Inrikes

Staten subventionerar analys av vildsvinskött

Vildsvinsjakt i Sörmland. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Laboratorier ska få pengar av staten för att kontrollera vildsvinskött åt jägare, har regeringen beslutat.
Analyserna ska utesluta att köttet är infekterat av trikiner eller förorenat med radioaktivt nedfall.
PREMIUM

Laboratorierna som utför testerna ska kunna söka stödet av Livsmedelsverket från och med den 1 juli, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

"Varje enskild jägare behöver inte ansöka om subventionen. Livsmedelsverket betalar direkt till laboratorierna för analys av trikiner och cesium-137 som utförts åt jägare, skriver myndigheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Statsvetare: "S ett patriarkalt parti"

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) anländer till onsdagens statsministeromröstning i riksdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Riksdagen har för andra gången röstat fram Magdalena Andersson till statsminister. Statsvetarna Tommy Möller och Jenny Madestam pekar på ett stort symbolvärde – och en svår väg framåt för Sveriges första kvinnliga regeringschef.

– Det är en viktig symbolik i att 100 år efter att kvinnor fick rösträtt så är det en kvinna som når det högsta uppdraget inom svensk politik, säger Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Den 24 november valdes Magdalena Andersson till ny statsminister för att, sedan Miljöpartiet lämnat regeringen efter att oppositionens budgetförslag röstats igenom, avgå bara sju timmar senare.

På måndagen släpptes S-ledaren än en gång igenom med minsta möjliga marginal. Fortfarande kvarstår skifteskonseljen, varigenom hon tillträder formellt, innan Magdalena Andersson kan titulera sig Sveriges 34:e och första kvinnliga statsminister – men den här gången pekar det mesta på att det kommer att gå vägen.

Sist i Norden

Därmed sällar sig Sverige till övriga nordiska länder som alla sedan tidigare haft kvinnliga regeringschefer. Att det dröjt så länge i just Sverige förklarar Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, med två faktorer: tillfälligheter och strukturer.

– De två partier som i praktiken tillsätter statsministrar, Socialdemokraterna och Moderaterna, har bara haft en kvinnlig partiledare vardera. Anna Kinberg Batra fick inte ens chansen att möta väljarna innan hon avsattes. Socialdemokraterna har tidigare bara haft Mona Sahlin. Sex av åtta riksdagspartier leds ju i dag av kvinnor, frågan är väl varför så få kvinnor har kommit fram till de högsta positionerna i M och S, säger Möller.

På frågan om det finns en djupare rotad manskultur i Moderaterna och Socialdemokraterna svarar Jenny Madestam ja med eftertryck.

– Definitivt. Socialdemokraterna är till stora delar ett patriarkalt parti. Moderaterna har alltid betonat kön som oviktigt, men även deras ideal ligger nära så kallad manlighet. Båda partier ser det här yttersta uppdraget som enormt tungt. Det är nästan att man betraktar det som ett slags kall, och med den synen har kraven varit oerhört högt ställda, säger hon.

Ingen kronprinsessa

Att just Magdalena Andersson kan titulera sig Sveriges första kvinnliga statsminister beror enligt de båda statsvetarna på att hon betraktas som en mycket slipad politiker efter många år på högsta politiska nivå.

Magdalena Andersson har ofta lyfts fram som Stefan Löfvens "kronprinsessa", ett förminskande epitet menar Jenny Madestam.

– Hon är ingen duvunge. Jag skulle säga att ingen kan slå henne på fingrarna i att vara meriterad. Hon har gjort ett oerhört stabilt och kunnigt avtryck, har arbetat nära Löfven i flera år och kan det politiska hantverket.

TT: Vad är det för typ av ledare som tar över Sverige?

– En person som säger vad hon tycker och kan uppfattas som ganska tuff. Stefan Löfven delegerade väldigt mycket. Jag tror att Magdalena Andersson kommer hålla regeringen och inte minst regeringens politik i lite stramare tyglar. Generellt tror jag att hon kommer vara mer närvarande och uppfattas som tydligare än Löfven, säger Jenny Madestam.

– Det återstår att se. Som finansminister har hon som många av sina företrädare varit en ganska kraftfull ledare. Det måste hon naturligtvis vara som statsminister också, men det är en annan roll där man måste jämka och kompromissa på ett annat sätt. Det krävs ett annat strategiskt handlag, säger Tommy Möller.

Tror på vänstersväng

TT: Hur tror du Magdalena Andersson kommer att påverka Socialdemokraterna?

– Efter snart tio års tid med Stefan Löfven har partiet på ett framgångsrikt sätt, men med vissa interna konvulsioner, lagt om politiken högerut för att kunna regera. Det finns inom partiet en efterfrågan på mer traditionell socialdemokratisk politik, och den vänstersvängen kommer att bli hennes uppgift, säger Tommy Möller.

– Givet att man har tagit bort klausulen att inte prata med Vänsterpartiet så är det nog många sossar till vänster som pustar ut eftersom man antar att det kan bli mer vänsterorientering. Jag skulle säga att Magdalena Andersson är sinnebilden av en gråsosse. Hon ligger i partiets mitt, och det är också därför hon har valts, säger Jenny Madestam.

Att tvingas regera på en budget signerad M, KD och SD blev för mycket att svälja för Miljöpartiet, som lämnade regeringssamarbetet. Magdalena Andersson har tonat ned dramatiken, men Tommy Möller menar att det är en rejäl nitlott.

– Att få börja med att regera på oppositionens budget är förstås en mardröm. Det är lite oturligt att hon tillträder när svårighetsgraden på regerandet är större än den kanske någonsin varit.

Simon Uggla/TT

Jenny Madestam är lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Jenny Madestam är lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Foto: Jessica Gow/TT
Tommy Möller, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.
Tommy Möller, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Kvinnliga regeringschefer

Sirimavo Bandaranaike blev 1960 världens första kvinnliga regeringschef när hon tog över makten i Ceylon (nuvarande Sri Lanka). Sedan dess har drygt 60 länder styrts av en kvinna.

Alla våra nordiska grannländer har haft två kvinnliga regeringschefer vardera. Först ut var Gro Harlem Brundtland som tillträdde som statsminister i Norge 1981.

Den avgående tyska förbundskanslern Angela Merkel är med sina drygt 16 år vid makten den kvinnliga regeringschef som suttit längst.

Enligt analysföretaget Statista har 75 kvinnor innehaft den högsta beslutande makten sedan 1960. I dag har 14 länder (15 med Magdalena Andersson) kvinnliga regeringschefer, enligt Statista.

FAKTA

Fakta: Statsministerval

Inför en statsministeromröstning samråder talmannen med partiledarna för att bilda sig en uppfattning om vem som har bäst förutsättningar att bilda regering.

Efter de så kallade talmansrundorna lägger talmannen fram en statsministerkandidat för omröstning i riksdagen. Om fyra förslag blir nedröstade ska extraval hållas inom tre månader.

I Sverige praktiseras så kallad negativ parlamentarism, vilket innebär att det inte krävs att en majoritet röstar ja till en kandidat, utan att en majoritet inte röstar nej.

Efter statsministervalet följer regeringsförklaringen och därefter tillkännager statsministern vilka som utsetts till ministrar i regeringen.

Det formella tillträdet sker därefter vid skifteskonseljen på slottet. Där redogör talmannen för sitt förslag och riksdagens beslut, varpå kungen i egenskap av statschef konstaterar att regeringsskiftet ägt rum.

I Magdalena Anderssons fall beräknas en skifteskonselj hållas på tisdagen eller onsdagen.

Inrikes

Polisen grep 75 män misstänkta för sexköp

Runt 75 personer greps misstänkta för sexköp i Stockholm efter att polisen genomfört riktade insatser i november. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Omkring 75 män har gripits i insatser mot misstänkta sexköpare i Stockholms län i slutet av november. Enligt polisen blir det allt vanligare att prostitutionen letar sig utanför innerstan.
– Vi har märkt att det har blivit betydligt svårare att hitta personer som säljer sex inne i city, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisen.

Insatserna ägde rum under de sista veckorna i november och ett 50-tal av gripandena skedde inom lokalområde Norrmalm.

Trots det tycker sig polisen se att bordellverksamheterna det senaste året har börjat skifta fokus mot närförorter och andra delar av Stockholm. Många riktar in sig på hotell där gästerna inte checkar in vid disk utan online.

– Vi hade en insats på ett sådant hotell där vi hittade runt tio rum som användes för detta syfte, säger Anders Olofsson, insatsledaren och gruppchef på lokalpolisområde Norrmalm.

– Där har man inte samma kontroll på vilka som kommer in och ut, då kan det springas ganska mycket utan att någon tänker på det.

Vill riskminimera

Han tror att en bidragande orsak till att fler söker sig bort från centrala Stockholm är att polisen gjort flera uppmärksammade tillslag där.

– Både köpare och säljare verkar tro att man löper mindre risk för att bli upptäckta på det sättet.

Bland de som sålt sex finns både män och kvinnor och flertalet av dem är hemmahörande i antingen Latinamerika eller Östeuropa. Förutom sexköparna grep polisen även två personer misstänkta för koppleri i samband med insatserna.

– Det är ju nästan uteslutande någon form av människohandel det handlar om. De flesta är där mot sin vilja, säger Anders Olofsson.

Socialen deltar

Med vid insatserna fanns även personal från socialtjänsten. Deras uppgift i sådana situationer är att samtala med både de som köper och de som säljer sex.

– När det kommer till de som säljer vill vi visa att det finns hjälp att få och den hjälpen kan man få av socialsekreterarna, de spelar en väldigt viktig roll.

Klas Widestrand/TT

Inrikes

Nya virusvarianten omikron finns i Sverige

Omikron är en variant av coronaviruset med ett stort antal mutationer i de så kallade spikproteinerna.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Den nya coronavirusvarianten omikron har konstaterats i Sverige hos en resenär som nyligen vistats i södra Afrika, uppger Folkhälsomyndigheten.
– Vi har en ökad bevakning och medvetenhet om det här, men det är för tidigt att säga vad det innebär, säger Andreas Bråve vid myndigheten.
PREMIUM

Varianten påvisades i ett prov taget för lite mer än en vecka sedan från en person hemmahörande i Skåne.

– Det visar att övervakningen vi har på plats fungerar. Fallet plockades upp i det normala övervakningsprogrammet där vi sekvenserar en andel av de vanliga inhemska smittorna, men där alla resenärer som kommer resande från området ska sekvenseras, säger Andreas Bråve, tillförordnad avdelningschef för mikrobiologi vid myndigheten till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Detta vet vi om virusvarianten omikron

En ny variant av coronaviruset har upptäckts i södra Afrika. Variantens stora antal mutationer oroar experter runtom i världen. Arkivbild
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Inrikes
Inrikes Ett första fall har bekräftats i Sverige. Den väntas spridas globalt och dess mutationer oroar experter runtom i världen. Men fortfarande är mycket oklart kring den nya coronavarianten omikron. Detta vet vi just nu.
PREMIUM

• Ett första fall av omikron har konstaterats i Sverige hos en resenär som nyligen vistats i södra Afrika, uppger Folkhälsomyndigheten på måndagen. Varianten påvisades i ett prov taget för lite mer än en vecka sedan från en person hemmahörande i Skåne.

• Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat omikronvarianten som "oroväckande", vilket är den högsta riskklassen, tillsammans med alfa, beta, gamma och delta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kristersson: En historiskt svag regering

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) anländer till statsministeromröstningen i riksdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes En historiskt svag regering tillträder i morgon, enligt Moderatledaren Ulf Kristersson. Han kan dock samtala med S om rättspolitiken – om de är beredda att byta linje.
PREMIUM

Magdalena Andersson (S) har valts till statsminister igen. Nu ska hon bilda en regering bara bestående av socialdemokrater.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tror inte att det blir någon förändring i regeringens politik – däremot tror hon att Socialdemokraterna får en "bättre arbetsmiljö".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Svår väg väntar nya statsministern

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har valts till statsminister av riksdagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Sveriges nya statsminister har en svår väg fram till nästa val för att få igenom sin politik.
Magdalena Andersson (S) tänker söka stöd i olika frågor hos främst C, V och MP.
PREMIUM

– Som alla minoritetsregeringar kommer vi söka samarbeta med andra partier i riksdagen. Vi har en lång tradition av att samarbeta, säger hon.

På tisdagen tillträder hon med en ren S-regering utan MP. Det kommer att vara den mandatmässigt svagaste regeringen sedan Ola Ullstens regering 1978.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stort ministerpussel att lägga

Magdalena Andersson har tagit över statsministerposten från Stefan Löfven. Nu ska hon tillträda med en ny regering. Arkivbild från 2019
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes Magdalena Andersson har haft ett hårt jobb med att pussla ihop en ny regering. Minst åtta ministerposter kan behöva tillsättas.
Strandhäll, Guteland och Lennartsson finns med i spekulationerna. Och Damberg är hetast som ny finansminister.
PREMIUM

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson är nu åter vald till Sveriges 34:e statsminister. På tisdagen ska hon och hennes nya regering tillträda vid en skifteskonselj hos kungen.

Denna gång blir det en regering med bara socialdemokratiska ministrar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

TT-FLASH: Omikron finns i Sverige

Inrikes
Inrikes Ett fall av virusvarianten omikron har konstaterats i Sverige. Det handlar om en resenär som nyligen varit i södra Afrika, enligt FHM.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL