Kultur och nöje

Radiopionjären Fritiof Haglund är död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Radio- och tv-producenten Fritiof Haglund har avlidit 93 år gammal, skriver Dagens Nyheter.

Haglund var en pionjär inom public service och som producent och programledare arbetade han bland annat med program som ”Sportextra”, ”Hylands hörna”, ”Nattradion” och ”Kvällsöppet”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Produktionsbolag utreds efter "PH"-anklagelser

Årets 'Paradise hotel' stoppades efter anklagelser om sexuella övergrepp. Pressbild.
Foto: Nent Group
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Arbetsmiljöverket inleder en inspektion av produktionsbolaget Mastiff med anledning av händelserna i årets upplaga av "Paradise hotel", skriver Dagens Media.

Inspektionen görs eftersom Arbetsmiljöverket inte har fått in någon anmälan om misstänkta sexuella övergrepp i programmet. Om det visar sig att Mastiff borde ha anmält händelserna finns det ett personligt straffansvar kopplat till den person som arbetsmiljöuppgifterna har delegerats till. Om ingen har tilldelats den uppgiften ligger det yttersta ansvaret på Mastiffs vd Matilda Snöwall.

Årets säsong stoppades sedan två kvinnliga deltagare vittnat om att de blivit utsatta för övergrepp av en manlig deltagare under inspelningarna. I maj inleddes en förundersökning om brott och hela säsongen plockades bort från tv-tjänsterna Viaplay och Viafree.

Kultur och nöje

Ingrosso tar över Allsångsscenen

Benjamin Ingrosso får sin egen kväll i 'Allsång på Skansen'. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje Benjamin Ingrosso tar över Sollidenscenen på "Allsång på Skansens" extraprogram "Allsångsscenen är din".
Under säsongen uppträder även Molly Sandén, Tove Styrke och Jelassi, och en liten publik välkomnas tillbaka.

Sanna Nielsen är tillbaka som allsångsledare för sjätte året i rad i SVT-programmet som traditionsenligt sänds från Skansen under sommarmånaderna. I år välkomnas dessutom publiken tillbaka till Allsångsscenen efter fjolårets pandemiuppehåll.

– Det blir en liten men ack så härlig publik på plats. Det är något som vi alla, och jag framförallt, har längtat oerhört mycket efter, säger Nielsen på en presskonferens.

Sandén inleder

En av de första artisterna ut är Molly Sandén, som släppte albumet "Dom ska veta" i år. Sandén har även uppmärksammats på Oscarsgalan 2021, eftersom hon gör en av rösterna i filmen "Eurovision song contest: The story of fire saga". I avsnittet får hon sällskap av bland andra komikern Per Andersson och artisterna Lisa Nilsson, Pernilla Andersson, Anis Don Demina och Sami.

"Allsång på Skansen" bjuder även på flera av årets Melodifestivaldeltagare. I det andra avsnittet dyker Eric Saade upp, medan Eva Rydberg och Ewa Roos får chans att showa i det tredje avsnittet. Den 27 juli är det dags för Melodifestivalvinnaren Tusse Chiza att kliva upp på Allsångsscenen, tillsammans med bland andra Arvingarna, Cherrie och Eagle-Eye Cherry.

På popfronten kan tittarna se fram emot Thomas Stenström, Tove Styrke, Newkid och Sabina Ddumba under säsongen.

Ingrossos timme

Den 10 augusti är det dags för "Allsångsscenen är din" – det extraavsnitt som sänds efter att den vanliga allsången har slutat. Här får en artist får breda ut sig med egna låtar under en timme – och den här gången är det Benjamin Ingrossos tur. Under året släppte han albumet "En gång i tiden", dessutom har han dykt upp i tv-rutan med sitt egna matlagningsprogram "Benjamins" under vintern.

– Jag är så peppad, glad och stolt över att få göra det här. Jag ser så fram emot att göra en så musikalisk och härlig timma som möjligt, säger Ingrosso på presskonferensen.

I årets sista Allsångsavsnitt får tittarna underhållning från bland andra Maja Francis, Chris Kläfford, Peter Jöback och Timbuktu.

"Allsång på Skansen" har premiär den 29 juni och det sista avsnittet sänds den 17 augusti.

Sofia Sundström/TT

Sara Haldert/TT

FAKTA

Fakta: "Allsång på Skansen"

29 juni: Per Andersson, Lisa Nilsson, Pernilla Andersson, Molly Sandén, Anis Don Demina.

6 juli: Sabina Ddumba, Eric Saade, Lena Jonsson Trio, Uno Svenningsson.

13 juli: Eva Rydberg & Ewa Roos, Takida, Loreen, Thomas Stenström

20 juli: Jelassi, Frida Öhrn, Newkid, Vikingarna, Brynolf & Ljung

27 juli: Arvingarna, Eagle-Eye Cherry, Cherrie, Tusse

3 augusti: Sandro Cavazza Charlotte Perrelli, Darin, Tove Styrke

10 augusti: Landgren/Tolstoy/Sand, Shith & Thell, Daniela Rathana

Allsångsscenen är din: Benjamin Ingrosso

17 augusti: Maja Francis, Chris Kläfford, Peter Jöback, Timbuktu

Kultur och nöje

Vilken låt blir årets sommarplåga?

Det kan bli Veronica Maggios sommar, enligt experterna. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Många svenska kvinnliga artister och en längtan efter dansmusikglädje. Så kommer vi att minnas sommaren 2021, enligt experterna. Men när vi närmar oss midsommar har vi fortfarande inte den där självklara sommardängan med stort S.

Kalla den en plåga som inte går att komma undan, eller kalla den soundtrack till några magiska månader som du aldrig glömmer. Varje år brukar hur som helst bjuda på några riktigt stora sommarlåtar.

Förra sommaren var klubbarna stängda och de stora evenemangen inställda, vilket också märktes på hitlistorna. Nu när samhället öppnar upp kommer också en våg av ny dansmusik, berättar Robert Sehlberg, musikchef för bland annat Rix FM och Power Hit Radio.

– Dansmusikproducenter som Calvin Harris har ju jobbat på låtar i ett helt år och nu börjar de låtarna att komma ut. Man ser att världen öppnar och att det finns sug efter dansmusikglädje, feel good och latinpop, säger han.

Många kvinnliga artister

En annan stark tendens är låtar på svenska, framför allt med kvinnliga artister.

– Det finns väldigt stark svensk trend med många kandidater. Veronica Maggio, Myra Granberg, Miriam Bryant, Hanna Ferm, Molly Sandén – det har nog aldrig tidigare varit så mycket svensk musik, framför allt med tjejer, säger Robert Sehlberg.

Än så länge finns ingen självklar sommarhit – en sådan där "Despacito" som till och med mormor och statsministern sjunger på redan i juni. Men några låtar har goda chanser, tror Sehlberg.

– En är "Blå" med Hov1. Det är inte den officiella fotbollslåten, men den den känns väldigt stark. Så går det bra för Sverige i EM så ligger den bra till. En annan som många tror på och som går starkt på Tiktok är Justin Wellington och Small Jams "Iko iko". Den känns sommar när man hör den i bilen, säger han.

Kan smälla till under juni

Linda Nordeman, som är musikredaktör på P3, håller med om att den där helt självklara sommardängan saknas än så länge, men även hon har några kandidater.

– Jag att det blir Miriam Bryant och Victor Leksells "Tystnar i luren". Den har varit ute länge nu, men den är fortfarande jättestark på radio och för den stora publiken. Sedan har vi "Samma gamla vanliga" med A36. Den spelar vi en hel del här på P3 och den är också en stor hit bland den yngre publiken och hos dem som konsumerar sin musik via streaming.

Hon tror också att årets stora sommarlåt mycket väl kan släppas under de närmaste veckorna.

– Jag tror att stora artister kommer att smälla till lite nu under juni. Det går mycket snabbare att få ut musik nu för tiden och radions spellistor stänger liksom inte ner över sommaren, säger hon.

Går snabbt på Tiktok

För den kommersiella radion är det lite tuffare. Här spikar man julis spellista några veckor i förväg, och prickar man fel så riskerar man att missa sommarens stora grej, berättar Robert Sehlberg.

Jobbet har också blivit svårare i och med att låtar och trender sprids fortare än någonsin via sociala medier, framför allt via Tiktok.

– Det kan vara svårt att förutse eftersom det går väldigt fort. På Tiktok kan det komma en stark trend på bara en vecka. Tidigare byggdes något upp under kanske två månader via nattklubbar och radio. Det här är väldigt starkt i en ung målgrupp, och sedan sprids det vidare i familjer, säger Robert Sehlberg.

På Spotify tycker man att Veronica Maggios "Se mig", Hov1:s "Blå", Benjamin Ingrossos "Smile" och A36:s "Samma gamla vanliga" visar starkast tendenser att bli sommarhitlåtar.

"Den kalla våren har gjort att svenskarna inte lyssnat lika mycket på sommarhits som vid samma tid tidigare år, men vi ser att de senaste veckornas värme gjort att lyssnarna törstar efter somriga hits", slår Spotifys musikredaktör Iman Hazheer fast i ett pressmeddelande.

Björn Berglund/TT

Dansmusiken är på väg tillbaka efter pandemiåret. Arkivbild.
Dansmusiken är på väg tillbaka efter pandemiåret. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Hov1:s fotbollslåt ligger bra till – om det går bra för Sverige i EM. Arkivbild.
Hov1:s fotbollslåt ligger bra till – om det går bra för Sverige i EM. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

FAKTA

Fakta: Årets potentiella sommarhits

Årets sommarhits enligt P3, Nents radiostationer och Spotify:

Miriam Bryant & Victor Leksell: "Tystnar i luren"

Veronica Maggio: "Se mig"

A36: "Samma gamla vanliga"

Myra Granberg: "Lose my mind"

Hov1: "Blå"

Norlie & KKV: "Ensam"

Benjamin Ingrosso: "Smile"

Galantis, David Guetta & Little Mix: "Heartbreak anthem"

Hanna Ferm: "För evigt"

Alan Walker & Imanbek: "Sweet dreams"

Evert Mob: "Cissi (Cecilia Lind)"

Måneskin: "I wanna be your slave"

Pink & Willow Sage Hart: "Cover me in sunshine"

Majestic & Boney M: "Rasputin"

Justin Wellington & Small Jam: "Iko Iko (My Bestie)"

Olivia Rodrigo: "Good 4 u"

Kultur och nöje

Sarenbrant släpper bok om övergreppen

Sofie Sarenbrant. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Munkavle". Det är titeln på författaren Sofie Sarenbrants nästa bok som handlar om de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn. I fjol blev Sarenbrants sommarprat, där hon berättade om övergreppen, det årets mest lyssnade.

"Tanken var aldrig att det skulle bli en bok, men efter den enorma responsen jag fick förra sommaren gick det upp för mig vilket stort behov det finns av att någon sätter ord på det svåra. Och om jag kan hjälpa en enda människa till, så är det värt det", säger Sarenbrant i ett pressmeddelande från förlaget.

"Munkavle" ges ut den 25 augusti.

Kultur och nöje

Lundell sommarturnerar nästa år

Ulf Lundell ger sig ut på sommarturné nästa år. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nästa sommar packar Ulf Lundell väskan och ger sig ut på sommarturné. Det blir stopp på tolv svenska orter med start i Huskvarna i juni.

Lundell släppte senaste albumet "Telegram" i fjol. Tidigare i år kom även böckerna "Vardagar 4 och 5".

Turnéplan 2022: 17/6 Huskvarna, 18/6 Karlstad, 12/7 Fårö, 15/7 Stockholm, 20/7 Tomelilla, 23/7 Mariestad, 26/7 Rättvik, 27/7 Norrköping, 29/7 Borgholm, 30/7 Malmö, 5/8 Göteborg, 13/8 Lindesberg.

Lundell spelar även i Oslo den 6/8.

Biljetterna släpps den 17 juni.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Kultur och nöje

Kalle Lind startar Malmöförlag för obskyra verk

Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Kultur Kalle Lind och och Linus Kuhlin startar nytt Malmöbaserat förlag som hoppas kunna kasta ljus på perifera nöjeshistoriska verk.

Förlaget har fått namnet Vintitj förlag, enligt skaparna själva namngett efter en fransk-kroatisk kulturvetare vid namn Retreau Vintitj. Det skämtsamma namnet går i linje med förlagets ambition, att samla obskyra och perifera nöjeshistoriska texter för återpublicering.

Bakom förlaget står Kalle Lind; författare, poddare och skribent som har bland annat hörts i flera program på Sveriges Radio, podden Snedtänkt och som tävlat i På Spåret. Parhästen Linus Kuhlin är journalist, musiker och författare, och släppte tidigare i år boken Ett tidsfördriv att dö för – boken om Kent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Strid om Liljevalchs framtid

Liljevalchs. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ska Liljevalchs konsthall i framtiden drivas i stiftelseform? Det utreds just nu av Stockholms stad som tittar på för- och nackdelar med att låta Sveriges äldsta offentliga konsthall bli stiftelse, skriver Sveriges Radios "Kulturnytt".

Utredningen splittrar dock politikerna, som har olika syn på det bästa för Liljevalchs i framtiden. Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), hävdar att en stiftelse skulle säkra konstens oberoende.

– Vi vill säkerställa att politiken inte lägger sig i vilka sorters utställningar som ska visas på Liljevalchs. Det finns ingen risk för det just nu, men kanske i en framtid, säger han till SR.

Kulturnämndens vice ordförande, Torun Boucher (V), är däremot orolig för att stiftelseformen är ett steg mot att privatisera konsthallen.

Utredningen beräknas vara klar i november.

Kultur och nöje

Metallica-basist får minnesmuseum i Småland

Minnesstenen över Cliff Burton i småländska Dörarp. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Metallicas tidigare basist Cliff Burton får ett eget museum i småländska Ljungby. Projektet har beviljats 300 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet, skriver Smålandsposten.

Burton avled i samband med en bussolycka i Dörarp i Ljungby 1986. Där finns i dag en minnessten över honom som är välbesökt av fansen. Tanken med det nya museet är att berätta om Burton, Metallica och olyckan, men också att berätta fansens historia.

Bakom museet ligger föreningen Bergabygdens kultur och turism.

– Det är just fansen som har gjort detta möjligt. Många planerar att komma hit när museet är klart. Vi har hittills fått över ett tusen mejl från 34 olika länder från människor som uttryckt intresse över detta, säger föreningens ordförande Krister Ljungberg till Smålandsposten.

När museet öppnar är ännu inte klart.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL