Sport

Lagkamraterna hyllar Seger – som blir historisk

'Jag har verkligen sett fram emot det och att få lov att uppleva det med det här fantastiska gänget känns extra speciellt', säger Caroline Seger, i mitten, om att slå Europarekordet i antal landskamper.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Nu blir Caroline Seger störst i Europa och det är inte bara ett intyg på en fantastisk fotbollskarriär.
Kanske säger det också det mesta om det här svenska landslaget.

Att Caroline Seger får speltid i tisdagens OS-genrep mot Australien är en så kallad "no-brainer". Förbundskapten Peter Gerhardsson kommer naturligtvis inte stoppa sin lagkapten från att nå milstolpen som en 215:e A-landskamp för Sverige innebär.

Med den blir Rosengårdsmittfältaren i ensamt majestät den spelare i Europa som gjort flest landskamper genom tiderna. Nära vännen, tidigare lagkamraten och nuvarande Rosengård-sportchefen Therese Sjögran stannade precis som tyskan Birgit Prinz på 214.

– Det känns otroligt kul, jag har sett fram emot det länge, att äntligen få göra det här. Det ska bli sjukt roligt. Och att få lov att uppleva det med det här fantastiska gänget och på hemmaplan, det känns extra speciellt, säger Caroline Seger.

"Känns som semester"

Det är en unik bedrift. Men landslagskamraterna är på ett plan inte förvånade. För så länge man håller måttet är det här ett landslag man vill spela vidare för – i dag, i morgon och under lång tid framöver.

– Jag förstår Seger och Sjögran, att de aldrig vill sluta. För jag älskar fotboll mer och mer för varje år och jag njuter av att spela fotboll och tycker att det är hur kul som helst, säger Kosovare Asllani, 147 A-landskamper.

När Magdalena Eriksson, 69 A-landskamper gammal, ska beskriva stämningen i det svenska laget forsar orden ur henne.

– Det är ingen slump att vi pratar om hur fantastiskt det är att spela i det här landslaget. Det känns nästan som att det börjar bli en klyscha eller något vi bara säger, men man blir nästan lika chockad varje gång man kommer hit – hur underbar stämning det är, vilka fantastiska tjejer det är och vilken homogen grupp det är, säger Eriksson.

– På något sätt känns det som att man är på semester när man är här, för man slappnar av på ett sätt som är helt fantastiskt. Och man kan bara fokusera på det man älskar, vilket är att spela fotboll. Jag vill spela så många landskamper jag bara kan och får, så länge jag är tillräckligt bra.

Ständig utveckling

Med det sagt är det inte alla som kan bibehålla tillräckliga kvaliteter för att spela vidare, hur väl de än skulle trivas. Men Caroline Seger, hon blir bara bättre och bättre, säger lagkompisarna.

– Hon växer och växer för varje år. Jag är så stolt över henne. Jag kommer ihåg när hon och Sjögran höll på och gnabbades lite i bussen för 100 år sedan, när jag var ny. Hon sade att hon ville slå Sjögrans rekord och jag tänkte ”men du har ju typ 100 landskamper kvar, kommer det hända?”. Nu kommer det ju hända, säger Kosovare Asllani.

TT: Vad är det hon blir bättre på?

– Jag som spelar framför henne tänker framför allt på att hon alltid haft speluppfattningen, men att hon nu har modet att våga spela bollen framåt och hitta de diagonala passningarna, och att driva bollen och hitta bollen upp till oss centrala spelare. Sedan är jag på henne hela tiden att jag vill ha ännu mer, så klart. Men hon blir bättre på det.

"Otroligt stor drivkraft"

Landskampen mot Australien, på Guldfågeln arena i Kalmar, är den sista inför OS-premiären mot USA den 21 juli, och den sista innan truppen till Tokyo presenteras den 22 juni. Men att vi börjar se slutet på Segers karriär, det är det fortfarande ingen som vågar sätta pengar.

TT: Hur viktigt har landslaget varit för att din karriär har fortsatt så här länge?

– Det är en otroligt stor drivkraft och motivation, som gör att man drivs av att träna på där hemma och göra bra ifrån sig för att hänga med, och för att hålla en hög nivå. För när man kommer hit är det de absolut bästa i hela Sverige. Och att få förmånen att träna med dem och alla upplevelser vi har tillsammans, och mästerskap man får uppleva, det är klart att landslaget är en väldigt stor drivkraft i att man har orkat så här länge, säger Caroline Seger.

Lasse Mannheimer/TT

Magdalena Eriksson och Caroline Seger under måndagens träning på Guldfågeln arena i Kalmar, inför tisdagens landskamp mot Australien.
Magdalena Eriksson och Caroline Seger under måndagens träning på Guldfågeln arena i Kalmar, inför tisdagens landskamp mot Australien.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Spelarna med flest landskamper

Här är de fotbollsspelare i världen som har spelat flest A-landskamper. Spelare som fortfarande är aktiva är markerade med en asterisk.

1) Kristine Lilly, USA, 354 A-landskamper.

2) Christie Pearce, USA, 311.

3) Carli Lloyd, USA, 301.*

4) Christine Sinclair, Kanada, 297.*

5) Mia Hamm, USA, 276.

6) Julie Foudy, USA, 274.

7) Abby Wambach, USA, 255.

8) Joy Fawcett, USA, 241.

9) Heather O’Reilly, USA, 231.

10) Pu Wei, Kina, 219.

11) Caroline Seger, Sverige, 214.*

11) Therese Sjögran, Sverige, 214.

11) Birgit Prinz, Tyskland, 214.

Topp 10 i Europa:

1) Caroline Seger, Sverige, 214.*

1) Therese Sjögran, Sverige, 214.

1) Birgit Prinz, Tyskland, 214.

4) Katrine Pedersen, Danmark, 210.

5) Gemma Fay, Skottland, 203.

6) Sandrine Soubeyrand, Frankrike, 198.

7) Patrizia Panico, Italien, 196

8) Élise Bussaglia, Frankrike, 192.

9) Kerstin Stegemann, Tyskland, 191.

9) Joanne Love, Skottland, 191.*

Fotnot: Herrspelaren med flest landskamper, 184 stycken, är Egyptens Ahmed Hassan.

OS i Tokyo 2021

Norén backar i tuff konkurrens

Alex Norén slår ut på femte hålet under tredje rundan av OS-golfen.
Foto: Matt York/AP/TT
Sport
Sport Alex Noréns jakt på en OS-medalj i golf kan vara över. För nu har en rad världsstjärnor blandat sig i toppstriden och Norén har börjat göra misstag.
Svensken ligger preliminärt sex slag från en medalj, på 17:e plats inför sista dagens spel.

Han gick till sängs som delad trea efter gårdagens runda. När Norén hade avverkat lördagens 18 hål hade han halkat ner ordentligt efter en 72-runda och en OS-medalj verkar vara utom räckhåll.

Norén har sex slag till ledartrion.

Detta efter att ha gjort fyra bogeys under ronden, att jämföras med endast en under de två inledande varven. Och nu har också konkurrensen hårdnat betydligt.

Inför OS-golfens start ifrågasattes tävlingen efter återbud och avhopp av världsstjärnor som Jon Rahm, Dustin Johnson och Bryson DeChambeau. En titt i resultatlistan nu och det skulle kunna vara toppstriden i en PGA-tävling eller till och med en major.

I täten, med ett hål kvar, finns amerikanen Xander Schauffele, mexikanen Carlos Ortiz och japanen Hideki Matsuyama, alla på -13. Den sistnämnde blev i våras förste japan att vinna en major när han tog hem US Masters.

Tävlingens andre svensk, Henrik Norlander, ligger på delad 49:e plats efter en 72-rond, ett över par.

Tobias Österberg/TT

OS i Tokyo 2021

Fick hjärnblödning i cykelkraschen i OS

Connor Fields, som bärs bort till ambulansen efter kraschen i BMX, fick en hjärnblödning men har nu fått lämna intensiven.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
Sport
Sport

BMX-cyklisten Connor Fields, fick en blödning i hjärnan när han kraschade i OS i Tokyo.

Amerikanen, som tog OS-guld 2016, fördes till sjukhus men har nu fått lämna intensivvårdsavdelningen.

"Efter en natt på intensiven kan läkarna konstatera att det inte uppstått några fler blödningar och inga fler skador har upptäckts. Fields har fått lämna intensivvårdsavdelningen men får stanna på sjukhuset", uppger USA:s cykelförbund.

Fields behöver inte opereras, uppger hans mamma Lisa och hans pappa Mike säger till USA Today att sonen mår efter omständigheterna bra.

– Han vet var han är, när han har födelsedag och han känner igen folk, säger Mike Fields.

Det var under OS-semifinalen som 26-åringen tappade balansen i hög hastighet i samband med en kurva, föll framåt och drog med sig ytterligare två cyklister i fallet.

OS i Tokyo 2021

Världsrekord och tredje guldet för Dressel

Caeleb Dressel jublar över ännu ett OS-guld, hans tredje hittills i Tokyo.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Amerikanske simstjärnan Caeleb Dressel kunde räkna in ännu ett OS-guld – sitt tredje i Tokyo.
Det blev seger på 100 meter fjäril sedan han putsat sitt eget världsrekord med fem hundradelar.

Dressel vann på 49,45 och förbättrade därmed sitt två år gamla världsrekord.

Kristof Milak, Ungern, slutade tvåa sedan han hamnat efter i starten, men forcerat starkt mot slutet. Dressel och Milak simmade på banorna bredvid varandra.

– Jag kände att det skulle stå mellan mig och Kristof och då är det fint när killen bredvid dig är den du behöver slå. Men det behövdes ett världsrekord för att vinna, säger Dressel till AFP.

Det var det andra världsrekordet individuellt under spelen.

Missade i lagkappen

Dressel hade ett hektiskt finalpass med tre lopp. På 50 meter fritt gick han till final med snabbaste tiden, 21,42, men på den mixade medleylagkappen fick USA inte till det och slutade först femma.

Det var andra lagkappsförlusten under veckan, vilket gör att Dressel som mest kan komma upp i fem guld.

För Dressels lagkamrat Katie Ledecky blev det tredje gången gillt i veckans serie av stjärndueller mot australiskan Ariarne Titmus.

Australiskan vann både på 200 och 400 meter fritt, men Ledecky fick sin revansch på 800.

"Litade på mig själv"

Amerikanskan vann på 8.12,57 och kunde hålla undan för Titmus, drygt en sekund efter, som vunnit de båda tidigare loppen efter starka avslutningar.

– Hon gjorde det tufft för mig så det var väldigt roligt att tävla mot henne. Jag litade på mig själv och att jag skulle kunna vinna på det sätt som behövdes, säger Ledecky.

Därmed blev det två guld och två silver för Ledecky i Tokyo, hon vann också 1 500 meter fritt. Titmus stannade på två guld, ett silver och ett brons.

Australiskan Kaylee McKeown tog en dubbel i ryggsimmet och vann 200-meterstiteln efter att tidigare i veckan också ha vunnit halva distansen.

Storbritannien vann den mixade medleylagkappen på nya världsrekordtiden 3.37,58.

Sport

Berättar i Sommar: van der Poels oväntade hjälp

Nils van der Poel efter sitt världsrekord. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Sport
Sport Nils van der Poel fascinerar med sitt sätt att träna; mängder av träningstimmar, men inte så många på själva skridskobanan. Som han själv beskriver det har han "vänt sig till enkelheten" i träningen, och inte till detaljerna.
Men:
– Den där nonchalanta inställningen till detaljer höll på att sabba mina chanser helt på VM i vintras, säger han i dagens Sommar i P1, där han berättar om hur han fick hjälp från oväntat håll.

Nils van der Poel tog en paus från skridskosporten 2018 och gjorde comeback 2020, vilket skulle bli en stor succé. Men det långa tävlingsuppehållet gjorde att kvalreglerna för att ens få ställa upp på VM i februari i år var väldigt tuffa för 25-åringen.

När det var dags att kvala hade han nyligen putsat det svenska rekordet med fem sekunder, men det fattades fortfarande tre sekunder för att kvala in.

– Det fanns inte tre sekunder till i kroppen, det visste vi. Men min coach vägrade ge upp, säger Nils van der Poel i Sommar i P1.

Tränaren, Johan Röjler, gick till Kanadas materialare som tog en titt på svenskens skenor. Materialaren var skeptisk.

– Han sa att han säkert kunde hjälpa oss att kapa tio sekunder på ett 10 000-meterslopp, om han nu fick slipa om dem.

"Gav sin välsignelse"

Eftersom kanadensarna hade världsrekordet på både 5 000 och 10 000 meter och var stora konkurrenter till van der Poel var det inte självklart att han skulle få slipa om dem.

– Men materialaren frågade sina världsrekordhållare och deras coacher om han fick lov att hjälpa oss – och de gav sin välsignelse och förklarade att de ville tävla på en jämn spelplan, berättar van der Poel.

Kommande helg, när det var dags att kvala, slog Nils van der Poel det svenska rekordet med tre sekunder och platsen på VM var klar – tack vare välviljan från Kanada. Och på VM, som van der Poel tränat för i två år, vet nu alla vad som skedde.

Bragdinsats

Nils van der Poel stod för en bragdinsats, först med guld på 5 000 meter och sedan guld och världsrekord 10 000 meter.

– Det visade sig att den kanadensiske materialaren hade haft rätt. Vi slog det svenska rekordet med tio sekunder, och det kanadensiska världsrekordet, det slog vi med nästan en sekund – i de sämsta väderförhållandena som ett världsrekord slagits i på 2000-talet, säger van der Poel.

Natten efter spenderade van der Poel och tränaren Röjler på golvet i hotellkorridoren, där de drack champagne med det kanadensiska laget.

– Mitt liv är inte ett fotografi från när jag står på ett podium. Det är en snårig stig. Privilegierad, men snårig. Vi kan inte bara offra nuet för framtiden, vi måste i stället leva nu i samma strävan som vi vill leva sen. I strävan efter en mening som gör det värt besväret.

– Därför hjälpte kanadensarna oss att slå deras världsrekord, för att det var mer meningsfullt att hjälpa oss än att behålla det själva, säger van der Poel.

Marie Carlsson/TT

OS i Tokyo 2021

Duplantis i superform: "Galet med adrenalin"

Armand Duplantis är i superform – och klar för OS-final.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Armand Duplantis har visat guldformen – som var nästan för bra.
Men efter en rivning i första försöket tog han sig enkelt till OS-finalen.
– Jag visste att det skulle vara galet med adrenalin i dag, säger 21-åringen.

Armand Duplantis har dominerat stavhoppet de senaste två åren och är den ende som klarat sex meter hittills i sommar.

TIll OS har han toppat formen ytterligare – och blev själv förvånad av hur bra det gått.

I första försöket i kvalet, på för honom väldigt blygsamma 5,50, kom något oväntat en rivning.

Orsaken? Staven var för klen för att stå emot världsrekordhållarens form.

– Ja... grejen är att jag har en stav som jag brukar använda när jag går in på 5,50. Men så tog jag en stav större än det eftersom jag visste att det är OS och att jag skulle vara väldigt laddad och taggad, säger Armand Duplantis.

– Jag tog en större än den normala staven och det räckte inte. Det var så jag kände mig på banan i dag, jag kände mig supersnabb och stark och mer sugen än jag nog någonsin varit på att göra ett hopp.

Förutseende nog hade han och tränarparet – hans föräldrar Greg och Helena – tagit med det i beräkningarna. Armand Duplantis gick därför in i kvalet lite tidigare än han hade behövt.

– Ja, jag visste att något sådant skulle kunna hända, eftersom jag visste att det skulle vara galet med adrenalin. Det var därför jag började lågt, för att stöka undan sådana dumheter tidigt, säger han.

– Det är en stav som jag klarat sex meter med i år. Och så är den för liten för 5,50. Man är så taggad att man nästan blir en annan person. Så kände jag mig i dag.

Stavarna räcker

Efter den inledande "dumheten" gick det också betydligt bättre. Duplantis gled över 5,50 i andra och tog sedan både 5,65 och 5,75 i första försöket – med gott om marginal dessutom. Det räckte för final som delad trea i kvalet, trots att kvalgränsen var satt till 5,80 från början.

Frågan är bara om stavarna räcker för ännu högre höjder nu när guldformen infunnit sig.

– Jag använder stavar som jag klarat 6,10 med för att ta 5,65. Det är galet, säger Armand Duplantis.

– Men jag har tillräckligt med utrustning för finalen, så det ska ordna sig. Jag har grejer som normalt sett skulle ha tagit mig över 6,30. Det kanske minskar lite nu, men så mycket behöver jag ju inte.

Slåss om silver?

En av de främsta konkurrenterna, amerikanen Sam Kendricks, testade häromdagen positivt för covid-19 och lämnade OS.

I kvalet var dessutom fransmannen Renaud Lavillenie illa ute innan han lyckades ta 5,75 i första försöket och säkrade en finalplats.

Illa ute var även polacken Piotr Lisek, en annan som pekats ut som tänkbar medaljör. Lisek tog både 5,65 och 5,75 i sista försöket, men knep därmed en finalplats även han.

Det är meriterade hoppare. Men konkurrenterna pratar ändå halvt på skämt, halvt på allvar om att de slåss om andraplatsen i OS-finalen på tisdag.

– Alltså... om jag går ut och gör det jag vet jag kan borde allt ordna sig. Jag vill vinna guldet, det har varit en dröm sedan jag var liten, jag har alltid velat stå högst upp på pallen, säger Armand Duplantis.

– Det ögonblicket är så nära nu. Nu är vi här, så jag tänker bara gå ut och göra allt jag kan för att ta mig till den positionen.

Jens Bornemann/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

OS i Tokyo 2021

Finalklar Sjöström om stödet: "Jättefint"

Regerande OS-mästaren Pernille Blume, segrare i semifinalheatet, ger tvåan Sarah Sjöström en vänskaplig klapp efter målgången.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Tredje raka OS-finalen i Tokyo – och med medaljläge inför avgörandet på 50 meter fritt.
Sarah Sjöström gjorde sin snabbaste tid, 24,13, efter armbågsskadan och gick till final som trea.
– Det var något sånt här jag hade hoppats göra, säger Sjöström som ser förbättringspotential inför finalen.

Simstjärnan var glad och öppen efter sitt snabba lopp i semifinalen i Tokyo simarena.

Hon kände sig aningen pressad i går efter först ha missat medalj med ynka 16 hundradelar och blivit femma på 100 meter fritt och, bara några timmar senare, haft både försök på 50 meter fritt och i medleylagkappen.

Under den hektiska försökskvällen avböjde hon intervjuer.

Tacksam för stödet

I stället höll Michelle Coleman ett brandtal för den svenska pressen där hon ansåg det orimliga i de medaljförhoppningar som finns kring Sarah Sjöström. Stjärnan ådrog ju sig en armbågsfraktur och opererades för mindre än ett halvår sedan.

– Det är helt sjukt att Sarah är här. Helt fantastiskt. Och folk som sitter hemma och lägger medaljhopp på henne tycker jag själva kan ta och bryta armbågen och försöka ta sig till OS-final. Hon gör fantastiska prestationer, sade Coleman bland annat.

Sarah Sjöström om vännens stöd:

– Michelle vet ju, hon har varit med mig från början. Alla träningskompisar och de som har varit med har sett hur jobbigt det har varit. Jag kunde inte simma alls för några månader sedan och nu kommer jag till OS-final i de tuffaste grenarna, säger hon.

"Hur är det möjligt"?

Sjöström får frågan vad stödet betyder för henne.

– Det är jättefint, det är ju många... Även här bakom scenen så är det olika fysioterapeuter från olika team, typ USA och Australien, som kommer fram och säger "hur är det möjligt?" Det är nog fysioterapeuterna som mest förstår vad det här innebär. Jag är redan mycket, mycket bättre än vad jag själv hade kunnat tro att jag skulle vara på ett OS, säger hon.

Det betyder dock inte att det inte finns saker att slipa på inför finalen som avgörs i natt, svensk tid.

Sjöström var en aning irriterad över att hon inte vann sitt semifinalheat. Danskan Pernilla Blume, regerande OS-mästaren, smet förbi på slutet och var fem hundradelar före.

Snabbast totalt var Emma McKeon, australiskan som är i kanonform och redan tagit två guld och fyra medaljer i Tokyo, på 24,00.

– Hela loppet kändes bra, men det moment jag tappar mest på är framför allt målgången. Det känns som jag leder, men så kommer jag ändå tvåa i heatet. Jag ska inte låta något stoppa mig, men jag tror det har att göra lite med armbågen, jag är lite rädd när jag går i mål att jag ska slå in handen för hårt i väggen, säger hon och fortsätter:

– Jag har lite att hämta både i uppgång och målgång, men starten känns bra. Jag hoppas jag hittar några moment att förbättra.

Det är första gången Sarah Sjöström, världsrekordhållare på sträckan, simmar OS-final på 50 meter fritt. Både 2012 och 2016 åkte hon ut i semifinal. På VM har hon såväl guld (2017) som silver (2019) och brons (2015).

Göran Sundberg/TT

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Finalister på 50 meter fritt

Finalfältet med semifinaltiderna:

Emma McKeon, Australien, 24,00.

+ Två guld och tre brons hittills i OS. Världsetta i år.

Pernille Blume, Danmark, 24,08.

+ Vann distansen i Rio 2016.

Sarah Sjöström, Sverige, 24,13.

+ Tre VM-medaljer, varav ett guld, på distansen. Världsrekordhållare (23,67).

Abbey Weitzeil, USA, 24,19.

Katarzyna Wasick, Polen, 24,26.

Cate Campbell, Australien, 24,27.

+ Tre VM-medaljer och ett OS-brons på 50.

Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, 24,29.

+ OS- och VM-guld på sträckan.

Wu Qingfeng eller Zhang Yufei, Kina, båda 24.32.

+ Omsimning om ingen av dem frivilligt drar sig ur.

OS i Tokyo 2021

Okej svensk start: "Skönt att dressyren är över"

Ludwig Svennerstål på Balham Mist i fälttävlansdressyren.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Sport
Sport Okej. Inte mer än så.
Okej nog för att fälttävlanslaget ska kunna nosa på medalj när det drar ihop sig på måndag?
– Förhoppningsvis kan jag ta igen en dålig dressyr i terrängen, säger Ludwig Svennerstål.

14-årige Balham Mist har många förtjänster. Elegans och konstnärlig uttrycksfullhet är inte två av dem. Han är snarare en spänstig, uthållig och modig fajter som trivs bättre ute i det fria än på fibersanden mellan staketen i manegen.

Med andra ord: Dressyr är inte valackens grej.

Det är inte fel att säga att ungefär samma beskrivning passar in på 30-årige Svennerstål, elitryttare, uppfödare och hästhandlare med bas i Tetbury, England. Det ska helst hända lite mer, få tas i lite mer.

Problemet? Dressyren är ett av tre moment i ridsportens mångkamp. Ekipagets 35 straffpoäng drog ned det svenska laget från tredje till femte plats under dressyrens andra dag.

Byggd för att springa snabbt

Inför OS-terrängen står trion Therese Viklund (28,10), Louise Romeike (28,00) och Svennerstål på 91,10 straffpoäng.

– Min häst är byggd för att springa fort, inte för dressyr och det är därför jag har honom här, för att jag tror att det kommer att bli avgörande. Hästen har alltid varit svagare i dressyren. Det är ingen stor grej.

TT: Det du tappade i dressyren tar du igen i terrängen?

– Det hoppas jag. Jag vill verkligen inte vara så här dålig resten av tävlingen. Man måste också vara realistisk. Min häst är svagare i dressyren och starkare i morgon.

– Det är skönt att dressyren är över. Det är väldigt kul att rida dressyr men på en bra dressyrhäst, säger Svennerstål.

TT: Och roligt att rida terräng på en bra terränghäst?

– Exakt.

Kortare terrängbana

Terrängprovet avgörs i något nedbantad form på grund av hettan och den höga luftfuktigheten. Svennerstål, som gått banan i Umi no Mori-parken flera gånger, vill inte säga att det gjort den lättare.

– I Rio (OS 2016) var det exceptionellt svårt. Annars skulle jag säga att den här banan håller normal mästerskapsnivå, men det är svårt. Framför allt finns det ingenstans du kan ta igen tid.

– Hindren är svåra, men inte som i Rio. På grund av hur banan är byggd kan den däremot vara svårare och än mer utslagsgivande. Det gäller att vara smart och hålla sig cool, säger han.

Ofta avgörs alla tre grenarna på samma plats. Inte i Tokyo. Dressyren och den avslutande hoppningen sker på Baji Koen-stadion, terrängen på en ö nära flygplatsen Haneda.

Höjdhopp efter maraton

Det innebär en hel del logistik.

– Nu ställer sig hästarna på lastbilar till terrängen och stallas där. Sedan ska de göra terrängen, tillbaka hit och så ska vi hoppa på måndag. Det är unika förhållanden, säger Svennerstål.

Hur hästarna mår efter terrängen blir avgörande.

– Det är som att ena dagen ska man springa maraton och nästa dag ska man hoppa höjdhopp. Ibland kommer man ur det bra, ibland tar det hårdare. Hur hästarna hoppar beror mycket på hur de tagit terrängen.

Den avgörs 00.45 natten till söndag, svensk tid.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Ställningen i fälttävlan efter dressyren

Lag:

1) Storbritannien, 78,30 straffpoäng.

2) Tyskland, 84,40

3) Nya Zealand, 86,40

4) Japan, 90,10

5) Sverige, 91,10

6) Australien, 93,40

Individuellt:

1) Michael Jung/Chipmunk Tyskland, 21,10

2) Olivier Townend/Ballaghmor Class, Storbritannien, 23,60

3) Alex Tian Hua/Don Geniro, Kina, 23,90.

Sv plac:

9) Louise Romeike/Cato, 28,00

10) Therese Viklund/Viscera, 28,10

40) Ludwig Svennerstål/Balham Mist, 35,00

OS i Tokyo 2021

Biles drar sig ur ytterligare två OS-finaler

Simone Biles.
Foto: Foto: Ashley Landis/AP/TT
Sport
Sport Den amerikanska gymnastikstjärnan Simone Biles lämnar återbud även till OS-finalerna i hopp och barr.
Det innebär att svenska Jonna Adlerteg bara är ett återbud från att få en plats i barrfinalen.

"Efter nya läkarundersökningar i dag har Simone Biles beslutat att dra sig ur finalerna i hopp och barr", säger det amerikanska gymnastikförbundet i ett uttalande.

Biles kom till Tokyo som regerande OS-mästare i fyra grenar, men tävlingarna har blivit en mardröm för 24-åringen

Tidigare bröt hon lagtävlingen och lämnade senare återbud till mångkampsfinalen. Stjärnan har hänvisat till att hon mår psykiskt dåligt.

– Det kändes inte som att jag hade särskilt kul. Jag ville vara med i de här olympiska spelen för min egen skull. Jag kom in och kände att jag fortfarande gör det för andra. Det gör ont i hjärtat att känslan av att göra det jag älskar har tagits bort lite grann för att göra andra människor nöjda, sade Biles.

Hon har även uppgett att hon även har stora problem med så kallade "twisties" – ett gymnastikfenomen i hopp och snurrar då kroppen vägrar att samarbeta så hjärnan tappar var gymnasten befinner sig i luften.

Biles har hyllats världen över för sin öppenhet om ett ämne som få elitidrottare vill prata om.

Fransyskan Mélanie de Jesus Dos Santos får Biles plats i finalen i barr. Svenska gymnasten Jonna Adlerteg kan ha chans på en plats i samma final om ytterligare en finalist som inte är ryska hoppar av.

Enligt USA:s gymnastikförbund är det inte är klart om Biles kommer ställa upp i finalerna i fristående och bom senare under OS.

24-åriga Biles tog fyra guld vid senaste OS i Rio de Janeiro. Utöver guldmedaljerna har hon ett silver och brons i OS-sammanhang samt 19 guld, 3 silver och 3 brons i VM.

Anna Karolina Eriksson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL