Mer

Läs sommarnumret av Mer här!

Mer
Mer
PREMIUM

Läs senaste numret här:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Mer

Mer
Mer

Sjöbo

Ungdomsrådet samlar in spel och pyssel till äldre

Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, tillsammans med Lovis Fredriksdotter, 14, på Navet där de samlar in spel och pyssel till äldre som är i karantän. Foto: Caroline Stenbäck
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Mer
Sjöbo Ungdomsrådet i Sjöbo vill piffa upp vardagen för de äldre som i dessa coronatider inte kan träffa anhöriga eller vänner.
Därför har de bestämt sig för att samla in spel och pyssel som kan delas ut på äldreboenden och till dem som är isolerade i sina bostäder.

Idén fick Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, för en vecka sedan.

– Min farmor bor på Kärnans äldreboende i Sjöbo. Hon har nyligen blivit änka och berättade att hon har jättetråkigt om dagarna. De får inte gå ut eller ta emot besök för att de är riskgrupper. Så då började jag tänka på hur tråkigt även andra äldre måste ha det nu på grund av coronaviruset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Historisk transperson kan släcka Sveriges dröm

Kanadas Adriana Leon, till vänster, och Quinn firar ett mål mot Storbritannien i OS-gruppspelet.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Sport
Sport Den första OS-medaljen är unik.
Den andra kan vara nog så speciell.
25-åriga Quinn blir i och med Kanadas fotbollsframgångar den första öppet icke-binära idrottaren att nå en olympisk prispall.

När Kanadas damlandslag tog OS-brons 2016 fanns Quinn med i truppen. Men det var först fyra år senare som mittfältaren, som första elitspelare i världen, kom ut som transperson och icke-binär.

Att Kanada redan säkrat minst ett OS-silver inför fredagens final mot Sverige innebär därför något historiskt: Quinn blir den första transpersonen, som kommit ut, som tar en OS-medalj.

"Känner mig stolt"

"Jag känner mig stolt när jag ser 'Quinn' i laguppställningen och på min ackreditering. Men jag blir ledsen av vetskapen att det har funnits olympier före mig som på grund av vår omvärld inte kunnat leva ut sitt sanna jag", skrev Quinn på Instagram tidigare under OS.

Det tidigare förnamnet Rebecca är inte längre relevant, numera är det bara Quinn som gäller. 25-åringens insatser på fotbollsplanen är däremot allt annat än betydelselösa.

OL Reign-stjärnan är en viktig del av det här kanadensiska OS-laget och har startat fyra av fem matcher, bland annat semifinalen mot USA, där Jessie Fleming ordnade matchvinnande 1–0 på straff.

Det var Kanadas första seger mot USA sedan 2001, och gjorde att laget nådde det högt uppsatta målet att få mer än ett brons med sig hem.

– Jag är så stolt över mitt lag, det här är mina bästa vänner. Och jag är så glad att vi kommer att ta hem en ädlare medalj än ett brons, sade Quinn till kanadensiska CBC efter semifinalsegern.

Trolig startspelare

Quinn är en av åtminstone tre transpersoner som tävlar i Tokyo. Nyzeeländska tyngdlyftaren Laure Hubbard blev utslagen direkt men skrev historia som den första transkvinnan att delta i ett OS och i skateboardens street-gren slutade icke-binära Alana Smith, USA, på 20:e plats i kvalet.

I finalen talar mycket för att Quinn startar på det kanadensiska mittfältet, med förhoppningen om att hjälpa sitt land till ett första OS-guld.

På längre sikt hoppas hen på större förändringar.

Känner optimism

"Jag känner mig förhoppningsfull om att det ske en förändring. Förändring i lagar. Förändring i regler, strukturer och tankesätt. Mest av allt är jag medveten om hur verkligheten ser ut. Transflickor som stoppas från att idrotta. Transkvinnor som utsätts för diskriminering och fördomar medan de försöker uppfylla sina olympiska drömmar. Kampen är inte ens nära att var över ... och jag firar när vi alla har nått dit", skriver Quinn.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Hbtqi

Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.

Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem man har förmågan att bli kär i eller attraherad av.

Transperson handlar om könsidentitet. Som transperson önskar man inte alls eller delvis inte identifiera sig med det kön som tilldelats vid födseln.

Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

Intersexvariationer är många olika tillstånd där en person föds med en inre eller yttre anatomi som inte stämmer överens med hur en typiskt kvinnlig eller typiskt manlig kropp förväntas vara.

Källa: RFSL

Utrikes

Minst 40 kroppar funna i Myanmars djungel

Soldater inom Myanmars militär i staden Rangoon i mars.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 40 kroppar har påträffats av milisstyrkor i Myanmar de senaste veckorna, enligt flera medier. Vissa av kropparna ska ha uppvisat spår av tortyr.

Sedan landets militär i februari störtade landets folkvalda regering, med Aung San Suu Kyi i spetsen, har hundratals människor dödats – många av dem medlemmar i dåligt utrustade lokala miliser som drabbat samman med militärens soldater.

Militären har även slagit tillbaka hårdhänt mot alla former av folkliga protester.

Kropparna hittades i djungeln i Sagaingregionen i centrala Myanmar, där våldsamma strider utspelat sig mellan militären och mindre milisgrupperingar de senaste månaderna. Uppgifterna är dock ännu oklara, skriver nyhetsbyrån Reuters.

OS i Tokyo 2021

Lloyd efter bronset: "Vi vände på allt"

Megan Rapinoe, höger, och Carli Lloyd stod för två mål vardera och sköt OS-bronset till USA.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport Hörnmål och volley av Megan Rapinoe, två djupledslöpningar av Carli Lloyd.
Stjärnduon såg till att USA knep en OS-medalj i Tokyo.
– Vi åker hem med en medalj och det finns ingen bättre känsla än det, säger Lloyd efter 4–3 i bronsmatchen mot Australien.

Jessie Flemings straffmål i semifinalen sköt Kanada vidare till finalen mot Sverige – och grusade USA:s drömmar om OS-guld.

Där och då handlade det för USA om att mobilisera ny kraft och hitta motivation för att åtminstone få resa hem från Tokyo-OS med medalj.

Vägen dit bestod bland annat av två lagmöten.

– Man går igenom utmaningar i turneringar och man försöker hitta lösningar på det, säger Carli Lloyd.

– Vi fick ett slag i ansiktet i första matchen mot Sverige och sedan kunde vi inte hitta vår väg efter det. Förlusten mot Kanada kändes inte alls bra.

– Det var viktigt för alla att höra att den här medaljen, tredjeplatsen, vi skulle spela för var lika viktig som om det vore en guldmatch.

Med ny energi blev bronsmötet med Australien – med svenske Tony Gustavsson som förbundskapten – en mumsbit.

– Sättet som ni alla såg oss att spela: det var USA:s mentalitet. Vi spelade bra, vi gjorde några fina mål och är extremt nöjda hur vi vände på allt, säger Lloyd.

– Vi åker hem med en medalj och det finns ingen bättre känsla än det.

Slog till hörna

Inledningsvis var det mycket tack vare stjärnan Megan Rapinoes show.

Med två fina mål visade hon regerande världsmästaren USA vägen till medalj.

1–0 i åttonde minuten: 36-åringen slog hörnan hårt och inåtskruvat, målvakten Teagan Micah hamnade fel och bollen smet in i det australiska målet.

2–1 i 21:a minuten: Australien försökte rensa bort USA:s inlägg men Alanna Kennedy fick varken träffen eller riktningen som hon önskade. I stället blev det ett perfekt upplägg för Rapinoe. Stjärnan drog till direkt på volley och satte 2–1 i krysset bakom Micah.

Två mål av Lloyd

Efter Rapinoes uppvisning tog en annan stjärna vid: Carli Lloyd.

3–1 prickade 39-åringen in på tilläggstid. Anfallaren stack i djupet, tajmade Lindsey Horans instick perfekt och utökade ledningen när hon placerade in bollen i Micahs bortre hörn.

Tidigt i andra höll hon sig framme igen. 39-åringen tog en ny löpning, fick tag på Alanna Kennedys svaga hemåtnick och överlistade sedan enkelt Micah i 51:a minuten.

Sam Kerr kvitterade till 1–1, Caitlin Foord satte 2–4 och Emily Gielnik gjorde 3–4 i 90:e men Australien var aldrig nära att matcha USA om bronsmedaljen.

Anders Wallin/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Utrikes

Juli jordens tredje hetaste någonsin

Brandrök förmörkar solen en julidag i Montana, USA. Årets juli var globalt sett den tredje varmaste som någonsin uppmätts.
Foto: Matthew Brown/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Årets julimånad var jordens tredje varmaste sedan mätningarna började genomföras. Endast 2019 och 2016 var ännu varmare globalt. Och tredjeplatsen är delad; i fjol var det lika varmt.

Det rapporterar EU:s klimatändringscenter Copernicus.

– Visserligen svänger temperaturen från år till år eller månad till månad globalt sett, men vad vi ser är en underliggande uppvärmningstrend globalt och i de flesta regioner, säger chefsforskaren Freja Vamborg.

I Europa är det bara juli 2010 som har varit hetare.

Sett över sjuårsperioder var den senaste perioden den hittills allra varmaste.

Copernicus egna mätningar började 1950, men de byggs på med annan data ända från 1800-talets mitt.

Många områden runtom i världen drabbades av extremväder i juli i år, som de dödliga översvämningarna i Tyskland, Belgien och Kina eller rekordhettan som ledde till förödande markbränder i USA, Kanada och södra Europa. Det ligger i linje med vetenskapens förutsägelser, att upphettningen orsakad av växthusgaser leder till både hetare värmeböljor och tyngre skyfall.

Malmö

17-åring döms för våld mot biljettkontrollanter

En 17-årig pojke döms för våld mot biljettkontrollanter till ungdomstjänst.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Malmö
Malmö När kontrollanten ville att en kvinna som inte hade bussbiljett skulle betala en kontrollavgift rann sinnet över på en 17-årig medpassagerare. Nu döms pojken till ungdomstjänst för våld mot tjänsteman.

Pojken klev på bussen på Hermodsdal och skulle till praktiken i Västra Hamnen. På bussen satt redan en kvinna som han kände till sedan tidigare. Han satte sig bredvid henne.

Vid busshållsplatsen Professorsgatan steg två biljettkontrollanter på med sina typiska röda jackor. En av dem kontrollerade 17-åringens biljett och bad sedan kvinnan att visa sin biljett. Hon hade ingen.

”Låtsaspoliser”

Enligt kontrollanterna blev kvinnan, som inte kunde svenska, stressad och ville stiga av på nästa hållplats. När de steg av följde 17-åringen med. Han förstod inte varför även kontrollanterna också steg av.

När så kontrollanterna bad kvinnan att identifiera sig för att de skulle kunna ge henne en kontrollavgift började 17-åringen enligt de båda målsägande att kalla dem för ”bögjävlar” och ”låtsaspoliser”. När han dessutom knuffade en av kontrollanterna utlöste de överfallslarmet.

Försökte lugna

Något som ytterligare förargade 17-åringen som gav en av kontrollanterna ett knytnävsslag i ansiktet. Den andre vakten gjorde då ett så kallat envarsingripande och forslade 17-åringen mot en buske och försökte hålla fast honom mot marken.

Då ska kvinnan och en förbipasserande cyklist ha hjälpt till att ta loss 17-åringen som tillsammans med kvinnan började gå mot Nydalatorget. Kontrollanterna följde efter på avstånd i väntan på polisernas ankomst. De såg att kvinnan försökte lugna pojken.

Men plötsligt slet sig 17-åringen från kvinnan och gick emot kontrollanterna. Han slog först den ene kontrollanten i ansiktet och sedan den andre med flera slag.

Hävdade nödvärn

17-åringen har hävdat att han handlat i nödvärn då han blev nertryckt på marken, och för att skydda kvinnan. Tingsrätten finner inget fog för det utan menar att det handlat om medvetna slag. Rätten ser inte heller att det skulle handla om så kallat putativt nödvärn, det vill säga att pojken skulle ha uppfattat att han var hotad utan att så var fallet.

17-åringen är sedan tidigare ostraffad och döms till ungdomstjänst i 40 timmar. Hans föräldrar ska även betala skadestånd på 5 000 kronor till var och en av kontrollanterna.

Inrikes

Inga nya dödsfall med covid-19

Vaccinationskampanjen i landet fortsätter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt har 14 657 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 103 693 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Hittills har 6 482 493 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 79,2 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Av dessa har 4 369 521 fått två doser, motsvarande 53,4 procent av den vuxna befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL