Sport

LBK bjöd på målfest

Lunds BK:s derbymålskyttar mot Torn. Från vänster: Noah Christoffersson, Filip Bohman, Jesper Strid, Rebin Assad och Filip Pikovski.
Foto: Lola Nilsson
Sport
FOTBOLL Filip Bohman var hetast av alla i fredagskvällens stekheta kommunderby på Klostergårdens IP i Lund. Skurupssonen visade Lunds BK vägen mot Torns IF med två mål och en assist i en match där resultatet till slut skrevs till hela 7-1.

– En fantastisk match från vår sida. Sju mål och tre poäng i en jätteviktig match, konstaterade en smått upprymd och stolt Igor Arsenijevic, LBK-tränaren, i Sportexpressens direktsändning från Lund.

Det var LBK i förarsätet från första till sista minut.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

OSFRIIDROTT-DISKUSFINAL: "VÄRT ATT SE VETTU"

Sport
Sport

– Tack för allt stöd och tack för att ni betalar för Discovery Plus, det är värt att se vettu, säger Daniel Ståhl innan han och Simon Pettersson inleder sitt ärevarv runt Tokyos olympiastadion medan Abbas "Dancing queen" går ut i högtalarna på arenan.

– I am a swedish viking, skriker Ståhl medan han går runt på arenan.

OS i Tokyo 2021

Svensksuccén: Guld och silver i diskusfinalen

Daniel Ståhl fick på ett starkt kast i andra omgången.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Medaljtorka hittills. Då ordnade diskuskastarna två svenska medaljer på samma gång.
Storfavoriten Daniel Ståhl höll för trycket och vann på 68,90 – med träningskompisen Simon Pettersson bakom sig på silverplats på 67,39.

De tränar tillsammans i Växjö dag in och dag ut.

Nu får de även ställa sig på prispallen i Tokyo tillsammans.

Daniel Ståhl, regerande världsmästaren och ohotad världsetta, överst.

Simon Pettersson, som fått sitt stora genombrott den här säsongen, på silverplats.

Det är första gången sedan OS i London 1948 två svenskar tar medalj i samma friidrottsgren i ett olympiskt spel.

Det mesta har handlat om Daniel Ståhl inför diskustävlingarna i Tokyo. Sedan gav svensken ett styrkebesked redan i kvalet.

Frågan var hur finalnerverna skulle te sig?

Rätt bra, visade det sig snabbt.

Ståhl såg laddad men lugn ut när uppvärmningen drog i gång och fick iväg ett träningskast på omkring 67 meter utan att förta sig.

Han inledde sedan visserligen finalen med relativt blygsamma 63,72. Men i andra försöket fick han på 68,90 vilket var över två meter före närmaste konkurrent i det skedet.

Det blev sedan 65,16 i tredje omgången, 66,10 i fjärde, 67,03 i femte och när sista kastet skulle göras var guldet redan klart.

Simon Pettersson inedde lite sämre, men klättrade så så småningom till bronsplats med 66,58, blev sedan nedpetad igen – men svarade med ett superkast i femte omgången – 67,39.

Därmed låg träningskompisarna, som tränar under Vésteinn Hafsteinsson i Växjö, etta och tvåa inför sista kastet.

I Rio de Janeiro för fem år sedan tog det stopp redan i kvalet för Daniel Ståhl. Men till Tokyo kom svensken i storform och som storfavorit.

Den här gången räckte det med ett enda kast i kvalet (66,12 meter) – där Ståhl var ensam om att klara kvalgränsen (66,00).

Men finalen bjöd på betydligt bättre kastning än kvalet – av flera.

Från Lukas Weisshaidinger, Österrike, exempelvis. Weisshaidinger fick på 67,07 meter i tredje omgången. Men det räckte inte mot de båda svenskarna.

Jens Bornemann/TT

FAKTA

Fakta: Daniel Ståhl och Simon Pettersson

Daniel Ståhl

Född: den 27 augusti 1992.

Klubb: Spårvägens FK.

Tränare: Vésteinn Hafsteinsson.

Främsta mästerskapsmeriter: OS-guld 2021, VM-guld 2019, EM-silver 2018, VM-silver 2017, femma i EM 2016, femma i VM 2015.

Personligt rekord: 71,86 (29 juni 2019 i Bottnaryd).

Simon Pettersson

Född: den 3 januari 1994.

Klubb: Hässelby SK.

Tränare: Vésteinn Hafsteinsson.

Främsta mästerskapsmeriter: OS-silver 2021, VM-nia 2019, EM-fyra 2018, VM-elva 2017.

Personligt rekord: 69,48 meter (29 maj 2021 i Växjö).

OS i Tokyo 2021

TT-FLASH: Guld och silver till Sverige i OS

Sport
Sport Det blir guld och silver till Sverige i OS-finalen i diskus genom Daniel Ståhl och Simon Pettersson.

OS i Tokyo 2021

Hattrick av Mir när Spanien nådde semi

Spaniens Rafa Mir gör sitt andra av tre mål mot Elfenbenskusten i OS-kvartsfinalen.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport

Spanien vann OS-kvartsfinalen i fotboll mot Elfenbenskusten med 5–2. Men det krävdes förlängning för att skilja lagen åt.

Det stod 1–1 efter 90 minuter. Då gav Elfenbenskustens Max Gradel laget en 2–1-ledning. Ett par minuter senare på tilläggstid kvitterade Spanien genom Rafa Mir.

I förlängningen gjorde spanjoren Mikel Oyarzabal 3–2 på straff efter åtta minuter. Sedan var Mir framme två gånger om i slutminuterna och satte bollen i mål och blev därmed tremålsskytt i matchen.

I semifinalen väntar Japan som slog ut Nya Zeeland med 4–2.

Den matchen avgjordes på straffar sedan inget lag lyckades göra mål varken under ordinarie tid eller förlängning.

Brasilien, regerande olympisk mästare, är också klart för semifinal efter 1–0-segern över Egypten.

Matheus Cunha gjorde matchens enda mål i den 37:e minuten. I semifinalen väntar segraren i mötet mellan Sydkorea och Mexiko.

Ingela Ahlberg/TT

OS i Tokyo 2021

Tredje hoppet gillt för Montler

Thobias Montler tog sig till OS-final i sista försöket.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Det krävdes ett nervöst sista hopp.
Men till slut lyckades Thobias Montler säkra en plats i längdfinalen vid OS i Tokyo. Svensken hoppade 8,01 meter, vilket räckte för att bli en av de tolv bästa i kvalet.
– Jag tar med mig väldigt bra känslor, säger Montler till Discovery.

Montler, med ett säsongs- och personbästa på 8,27 meter, inledde skakigt.

I första försöket – med en rätt dålig plankträff – landade svensken på bara 7,82. Att jämföras med exempelvis kubanen Juan Miguel Echevarria, som drog på med 8,50 direkt.

I andra fick Montler på ett desto bättre hopp i nivå med kvalgränsen – men trampade över med knappt åtta centimeter.

Det gjorde hans sista försök helt avgörande. Montler fick bra plankträff, flög knappt över åttametersstrecket och till OS-final. Det räckte till åttonde bästa hopp i kvalet.

– Det var tufft att gå in i sista hoppet och veta att man är utanför. Jag sa till (tränaren) Yannick Tregaro att vi skulle ta lite längre ansats för att säkra. Det som inte fick hända var ett övertramp, säger Montler till Discovery.

– Jag kände att jag kunde göra detta. Jag tar med mig väldigt bra känslor, fortsätter han.

Jens Bornemann/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

OS i Tokyo 2021

OS-guiden 1 augusti

Sport
Sport

+ TV/radio: Discovery Plus, Kanal 5, Radiosporten/P4 01.00–11.00, i "P4 Extra" från 11.00 och 12.00–15.00.

+ Dagens OS-höjdpunkter:

Josefin Olsson seglar om medaljerna i laser radial, som avgörs och Sverige möter Danmark i handboll i en repris på herrarnas VM-final i januari. I eftermiddag blir det final på 100 meter, alltid bland det största inom OS-friidrotten. Det blir första OS-finalen utan Usain Bolt sedan Aten 2004.

I natt kan Thobias Montler vara med i finalen i längdhopp. Dessutom inleds lagtävlingen i bordtennis med Sverige–USA och Alex Kessidis går in i brottningsturneringen. Han tog VM-silver 2019.

+ Tidsprogrammet, i urval:

07.15 Handboll, herrar, grupp A: Spanien–Argentina.

08.00 Tennis, herrsingel, final.

08.33 Segling, damer, laser radial, medaljsegling.

+ Placeringspoängen räknas ihop efter varje segling. Lägst placeringspoäng tar guldet. I dagens medaljsegling delas dubbla poäng ut, vilket kan ge omkastningar i resultatlistan.

+ Svensk deltagare: Josefin Olsson.

+ Ställningen inför medaljseglingen: 1) Ann-Marie Rindom, Danmark 64 poäng, 2) Marit Bouwmeester, Nederländerna 71, 3) Josefin Olsson, Sverige 79, 4) Sarah Douglas, Kanada 82, 5) Emma Plasschaert, Belgien 83,

09.15 Handboll, herrar, grupp A: Norge–Frankrike.

12.10 Friidrott, final, herrar, höjdhopp.

12.50 Tyngdlyftning, damer, 76 kg, grupp A:

+ Svensk deltagare: Patricia Strenius.

+ Så gick det senast:

+ OS 2016 (75 kg): 1) Rim Jong Sim, Nordkorea, 2) Darya Naumava, Belarus, 3) Lidia Valentin, Spanien.

+ VM 2016: 1) Rim Jong Sim, Nordkorea, 2) Zhang Wangli, Kina 3) Neisi Dajomes, Ecuador... 7) Patricia Strenius, Sverige.

12.15 Friidrott, semifinal, herrar, 100 meter.

12.30 Handboll, herrar, grupp A: Tyskland–Brasilien.

12.45 Friidrott, semifinal, damer, 100 meter häck.

13.15 Friidrott, damer, final, tresteg.

13.25 Friidrott, semifinal, herrar, 800 meter.

14.05 Friidrott, semifinal, herrar, 400 meter häck.

14.30 Handboll, grupp B: Danmark–Sverige.

+ Sveriges trupp: Målvakter: 12 Andreas Palicka, 16 Mikael Aggerfors. Utespelare: 2 Jonathan Carlsbogård, 5 Max Darj, 10 Niclas Ekberg, 11 Daniel Pettersson, 15 Hampus Wanne, 18 Fredric Petersson, 19 Felix Claar, 22 Lucas Pellas, 23 Albin Lagergren, 24 Jim Gottfridsson, 27 Oskar Sunnefeldt, 33 Lukas Sandell, 66 Anton Lindskog.

14.50 Friidrott, final, herrar, 100 meter.

I NATT

02.00 Friidrott, kval, herrar, slägga.

02.30 Kanot, försök, damer, K1 200 meter.

+ Svensk deltagare: Linnea Stensils.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1) Lisa Carrington, Nya Zeeland, 2) Marta Walczykiewicz, Polen, 3) Inna Osypenko-Rodomska, Azerbajdzjan… 7) Linnea Stensils, Sverige. VM 2019: 1) Lisa Carrington, Nya Zeeland, 2) Marta Walczykiewicz, Polen, 3) Emma Aastrand Jørgensen , Danmark… 10) Linnea Stensils, Sverige.

02.35 Friidrott, försök, damer, 1 500 meter.

03.00 Bordtennis, herrar, lagtävl, första omg: USA–Sverige.

+ 16 lag gör upp om medaljerna, vid vinst möter Sverige Australien eller Japan i kvartsfinal.

+ Svenska deltagare: Mattias Falck, Kristian Karlsson och Anton Källberg. Jon Persson är reserv.

03.20 Friidrott, final, herrar, längdhopp.

+ Svensk deltagare: Thobias Montler är med här efter att ha kommit åtta i kvalet.

03.30 Friidrott, försök, damer, 200 meter.

04.00 Handboll, damer, grupp B: Frankrike–Brasilien.

04.30 Brottning, herrar, grekisk-romersk stil, 77 kg, första omg och kvartsfinal.

+ Svensk deltagare: Alex Kessidis.

04.50 Friidrott, försök, damer, 100 meter häck.

OS i Tokyo 2021

De vill Sverige undvika i kvarten: Är extremt bra

Tomas Axnér vill helst möta icke europeiskt motstånd i kvarten.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Svenska handbollsdamerna är klara för kvartsfinal.
Nu handlar allt om att undvika ett ”extremt bra” Norge. Samtidigt kan Sverige spela taktiskt i en sista match för att få välja motstånd, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Damerna är hittills obesegrade i OS-handbollen i Tokyo. Två klara vinster mot Spanien och ROK (Ryska olympiska kommitténs lag) och lika mot EM-tvåan Frankrike. Och så en övertygande seger mot Brasilien med 34–31.

På onsdag inleds kvartsfinalerna och de svenska spelarna är förvånansvärt tydliga med att norskorna utgör det största hotet. De måste undvikas till varje pris.

– Det är ett lag som är vana med medaljstrider. Ett extremt bra lag helt enkelt, säger Sveriges mittsexa Linn Blohm.

Hon hade helst, om det blir så, mött norskorna i en final.

– De är tippade att vinna OS. Jag tror att alla i vår grupp försöker undvika Norge i en kvartsfinal. Sedan måste man vinna över dem i slutändan ändå.

Regerande mästare

Norskorna är regerande Europamästare och bronsmedaljörer från Rio 2016. I Tokyo är laget hittills obesegrat (men spelar mot Nederländerna senare i dag), precis som Sverige. Därmed ser norskorna ut att få möta den som slutar fyra i Sveriges grupp.

– Det vill man ju gärna undvika, konstaterar mittnian Carin Strömberg.

I grupp A finns förutom Norge: Nederländerna, Montenegro, Japan, Sydkorea och Angola.

Förbundskapten Tomas Axnér:

– Nu kan vi nog bli sämst tvåa i gruppen eftersom vi har så bra målskillnad med 20 plus. Det är också rätt sjukt.

Sverige har avgörandet i egna händer och spelar sist av alla lag i den femte omgången. Därmed kan taktik komma in i bilden för att få ”rätt” motstånd.

– Vi kan inför sista matchen ha ett val när vi har vunnit gruppen, då får vi tänka på hur vi ska göra framöver, säger Axnér.

Helst icke europeiskt

Han försäkrar ändå att Sverige kommer att gå för att vinna gruppen.

TT: Vilka vill ni möta i en kvartsfinal?

– Det är tre europeiska lag i den andra gruppen som på pappret är starkare, och Montenegro har vi inte någon bländande statistik emot. Nederländerna tycker jag att vi gjorde en bra match emot senast. Men får man möta något av det icke europeiska lagen så tycker jag att chanserna ökar.

– Det är klart att det finns en fördel att slippa möta Norge i en eventuell semifinal om de vinner sin grupp.

Men å andra sidan är Sverige inte där än, konstaterar Axnér.

– Det kan hända vad som helst, vi kan bli tvåa i gruppen och få en jäkligt jobbig kvartsfinal.

Niklas Svahn/TT

OS i Tokyo 2021

Tävlar i OS – fem veckor efter svåra kraschen

Michaela Meijer under Diamond League-tävlingen i Stockholm där hon klarade 5,51. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson / TT
Sport
Sport Med i en allvarlig trafikolycka, coronasmittad för andra gången och fast i ett hotellrum i England i tio dagar.
Allt inom drygt en månad.
– Det är OS – det är bara att köra, säger Michaela Meijer, stavhopparen som gått igenom mer än de flesta för att nå OS.

På måndag kvalar Michaela Meijer på Tokyos olympiastadion. Det är ganska otroligt med tanke på vad hon varit med om inför OS.

– Det har inte varit den optimala uppladdningen kanske, säger hon.

För drygt en månad sedan var Meijer inblandad i en svår trafikolycka på väg hem från en tävling i Karlstad.

Hon, tränaren Gustaf Hultgren och Yannick Tregaro krockade med en lastbil. Deras minibuss voltade och hamnade i diket.

– Det är helt sinnessjukt att vi inte dog på fläcken alla tre, sade Hultgren till Aftonbladet.

Succécomeback i Stockholm

Hultgren skadades mest allvarligt – han bröt bland annat foten och flera revben och fick ena lungan punkterad. Ändå kommer han att coacha Meijer på plats i OS.

Meijer blev blåslagen, men inte värre än att hon tolv dagar senare kunde göra comeback i Stockholms Diamond League-tävling.

Det blev succé. Hon hoppade 5,51 och fick en OS-biljett.

Då kom nästa bakslag.

Smittad för andra gången

Efter Diamond League-tävlingen i Gateshead testades Michaela Meijer positivt för coronaviruset.

– Först trodde jag att det hade blivit fel. För jag har haft det (coronaviruset) och jag är fullvaccinerad. Det fanns inte i tanken att skulle kunna hända. Men det kunde det tydligen.

De brittiska karantänsreglerna tvingade henne att stanna på hotellrummet i tio dagar. Mer viktig träning inför OS försvann.

Eller tränade gjorde hon, så gott det går på tio kvadratmeter.

– Man blir väldigt påhittig. Man hittar på olika grejer med det som finns – stolar och bord och sådant.

TT: Situps och armhävningar?

– Lite så. Man gör så gott man kan.

Drömmer om OS-final

TT: Har du någon gång funderat på att ge upp och inte åka hit?

– Ganska fort kände jag att kroppen funkade. Inget var av eller brutet, säger Michaela Meijer om trafikolyckan.

– Sedan blev det lite stressigt när jag blev inlåst i England. Jag ville komma hem och göra några pass och känna att kroppen har något mer att ge.

TT: Vilket resultat vill du göra i OS för att du ska vara nöjd?

– Det är alltid en dröm komma till OS-final.

Petter Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: De har hoppat högst i världen i år

1) Katie Nageotte, USA – 4,95

2) Anzhelika Sidorova, det ryska laget – 4,91

3) Holly Bradshaw, Storbritannien – 4,90

4) Sandi Morris, USA – 4,84

5) Nina Kennedy, Australien – 4,82

... 16) Angelica Bengtsson, Sverige –4,66

... 21) Michaela Meijer, Sverige – 4,60

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL