Inrikes

Tusentals chanser att hoppa på utbildning

Teckning eller något annat kreativt på en folkhögskola eller akademisk sommarkurs vid något universitet? Valmöjligheterna är fortfarande stora. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes Studentmössan har åkt in i byrålådan. Framtidsplanerna känns plötsligt som ett enda gungfly.
Tur då att det finns tusentals kurser och utbildningar som bara väntar på din ansökan.
PREMIUM

Mer än 100 000 ungdomar har precis lämnat gymnasieskolan för gott. De – och väldigt många andra unga vuxna – befinner sig i ett vägskäl. Plugga eller jobba? Och plugga vad – jag som inte ens orkat söka något/fick sämre betyg än väntat/inte vet vad jag ska bli?!

– Det är den största orosfrågan hos många unga vuxna, att man inte vet vad man vill. Men man behöver inte ha en utstakad väg. Som ung vuxen kan man inte veta att ytterst få av oss äldre vuxna har gått spikrakt framåt, säger Mikaela Zelmerlööw, undervisningsråd vid Skolverket med ansvar för studie- och yrkesvägledningsfrågor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kvinna död efter skottlossning vid badplats

En man i 30-årsåldern har anhållits som skäligen misstänkt för mord på en kvinna i Luleå under fredagskvällen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha mördat en ung kvinna i Luleå. Det misstänkta mordet skedde i närheten av en badplats på fredagskvällen.

Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som polisen larmades av boende i området Notviken i Luleå, efter att höga smällar som lät som skott hade hörts.

På platsen, i närheten av en badplats, hittades den avlidna kvinnan, som var i 25-årsåldern. Under de nästkommande timmarna och natten satte polisen in samtliga resurser, inklusive insatsstyrkan.

– Vi använde alla resurser som vi hade tillgängliga, säger Karin Markaberg, chef för utredningssektionen i polisområde Norrbotten, till TT.

På morgonen anhölls en man i 30-årsåldern, skäligen misstänkt för mord.

– Han frihetsberövades i morse och anhölls 06:40, säger Karin Markaberg.

TT: Kände offret och den anhållne varandra?

– De är inte i nära relation. I övrigt vill vi inte gå ut med deras bekantskaper eller relation.

På sin hemsida skriver polisen att det inträffade ses som en isolerad händelse och att allmänheten inte behöver känna oro.

Polisen vädjar nu om vittnesuppgifter.

– Det här skedde på kvällen i ett bostadsområde. Det var fortfarande varmt ute, så vi är helt övertygade om att det finns människor som både sett och hört och vet saker, så vi vore väldigt tacksamma om de hör av sig till oss så vi kan avgöra om de (uppgifterna) är väsentliga eller inte, säger Karin Markaberg.

Johan Nilsson/TT

Inrikes

Brand ödelade gammal kolsyrefabrik i Stockholm

'Det är en totalskada av byggnaden', säger Jesper Westling vid Räddningscentralen Mitt, om den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes En kraftig brand totalförstörde under lördagsnatten en gammal kolsyrefabrik vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Händelsen utreds som mordbrand.
– Det är dels omständigheter på platsen som gör att vi gör det, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid polisen.

Larmet om branden i den gamla kolsyrefabriken i Gröndal vid Liljeholmen i södra Stockholm kom vid 23-tiden på fredagen. Stora lågor slog upp ur byggnaden, som är en före detta industribyggnad av äldre typ.

Under natten spred sig röken över stora delar av Stockholm och ett intensivt släckningsarbete pågick. Räddningstjänsten var på plats med 16 enheter, cirka 40–45 räddningstjänstpersonal. Även KBV (Kustbevakningen), Sjöräddningssällskapet, polis och ambulans hjälpte till i arbetet.

På lördagsmorgonen hade man fått kontroll på elden – men fabriken är förstörd.

– Det har varit en totalbrand och taket har rasat in, säger Jesper Westling vid Räddningscentralen Mitt.

– Den är nog inte så estetiskt vacker kan jag tänka mig.

Räddningstjänstens arbete fortsätter under hela dagen för att kontrollera att branden inte tar fart på nytt.

– Vi är där med två bilar och en ledningsbil, totalt bemanningsmässigt är det väl åtta personer, säger Jesper Westling.

"Hörde smäll"

Under stora delar av natten kunde lågor ses genom byggnadens övervåning. Det stod tidigt klart att den inte skulle kunna gå att rädda, och brandmännen lät den brinna under kontrollerade former, där man riktade fokus mot att skydda närliggande byggnader.

– Vi hörde en smäll först, sedan såg vi lågor komma upp senare. De låg högt över taket då på byggnaden och det var en otroligt kraftig brand, sade vittnet Erik Lindwall, som befann sig vid den närliggande Gröndals båtklubb.

Även Kustbevakningen var på plats och sprutade vatten på branden och närliggande byggnader med det större fartyget KBV 031.

– Vi har obegränsat med vatten i och med att vi tar från sjön, och så har vi vattenkanoner, så vi når en bra bit upp på land. Vi har möjlighet att bistå räddningstjänsten, sade Gustav Rhedin på Kustbevakningen.

VMA utfärdat

Räddningsledaren gick ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där alla i närheten uppmanas att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Röken har besvärat medborgare ända till Lidingö, det är många som känt röklukten i sina bostäder. Det har varit många påringningar av oroliga människor, sade Tommy Wållberg vid räddningstjänsten under natten.

Åsa Härdelin är ordförande i närliggande Gröndals båtklubb:

– Det är väldigt oroande och man undrar hur den uppkommit. Som Gröndalsbo är det sorgligt. Jag tror att många här värnar om det gamla industriområdet, säger hon.

Mordbrand

På lördagsmorgonen meddelade polisen att de har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Vi har kunnat höra en del vittnen på platsen och sedan kommer vi att genomföra en teknisk undersökning så snart det är möjligt, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid polisen.

Vilka indikationer som finns på att det skulle röra sig om en mordbrand vill polisen inte gå in närmare på.

– Det är dels omständigheter på platsen som gör att vi gör det och sen är det utifrån antagandet att branden måste ha startat på något sätt, och då har vi i nuläget den rubriceringen som vi jobbar vidare efter, säger Åsa Wallentin.

Gustav Sjöholm/TT

Veronika Åström/TT

Ola Palmström/TT

Eftersläckningsarbete pågår under lördagen efter den kraftiga branden i den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Eftersläckningsarbete pågår under lördagen efter den kraftiga branden i den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det brann kraftigt i Liljeholmen i södra Stockholm.
Det brann kraftigt i Liljeholmen i södra Stockholm.
Foto: Gabriella Bruske/TT
Under lördagen pågår eftersläckningsarbete efter den kraftiga branden i den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Under lördagen pågår eftersläckningsarbete efter den kraftiga branden i den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kustbevakningen var på plats och bistod med släckningsarbetet vid en brand vid Liljeholmen i Stockholm.
Kustbevakningen var på plats och bistod med släckningsarbetet vid en brand vid Liljeholmen i Stockholm.
Foto: Christine Olsson/TT

Inrikes

Två våldtäkter under natten i Rättvik

Polisen har spärrat av området och genomför förhör. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes

Två unga kvinnor har, oberoende av varandra, utsatts för våldtäkt alternativt försök till våldtäkt utomhus under natten i centrala Rättvik i Dalarna, skriver polisen på sin hemsida.

Efter larmsamtal ska polis ha kommit i kontakt med två unga kvinnor som uppgett att de blivit utsatta för våldtäkt. En av kvinnorna har pekat ut en plats i närheten av Rättviks vårdcentral där brottet ska ha ägt rum.

– De här händelserna har ju skett i närtid både vad gäller klockslag och plats, säger polisens presstalesperson Mats Öhman.

Polisen har spärrat av området och genomför förhör. Ingen har gripits misstänkt i ärendet ännu.

– Vi har mycket material som vi går igenom och kvinnorna kommer att höras mer när det är läge, säger Mats Öhman.

Inrikes

Pandemin har lett till brist på försöksdjur

Rhesusmakak i en chilensk försöksanläggning. Arkivbild.
Foto: Brennan Linsley/TT
Inrikes
Inrikes Den rekordsnabba utvecklingen av vaccin mot covid-19 hade varit omöjlig utan våra närmaste släktingar aporna och många andra försöksdjur. Men de intensiva studierna har samtidigt avslöjat en svag punkt inom forskarvärlden – försöksdjuren kan ta slut.

– I våra studier använder vi mest möss. Men när vi skulle göra ett mindre experiment med covid-19 och apor så märkte vi att det var svårt att få tag på dem, eftersom så många ville göra liknande försök samtidigt, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet till TT.

Forskare över hela världen vittnar om liknande erfarenheter, och organisationen European Animal Research Organization bedömer att åtminstone 500 olika forskningsprojekt kopplade till covid-19 har försenats på grund av bristen på apor.

– Redan för några år sedan började vi märka av ett ökat tryck, men på grund av pandemin har vi helt fått slut på djur, säger Nancy Haigwood, chef för Oregons nationella center för primatforskning i USA till tidskriften Nature.

Strypta leveranser

Den här situationen är något som det statliga amerikanska forskningsinstitutet National Institutes of Health (NIH) varnade för i en rapport redan 2018. Då hade efterfrågan på apor för medicinska studier börjat öka kraftigt i USA, bland annat på grund av många nya forskningsprojekt för att ta fram behandlingar mot hiv och Alzheimer.

Men i rapporten beskrevs också det stora beroendet av Kina som ett möjligt problem. Kina är en av världens absolut största exportörer av apor för djurförsök – exempelvis rhesusmakaker, som används i stor utsträckning inom den medicinska forskningen. Utan dessa leveranser skulle forskningen snabbt drabbas av problem, varnade rapportförfattarna.

Och det var precis vad som hände när pandemin bröt ut. Kina stoppade sina djurtransporter, vilket tillsammans med den ökade efterfrågan från forskarna och läkemedelsindustrin blev droppen – bristen på apor blev ett faktum.

I bland annat USA har administrationen därför tagit fram strategier för att öka tillgången på apor inom landet, genom att öka anslagen till exempelvis avel och konstruktion av nya hägn.

– Vi har gjort stora investeringar för att få upp nivåerna och planera för framtiden, för vad händer om det kommer en ny pandemi om tre år med ett annat virus? Vi måste vara förberedda på det, säger James Anderson vid NIH.

"Mycket viktig funktion"

Det finns ingen exakt sammanställning av hur många apor som används till djurförsök i världen varje år. Enligt en uppskattning från European Animal Research Organization kan det handla om ett antal hundra tusen. Jämfört med alla de andra försöksdjur som används inom forskarvärlden utgör aporna en mindre andel, sannolikt under 1 procent. Men det är en mycket viktig andel, påpekar Ali Mirazimi.

– Apor är en av de allra viktigaste djurmodeller som vi har för att ta fram vaccin och mediciner till människor, eftersom de är närmast oss, säger han.

Han förklarar att studier på apor ofta är det sista och avgörande steget innan det är dags att testa nya substanser på människor.

– Deras immunförsvar är mycket likt vårt immunförsvar, och många sjukdomar som vi drabbas av kan även drabba dem på ett liknande sätt. Därför kan effekten av vaccin och mediciner mätas på ett likvärdigt sätt hos människor och apor.

Men det var inte bara apor som blev en bristvara under den mest hektiska perioden, tillägger han. Det blev även ont om en särskild sorts mus, som ändrats genetiskt för att kunna bli smittad med den nya coronaviruset sars-cov-2.

– I stort sett alla laboratorier ville beställa dem, så då blev det en rejäl brist och vi fick vänta ett par månader innan vi fick tillgång till ett litet antal av de här mössen. Men nu är det fler företag som producerar dem, och många labb kan dessutom göra dem på egen hand, säger Ali Mirazimi.

Stränga regleringar

Medicinska försök på apor – och andra djur – är långt ifrån okontroversiellt. Djuren lever hela sitt liv i fångenskap och utsätts för både smittoämnen och oprövade behandlingar. Djurrättsorganisationer över hela världen har sedan lång tid tillbaka protesterat mot användningen av försöksdjur i allmänhet och apor i synnerhet. Det har lett till skärpta etiska riktlinjer – och vissa flygbolag har efter påtryckningar dessutom börjat tacka nej till den typen av djurtransporter sedan några år tillbaka.

– Det är mycket stränga regleringar kring djurförsök i dag, både för små och stora djur. För att få etiskt tillstånd ska ansökan först granskas av helt oberoende människor, både forskare och personer med annan bakgrund, som går igenom allting och bedömer om det är nödvändigt att göra djurförsök, säger Ali Mirazimi.

– Dessutom pågår en febril forskning för att kunna ersätta mycket av djurförsöken med andra metoder. För det finns ett intresse även från forskarsidan att kunna göra försöken på andra sätt. Det är något vi jobbar mycket med i min forskargrupp, så långt det är möjligt, tillägger han.

Men än så länge bedömer de flesta forskare att det är omöjligt att ersätta djurförsök helt och hållet inom den medicinska forskningen. I den andra vågskålen ligger möjligheten att få fram nya läkemedel som kan rädda livet på många människor. Det har på sätt och vis blivit extra tydligt under pandemin menar Ali Mirazimi, då det tagits fram effektiva vaccin mot covid-19 på rekordtid.

– Allmänheten har nog mest sett att det plötsligt har funnits en massa vaccinkandidater redo för kliniska prövningar på människor, utan att vara medvetna om alla steg dessförinnan. Men där har de här aporna och de andra försöksdjuren spelat en väldigt stor och viktig roll. Även om det har skett lite i skuggan, säger Ali Mirazimi.

Jörn Spolander/TT

En ung rhesusmakak plockar ätbara frukter från ett träd i norra Indien. Arkivbild.
En ung rhesusmakak plockar ätbara frukter från ett träd i norra Indien. Arkivbild.
Foto: Ashwini Bhatia/TT
Ali Mirazimi, vaccinforskare och professor på Karolinska institutet. Arkivbild.
Ali Mirazimi, vaccinforskare och professor på Karolinska institutet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
United Airlines är ett av de flygbolag som har slutat transportera försöksdjur. Arkivbild.
United Airlines är ett av de flygbolag som har slutat transportera försöksdjur. Arkivbild.
Foto: Jeff Chiu/TT
Djurrättsorganisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), har argumenterat för utredningar av hur apor används inom forskningen. Arkivbild.
Djurrättsorganisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), har argumenterat för utredningar av hur apor används inom forskningen. Arkivbild.
Foto: MIKE DERER/TT

FAKTA

Fakta: Apor i djurförsök

Rhesusmakaken (Macaca mulatta) är den apa som används mest inom den medicinska forskningen, .

Rhesusmakaken beskrivs som ett mycket socialt och intelligent djur, som härstammar från Asien. Där lever den i flockar i exempelvis Pakistan, Indien, Kina och delar av Afghanistan.

Rhesusmakaken är en art inom familjen markattartade apor, som liksom andra apor tillhör ordningen primater, där även människan ingår.

Rhesusmakaken är cirka 50–65 centimeter lång och blir könsmogen vid 3–4 års ålder, och blir i det vilda upp till 18 år gammal.

Förutom rhesusmakaker används exempelvis marmosetter, silkesapor och babianer inom forskningen.

Källa: National Primate Research Centers, Nationalencyklopedin

Inrikes

En anhållen efter skottlossning i Västerås

En person har anhållits efter skjutningen i Västerås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man skadades svårt efter en skjutning i stadsdelen Skallberget i Västerås under fredagskvällen. Nu har en person anhållits för mordförsök.

– Tekniker kommer att genomföra en teknisk undersökning av brottsplatsen under dagen, säger Linda Winge, befäl vid polisens regionledningscentral.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Inrikes

Ung man anhållen efter skjutning i Skarpnäck

En man har anhållits misstänkt för grovt vapenbrott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 20-årsåldern har anhållits efter en skjutning i Skarpnäck i södra Stockholm under fredagskvällen.

Det var vid 19-tiden som flera personer i området larmade om en misstänkt skottlossning. På platsen fann polisen ett vapen och en skottskadad man i 20-årsåldern. Skadorna bedömdes som allvarliga, men inte livshotande. Senare under kvällen greps en man i ärendet – nu har han anhållits misstänkt för grovt vapenbrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kvinna skjuten i benet i Norrköping

En kvinna har blivit skjuten i benet i Norrköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna i 45-årsåldern blev skjuten i benet i Norrköping under natten mot lördag.

– Hon fick inte livshotande skador och vi har en utpekad gärningsman, säger polisens vakthavande befäl Kristian Malzoff till Norrköpings Tidningar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skadlig skalbagge tillbaka efter 40 år

Coloradoskalbaggen är en skadeinsekt som är förhållandevis lätt att upptäcka, eftersom den är så aggressiv.
Foto: Tatiana Makeyeva/TT
Inrikes
Inrikes För första gången på nästan 40 år har Coloradoskalbaggen upptäckts i ett potatisfält i södra Sverige. Jordbruksverket gör nu allt för att stoppa den mycket aggressiva skadeinsekten.
PREMIUM

Det var i förra veckan som coloradoskalbaggen upptäcktes i en potatisodling utanför Kristianstad i Skåne. En del av fältet har nu bränts, medan resten hålls under uppsikt av Jordbruksverket, rapporterar P4 Kristianstad.

– Förhoppningsvis tar det slut här. Det hoppas jag, samtidigt som jag blir orolig, eftersom det här är första gången på nästan 40 år som vi har hittat coloradoskalbaggen, som är en mycket aggressiv skadegörare på potatis, säger Thorsten Pedersen, enhetschef på jordbruksverket, till radion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL