Kultur och nöje

Fängslande om Otto G Carlsunds konst

Kultur och nöje
Bokrecension Konstkritikern Britte Montigny har läst Anders Wahlgrens bok om pionjären Otto G Carlsund.

På en auktion för några år sedan klubbades puristen och pionjären Otto G Carlsunds så kallade biografsvit från 1926-9, med stiliserade motiv på pannåer, för 3, 5 miljoner kronor. En summa som dels skulle ha fått konstnären, som avled i det närmaste utfattig, att vända sig i graven, dels fått honom att segerjubla: äntligen fick hans konst det erkännande han visste att den förtjänade.

Fullständigt orättvist har Otto G Carlsund (1897-1948) blivit mest känd och ihågkommen för sin roll som initiativtagare till och arrangör av den postkubistiska Art Concret-utställningen som under Stockholmsutställningen 1930 visades på kafé Puck.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De kan få Stora fackbokspriset

Carl Henrik Carlsson var även nominerad till Augustpriset för sin bok 'Judarnas historia i Sverige'. Arkivbid.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Årets nomineringar till stora fackbokpriset har offentliggjorts.

De utvalda den här gången är Monica Braw för "Japan och japonismen", Carl Henrik Carlsson för "Judarnas historia i Sverige", Jakob Christensson för "Vattenvarelser", Anders Cullhed för "Dante: den förste författaren", Lena Kåreland för "Franska flanörer" och Svante Nordin för "Tanke och dröm".

Pristagaren tillkännages onsdagen den 15 december. Prissumman är på 125 000 kronor och kommer från Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Kultur och nöje

"På spåret"-vinnare går till Expressen

Kristin Lundell blir medarbetare på Expressen. Pressbild.
Foto: Olle Sporrong/Expressen
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Journalisten Kristin Lundell ska börja jobba på Expressen.

Lundell har tidigare synts och hörts i bland annat Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Sveriges Radio, och hon har vunnit en omgång av SVT:s "På spåret". På Expressen får hon en roll som skrivande redaktör.

"Expressens satsning på berättande journalistik har varit otroligt lockande för mig som läsare och att nu få ingå i det gäng som skapar dessa texter är ett drömscenario för mig", säger Lundell enligt ett pressmeddelande från kvällstidningen.

Kultur och nöje

Abba släpper video till sin jullåt

Abba-medlemmarna i sina 'Abbatar'-dräkter. Pressbild.
Foto: Baillie Walsh
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Abba har spelat in en musikvideo till sin julsingel "Little things". Videon dök upp på Abbas officiella Youtube-kanal på fredagsmorgonen och gestaltar hur en grupp skolbarn inspireras av Abbas comeback och anordnar sin egen Abba-show.

Videon är regisserad av Sophie Muller, som tidigare har arbetat med artister som Beyoncé, Gwen Stefani och Radiohead.

Alla intäkter från singeln går till FN:s barnfond Unicef, meddelar bandet. Tidigare har man gjort samma sak med låten "Chiquitita".

"Vi tror att det är omöjligt att utrota fattigdom utan att stärka kvinnors makt. Det är därför som vi stödjer Unicefs skydd av flickor från sexuellt våld", säger de fyra i ett gemensamt uttalande enligt ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

Läckberg tillbaka med tv-såpa: "Extra allt"

Den 12 december kan man strömma nya avsnitt av 'Lyckoviken' på Viaplay. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Mer drama, kärlek och mord utlovas i den tredje säsongen av Camilla Läckbergs tv-såpa "Lyckoviken".
– Det kommer att vara extra allt, säger Camilla Läckberg.

Det känns lite mindre nervöst inför denna säsongspremiär av "Lyckoviken", erkänner deckardrottningen och manusförfattaren Camilla Läckberg.

Serien har beskrivits som en "krimkryddad såpa" – och det var just det som Läckberg och de andra manusskrivarna Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert ville när de skapade serien: Att återupprätta såpagenren.

Men om det skulle gå hem hos tittarna var osäkert inför den första premiären hösten 2020.

Sedan slog "Lyckoviken" tittarrekord på Viaplay.

– Nu vet vi att det finns ett sug efter såpa. Jag har själv saknat en såpa och minns med stor värme och glädje dem som jag följde när jag var yngre, säger Camilla Läckberg.

Några nya ansikten

Den 12 december får tittarna se de nya avsnitten av "Lyckoviken" på Viaplay.

I serien får man följa polisen Johanna, som spelas av Disa Östrand, som återvänder till sin hembygd Hammarvik. Där ställs hon inför en omfattande mordutredning med en misstänkt seriemördare.

I säsong tre fortsätter serien med samma rollfigurer – men med några nya ansikten. Vincent Grahl i rollen som den unga polisen Alex, som ansluter till Hammarvikspolisen och får många beundrare. Kristofer Kamiyasu spelar Tomas, en inflytelserik karaktär.

Ing-Mari Carlsson dyker upp i rollen som Nettans mamma Anki, och flyttar in hos Nettan och Tony.

Mediebolaget Nent Group har meddelat att det även blir en fjärde säsong av "Lyckoviken". Säsong tre och fyra spelas in under samma tillfälle.

Inför den kommande säsongen utlovas fler intriger, fler romanser – och ytterligare mord.

– Det kommer att vara extra allt. Om det var högt tempo förra vändan kommer det att vara ännu högre tempo nu, mer kärlek, svek, hat, passion – precis som man vill ha det i en såpa, säger Läckberg.

Mer gästspel

"Lyckoviken" var det första som Läckberg skrev för tv – och hon har fått mersmak, säger hon. Något annat som deckarförfattaren har fått upp ögonen för är skådespeleriet.

I säsong två gjorde Läckberg en liten roll med några få repliker. I kommande säsonger blir det ännu mer.

– Jag har nästlat mig in i både säsong tre och fyra. Jag gör en helt annan karaktär, vilken kan jag inte avslöja i förväg, men man får hålla utkik. Jag tror att jag nästlade till mig lite fler repliker också, säger Läckberg.

Framåt väntar ett flertal projekt för Läckberg. Förutom en till säsong av "Svenska powerkvinnor" så har hon tillsammans med Henrik Fexeus skrivit klart den andra boken i deras deckartrilogi. Den första boken "Box" släpptes i september i år.

I mars har hon även deadline för nästa Fjällbackabok, och parallellt utvecklar hon också nya tv- och filmprojekt.

– Att göra olika saker är mitt bränsle och min drivkraft. Jag blir väldigt lätt uttråkad och om jag blir det gör jag inte mitt bästa längre. Att göra olika saker och växla mellan dessa är mitt sätt att hålla mig kreativ och att fortfarande utvecklas som författare.

Beata Wallsten/TT

FAKTA

Fakta: "Lyckoviken"

I säsong två återvände Johannas barndomsvän Madelene, som alla har trott varit död i 18 år. Johannas barndomskärlek Danne, med Martin Stenmarck i rollen, slits mellan henne och hustrun Pernilla, som spelas av Linda Santiago.

I rollerna syns Disa Östrand, Martin Stenmarck, Linda Santiago, Mirja Turestedt, Marie Robertson, Christopher Wollter, Peter Lorentzon, Emma Broomé och Jacques Karlberg.

Huvudförfattare tillsammans med Camilla Läckberg är Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert. För regi står Peter Lindmark, Åsa Kalmér och Andreas Lindergård.

Säsong 1 hade premiär den 20 oktober 2020. Säsong 2 den 19 januari. Säsong 3 visas på Viaplay den 12 december.

Kultur och nöje

De ska leta äkta kärlek i tv

Patrice Emedi, 26, Linköping, ska vara med i 'True love'. Pressbild.
Foto: Discovery
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nu är det klart vilka singlar som ska försöka hitta äkta kärlek i dejtingsåpan "True love", som har premiär den 16 december på Discovery+.

De medverkande är: Jenny Gustafsson, 29, Varberg, Kalle Olsson, 24, Malmö, Sara Danishmand, 23, Stockholm, Rebecca Edenström, 25, Stockholm, Christoffer Gustavsson, 24, Oslo, Emilie Söderholm, 26, Ängelholm, Michaela Sorle, 34, Malmö, Eric Ahrén Moonga, 25, Stockholm, Sara Engerdahl, 21, Stockholm, Emil Holgersson, 25, Oskarshamn, Fanny Hedman, 26, Stockholm, Viktor Frisk, 32, Stockholm, Mayima Jammeh, 23, Stockholm, Fredrik Dexter, 29, Stockholm, Malin Lundahl, 24, Göteborg, Angelo Jovic, 32, Stockholm, Clara-Maria Lindmark, 25, Stockholm, Loffe Lundin, 30, Stockholm, Greta Jönsson, 30, Borlänge, Patrice Emedi, 26, Linköping, Caroline Åkesson, 28, Stockholm, Elias Olsson Cataldo, 22, Malmö, Caroline Kronqvist, 29, Norrköping, Hampus Söderström, 32, Stockholm.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Kultur och nöje

Messiah Hallberg ger sig ut på soloturné

I Messiah Hallbergs nya show ligger fokus på de insikter han fick med sig av pandemiåret. Pressbild.
Foto: Anders Berg
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Pandemiåret 2020 var ett tufft år för komikern Messiah Hallberg. Det är de erfarenheterna som ligger till grund för hans nya ståupp-show "Messiah Hallberg live – Ett livsverk med humoristisk touch".

"Förutom pandemin som drabbade världen så drabbades jag av personlig sorg, jag sa upp mig från mitt jobb och lade ner min podcast. Det fanns dagar då jag aldrig trodde att jag skulle uppträda igen", säger Messiah Hallberg i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

EA ändrar upplägget kring "Battlefield"

Det är stora förändringar på gång för 'Battlefield'-varumärket. Pressbild.
Foto: EA
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det kan bli fler "Battlefield"-spel, när EA satsar på ett "universum" runt serien.

– Vi ska bygga ett "Battlefield"-universum, ett med flera projekt som är sammankopplade med spelaren i centrum, säger Vince Zampella till Gamespot.

Han är en av grundarna till amerikanska Respawn Entertainment, som också ägs av EA, och har utsetts till övergripande ansvarig för varumärket "Battlefield".

"Battlefield" skapades av svenska Dice, som är den studio som har skött utvecklingen av de flesta spelen i serien sedan det första "Battlefield 1942" släpptes 2002. Det senaste, "Battlefield 2042", släpptes i november och fick en skakig start.

Många spelare irriterades av saknade funktioner och buggar, och spelet drabbades av dräpande spelarbetyg (ett tag hade spelet ett av de sämsta betygen någonsin på distributionsplattformen Steam). Recensenter har varit blandade i sin kritik och spelet har för närvarande inte tagit sig över 70-strecket av 100 i Metacritics sammanställning.

– Vi kommer att fortsätta utveckla "Battlefield 2042" och få det att växa, och vi kommer att utforska nya sorters upplevelser och affärsmodeller längs vägen som vi kan addera till den grunden, säger Zampella till Gamespot.

Sajten spekulerar att det nya upplägget kan innebära att nya spel i serien kan komma att göras på andra håll än i Sverige, exempelvis hos studion Ripple Effects (tidigare Dice LA), som Zampella också har ett övergripande ansvar för.

Studiochefen Oskar Gabrielson meddelar också på Twitter att han lämnar Dice och EA. Han ersätts av Rebecka Coutaz, enligt Eurogamer.

Gustav Sjöholm/TT

Kultur och nöje

Kulturprofilens offer talar ut i ny dokumentär

Jean-Claude Arnault anländer till rättegången i Svea hovrätt 2018. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hur kunde anklagelserna om sexuella övergrepp som kretsade kring en kulturprofil i Stockholm få konsekvenser långt utanför Sveriges gränser? Det vill den nya dokumentärserien "The prize of silence" undersöka.
– Det här är alltid ett aktuellt ämne, det är inte slut ännu och vi kan inte vända blad, säger producenten Joel Karsberg.
PREMIUM

När Dagens Nyheter och journalisten Matilda Gustavsson hösten 2017 publicerade en artikel där 18 kvinnor berättade om hur de utsatts för sexuella övergrepp av Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, var det få som anade vad som väntade. I kölvattnet av avslöjandet skulle Svenska Akademien, som Arnault hade nära kopplingar till, rasa samman och ett Nobelpris i litteratur frysa inne.

Händelserna har givit upphov till en rad litterära verk och dokumentärer och nu kommer "The prize of silence", Viaplays storsatsning i fyra delar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL