Sport

Dubbelt svenskt på pallen på Stadion

Douglas Lindelöw och hästen Cheldon. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport

Det blev dubbelt svenskt på pallen i Global Champions Tour-tävlingen på Stockholms stadion. Douglas Lindelöw, på hästen Cheldon, och Henrik von Eckermann, på Glamour Girl, slutade tvåa och trea under fredagens hopptävlingar.

Linderlöw såg ut att vinna men engelsmannen Scott Brash tog till sist hem segern på Hello Shelby.

– Det kom någon rackare och var lite snabbare på slutet, säger Lindelöw till SVT Sport.

Peder Fredricson, som vann tävlingen 2019, red även han felfritt, men tiden räckte bara till en elfteplats.

Det gick bättre i lagtävlingen där han tillsammans med Edwina Tops-Alexander ligger tvåa inför morgondagen.

– Det är alltid kul att rida i Sverige och den här banan är fantastisk, säger Fredricson till SVT Sport.

OS i Tokyo 2021

OSFRIIDROTT-DOPNING: KENYANSK SPRINTER DOPAD

Sport
Sport

En hittills inte namngiven kenyansk manlig sprintlöpare har testats positivt för en otillåten substans, uppger det kenyanska friidrottslaget i ett uttalande, uppger Reuters.

OS i Tokyo 2021

Sverige klart för kvartsfinal: "Är utopiskt"

Linn Blohm firar ännu ett mål mot Brasilien.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Svenska handbollsdamerna är fortsatt obesegrade. I fjärde gruppspelsmatchen i Tokyo-OS vände laget och vann mot Brasilien med 34–31. Nu är Sverige klart för kvartsfinal.
– Det är ju mäktigt, såklart, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Efter klara vinster mot Spanien och ryska laget, samt oavgjort mot Frankrike, kom en ny seger mot Brasilien.

– Det har varit lite tajtare i de två senaste matcherna, men vi vinner och det tar vi med oss, säger målvakten Johanna Bundsen efter matchen.

– Vi leder gruppen och kan vi fortsätta att göra det vore det gött.

Brasilien, med ett VM-guld från 2013 som den enda nämnvärda titeln, hade mycket att spela för. Laget låg inför matchen på tre poäng med stora risker att missa slutspel.

Krampaktig start

Första halvlek inleddes krampaktigt av svenskorna. Om det berodde på att lagen bara mötts en gång tidigare i tävlingssammanhang är oklart. Svenskorna hängde inte med de snabba brasilianskorna i försvaret och fick många straffar emot sig.

Men sedan började Blågult, som för dagen spelade i helsvart, komma i gång med sitt signifikanta, snabba anfallsspel. Mittsexan Linn Blohm hade före matchen inte missat ett skott. Hon satte återigen sina lägen. Ställningen var 15–13 i paus efter sex raka mål av Sverige.

I andra halvlek kom Sverige ut starkt och kunde rycka ifrån med en femmålsledning.

Målgöraren Elin Hansson hade flyt på vänsterkanten och högernian Emma Lindqvist många lyckade genombrott. Spelmotorn Carin Strömberg, som hyllats för sin insats mot ryska laget, sköt friskt med lyckat resultat.

Vågade inte drömma

Brasilien kom dock tillbaka och framåt slutet var det stundtals helt jämnt. Men svenskorna visade att de var det bättre laget och matchen slutade 34–31.

Sverige befäster nu sin ledning i grupp B på sju poäng. Därmed ser man ut att undvika fjärdeplatsen och en kvartsfinal mot favorittippade Norge.

Axnér säger att han inte ens vågat drömma om ett sånt scenario före OS.

– Med tanke på de lag som vi har i gruppen, det är typ utopiskt, säger han.

– Vi är nog det bästa laget, vi har blivit en lagmaskin och det har betalat sig – med den kollektiva underkastelsen när det gäller hur vi vill spela, att ingen lägger sig själv före laget. Och spelare har höjt sig individuellt och vi har god fysik och har mod, säger han.

Damlandslagets sista match mot Ungern spelas på måndag.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges damer spelar i grupp B med Brasilien, Ungern, Frankrike, ryska laget och Spanien.

Grupp A består av Japan, Montenegro, Sydkorea, Nederländerna, Angola och Norge.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Där möter vinnaren i grupp A fyran i grupp B, och tvåan i grupp A, trean i grupp B, och så vidare.

Spelprogram i svenska tider:

Måndag 2 augusti: Sverige–Ungern 9.15

Kvartsfinalerna spelas måndag 4 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

OS i Tokyo 2021

Djokovic utan medalj – förlorade bronsmatchen

Novak Djokovic förlorade bronsmatchen och får ingen medalj i singel.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Sport
Sport Novak Djokovic blir utan medalj i herrsingeln i tennis. Världsettan förlorade bronsmatchen mot spanjoren Pablo Carreno Busta, som vann 6–4, 6–7, 6–3.
Den frustrerade serben slog sönder sin racket i besvikelse över sitt spel.

Det händer inte ofta att Novak Djokovic förlorar två matcher i följd, men det hände i den olympiska tennisturneringen och det innebär att världsettan blir utan medalj i herrsingel.

En stor besvikelse för serben som flera gånger under matchen visade starka känslor när spelet gick emot honom och inte var i balans. Det var tydligt att det var viktigt för honom att få en medalj.

Vid ett tillfälle i tredje set slängde Djokovic racketen med kraft på den tomma läktaren efter en missad boll, något som hade kunnat sluta illa om det suttit åskådare där.

En stund senare slog han sönder sin racket med full kraft mot nätstolpen.

Inget poängstraff

Domaren valde att inte ge serben ett poängstraff för någon av förseelserna, vilket Carreno Busta inte kunde acceptera utan förgäves protesterade mot.

Elfterankade Carreno Busta, som var i semifinal i US Open i fjol, imponerade med sin hårda forehand som gav många poäng och servade dessutom väldigt bra. Han förlorade inget eget servegame under matchen.

Djokovic behövde ladda om mentalt inför bronsmatchen och hade inte riktigt skärpan i första set där spanjoren kunde bryta serbens servegame vid ett tillfälle och gå fram till setseger, 6–4.

I andra set började spanjoren svikta i tiebreaket när medaljen bara var några vunna poäng bort. Fyra enkla misstag i följd gav Djokovic ledningen i tiebreaket, men Carreno Busta kom tillbaka och tvingade fram en matchboll – som serben räddade.

Djokovic kunde sedan vända och vinna tiebreaket, 8–6.

Men Carreno Busta släppte inte greppet utan lyckades bryta Djokovics serve tidigt i det avgörandet setet och kunde hålla undan i sina egna servegame och vinna matchen.

Djokovic räddade ytterligare fyra matchbollar till innan spanjoren servade hem bronset och föll sedan ihop på banan och jublade stort.

Bronschans i mixed

Djokovic ambition var att vinna alla de fyra stora tennisturneringarna samt OS i år, och han har vunnit de tre inledande grand slam-turneringarna. Men han förlorade i semifinalen i Tokyo.

Tysken Alexander Zverev vann i tre set och spelar final i morgon mot Karen Chatjanov, Ryssland.

Serben är även med i mixeddubbeln, där han ska spela ännu en bronsmatch. Djokovic i par med Nina Stojanovic förlorade semifinalen mot ett ryskt par och spelar match om tredje pris senare under dagen. I den matcher möter Djokovic en annan världsetta, Australiens Ash Barty i par med John Peers.

Djokovic får nu ladda om till US Open i New York som inleds den 30 augusti.

Mikael Forsell/TT

OS i Tokyo 2021

Simhoppslöftet nära final: "Gjorde allt jag kunde"

Emma Gullstrand slogs ut i semifinal i tremeterssvikten.
Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Sport
Sport Simhopparen Emma Gullstrand slog till med ett monsterhopp i sista omgången – och höll på att landa i OS-final.
Men det fattades en poäng.
– Jag gjorde allt jag kunde, men det räckte inte hela vägen, säger hon.

Det 20-åriga framtidshoppet från Jönköping var dock inte alltför nedslagen.

Snarare gav debuten i Tokyo mersmak inför framtiden.

– Jag tänker redan på Paris 2024 (skratt), det är ju bara tre år kvar. Då ser jag en finalplats framför mig, säger Gullstrand som tog EM-brons i Budapest i maj och efter den framgången togs ut till OS.

– Det har varit helt fantastiskt här och det har gått så mycket bättre än jag hade tänkt.

Gullstrand gjorde en stabil hoppning i semifinalen, men utan det där lilla extra och låg näst sist inför sista omgången.

Planerat lyft

Då kom det planerade lyftet. Hon hade höjt svårighetsgraden på sista hoppet, 2,5 framåt med dubbelskruv, jämfört med i kvalet i fredags.

– Jag bytte mitt sista hopp från en skruv i går till två skruvar i dag just om det här skulle hända att jag behövde lite extra poäng. Det var mitt lilla hemliga vapen. Antingen går allt in eller inte alls. Det hjälpte mig att plocka poäng, synd bara att det var en poäng ifrån, säger hon.

Gullstrand slutade 13:e, en placering från finalen, och med 0,95 poäng upp till tolfteplatsen, den sista finalplatsen.

– Alla mina hopp var sexor, stabilt, och jag kunde ha legat runt sjuor, så jag kunde ha hämtat in ganska många fler poäng, säger hon.

Gullstrand är den första svenska simhopparen som nått OS sedan stjärnan Anna Lindberg satte punkt för sin karriär 2012.

USA-flytten ett lyft

Gullstrand har haft det kämpigt med simhoppet under pandemin när alla tävlingar ströks. Hon tappade motivationen, men räddningen blev att hon kom in på ett stipendium på University of Miami i februari i år där hon pluggar och tränar.

Efter ett par veckors semester på hemmaplan – "mamma ramlade och bröt armen, så då passar jag på att åka hem" – fortsätter satsningen i USA.

Om inte...Emma Gullstrand är första reserv i finalen på söndagsmorgonen, svensk tid.

– Det är väldigt ovanligt att folk stryker sig på ett OS, men det kan ju hända så jag måste vara på plats i morgon och vara redo, säger hon.

Kina har vunnit tre av fyra guld hittills i simhoppet och de två främsta i semifinalen var kinesiskor, Shi Tingmao tog förstaplatsen före Wang Han.

Göran Sundberg/TT

OS i Tokyo 2021

Terrängprovet – världens farligaste sport?

Svenska landslagsryttaren Anna Hilton och Matrix stupar på ett hinder i VM-terrängen i Normandie 2014. Hilton kom undan med underarmsfrakturer. Matrix klarade sig utan skador. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Underhållande, spännande men också kantad av svåra olyckor, många med dödlig utgång.
Terrängprovet i fälttävlan väcker känslor – inte för inte kallas det för världens farligaste sport.
– Det finns alltid en risk, men säkerhetstänket har gått framåt mycket de senaste åren, säger OS-ryttaren Louise Romeike.

Det finns knappast en fälttävlansryttare som inte ramlat av sin häst under de extremt tuffa förhållanden som råder i terrängritten, i tävling eller på träning. Ryttarna och hästarna lever bokstavligen farligt.

För allt för många – människor som hästar – har det slutat fatalt.

En australisk forskarrapport slog för några år sedan fast att 38 ryttare dog av sina skador mellan 2000 och 2015. Rapporten bidrog till nya regler och införandet av betydande säkerhetsåtgärder.

Säkrare hinder

Redan 2008 kom regeln om att en ryttare som fallit av sin häst inte tillåts fortsätta. Skyddsvästar med airbag och hinder som flyttar på sig är obligatoriska sedan en tid tillbaka.

– Hindren är rivbara. Skulle man ha ett dåligt språng står hindret inte kvar utan det rivs. Det är väldigt bra och förhindrar kanske att man går omkull, i stället får man straffpoäng, säger Louise Romeike.

Men skyddsnätet är inte hundraprocentigt. Så sent som i juni dog 15-åriga irländskan Tiggy Hancock av sina skador efter ett fall under träning. Därför bär de irländska ryttarna sorgband under OS.

Under de två av de senaste världsmästerskapen har svenska ryttare och hästar råkat illa ut. I Normandie 2014 föll Anna Hilton våldsamt, fick två underarmsfrakturer och opererades omgående.

Vid VM i Tryon, USA, för tre år sedan trampade Anna Freskgårds häst Box Quite snett kort före målgången och skadade sig svårt. Hästens liv gick inte att rädda.

Skadades sig illa inför OS

Romeike, som tidigare hette Svensson Jähde i efternamn, har själv fått uppleva sportens avigsida. Vid ett fall i mars 2016 fick hon frakturer i höften och bäckenet och missade OS i Rio de Janeiro.

– Det var på träning. Hindret var kanske 80 centimeter högt. Hästen snubblade och det kunde egentligen hänt var som helst.

TT: Vad säger du till dem som tycker att terrängprovet är för farligt?

– Svår fråga. En olycka kan hända överallt. Jag tycker inte att det är mycket farligare än andra sporter. Det gäller att komma väl förberedd och skaffa sig rutin genom att rida lägre klasser en längre tid. Det finns också kvalregler som förhindrar att man kan rida för svårt för tidigt.

Kortare bana

Terrängbanan i Tokyo är något kortare än vanligt och en del svåra partier har tagits bort på grund av den höga värmen och luftfuktigheten. Louise Romeike bedömer ändå bansträckningen som utmanande för både ryttare och hästar.

– Det är en snabb bana och jag tror att det blir svårt att hålla tiden. Det går mycket upp och ned, många kombinationer. Fyra vattenhinder är alltid svårt. Det blir ett annat test, banan är mer kompakt och hindren kommer snabbare, säger Romeike.

Landslagskollegan Ludwig Svennerstål tycker att tv-tittare hemma ska ställa klockan på väckning.

– Är det någon gång man ska kolla är det i morgon, säger han.

Henrik Skiöld/TT

Louise Romeike rider OS-terrängen på Cato.
Louise Romeike rider OS-terrängen på Cato.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Det väntar i terrängen

Var: Umi no Mori-parken, Tokyo

När: 00.45 natten till söndag.

Bansträckningen: 4 420 meter.

Maximal tid: 7,45 minuter.

Hinder/försök: 23/36.

Hinderhöjder: Maximalt 120 cm vid fasta, byggda hinder, maximalt 140 cm vid naturliga hinder som häckar.

Övrigt: Terrängritten är den andra grenen av tre i fälttävlan. Den första är dressyr, den sista hoppning. Terrängen är av stor betydelse och den mest dramatiska av disciplinerna. OS-tävlingen är något förändrad, bland annat är banan 1,2 kilometer kortare på grund av hettan och den höga luftfuktigheten. En lång backe har också tagits bort.

Svenska deltagare och starttider:

01.09: Therese Viklund/Viscera.

02.21: Louise Romeike/Cato.

03.33: Ludwig Svennerstål/Balham Mist,

Så gick det i Rio de Janeiro: 1) Michael Jung, Tyskland, 2) Astier Nicolas, Frankrike, 3) Phillip Dutton, USA.

FAKTA

Fakta: Profiler i fälttävlan

, Tyskland

Kan bli den förste att ta tre raka OS-guld individuellt. 39-åringen har även VM- och EM-guld på meritlistan. Leder efter dressyren.

, Storbritannien

Etta på världsrankingen och siktar på att ta britternas första individuella OS-guld sedan 2004 i Aten.

Nya Zealand

Äkta makarna går en fajt om medaljerna individuellt – men framför allt hjälps de åt för att försöka ta sitt lag till prispallen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

OS i Tokyo 2021

Salminen klättrar – men långt från medalj

Max Salminen seglar allt bättre, men har långt upp till en medalj.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Max Salminen stod för sina två bästa seglingar hittills i finnjolleklassen i OS, men avståndet till medalj är fortfarande stort.

Svensken kom fyra i dagens första segling och följde upp det med en andraplats i den andra. Det innebär att Salminen klättrar fyra placeringar och nu ligger sexa.

Problemet för Salminen i kampen om medaljerna är att de framför honom seglar ännu bättre, så avståndet upp till bronsplats ser ointagligt ut om inte rivalernas båtar plötsligt börjar gå mycket sämre.

Regerande OS-mästaren Giles Scott är i klar ledning i finnjolleklassen. Den suveräna britten inledde regattan dåligt, men har sedan vunnit fem av de sex senaste seglingarna.

De två sista delseglingarna äger rum på söndagen. Därifrån går de tio främsta till en medaljsegling dit man tar med sig sina insamlade placeringspoäng.

OS i Tokyo 2021

Norén backar i OS-golfen: "Finns hopp"

Alex Norén slår ut på femte hålet under tredje rundan av OS-golfen.
Foto: Matt York/AP/TT
Sport
Sport Hoppet är det sista som överger en, sägs det. Gäller det även OS-golf och fem slag från en medalj?
– Det finns fortfarande hopp och nu ska jag inte grotta ner mig alltför mycket, säger Alex Norén inför söndagens avslutning.

Bakom honom, i bakgrunden till 18:e green, rullade namnen på storbildsskärmen över den sammanlagda ställningen. Det tog tag innan Alex Noréns namn dök upp, tvärtemot i morse.

Det som då började med en tredjeplats och förhoppningar om att vara med och bryta svensk medaljtorka i OS i Tokyo har nu förvandlats till en mera undanskymd delad 17:e plats.

Upp till guldet och amerikanske världsfemman Xander Schauffele skiljer sju slag. Till Carlos Ortiz, Mexiko, och Paul Casey, England, och en kamp om bronset, totalt fem slag.

Tuff konkurrens

Ingenting är naturligtvis omöjligt. Ingenting blir dock enklare när konkurrensen består av världsnamn som så många gånger tidigare varit i den här situationen på avslutande söndagar i golfsammanhang.

Inför OS-golfens start ifrågasattes tävlingen efter återbud och avhopp av världsstjärnor som Jon Rahm, Dustin Johnson och Bryson DeChambeau. En titt i resultatlistan nu och det skulle kunna vara toppstriden i en PGA-tävling eller till och med en major.

– Jag tänker inte på alla som är före, "skjuter" jag en riktigt låg runda så finns det en chans. Det är inte alltid de presterar på topp heller. Det gäller att tänka på mig själv och vad jag kan göra, sedan att göra det är en annan fråga.

Norén vet att det får inte bli en repris på lördagen. De två första rundorna var stabila. Under tredje rundan blandade han och gav, mest gav skulle det visa sig.

Dåligt närspel

Till slut blev det fyra bogeys, två fler än på vad som producerats under de två föregående rundorna.

– Jag skyller allt på dåligt närspel och dålig puttning. Sedan med det här formatet med tre platser som spelar roll blir det lätt att man omedvetet pushar sig själv och vill ha i birdies tidigt på rundan.

Och på 14:e hålet blev frustrationen påtaglig, en pitch mot green som stannade alldeles för kort om flaggan, Norén lyfte klubban över knäet – men lät bli att knäcka den.

– Jag har faktiskt inte gjort det någon gång. Det var lite för många hål kvar att spela, säger Norén med ett leende.

– Jag förstörde en driver på 17:e hålet en gång när jag visste att jag inte behövde använda den på 18:e hålet.

TT: En mera allvarlig fråga, hur lätt eller svårt är det att vända spelet när det börjar gå utför?

– Det är svårt. Jag har haft problem med det här under hela året. Tidigare i karriären var jag lite bättre på närspel och puttning. Nu har jag haft ett år när det långa spelet är mycket bättre och är stabilare på tee.

Nytt träningspass

Utmaningen nu blir att glömma gårdagen och blicka framåt. Det är å andra sidan 39-årige Norén van vid.

– Det värsta man kan göra är att gå hem till rummet och tänka att jag ska vara fräsch till imorgon. Kan jag lägga ett bra träningspass på putt och chipp så att jag känner att det känns bättre, då är min erfarenhet att jag kunnat gå ut och lira en bra runda i stället för att älta det här.

Tobias Österberg/TT

OS i Tokyo 2021

Fick hjärnblödning i cykelkraschen i OS

Connor Fields, som bärs bort till ambulansen efter kraschen i BMX, fick en hjärnblödning men har nu fått lämna intensiven.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
Sport
Sport

BMX-cyklisten Connor Fields, fick en blödning i hjärnan när han kraschade i OS i Tokyo.

Amerikanen, som tog OS-guld 2016, fördes till sjukhus men har nu fått lämna intensivvårdsavdelningen.

"Efter en natt på intensiven kan läkarna konstatera att det inte uppstått några fler blödningar och inga fler skador har upptäckts. Fields har fått lämna intensivvårdsavdelningen men får stanna på sjukhuset", uppger USA:s cykelförbund.

Fields behöver inte opereras, uppger hans mamma Lisa och hans pappa Mike säger till USA Today att sonen mår efter omständigheterna bra.

– Han vet var han är, när han har födelsedag och han känner igen folk, säger Mike Fields.

Det var under OS-semifinalen som 26-åringen tappade balansen i hög hastighet i samband med en kurva, föll framåt och drog med sig ytterligare två cyklister i fallet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL