Utrikes

Uppgift: Britterna skjuter upp återöppning

Britter på kaféer och pubar i samband med att landet försiktigt öppnade igen i mitten av maj. Arkivbild.
Foto: Jon Super/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien väntas skjuta upp den planerade återöppningen av landet från den 21 juni till den 19 juli, enligt brittiska medier.
PREMIUM

Anledningen är att den så kallade deltavarianten av coronavisruset, som först upptäcktes i Indien, ökat kraftigt bland britterna. Så här långt har 42 323 fall av personer som smittades med deltavarianten konstaterats i Storbritannien. Motsvarande siffra för en en dryg vecka sedan, den 2 juni, var 29 892.

Det väntade beskedet är knappast någon överraskning för britterna – den senaste tiden har det spekulerats om en framflyttning av återöppningen i landets medier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Konservativ korruptionskämpe vinnare i Iran

Ebrahim Raisi lägger sin röst under det iranska presidentvalet.
Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Som förväntat tar den ultrakonservative Ebrahim Raisi över presidentposten i Iran i augusti.
Han lovar att kämpa för fattiga och slåss mot korruption – men är samtidigt under amerikanska sanktioner för sin påstådda roll i 1988 års massavrättningar av politiska fångar.

Med runt 90 procent av rösterna räknade har den 60-årige Ebrahim Raisi, chef för Irans rättsväsende, enligt iransk statlig tv fått över 60 procents stöd i fredagens val.

"Jag gratulerar folket till deras val. Mitt officiella grattis kommer att komma senare, men vi vet vem som fick tillräckligt många röster i detta val och vem som folket har valt i dag", säger den avgående presidenten Hassan Rohani i ett tv-sänt tal, dock utan att namnge sin efterträdare.

Raisi tar över presidentposten under en kritisk tidpunkt för Iran, inte minst ekonomiskt. Det havererade kärnenergiavtalet och de tuffa amerikanska sanktionerna har lett till skenande inflation och ökad arbetslöshet i landet, och ekonomins återuppbyggnad har varit i fokus inför valet.

Nära ayatollan

Redan före valdagen talade mycket lite för att någon annan än Ebrahim Raisi skulle ta hem segern. Hans tre utmanare, däribland den tidigare centralbankschefen Abdolnaser Hemmati tillika enda icke-konservativa kandidaten som var kvar sedan flera kandidater hoppat av, har gratulerat sin motståndare till segern.

Raisi tillhör landets religiösa elit och anses stå landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, nära. Domaren uppges ha djupt konservativa åsikter i många sociala frågor, däribland kring kvinnors ställning. Han står dessutom under amerikanska sanktioner för påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter – bland annat för sin inblandning i de systematiska avrättningarna av tusentals politiska fångar i landet 1988, något som Raisi upprepade gånger förnekat.

Själv framställer han sig som en pliktskyldig korruptionskämpe som slåss för de fattiga. Han har bland annat lovat att bygga miljoner lägenheter för låginkomstfamiljer, ett löfte som lockat väljare i det ekonomiskt sköra Iran.

Oklart valdeltagande

Raisi står bakom försöken att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015 – och nå en överenskommelse för att sätta halt för de amerikanska sanktionerna – för att rädda landets ekonomi. Sedan april pågår indirekta förhandlingar mellan USA och Iran i Wien, med målet att just återuppliva avtalet mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland.

Vallokalerna i Iran stod öppna i 19 timmar på fredagen efter att öppettiderna förlängts. Huruvida det fick någon effekt på valdeltagandet i presidentvalet, där alternativen varit få och entusiasmen för att gå och rösta låg, är fortfarande oklart. Endast sju av närmare 600 presidentkandidater godkändes för att ställa upp i valet.

– Oavsett om jag röstar eller ej så har någon redan valts. De organiserar valen för media, sade butiksägaren Saeed Zareie till nyhetsbyrån AFP under valdagen.

FAKTA

Fakta: Ayatollan har sista ordet

Sedan 1979 har Iran en författning som bygger på ayatolla Ruhollah Khomeinis idéer om stat baserade på religiösa grunder, en teokrati. En religiös makthierarki har det avgörande inflytandet och högste ledare sedan 1989 är ayatolla Ali Khamenei.

Det finns folkvalda politiska organ även om Iran inte har demokratiska val i västerländsk mening. Inför allmänna val får det mäktiga väktarrådet underkänna kandidater som inte anses tillräckligt religiöst kunniga eller renläriga.

Den verkställande makten ligger hos presidenten, som väljs på fyra år. För seger i första valomgången krävs minst 50 procent av rösterna, annars hålls en andra omgång mellan de två främsta kandidaterna den 25 juni.

Presidenten kan väljas om en gång men måste sedan avstå minst en mandatperiod. Den nuvarande presidenten Hassan Rohani har suttit i två mandatperioder i rad och lämnar sin post i augusti.

Irans västvänliga regim föll 1979 för en USA-fientlig revolution och en islamisk republik, en "gudsstat", utropades. 1980–1988 befann sig Iran i krig med grannlandet Irak, och spänningarna har ofta varit stora mellan Teheran-regimen och i första hand USA och Israel.

Landet viktigaste exportvara är olja, som tillsammans med gruvnäringen och tillverkningsindustrin står för över 40 procent av BNP.

Källa: Landguiden/UI, AFP

Utrikes

Aktivist: Ökat våld mot homosexuella i Italien

Ett italienskt lagförslag som går under namnet 'DDL Zan', avseende hatbrott mot kvinnor och hbtq-personer, väcker starka känslor i delar av det politiska etablissemanget. Bild från en demonstration till stöd för förslaget i Rom.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes När Jean Pierre Moreno kysste sin pojkvän efter en utekväll i Rom attackerades han av en okänd man som misshandlade honom svårt. Fallet, som har fått stor uppmärksamhet, är långt ifrån unikt.
– Våld mot homosexuella har definitivt ökat i Italien under pandemin, säger Moreno till TT.

I Italien har en våldsam attack mot hbtq-aktivisten Jean Pierre Moreno på en tågperrong i Rom återigen riktat ljuset mot ett omdiskuterat lagförslag kring homo- och transfobi.

Italien har tidigare saknat lagstiftning mot hatbrott specifikt riktade mot hbtq-personer, eller som innebär diskriminering av kvinnor eller personer med funktionsvariationer.

Det aktuella förslaget, som har utformats och fått sitt namn av parlamentsledamoten Alessandro Zan från socialdemokratiska Demokratiska partiet, röstades också igenom i det italienska parlamentet i november 2020, men stoppades därefter i senaten av högerpopulistiska Lega och högerpartiet Fratelli d'Italia (Italiens bröder). Och där befinner det sig fortfarande – i ett slags limbo.

Uppmärksammad attack

En brutal misshandel under våren mot hbtq-aktivisten Jean Pierre Moreno på stationen Valle Aurelia i Rom har dock lett till att det mediala fokuset återigen riktats mot det pausade lagförslaget.

Efter att Moreno, som under kvällen hade firat sin födelsedag tillsammans med en grupp vänner, kysst sin pojkvän angreps han av en okänd man som befann sig på perrongens motsatta sida.

– När han såg kyssen började han att skrika på oss. Vi ignorerade honom, och då blev han vansinnig. Han hoppade ned på spåren, klättrade upp på vår perrong – och kastade sig över mig, berättar han för TT på telefon från Rom.

En person i sällskapet filmade händelsen, där mannen i ett till synes besinningslöst raseri överöser 24-åringen med sparkar och slag. Mannen greps ett par veckor efter händelsen men om han kommer att dömas för misshandeln är oklart, enligt Jean Pierre Moreno.

– Jag har gjort en polisanmälan, men brottet rubriceras som ringa då det inte klassas som specifikt relaterat till min sexuella läggning. Och det illustrerar problemet med att Italien saknar lagstiftning vad gäller hatbrott mot hbtq-personer. Det är ju uppenbart att den här mannen hoppade på mig eftersom jag är gay, säger han.

Vågar inte hålla handen

Filmen där Jean Pierre Moreno misshandlas fick enorm uppmärksamhet i Italien och under de följande veckorna tävlade tv-kändisar, mediepersonligheter och landets artistelit om att fördöma händelsen.

Men attacken på stationen i Rom är långt ifrån en isolerad händelse. Enligt en undersökning som genomförts av Arcigay – den italienska motsvarigheten till RFSL –sker ett hatbrott med homofoba förtecken var tredje dag i landet, berättar Gabriele Piazzoni som är generalsekreterare för organisationen.

– Det är svårt att veta med säkerhet hur många som drabbas, men vi försöker att samla information vi hittar i tidningar och utifrån den skapa oss en bild. Och utöver rena brott finns även vardagshomofobin vi hör om via våra hjälplinjer och chattar.

Enligt Gabriele Piazzoni vågar 62 procent av italienska hbtq-personer inte hålla sin partner i handen utanför hemmet av rädsla för att utsättas för hat eller hot, enligt en undersökning för en tid sedan.

Lagförslag i limbo

Jean Pierre Moreno säger också att läget har förvärrats under det senaste året.

– Våld mot homosexuella har definitivt ökat i Italien under pandemin. Dessutom känns det som att det har normaliserats – som att det är något man bara får räkna med.

I dagsläget befinner sig Alessandro Zans lagförslag i ett slags limbo. Såväl Lega som Fratelli d'Italia försöker att förhala en omröstning i senaten. Om och i sådana fall när en sådan kan bli aktuell är ytterst oklart.

Enligt Jean Pierre Moreno stödjer många italienare förslaget, men huruvida det en dag blir till lag är en annan fråga.

– Vi har samlat in nästan en halv miljon namnunderskrifter till stöd för lagen – medan det finns politiker som inte vill ha den. Och det är absurt, säger han.

Anna Grönberg/TT

Parlamentsledamoten Alessandro Zan under en demonstration till stöd för lagförslaget som fått hans namn, DDL Zan. Akrivbild.
Parlamentsledamoten Alessandro Zan under en demonstration till stöd för lagförslaget som fått hans namn, DDL Zan. Akrivbild.
Foto: AP/TT
'Det är ju uppenbart att den här mannen hoppade på mig eftersom jag är gay', säger Jean Pierre Moreno.
"Det är ju uppenbart att den här mannen hoppade på mig eftersom jag är gay", säger Jean Pierre Moreno.
Foto: Alberto Battarelli/TT

FAKTA

Fakta: Italienskt lagförslag mot homofobi

Lagförslaget Zan (DDL Zan) är skapat av Alessandro Zan, parlamentsledamot för socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD), tillsammans med italienska hbtq-organisationer.

Italien har tidigare saknat en lagstiftning mot hatbrott specifikt riktade mot hbtq-personer, eller som innebär diskriminering av kvinnor eller personer med funktionsvariation. Det finns däremot en lag mot diskriminering av rasistisk, etnisk eller religiös art.

Förslaget innehåller även krav på de italienska myndigheterna att genomföra en kartläggning av förekomsten av hatbrott mot hbtq-personer – något som i dagsläget saknas.

Lagförslaget innebär även att den 17 maj blir en officiell dag mot homofobi i Italien.

2016 antogs en omstridd lag i Italien om homosexuellas rätt till registrerat partnerskap.

Utrikes

Tidningschefer i Hongkong nekas borgen

Demonstranter protesterar utanför domstolen i Hongkong till stöd för två chefer vid den prodemokratiska tidningen Apple Daily.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två chefer vid den prodemokratiska tidningen Apple Daily framträdde på lördagen inför domstol i Hongkong, misstänkta för att ha brutit mot de svepande säkerhetslagarna som har införts av Peking. Enligt domaren nekas de två borgen.

Redaktionschefen Ryan Law och ekonomichefen Cheung Kim-Hung misstänks för att ha samarbetat med utländska krafter och underminerat Kinas nationella säkerhet, i samband med en serie artiklar som polisen anser har uppmanat till internationella sanktioner. Efter att under lördagens förhandlingar ha nekats borgen så kommer de två att hållas i förvar i väntan på sitt nästa framträdande inför rätten i augusti.

De två tillhör de fem chefer som greps vid ett tillslag mot Apple Daily i torsdags. Fler än 500 poliser medverkade vid tillslaget, som har lett till kraftig internationell kritik och ses som ett led i att Peking skärper sitt grepp över Hongkong, som tidigare har haft ett relativt oberoende från Fastlandskina. De tre resterande cheferna släpptes på fredagen mot borgen i väntan på vidare utredningar.

Vid tillslaget ska datorer och hårddiskar ha tagits i beslag på redaktionen. Tillgångar knutna till tidningen värda 18 miljoner Hongkongdollar – cirka 20 miljoner kronor – frystes också. Polisen ska nu gå igenom fler än 40 beslagtagna datorer och 16 hårddiskar, enligt åklagarna.

Anställda visar stöd

Många tidningsanställda visade sitt stöd vid domstolsförhandlingarna. Chang, som inte vill uppge sitt efternamn, säger att hon och många andra ser varje arbetsdag som potentiellt den sista.

– Först sade myndigheterna att den nationella säkerhetslagen bara skulle rikta in sig på ett litet antal personer. Men vad som har hänt visar att det är nonsens.

En annan anställd, som kallar sig Theresa, liknar insatserna mot Apple Daily med ett varningsskott från myndighetshåll.

– Jag tror att vad som hänt Apple Daily i dag kan komma att drabba alla andra nyhetsförmedlare i stan, säger hon.

"Yttrandeofrihet"

Flera internationella nyhetsbolag har kontor i Hongkong, till följd av gynnsamma ekonomiska regelverk och att pressfrihet är inskrivet i stadens minigrundlag.

Men tillslagen mot Apple Daily och olika prodemokratiska aktivister väcker frågor om framtiden, där journalistförbund uppger att reportrar i större utsträckning känner sig tvungna att självcensurera det de publicerar.

"Ska vi vara ärliga, så är det som finns kvar i Hongkong nu 'yttrandeofrihet': antingen så böjer du dig och underkastar dig eller så blir du straffad, eller drabbas av allvarliga konsekvenser", skriver företagaren Edward Chin i en gästledare i Apple Daily.

FAKTA

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Den strikta lagen gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress förra sommaren med hänvisning till "skydd av rikets säkerhet". Den trädde i kraft den 30 juni 2020.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Utrikes

Nasas teleskop drabbat av teknikproblem

Hubble-teleskopet har varit i drift sedan 1990. Arkivbild.
Foto: Nasa/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Rymdteleskopet Hubble – som undersökt universum i över 30 år – har varit ur funktion de senaste dagarna, rapporterar USA:s rymdmyndighet Nasa.

Problemet beror på att en av Hubbles datorer slutat fungera. Själva teleskopet och de vetenskapliga instrument som följer med det är "vid god hälsa", enligt Nasa. Ett försök att starta om datorn misslyckades i måndags.

"Datorns uppgift är att kontrollera och samordna de vetenskapliga instrumenten", säger Nasa i ett uttalande.

Hubble-teleskopet lanserades 1990 och har sedan dess skickat bilder av solsystemet, Vintergatan och avlägsna galaxer. Ett nytt och kraftfullare teleskop är planerat att tas i bruk i slutet av 2021.

Utrikes

Fallskärmshoppare döda i sibirisk flygkrasch

Ett mindre flygplan har kraschat i den ryska regionen Kemerovo.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes

Flera personer har omkommit i en flygolycka i sydvästra Sibirien, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Enligt ryska medier rör det sig om ett plan med fallskärmshoppare.

Ytterligare minst ett tiotal ska ha skadats när det dubbelmotoriga planet tvingades nödlanda i Kemerovo-regionen. Enligt uppgift kraschlandade planet i en närliggande skog efter att ha skickat ut nödsignaler om ett motorhaveri.

Totalt ska 20 personer ha befunnit sig på planet. Sök- och räddningsinsatser pågår på platsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Utrikes

Katolska biskopar markerar mot Biden

Joe Biden på väg från ett gudstjänstbesök i den katolska kyrkan St Joseph on the Brandywine i Wilmington, Delaware, den 16 maj.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Utrikes
Utrikes Katolska biskopar i USA ska utarbeta ett dokument som kan hindra politiker som stöder abort från att ta nattvarden. Beslutet anses vara riktat mot president Joe Biden.

Joe Biden är en hängiven katolik som går i kyrkan minst en gång i veckan. Han stöttar också rätten till abort – något som är impopulärt i delar av den katolska kyrkan i USA. På fredagen röstade den amerikanska biskopskonferensen (USCCB) med stark majoritet för att en grupp biskopar ska utarbeta ett dokument som kan hindra abortvänliga politiker från att ta nattvarden, den viktigaste av den katolska kyrkans ritualer.

Konservativa biskopar har drivit frågan, som blivit allt hetare sedan Joe Biden blev USA:s andra katolska president genom tiderna. 2019 vägrade en präst i en katolsk kyrka i South Carolina att ge Biden nattvarden på grund av hans inställning i abortfrågor. Det planerade dokumentet kommer att vara vägledande, och det är upp till enskilda biskopar att avgöra om de vill neka någon nattvarden.

Abortfrågan är högaktuell i USA, inte minst efter att Högsta domstolen har gått med på att ta upp ett abortfall som kan komma att utmana rätten till fri abort i landet. Fallet från delstaten Mississippi, där det råder förbud mot abort efter 15:e graviditetsveckan med vissa undantag, kommer att behandlas av domstolen i höst.

Utrikes

Palestinskt nej till vaccinhjälp från Israel

Vårdarbetare testar palestinier för covid-19 i Ramallah på Västbanken i mars 2021.
Foto: Nasser Nasser/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den palestinska hälsomyndigheten sätter halt för det planerade vaccinutbytet med Israel, bara timmar efter det att Israel uppgav att ett avtal skrivits under.
PREMIUM

"Regeringen vägrar att motta vaccin som är nära utgångsdatum", uppger en talesperson för palestinska myndigheter till nyhetsbyrån Wafa.

Under fredagen meddelade Israels nytillträdde premiärminister Naftali Bennetts kansli att landet skickar omkring en miljon doser covid-19-vaccin till palestinska myndigheter, i utbyte mot att få lika många doser tillbaka i höst när en leverans väntas till palestinierna. Pfizerdoserna uppgavs då vara nära utgångsdatum, men bäst före-datumet i fråga specificerades inte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FSB-agenter kan ha förgiftat fler än Navalnyj

Författaren Dmitrij Bykov håller en skylt under en protest i Moskva 2012. Bredvid står oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.
Foto: Sergey Ponomarev/AP/TT
Utrikes
Utrikes När den ryske poeten Dmitrij Bykov blev allvarligt sjuk var diagnosen komplikationer av diabetes. Men nu verkar det handla om förgiftning – av samma agenter som angrep Aleksej Navalnyj.
Bykov är den femte personen som har förgiftats av samma personer, enligt ett grävande journalistnätverk.
PREMIUM

Han började kräkas under en flygning, blev allvarligt sjuk och försattes senare i koma och flögs med privatplan till ett sjukhus i Moskva. Historien påminner i flera delar om Navalnyjs.

Enligt journalistnätverket Bellingcat och tidningen The Insider kan listan över misstänkt förgiftade personer vara längre än de två.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL