Inrikes

V: Vårt möte med Löfven avbokades

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V). Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes På torsdagen hade Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar tänkt sig ett möte med statsministern. Det skulle handla om förslaget om fri hyressättning i nyproduktion, en fråga där V har hotat med misstroende.
Men det blev inget möte. Enligt V avbokade Löfvens stab tätt inpå.
PREMIUM

"Statsministern träffar olika partiledare emellanåt. Ibland behöver hans möten ändras med kort varsel", skriver statsministerns pressekreterare Mikael Lindström i en kommentar till TT.

Han tillägger att han inte har några kommentarer utöver det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Dödsolyckan i Hagfors – vad gick fel?

Vad som hände och vem som bär ansvaret för dödsolyckan i Hagfors är inte känt.
Foto: Joachim Lagercrantz/TT
Inrikes
Inrikes En femårig pojke hittades död i Uvån på tisdagen efter att ha avvikit från ett HVB-hem i Hagfors.
Vad som hänt och vem som bär ansvaret är frågor som kan ta veckor att besvara, enligt det ansvariga företaget.

Det krävs en utredning som tittar på vad som har inträffat innan någon kan hållas ansvarig för pojkens död, säger Patrik Silverudd, pressansvarig på Humana, som äger verksamheten.

– Det är djupt tragiskt att pojken, som varit under vår omsorg, gått bort. Men vem som bär det yttersta ansvaret kan jag inte svara på ännu, säger han.

Vad som hänt är fortfarande oklart.

– Vi kan inte svara på vad som har hänt, mer än att någonting inträffat som lett till ett dödsfall.

Unikt fall

Humana håller för närvarande på att utreda detta, vilket även polisen och andra myndigheter kommer att titta på, tillägger Silverudd.

– När utredningen genomförts kommer man att se vad som eventuellt har brustit och vad som måste göras för att undvika att det inträffar igen. Mer än så kan jag inte säga. Vi letar inte efter syndabockar.

Fallets särart gör det svårt att jämföra det med tidigare händelser, enligt honom.

– Under mina sex år på Humana har jag inte varit med om att ett litet barn har gått bort. Det är mycket tragisk händelse. Andra saker har hänt, med äldre ungdomar som rymt, kommit över droger eller begått självmord.

Boendet har tidigare fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Silverudd säger att det rört vidtagna skyddsåtgärder för att hindra barn från att skada sig själv eller andra.

"Komplexa behov"

Han pekar på svårigheten för kommuner att ha de olika specialiteter som krävs för att ge alla barn den vård och omsorg som de behöver.

– Våra behandlingshem har målgrupper med mycket komplexa behov. Det är inte vilka barn som helst som blir placerade. Alla barn från en kommun placeras inte heller på ett och samma ställe. Man tittar på vilket behov barnet har och försöker i möjligaste mån styra det till en insats som matchar behovet.

Vilken behandling den avlidne pojken fått, eller andra saker om det enskilda fallet, kan Humana inte uttala sig om, framhåller Patrik Silverudd.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt.

Inrikes

Brand i lägenhetshus i centrala Malmö

Det brinner i ett lägenhetshus i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det började brinna i taket på ett lägenhetshus i centrala Malmö på tisdagseftermiddagen, men knappt två timmar efter larmet var branden under kontroll.

– Det började brinna i konstruktionen efter ett byggnadsarbete. Vi har den under kontroll nu – vi har fått god effekt av släckningen. Nu ska vi komma åt det sista av branden, säger Angelica Anbring, larmbefäl på Räddningstjänsten syd, till TT vid klockan 16.45.

Byggnaden, som ligger längs med Södra Promenaden, håller på att renoveras. Två våningar i femvåningshuset har evakuerats och gator omkring har spärrats av.

– Vi beräknar att vi är kvar till 19-tiden ungefär, säger Angelica Anbring.

Larmet kom in klockan 14.58.

Inrikes

Regeringen avfärdar V-hotet som oseriöst

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Foto: Lars Schröder/TT
Inrikes
Inrikes Oseriöst, tycker justitieminister Morgan Johansson (S) om Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring kring hyresfrågan.
Det finns inget förslag att dra tillbaka, enligt regeringen.

Tidigare i dag gav Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar regeringen en tidsfrist på 48 timmar för att antingen slopa förslaget om fri hyressättning i nyproduktion eller att starta nya förhandlingar där Hyresgästföreningen ingår.

Annars går V vidare i processen för att försöka väcka misstroende mot regeringen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har invändningar mot båda kraven.

– Det finns inget regeringsförslag. Läget är att vi har tagit emot en utredning som just gått ut på remiss, säger Morgan Johansson (S) på en pressträff.

– Det finns gott om tid att justera ett förslag senare. Men vi kan ju inte dra tillbaka ett förslag som inte finns.

Har kontakt

Vad gäller kravet om att förhandla med Hyresgästföreningen säger ministern:

– Vi har nära kontakter med Hyresgästföreningen, och de har till och med suttit med i utredningen, säger Johansson.

– Dessutom vill jag markera att en regering måste prata med alla parter.

Han tycker Vänsterns hot om misstroendeförklaring är oseriöst.

"Halsstarrigt"

– Misstroende är politikens kraftigaste verktyg och måste hanteras med omdöme. Att hota med misstroendeförklaring på grund av ett förslag som inte finns är halsstarrigt, säger Johansson.

Han tycker att tajmingen är dåligt vald – att riskera en regeringskris mitt under en pandemi.

– Jag tror inte att medborgarna vill ha en politisk kris ovanpå allt annat nu, säger han.

Han pekar också på de problem som troligen uppstår om regeringen faller och en ny regering ska bildas.

– Det här är ingen lek. Jag skulle därför vilja uppmana alla omdömesgilla personer att inte fatta några förhastade beslut, säger Johansson.

Behöver inte tiden

Han behöver heller inte så mycket mer tid för att svara Nooshi Dadgostar.

– Vi tycker inte att man behöver vänta 48 timmar. Det här är vårt svar, säger Morgan Johansson.

Han säger också att han är öppen för att samtala med Vänsterpartiet.

Inrikes

Skola i skolan huvudregel i höst

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att undervisning på plats blir det normala igen från och med i höst.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Planera för att ta emot eleverna på plats när sommarlovet är över.
Det är regeringens tydliga besked till skolorna.
– Närundervisning ska som huvudregel bedrivas i alla skolor från höstterminens start, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Undervisning i skolans lokaler blir alltså det nya normala i grund- och gymnasieskolan. Men Anna Ekström slänger också in en brasklapp:

– Behovet att använda distansundervisning bedöms vara litet under hösten, men det måste finnas beredskap i skolan att kunna gå över till distansundervisning om det blir nödvändigt.

Enligt Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, är bedömningen att smittspridningen i slutet av sommaren och början av hösten kommer att vara mycket låg.

– Det blir inte aktuellt med distansundervisning i förebyggande syfte, säger hon.

Förordning ses över

Beskedet ges nu eftersom att skolorna ska kunna planera för verksamheten i höst. Skolorna uppmanas att planera aktiviteter i början av hösten klokt och att undvika stora folksamlingar.

Den förordning som möjliggör fjärr- eller distansundervisning om smittskyddsläget kräver det, som gäller till och med den 31 juli 2022, ska även ses över.

– Vi kommer att presentera nya förordningsregler i god tid före terminsstart, säger Anna Ekström.

De nya reglerna innebär bland annat att distansundervisning inte ska användas för att förebygga risk för smittspridning, utan först vid verklig smittspridning.

Kunskapstapp

Distansundervisning för de äldre eleverna, därtill mycket sjukfrånvaro bland både lärare och elever, befaras ha skapat ett kunskapstapp av okänt format. Vissa har drabbats mer än andra:

– Elever med behov av särskilt stöd har drabbats hårt. Elever som är fattiga och har skollunchen som sin viktigaste måltid har drabbats hårt. Elever som har svårt att hitta en plats hemma att sitta och plugga vid har drabbats hårt. Men också elever som annars inte har särskilda problem i skolan har drabbats av att det är svårt att hålla motivationen uppe med distansundervisning, säger Anna Ekström.

Hur stort kunskapstappet är går ännu inte att säga. En första indikation kommer när betygsstatistiken publiceras. Men klart är att skolorna måste jobba långsiktigt för att hämta igen det som förlorats, enligt Anna Ekström. Ett förlängt sommarlov är definitivt inte aktuellt.

– Tvärtom har vi ju avsatt medel för att man ska kunna ha lovskola under sommarlovet, för att ta igen det man tappat under vårterminen.

– Jag tycker att vi alla har ett ansvar att se till att skolan får de resurser den behöver för att täppa igen de kunskapsluckor som har uppstått, säger Anna Ekström.

Anna Lena Wallström/TT

Kristin Groth/TT

Patrik Dokk/TT

FAKTA

Fakta: Detta gäller när sommarlovet är över

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning kommer smittspridningen att ha sjunkit till nivå 1 (den lägsta) när läsåret börjar.

Därför bedöms det som möjligt att återgå till undervisning på plats i alla skolformer för barn och ungdomar. Beredskap måste dock finnas för att hantera eventuella lokala utbrott.

Skolorna behöver fortsatt arbeta förebyggande mot smittspridning och bör till exempel undvika stora samlingar vid skolstarten. Alla ska, precis som tidigare, stanna hemma och testa sig vid minsta symptom.

Smittspårning inklusive breddad testning (till exempel att en hel klass uppmanas att testa sig i samband med konstaterade fall i klassen) kommer även fortsatt behöva bedrivas.

Inrikes

Styckmord liknas vid avrättning – långa straff

Blekinge tingsrätt dömer två män till livstid respektive 18 års fängelse för mordet på en 57-årig man i Karlskrona förra sommaren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mordet på en 57-årig man i Karlskrona förra sommaren liknas av domstolen vid en avrättning, och nu döms en 22-årig man som slog ihjäl mannen med en skiftnyckel till livstids fängelse. Hans 23-årige medbrottsling får 18 år.

Mordet, som utfördes i offrets lägenhet i juli förra året, hade föregåtts av en noggrann planering. De båda männen hade testat möjliga mordvapen, skaffat utrustning och lurat 57-åringen att komma till lägenheten på en för dem lämplig dag.

När han kom dit blev han upprepade gånger slagen med en skiftnyckel i huvudet. Den delen av dådet utfördes av 22-åringen, men även 23-åringen döms för mordet, eftersom han varit med i planeringen och stod beredd med en kniv bredvid, i fall offret skulle göra motstånd. De hade ett gemensamt uppsåt att döda, konstaterar Blekinge tingsrätt.

Ville bo kvar

Det var sedan 23-åringen som styckade den dödes kropp, vilket de båda männen också hade kommit överens om i förväg. Nästa dag körde de ut med kvarlevorna till en skärgårdsö och grävde ner dem.

Det primära motivet var enligt domstolen att 22-åringen skulle kunna bo kvar i offrets lägenhet, som han hade disponerat en tid.

Under utredningen har 23-åringen berättat att hans vän 22-åringen hade lurat honom att tro att offret ingick i en kriminell organisation och att han tidigare skulle ha angripit vännen fysiskt. Domstolen kallar dessa uppgifter för "synnerligen otroliga" och konstaterar att oavsett om 23-åringen trodde på dem eller inte så undantar de honom inte från ansvar.

Försvårande omständigheter

Männen döms både för mord och för brott mot griftefriden. Domstolen ser det som försvårande att brottet har föregåtts av noggrann planering och att mordet, även om det inte var ett utdraget förlopp, hade "karaktären av en avrättning". Att brottet begicks i offrets hem är en annan försvårande omständighet, liksom hur den dödes kropp behandlades efteråt.

Eftersom det i 22-åringens fall handlar om mord på en nära anhörig är även detta en försvårande omständighet. Att den andre mannen slipper livstid och i stället får ett tidsbestämt straff motiveras av att han frivilligt lämnat uppgifter som var väsentliga för polisutredningen och som gjorde att den dödes kvarlevor till sist kunde hittas, flera månader efter mordet.

Domen kommer att överklagas av 22-åringen, rapporterar SVT Nyheter Blekinge och Kvällsposten.

– Vi vill åtminstone få påföljdsfrågan prövad eftersom jag argumenterat för ett tidsbestämt straff. Jag tycker exempelvis inte att planeringen varit alls så långtgående och detaljerad som åklagaren har velat göra gällande, säger hans försvarsadvokat Karl Hamstedt till SVT.

Var införstådd

Åklagare Anna Johansson säger att hon på det stora hela är nöjd med domen, men hon hade yrkat på livstids fängelse även för 23-åringen.

– Han får strafflindring på grund av sin medverkan i utredningen. Jag var fullt införstådd med att det kunde bli så – hans medverkan ledde ändå fram till att kroppen och mordvapnet anträffades.

Hon har inte tagit ställning till om domen i den delen ska överklagas.

Cecilia Klintö/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Försvunnen femåring i Hagfors hittad död

En femårig pojke som försvann vid sjutiden i morse från ett HVB-boende i centrala Hagfors har hittats död. Efter en stor räddningsinsats hittades pojken i en närliggande älv.
Foto: Joachim Lagercrantz/TT
Inrikes
Inrikes En femårig pojke som försvann i morse från ett HVB-hem i centrala Hagfors har hittats död.
– Det som har skett är plågsamt och väldigt tungt för oss, säger boendets föreståndare.

Pojken hittades i vattnet vid strandkanten vid tiotiden, ungefär tre timmar efter att han försvunnit från boendet. Han fördes till sjukhus, men det är oklart om han då var vid liv.

– Jag kan inte de detaljerna, men jag vet att han konstaterades död efter han förts till sjukhus, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.

Polisen kommer att utreda omständigheterna till pojkens försvinnande. Just nu är brottsrubriceringen vållande till annans död men det finns ingen misstänkt.

– Det är för tidigt att säga vad som har hänt, vi vet inte riktigt hur han försvann. Det är det vi får utreda nu, säger Diana Qudhaib.

Försvann från HVB-hem

Pojken försvann tidigt på morgonen från ett HVB-hem, endast iklädd en blöja. En stor sökinsats med bland annat hundpatrull drogs i gång med fokus på området där pojken senast sågs. Drönare och helikopter var på väg för att delta i sökinsatsen, men hann inte komma fram innan pojken hittades.

Birgitta Bergh är föreståndare på HVB-hemmet i fråga och vill inte uttala sig om de specifika omständigheterna som ledde upp till försvinnandet.

– Det jag kan säga är att det som har hänt är förfärligt och att det är en oerhörd förstämning här. Det som har skett är plågsamt och väldigt tungt för oss. Nu handlar det om att vi måste ta hand om oss själva och framför allt ta hand om barnen i verksamheten, säger hon till TT.

Ska utreda

Humana, det privata vårdbolaget som driver HVB-hemmet i fråga, vill inte kommentera vad som har hänt i detalj än.

– Vi har startat en utredning för att se vad som har hänt, om vad som kan ha gått fel och vad vi eventuellt måste rätta till om vi har missat något, säger Humanas pressansvarige Patrik Silverudd.

Han säger att personalen på boendet är förtvivlade och att om det behövs extra resurser och stöd kommer det att finnas på plats.

– Våra tankar går naturligtvis till föräldrarna och personalen som arbetar på plats, det är oerhört tungt för alla.

Annelie Scholz/TT

Inrikes

Fortsatt användning av glyfosat föreslås

En utvärderingsgrupp föreslår att ogräs ska få bekämpas med glyfosat i EU. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Bekämpningsmedlet glyfosat lever upp till lagkraven – medlet bör få användas även framöver. Det anser en utvärderingsgrupp från fyra EU-länder vill inte stoppa användningen inom EU framöver.

EU-godkännandet för bekämpningsmedlet glyfosat, som bland annat ingår i ogräsbekämpningsmedel som Roundup, går ut 2022.

Den verksamma beståndsdelen är bland de mest använda bekämpningsmedlen i världen, men dess inverkan på djur och växter är starkt omdiskuterat. I Sverige finns begränsningar för användningen av medlet.

Nu har EU låtit en utvärderingsgrupp med experter från fyra EU-länder undersöka medlets påverkan och komma med förslag till hur medlet ska få brukas i framtiden.

Gruppen har kommit fram till att medlet lever upp till gällande lagkrav, och föreslår nu att det ska få fortsatt godkännande inom EU.

"Vi har gjort en omfattande vetenskaplig utredning av miljöeffekter och vilken påverkan som kan finnas på människor och djurs hälsa" skriver Katarina Lundberg, enhetschef på svenska Kemikalieinspektionen som är en av de deltagande myndigheterna, i ett pressmeddelande.

Gruppens slutsats är att rätt hanterat kan medlet användas utan att det uppstår oacceptabla risker.

Det definitiva beslutet fattas av EU.s medlemsländer.

Inrikes

Åklagare i knarkmål nöjd: "En fantastisk dom"

Knarknätverkets noggranna märkning och redovisning av kapslar med heroin eller kokain gjorde utredningen lättare för polis och åklagare. Narkotikans sammanlagda värde har beräknats till mer än 110 miljoner kronor 'på gatan'.
Foto: Tullverket
Inrikes
Inrikes Hovrätten skärper straffen för sex personer i en härva med narkotikahantering för över 110 miljoner kronor.
– En fantastisk dom, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.
En man döms till fängelse i tio och ett halvt år. Totalt döms 13 personer av hovrätten.
PREMIUM

För fem personer fastställer Hovrätten för västra Sverige de straff som Göteborgs tingsrätt tidigare utdömt.

Två personer får lindrigare straff. En av dem är en lastbilschaufför, som fick det längsta straffet i tingsrätten. Han får nu fängelse i nästan nio år. Åklagarna anser att den sänkningen är riktig, eftersom mannen inte haft någon ledande ställning i knarkhanteringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL