Inrikes

Vaccinprognosen håller – rullar på snabbt

Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndighetens prognos om att alla vuxna ska fått en första vaccindos till 5 september håller.
– Arbetet rullar på i snabb takt över hela landet, säger socialminister Lena Hallengren (S).
PREMIUM

Hon gav en lägesbeskrivning om vaccinationsläget vid en pressträff på fredagen.

Hennes besked var att vaccinationsarbetet går bra i alla regioner. Inom de närmaste dagarna väntas minst 50 procent av alla vuxna fått sin första dos.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covidfakta

Så många har vaccinerats i din kommun

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Skåne
Skåne I listan nedan ser du hur långt de olika kommunerna har kommit med vaccineringen mot covid-19 både när det gäller dos ett och dos två.

Inrikes

Så här skaffar du ditt vaccinpass

Inrikes
Inrikes Från den 1 juli kan du skaffa ett så kallat covidbevis. Så här gör du för att skaffa beviset.
PREMIUM

Tanken med beviset är att du enkelt ska kunna visa om du är vaccinerad mot, har haft covid-19 eller testat negativt för sjukdomen. Till en början kommer dock beviset endast kunna visa om du är vaccinerad mot covid-19 eller inte, samt hur många doser du har tagit.

Så här gör du för att ordna ett covidbevis:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Klart för EU-gemensamt vaccinbevis

Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Inrikes
Inrikes Allt är nu riggat för ett europeiskt vaccinbevis från den 1 juli. Men för ressugna svenskar kommer beviset till en början inte att vara komplett.
PREMIUM

EU:s medlemsländer gav på fredagsmorgonen det sista formella klartecknet för att det gemensamma covidbeviset ska kunna bli verklighet.

Tanken med vaccinbeviset är att du enkelt ska kunna visa om du är vaccinerad mot, har haft, eller testat negativt för covid-19.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Styckmord liknas vid avrättning – långa straff

Blekinge tingsrätt dömer två män till livstid respektive 18 års fängelse för mordet på en 57-årig man i Karlskrona förra sommaren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mordet på en 57-årig man i Karlskrona förra sommaren liknas av domstolen vid en avrättning, och nu döms en 22-årig man som slog ihjäl mannen med en skiftnyckel till livstids fängelse. Hans 23-årige medbrottsling får 18 år.

Mordet, som utfördes i offrets lägenhet i juli förra året, hade föregåtts av en noggrann planering. De båda männen hade testat möjliga mordvapen, skaffat utrustning och lurat 57-åringen att komma till lägenheten på en för dem lämplig dag.

När han kom dit blev han upprepade gånger slagen med en skiftnyckel i huvudet. Den delen av dådet utfördes av 22-åringen, men även 23-åringen döms för mordet, eftersom han varit med i planeringen och stod beredd med en kniv bredvid, i fall offret skulle göra motstånd. De hade ett gemensamt uppsåt att döda, konstaterar Blekinge tingsrätt.

Ville bo kvar

Det var sedan 23-åringen som styckade den dödes kropp, vilket de båda männen också hade kommit överens om i förväg. Nästa dag körde de ut med kvarlevorna till en skärgårdsö och grävde ner dem.

Det primära motivet var enligt domstolen att 22-åringen skulle kunna bo kvar i offrets lägenhet, som han hade disponerat en tid.

Under utredningen har 23-åringen berättat att hans vän 22-åringen hade lurat honom att tro att offret ingick i en kriminell organisation och att han tidigare skulle ha angripit vännen fysiskt. Domstolen kallar dessa uppgifter för "synnerligen otroliga" och konstaterar att oavsett om 23-åringen trodde på dem eller inte så undantar de honom inte från ansvar.

Försvårande omständigheter

Männen döms både för mord och för brott mot griftefriden. Domstolen ser det som försvårande att brottet har föregåtts av noggrann planering och att mordet, även om det inte var ett utdraget förlopp, hade "karaktären av en avrättning". Att brottet begicks i offrets hem är en annan försvårande omständighet, liksom hur den dödes kropp behandlades efteråt.

Eftersom det i 22-åringens fall handlar om mord på en nära anhörig är även detta en försvårande omständighet. Att den andre mannen slipper livstid och i stället får ett tidsbestämt straff motiveras av att han frivilligt lämnat uppgifter som var väsentliga för polisutredningen och som gjorde att den dödes kvarlevor till sist kunde hittas, flera månader efter mordet.

Var införstådd

Åklagare Anna Johansson säger att hon på det stora hela är nöjd med domen, men hon hade yrkat på livstids fängelse även för 23-åringen.

– Han får strafflindring på grund av sin medverkan i utredningen. Jag var fullt införstådd med att det kunde bli så – hans medverkan ledde ändå fram till att kroppen och mordvapnet anträffades.

Hon har inte tagit ställning till om domen i den delen ska överklagas. TT har sökt de båda försvarsadvokaterna.

Cecilia Klintö/TT

Inrikes

Ekström: Undervisning på plats i höst

Utbildningsminister Anna Ekström (S) håller pressträff om hur undervisningen ska genomföras i grund- och gymnasieskolor i höst.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Eleverna ska vara på plats i skolorna i höst, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens.
– Dagens besked är att närundervisning som huvudregel ska bedrivas i alla skolor från höstterminens start, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Regeringen kommer att se över regelverket för distansundervisning i god tid inför höstterminen, säger Anna Ekström, som också slänger in en brasklapp.

– Behovet att använda distansundervisning bedöms vara litet under hösten, men det måste finnas beredskap i skolan att kunna gå över till distansundervisning om det blir nödvändigt.

Som bekant har gymnasieeleverna ända sedan pandemins utbrott haft mycket distansundervisning. Även grundskolans äldre elever har fått en hel del undervisning på distans.

Mycket sjukfrånvaro på det, både bland elever och lärare, har skapat ett utbildningstapp av okänt format. Dessutom har såväl Folkhälsomyndigheten som Skolverket pekat på att ungas psykiska hälsa har påverkats negativt under pandemin.

Behovet av att få samla elever och återgå till en normal vardag i skolan är alltså stort.

"Möjlighet till undervisning på plats är angeläget för alla. Utbildning på plats behöver därför återupptas i så stor utsträckning som möjligt, så som innan pandemin, från och med höstens terminsstart. Fjärr- och distansundervisning ska endast bedrivas undantagsvis om det lokalt föreligger starka smittskyddsskäl för detta."

Fortfarande gäller en förordning som möjliggör fjärr- eller distansundervisning om smittskyddsläget kräver det. Den förordningen gäller till och med den 31 juli 2022. Men regeringen skriver i avvecklingsplanen att dessa bestämmelser ska begränsas eller tas bort i steg 5. När detta kan ske är än så länge okänt.

Anna Lena Wallström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Inrikes

Åklagare i knarkmål nöjd: "En fantastisk dom"

Knarknätverkets noggranna märkning och redovisning av kapslar med heroin eller kokain gjorde utredningen lättare för polis och åklagare. Narkotikans sammanlagda värde har beräknats till mer än 110 miljoner kronor 'på gatan'.
Foto: Tullverket
Inrikes
Inrikes Hovrätten skärper straffen för sex personer i en härva med narkotikahantering för över 110 miljoner kronor.
– En fantastisk dom, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.
En man döms till fängelse i tio och ett halvt år. Totalt döms 13 personer av hovrätten.

För fem personer fastställer Hovrätten för västra Sverige de straff som Göteborgs tingsrätt tidigare utdömt.

Två personer får lindrigare straff. En av dem är en lastbilschaufför, som fick det längsta straffet i tingsrätten. Han får nu fängelse i nästan nio år. Åklagarna anser att den sänkningen är riktig, eftersom mannen inte haft någon ledande ställning i knarkhanteringen.

Mat och dans?

En 34-årig man från Nigeria får det längsta straffet av hovrätten, fängelse i tio år och sex månader. Påföljden är drygt fyra år mer än vad mannen dömdes till i Göteborgs tingsrätt.

Hovrätten anser att 34-åringen varit kurir med en central roll i den välorganiserade knarkhanteringen. Mannen själv förklarar sitt flitiga resande mellan Sverige och Danmark med att han deltagit i dansuppvisningar och levererat afrikansk mat.

Men hovrätten tror inte på det och påpekar att mannens påståenden om dans och mat varit "påfallande detaljfattiga".

Fem män och en kvinna döms även av hovrätten till minst åtta års fängelse. Ytterligare sex män och en kvinna får mellan 3,5 och sex år i fängelse.

Värderade roller

Åklagarna anser att hovrätten gett dem rätt i två viktiga delar: Dels när det gäller värdering av bevis, och dels i att hovrätten tagit större hänsyn till de inblandades roller i knarkhanteringen än tingsrätten gjorde.

Teknisk bevisning har varit viktig i målet.

– Det är extremt mycket från tömda telefoner. Huvudsakligen har de kommunicerat via Whatsapp, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

Enligt åklagarna är det unikt att många personer nu döms för hantering av narkotika som myndigheterna inte kunnat ta i beslag. Knarknätverkets egen grundlighet blev till hjälp för polis och åklagare.

– Kapslar med narkotika har varit märkta på ett visst sätt och kunnat följas, i ett väldigt noggrant redovisningsmönster med foton på handskrivna lappar, kapselbeteckningar och exakt hur mycket man ska betala, säger Anna Svedin.

– Detta har styrts från Nederländerna och Nigeria, och de har haft stenkoll på redovisningen.

"Känt sig säkra"

Hovrätten för västra Sverige beskriver verksamheten som välorganiserad och storskalig. Det har varit "ett konstant flöde av narkotika", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Kapslar med heroin eller kokain har smugglats från Nederländerna till Sverige, ofta via Öresundsbron, och distribuerats till mottagare i Stockholm och Göteborg.

Anna Svedin har intrycket att knarkhanteringen pågått länge, och att de inblandade varit oförsiktiga.

– De har känt sig säkra på att ingen skulle kunna ta ett helhetsgrepp, säger åklagaren.

Svenska myndigheter slog till mot hanteringen 2018, efter tips från österrikisk polis.

Utvisas

På hösten 2019 åtalades 15 personer. Åtalet handlade om 140 kilo narkotika, bland annat minst 50 kilo heroin och minst 42 kilo kokain. Knarkets värde vid försäljning på gatan beräknades till mer än 110 miljoner kronor.

I juli 2020 dömdes 14 personer i Göteborgs tingsrätt. En kvinna friades helt. En man dömdes, men överklagade inte.

Alla åtalade har nekat till att ha varit delaktiga i organiserad narkotikasmuggling.

Elva av de 13 personer som nu döms av hovrätten är utländska medborgare och kommer att utvisas efter avtjänat straff.

Micke Larsson/TT

Vice chefsåklagare Anna Svedin vid en presskonferens när åtalet väcktes hösten 2019. Hennes intryck är att de inblandade i narkotikahanteringen känt sig lite för säkra.
Vice chefsåklagare Anna Svedin vid en presskonferens när åtalet väcktes hösten 2019. Hennes intryck är att de inblandade i narkotikahanteringen känt sig lite för säkra.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Narkotikans väg

Narkotikan i åtalet anses ursprungligen komma från Sydamerika, Nigeria och Portugal.

Den har sålts till Nederländerna i block, och där paketerats om i kapslar. Dessa har märkts med beteckningar som SV för leveranser till Stockholm, eller GOT för Göteborg.

Kapslarna har innehållit heroin eller kokain med olika styrka och kvalitet.

Smugglingen till Sverige har huvudsakligen skett via Öresundsbron.

Enligt åklagarna har verksamheten varit upplagd som ett företag, med bokföring och med distributörer som tagit betalt för sitt "arbete" utan att själva köpa eller sälja narkotikan.

En majoritet av de åtalade kommer från Västafrika.

Inrikes

Försvunnen femåring i Hagfors hittad död

En femårig pojke som försvann vid sjutiden i morse från ett HVB-boende i centrala Hagfors har hittats död. Efter en stor räddningsinsats hittades pojken i en närliggande älv.
Foto: Joachim Lagercrantz/TT
Inrikes
Inrikes En femårig pojke som försvann i morse från ett HVB-hem i centrala Hagfors har hittats död.
– Vi har startat en utredning för att se vad som har hänt, säger Patrik Silverudd, pressansvarig för boendet.

Pojken hittades i vattnet vid strandkanten vid tiotiden, ungefär tre timmar efter att han försvann från boendet. Han fördes till sjukhus, men det är oklart om han då var vid liv.

– Jag kan inte de detaljerna, men jag vet att han konstaterades död efter han förts till sjukhus, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.

Polisen kommer att utreda omständigheterna till pojkens försvinnande. Just nu är brottsrubriceringen vållande till annans död men det finns ingen misstänkt.

– Det är för tidigt att säga vad som har hänt, vi vet inte riktigt hur han försvann. Det är det vi får utreda nu, säger Diana Qudhaib.

Pojken försvann tidigt på morgonen från ett HVB-hem, endast iklädd en blöja. En stor sökinsats med bland annat hundpatrull drogs i gång med fokus på området där pojken senast sågs. Drönare och helikopter var på väg för att delta i sökinsatsen, men hann inte komma fram innan pojken hittades.

Humana, det privata vårdbolaget som driver HVB-hemmet i fråga, vill inte kommentera vad som har hänt i detalj än.

– Vi har startat en utredning för att se vad som har hänt, om vad som kan ha gått fel och vad vi eventuellt måste rätta till om vi har missat något, säger Humanas pressansvarige Patrik Silverudd.

Han säger att personalen på boendet är förtvivlade och att om det behövs extra resurser och stöd kommer det att finnas på plats.

– Våra tankar går naturligtvis till föräldrarna och personalen som arbetar på plats, det är oerhört tungt för alla.

Inrikes

Riksdagen vill se förslag om tvångstestning

Regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) uppmanas av en majoritet av riksdagspartierna att ta fram förslag som möjliggör tvångstestning vid utvisningar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery /TT
Inrikes
Inrikes

Gränspolisen uppger att det finns stora problem att utvisa personer som vägrar att testa sig för covid-19 – något som många länder kräver för att ta emot dem. Nu uppmanar en majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott regeringen att ta fram förslag som gör det möjligt att tvångstesta personer, om det behövs för att kunna verkställa en av- eller utvisning.

Alla partier utom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom det så kallade tillkännagivandet.

Tidigare har justitieminister Morgan Johansson (S) sagt att det inte är aktuellt med lagändringar, eftersom det handlar om grundlagsfrågor. Han vill i stället lösa problemet på andra sätt.

Men partierna bakom tillkännagivandet uppmanar regeringen att skyndsamt utreda frågan och snarast återkomma till riksdagen med lagförslag. Om det finns behov vill de även genomföra andra förändringar för att se till att polisen kan agera när personer hindrar och försvårar en av- eller utvisning.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL