Sport

"På sjukhuset kom de stora tankarna"

Joacim Ernstsson bärs ut på bår under handbollsfinalen mellan Lugi och Alingsås HK. Fem månader senare drabbas av han av hjärtstopp när hans lag Lugi möter Kristianstad. Arkivibild.
Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT
Sport
Sport Elitspelaren Joacim Ernstssons hjärta stannade under en handbollsmatch för snart sju år sedan. Det blev början på ett nytt liv.
– Jag upplevde ju inget själv. Men på inspelningar efteråt kunde jag se hur jag plötsligt föll ihop som en säck potatis, helt lealös, säger han.

Danske fotbollsstjärnan Christian Eriksens kollaps i EM-premiären mot Finland har återaktualiserat frågan om elitidrottare med okända hjärtproblem.

I oktober 2014 utspelades otäcka scener i en elitmatch i handboll i Lund.

Joacim Ernstsson, som då var 32 år och spelade handboll på elitnivå i Lugi, hade just fått frikast efter en närkamp med en spelare i motståndarlaget Kristianstad.

Men innan han hinner ta frikastet känner han hur huvudet plötsligt blir alldeles varmt. Sedan svartnar det för ögonen.

– När jag vaknade upp var det fullt pådrag, och jag minns att jag hade jättehög puls, som att hjärtat rusade. Det var så konstigt tyckte jag, eftersom jag just hade vaknat, säger Ernstsson.

Senare fick han veta att han inte hade haft någon puls. Hjärtat hade stannat.

Tio minuter

Inom sjukvården finns en tumregel som säger att chansen att överleva ett hjärtstopp minskar med 10 procent för varje minut som går innan räddningsinsatser påbörjas. Efter bara tio minuter är chansen alltså mycket liten.

Men Joacim Ernstsson hade tur. En av tränarna var gammal brandman, som snabbt påbörjade hjärt-lungräddning. Under tiden sprang en lagkamrat i väg och hämtade en hjärtstartare, och på läktaren satt både sjuksköterskor och hjärtspecialister som snabbt kunde hjälpa till.

– Jag har läst att bara en av tio överlever hjärtstopp utanför sjukhus, så jag hade ju enormt flyt att det hände just där. Ibland tänker jag på att om det hade hänt senare, på parkeringsplatsen, så kanske jag inte hade suttit här i dag, säger Joacim Ernstsson.

Läkarna konstaterade att han hade ärrvävnad på en del av hjärtat, som sannolikt berodde på att han tränat då han varit sjuk och fått en hjärtmuskelinflammation. Innan Joacim Ernstsson fick lämna sjukhuset kopplade läkarna därför en implanterbar defibrillator till hans hjärta, en så kallad ICD-dosa. Den håller hela tiden koll på hjärtrytmen och kan starta hjärtat om det skulle stanna på nytt. Hittills har den inte behövt rycka in.

– Under tiden på sjukhuset kom de stora tankarna. Jag tänkte på vad som verkligen är viktigt i livet, på mina två små barn och på min oroliga fru, säger Ernstsson.

"32 år och ganska sliten"

Beslutet att sluta med handbollen var inte så dramatiskt, förklarar han. Redan före matchen hade han börjat fundera på att det började bli dags att byta bana. Nu var det ingen tvekan längre.

– Jag var ju ändå 32 år gammal och ganska sliten. När det här hände var det inget snack längre, det var dags.

TT: Vad tror du att Christian Eriksen tänker nu?

– Jag utgår från att han också vill veta vad som verkligen hände, så att det inte ska hända igen. Det är ovetskapen som är värst i början. De första kvällarna hade jag inte lust att somna, säger Joacim Ernstsson.

TT: Har du något råd till honom?

– Jag har inte mandat att ge några råd. Men han har ju haft en lång och fin karriär, så han kanske i alla fall inte behöver tänka att han ska fortsätta med fotbollen av den anledningen. Fast om han mår bra av fotboll och har medicinska förutsättningar att fortsätta, så ska han så klart göra det. Det viktigaste av allt är att han mår bra. Alla är olika.

Jobbar som mäklare

Själv gled Joacim Ernstsson gradvis över till ett liv utanför idrottsvärlden. Den första tiden var han assisterande tränare åt sina tidigare lagkamrater.

– Det var en bra utfasning för mig personligen, att jag fick vara kvar ett tag i laget.

Under den tiden fick han möjlighet att ta frikastet som aldrig blev av under matchen mot Kristianstad, när matchen återupptogs några månader senare. Det blev hans sista insats på planen. Han säger att han inte minns hur matchen slutade.

I dag arbetar han som mäklare.

TT: Hjärtstopp är ju inte helt ovanligt inom sporten. Har du några tips till den som idrottar på lite högre nivå, nu när du har lite mer perspektiv?

– Elitidrott är inte hälsosamt, det är bara att inse. Ska man lyckas med något så måste man tänja gränser, och det rimmar dåligt med välmående. Alla vet ju till exempel att man inte ska träna när man är förkyld, men det är ju bara ord när man är ung och tycker att det är kul. Men om man ändå ska ge något råd ... avstå från att träna när du är sjuk, säger Joacim Ernstsson.

Jörn Spolander/TT

Joacim Ernstsson blockeras av de tyska spelarna Holger Glandorf (t.v) och Christian Zeitz (t.h.) under en vänskapsmatch i november 2006. Arkivbild.
Joacim Ernstsson blockeras av de tyska spelarna Holger Glandorf (t.v) och Christian Zeitz (t.h.) under en vänskapsmatch i november 2006. Arkivbild.
Foto: ECKEHARD SCHULZ/TT

FAKTA

Fakta: Hjärtstopp

Varje dag drabbas i genomsnitt drygt 25 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige; totalt cirka 10 000 per år.

En vanlig orsak är en hjärtinfarkt som orsakar en rytmrubbning. Bland idrottare är förtjockade kammarväggar en vanlig orsak.

Det saknas heltäckande statistik över hur många fall av hjärtstopp som inträffar inom idrottsvärlden. Enligt studier som radioprogrammet Kaliber gjort kan antalet dödsfall på grund av hjärtstopp inom idrotten uppskattas till 1–3 per 100 000 utövare.

I Sverige har ett flertal tragiska fall rapporterats. Här är några exempel:

Under perioden 1922–2010 inträffade 20 dokumenterade hjärtstopp bland Vasaloppsåkare, varav 15 ledde till dödsfall.

2007 dog en 16-årig pojke av hjärtstopp under en fotbollsmatch i Ludvika.

2009 fick en 14-årig pojke hjärtstopp under en ishockeymatch i Örebro.

2012 avled en fotbollsspelare i Piteå av hjärtstopp under en division 2-match.

2017 drabbades en enduroåkare av hjärtstopp under en tävling utanför Töreboda.

2017 avled en innebandyspelare med inopererad pacemaker av hjärtstopp under en match.

Källa: Medicinsk vetenskap, Kaliber (SR)

Malmö

Olympic starkast i Malmöderbyt

En fotbollstränare och spelare
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Malmö
Sport
Fotboll Malmöderbyt i division 2 södra Götaland såg ut att sluta 0-0. Då klev Terry Adadevoh Svensson fram för toppkrigande BK Olympic och sänkte jumbon KSF Prespa Birlik med sitt 1-0-mål i 85:e minuten.

– Det är vi glada för. Men det var verkligen på håret, konstaterade tränaren Anders Grimberg.

Olympic dominerade bollinnehavet på Heleneholms IP, men hade svårt att få någonting ut av sitt spel och de riktigt heta chanserna var få.

I stället kunde Prespa Birlik sticka upp och oroa emellanåt. Bland annat hade man en klockren boll i ribban som höll på att ge hemmaledning i första matchen efter sommaruppehållet.

Till slut skulle dock BK Olympic få jubla. Baris Hümmet passade en helt fristående Terry Adadevoh Svensson som inte gjorde något misstag och satte 1-0 bakom Prespa-målvakten Antonio Brkic i minut 85.

Därefter hade Prespa Birlik ytterligare en boll i ribban innan domaren Stejpan Dodik blåste för full tid.

– Ser man till matchen som helhet dominerade vi bollinnehavet, men på ett dumdristigt sätt som gav Prespa möjligheter att ställa om snabbt och där var man giftigt, analyserade Anders Grimberg.

– Vi satte varandra i dumma situationer, tempot var för lågt och vi var för lama i vårt sätt att spela. Det måste bli mer explosivt.

OS i Tokyo 2021

Historiskt OS-guld till Bencic

Belinda Bencic efter OS-guldet.
Foto: Patrick Semansky AP/TT
Sport
Sport

Belinda Bencic är historisk OS-guldmedaljör i tennis efter att ha besegrat tjeckiska Marketa Vondrousova i en tresetare under lördagen.

24-åringen vann med siffrorna 7–5, 2–6, 6–3 och blev den första schweiziska kvinnan någonsin att ta guld i OS-tennisen.

På söndag kan hon dubbla guldskörden då hon och Viktorija Golubic ställer upp i dubbelfinalen för att möta Tjeckiens Barbora Krejcikova och Katerina Siniakova.

Singelbronset gick till ukrainska Jelina Svitolina efter att ha slagit Jelena Rybakina, Kazakstan, med 2–1 i set.

Den forne världstrean reste sig flera gånger om under matchen och visade klass i sista set när hon hämtade upp ett 1–4-underläge och säkrade bronsmedaljen. Det var första gången någonsin som Ukraina tog en medalj i tennis under OS.

OS i Tokyo 2021

Svenska medaljörernas tränare i tårar

Sveriges Daniel Ståhl med sin tränare Vesteinn Hafsteinsson under diskusfinalen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Ett guld – och dessutom silver.
Vesteinn Hafsteinsson, tränaren bakom Daniel Ståhls och Simon Petterssons succé, hade svårt att hålla tillbaka tårarna efter finalkvällen i Tokyo.
– Jag känner mig så lycklig över att få vara med om att uppleva det här, säger han.

Från en sidoläktare följde Vesteinn Hafsteinsson Daniel Ståhls och Simon Petterssons insatser minutiöst.

De andra kastarna brydde han sig aldrig om.

– Jag tittade inte på några andra, bara dem. Jag vill inte se de andra kasta, säger han och förklarar:

– Jag säger till dem att de ska fokusera på uppgiften – och då ska jag också fokusera på uppgiften.

När det väl stod klart att Sverige väl kammat hem hela två pallplatser brast det för islänningen.

– Då börjar jag bara gråta. Det är bara så. Man tänker alltid på resan. Tio år med Daniel. Tio år, säger han och tillägger:

– Och åtta år med Simon.

Medan Daniel Ståhl rekryterades direkt av Vésteinn Hafsteinsson valde Simon Pettersson att själv söka upp Hafsteinsson för åtta år sedan. Efter viss tvekan sade islänningen ja – och började jobba på att renodla sin adept till diskuskastare.

– Jag har aldrig trott i min vildaste fantasi att Simon Pettersson skulle bli en så bra diskuskastare. Men han kommer bli mycket bättre än detta. Hans topp kommer 2024.

Målsättningen var att Daniel Ståhl skulle vinna guld. Att Simon Pettersson dessutom tog silver blev något av en överraskning för tränaren, som snarare trott på en femte placering för tjugosjuåringen.

– Så går han på pallen! Det roligaste var efter han kastade 66,58. Då frågade jag honom: hur kändes det?, säger Vesteinn Hafsteinsson och berättar om Simons svar:

– Det finns mycket mer…

Vesteinn Hafsteinsson skakar på huvudet och ler.

– Det där är rena drömmen som tränare.

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Ståhls val: Bli bäst eller "vanlig Svensson"

Daniel Ståhl. Bäst i världen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport För tio år sedan fick Daniel Ståhl två val.
Bli bäst i världen i diskus – eller fortsätt leva som en vanlig kille.
– Åtta år senare var han världsmästare, säger tränaren Vésteinn Hafsteinsson till TT.
Och tio år senare även olympisk.

När Vésteinn Hafsteinsson såg Daniel Ståhl kasta diskus de första gångerna kunde den två kilo tunga skivan landa lite var som helst.

Men islänningen, själv gammal diskuskastare, gillade det okontrollerade och två år senare bestämde han sig.

– Det var i juli 2011. Jag hade haft kanske sex pass med honom under två års tid, hjälpt honom lite. Men då bestämde jag mig för att rekrytera honom, för jag såg en väldigt stor potential, minns Vésteinn Hafsteinsson.

– Så i juli 2011 fick han göra valet som jag brukar ge till folk som är intresserade av att jag ska coacha dem.

Vésteinn Hafsteinsson hade tidigare tränat bland andra estländaren Gerd Kanter, som tog VM-guld 2007 och OS-guld 2008. Nu fick Daniel Ståhl samma fråga.

Ville han bli bäst i världen eller ville han fortsätta att larva sig, "goofa runt", som Hafsteinsson uttrycker det.

– Då svarade han ”jag vill bli bäst i diskus”.

– ”Ja, då betyder det att du måste jobba med mig i åtta till tio år”. Det kommer jag väldigt väl ihåg.

"Enkelt val"

För Daniel Ståhl var det ett erbjudande som inte gick att motstå.

– Är man en förortsgrabb som jag var då och så kom det här uttalandet. Vill du bli världsmästare så häng med mig här, annars kan du jobba som en vanlig Svensson liksom. Det var ett ganska enkelt val, så jag tog det, säger Ståhl.

Blod, svett och tårar. Uppoffringar och mycket glädje.

Så beskriver Daniel Ståhl livet i Vésteinn Hafsteinssons träningsgrupp, som han tillhört sedan 2011.

– Jag är stolt över allt hårt arbete jag gjort, i tio års tid, säger han.

Den nyblivne olympiske mästaren kommer till intervjuzonen med en svensk flagga runt axlarna, stolt över sig själv men också full av lovord om ”lillebror” Simon Pettersson som tog silver och framför allt om sin tränare.

– Det är gubben som står där, Vésteinn. Han har lärt mig sedan jag började. Jag har följt det han sagt och nu står jag här, säger Ståhl.

Håller sina löften

Det var dock ingen spikrak väg till världseliten, poängterar Hafsteinsson. Men till slut kom resultaten. Efter åtta år.

Daniel Ståhl blev världsmästare 2019 och har varit världsetta i diskus i över 100 veckor. Det ligger helt i linje med löftet från 2011, konstaterar Vésteinn Hafsteinsson.

– De brukar komma till mig när de är mellan 19 och 22 år gamla. Då handlar det om att bestämma sig, säger han.

– Jag brukar säga att om ni bestämmer er för att köra med mig, så måste ni vara med mig upp till tio år. Det tar den tiden att bli en världskastare, det är nästan ingen som lyckas med det i kula eller diskus på kortare tid.

I gengäld har Vésteinn Hafsteinsson kunnat hålla sitt löfte.

– Jag har varit med om det flera gånger. När Gerd Kanter kom till mig 2001 blev han olympisk mästare 2008, så det tog nästan åtta år, säger han.

– Daniel kom 2011 och blev världsmästare 2019, det tog också åtta år. Så det är ungefär den tiden det tar.

"Prime time"

Nu är Daniel Ståhl dessutom olympisk mästare. Fortfarande finns dock mer att ge.

– Det är ett långsiktigt mål sedan 2011 egentligen, jag ska vara som starkast nu 2020–2021, säger Daniel Ståhl.

– Det är inte enkelt. Jag har jobbat hårt under tio års tid. Men har man bra psyke och disciplin kan man lyckas med vad som helst.

Den svenska diskusstjärnan har flera gånger sagt att ett av de stora målen är att slå östtysken Jürgen Schults 35 år gamla världsrekord.

Det är också fullt rimligt enligt Vésteinn Hafsteinsson.

– Daniel har redan blivit bäst i världen och knappt förlorat någon tävling på tre år. Det är hans "prime time" nu. Om någon ska sätta världsrekord de kommande två åren så är det han.

Jens Bornemann/TT

Vésteinn Hafsteinsson, under en intervju med isländsk tv i OS-byn i Tokyo.
Vésteinn Hafsteinsson, under en intervju med isländsk tv i OS-byn i Tokyo.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Vésteinn Hafsteinsson och Daniel Ståhl på ett träningsläger inför OS i Rio för fem år sedan. Arkivbild.
Vésteinn Hafsteinsson och Daniel Ståhl på ett träningsläger inför OS i Rio för fem år sedan. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Tio i topp genom tiderna

Östtysken Jürgen Schult satte 1986 det gällande världsrekordet i diskus. Här är kastarna som kastat längst hittills genom tiderna:

1) Jürgen Schult, Östtyskland, 74,08 meter (1986).

2) Virgilijus Alekna, Litauen, 73,88 (2000).

3) Gerd Kanter, Estland, 73,38 (2006).

4) Jurij Dumtjev, Sovjetunionen, 71,86 (1983).

4) Daniel Ståhl, Sverige, 71,86 (2019)

6) Piotr Malachowski, Polen, 71,84 (2013).

7) Róbert Fazekas, Ungern, 71,70 (2002).

8) Lars Riedel, Tyskland, 71,50 (1997).

9) Ben Plucknett, USA, 71,32 (1983).

10) John Powell, USA (1984), Rickard Bruch, Sverige (1984) och Imrich Bugar, Tjeckoslovakien (1985), 71,26.

Fotnot: Simon Pettersson är 37:a genom tiderna med sina 69,48 från i maj i år.

OS i Tokyo 2021

De svenska OS-medaljörerna grattas på nätet

Simon Pettersson och Daniel Ståhl bjöd på en oförglömlig diskusfinal i Tokyo-OS när de kastade hem både silver och guld.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Sverige tog inte bara en, utan två OS-medaljer i diskus – Daniel Ståhl kastade hem guldet och Simon Pettersson silvret.
"I dag är en historisk dag för Sverige och svensk friidrott", kommenterar statsminister Stefan Löfven (S).

Söndagens diskusfinal i Tokyo-OS blev minst sagt fröjdefull för svensk del. Medalj nummer ett och två kom nämligen på samma dag, i samma gren. Dessutom var de av högsta och näst högsta valör.

Daniel Ståhl, Spårvägens Friidrottsklubb, kastade hem guldet med imponerande 68,90. Kastet är det fjärde bästa hittills i OS-sammanhang.

Den svenska succén fullbordades när Simon Pettersson, Hässelby SK, kastade 67,39 vilket räckte till silver.

Storartat

Stefan Löfven är inte sen med att gratulera olympierna.

"Två svenska friidrottare på samma prispall för första gången sedan OS i London 1948. Stort grattis till storartade prestationer som gav Daniel Ståhl OS-guld och Simon Pettersson OS-silver. Tillsammans visar de att talang, beslutsamhet och många träningstimmar ger resultat", säger statsministern enligt ett mejl till TT.

Även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) gläds över dagens medaljregn.

"Fantastiska bilder från Tokyo när Sverige tar guld och silver i diskus. Grattis Daniel Ståhl och Simon Pettersson till en otrolig bedrift", skriver han på Twitter.

"Måste älska"

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar stämmer in.

"Simon Pettersson och Daniel Ståhl. Vilken insats", skriver hon på Twitter.

Det gör även Storbritanniens ambassadör i Sverige Judith Gough, som också uppmärksammar guldmedaljörens firande.

"Man måste bara älska Daniel Ståhls firande. Grattis till båda atleterna och Sverige för guld och silver i diskus", skriver hon på Twitter.

I samband med firandet hördes Ståhl bland annat skrika att han älskar sitt land och att han är en "svensk viking".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

OS i Tokyo 2021

Durant historisk i ny USA-seger

Kevin Durant leder USA mot slutspelet i basketturneringen.
Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Sport
Sport Kevin Durant blev alla tiders främsta poängplockare för USA i OS-sammanhang när det stjärnspäckade laget slog Tjeckien med 119–84.

Kevin Durant gjorde 23 poäng när USA blev klart för kvartsfinal tack vare segern mot tjeckerna.

Durant har nu gjort sammanlagt 354 poäng i OS-sammanhang och passerar tidigare rekordinnehavaren Carmelo Anthony på 336.

Brooklynstjärnan spelar sitt tredje OS och tog guld med USA såväl 2012 i London som 2016 i Rio de Janeiro.

Durant var dock inte bäste poängplockare för USA i matchen. Jayson Tatum, som började på bänken, kom in och gjorde 27 poäng.

USA kommer tvåa i sin grupp efter Frankrike som besegrade amerikanerna i premiären.

Lottningen till slutspelet i basketturneringen görs på söndagen då även de sista gruppspelsmatcherna spelas. De fyra högst rankade lagen från gruppspelet lottas i kvartsfinalen mot de fyra lägst rankade lagen som går vidare.

Men USA kan inte få möta Frankrike igen förrän i en eventuell semifinal.

OS i Tokyo 2021

Hattrick av Mir när Spanien nådde semi

Spaniens Rafa Mir gör sitt andra av tre mål mot Elfenbenskusten i OS-kvartsfinalen.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport

Spanien vann OS-kvartsfinalen i fotboll mot Elfenbenskusten med 5–2. Men det krävdes förlängning för att skilja lagen åt.

Det stod 1–1 efter 90 minuter. Då gav Elfenbenskustens Max Gradel laget en 2–1-ledning. Ett par minuter senare på tilläggstid kvitterade Spanien genom Rafa Mir.

I förlängningen gjorde spanjoren Mikel Oyarzabal 3–2 på straff efter åtta minuter. Sedan var Mir framme två gånger om i slutminuterna och satte bollen i mål och blev därmed tremålsskytt i matchen.

I semifinalen väntar Japan som slog ut Nya Zeeland med 4–2.

Den matchen avgjordes på straffar sedan inget lag lyckades göra mål varken under ordinarie tid eller förlängning.

Brasilien, regerande olympisk mästare, är också klart för semifinal efter 1–0-segern över Egypten.

Matheus Cunha gjorde matchens enda mål i den 37:e minuten. I semifinalen väntar Mexiko, som besegrade Sydkorea med hela 6–3.

Ingela Ahlberg/TT

OS i Tokyo 2021

Danska stjärnan: Sverige har inte fått ut allt

Mikkel Hansen under en OS-match i Tokyo.
Foto: Stian Lysberg Solum/
Sport
Sport Sveriges sista gruppspelsmatch i OS blir en repris på VM-finalen för sex månader sedan.
Den danske stjärnan Mikkel Hansen vill gärna slå svenskarna på nytt.
– De har inte spelat på hundra procent, säger han inför rivalmötet.

Efter tre raka i OS-handbollen åkte Sverige på första förlusten mot Egypten (22– 27).

Danmark är däremot hittills obesegrade i grupp B och står på maximala åtta poäng, efter att ha slagit Portugal enkelt i den näst sista gruppspelsmatchen.

"Riktigt, riktigt bra"

Den danske stjärnan Mikkel Hansen sade efter matchen att han ser fram emot att möta Sverige innan lagen kliver in i slutspelet.

Sverige är ute efter revansch efter förlusten i VM-finalen i Egypten i januari. Då vann Danmark med 26–24.

– Sist vi mötte Sverige i finalen gör vi en taktisk insats som gör att vi slår Sverige, som faktiskt enligt min mening spelar riktigt, riktigt bra handboll.

Han fortsätter att ösa beröm över Blågult, trots att laget fått kritik för att inte komma upp i samma nivå som under VM.

– Jag tycker att de spelar bra. De ska heller inte vara missnöjda med att de står på den poängen de gör. I första matchen mot Bahrain, när det blir straff när matchen är slut, det är tufft, säger Mikkel Hansen och fortsätter:

– De ser starka ut även om de inte spelat på hundra procent.

Världstoppen

Danska förbundskaptenen Nikolaj Bredahl Jacobsen, som lett Danmark till stora framgångar sedan han tog över landslaget 2017, säger att Sverige kan vara på väg tillbaka mot en ny storhetstid.

– De har slitit och kämpat sig till några segrar, men jag tror att Sverige på väg upp i världstoppen igen och blir så starka att de kan vinna medaljer.

Många nämner Mikkel Hansen när man pratar om världsspelare i handboll, men Bredahl Jacobsen påpekar att svenska spelare ligger där uppe också.

– Pratar vi om Mikkel Hansen kan man i det sammanhanget också prata om Jim Gottfridsson, som just nu i mina ögon tillhör en av de bästa spelarna i världen när han har en bra dag. Han ställer och styr de unga svenska killarna, som alltid är duktiga försvarare och duktiga med bollen.

Danmark–Sverige spelas på söndag klockan 14.30 svensk tid.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges herrar spelar i grupp B med Japan, Portugal, Egypten, Danmark och Bahrain.

Grupp A består av Norge, Brasilien, Frankrike, Argentina, Tyskland och Spanien.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Där möter vinnaren i grupp A fyran i grupp B, och tvåan i grupp A, trean i grupp B, och så vidare.

Med en omgång kvar kan Sverige inte hamna på fjärdeplats i sin grupp, och ser därmed ut att undvika Frankrike, som gått obesegrat i sin och leder den andra gruppen på åtta poäng.

De potentiella motståndarna i en kvartsfinal ser ut att vara Tyskland, Spanien eller Norge.

Kvartsfinalerna spelas tisdag den 3 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL