Kultur och nöje

Imponerande dekonstruktion av Fame

Folk kommer se mig gråta.
Foto: Bodil Johansson
Kultur och nöje
Scen/Recension Clemens Altgård recenserar Folk kommer se mig och gråta, avgångsstudenternas andra examensproduktion på Teaterhögskolan i Malmö,

Så var det dags för avgångsstudenternas andra examensproduktion på Teaterhögskolan i Malmö. I likhet med den första produktionen så spelas föreställningen på grund av rådande pandemirestriktioner inför en mindre publikskara på Bryggeriteatern och streamas samtidigt. Det är därtill fråga om en livestream, det vill säga att allt som sker visas i realtid.

I den första produktionen var det fråga om ett montage baserat på fyra kammarspel av Lars Norén. Nu rör det sig om en föreställning i det längre formatet - hela fyra timmar, med manus av Malmö dockteaters Erik Holmström, som också står för regin.

Fritt baserad på Fame

”Folk kommer se mig och gråta” är titeln på Holmströms teaterpjäs som är löst och fritt baserad på tv-serien Fame som visades på 80-talet. Titeln är översättning av en rad i den välkända titellåten "Fame" med Irene Cara. Men som sagt har Erik Holmström förhållit sig synnerligen fritt till tv-serien och skapat egna rollfigurer. I själva verket är det slags mashup eller dubbelexponering om man så vill där stoff från tv-serien mixas med manusförfattarens egna upplevelser från sin tid på scenskolan för 13 år sedan. Visserligen tilldrar sig handlingen på en scenskola i New York, men samtidigt dyker det upp kända Malmövyer som backdrops blandat med bilder från den amerikanska metropolen.

I ett synnerligen avancerat samspel turas skådespelarna om med att filma varandra. Det innebär att vi får se verkliga närbilder och uppleva skiftande perspektiv. Det hela måste utgöra en enorm utmaning men allt fungerar förvånansvärt väl. Samtliga 12 medverkande skådespelare gör också minst två roller. Därtill kommer sång- och dansnummer, men tonvikten här ligger på teaterarbetet.

Folk kommer se mig gråta.
Foto: Bodil Johansson

Dekonstruktion

När Holmström för två år sedan tog sig an klassikern Woyzek gjorde han en total dekonstruktion för att säga något väsentligt om dagens samhälle. På samma vis går det att säga att han skruvat isär Fame för att dels komma åt kärnfrågor när det handlar om den konstnärliga processen, dels beskriva ett iskallt konkurrenssamhälle. Om 80-talets Sverige markant skilde sig åt från det amerikanska samhället har utvecklingen i vårt land gått i en riktning där skillnaderna inte alls är lika stora.

Men det här är också en föreställning som handlar om individer och kollektiv, hur egna drömmar om karriär ställs mot solidaritet och lojalitet mot gruppen. Kort sagt skildras gruppdynamik på ett tänkvärt och levande vis.

Rollgestalterna utgör en brokig skara. Där finns Nancy som inte är något "kulturbarn" och känner sig utanför, men tar sin hämnd och Cassandra som tillsammans med Brian initialt har ett slags ledarroller.

Kelly är klassens clown, medan Laura är den kristna tjejen som så småningom förändras i grunden. Steven är den påläste och intellektuelle snubben som lite självbelåtet ser sig som de andras mentor.

Den blyge och stammande Montgomery är kuvad av sin berömda mamma. Han är privilegierad men samtidigt ofri och där bubblar ett uppror under ytan.

Mark och Jennifer är svartklädda punkare vilket inte hindrar att de lierar sig med hippietjejen Melissa. Douglas är fd hockeykillen som av dunkla skäl skiftat bana. Mary är före detta barnstjärna, känd från tv, som nu försöker frigöra sig från ett förflutet som tycks klibba fast som en mask som inte går att ta av.

Folk kommer se mig gråta.
Foto: Bodil Johansson

Förtätad form

Det är alltså bäddat för konflikter, relationsstrul, svek, uppgörelser och försoningar. I sista akten går det hela helt överstyr när en demonisk kvinnlig stjärnregissör ska regissera gruppens arbete i en fullständigt gränslös produktion. Men slutet tycks gott, även om vi under pjäsens gång blivit medvetna om vilken hård verklighet som väntar studenterna i samhället därute.

Det är mycket som hinns med på fyra timmar och flera år hinner passera i förtätad form. Erik Holmström knyter här an till ett traditionellt linjärt gestaltande även om den för honom signifikativa absurda humorn är ständigt närvarande. Skolans lärare är således synnerligen karikatyrartade vilket också måste sägas om stjärnregissören.

Och skådespeleriet då? Det är briljant och jag är djupt imponerad av de insatser som avgångsstudenterna gör.

FAKTA

Teaterrecension

Scen

Folk kommer se mig och gråta

Examensproduktion #2

Avgångsstudenterna på Konstnärliga kandidatprogrammet i skådespelarkonst 2021

Scen: Bryggeriteatern, Teaterhögskolan i Malmö

Manus och regi: Erik Holmström

Scenografi: Sandra Haraldsen & Erik Holmström

Kostym & Mask: Sandra Haraldsen

Ljusdesign: Thomas Dotzler & Johanna Svensson

Liveklippning: Erik Holmström

Dramaturg: Eva-Maria Benavente Dahlin.

Nyskriven musik: Joel Schmidt

Pianoinspelningar: Monica Tyllgren

Medverkande: Cajsa Svensson, Carita Ivanova, Elle Kari Bergenrud, Erica Karlefjärd Green, Jakob Urman, Jesper Bark Brandin, Joel Schmidt, Klara Enervik, Lukas Olde Monnikhof, Marta Andersson-Larson, Martin Höjeberg, Rebecca Plymholt

Premiär: 10/6

Kultur och nöje

Spears: Jag vill ha tillbaka mitt liv

Britney Spears anhängare utanför domstolsbyggnaden i Los Angeles. Under parollen #Freebritney kräver de att hennes förmyndarskap avslutas.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Britney Spears vill slippa leva under förmyndarskap. I ett känslofyllt tal vid rättegången i Los Angeles bad hon om att få sitt liv tillbaka.
– Jag tycker på riktigt att det här förmyndarskapet är kränkande. Jag känner inte att jag kan leva fullt ut, säger världsstjärnan.

Hon har stått på världens största scener, haft miljontals fans och stått för några av världens mest berömda popdängor. Men Britney Spears har också levt under förmyndarskap i 13 år, något hon hållit tyst om offentligt.

Men under en domstolsförhandling i Los Angeles kräver Britney Spears ett slut på förmyndarskapet.

– Det känns som att man har gaddat ihop sig mot mig. Jag känner mig mobbad. Jag känner mig utelämnad, och ensam. Och jag är trött på att känna mig ensam, säger hon enligt NPR i ett förberett tal via video som hon insisterat på skulle läsas upp offentligt.

Tvingas ha spiral

I det drygt 20 minuter långa talet berättar hon att hon dagligen gråter, och att hon har tvingats att arbeta mot sin vilja. Hon säger också att hon vill kunna åka bil med sin pojkvän och skaffa fler barn, något hon inte kan i dag då hon använder spiral, en spiral hon har velat ta ut, men det har förmyndarna stoppat.

Hon säger enligt CNN att hon behandlas med litium mot sin vilja, ett starkt läkemedel som används för att behandla bipolära eller vid depressioner.

– Jag sade till världen att jag är okej och att jag är glad. Det är en lögn. Jag är inte glad. Jag kan inte sova. Jag är så arg att det är galet, och jag är deprimerad, säger hon enligt Variety.

I dag 39-åriga Britney Spears sattes under förmyndarskap 2008, till följd av oro för hennes psykiska hälsa och potentiella missbruksproblem. Hennes pappa Jamie Spears begärde då att bli förmyndare över sin dotter, och hennes tillgångar på omkring 60 miljoner dollar.

"Lagarna borde ändras"

Förmyndarskapet består av två delar. Dels över henne som person, dels över hennes tillgångar.

Fram till 2019 var Jamie Spears formell förmyndare över båda delarna, vilket innebar att han hade kontroll över hennes ekonomi och karriär. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan en annan kvinna har hanterat förmyndarskapet över hennes person.

Under förmyndarskapet har hon fortsatt att arbeta och dra in pengar.

– Jag borde inte vara i ett förmyndarskap om jag kan arbeta och tjäna pengar och betala andra. Lagarna borde ändras, säger Spears.

Enligt The New York Times är Britney Spears kritisk till sin pappas roll i förmyndarskapet, och väckte frågor om det redan 2014 enligt sekretessbelagda domstolshandlingar. 2016 ska hon ha begärt att förmyndarskapet skulle avslutas, då hon kände sig utnyttjad.

Vill minska terapi

På frågan om varför hon formellt inte har begärt att få det avslutat säger hon i rätten att hon inte har förstått att hon kunnat det, och att man har sagt till henne att det i så fall skulle krävas en ny psykiatrisk utredning.

– Jag är rädd för folk. Jag litar inte på folk med tanke på det jag har gått igenom, säger hon enligt The Hollywood Reporter.

Britney Spears vill trappa ned på den obligatoriska terapin, och vill att terapeuten kommer hem till henne i stället för att hon ska utsättas för paparazzi på vägen dit.

Domaren säger att man ska ta hänsyn till hennes vilja, men att hon behöver göra en formell begäran om att slippa förmyndarskapet för att det ska kunna avslutas. Resten av domstolsförhandlingen kommer att ske bakom stängda dörrar.

Hennes pappa säger via sin advokat Vivian Lee Thoreen att han är ledsen över att se sin dotter lida, att han älskar henne och saknar henne väldigt mycket.

Gustav Sjöholm/TT

Britney Spears. Arkivbild.
Britney Spears. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT

FAKTA

Fakta: Britney Spears

Britney Spears föddes 1981 i Mississippi. Som ung medverkade hon i barnprogrammet "The Mickey Mouse club" tillsammans med bland andra Christina Aguilera och Justin Timberlake.

Hon slog igenom ordentligt 1998 med megahiten "...Baby one more time", skriven av svenska Max Martin. Hon har sedan dess släppt totalt nio studioalbum och varit en av världens största popstjärnor.

Det senaste albumet, "Glory", kom 2016.

I slutet av 00-talet genomgick hon en period av psykisk ohälsa. Hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik och förlorade även tillfälligt vårdnaden av sina två barn.

Sedan 2008 har hon varit omyndigförklarad.

Kultur och nöje

Harrison Ford skadad under inspelning

Harrison Ford skadade sig under repetitionerna av en slagsmålsscen i nya Indiana Jones-filmen. Arkivbild.
Foto: Peter Kramer/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skådespelaren Harrison Ford skadades under en slagsmålsscen vid inspelningen av "Indiana Jones 5". Nu ändras inspelningsschemat medan stjärnan får behandling.
PREMIUM

Det var under en repetition inför en slagsmålsscen i kommande Indiana Jones-filmen som den nu 78-årige skådespelaren Harrison Ford skadade sin ena axel, rapporterar Deadline.

Hur allvarligt han skadats är okänt men enligt filmens regissör, James Mangold, kommer man nu planera om inspelningarna så att arbetet kan fortsätta medan skådespelaren behandlas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Mångmljonbelopp till filmen

Svenska Filminstitutet. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Svenska Filminstitutet får i uppdrag att fördela 124 miljoner i krisstöd till filmbranschen. Detta sedan regeringen fattat beslut om ett krisstöd på 750 miljoner kronor till kultursektorn som aviserades tidigare i vår.
PREMIUM

Av de 750 miljoner kronor som ingår i det stora kris- och stimulansstödet som ska fördelas inom kulturområdet får Svenska Filminstitutet 124 miljoner kronor.

"Vi välkomnar de här extra krisstödsmedlen. Filmbranschen går nu in i en ny fas där det mer och mer handlar om att göra en nystart och en mer långsiktig omställning. Vi ser att det fortsatt kommer behövas extra medel för att genomföra detta", säger SFI:s vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dokumentär om Morissette till filmfestival

Filmfestivalen i Toronto har tidigare år lockat många besökare. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello
Kultur och nöje
Kultur och nöje Arrangörerna för Toronto International Film Festival har släppt några av titlarna för årets program. Science fiction, skräck och rockdokumentär är några av bidragen som kommer visas.
PREMIUM

Inför Torontos filmfestival i början av september, den 46:e i ordningen, släpps nu delar av det officiella programmet som väntar besökarna, rapporterar Variety.

Bland de utvalda finns Kenneth Branaghs "Belfast", om en ung pojke som växer upp i Nordirland, under 60-talets politiska tumult.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

”Joddla” och Nisse ställer in

Coronapandemin sätter stopp för Joddla med Sivs Skånespelningar i sommar.
Foto: arkivbild
Hässleholm
Kultur och nöje
Hässleholm

I sommar var det meningen att Joddla med Siv och Nisse Hellberg skulle turnera tillsammans, med spelningar på KB i Malmö, i Tivoliparken i Kristianstad, Surbrunnsparken i Ystad och Stadsparken i Klippan.

Alla spelningarna har nu ställts in, på grund av den pågående covid 19-pandemin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Kultur och nöje

Lars Andersson skriver Tunström-biografi

Författaren Lars Andersson skriver en biografi om Göran Tunström. Arkivbild.
Foto: Kari Løvaas
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Författaren Lars Andersson skriver den första stora biografin över Göran Tunström. Han har precis påbörjat arbetet och har fått tillgång till ett omfattande och tidigare outforskat material. Boken beräknas ges ut om ett par år, på Polaris förlag.

Lars Andersson belönades nyligen med Kulturpriset till Göran Tunströms minne, som delas ut av Sunne kommun. Då beskrev han sin författarkollega som först en idol och sedan en vän.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Domen i "En svensk tiger"-målet står fast

Advokat Monique Wadsted och Aron Flam. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Aron Flam frias återigen från upphovsrättsbrott, meddelar Patent- och marknadsöverdomstolen.
PREMIUM

"Jag är mycket nöjd med dagens friande dom och framförallt att Patent- och marknadsöverdomstolen nu bekräftar att Aron Flams tigerbilder är hans egna verk som ger uttryck för hans fria och kreativa val", säger advokat Monique Wadsted, ombud för Aron Flam.

Komikern friades av Patent- och marknadsdomstolen den 9 oktober i fjol efter det uppmärksammade målet kring Bertil Almqvists symbol "En svensk tiger", som denne gjort parodi på.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Chris Brown utreds för ny kvinnomisshandel

Chris Brown uppträder på BET-galan 2017. Arkivbild.
Foto: Matt Sayles
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

R&b-sångaren Chris Brown är under utredning för att ha misshandlat en kvinna från Los Angeles, uppger The Guardian.

En talesperson för polisen berättar att Brown anklagats för att ha slagit den anonyma kvinnan under ett gräl. Polis tillkallades till ett hus i San Fernando Valley-området fredagen den 18:e juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL