Sport

Parahoppet om VM-guldet: "Klappar lite extra"

Anna Beck tog nytt VM-guld i paracykel.
Foto: Karl Nilsson/Sveriges paralympiska kommitté
Sport
Sport Sverige har fått en flygande start på VM i paracykel i Portugal.
Anna Beck tog hem tempoloppet i WC3-klassen i stor stil.
Och guldmedaljen – den är inte en i mängden.
– Det klappar lite extra för guldet i dag, säger Paralympicshoppet till TT.

Det är inte första gången Anna Beck får kliva högst upp på pallen i VM i paracykel. 41-åringen, som tävlar för Skoghalls CK, tog redan i mästerskapsdebuten 2017 guld i linjeloppet och silver i tempoloppet. Året därpå blev det den ädlaste av valörer i båda loppen.

Men årets VM-triumf är mer speciell.

– Dels för att det är ett Paralympics som väntar och att de resultat vi sett på träning även visar sig när det gäller, säger hon.

Men framför allt är det på grund av den personliga tragedi hon och hennes familj råkade ut för i fjol.

– Vi var med om att vårt hus brann ned förra året. Det har krävts en hel del för att orka hålla fokus med tanke på allt vi har varit med om, att tvingas bygga upp ett nytt hem. Så det är en liten extra känsla eftersom att det är så mycket jobb och fokus som ligger bakom.

Anna Beck vann dagens tempolopp i WC3-klassen i stor stil, hela 30 sekunder före fransyskan Elise Marc. Tyskan Denise Schindler slutade på tredje plats, en minut och 13 sekunder bakom Beck.

Bra kvitto inför Paralympics

Ett bra kvitto inför Paralympics i Tokyo om knappt två månader.

– Hade det varit Paralympics i dag så hade jag vunnit och det ger ju en trygghet även om det kommer att bli ett helt nytt lopp i augusti. Men det är klart att det är jätteskönt att få ett bra kvitto, säger Beck som i år kommer att göra sitt första Paralympics.

Och på ett sätt är hon tacksam för att spelen sköts upp ett år.

– Vårt hus brann ju i maj förra året så det kanske fanns någon mening med att man inte skulle vara i Paralympicsförberedelser då. Det här extra året har nog gett mig mer tid att utvecklas och längta ännu mer.

Utöver Anna Beck är Henrik Marvig den andra i den svenska VM-truppen som är förhandsuttagen till Paralympics.

Nytt guld i sikte

Men innan fokus skiftas till sommarspelen i Tokyo väntar ytterligare VM-tävling – lördagens linjelopp.

– Jag ska göra mitt allra bästa för att göra ett bra lopp och har höga förväntningar på lördagen också, säger Anna Beck.

TT: Är det guld som är målet även då?

– Självklart.

VM i portugisiska Cascais avslutas på söndag.

Mattias Owen/TT

EM i fotboll 2021

"De är hjältar för mig"

Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Scoutningen av Spanien gav svaret: ligg lågt, samlat och fokusera på försvarsspelet.
Mot Slovakien räknar Sverige med en annan matchbild.
– Vi får ta fram nya vapen, säger Janne Andersson.

Sveriges förbundskapten lyfter upp tre matcher som tillsammans med flera andra har varit material i scoutningen av Spanien.

Tre matcher som gav tydliga indikationer på hur spanjorernas offensiva bolltrillande inte ska bli för sårande, för förödande.

– Tyskland var här i höstas, de ville bjuda upp till dans och förlorade med 0–6. Det var 70–30 bollinnehav, 23–2 i avslut och så vidare, säger Janne Andersson.

– I mars var det två VM-kvalmatcher, mot Georgien och Grekland och de lade sig lågt; Grekland snodde en poäng och Georgien höll på att göra det. Det är så man får spela mot sådana här lag. För mig finns inget annat sätt.

"De är hjältar för mig"

Sverige valde helt enkelt att gå på Georgiens och Greklands taktiska upplägg, låg lågt, lyckades hålla 0–0 och fick med sig ett poäng från landslagets EM-start i Sevilla.

– Det handlar hela tiden om att analysera motståndet, titta på deras svagheter och styrkor, sätta det i förhållande till våra svagheter och styrkor, och gå ut med en plan. Killarnas attityd att fullfölja det vi gör, det är fantastiskt, de är hjältar för mig.

– Vi måste hitta en taktisk ingång till matcherna för att få bästa möjliga resultat. För mig är 0–0 en fantastisk öppning på EM.

Anfallaren Marcus Berg, som tillsammans med Alexander Isak hade de två enda heta svenska chanserna:

– Det var en otroligt tuff match. Spanien är ett världslag och det visste vi om innan. Det blev väldigt jobbigt för oss, framför allt första halvlek där vi inte kom till de chanser som vi hade velat, säger han.

– Men hade vi sagt att vi skulle få en poäng innan matchen, i en öppningsmatch på deras hemmaplan – då tror jag alla hade tagit det alla dagar i veckan.

Annan matchbild mot Slovakien

Janne Andersson säger att det självklart finns delar som han hade velat se annorlunda, men i sin helhet är han nöjd med prestationen på Estadio La Cartuja.

Med en poäng i bagaget handlar Spanien-matchen om då, och från och med nu handlar tillvaron om nuet. Och för Sveriges del är det Slovakien i S:t Petersburg.

– På fredag möter vi Slovakien som spelar på ett annat sätt. De ligger betydligt lägre, vilket gör att vi får mer tid i vår speluppbyggnad – om de nu inte ändrar något. Det kommer innebära att det blir andra ingredienser i våra principer som vi behöver använda för att bli lyckosamma, säger Andersson.

Anders Wallin/TT

FAKTA

Fakta: Så fortsätter Sveriges gruppspel

Slovakien i S:t Petersburg på fredag klockan 15.00.

Polen i S:t Petersburg den 23 juni klockan 18.00.

Sport

Fler i Vätternrundan efter regeringsbesked

Cyklister under Vätternrundan 2019. Arkivbild.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Sport
Sport

Regeringens besked om att man planerar att öppna upp för fler deltagare i motionslopp redan den 1 juli, välkomnas av cykelklassikern Vätternrundan.

"Det var ett oerhört positivt besked. För vår del innebär det att vi redan nu vet att vi kan välkomna så många fler deltagare, oavsett om det kommer ytterligare lättnader eller inte", säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan, i ett pressmeddelande.

Enligt regeringens förslag, som nu är på remiss, ska det kunna vara fler än 900 personer i ett motionslopp eller motsvarande. Dock högst 900 personer samtidigt i start- och målområdet.

"Den här öppningen gör att vi kan genomföra Cykelveckan och Vätternrundan 2021 i större skala, med de anpassningar vi har gjort", säger Brynell-Johansson.

Cykelevenemanget är flyttat till den 2–5 september.

Ingela Ahlberg/TT

OS i Tokyo 2021

Regelbrott – då kan idrottare kastas ut från OS

Den som bryter mot coronaregler under OS kan bli utslängd. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Sport
Sport Deltagare som bryter mot coronarestriktionerna under OS i Tokyo riskerar att kastas ut från spelen.
– Det är väldigt viktigt att respektera regelverket, säger Christophe Dubi, IOK:s vd för OS.

På tisdagen presenterade Internationella olympiska kommittén (IOK) och arrangören i Tokyo uppdaterade regler för sommarspelen.

Brott mot de rigorösa coronareglerna, som att inte bära munskydd eller testa sig dagligen, ses det väldigt allvarligt på, menar Pierre Ducrey, ansvarig för OS-arrangemang inom IOK. Det kan leda till allt från en varning till diskvalificering och böter.

Christophe Dubi, IOK:s vd för OS:

– Jag är säker på att en majoritet kommer att respektera dem. Det finns en disciplinkommitté som tittar på överträdelser. Förhoppningsvis får de väldigt lite att göra, säger han under en presskonferens.

Vaccination

Den viktigaste frågan för att kunna genomföra OS är förstås coronapandemin och hur smittspridning ska undvikas under spelen. Och förutom ett gediget testprogram och regler om bland annat munskydd, har vaccinering mot covid-19 fått en stor roll.

Även om IOK sagt att man inte kräver att de som reser till Tokyo är vaccinerade önskar man att alla ska vaccinera sig. IOK har försett OS-deltagare från hela världen – aktiva, ledare och medierepresentanter – med vaccin. Enligt Dubi räknar man med att mer än 80 procent av de boende i OS-byn och Paralympicsbyn kommer att vara vaccinerade och mellan 70 och 80 procent av medierepresentanterna.

Dessutom har man försett alla japaner som ska jobba med OS med vaccin. Totalt har läkemedelsföretaget Pfizer Biontech kunnat erbjuda 80 000 doser, alltså vaccinering för 40 000 personer.

Publikfrågan avgörs i juni

Det japanska folket har varit kraftigt emot att OS genomförs under coronapandemin, men kanske börjar det att svänga. En undersökning som publicerades av det nationella tv-bolaget NHK på måndagen, uppger AFP, visar att 64 procent nu är för att OS genomförs och att 31 procent vill att OS ställs in, att jämföras med 49 procent för en månad sedan.

29 procent vill förbjuda publik, 32 procent vill ha begränsat med publik och tre procent vill se fulla läktare.

Senare i juni ska OS-arrangören ta beslut i publikfrågan, om det blir en begränsad publik eller ingen publik alls. Det är redan klart att utländska åskådare inte släpps in på arenorna.

OS invigs den 23 juli.

Ingela Ahlberg/TT

EM i fotboll 2021

EM-guide: onsdagen den 16 juni

Sport
Sport Ryssland nådde kvartsfinal i hemma-VM 2018.
Får förbundskapten Stanislav Tjertjesov & Co liknande framgång i EM?
Då krävs ett bra resultat i mötet med Finland.

Finland–Ryssland, grupp B

Avspark: 15.00.

Arena: S:t Petersburg-stadion i S:t Petersburg, Ryssland

Tv/radio: TV4/C More/Radiosporten P4.

Senaste nytt: Joona Toivio missade Finlands träning i måndags. Anledningen? En ovanligt öm tå. Någon fara för spela ska det inte vara. Efter 0–3 mot Belgien var det inga glada miner i Rysslands trupp men nu ska glädjen vara tillbaka och spelarna, ledarna ser fram emot mötet med Finland.

Tabellen: 1) Belgien, 3 poäng, +3, 2) Finland, 3, +1, 3) Danmark, 0, -1, 4) Ryssland, 0, -1.

Inbördes möten: Ryssland har 12 vinster, 5 kryss, 1 förlust och målskillnaden 55–13 i matcher mot Finland.

Finlands möjliga startelva: 1 Lukas Hradecky – 3 Daniel O’Shaughnessy, 2 Paulus Arajuuri, 4 Joona Toivio – 18 Jere Uronen, 6 Glen Kamara, 14 Tim Sparv, 8 Robin Lod, 22 Jukka Raitala – 10 Teemu Pukki, 20 Joel Pohjanpalo.

Förbundskapten: Markko Kanerva.

Rysslands möjliga startelva: 1 Anton Sjunin – 2 Mário Fernandes, 5 Andrej Semjonov, 14 Georgij Dzjikia, 4 Vjatjeslav Karavajev – 8 Dmitrij Barinov, 7 Magomed Ozdojev – 11 Roman Zobnin, 15 Alexej Mirantjuk, 17 Alexander Golovin – 22 Artiom Dziuba.

Förbundskapten: Stanislav Tjertjesov.

Domare: Danny Makkelie, Nederländerna.

Turkiet–Wales, grupp A

Avspark: 18.00.

Arena: Olympiastadion i Baku, Azerbajdzjan.

Tv/radio: SVT/SVT Play/Radiosporten P4.

Snackisen: Turkiets unga landslag fick en tuff start på EM-slutspelet. Lyckas de bättre i andra matchen och får med sig resultat i mötet med Wales?

Tabellen: 1) Italien, 3 poäng, +3, 2) Schweiz, 1, 0, 3) Wales, 1, 0, 4) Turkiet, 0, –3.

Inbördes möten: Wales har 3 vinster, 1 kryss, 2 förluster och målskillnaden 10–7 i matcher mot Turkiet.

Turkiets möjliga startelva: 23 Ugurcan Cakir – 2 Zeki Celik, 3 Merih Demiral, 4 Çaglar Söyüncü, 13 Umut Meraş – 22 Kaan Ayhan, 6 Ozan Tufan, 10 Hakan Calhanoglu, 21 Irfan Can Kahveci, 7 Cengiz Ünder – 17 Burak Yilmaz.

Förbundskapten: Senol Günes.

Wales möjliga startelva: 12 Danny Ward – 14 Connor Roberts, 22 Chris Mepham, 6 Joe Rodon, 4 Ben Davies – 16 Joe Morrell, 7 Joe Allen – 11 Gareth Bale, 10 Aaron Ramsey, 20 Daniel James – 13 Kiefer Moore.

Förbundskapten: Robert Page.

Domare: Artur Dias, Portugal.

Italien–Schweiz, grupp A

Avspark: 21.00.

Arena: Olympiastadion i Rom, Italien.

Tv/radio: SVT/SVT Play/Radiosporten P4.

Snackisen: Italiens offensiv fortsätter att vara ett hett samtalsämne. Med 3–0 i premiären har italienarna gjort 28 mål och inte släppt in något på sina senaste nio matcher. En annan snackis är ju schweizaren Granit Xhakas frisyr.

Tabellen: 1) Italien, 3 poäng, +3, 2) Schweiz, 1, 0, 3) Wales, 1, 0, 4) Turkiet, 0, –3.

Inbördes möten: Italien har 28 vinster, 22 kryss, 8 förluster och målskillnaden 107–67 i matcher mot Schweiz.

Italien möjliga startelva: 21 Gianluigi Donnarumma – 2 Giovanni Di Lorenzo, 19 Leonardo Bonucci, 3 Giorgio Chiellini, 4 Leonardo Spinazzola – 18 Nicola Barella, 8 Jorginho, 5 Manuel Locatelli – 11 Domenico Berardi, 17 Ciro Immobile, 10 Lorenzo Insigne.

Förbundskapten: Roberto Mancini.

Schweiz möjliga startelva: 1 Yann Sommer – 4 Nico Elvedi, 22 Fabian Schär, 5 Manuel Akanji – 2 Kevin Mbabu, 6 Denis Zakaria, 10 Granit Xhaka, 13 Ricardo Rodríguez – 23 Xherdan Shaqiri – 7 Breel Embolo, 8 Haris Seferović.

Förbundskapten: Vladimir Petković.

Domare: Sergej Karasev, Ryssland.

EM i fotboll 2021

EM-guide: tisdag den 15 juni

Dags för Dödens grupp, F, i EM att sätta igång. Regerande världsmästaren Frankrike möter giganten Tyskland och regerande Europamästaren Portugal ställt mot outsidern Ungern.
Foto: TT
Sport
Sport I kväll är det dags för spel i Dödens grupp i EM. Med den regerande världsmästaren Frankrike, den regerande Europamästaren Portugal och giganten Tyskland.
Outsidern Ungern får hoppas på hemmastödet i Budapest i premiärmatchen mot Portugal.
Kommer Ungerns försvarsstjärna Attila Szalai kunna stoppa Portugals superstjärna Ronaldo?
Foto: TT

Ungern–Portugal, grupp F

Avspark: Klockan 18.00.

Arena: Puskás Aréna i Budapest, Ungern.

Tv/radio: SVT 2/SVT Play/Radiosporten P4.

Noterbart: Portugals högerback João Cancelo testades på söndagen positivt för covid-19 och missar EM. Han ersätts av Diogo Dalot, som nyligen spelade alla matcher för Portugal i U21-EM.

Spelarna att ha koll på: Superstjärnan Cristiano Ronaldo är Portugals främste matchvinnare med sina 104 mål på 175 landskamper, varav elva i EM-kvalet. Mittbacken Pepe, 38, är oerhört viktig i Portugals försvar. Ungern har en ny försvarsstjärna i Fenerbahces Attila Szalai, 23.

Inbördes möten: Portugal har aldrig förlorat mot Ungern, har nio segrar och fyra oavgjorda matcher och målskillnaden 30–10. I EM-gruppspelet 2016 ledde Ungern tre gånger innan det blev 3–3. I VM-kvalet inför 2018 vann Portugal både hemma och borta.

Möjlig startelva, Ungern (3–5–2): Gulacsi – Fiola, Orban, Attila Szalai – Lovrencics, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Holender – Ádam Szalai, Sallai.

Förbundskapten: Marco Rossi.

Möjlig startelva, Portugal (4–3–3): Rui Patrício – Nélson Semedo, Rúben Dias, Pepe, Raphaël Guerreiro – Danilo, William Carvalho, Bruno Fernandes – Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Diogo Jota.

Förbundskapten: Fernando Santos.

Domare: Cüneyt Cakir, Turkiet.

Tysklands målvakt Manuel Neuer lär får det svettigt mellan stolparna när han ställs mot Frankrikes supertrio Kylian Mbappé (bild), Karim Benzema och Antoine Griezmann.

Frankrike–Tyskland, grupp F

Avspark: Klockan 21.00.

Arena: Allianz Arena i München, Tyskland.

Tv/radio: TV4/Cmore/Radiosporten P4.

Noterbart: Frankrike är regerande världsmästare och storfavorit till EM-guldet. Tyskland har inte vunnit EM sedan 1996 och är efter några svajiga år inte topptippat i det som blir förbundskaptenen Joachim Löws sista tid vid rodret.

Spelarna att ha koll på: Franska anfallstrion Karim Benzema, Antoine Griezmann och Kylian Mbappé är kanske EM:s starkaste, med totalt 92 mål i ligaspelet den senaste säsongen. Thomas Müller och Mats Hummels petades i landslaget efter det tyska VM-fiaskot 2018, men är nu tillbaka. Müller har också gjort mål i de EM-förberedande matcherna.

Inbördes möten: Senast de möttes i mästerskap var i EM-semifinalen 2016, som Frankrike vann. I VM 2014 besegrade Tyskland Frankrike i kvartsfinal. I de tre senaste mötena har det blivit oavgjort i två och Frankrike har vunnit en match.

Möjlig startelva, Frankrike(4–4–2): Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández – Kanté, Pogba, Rabiot, Griezmann – Benzema, Mbappé.

Förbundskapten: Didier Deschamps.

Möjlig startelva, Tyskland (3–4–3): Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündoğan, Kroos, Gosens – Havertz, Müller, Gnabry.

Förbundskapten: Joachim Löw.

Domare: Carlos del Cerro Grande, Spanien.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

EM i fotboll 2021

Berg om näthatet: "Det var tungt i natt"

Marcus Berg fick hat i sociala medier efter missen mot Spanien.
Foto: Pierre Philippe Marcou AP/TT
Sport
Sport Landslaget har polisanmält hot och hat mot Marcus Berg efter EM-premiären mot Spanien.
Nu ger anfallsstjärnan sin syn på händelsen.
– Det var tungt i natt, säger Berg.

Alexander Isak skapade ett läge ur ingenting när han vände bort tre spanjorer och slog en perfekt passning till Marcus Berg vid den bortre stolpen, men anfallaren fick inte till avslutet och matchen slutade 0–0.

Efter missen fick Berg motta en rad hatiska kommentarer på sitt Instagramkonto och landslaget har valt att polisanmäla händelsen.

– Det är på en sådan nivå att det är fullständigt oacceptabelt, säger landslagets säkerhetschefen Martin Fredman till Expressen.

"Avskärmat mig"

På landslagets presskonferens dagen efter matchen gav Berg sin syn på näthatet i EM-premiären.

– Jag stängde så klart av mina sociala medier. Tyvärr vet man att det kan komma skit efter en missad chans. Jag har avskärmat mig, säger han.

– Det var tungt i går och tungt i natt, men det är något man får bearbeta och gå vidare ifrån.

Berg hoppas att polisanmälningen ska leda till förändring på sociala medier.

– Jag tror att vi måste upp i högre instanser för att få en förändring. Det är för framtiden och för våra barn och ungdomar som måste lära sig och förstå vad som inte är acceptabelt.

Förbundskapten Janne Andersson:

– Jag följer inte sociala medier, men att bli attackerad på det här sättet är fullständigt oacceptabelt, säger han.

– Precis som alla andra spelare som spelar i landslaget är Marcus en oerhört stolt representant för Sverige. Det här är deras höjdpunkt i livet, att vara med i ett mästerskap. Jag kan garantera att det är ingen av dem som går ut och medvetet är dålig på planen. De gör sitt yttersta in i döden för Sverige.

"Löjligt"

Berg har fått stöttning av lagkamraterna efter händelsen.

– Jag tänker inte ens lägga energi på det. Jag och alla andra i laget vet hur viktig ”Mackan” är för oss. Så det är otroligt lågt att hålla på med det där, sade Robin Olsen efter matchen enligt Aftonbladet och fortsatte:

– Mackan vet att resten av laget har hans rygg.

Andreas Granqvist lade sedan ut en bild på Instagram där han kramar om Berg.

"King Marcus Berg. Står bakom dig alltid", skriver han.

EM i fotboll 2021

FOTEM-BERG: "INGET JAG ACCEPTERAR"

Sport
Sport

Nu ger Marcus Berg sin syn på näthatet han utsattes för efter EM-premiären mot Spanien:

– Jag stängde så klart av mina sociala medier. Tyvärr vet man att det kan komma skit efter en missad chans. Jag har avskärmat mig så klart.

– Det var tungt i går och tungt i natt, men det är något man får bearbeta och gå vidare ifrån, säger han på en presskonferens.

EM i fotboll 2021

Spansk besvikelse – skyller på gräset

Luis Enrique.
Foto: Pierre Philippe Marcou AP/TT
Sport
Sport Överlägset bollinnehav och passningsrekord – men Spanien fick bara en poäng mot Sverige.
Nu skyller förbundskaptenen Luis Enrique på gräsmattan i Sevilla.
– Spelarna klagade också, säger han.

Spanien dominerade fullständigt i EM-premiären och Sverige fick knappt låna bollen under den första halvleken. När domare Slavko Vincic blåste av matchen hade spanjorerna 17–4 i skott och 76–24 procent i bollinnehav.

Men slutresultatet blev 0–0 – och spanjorerna var rejält upprörda.

Enligt Enrique spelade gräset på La Cartuja-stadion i Sevilla en avgörande roll i poängtappet.

– Jag såg spelare på högsta kvalité som hade problem med att flytta runt bollen och i omklädningsrummet klagade spelarna också, säger han.

Spanien satte trots det nytt mästerskapsrekord med sina 917 passningar, men enligt Enrique gjorde den torra gräsmattan det svårt.

– Vi behöver bättre förhållanden för att spela vår fotboll.

Spanien möter Polen på lördag – även den spelas på La Curtuja.

Rättad: Spanske förbundskaptenen heter Luis Enrique och inget annat.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL