Mellanskåne

Känner sig lurad av mäklaren

En fastighetssäljare känner sig lurad av sin mäklare och har polisanmält mäklaren för grovt bedrägeri.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE
PREMIUM

En fastighetssäljare i Mellanskåne känner sig lurad av sin mäklare och har polisanmält mäklaren för grovt bedrägeri. Enligt anmälan har mäklaren vilselett säljaren, vilket slutat med att fastigheten såldes till ett kraftigt underpris.

Säljaren hävdar i sin anmälan att mäklaren är närstående till personen som köpte fastigheten.

Mellanskåne

En till sjukhus efter brand i kök

Mellanskåne
Landskrona En person fördes på måndagen med ambulans till sjukhus efter att en brand brutit ut i en lägenhet.

Räddningstjänst larmades vid 22.09 till Norra Infartsgatan i Landskrona. Anledningen var en brand i ett kök. Branden kunde snabbt släckas men en person skadades.

– En person har förts med ambulans till sjukhus, säger Linda Bergqvist på SOS:s händelseinformation.

Vid 22.21 var branden släckt och Räddningstjänsten avslutade sitt arbete på platsen.

Mellanskåne

Släkting misstror testamente

Testamentet är ogiltigt, hävdar mellanskåningen.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE
PREMIUM

En släkting till en nyligen avliden person i Mellanskåne misstänker att det inte står rätt till med det testamente som presenterats i bouppteckningen.

Släktingen tror att den nu avlidne mannen på något sätt manipulerades att skriva under dokumentet, där tillgångarna skrivs över på en annan släkting. Mannen ska ha haft ett demensliknande tillstånd när testamentet skrevs för några år sedan, enligt anmälaren. Inga belopp nämns.

En polisanmälan är gjord, rubricerad som försök till bedrägeri.

Mellanskåne

97-åring nekas rätt till ledsagare

97-åringen och hans fru får klara sig med sjukresa med extra service, och nekas därmed ledsagarservice. (Bilden är tagen i annat sammanhang.)
Mellanskåne
MELLANSKÅNE En 97-årig man från Mellanskåne får avslag på sin ansökan om ledsagarsevice vid sjukvårdsbesök.

Såväl hemkommunens nämnd som förvaltningsrätten i Malmö säger nej och anser att det räcker med de sjukresor som landstinget erbjuder.

Mannen menar att han har provat sjukresor och att det tyvärr inte alltid fungerat. Han är rädd och orolig för att bli lämnad ensam före eller efter sjukbesöket, och uppger att vårdinrättningarna oftast bara har tid att hjälpa honom under själva undersökningen.

Men nämnden och domstolen menar att mannen genom sjukresor med extra service får hjälp inte bara med själva transporten utan också ledsagning av chauffören till och från bostaden. Sedan är det personalens ansvar på sjukvårdsinrättningen att hjälpa honom när han kommit fram, till exempel till besöksrum.

Även 97-åringens några år yngre fru har begärt men nekats ledsagarservice utifrån samma bedömningsgrund.

Mellanskåne

Veterinär frias från anklagelser

Veterinärens utlåtande om hästarnas hovar var helt i sin ordning, menar den ansvarsnämnd som prövat länsstyrelsens anmälan.
Foto: Patrik Lundin / SvD / TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE En veterinär i Mellanskåne frias helt från anklagelser om ha utfärdat ett intyg på felaktigt sätt.

Det var länsstyrelsen som i fjor reagerade på ett intyg som veterinären skrivit angående några hästar som drabbats av fång, inflammation i hovarna.

Länsstyrelsen ansåg att intyget - där veterinären ska ha skrivit att skadorna kunde läkas - hade formella brister och inte uppfyllde de krav som finns.

Länsstyrelsen ansåg också att det underlag som redovisades i intyget inte var tillräckligt, och ifrågasatte om bedömningarna var helt korrekta.

Försvarar veterinären

Men ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård håller inte alls med länsstyrelsen. Veterinären skrev inte ett regelrätt intyg, utan ett sakkunnigutlåtande, som grundade sig på de uppgifter som fanns tillgängliga om hästarna utan att själv kunna undersöka dem. Syftet var inte att intyga sakuppgifter om hästarnas vård och behandling, utan att uttala sig mer generellt om vad man kan göra.

Nämnden tar veterinären i försvar fullt ut:

– (Veterinären) har efter bästa förmåga gjort en ingående och grundlig bedömning utifrån de givna förutsättningarna. Utlåtandet är välskrivet, (veterinären) har inte på något sätt åsidosatt sina skyldigheter.

”Allmänt hållen”

I stället är det länsstyrelsens agerande som ifrågasätts av nämnden. Dess kritik är så allmänt hållen och otydlig att den knappt går att försvara sig mot, menar nämnden.

– Dessa brister gör det svårt för (veterinären) att bemöta länsstyrelsens anmälan och den kritik som ligger i denna.

Malmö

Spritsmugglare från Mellanskåne inför rätta

700 liter starköl hittades i männens bil när de stoppades vid gränskontrollen.
Foto: Stefan Persson
Malmö
Mellanskåne
Malmö De båda männen, hemmahörande i Mellanskåne, misstänks ha satt i system att åka till Tyskland och handla billig alkohol som de sedan sålde på hemmaplan. Nu ställs den ene mannen inför rätta för grov smuggling, och hans kumpan för smuggling av normalgraden.

Under nästan ett och ett halvt års tid misstänks de båda männen, 49 och 69 år gamla, ha rest till Tyskland och handlat billig alkohol vid gränsen till Danmark. Vid ett tillfälle då de stoppades i tullen vid Lernacken hade de 712 liter starköl, 40 liter sprit och 60 liter vin i lastutrymmet till sin personbil.

Vin som hittades vid en av spritsmugglingstillfällena.
Foto: Tullens förundersökning

Tullens utredning visar att den äldre av männen vid åtminstone 70 tillfällen mellan maj 2017 och oktober 2018 åkt tur och retur mellan sin hemort i Mellanskåne och spritbutiken i Tyskland.

Över 5 000 liter

Under den perioden misstänks han ha fört in motsvarande 5 083 liter sprit, vilket är en schablonmässig omräkning där också vin och öl ingår. Tullen har gått igenom ett stort antal exportdeklarationer, som kunder som köper alkohol måste fylla i. Dessutom har brobizzar som tillhör 69-åringen och hans tjugo år yngre kompanjon använts vid motsvarande antal tillfällen.

49-åringen misstänks ha medverkat vid ett tjugotal tillfällen och smugglat in drygt 1 200 liter sprit.

Båda männen förnekar brott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Mellanskåne

Anklagar sitt kvarboende ex

Mannen har orsakat skador på vatten- och avloppsanläggningen, hävdar kvinnan.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE
PREMIUM

En kvinna bosatt i Mellanskåne har polisanmält sin före detta partner för skadegörelse. Paret har separerat men mannen bor kvar i bostaden, som enligt anmälan ägs av kvinnan. Hon står i begrepp att sälja fastigheten men hävdar att mannen åsamkat skador på vatten- och avloppsanläggningen.

Mellanskåne

Barn blev slagträ i bråk om skuld

Kvinnan kräver att mannen ska betala en faktura - annars får han inte träffa deras barn. Allt enligt mannens polisanmälan.
Foto: Jessica Gow/TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE
PREMIUM

En man har polisanmält sin före detta partner för utpressningsförsök. Mannen hävdar att kvinnan krävt honom på 74 000 kronor för en bilskuld som hon anser att han ska betala. Mannen hävdar också att kvinnan sagt att om han inte betalar så får han inte träffa deras gemensamma barn mer.

Kyrkoval 2021

Utbrytare gick starkt i Eslöv

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan gjorde succé i kyrkovalet i Eslöv.
Foto: Henrik Lindahl
Mellanskåne
Eslöv
Höör
MELLANSKÅNE Patripolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, ställde upp för första gången i Eslövs pastorat - och tog genast hem en fjärdedel av rösterna.

Gruppen blev därmed näst störst, tätt efter Socialdemokraterna som behåller positionen som största parti i pastoratet.

Posk gick till val på att värna de mindre kyrkorna och det tycks ha tilltalat väljarna. Den stora förloraren i Eslöv är Kyrkans väl som tappade hela 20 procentenheter jämfört med förra valet.

SD-succé i Hörby

Succé blev det även för Sverigedemokraterna i Hörby som ställde upp i det lokala kyrkovalet för första gången, med kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito som förstanamn. SD fick mer än var fjärde röst - på bekostnad av Borgerligt alternativ och Centerpartiet som båda tappade rejält jämfört med 2017. Centerpartiet är ändå fortfarande största parti i Hörby församling.

Små förändringar i övrigt

I de övriga församlingarna i Mellanskåne var förändringarna inte lika dramatiska.

I Svalövsbygdens pastorat är styrkeförhållandena desamma som 2017, med Fria listan som klara vinnare och Socialdemokraterna på andra plats. Här tog sig Vänstern i Svenska kyrkan, Visk, in med ett par mandat i kyrkofullmäktige.

I angränsande Kågeröd-Röstånga församling vann En kyrka för alla klart före Sverigedemokraterna. Resultatet var i princip detsamma som 2017.

I Ringsjö församling ställde endast en grupp upp, Ringsjö församlings väl, och de fick följaktligen 100 procent av rösterna. Noteras kan att de fick exakt lika många röster som 2017, 266 stycken.

Höörs församling bjöd inte heller på några överraskningar. Posk vann klart där, med Socialdemokraterna som tvåa och Sverigedemokraterna trea.

Valdeltagandet sjönk i fyra av sex valkretsar.

FAKTA

Så röstade mellanskåningarna

Procent av rösterna och mandat i kyrkofullmäktige. 2017 års resultat inom parentes. Valdeltagande i procent anges för 2021/2017 efter församlingen/pastoratet.

Eslövs pastorat (14,5/14,8)

Socialdemokraterna 26,4/7 (38,1/10)

Posk (nya) 25,0/6

Kyrkans väl 23,3/6 (45,9/11)

Sverigedemokraterna 17,7/4 (16,1/4)

Visk (nya) 7,5/2

Ringsjö församling (15,6/15,0)

Ringsjö församlings väl 100,0/15 (100,0/15)

Höörs församling (14,6/16,2)

Posk 64,4/16 (63,9/16)

Socialdemokraterna 22,8/6 (20,5/5)

Sverigedemokraterna 12,8/3 (15,6/4)

Hörby församling (16,7/16,3)

Centerpartiet 36,7/9 (53,8/13)

Sverigedemokraterna (nya) 27,9/7

Socialdemokraterna 24,3/6 (23,6/6)

Borgerligt alternativ 11,0/3 (22,6/6)

Svalövsbygdens pastorat (17,4/18,1)

Fria listan 62,5/16 (69,7/17)

Socialdemokraterna 28,9/7 (30,3/8)

Visk (nya) 8,7/2

Kågeröd-Röstånga församling (15,3/17,2)

En kyrka för alla 77,4/12 (79,6/12)

Sverigedemokraterna 22,6/3 (20,4/3)

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL