Inrikes

Damberg: Festknarkandet göder gängen

Inrikesminister Mikael Damberg tror att Göteborgspolisens tillslag kommer att bli en tankeställare för många festknarkade familjefäder. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Göteborgspolisen har identifierat 745 kokainköpare, varav många småbarnsföräldrar i välbärgade områden.
– Jag tror att många runt om i Göteborg är oroliga för att polisen ska ringa på dörren, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.
PREMIUM

Kokainanvändningen ökar stadigt i Sverige, uppger inrikesminister Mikael Damberg (S) för TT.

– Alla poliser jag har talat med säger att det är en trend och att synen på narkotika blivit mer liberal. Fler grupper som tidigare inte använt narkotika gör det nu, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tusen samlades för inställd bilträff i Rättvik

Upp till tusen samlades på inställd bilträff. På bilden är en veteranbilparad i Västerås. Arkivbild.
Foto: Conny Sillén/TT
Inrikes
Inrikes

Det årliga motorevenemanget Classic Car Week i Rättvik ställdes in tidigare i år. Trots det samlades upp till 1 000 personer och omkring 150–200 fordon i centrala Rättvik under fredagskvällen och genomförde en så kallad "spontancruising".

Polisen uppger att berusningsgraden ska ha varit hög bland besökarna, samt att snittåldern på de inblandade minskade senare in på natten.

I anslutning till bilträffen lagfördes flera personer under det senaste dygnet. Bland annat utfärdade polisen 59 ordningsböter i trafiken.

Dessutom har det rapporterats fyra fall av ringa narkotikabrott, två fall av drograttfylleri samt en anmälan om misshandel.

Inrikes

Svensk pilgrimsvandring på frammarsch

Än är det inte trångt på de svenska pilgrimslederna. Men intresset för att pilgrimsvandra ökar stadigt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss i väg i jakt på något större än oss själva.
I Sverige ökar pilgrimsvandrandet kraftigt.

Vadstena är Sveriges största pilgrimsort. Här bär nunnorna likadana dok som på Heliga Birgittas tid.

Färden i spåren av Nordens första helgon har gått längs glittrande vatten, öppna slätter och på smala skogsstigar. I Vadstena når pilgrimerna sitt mål. Här faller de på knä framför Heliga Birgittas relikskrin.

Men pilgrimsvandringen handlar inte bara om att nå ett fysiskt mål.

Uppbrott i livet

En typisk pilgrim är någon som står inför ett stort uppbrott i livet och vill hitta sin väg. Någon som förlorat en närstående, fått ett sjukdomsbesked eller brutit upp från en relation, berättar Emanuel Eriksson, pilgrimsutvecklare på Pilgrimscentrum i Vadstena.

– Man befinner sig i ett skede i livet där man undrar vad man ska göra med sitt liv. Många är nyblivna pensionärer.

– Men det är även unga människor som precis är klara med sin utbildning, tillägger han och säger att man ser hela spannet av 30-, 40- och 50-årskriser.

Pilgrimen går med längtan i steget. Vandringen är ett sätt att finna svar och få perspektiv på sitt liv. Att ge sig av för att komma hem.

Mats Nilsson är docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet. Det som fick honom att intressera sig för ämnet var det motsägelsefulla i att pilgrimsvandringen – som är en i grunden religiös aktivitet – ökar samtidigt som samhället blir allt mer sekulariserat.

– Den klassiska tolkningen – att man vill bekräfta sin tro och få svar ur religionens läror är inte så vanlig. I stället säger man att man vill utvärdera sitt liv och söka sig själv genom vandringen. Man tror att vistelsen kommer att ge det svaret – och i stort sett alla säger att de kommit till svar.

Särskild historia

Även om de som vandrar kanske inte beskriver sig som troende säger Mats Nilsson att många upplever en religiositet i att platserna de besöker är så unika i sin historia.

– Kring en vanlig naturled finns inte så många berättelser. Här vandrar man till en särskild plats, med en särskild historia.

Emanuel Eriksson beskriver pilgrimsvandringen som den lägsta tröskeln till ett andligt sammanhang.

– Vandringen är ett språk du redan har och sedan möter du livet som det kommer.

Ordet pilgrim kommer från peregrinus – det latinska ordet för främling.

– Du lämnar det trygga för att möta det okända. Å ena sidan gör man sig själv till främling, men det finns också en öppenhet för vad man möts av, säger Emanuel Eriksson.

Möten med andra

Trots att många vandrar i ensamhet och tystnad är mötena med andra människor en väsentlig del av pilgrimsvandringen.

Mats Nilsson säger att många beskriver pilgrimskapet som en stor terapiverksamhet.

– Men mer på lekmannanivå. Man kan öppna sig på ett annat sätt och ställa frågor och diskutera med människor man aldrig kommer att möta igen.

Att det växer så stort just nu tror Emanuel Eriksson är en spegling av den tid vi lever i.

– I oroliga tider söker sig folk till de stora sammanhangen. Och vi befinner oss i en tid när de stora frågorna blir aktuella igen.

Pilgrimsvandringen förenar två stora strömningar i samhället – andligheten och längtan till naturen. Den senare kan också kopplas till en annan aktuell rörelse – klimatrörelsen.

I juli startar Walk for future – en pilgrimsvandring från Vadstena till klimatmötet i Glasgow – som knyter samman alla tre.

Flera leder

I Sydeuropa har pilgrimsvandring varit stort länge. Mats Nilsson har i sin forskning koncentrerat sig på den mest kända pilgrimsleden, Camino de Santiago i Spanien.

– Jag började följa utvecklingen i början av 1990-talet. Då var det kanske 10 000 om året som gick den. Nu är det 350 000.

I Sverige etablerades pilgrimsvandringen på 1990-talet och har vuxit och utvecklats främst inom Svenska kyrkan. De stora pilgrimslederna är Birgittalederna som leder till Vadstena och S:t Olavslederna till Nidarosdomen i Trondheim, men det finns även en rad mindre leder.

Mycket av Emanuel Erikssons arbete som pilgrimsutvecklare handlar om att göra vandrandet tryggt och säkert. Pilgrimerna ska kunna hitta dit de ska, det ska finnas mat och någonstans att sova.

– Vi arbetar för att etablera de långväga vandringarna och knyta ihop lederna med Europa inom Sverige.

Trångt i Europa

I takt med att det blir trångt på lederna i södra Europa söker sig allt fler pilgrimer till Sverige.

– Många av de värden man söker finns här – ingen trängsel, orörd natur, vackra rastplatser. Jag tror inte att vi har inte sett den stora ökningen än.

På Camino de Santiago har trycket under högsäsong blivit så stort att många pilgrimer väljer att inte stanna i staden Santiago de Compostela, som annars är vandringens mål.

– Många väljer ett annat slutmål för att Santiago de Compostela inte blir något bra mål för det man själv vill, förklarar Mats Nilsson.

Han berättar också att rusningen gjort det svårt för pilgrimerna att hitta boende. Många måste avbryta sin vandring tidigt på dagen för att inte riskera att stå utan tak över huvudet.

Lugnt i klostret

I Sverige är det ännu ingen trängsel på pilgrimslederna. Innanför Heliga hjärtats klosters svala tegelväggar härskar lugn. Här, vid Ombergs fot, brukar många pilgrimer på väg mot Vadstena stanna till, sitta en stund i kyrkan, vara med på en bön eller fylla vattenflaskorna innan de fortsätter den svettiga vandringen uppför.

Men de blir fler för varje år.

– Pilgrimsvandringen har kommit och vuxit med sådan kraft, säger priorinnan Moder Katarina.

Många som stannar till vid klostret vill också tala med någon om vad de upplevt på sin vandring. Andra vill bara vara tysta.

– Det skapar vänskap att bara vara tillsammans.

De flesta de talar med upplever att de funnit något, även om det kanske inte var vad trodde, berättar syster Gabriella. Och det måste inte vara längden på sträckan man gått som är avgörande, utan den inre resan.

– Vad man söker vet man kanske inte alltid när man börjar. Men man får klarhet vare sig vandringen är kort eller lång.

Boel Holm/TT

Emanuel Eriksson, pilgrimsutvecklare vid Pilgrimscentrum i Vadstena.
Emanuel Eriksson, pilgrimsutvecklare vid Pilgrimscentrum i Vadstena.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svenska pilgrimsleder kan erbjuda storslagen natur, som utsikten över Vättern.
Svenska pilgrimsleder kan erbjuda storslagen natur, som utsikten över Vättern.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Heliga Birgittas relikskrin är målet för vandringen på Birgittaleden.
Heliga Birgittas relikskrin är målet för vandringen på Birgittaleden.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Den fem hålen i klosterkyrkans vägg symboliserar Jesu sår. Där ska pilgrimerna stoppa in fingrarna.
Den fem hålen i klosterkyrkans vägg symboliserar Jesu sår. Där ska pilgrimerna stoppa in fingrarna.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Mötena med andra människor är en viktig del av vandringen.
Mötena med andra människor är en viktig del av vandringen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Syster Gabriella och Moder Katarina hälsar pilgrimer välkomna i Heliga hjärtats kloster.
Syster Gabriella och Moder Katarina hälsar pilgrimer välkomna i Heliga hjärtats kloster.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Pilgrimens ledord

Pilgrimens sju ledord är frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Tillsammans bildar deras begynnelsebokstäver ordet fetblad.

En pilgrimsvandring är ingen extremsport. Ge dig tid. Långsamhet är ett av ledorden.

Det är klokt att vandra någon sträcka i tystnad. Det ger utrymme för att söka inåt.

Lägg in tid för vila. Om du ska gå i en vecka, se till att en dag är vikt åt vila.

Glöm inte bort din det rent praktiska. Om du ska gå långt gäller det att kroppen klarar av det. Se till så att du gått in dina vandringskängor och att vila, äta och dricka.

Inrikes

Brand ödelade gammal kolsyrefabrik i Stockholm

'Det är en totalskada av byggnaden', säger Jesper Westling vid Räddningscentralen Mitt, om den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes En kraftig brand totalförstörde under lördagsnatten en gammal kolsyrefabrik vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Händelsen utreds som mordbrand.
– Det är dels omständigheter på platsen som gör att vi gör det, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid polisen.

Larmet om branden i den gamla kolsyrefabriken i Gröndal vid Liljeholmen i södra Stockholm kom vid 23-tiden på fredagen. Stora lågor slog upp ur byggnaden, som är en före detta industribyggnad av äldre typ.

Under natten spred sig röken över stora delar av Stockholm och ett intensivt släckningsarbete pågick. Räddningstjänsten var på plats med 16 enheter, cirka 40–45 räddningstjänstpersonal. Även KBV (Kustbevakningen), Sjöräddningssällskapet, polis och ambulans hjälpte till i arbetet.

På lördagsmorgonen hade man fått kontroll på elden – men fabriken är förstörd.

– Det har varit en totalbrand och taket har rasat in, säger Jesper Westling vid Räddningscentralen Mitt.

– Den är nog inte så estetiskt vacker kan jag tänka mig.

Räddningstjänstens arbete fortsätter under hela dagen för att kontrollera att branden inte tar fart på nytt.

– Vi är där med två bilar och en ledningsbil, totalt bemanningsmässigt är det väl åtta personer, säger Jesper Westling.

"Hörde smäll"

Under stora delar av natten kunde lågor ses genom byggnadens övervåning. Det stod tidigt klart att den inte skulle kunna gå att rädda, och brandmännen lät den brinna under kontrollerade former, där man riktade fokus mot att skydda närliggande byggnader.

– Vi hörde en smäll först, sedan såg vi lågor komma upp senare. De låg högt över taket då på byggnaden och det var en otroligt kraftig brand, sade vittnet Erik Lindwall, som befann sig vid den närliggande Gröndals båtklubb.

Även Kustbevakningen var på plats och sprutade vatten på branden och närliggande byggnader med det större fartyget KBV 031.

– Vi har obegränsat med vatten i och med att vi tar från sjön, och så har vi vattenkanoner, så vi når en bra bit upp på land. Vi har möjlighet att bistå räddningstjänsten, sade Gustav Rhedin på Kustbevakningen.

VMA utfärdat

Räddningsledaren gick ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där alla i närheten uppmanas att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Röken har besvärat medborgare ända till Lidingö, det är många som känt röklukten i sina bostäder. Det har varit många påringningar av oroliga människor, sade Tommy Wållberg vid räddningstjänsten under natten.

Åsa Härdelin är ordförande i Gröndals båtklubb:

– Det är väldigt oroande och man undrar hur den uppkommit. Som Gröndalsbo är det sorgligt. Jag tror att många här värnar om det gamla industriområdet, säger hon.

Mordbrand

På lördagsmorgonen meddelade polisen att de har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Vi har kunnat höra en del vittnen på platsen och sedan kommer vi att genomföra en teknisk undersökning så snart det är möjligt, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid polisen.

Vilka indikationer som finns på att det skulle röra sig om en mordbrand vill polisen inte gå in närmare på.

– Det är dels omständigheter på platsen som gör att vi gör det och sen är det utifrån antagandet att branden måste ha startat på något sätt, och då har vi i nuläget den rubriceringen som vi jobbar vidare efter, säger Åsa Wallentin.

Gustav Sjöholm/TT

Veronika Åström/TT

Ola Palmström/TT

Eftersläckningsarbete pågår under lördagen efter den kraftiga branden i den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Eftersläckningsarbete pågår under lördagen efter den kraftiga branden i den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det brann kraftigt i Liljeholmen i södra Stockholm.
Det brann kraftigt i Liljeholmen i södra Stockholm.
Foto: Gabriella Bruske/TT
Under lördagen pågår eftersläckningsarbete efter den kraftiga branden i den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Under lördagen pågår eftersläckningsarbete efter den kraftiga branden i den gamla kolsyrefabriken vid Liljeholmen i södra Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kustbevakningen var på plats och bistod med släckningsarbetet vid en brand vid Liljeholmen i Stockholm.
Kustbevakningen var på plats och bistod med släckningsarbetet vid en brand vid Liljeholmen i Stockholm.
Foto: Christine Olsson/TT

Inrikes

Granat från andra världskriget sprängd

En granat från andra världskriget har hittats i Karlstad och sprängts av nationella bombskyddet. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes

En granat från andra världskriget har hittats i Karlstad och sprängts av nationella bombskyddet, rapporterar P4 Värmland. Granaten påträffades i friluftsområdet Sandbäckstjärn av fiskare under fredagskvällen.

Enligt P4 Värmland bedömde nationella bombskyddet granaten som en skarp brandgranat från andra världskriget och detonerade den sent på fredagskvällen.

Inrikes

Chaufför åtalas efter dödsolycka i Hässleholm

Lastbilschauffören som körde rattfull vid en olycka i Hässleholm i november i fjol åtalas. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Lastbilschauffören hade 2,37 promille i blodet när han kom över på den andra körbanan och frontalkrockade med en bil. Två av de tre i den mötande bilen omkom.

Nu åtalas chauffören för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada, rapporterar P4 Kristianstad.

Olyckan inträffade den 25 november i fjol mellan Bjärnum och Vankiva, norr om Hässleholm. Lastbilen med släp rapporterades av förbipasserande ha kört vingligt innan han kom över i andra körfältet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Inrikes

Kvinna död efter skottlossning vid badplats

En man i 30-årsåldern har anhållits som skäligen misstänkt för mord på en kvinna i Luleå under fredagskvällen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha mördat en ung kvinna i Luleå. Det misstänkta mordet skedde i närheten av en badplats på fredagskvällen.
PREMIUM

Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som polisen larmades av boende i området Notviken i Luleå, efter att höga smällar som lät som skott hade hörts.

På platsen, i närheten av en badplats, hittades den avlidna kvinnan, som var i 25-årsåldern. Under de nästkommande timmarna och natten satte polisen in samtliga resurser, inklusive insatsstyrkan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Två våldtäkter under natten i Rättvik

Polisen har spärrat av området och genomför förhör. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två unga kvinnor har, oberoende av varandra, utsatts för våldtäkt alternativt försök till våldtäkt utomhus under natten i centrala Rättvik i Dalarna, skriver polisen på sin hemsida.

Efter larmsamtal ska polis ha kommit i kontakt med två unga kvinnor som uppgett att de blivit utsatta för våldtäkt. En av kvinnorna har pekat ut en plats i närheten av Rättviks vårdcentral där brottet ska ha ägt rum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Pandemin har lett till brist på försöksdjur

Rhesusmakak i en chilensk försöksanläggning. Arkivbild.
Foto: Brennan Linsley/TT
Inrikes
Inrikes Den rekordsnabba utvecklingen av vaccin mot covid-19 hade varit omöjlig utan våra närmaste släktingar aporna och många andra försöksdjur. Men de intensiva studierna har samtidigt avslöjat en svag punkt inom forskarvärlden – försöksdjuren kan ta slut.
PREMIUM

– I våra studier använder vi mest möss. Men när vi skulle göra ett mindre experiment med covid-19 och apor så märkte vi att det var svårt att få tag på dem, eftersom så många ville göra liknande försök samtidigt, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet till TT.

Forskare över hela världen vittnar om liknande erfarenheter, och organisationen European Animal Research Organization bedömer att åtminstone 500 olika forskningsprojekt kopplade till covid-19 har försenats på grund av bristen på apor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL