Kultur och nöje

Trubaduren Torgny Björk är död

Arkivbild från 1972 med Torgny Björk näst längst till höger. Från vänster Fred Åkerström, Sid Jansson, Ewert Ljusberg, Cornelis Vreeswijk, Torgny Björk och Bernt Staaf.
Foto: PrB / TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Trubaduren Torgny Björk, som inte minst var en del av den starka svenska visscenen på 1960- och 70-talen, är död.
PREMIUM

Han blev 82 år och avled efter en tids sjukdom. Torgny Björk föddes den 14 december 1938 i Stockholm och fick tidigt lära sig att spela saxofon. Men jazzdrömmarna byttes mot ett intresse för visor och gitarr.

1963 gick han på Socialhögskolan och råkade hamna i samma klass som en likasinnad – Cornelis Vreeswijk. De började ordna spelningar och snart blev de bekanta med en viss Fred Åkerström.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ingrosso tar över Allsångsscenen

Benjamin Ingrosso får en egen timme på 'Allsång på Skansen' i sommar.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Benjamin Ingrosso tar över Sollidenscenen på "Allsång på Skansens" extraprogram "Allsångsscenen är din".
Under säsongen uppträder även Molly Sandén, Tove Styrke och Jelassi, och en liten publik välkomnas tillbaka.

Sanna Nielsen är tillbaka som allsångsledare för sjätte året i rad i SVT-programmet som traditionsenligt sänds från Skansen under sommarmånaderna. I år välkomnas dessutom publiken tillbaka till Allsångsscenen efter fjolårets pandemiuppehåll.

– Det känns så fantastiskt att få välkomna lite publik och få reaktioner. Det känns fantastiskt, jag kom in här och det började pirra direkt! Det är ingen som tror mig när jag säger så för att det är sjätte säsongen, men det är ett år sedan sist och jag har också levt med att inte stå på scenen, säger Sanna Nielsen.

Utmaningen för årets säsong blir att hitta balansen mellan tittare och publik på plats, tror Nielsen.

– Det blir lite nytt, vi har publik men vi har fortfarande pandemi. Vi har inte gjort det här programmet med lite publik tidigare och det är fortfarande regler som ska följas. Den balansen blir lite speciell, så det kommer nog att ta något program innan man kör in sig i det där, säger hon.

Sandén inleder

En av de första artisterna ut är Molly Sandén, som släppte albumet "Dom ska veta" i år. Sandén har även uppmärksammats på Oscarsgalan 2021, eftersom hon gör en av rösterna i filmen "Eurovision song contest: The story of fire saga". I avsnittet får hon sällskap av bland andra komikern Per Andersson och artisterna Lisa Nilsson, Pernilla Andersson, Anis Don Demina och Sami.

"Allsång på Skansen" bjuder även på flera av årets Melodifestivaldeltagare. I det andra avsnittet dyker Eric Saade upp, medan Eva Rydberg och Ewa Roos får chans att showa i det tredje avsnittet. Den 27 juli är det dags för Melodifestivalvinnaren Tusse Chiza att kliva upp på Allsångsscenen, tillsammans med bland andra Arvingarna, Cherrie och Eagle-Eye Cherry.

På popfronten kan tittarna se fram emot Thomas Stenström, Tove Styrke, Newkid och Sabina Ddumba under säsongen.

Ingrossos timme

Den 10 augusti är det dags för "Allsångsscenen är din" – det extraavsnitt som sänds efter att den vanliga allsången har slutat. Här får en artist får breda ut sig med egna låtar under en timme – och den här gången är det Benjamin Ingrossos tur. Under året släppte han albumet "En gång i tiden", dessutom har han dykt upp i tv-rutan med sitt eget matlagningsprogram "Benjamins" under vintern.

– Det känns skitstort, superärofyllt! Speciellt med de artister som har gjort det här innan. Jag ska verkligen göra mitt bästa så det ska bli så bra som det kan bli, säger Benjamin Ingrosso.

Ingrosso utlovar en musikalisk resa på svenska och engelska med mycket energi, där publiken verkligen ska få ta del av liveupplevelsen.

Som 23-åring är han den yngsta artisten hittills som håller i extratimmen.

– Det sätter också en press. Ska man ha en timme ska man ofta ha en lång erfarenhet, vilket jag någonstans har – jag har hållit på sedan jag var 7–8 år. Jag ska lägga ner mycket tid på det här så att det är musikaliskt "entertaining", säger han.

TT: Hur är det med nerverna?

– Det ska bara bli kul. Jag brukar vara nervös när det bara är en låt men nu när man har en timme blir det som en egen konsert, det är som hemmaplan.

I årets sista Allsångsavsnitt får tittarna underhållning från bland andra Maja Francis, Chris Kläfford, Peter Jöback och Timbuktu.

"Allsång på Skansen" har premiär den 29 juni och det sista avsnittet sänds den 17 augusti.

Sofia Sundström/TT

Sara Haldert/TT

Sanna Nielsen leder 'Allsång på Skansen' även i år.
Sanna Nielsen leder "Allsång på Skansen" även i år.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: "Allsång på Skansen"

29 juni: Per Andersson, Lisa Nilsson, Pernilla Andersson, Molly Sandén, Anis Don Demina.

6 juli: Sabina Ddumba, Eric Saade, Lena Jonsson Trio, Uno Svenningsson.

13 juli: Eva Rydberg & Ewa Roos, Takida, Loreen, Thomas Stenström

20 juli: Jelassi, Frida Öhrn, Newkid, Vikingarna, Brynolf & Ljung

27 juli: Arvingarna, Eagle-Eye Cherry, Cherrie, Tusse

3 augusti: Sandro Cavazza Charlotte Perrelli, Darin, Tove Styrke

10 augusti: Landgren/Tolstoy/Sand, Shith & Thell, Daniela Rathana

Allsångsscenen är din: Benjamin Ingrosso

17 augusti: Maja Francis, Chris Kläfford, Peter Jöback, Timbuktu

Kultur och nöje

Produktionsbolag utreds efter "PH"-anklagelser

Årets 'Paradise hotel' stoppades efter anklagelser om sexuella övergrepp. Pressbild.
Foto: Nent Group
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Arbetsmiljöverket inleder en inspektion av produktionsbolaget Mastiff med anledning av händelserna i årets upplaga av "Paradise hotel", skriver Dagens Media.

Inspektionen görs eftersom Arbetsmiljöverket inte har fått in någon anmälan om misstänkta sexuella övergrepp i programmet. Om det visar sig att Mastiff borde ha anmält händelserna finns det ett personligt straffansvar kopplat till den person som arbetsmiljöuppgifterna har delegerats till. Om ingen har tilldelats den uppgiften ligger det yttersta ansvaret på Mastiffs vd Matilda Snöwall.

Årets säsong stoppades sedan två kvinnliga deltagare vittnat om att de blivit utsatta för övergrepp av en manlig deltagare under inspelningarna. I maj inleddes en förundersökning om brott och hela säsongen plockades bort från tv-tjänsterna Viaplay och Viafree.

Kultur och nöje

Vilken låt blir årets sommarplåga?

Det kan bli Veronica Maggios sommar, enligt experterna. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Många svenska kvinnliga artister och en längtan efter dansmusikglädje. Så kommer vi att minnas sommaren 2021, enligt experterna. Men när vi närmar oss midsommar har vi fortfarande inte den där självklara sommardängan med stort S.

Kalla den en plåga som inte går att komma undan, eller kalla den soundtrack till några magiska månader som du aldrig glömmer. Varje år brukar hur som helst bjuda på några riktigt stora sommarlåtar.

Förra sommaren var klubbarna stängda och de stora evenemangen inställda, vilket också märktes på hitlistorna. Nu när samhället öppnar upp kommer också en våg av ny dansmusik, berättar Robert Sehlberg, musikchef för bland annat Rix FM och Power Hit Radio.

– Dansmusikproducenter som Calvin Harris har ju jobbat på låtar i ett helt år och nu börjar de låtarna att komma ut. Man ser att världen öppnar och att det finns sug efter dansmusikglädje, feel good och latinpop, säger han.

Många kvinnliga artister

En annan stark tendens är låtar på svenska, framför allt med kvinnliga artister.

– Det finns väldigt stark svensk trend med många kandidater. Veronica Maggio, Myra Granberg, Miriam Bryant, Hanna Ferm, Molly Sandén – det har nog aldrig tidigare varit så mycket svensk musik, framför allt med tjejer, säger Robert Sehlberg.

Än så länge finns ingen självklar sommarhit – en sådan där "Despacito" som till och med mormor och statsministern sjunger på redan i juni. Men några låtar har goda chanser, tror Sehlberg.

– En är "Blå" med Hov1. Det är inte den officiella fotbollslåten, men den den känns väldigt stark. Så går det bra för Sverige i EM så ligger den bra till. En annan som många tror på och som går starkt på Tiktok är Justin Wellington och Small Jams "Iko iko". Den känns sommar när man hör den i bilen, säger han.

Kan smälla till under juni

Linda Nordeman, som är musikredaktör på P3, håller med om att den där helt självklara sommardängan saknas än så länge, men även hon har några kandidater.

– Jag att det blir Miriam Bryant och Victor Leksells "Tystnar i luren". Den har varit ute länge nu, men den är fortfarande jättestark på radio och för den stora publiken. Sedan har vi "Samma gamla vanliga" med A36. Den spelar vi en hel del här på P3 och den är också en stor hit bland den yngre publiken och hos dem som konsumerar sin musik via streaming.

Hon tror också att årets stora sommarlåt mycket väl kan släppas under de närmaste veckorna.

– Jag tror att stora artister kommer att smälla till lite nu under juni. Det går mycket snabbare att få ut musik nu för tiden och radions spellistor stänger liksom inte ner över sommaren, säger hon.

Går snabbt på Tiktok

För den kommersiella radion är det lite tuffare. Här spikar man julis spellista några veckor i förväg, och prickar man fel så riskerar man att missa sommarens stora grej, berättar Robert Sehlberg.

Jobbet har också blivit svårare i och med att låtar och trender sprids fortare än någonsin via sociala medier, framför allt via Tiktok.

– Det kan vara svårt att förutse eftersom det går väldigt fort. På Tiktok kan det komma en stark trend på bara en vecka. Tidigare byggdes något upp under kanske två månader via nattklubbar och radio. Det här är väldigt starkt i en ung målgrupp, och sedan sprids det vidare i familjer, säger Robert Sehlberg.

På Spotify tycker man att Veronica Maggios "Se mig", Hov1:s "Blå", Benjamin Ingrossos "Smile" och A36:s "Samma gamla vanliga" visar starkast tendenser att bli sommarhitlåtar.

"Den kalla våren har gjort att svenskarna inte lyssnat lika mycket på sommarhits som vid samma tid tidigare år, men vi ser att de senaste veckornas värme gjort att lyssnarna törstar efter somriga hits", slår Spotifys musikredaktör Iman Hazheer fast i ett pressmeddelande.

Björn Berglund/TT

Dansmusiken är på väg tillbaka efter pandemiåret. Arkivbild.
Dansmusiken är på väg tillbaka efter pandemiåret. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Hov1:s fotbollslåt ligger bra till – om det går bra för Sverige i EM. Arkivbild.
Hov1:s fotbollslåt ligger bra till – om det går bra för Sverige i EM. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

FAKTA

Fakta: Årets potentiella sommarhits

Årets sommarhits enligt P3, Nents radiostationer och Spotify:

Miriam Bryant & Victor Leksell: "Tystnar i luren"

Veronica Maggio: "Se mig"

A36: "Samma gamla vanliga"

Myra Granberg: "Lose my mind"

Hov1: "Blå"

Norlie & KKV: "Ensam"

Benjamin Ingrosso: "Smile"

Galantis, David Guetta & Little Mix: "Heartbreak anthem"

Hanna Ferm: "För evigt"

Alan Walker & Imanbek: "Sweet dreams"

Evert Mob: "Cissi (Cecilia Lind)"

Måneskin: "I wanna be your slave"

Pink & Willow Sage Hart: "Cover me in sunshine"

Majestic & Boney M: "Rasputin"

Justin Wellington & Small Jam: "Iko Iko (My Bestie)"

Olivia Rodrigo: "Good 4 u"

Kultur och nöje

Sarenbrant släpper bok om övergreppen

Sofie Sarenbrant. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Munkavle". Det är titeln på författaren Sofie Sarenbrants nästa bok som handlar om de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn. I fjol blev Sarenbrants sommarprat, där hon berättade om övergreppen, det årets mest lyssnade.

"Tanken var aldrig att det skulle bli en bok, men efter den enorma responsen jag fick förra sommaren gick det upp för mig vilket stort behov det finns av att någon sätter ord på det svåra. Och om jag kan hjälpa en enda människa till, så är det värt det", säger Sarenbrant i ett pressmeddelande från förlaget.

"Munkavle" ges ut den 25 augusti.

Kultur och nöje

Lundell sommarturnerar nästa år

Ulf Lundell ger sig ut på sommarturné nästa år. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nästa sommar packar Ulf Lundell väskan och ger sig ut på sommarturné. Det blir stopp på tolv svenska orter med start i Huskvarna i juni.

Lundell släppte senaste albumet "Telegram" i fjol. Tidigare i år kom även böckerna "Vardagar 4 och 5".

Turnéplan 2022: 17/6 Huskvarna, 18/6 Karlstad, 12/7 Fårö, 15/7 Stockholm, 20/7 Tomelilla, 23/7 Mariestad, 26/7 Rättvik, 27/7 Norrköping, 29/7 Borgholm, 30/7 Malmö, 5/8 Göteborg, 13/8 Lindesberg.

Lundell spelar även i Oslo den 6/8.

Biljetterna släpps den 17 juni.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Kultur och nöje

Kalle Lind startar Malmöförlag för obskyra verk

Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Kultur Kalle Lind och och Linus Kuhlin startar nytt Malmöbaserat förlag som hoppas kunna kasta ljus på perifera nöjeshistoriska verk.

Förlaget har fått namnet Vintitj förlag, enligt skaparna själva namngett efter en fransk-kroatisk kulturvetare vid namn Retreau Vintitj. Det skämtsamma namnet går i linje med förlagets ambition, att samla obskyra och perifera nöjeshistoriska texter för återpublicering.

Bakom förlaget står Kalle Lind; författare, poddare och skribent som har bland annat hörts i flera program på Sveriges Radio, podden Snedtänkt och som tävlat i På Spåret. Parhästen Linus Kuhlin är journalist, musiker och författare, och släppte tidigare i år boken Ett tidsfördriv att dö för – boken om Kent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Strid om Liljevalchs framtid

Liljevalchs. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ska Liljevalchs konsthall i framtiden drivas i stiftelseform? Det utreds just nu av Stockholms stad som tittar på för- och nackdelar med att låta Sveriges äldsta offentliga konsthall bli stiftelse, skriver Sveriges Radios "Kulturnytt".

Utredningen splittrar dock politikerna, som har olika syn på det bästa för Liljevalchs i framtiden. Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), hävdar att en stiftelse skulle säkra konstens oberoende.

– Vi vill säkerställa att politiken inte lägger sig i vilka sorters utställningar som ska visas på Liljevalchs. Det finns ingen risk för det just nu, men kanske i en framtid, säger han till SR.

Kulturnämndens vice ordförande, Torun Boucher (V), är däremot orolig för att stiftelseformen är ett steg mot att privatisera konsthallen.

Utredningen beräknas vara klar i november.

Kultur och nöje

Metallica-basist får minnesmuseum i Småland

Minnesstenen över Cliff Burton i småländska Dörarp. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Metallicas tidigare basist Cliff Burton får ett eget museum i småländska Ljungby. Projektet har beviljats 300 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet, skriver Smålandsposten.

Burton avled i samband med en bussolycka i Dörarp i Ljungby 1986. Där finns i dag en minnessten över honom som är välbesökt av fansen. Tanken med det nya museet är att berätta om Burton, Metallica och olyckan, men också att berätta fansens historia.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL