EM i fotboll 2021

Elsparkcyklarnas framfart delar S:t Petersburg

Tomma gator och torg i S:t Petersburg. Efter många olyckor med elsparkcyklar inblandade försvann fordonen från staden i veckan – för att vara tillbaka dagen därpå.
Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Elsparkcyklarnas framfart har delat S:t Petersburg i två läger efter olyckor där både småbarn och vuxna vårdats på sjukhus för svåra skador.
Nu har hårdare regelverk införts, strax innan matcher i fotbolls-EM ska arrangeras i staden.
PREMIUM

I onsdags vaknade invånarna i S:t Petersburg med blandade känslor. Elsparkcyklarna – som för många har varit ett irritationsmoment – hade försvunnit från gatorna. Sannolikt upplevde vissa det som en delseger, medan andra fick hitta ett annat sätt att ta sig till jobbet.

Elsparkcyklar har i likhet med många andra länder ökat i popularitet i Ryssland de senaste åren. Detsamma gäller även antalet olyckor där elsparkcyklar varit inblandade. I mitten av maj körde två alkoholpåverkade män på flera fotgängare i S:t Petersburg. Ett av offren hamnade i koma. I början av juni blev fem småbarn och en äldre person påkörda i olika delar av staden. Två av barnen fick läggas in på sjukhus, rapporterar lokala ryska medier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Iransk valsegrare efter lågt valdeltagande

Sittande president Hassan Rohani tillsammans med valsegraren Ebrahim Raisi under en presskonferens efter valet.
Foto: Iranian Presidency Officeia AP/TT
Utrikes
Utrikes Som förväntat tar den ultrakonservative Ebrahim Raisi över presidentposten i Iran i augusti.
Han fick över 60 procent av rösterna enligt officiella uppgifter. Men valdeltagandet var mycket lågt, bara 49 procent.

Det officiella beskedet meddelades av inrikesminister Aboldreza Rahmani Fazli på lördagen. Enligt den slutgiltiga rösträkningen fick Raisi närmare 62 procent a rösterna. Men enligt inrikesministern var valdeltagandet på 48,8 procent det lägsta i ett presidentval i republiken.

Den 60-årige Ebrahim Raisis seger var väntad. Han är chef för Irans rättsväsende, och har maktapparatens fulla stöd. Men bedömare har poängterat betydelsen av hur stort valdeltagandet skulle bli.

Kämpar för fattiga

Raisi har under valkampanjen lovat att kämpa för fattiga och slåss mot korruption. Men han är sedd med misstro inte minst i USA, där han är satt under sanktioner för sin påstådda roll i 1988 års massavrättningar av politiska fångar.

Raisi gratulerades av avgående president Hassan Rohani:

– Jag gratulerar folket till deras val. Mitt officiella grattis kommer att komma senare, men vi vet vem som fick tillräckligt många röster i detta val och vem som folket har valt i dag.

Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, hyllade valet som en seger över "fiendepropaganda". Rysslands president Vladimir Putin har gratulerat, liksom Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Redan före valdagen talade mycket lite för att någon annan än Ebrahim Raisi skulle ta hem segern. Hans tre utmanare, däribland den tidigare centralbankschefen Abdolnaser Hemmati tillika enda icke-konservativa kandidaten som var kvar sedan flera kandidater hoppat av, har gratulerat sin motståndare till segern.

Raisi tillhör landets religiösa elit och anses stå ayatollan nära. Domaren uppges ha djupt konservativa åsikter i många sociala frågor, däribland kring kvinnors ställning.

"Han är en representant för det gamla hårdföra skiktet", säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker kopplad till Utrikespolitiska institutet, till TT i en mejlkommentar.

Ebrahim Raisi står under amerikanska sanktioner för påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter – bland annat för sin inblandning i de systematiska avrättningarna av tusentals politiska fångar i landet 1988, något som Raisi upprepade gånger förnekat. Under perioden tjänstgjorde Raisi som regimens biträdande åklagare.

Ekonomiska löften

Efter valsegern uppmanar Amnesty International till en utredning om den tillträdande presidentens påstådda brott mot mänskliga rättigheter.

"Att Ebrahim Raisi stigit till presidentposten i stället för att utredas för brott mot mänskliga rättigheter, mord, försvinnanden och tortyr är en grym påminnelse om att straffrihet härskar enväldigt i Iran", säger organisationen i ett uttalande.

Själv framställer sig Ebrahim Raisi som en pliktskyldig korruptionskämpe som slåss för de fattiga. Han tar över presidentposten under en kritisk tidpunkt för Iran, inte minst ekonomiskt. Det havererade kärnenergiavtalet JCPOA och de tuffa amerikanska sanktionerna har lett till skenande inflation och ökad arbetslöshet i landet, och ekonomins återuppbyggnad har varit i fokus inför valet. Raisi har bland annat lovat att bygga miljoner lägenheter för låginkomstfamiljer, ett löfte som lockat väljare i det ekonomiskt sköra Iran.

Återuppliva kärnavtalet

Raisi står bakom försöken att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015 – och nå en överenskommelse för att sätta halt för de amerikanska sanktionerna – för att rädda landets ekonomi. Sedan april pågår indirekta förhandlingar mellan USA och Iran i Wien, med målet att just återuppliva avtalet mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland.

"Men med Raisi som president riskerar JCPOA att betyda taket för Irans förehavanden med väst, inte golvet som de överkörda reformisterna en gång hoppades på", säger Bitte Hammargren.

"Organiserat för media"

Raisis seger kommer innebära att klyftan mellan Irans regim och folkmajoriteten kommer att öka ytterligare, enligt Bitte Hammargren.

"Många som röstat i tidigare iranska val för att de tyckte att deras röst kunde göra skillnad – trots att kandidater gallras av väktarrådet – valde att bojkotta valet denna gång eftersom de uppfattade det som riggat för Raisi", säger hon och fortsätter:

"Och miljontals röstskolkare ville inte bidra till att ge Raisi legitimitet. Oppositionskällor talar om ett valdeltagande på endast 25 procent i mångmiljonstaden Teheran."

Endast sju av närmare 600 presidentkandidater godkändes för att ställa upp i valet.

Jonas Cullberg/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Ayatollan har sista ordet

Sedan 1979 har Iran en författning som bygger på ayatolla Ruhollah Khomeinis idéer om en stat baserade på religiösa grunder, en teokrati. En religiös makthierarki har det avgörande inflytandet och högste ledare sedan 1989 är ayatolla Ali Khamenei.

Det finns folkvalda politiska organ även om Iran inte har demokratiska val i västerländsk mening. Inför allmänna val får det mäktiga väktarrådet underkänna kandidater som inte anses tillräckligt religiöst kunniga eller renläriga.

Den verkställande makten ligger hos presidenten, som väljs på fyra år. För seger i första valomgången krävs minst 50 procent av rösterna, annars hålls en andra omgång mellan de två främsta kandidaterna den 25 juni.

Presidenten kan väljas om en gång men måste sedan avstå minst en mandatperiod. Den nuvarande presidenten Hassan Rohani har suttit i två mandatperioder i rad och lämnar sin post i augusti.

Irans västvänliga regim föll 1979 för en USA-fientlig revolution och en islamisk republik, en "gudsstat", utropades. 1980–1988 befann sig Iran i krig med grannlandet Irak, och spänningarna har ofta varit stora mellan Teheran-regimen och i första hand USA och Israel.

Landet viktigaste exportvara är olja, som tillsammans med gruvnäringen och tillverkningsindustrin står för över 40 procent av BNP.

Källa: Landguiden/UI, AFP

Utrikes

Liberiansk rebelledare döms för kannibalism

Gravgrävare i Liberias huvudstad Monrovia efter rättegången mot den före detta presidenten Charles Taylor, som Alieu Kosiahs gerilla Ulimo stred emot. Nu har de båda dömts för krigsbrott. Arkivbild.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mord, våldtäkter och ett fall av kannibalism. Åtalspunkterna var många när den liberianske gerillabefälhavaren Alieu Kosiah på fredagen dömdes till 20 års fängelse för krigsbrott.

Alieu Kosiah, i dag 46 år, döms av den federala domstolen i schweiziska Bellinzona för att bland annat ha ätit bitar av en mans hjärta. Totalt döms han för 21 av de 25 krigsbrott han ställts inför rätta för.

Han greps i Schweiz 2014, där han levt som medborgare under en längre tid.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) kallar domen mot Kosiah, även känd under sitt nom de guerre "Bluff boy", som en milstolpe. Det rättsliga utfallet utgör en av de första fällande domarna någonsin om brott begångna under Liberias inbördeskrig och hyllas i landets huvudstad Monrovia.

"Schweiz ansträngningar med det här målet bör hjälpa att mobilisera ett mer omfattande ansvarsutkrävande då det visar att de här brotten kan leda till åtal. Jag ser det här som en möjlighet", säger Elise Keppler vid HRW i ett uttalande.

Den blodiga konflikten i Liberia pågick mellan 1989 och 2003 och skördade omkring 250 000 människors liv. Kosiah tillhörde gerillan Ulimo, som på 1990-talet stred mot president Charles Taylors regering. 46-åringen har nekat till alla anklagelser och hänvisat till att han var minderårig när han först rekryterades till konflikten.

Kosiah deporteras även från Schweiz i 15 år efter att straffet avtjänats, samt döms att betala kompensation till flera målsäganden.

Även dåvarande president Charles Taylor dömdes 2012 för krigsbrott, men enbart för handlingar begångna i grannlandet Sierra Leone. 2009 dömde en amerikansk domstol hans son för tortyr.

Utrikes

Ebolautbrott över i Guinea

En vårdarbetare i Guineas huvudstad Conakry tar tempen på en man 2016, för att se om han kan vara infekterad av ebolaviruset.
Foto: Youssouf Bah/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ebolautbrottet i Guinea är över, meddelar Världshälsoorganisationen.

Utbrottet i det västafrikanska landet – det första i regionen sedan utbrottet 2013–2016 då 11 300 personer avled i Guinea, Liberia och Sierra Leone – startade i slutet av januari. Vaccination inleddes då snabbt, men 16 personer hann smittas och tolv avlida.

Parallellt med vårens utbrott i Guinea drabbades även Kongo-Kinshasa. Där meddelade landets hälsodepartement tidigt i maj att utbrottet i landets östra delar var över.

Utrikes

Nytt covidrekord i hårt drabbat Moskva

Vårdpersonal tar hand om covidsjuka patienter på ett sjukhus i Moskva den 17 juni.
Foto: Denis Grishkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

För andra dagen i rad noterar Rysslands huvudstad ett dystert rekord: 9 120 nya bekräftade covid-19-fall under det senaste dygnet, enligt officiella siffror.

Smittspridningen har ökat explosionsartat de senaste veckorna, främst på grund av den alltmer utbredda deltavarianten. För två veckor sedan låg antalet dagliga nya fall i staden på runt 3 000.

Sjukhuskapaciteten utökas nu i Moskva. Samtidigt införs strängare restriktioner för bland annat barer, restauranger, djurparker och lekplatser.

Covidläget ser mörkt ut i stora delar av Ryssland. Den senaste dygnssiffran för hela landet är den högsta sedan i början av februari, enligt myndigheter. Smittvågen sammanfaller med de sju EM-matcher i fotboll som spelas i S:t Petersburg och som lockar tusentals supportrar, däribland en kvartsfinal den 2 juli.

Utrikes

Flera skadade när polis avbröt fransk rejvfest

Strider bröt ut mellan festdeltagare och poliser som försökte stoppa en rejvfest i franska Bretagne.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fem poliser skadades när de stoppade en olaglig rejvfest med omkring 1 500 deltagare på en hästkapplöpningsbana nära Redon i nordvästra Frankrike, natten till lördagen.

Vad som uppges ha varit "väldigt våldsamma sammandrabbningar" utbröt när 400 poliser ingrep med tårgas för att avbryta festen, enligt uppgifter från lokala tjänstemän.

Festdeltagare – som bröt mot det nattliga franska utegångsförbudet – ska ha kastat molotov-cocktails och bouleklot mot polisen. En 22-årig man som deltog i festen ska även ha förlorat sin hand i samband med våldsamheterna.

Det nattliga utegångsförbudet planeras att lyftas den 20 juni efter minskade covidfall i landet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Utrikes

Fallskärmshoppare döda i sibirisk flygkrasch

Ett mindre flygplan har kraschat i den ryska regionen Kemerovo.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes

Fyra personer har omkommit i en flygolycka i sydvästra Sibirien. Enligt ryska medier rör det sig om ett plan med fallskärmshoppare.

Ytterligare elva personer skadades, fyra av dem allvarligt, när det dubbelmotoriga planet försökte nödlanda i Kemerovo-regionen. Enligt lokala myndigheter kraschlandade planet i en närliggande skog efter att ha skickat ut nödsignaler om ett motorhaveri.

Totalt befann sig 19 personer på planet, som ska ha varit ute på sin fjärde flygning för dagen när en av motorerna havererade. En utredning har inletts för att undersöka vad som låg bakom olyckan.

Utrikes

Aktivist: Ökat våld mot homosexuella i Italien

Ett italienskt lagförslag som går under namnet 'DDL Zan', avseende hatbrott mot kvinnor och hbtq-personer, väcker starka känslor i delar av det politiska etablissemanget. Bild från en demonstration till stöd för förslaget i Rom.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes När Jean Pierre Moreno kysste sin pojkvän efter en utekväll i Rom attackerades han av en okänd man som misshandlade honom svårt. Fallet, som har fått stor uppmärksamhet, är långt ifrån unikt.
– Våld mot homosexuella har definitivt ökat i Italien under pandemin, säger Moreno till TT.
PREMIUM

I Italien har en våldsam attack mot hbtq-aktivisten Jean Pierre Moreno på en tågperrong i Rom återigen riktat ljuset mot ett omdiskuterat lagförslag kring homo- och transfobi.

Italien har tidigare saknat lagstiftning mot hatbrott specifikt riktade mot hbtq-personer, eller som innebär diskriminering av kvinnor eller personer med funktionsvariationer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tidningschefer i Hongkong nekas borgen

Demonstranter protesterar utanför domstolen i Hongkong till stöd för två chefer vid den prodemokratiska tidningen Apple Daily.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två chefer vid den prodemokratiska tidningen Apple Daily framträdde på lördagen inför domstol i Hongkong, misstänkta för att ha brutit mot de svepande säkerhetslagarna som har införts av Peking. Enligt domaren nekas de två borgen.
PREMIUM

Redaktionschefen Ryan Law och ekonomichefen Cheung Kim-Hung misstänks för att ha samarbetat med utländska krafter och underminerat Kinas nationella säkerhet, i samband med en serie artiklar som polisen anser har uppmanat till internationella sanktioner. Efter att under lördagens förhandlingar ha nekats borgen så kommer de två att hållas i förvar i väntan på sitt nästa framträdande inför rätten i augusti.

De två tillhör de fem chefer som greps vid ett tillslag mot Apple Daily i torsdags. Fler än 500 poliser medverkade vid tillslaget, som har lett till kraftig internationell kritik och ses som ett led i att Peking skärper sitt grepp över Hongkong, som tidigare har haft ett relativt oberoende från Fastlandskina. De tre resterande cheferna släpptes på fredagen mot borgen i väntan på vidare utredningar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL