMIUM

På måndag stängs portarna till Moskvas alla serveringsställen för de som inte vill vaccinera sig eller inte kan styrka att de inte är smittade med coronaviruset eller immuna mot virussjukdomen. Vid entrén ska besökarna visa upp en QR-kod i mobilappen som fås i samband med vaccinering eller provtagning.

Dessutom sänks gränsen för det tillåtna antalet besökare på konserter, idrottsevenemang och andra tillställningar till 500. Det gäller från och med tisdag denna vecka, enligt lokala myndigheter. Tidigare gällde en begränsning på 1 000 besökare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Författningsråd godkänner franskt covidpass

Tusentals människor i Paris demonstrerade i lördags mot det franska covidpasset, som nu godkänts av landets konstitutionella råd.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Frankrikes konstitutionella råd har godkänt en lag som gör det obligatoriskt att inneha ett covidpass för att få besöka bland annat kaféer och restauranger och för att resa med tåg och flyg. Intyget visar att en person antingen har blivit vaccinerad mot covid-19 eller nyligen testats negativt för coronaviruset.

Lagen godkändes av parlamentet i slutet av juli och kravet på covidpass har lett till massprotester i landet med hundratusentals deltagare tre helger i rad. Men det konstitutionella rådet säger att lagen utgör en rimlig avvägning mellan folkhälsan och den personliga friheten.

Covidpass kommer även att krävas på en del köpcenter och varuhus samt för besök på sjukhus och äldreboenden. Dessutom behöver de som söker vård som inte är akut kunna visa upp intyget, men det får inte utgöra något hinder för vård, enligt rådets beslut.

Däremot avvisade det konstitutionella rådet en tilläggsbestämmelse i lagen som ger arbetsgivare rätt att avskeda arbetstagare som är visstids- eller timanställda om de inte har ett covidpass.

Utrikes

USA ger skydd åt hongkongeser

Hongkongeser får förlängt uppehållstillstånd i USA på grund av det politiska förtrycket hemmavid. Här vaktar polis en domstol i Hongkong fredag förra veckan.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Personer från Hongkong får förlängt uppehållstillstånd i USA i ett och ett halvt år. Orsaken är att Kina angripit Hongkongs autonomi, underminerat demokratin och slagit ner på pressfriheten. Allt enligt en presidentorder till de berörda amerikanska myndigheterna på torsdagen.

President Joe Biden skriver att beslutet tas av "tvingande utrikespolitiska skäl" och för att "främja USA:s intressen i regionen".

Beslutet gäller för flera tusen hongkongeser som redan befinner sig i USA, och de kan nu söka arbetstillstånd.

Bidens regering har tidigare infört sanktioner mot kinesiska regeringsföreträdare och varnat företag för att verka i Hongkong som reaktion mot de "säkerhetslagar" som Kina införde i territoriet i fjol och nedslagen mot politiska aktivister.

Utrikes

OS-sprinter: Återvänder när Belarus är säkert

Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja vid en presskonferens i Warszawa.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja säger att hon är glad att vara i säkerhet efter att ha anlänt till Polen. Hon hoppas kunna fortsätta sin idrottsliga karriär och tävla i OS igen, och även återvända till sitt hemland när det är säkert.

Timanovskaja anlände till Polen på onsdagen där hon har beviljats humanitärt visum. Vid en presskonferens i Warszawa sade hon att hon var glad att vara i säkerhet och att hon var förvånad att situationen utvecklats till en sådan politisk skandal.

– Jag vill bara fortsätta min idrottsliga karriär, sade hon och lade till att hennes man var på väg till Polen för att återförenas med henne.

Varnades av familjen

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger hon att orsaken till att hon bestämde sig för avvika på flygplatsen i Tokyo var att hennes familj sagt att det inte var säkert för henne att återvända till Belarus och att hon kunde bli skickad till en psykiatrisk klinik. Men hon säger att hon är beredd att återvända till Belarus när hon bedömer det som säkert.

– Det kan låta hårt med tanke på alla de hemska saker som hänt i Belarus förra sommaren, men jag försökte hålla mig ifrån det. Det enda jag har velat är att åka till OS och göra mitt bästa, sade hon och refererade till de folkliga protesterna i Belarus förra året som slogs ned av regimen.

Vill fortsätta

Den 24-åriga friidrottaren säger att hon hoppas kunna tävla i ytterligare två olympiader och lovade att göra allt för att hålla sig i form och fortsätta sin idrottsliga karriär.

Kristina Timanovskaja fördes i söndags till Haneda-flygplatsen i Tokyo mot sin vilja och vägrade kliva på planet hem. Hon skrev på sociala medier att hon hade "kidnappats" av sina egna ledare och sökte skydd hos japansk polis på flygplatsen. Hon togs sedan till den polska ambassaden för att under onsdagen flygas till Polen, där hon har fått humanitärt visum.

Timanovskajas avhopp under OS, som för tankarna till Kalla kriget, hotar att ytterligare isolera Belarus president Aleksandr Lukasjenko och hans regim.

Utrikes

Värsta bränderna någonsin i Turkiet

Elden vattenbombas vid Olympia, de olympiska spelens vagga, i västra Grekland.
Foto: Giannis Spyrounis/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kraftverket i Milas i sydvästra Turkiet tycks ha räddats än en gång. Men bränderna i landet är de värsta någonsin, och ett tiotal rasar fortfarande.
I Grekland är elden lös på över hundra platser.

Milasborna fick fly hals över huvud natten till torsdagen när larmet gick om att lågorna hotade värmekraftverket Kemerkoy. De fick samla ihop det viktigaste och skynda sig till den närliggande hamnen i Oren, där de fick kliva ombord kustbevakningens snabba motorbåtar.

Alla explosiva ämnen och farliga kemikalier hade flyttats från kraftverket. Vätgastankar som används för kyla anläggningen hade tömts och fyllts med vatten, men man befarade att elden skulle sprida sig till kol som fanns kvar i anläggningen.

Brandmanskapet lyckades dock hejda elden och ingen av kraftverkets huvudenheter blev skadad, kunde presidentens kommunikationschef meddela vid Twitter på torsdagsmorgonen.

Brandmän flydde

Även brandmän och poliser flydde området när lågorna drog fram över de omgivande kullarna, rapporterade AFP:s utsända.

Hittills har åtta människor dött i bränderna i Turkiet som startade i slutet av juli. Därtill har mängder djur dött och tusentals människor evakuerats.

Milas borgmästare kampanjade i flera dagar för att Turkiet skulle begära hjälp med brandflyg från utlandet, sedan president Recep Tayyip Erdogan låtit förstå att Turkiet själv inte hade några fungerande släckningsflyg. Så småningom fick man hjälp, men Erdogan kritiseras hårt från många håll för sin senfärdighet.

Farlig kritik

Kritiken kan dock visa sig riskabel. Åklagarmyndigheten i Ankara uppgav på torsdagen att man undersöker inlägg i sociala medier om bränderna som kan visa sig "syfta till att skapa oro, rädsla och panik hos allmänheten och förolämpa den turkiska regeringen".

Skogsbränderna har nu härjat i Turkiet i över en vecka. Minst 180 bränder har ödelagt enorma arealer av lummig grönska.

Olympia hotas

I närliggande Grekland brinner det också på hundratals ställen. På ön Euboia cirka 20 mil från huvudstaden Aten har minst 150 hus förstörts i lågorna och det brinner fortfarande kring ett kloster och ett dussintal byar.

Brandmän kämpar också mot bränder i närheten av Aten. Borgmästaren i Olympia, de olympiska spelens vagga, vädjar om mer hjälp för att rädda den kulturhistoriskt viktiga platsen.

Klimatexperter har varnat för att bränderna både intensifieras och blir fler till följd av den globala uppvärmningen.

– Vi talar inte längre om klimatändring utan om klimathot, sade nyligen Greklands viceminister för samhällsskydd Nikos Hardalias.

Människor evakueras med båt när skogsbranden når kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.
Människor evakueras med båt när skogsbranden når kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.
Foto: AP/TT
Röken ligger tät över kullarna och lågorna färgar natthimlen orange vid kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet. Bild från i onsdags.
Röken ligger tät över kullarna och lågorna färgar natthimlen orange vid kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet. Bild från i onsdags.
Foto: Cem Tekkesoglu/AP/TT

Utrikes

Protester efter våldtäkt och mord på nioåring

Aktivisten Tina Verma håller en skylt med texten 'häng nioåringens mördare' i indiska Delhi.
Foto: Altaf Qadri/AP/TT
Utrikes
Utrikes En nioårig flicka från ett av Indiens mest förtryckta kast tros ha våldtagits innan hon brutalt mördades. Nu protesterar Delhibor för fjärde dagen i rad.

"Vi vill ha rättvisa", skanderar de hundratals demonstranter som nu är inne på fjärde dagen av gatuprotester. På de många plakaten i folksamlingarna krävs en utredning av dödsfallet och "rättvisa för Indiens dotter".

Demonstranter har eldat upp bilder på premiärminister Narendra Modi, vars regering beskylls för att inte ha gjort nog för att skydda unga indier från landets omfattande våldtäktsproblematik. Vissa av demonstranterna har klistrat svart tejp över munnen som ska symbolisera regeringens tystnad efter dödsfallet.

Hittades bränd

Den nioåriga flickan gick för att hämta vatten vid ett krematorium i huvudstaden Delhi i söndags, rapporterar CNN. Hennes döda kropp – enligt flickans mamma bränd "från läpparna till vristerna" – påträffades kort därefter på en bänk. Krematorieprästen uppgav att hon avlidit till följd av en elektrisk stöt och övertalade mamman att omedelbart kremera dotterns kropp, uppger polischefen Ingit Pratap Singh.

Enligt familjen pekade dock mycket på att flickan våldtagits och mördats och dödsfallet ledde snabbt till en folkstorm. Samma kväll greps fyra män som misstänks vara inblandade i flickans död.

Eftersom hon redan kremerats undersöks nu hennes kläder för att se om hon utsatts för ett sexuellt övergrepp.

Flera liknande fall

Delstaten Delhis högste ansvarige minister Arvind Kejriwal tog i tisdags bladet från munnen efter att ha kritiserats för sin tystnad efter händelsen.

"Mordet på nioåringen i Delhi, efter att hon skändats, utgör en extremt skamlig händelse", skrev han på Twitter och manade till dödsstraff för de skyldiga.

Enligt de senaste officiella siffrorna från 2019 så våldtas en indisk kvinna var 17:e minut – siffror som dock tros vara kraftigt i underkant. Kvinnor som anses tillhöra de "lägst stående" indiska kasten är särskilt utsatta, enligt människorättsorganisationer. Flera liknande fall har de senaste åren utlöst ramaskri i landet, däribland en gängvåldtäkt i oktober på en 22-årig dalit som senare avled.

Indier ur det så kallade dalit-kastet kallas ibland även "kastlösa". Landets kastsystem avskaffades 1950, men systemet byggt på social hierarki lever kvar inom många delar av det indiska samhället.

Mia Holmberg Karlsson/TT

En man försöker lugna en upprörd folksamling som försöker blockera en gata utanför det krematorium där den nioåriga flickan hittades död.
En man försöker lugna en upprörd folksamling som försöker blockera en gata utanför det krematorium där den nioåriga flickan hittades död.
Foto: Altaf Qadri/AP/TT

FAKTA

Fakta: Indiens kastsystem

Kastväsendet är ett system för social struktur och rangordning av grupper i Indien.

Det har aldrig erkänts i grundlagen, och luckras till viss del upp bland medelklassen, men bestämmer i stor utsträckning fortfarande indiernas sociala, politiska och yrkesmässiga tillhörighet.

Människan föds in i en kast och kasttillhörigheten bestämmer enligt traditionen yrke, äktenskapspartner, umgänge och levnadsvanor, rättigheter och skyldigheter. Varje kast har sin uppgift och plats i hierarkin, men strävar efter att höja sin status.

Hinduismen har fyra varna (klasser). Inom varje varna finns flera jati, eller underkaster.

Människor utanför varnasystemet kallar sig daliter, "de förtryckta". De har ingen varna, endast jati, och betraktas traditionellt som oberörbara av högkastiga hinduer, det vill säga hinduer som tillhör en varna.

Det finns drygt 3 000 kaster och över 25 000 underkaster i Indien. Diskriminering på grund av kast är förbjuden i lag, vilket dock inte hindrar att exempelvis daliter behandlas illa.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

Minst 40 kroppar funna i Myanmars djungel

Soldater inom Myanmars militär i staden Rangoon i mars.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst 40 kroppar har påträffats av milisstyrkor i Myanmar de senaste veckorna, enligt flera medier. Vissa av kropparna ska ha uppvisat spår av tortyr.

Sedan landets militär i februari störtade landets folkvalda regering, med Aung San Suu Kyi i spetsen, har hundratals människor dödats – många av dem medlemmar i dåligt utrustade lokala miliser som drabbat samman med militärens soldater.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Juli jordens tredje hetaste någonsin

Brandrök förmörkar solen en julidag i Montana, USA. Årets juli var globalt sett den tredje varmaste som någonsin uppmätts.
Foto: Matthew Brown/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Årets julimånad var jordens tredje varmaste sedan mätningarna började genomföras. Endast 2019 och 2016 var ännu varmare globalt. Och tredjeplatsen är delad; i fjol var det lika varmt.

Det rapporterar EU:s klimatändringscenter Copernicus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Uppgifter: Flyg från Irak till Minsk pausas

Flygplan från Iraqi Airways. Arkivbild.
Foto: Karim Kadim/AP/TT
Utrikes
Utrikes Flygningar från Irak till Belarus huvudstad Minsk pausas i tio dagar för att minska migrationsvågen till Litauen, enligt uppgifter till den litauiska nyhetsbyrån BNS.
PREMIUM

Litauen hävdar att Belarus flyger in migranter – många av dem från Irak – och hjälper dem att korsa gränsen i syfte att pressa Litauen och EU, som har satt in sanktioner mot president Aleksandr Lukasjenko.

Hittills i år har över 4 000 personer korsat gränsen till EU-landet Litauen illegalt, jämfört med 81 personer under 2020, enligt litauiska myndigheter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL