Utrikes

G7 tros kunna lova en miljard vaccindoser

G7-nationerna tros kunna bistå med en miljard vaccindoser till mindre bemedlade länder. Arkivbild.
Foto: Eli Hartman/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

G7-länderna tros kunna bidra med en miljard doser covid-19-vaccin till låg- och medelinkomstländer, enligt Storbritannien som står värd för G7-mötet som drar i gång på fredagen.

"Vid toppmötet väntas världsledare tillkännage att de kommer att tillhandahålla minst en miljard doser av coronavirusvaccin till världen (...) samt fastställa en plan för att utvidga vaccintillverkningen för att uppnå detta mål", heter det i ett uttalande från 10 Downing Street.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trudeau får sitta kvar

Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Bild från tidigare i juni.
Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kanadas premiärminister Justin Trudeau klarade det Stefan Löfven inte gjorde – en misstroendeomröstning.

Konservativa partiet hade krävt en misstroendeomröstning över den budget regeringen lade i april, men som ännu inte är godkänd av senaten.

Övriga oppositionspartier i representanthuset röstade mot misstroendet och Trudeau kan efter siffrorna 211–121 sitta kvar och landet undviker därmed nyval under sommaren.

Utrikes

Nordkorea: Bortkastad tid att möta USA

Nordkoreas utrikesminister Ri Son-Gwon. Arkivbild.
Foto: Newsis via AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Sung Kim, befinner sig i Sydkorea och har erbjudit sig att träffa representanter för Pyongyang "var som helst, när som helst, utan förutsättningar".

Men Nordkorea ger inviten kalla handen. Ett möte skulle vara meningslöst och bara spilla tid, säger utrikesminister Ri Son-Gwon.

– Vi överväger inte ens möjligheten till någon kontakt med USA, ännu mindre att verkligen ha en kontakt. Det skulle inte leda någonvart och bara ta upp dyrbar tid, säger han enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Uttalandet kommer efter att diktatorn Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong sagt att USA tolkar signaler från Nordkorea "på fel sätt", vilket var ett svar på amerikanska uttalanden om vilka signaler Kim Jong-Un sänt vid ett tal där han sade att landet förbereder sig på såväl konfrontation som diplomati gentemot USA.

USA:s president Joe Bidens regering har utlovat ett "praktiskt, kalibrerat tillvägagångssätt", där diplomatiska ansträngningar ingår, för att försöka övertala Nordkorea att ge upp sin kärnvapenarsenal.

Utrikes

USA skänker vaccin till Brasilien

Vaccinering i Rio de Janeiro i maj.
Foto: Bruna Prado/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA skickar tre miljoner doser av Johnson & Johnsons vaccin till det hårt coviddrabbade Brasilien, meddelar Vita huset.

Doserna, som kommer att landa i Brasilien tidig fredag, ingår i de 80 miljoner doser som USA har lovat att skicka till andra länder fram till slutet av juni. Vita huset betonar att det inte handlar om att använda vaccinet för att kunna kräva den vaccinskeptiske brasilianske presidenten Jair Bolsonaro på motprestationer.

– Vi delar inte med oss av doserna för att få gentjänster eller några eftergifter. Vårt vaccin kommer helt utan förbehåll. Vi gör det här med ett enda mål, att rädda liv, säger en talesperson.

Brasilien nådde tidigare i veckan över en halv miljon döda i sviterna av viruset och läget i landet visar få tecken på att bli bättre. Under onsdagen noterades den högsta dygnssiffran för nya smittade, 115 000 personer, och sammanlagt har 18 miljoner officiellt smittats med viruset sedan pandemin inleddes.

Brasilien, som har näst högst dödstal i världen i absoluta tal efter USA, inledde sitt vaccinationsprogram i januari, men bara 11 procent av befolkningen är fullt vaccinerad och 29 procent har fått första dosen. President Jair Bolsonaro, som tidigare har uttryckt skepsis mot vaccin, har lovat att hela befolkningen på drygt 211 miljoner ska vara vaccinerad vid årets slut – något som experter håller för osannolikt.

Utrikes

Många döda i flygangrepp i Tigray

António Guterres uppmanar parterna i konflikten att följa internationella lagar. Arkivbild.
Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 43 människor dödades i ett flyganfall i staden Togoga i den etiopiska regionen Tigray.
FN:s generalsekreterare António Guterres är "djupt oroad" av uppgifterna.
PREMIUM

Uppgifterna om de dödade i flyganfallet kommer från en representant för sjukvården i regionen, som i sin tur hänvisar till räddningstjänst och vittnen. Ytterligare ett 40-tal personer uppges ha livshotande skador.

Bomben slog ned i en marknad vid 13-tiden, lokal tid, i tisdags, enligt en kvinna som uppger att hennes man och tvååriga dotter skadades i attacken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Datavirusexperten McAfee hittad död i sin cell

Datavirusexperten John McAfee har hittats död i sin cell i Spanien. Arkivbild
Foto: Todd J. Van Emst/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Datavirusexperten John McAfee har hittats död i sin häktescell i Spanien, samma dag som en nationell domstol godkänt en begäran om att lämna ut honom till USA där han är efterlyst för skatteflykt. Enligt en talesperson för fängelset rör det sig troligen om självmord.

John McAfee greps på Barcelonas flygplats i oktober förra året när han skulle gå ombord på ett plan till Istanbul. I USA anklagas han för att inte ha lämnat in några deklarationer mellan 2014 och 2018, trots att han tjänat miljontals dollar på bland annat konsultarbete och kryptovalutor. Om han hade dömts hade han riskerat uppemot 30 års fängelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

Grekland slopar kravet på munskydd utomhus

Munskydd kommer inte längre att krävas av personer som vistas utomhus. Arkivbild.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Det kommer inte längre att vara obligatoriskt att bära munskydd utomhus i Grekland, eftersom smittspridningen av coronaviruset har sjunkit, meddelar grekiska myndigheter.

– Landets förbättrade epidemiologiska läge är tydligt och tillfredsställande, säger Vana Papaevangelou, medlem i en rådgivande kommitté till regeringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Inga coronadödsfall på en vecka i Norge

Norge hade inga dödsfall i covid-19 i förra veckan. Vaccineringen mot smittan är en förklaring. Arkivbild
Foto: Kallestad, Gorm/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

I förra veckan hade Norge inte ett enda dödsfall i covid-19, visar statistik från Folkehelseinstituttet. Det är första veckan på åtta månader som inte någon har dött av coronaviruset.

– Folk är väldigt bra på att fortsätta följa reglerna, även om vi upplever en del smitta i många närmiljöer. Dessutom är det ett resultat av att vi har kommit dit vi har gjort med vaccineringen, säger hälsominister Bent Høie.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fängelse för Elfenbenskustens tidigare ledare

Guillaume Soro dömdes i sin frånvaro. Arkivbild.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes Elfenbenskustens tidigare premiärminister Guillaume Soro, tillika tidigare rebelledare, har dömts till livstids fängelse för anklagelser att han planerat att störta regeringen i slutet av 2019.
PREMIUM

Domstolen beslutade även att hans tillgångar ska beslagtas, samt att hans rörelse ska upplösas eftersom den gjort sig skyldig till "upproriska handlingar".

Dessutom döms två personer som står nära Guillaume Soro till fängelse i 20 år vardera, och ytterligare tre personer döms till 17 månaders fängelse för att ha stört den allmänna ordningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL