Inrikes

Man hittad död efter båtolycka

Polisen bekräftar att en man har hittats död efter en båtolycka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man har hittats död i vattnet söder om Stenungsund efter en båtolycka.

Polis och räddningstjänst larmades vid 20-tiden på torsdagen om att en båt upptäckts liggande upp och ned i vattnet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Försvunnen femåring i Hagfors hittad död

En femårig pojke som försvann vid sjutiden i morse från ett HVB-boende i centrala Hagfors har hittats död. Efter en stor räddningsinsats hittades pojken i en närliggande älv.
Foto: Joachim Lagercrantz/TT
Inrikes
Inrikes En femårig pojke som försvann i morse från ett HVB-hem i centrala Hagfors har hittats död.
– Vi har startat en utredning för att se vad som har hänt, säger Patrik Silverudd, pressansvarig för boendet.

Pojken hittades i vattnet vid strandkanten vid tiotiden, ungefär tre timmar efter att han försvann från boendet. Han fördes till sjukhus, men det är oklart om han då var vid liv.

– Jag kan inte de detaljerna, men jag vet att han konstaterades död efter han förts till sjukhus, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.

Polisen kommer att utreda omständigheterna till pojkens försvinnande. Just nu är brottsrubriceringen vållande till annans död men det finns ingen misstänkt.

– Det är för tidigt att säga vad som har hänt, vi vet inte riktigt hur han försvann. Det är det vi får utreda nu, säger Diana Qudhaib.

Pojken försvann tidigt på morgonen från ett HVB-hem, endast iklädd en blöja. En stor sökinsats med bland annat hundpatrull drogs i gång med fokus på området där pojken senast sågs. Drönare och helikopter var på väg för att delta i sökinsatsen, men hann inte komma fram innan pojken hittades.

Humana, det privata vårdbolaget som driver HVB-hemmet i fråga, vill inte kommentera vad som har hänt i detalj än.

– Vi har startat en utredning för att se vad som har hänt, om vad som kan ha gått fel och vad vi eventuellt måste rätta till om vi har missat något, säger Humanas pressansvarige Patrik Silverudd.

Han säger att personalen på boendet är förtvivlade och att om det behövs extra resurser och stöd kommer det att finnas på plats.

– Våra tankar går naturligtvis till föräldrarna och personalen som arbetar på plats, det är oerhört tungt för alla.

Inrikes

Riksdagen vill se förslag om tvångstestning

Regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) uppmanas av en majoritet av riksdagspartierna att ta fram förslag som möjliggör tvångstestning vid utvisningar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery /TT
Inrikes
Inrikes

Gränspolisen uppger att det finns stora problem att utvisa personer som vägrar att testa sig för covid-19 – något som många länder kräver för att ta emot dem. Nu uppmanar en majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott regeringen att ta fram förslag som gör det möjligt att tvångstesta personer, om det behövs för att kunna verkställa en av- eller utvisning.

Alla partier utom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom det så kallade tillkännagivandet.

Tidigare har justitieminister Morgan Johansson (S) sagt att det inte är aktuellt med lagändringar, eftersom det handlar om grundlagsfrågor. Han vill i stället lösa problemet på andra sätt.

Men partierna bakom tillkännagivandet uppmanar regeringen att skyndsamt utreda frågan och snarast återkomma till riksdagen med lagförslag. Om det finns behov vill de även genomföra andra förändringar för att se till att polisen kan agera när personer hindrar och försvårar en av- eller utvisning.

Inrikes

Löfvenmotståndare ser V skramla högt och tomt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tar inte Vänsterpartiets ultimatum till regeringen på allvar, men tvekar inte att fälla regeringen om det skulle bli en misstroendeomröstning.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tror inte på V:s ultimatum till regeringen. Men om tillfället kommer, tvekar de inte att fälla regeringen.
– Om V är redo att löpa linan ut är KD inte ett parti som tvekar, säger KD-ledaren Ebba Busch till TT.

Moderaterna låter gruppledaren Tobias Billström ge en skriftlig kommentar.

"Det här visar svagheten i Stefan Löfvens regeringsunderlag, där olika partier ställt ut oförenliga löften. Nu får vi se om Löfven reder ut det." skriver Billström vars partiledare hela tiden talat om V:s hot som ett tomt sådant.

Ebba Busch anser inte att V ännu har visat att man verkligen menar allvar med sitt hot att väcka misstroende mot regeringen.

– Jag tycker inte att det här är trovärdigt. Vänsterpartiet har inte visat att det är skarpt än, säger Ebba Busch.

"Vänsterpartiet bluffar"

Hon uppger att hon fick ett sms en halvtimme före Vänsterpartiets pressträff där Nooshi Dadgostar meddelade partiets ultimatum till regeringen.

– Vill V visa att de menar allvar, då borde Nooshi Dadgostar också lyfta luren till Åkesson, därför att det är med SD hon delar sakpolitisk ståndpunkt och alla partier behövs om Löfven ska falla, säger Ebba Busch.

Hon syftar på att M och KD anser att utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion är ett bra förslag, tvärtemot vad V och SD anser.

V har gett regeringen 48 timmar att komma med besked om att man antingen drar tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproduktion alternativt är beredd att sätta sig i nya förhandlingar där Hyresgästföreningen får vara med. Annars går man vidare i processen att väcka misstroende.

– Vår grundhållning är klar, vi är inte för den här regeringen och vi kommer självklart inte bidra till att rädda kvar den. Men jag menar att Vänsterpartiet bluffar, säger Ebba Busch.

– Men om V är redo att löpa linan ut är KD inte ett parti som tvekar.

Tomma hot

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att det inte är ovanligt att V skramla högljutt för att synas.

"Det brukar dock stanna där, vid tomma hot och ihåligt skrammel", skriver Åkesson i en kommentar till TT.

Han, precis som Busch, säger dock att man inte tvekar om möjligheten ges att fälla regeringen.

"Till skillnad från Vänsterpartiet har Sverigedemokraterna ensamt tillräckligt många mandat för att väcka misstroende”, skriver Åkesson.

Philip Botström, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, anser att det är Centerledaren Annie Lööf som sitter inne med lösningen och borde backa om hyrorna.

"Det är hon som försatt Löfven i denna sits genom ultimatum om att inte förhandla med V. Trots att S och C är beroende av V för att denna regering ska kunna sitta kvar." säger Botström i en skriftlig kommentar och tillägger:

"Är det värt att försätta Sverige i regeringskris ett år innan valet för att tvinga fram högre hyror? Jag tvivlar på att Centerpartiets väljare vill detta."

Inrikes

Livstids fängelse för styckmord i Blekinge

Blekinge tingsrätt dömer två män till livstid respektive 18 års fängelse för mordet på en 57-årig man i Karlskrona förra sommaren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man döms till livstids fängelse och en annan till 18 års fängelse för mordet på en 57-årig man i Karlskrona som sedan blev styckad och gömd på en skärgårdsö.

Mannen anmäldes försvunnen i juli förra året och hans kvarlevor hittades först flera månader senare.

Männen, som är 22 respektive 23 år gamla, döms för mord och brott mot griftefrid. Domstolen ser det som försvårande att brottet har föregåtts av noggrann planering och att mordet, även om det inte var ett utdraget förlopp, hade "karaktären av en avrättning". Att brottet begicks i offrets hem är en annan försvårande omständighet, liksom hur den dödes kropp behandlades efteråt.

Eftersom det i den ena mannens fall handlar om mord på en nära anhörig är även detta en försvårande omständighet. Att den andre mannen slipper livstid och i stället får ett tidsbestämt straff motiveras av att han frivilligt lämnat uppgifter som var väsentliga för polisutredningen och som gjorde att den dödes kvarlevor till sist kunde hittas, skriver Blekinge tingsrätt i ett pressmeddelande.

Inrikes

Över 4,2 miljoner vaccinerade

Vaccinationerna rullar på. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Vaccineringarna mot covid-19 fortsätter i Sverige. Fram till nu har 4 201 394 personer fått åtminstone en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 51,3 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 2 250 996 fått två doser, motsvarande 27,5 procent.

Uppdateringarna av antalet smittade och avlidna med covid-19 har pausats från och med den 13 juni på grund av it-störningar, uppger Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Färre än 100 covidpatienter på iva

För första gången på länge är antalet covidpatienter inom intensivvården färre än 100.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Inrikes
Inrikes För första gången på över ett halvår vårdas nu färre än 100 patienter inom intensivvården på grund av coronaviruset.

Antalet patienter som vårdas på sjukhus på grund av coronaviruset fortsätter att minska i takt med att smittspridningen avtar. Vid lunchtid på tisdagen fick 98 patienter intensivvård på grund av coronaviruset. Så få har det inte varit sedan början av november förra året.

– Det går neråt och det är klart att vi är glada för det. Samtidigt så är jag försiktig med att säga att det är över, för det är det inte. Det är inte ett normalläge vi har nu. Dessutom har antalet "vanliga" iva-patienter successivt ökat under våren, så det är fortfarande ansträngt på många håll, säger Johnny Hillgren, ansvarig för intensivvårdsregistret, till TT.

"Andra pusselbitar"

Mönstret från förra året känns igen, med en kraftig nedgång av sjukhusvårdade patienter från mitten/slutet av april. Men Johnny Hillgren tycker att en sådan jämförelse är svår att göra.

– Det är helt andra pusselbitar nu, jämfört med förra året. Det är fler som är vaccinerade, samtidigt som vi har alfavarianten (som inte fanns förra året) och nu deltavarianten som vi ännu inte riktigt vet om vi får en större smittspridning av eller inte. Så det är en helt annan spelplan nu, men självfallet är det positivt att antalet patienter minskar. Jag är försiktigt optimistisk, säger Johnny Hillgren.

Sliten personal

TT: Hur mår personalen?

– Det vi ser är att behovet av återhämtning är mycket stort och det ser nog likadant ut över hela landet. Vi ser att tröskeln för att sjukskriva sig är lägre än normalt, något jag tror är ett uttryck för att alla är väldigt slitna, vilket är fullt förståeligt.

Under pandemin har Sverige drabbats av tre smittspridningsvågor, som alla tre har resulterat i ett kraftigt ökat antal covidpatienter som vårdas på sjukhus och inom intensivvården.

Toppen under den första vågen kom i slutet av april förra året då knappt 560 patienter fick intensivvård samtidigt på grund av coronaviruset. Den andra toppen inträffade precis i början av detta år, medan den tredje var som värst nästan exakt samtidigt som den första, det vill säga i slutet av april.

Johan Nilsson/TT

Inrikes

Levande dödförklarades – blir utan skadestånd

Socialstyrelsen hade inte gjort något fel när tre levande personer dödförklarades, enligt JK. Därför nekas de drabbade skadestånd. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes

Tre levande personer i Blekinge som utsattes för falska dödförklaringar nekas skadestånd, efter ett beslut av justitiekanslern (JK), rapporterar P4 Blekinge.

En person som utgav sig för att vara läkare hade skrivit ut dödsattester från Socialstyrelsens hemsida och fyllt i de tre personernas uppgifter. Resultatet blev att de stängdes av från bank-id, abonnemang och försäkringar. De kunde inte betala räkningar eller ta del av samhällstjänster.

– Mitt personnummer avregistrerades, så jag fanns liksom inte kvar längre. Jag hade inte tillgång till mina bankkonton, inte till mitt bank-id. Jag kunde inte registrera mig någonstans och mitt pensionssparande ströps, berättar en av de drabbade för radion.

Det tog tid att reda upp i röran efteråt och de utsatta hade därför begärt 100 000 kronor var i skadestånd. Men JK har kommit fram till att Socialstyrelsen inte har gjort något fel eller brutit mot några regler och avslår därför begäran om skadestånd.

Inrikes

Historiskt få dödsolyckor på vägarna i maj

Åtta personer omkom i trafiken i maj månad. Det är den lägsta noteringen hittills. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Åtta personer omkom i trafiken i maj, uppger Transportstyrelsen. Det är en historiskt låg notering.

"Det är första gången vi noterar så få omkomna i maj månad. Antalet döda är under hälften än snittet för samma månad för de senaste tio åren", säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Medelantalet omkomna för månaden under de fem föregående åren, 2016–2020, är 23.

Runt hörnet, nästa vecka, väntar midsommarhelgen som historiskt medfört ett ökat antal dödsolyckor. Sedan 2010 har fem personer omkommit i genomsnitt den helgen.

"De mest olycksdrabbade dagarna kring midsommar är torsdagen före och söndagen efter midsommarafton. Det är då de flesta åker till och från sitt firande", säger Khabat Amin.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL