EM i fotboll 2021

Ökad smittspridning oroar i S:t Petersburg

Belgien, som mötte Ryssland i S:t Petersburg, kommer inte att ladda i EM-orten igen på grund av den ökade smittspridningen i staden.
Foto: Kirill Kudryavtsev/AP/TT
Sport
Sport

Smittspridningen av covid-19 är hög i S:t Petersburg. De ryska myndigheterna inför därför strängare restriktioner. Det som påverkar EM-matcherna i fotboll som spelas i S:t Petersburg är bland annat att det inte kommer att säljas någon mat i supporterzonerna.

Och Belgien, som ska spela sin sista gruppspelsmatch i den ryska EM-orten, har förändrat sin resplan. I stället för att resa direkt till S:t Petersburg från Köpenhamn efter torsdagens match mot Danmark, för att ladda inför Finlandsmatchen på måndag, åker Belgien tillbaka till sin bas i Tubize i Belgien.

"Vi har tvingats agera för att skydda våra spelare och ledare. Det blir träning i Tubize som är mer coronasäkert och där det finns bästa möjliga träningsförhållanden", skriver Belgiens fotbollsförbund i ett uttalande.

Sverige ska spela de två avslutande gruppspelsmatcherna i S:t Petersburg, mot Slovakien och Polen, men bestämde tidigare att återvända till basen i Göteborg mellan matcherna.

OS i Tokyo 2021

Trippelt Jamaica när gamla rekordet suddades ut

Elaine Thompson-Herah vann OS-guld.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport

Damernas hundrametersfinal var på förhand väldigt öppen, med flera starka guldkandidater. Först över mållinjen kom Elaine Thompson-Herah på fantastiska 10,61, hon slog därmed Florence Griffith Joyners olympiska rekord från 1988 med en hundradel och bärgade OS-guldet till Jamaica.

Bakom Thompson blev det ytterligare två jamaicanskor i Shelley-Ann Fraser-Pryce och Shericka Jackson-

Linnéa Engholm/TT

OS i Tokyo 2021

Svensksuccén: Guld och silver i diskusfinalen

TOKYO 20210731 Sveriges Daniel Ståhl och Simon Pettersson firar efter diskusfinalen under sommar-OS i Tokyo. Foto Björn Larsson Rosvall / TT kod 9200 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD **
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Medaljtorka hittills. Då ordnade diskuskastarna två svenska medaljer på samma gång.
Daniel Ståhl och Simon Pettersson kunde fira första en historisk svensk dubbelseger på Olympiastadion i Tokyo.
– I am a Swedish viking, ryter Ståhl medan han gick ärevarv insvept i den svenska flaggan.

De tränar tillsammans i Växjö dag in och dag ut. Nu får de även ställa sig på prispallen i Tokyo tillsammans.

Daniel Ståhl, regerande världsmästaren och ohotad världsetta, överst. Simon Pettersson, som fått sitt stora genombrott den här säsongen, på silverplats.

Tillsammans tog den en osannolik dubbelseger.

– Tack för att ni kommer och kollar och för att ni betalar extra för Discovery Plus, det är värt att se vettu, säger Daniel Ståhl innan han och Simon Pettersson inleder sitt ärevarv runt Tokyos olympiastadion medan Abbas "Dancing queen" går ut i högtalarna på arenan.

Ståhl pratar direkt in i kameran till sin familj och vänner hemma i Sverige och avslutar.

– Jag ringer sen i natt och jag älskar er och jag älskar hela Sverige, mitt land.

Första på 73 år

Det är första gången sedan OS i London 1948 två svenskar tar medalj i samma friidrottsgren i ett olympiskt spel.

Det mesta har handlat om Daniel Ståhl inför diskustävlingarna i Tokyo. Sedan gav svensken ett styrkebesked redan i kvalet. Frågan var hur finalnerverna skulle te sig?

Rätt bra, visade det sig snabbt.

Ståhl såg laddad men lugn ut när uppvärmningen drog i gång och fick iväg ett träningskast på omkring 67 meter utan att förta sig.

Han inledde sedan visserligen finalen med relativt blygsamma 63,72. Men i andra försöket fick han på 68,90 vilket var över två meter före närmaste konkurrent i det skedet.

Det blev sedan 65,16 i tredje omgången, 66,10 i fjärde, 67,03 i femte och när sista kastet skulle göras var guldet redan klart.

Petterssons superkast

Simon Pettersson inedde lite sämre, men klättrade så så småningom till bronsplats med 66,58, blev sedan nedpetad igen – men svarade med ett superkast i femte omgången – 67,39.

Därmed låg träningskompisarna, som tränar under Vésteinn Hafsteinsson i Växjö, etta och tvåa inför sista kastet.

I Rio de Janeiro för fem år sedan tog det stopp redan i kvalet för Daniel Ståhl. Men till Tokyo kom svensken i storform och som storfavorit.

Den här gången räckte det med ett enda kast i kvalet (66,12 meter) – där Ståhl var ensam om att klara kvalgränsen (66,00).

Men finalen bjöd på betydligt bättre kastning än kvalet – av flera.

Från Lukas Weisshaidinger, Österrike, exempelvis. Weisshaidinger fick på 67,07 meter i tredje omgången. Men det räckte inte mot de båda svenskarna.

Jens Bornemann/TT

FAKTA

Fakta: Daniel Ståhl och Simon Pettersson

Daniel Ståhl

Född: den 27 augusti 1992.

Klubb: Spårvägens FK.

Tränare: Vésteinn Hafsteinsson.

Främsta mästerskapsmeriter: OS-guld 2021, VM-guld 2019, EM-silver 2018, VM-silver 2017, femma i EM 2016, femma i VM 2015.

Personligt rekord: 71,86 (29 juni 2019 i Bottnaryd).

Simon Pettersson

Född: den 3 januari 1994.

Klubb: Hässelby SK.

Tränare: Vésteinn Hafsteinsson.

Främsta mästerskapsmeriter: OS-silver 2021, VM-nia 2019, EM-fyra 2018, VM-elva 2017.

Personligt rekord: 69,48 meter (29 maj 2021 i Växjö).

OS i Tokyo 2021

OSFRIIDROTT-DISKUSFINAL: "VÄRT ATT SE VETTU"

Sport
Sport

– Tack för allt stöd och tack för att ni betalar för Discovery Plus, det är värt att se vettu, säger Daniel Ståhl innan han och Simon Pettersson inleder sitt ärevarv runt Tokyos olympiastadion medan Abbas "Dancing queen" går ut i högtalarna på arenan.

– I am a swedish viking, skriker Ståhl medan han går runt på arenan.

OS i Tokyo 2021

TT-FLASH: Guld och silver till Sverige i OS

Sport
Sport Det blir guld och silver till Sverige i OS-finalen i diskus genom Daniel Ståhl och Simon Pettersson.

OS i Tokyo 2021

Hattrick av Mir när Spanien nådde semi

Spaniens Rafa Mir gör sitt andra av tre mål mot Elfenbenskusten i OS-kvartsfinalen.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport

Spanien vann OS-kvartsfinalen i fotboll mot Elfenbenskusten med 5–2. Men det krävdes förlängning för att skilja lagen åt.

Det stod 1–1 efter 90 minuter. Då gav Elfenbenskustens Max Gradel laget en 2–1-ledning. Ett par minuter senare på tilläggstid kvitterade Spanien genom Rafa Mir.

I förlängningen gjorde spanjoren Mikel Oyarzabal 3–2 på straff efter åtta minuter. Sedan var Mir framme två gånger om i slutminuterna och satte bollen i mål och blev därmed tremålsskytt i matchen.

I semifinalen väntar Japan som slog ut Nya Zeeland med 4–2.

Den matchen avgjordes på straffar sedan inget lag lyckades göra mål varken under ordinarie tid eller förlängning.

Brasilien, regerande olympisk mästare, är också klart för semifinal efter 1–0-segern över Egypten.

Matheus Cunha gjorde matchens enda mål i den 37:e minuten. I semifinalen väntar segraren i mötet mellan Sydkorea och Mexiko.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

OS i Tokyo 2021

Tredje hoppet gillt för Montler

Thobias Montler tog sig till OS-final i sista försöket.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Det krävdes ett nervöst sista hopp.
Men till slut lyckades Thobias Montler säkra en plats i längdfinalen vid OS i Tokyo. Svensken hoppade 8,01 meter, vilket räckte för att bli en av de tolv bästa i kvalet.
– Jag tar med mig väldigt bra känslor, säger Montler till Discovery.

Montler, med ett säsongs- och personbästa på 8,27 meter, inledde skakigt.

I första försöket – med en rätt dålig plankträff – landade svensken på bara 7,82. Att jämföras med exempelvis kubanen Juan Miguel Echevarria, som drog på med 8,50 direkt.

I andra fick Montler på ett desto bättre hopp i nivå med kvalgränsen – men trampade över med knappt åtta centimeter.

Det gjorde hans sista försök helt avgörande. Montler fick bra plankträff, flög knappt över åttametersstrecket och till OS-final. Det räckte till åttonde bästa hopp i kvalet.

– Det var tufft att gå in i sista hoppet och veta att man är utanför. Jag sa till (tränaren) Yannick Tregaro att vi skulle ta lite längre ansats för att säkra. Det som inte fick hända var ett övertramp, säger Montler till Discovery.

– Jag kände att jag kunde göra detta. Jag tar med mig väldigt bra känslor, fortsätter han.

Jens Bornemann/TT

OS i Tokyo 2021

OS-guiden 1 augusti

Sport
Sport

+ TV/radio: Discovery Plus, Kanal 5, Radiosporten/P4 01.00–11.00, i "P4 Extra" från 11.00 och 12.00–15.00.

+ Dagens OS-höjdpunkter:

Josefin Olsson seglar om medaljerna i laser radial, som avgörs och Sverige möter Danmark i handboll i en repris på herrarnas VM-final i januari. I eftermiddag blir det final på 100 meter, alltid bland det största inom OS-friidrotten. Det blir första OS-finalen utan Usain Bolt sedan Aten 2004.

I natt kan Thobias Montler vara med i finalen i längdhopp. Dessutom inleds lagtävlingen i bordtennis med Sverige–USA och Alex Kessidis går in i brottningsturneringen. Han tog VM-silver 2019.

+ Tidsprogrammet, i urval:

07.15 Handboll, herrar, grupp A: Spanien–Argentina.

08.00 Tennis, herrsingel, final.

08.33 Segling, damer, laser radial, medaljsegling.

+ Placeringspoängen räknas ihop efter varje segling. Lägst placeringspoäng tar guldet. I dagens medaljsegling delas dubbla poäng ut, vilket kan ge omkastningar i resultatlistan.

+ Svensk deltagare: Josefin Olsson.

+ Ställningen inför medaljseglingen: 1) Ann-Marie Rindom, Danmark 64 poäng, 2) Marit Bouwmeester, Nederländerna 71, 3) Josefin Olsson, Sverige 79, 4) Sarah Douglas, Kanada 82, 5) Emma Plasschaert, Belgien 83,

09.15 Handboll, herrar, grupp A: Norge–Frankrike.

12.10 Friidrott, final, herrar, höjdhopp.

12.50 Tyngdlyftning, damer, 76 kg, grupp A:

+ Svensk deltagare: Patricia Strenius.

+ Så gick det senast:

+ OS 2016 (75 kg): 1) Rim Jong Sim, Nordkorea, 2) Darya Naumava, Belarus, 3) Lidia Valentin, Spanien.

+ VM 2016: 1) Rim Jong Sim, Nordkorea, 2) Zhang Wangli, Kina 3) Neisi Dajomes, Ecuador... 7) Patricia Strenius, Sverige.

12.15 Friidrott, semifinal, herrar, 100 meter.

12.30 Handboll, herrar, grupp A: Tyskland–Brasilien.

12.45 Friidrott, semifinal, damer, 100 meter häck.

13.15 Friidrott, damer, final, tresteg.

13.25 Friidrott, semifinal, herrar, 800 meter.

14.05 Friidrott, semifinal, herrar, 400 meter häck.

14.30 Handboll, grupp B: Danmark–Sverige.

+ Sveriges trupp: Målvakter: 12 Andreas Palicka, 16 Mikael Aggerfors. Utespelare: 2 Jonathan Carlsbogård, 5 Max Darj, 10 Niclas Ekberg, 11 Daniel Pettersson, 15 Hampus Wanne, 18 Fredric Petersson, 19 Felix Claar, 22 Lucas Pellas, 23 Albin Lagergren, 24 Jim Gottfridsson, 27 Oskar Sunnefeldt, 33 Lukas Sandell, 66 Anton Lindskog.

14.50 Friidrott, final, herrar, 100 meter.

I NATT

02.00 Friidrott, kval, herrar, slägga.

02.30 Kanot, försök, damer, K1 200 meter.

+ Svensk deltagare: Linnea Stensils.

+ Så gick det senast:

OS 2016: 1) Lisa Carrington, Nya Zeeland, 2) Marta Walczykiewicz, Polen, 3) Inna Osypenko-Rodomska, Azerbajdzjan… 7) Linnea Stensils, Sverige. VM 2019: 1) Lisa Carrington, Nya Zeeland, 2) Marta Walczykiewicz, Polen, 3) Emma Aastrand Jørgensen , Danmark… 10) Linnea Stensils, Sverige.

02.35 Friidrott, försök, damer, 1 500 meter.

03.00 Bordtennis, herrar, lagtävl, första omg: USA–Sverige.

+ 16 lag gör upp om medaljerna, vid vinst möter Sverige Australien eller Japan i kvartsfinal.

+ Svenska deltagare: Mattias Falck, Kristian Karlsson och Anton Källberg. Jon Persson är reserv.

03.20 Friidrott, final, herrar, längdhopp.

+ Svensk deltagare: Thobias Montler är med här efter att ha kommit åtta i kvalet.

03.30 Friidrott, försök, damer, 200 meter.

04.00 Handboll, damer, grupp B: Frankrike–Brasilien.

04.30 Brottning, herrar, grekisk-romersk stil, 77 kg, första omg och kvartsfinal.

+ Svensk deltagare: Alex Kessidis.

04.50 Friidrott, försök, damer, 100 meter häck.

OS i Tokyo 2021

De vill Sverige undvika i kvarten: Är extremt bra

Tomas Axnér vill helst möta icke europeiskt motstånd i kvarten.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Svenska handbollsdamerna är klara för kvartsfinal.
Nu handlar allt om att undvika ett ”extremt bra” Norge. Samtidigt kan Sverige spela taktiskt i en sista match för att få välja motstånd, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Damerna är hittills obesegrade i OS-handbollen i Tokyo. Två klara vinster mot Spanien och ROK (Ryska olympiska kommitténs lag) och lika mot EM-tvåan Frankrike. Och så en övertygande seger mot Brasilien med 34–31.

På onsdag inleds kvartsfinalerna och de svenska spelarna är förvånansvärt tydliga med att norskorna utgör det största hotet. De måste undvikas till varje pris.

– Det är ett lag som är vana med medaljstrider. Ett extremt bra lag helt enkelt, säger Sveriges mittsexa Linn Blohm.

Hon hade helst, om det blir så, mött norskorna i en final.

– De är tippade att vinna OS. Jag tror att alla i vår grupp försöker undvika Norge i en kvartsfinal. Sedan måste man vinna över dem i slutändan ändå.

Regerande mästare

Norskorna är regerande Europamästare och bronsmedaljörer från Rio 2016. I Tokyo är laget hittills obesegrat (men spelar mot Nederländerna senare i dag), precis som Sverige. Därmed ser norskorna ut att få möta den som slutar fyra i Sveriges grupp.

– Det vill man ju gärna undvika, konstaterar mittnian Carin Strömberg.

I grupp A finns förutom Norge: Nederländerna, Montenegro, Japan, Sydkorea och Angola.

Förbundskapten Tomas Axnér:

– Nu kan vi nog bli sämst tvåa i gruppen eftersom vi har så bra målskillnad med 20 plus. Det är också rätt sjukt.

Sverige har avgörandet i egna händer och spelar sist av alla lag i den femte omgången. Därmed kan taktik komma in i bilden för att få ”rätt” motstånd.

– Vi kan inför sista matchen ha ett val när vi har vunnit gruppen, då får vi tänka på hur vi ska göra framöver, säger Axnér.

Helst icke europeiskt

Han försäkrar ändå att Sverige kommer att gå för att vinna gruppen.

TT: Vilka vill ni möta i en kvartsfinal?

– Det är tre europeiska lag i den andra gruppen som på pappret är starkare, och Montenegro har vi inte någon bländande statistik emot. Nederländerna tycker jag att vi gjorde en bra match emot senast. Men får man möta något av det icke europeiska lagen så tycker jag att chanserna ökar.

– Det är klart att det finns en fördel att slippa möta Norge i en eventuell semifinal om de vinner sin grupp.

Men å andra sidan är Sverige inte där än, konstaterar Axnér.

– Det kan hända vad som helst, vi kan bli tvåa i gruppen och få en jäkligt jobbig kvartsfinal.

Niklas Svahn/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL