Inrikes

Anhöriga fick restdoser – regionen följer upp

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes I tisdags vaccinerade vårdbolaget Werlabs i Kistamässan hundratals personer med restdoser för att slippa kassera dem. Nu ska fallet följas upp av Region Stockholm.
PREMIUM

– Vi tittar på det som har hänt och vad man kan dra för lärdomar, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

De som i tisdags vaccinerades i Kista i nordvästra Stockholm hade antingen bokat tid via regionens app eller blivit inringda av bekanta som jobbade på Werlabs. Även personer i olika åldrar som spontant kom till mässan blev insläppta och fick vaccin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ekström: Undervisning på plats i höst

Utbildningsminister Anna Ekström (S) håller pressträff om hur undervisningen ska genomföras i grund- och gymnasieskolor i höst.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Eleverna ska vara på plats i skolorna i höst, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens.
– Dagens besked är att närundervisning som huvudregel ska bedrivas i alla skolor från höstterminens start, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Regeringen kommer att se över regelverket för distansundervisning i god tid inför höstterminen, säger Anna Ekström, som också slänger in en brasklapp.

– Behovet att använda distansundervisning bedöms vara litet under hösten, men det måste finnas beredskap i skolan att kunna gå över till distansundervisning om det blir nödvändigt.

Som bekant har gymnasieeleverna ända sedan pandemins utbrott haft mycket distansundervisning. Även grundskolans äldre elever har fått en hel del undervisning på distans.

Mycket sjukfrånvaro på det, både bland elever och lärare, har skapat ett utbildningstapp av okänt format. Dessutom har såväl Folkhälsomyndigheten som Skolverket pekat på att ungas psykiska hälsa har påverkats negativt under pandemin.

Behovet av att få samla elever och återgå till en normal vardag i skolan är alltså stort.

"Möjlighet till undervisning på plats är angeläget för alla. Utbildning på plats behöver därför återupptas i så stor utsträckning som möjligt, så som innan pandemin, från och med höstens terminsstart. Fjärr- och distansundervisning ska endast bedrivas undantagsvis om det lokalt föreligger starka smittskyddsskäl för detta."

Fortfarande gäller en förordning som möjliggör fjärr- eller distansundervisning om smittskyddsläget kräver det. Den förordningen gäller till och med den 31 juli 2022. Men regeringen skriver i avvecklingsplanen att dessa bestämmelser ska begränsas eller tas bort i steg 5. När detta kan ske är än så länge okänt.

Anna Lena Wallström/TT

Inrikes

Livstids fängelse för styckmord i Blekinge

Blekinge tingsrätt dömer två män till livstid respektive 18 års fängelse för mordet på en 57-årig man i Karlskrona förra sommaren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mordet på en 57-årig man i Karlskrona förra sommaren liknas av domstolen vid en avrättning. Nu döms en 22-årig man till livstids fängelse och hans 23-årige medbrottsling till 18 års fängelse.

Mordet, som utfördes i 57-åringens lägenhet i juli förra året, hade föregåtts av en noggrann planering. De båda männen hade testat möjliga mordvapen, skaffat utrustning och lurat 57-åringen att komma till lägenheten på en för dem lämplig dag.

När han kom dit blev han upprepade gånger slagen med en skiftnyckel i huvudet. Den delen av dådet utfördes av 22-åringen, men även 23-åringen döms för mordet, eftersom han varit med i planeringen och stod beredd med en kniv bredvid, i fall offret skulle göra motstånd. De hade ett gemensamt uppsåt att döda, konstaterar Blekinge tingsrätt.

Ville bo kvar

Det var sedan 23-åringen som styckade den dödes kropp, vilket de båda männen också hade kommit överens om i förväg. Nästa dag körde de ut med kvarlevorna till en skärgårdsö och grävde ner dem.

Det primära motivet var, enligt domstolen, att 22-åringen skulle kunna bo kvar i 57-åringens lägenhet, som han disponerat en tid.

Under utredningen har 23-åringen berättat att hans vän hade lurat honom att tro att 57-åringen ingick i en kriminell organisation och att han tidigare skulle ha angripit 22-åringen fysiskt. Domstolen kallar dessa uppgifter för "synnerligen otroliga" och konstaterar att oavsett om 23-åringen trodde på dem eller inte så undantar de honom inte från ansvar.

Försvårande omständigheter

Männen döms för mord och brott mot griftefrid. Domstolen ser det som försvårande att brottet har föregåtts av noggrann planering och att mordet, även om det inte var ett utdraget förlopp, hade "karaktären av en avrättning". Att brottet begicks i offrets hem är en annan försvårande omständighet, liksom hur den dödes kropp behandlades efteråt.

Eftersom det i den ena mannens fall handlar om mord på en nära anhörig är även detta en försvårande omständighet. Att den andre mannen slipper livstid och i stället får ett tidsbestämt straff motiveras av att han frivilligt lämnat uppgifter som var väsentliga för polisutredningen och som gjorde att den dödes kvarlevor till sist kunde hittas, flera månader efter mordet.

Cecilia Klintö/TT

Inrikes

Åklagare i knarkmål nöjd: "En fantastisk dom"

Knarknätverkets noggranna märkning och redovisning av kapslar med heroin eller kokain gjorde utredningen lättare för polis och åklagare. Narkotikans sammanlagda värde har beräknats till mer än 110 miljoner kronor 'på gatan'.
Foto: Tullverket
Inrikes
Inrikes Hovrätten skärper straffen för sex personer i en härva med narkotikahantering för över 110 miljoner kronor.
– En fantastisk dom, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.
En man döms till fängelse i tio och ett halvt år. Totalt döms 13 personer av hovrätten.

För fem personer fastställer Hovrätten för västra Sverige de straff som Göteborgs tingsrätt tidigare utdömt.

Två personer får lindrigare straff. En av dem är en lastbilschaufför, som fick det längsta straffet i tingsrätten. Han får nu fängelse i nästan nio år. Åklagarna anser att den sänkningen är riktig, eftersom mannen inte haft någon ledande ställning i knarkhanteringen.

Mat och dans?

En 34-årig man från Nigeria får det längsta straffet av hovrätten, fängelse i tio år och sex månader. Påföljden är drygt fyra år mer än vad mannen dömdes till i Göteborgs tingsrätt.

Hovrätten anser att 34-åringen varit kurir med en central roll i den välorganiserade knarkhanteringen. Mannen själv förklarar sitt flitiga resande mellan Sverige och Danmark med att han deltagit i dansuppvisningar och levererat afrikansk mat.

Men hovrätten tror inte på det och påpekar att mannens påståenden om dans och mat varit "påfallande detaljfattiga".

Fem män och en kvinna döms även av hovrätten till minst åtta års fängelse. Ytterligare sex män och en kvinna får mellan 3,5 och sex år i fängelse.

Värderade roller

Åklagarna anser att hovrätten gett dem rätt i två viktiga delar: Dels när det gäller värdering av bevis, och dels i att hovrätten tagit större hänsyn till de inblandades roller i knarkhanteringen än tingsrätten gjorde.

Teknisk bevisning har varit viktig i målet.

– Det är extremt mycket från tömda telefoner. Huvudsakligen har de kommunicerat via Whatsapp, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

Enligt åklagarna är det unikt att många personer nu döms för hantering av narkotika som myndigheterna inte kunnat ta i beslag. Knarknätverkets egen grundlighet blev till hjälp för polis och åklagare.

– Kapslar med narkotika har varit märkta på ett visst sätt och kunnat följas, i ett väldigt noggrant redovisningsmönster med foton på handskrivna lappar, kapselbeteckningar och exakt hur mycket man ska betala, säger Anna Svedin.

– Detta har styrts från Nederländerna och Nigeria, och de har haft stenkoll på redovisningen.

"Känt sig säkra"

Hovrätten för västra Sverige beskriver verksamheten som välorganiserad och storskalig. Det har varit "ett konstant flöde av narkotika", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Kapslar med heroin eller kokain har smugglats från Nederländerna till Sverige, ofta via Öresundsbron, och distribuerats till mottagare i Stockholm och Göteborg.

Anna Svedin har intrycket att knarkhanteringen pågått länge, och att de inblandade varit oförsiktiga.

– De har känt sig säkra på att ingen skulle kunna ta ett helhetsgrepp, säger åklagaren.

Svenska myndigheter slog till mot hanteringen 2018, efter tips från österrikisk polis.

Utvisas

På hösten 2019 åtalades 15 personer. Åtalet handlade om 140 kilo narkotika, bland annat minst 50 kilo heroin och minst 42 kilo kokain. Knarkets värde vid försäljning på gatan beräknades till mer än 110 miljoner kronor.

I juli 2020 dömdes 14 personer i Göteborgs tingsrätt. En kvinna friades helt. En man dömdes, men överklagade inte.

Alla åtalade har nekat till att ha varit delaktiga i organiserad narkotikasmuggling.

Elva av de 13 personer som nu döms av hovrätten är utländska medborgare och kommer att utvisas efter avtjänat straff.

Micke Larsson/TT

Vice chefsåklagare Anna Svedin vid en presskonferens när åtalet väcktes hösten 2019. Hennes intryck är att de inblandade i narkotikahanteringen känt sig lite för säkra.
Vice chefsåklagare Anna Svedin vid en presskonferens när åtalet väcktes hösten 2019. Hennes intryck är att de inblandade i narkotikahanteringen känt sig lite för säkra.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Narkotikans väg

Narkotikan i åtalet anses ursprungligen komma från Sydamerika, Nigeria och Portugal.

Den har sålts till Nederländerna i block, och där paketerats om i kapslar. Dessa har märkts med beteckningar som SV för leveranser till Stockholm, eller GOT för Göteborg.

Kapslarna har innehållit heroin eller kokain med olika styrka och kvalitet.

Smugglingen till Sverige har huvudsakligen skett via Öresundsbron.

Enligt åklagarna har verksamheten varit upplagd som ett företag, med bokföring och med distributörer som tagit betalt för sitt "arbete" utan att själva köpa eller sälja narkotikan.

En majoritet av de åtalade kommer från Västafrika.

Inrikes

Försvunnen femåring i Hagfors hittad död

En femårig pojke som försvann vid sjutiden i morse från ett HVB-boende i centrala Hagfors har hittats död. Efter en stor räddningsinsats hittades pojken i en närliggande älv.
Foto: Joachim Lagercrantz/TT
Inrikes
Inrikes En femårig pojke som försvann i morse från ett HVB-hem i centrala Hagfors har hittats död.
– Vi har startat en utredning för att se vad som har hänt, säger Patrik Silverudd, pressansvarig för boendet.

Pojken hittades i vattnet vid strandkanten vid tiotiden, ungefär tre timmar efter att han försvann från boendet. Han fördes till sjukhus, men det är oklart om han då var vid liv.

– Jag kan inte de detaljerna, men jag vet att han konstaterades död efter han förts till sjukhus, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.

Polisen kommer att utreda omständigheterna till pojkens försvinnande. Just nu är brottsrubriceringen vållande till annans död men det finns ingen misstänkt.

– Det är för tidigt att säga vad som har hänt, vi vet inte riktigt hur han försvann. Det är det vi får utreda nu, säger Diana Qudhaib.

Pojken försvann tidigt på morgonen från ett HVB-hem, endast iklädd en blöja. En stor sökinsats med bland annat hundpatrull drogs i gång med fokus på området där pojken senast sågs. Drönare och helikopter var på väg för att delta i sökinsatsen, men hann inte komma fram innan pojken hittades.

Humana, det privata vårdbolaget som driver HVB-hemmet i fråga, vill inte kommentera vad som har hänt i detalj än.

– Vi har startat en utredning för att se vad som har hänt, om vad som kan ha gått fel och vad vi eventuellt måste rätta till om vi har missat något, säger Humanas pressansvarige Patrik Silverudd.

Han säger att personalen på boendet är förtvivlade och att om det behövs extra resurser och stöd kommer det att finnas på plats.

– Våra tankar går naturligtvis till föräldrarna och personalen som arbetar på plats, det är oerhört tungt för alla.

Inrikes

Riksdagen vill se förslag om tvångstestning

Regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) uppmanas av en majoritet av riksdagspartierna att ta fram förslag som möjliggör tvångstestning vid utvisningar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery /TT
Inrikes
Inrikes

Gränspolisen uppger att det finns stora problem att utvisa personer som vägrar att testa sig för covid-19 – något som många länder kräver för att ta emot dem. Nu uppmanar en majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott regeringen att ta fram förslag som gör det möjligt att tvångstesta personer, om det behövs för att kunna verkställa en av- eller utvisning.

Alla partier utom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom det så kallade tillkännagivandet.

Tidigare har justitieminister Morgan Johansson (S) sagt att det inte är aktuellt med lagändringar, eftersom det handlar om grundlagsfrågor. Han vill i stället lösa problemet på andra sätt.

Men partierna bakom tillkännagivandet uppmanar regeringen att skyndsamt utreda frågan och snarast återkomma till riksdagen med lagförslag. Om det finns behov vill de även genomföra andra förändringar för att se till att polisen kan agera när personer hindrar och försvårar en av- eller utvisning.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Inrikes

Löfvenmotståndare ser V skramla högt och tomt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tar inte Vänsterpartiets ultimatum till regeringen på allvar, men tvekar inte att fälla regeringen om det skulle bli en misstroendeomröstning.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tror inte på V:s ultimatum till regeringen. Men om tillfället kommer, tvekar de inte att fälla regeringen.
– Om V är redo att löpa linan ut är KD inte ett parti som tvekar, säger KD-ledaren Ebba Busch till TT.

Moderaterna låter gruppledaren Tobias Billström ge en skriftlig kommentar.

"Det här visar svagheten i Stefan Löfvens regeringsunderlag, där olika partier ställt ut oförenliga löften. Nu får vi se om Löfven reder ut det." skriver Billström vars partiledare hela tiden talat om V:s hot som ett tomt sådant.

Ebba Busch anser inte att V ännu har visat att man verkligen menar allvar med sitt hot att väcka misstroende mot regeringen.

– Jag tycker inte att det här är trovärdigt. Vänsterpartiet har inte visat att det är skarpt än, säger Ebba Busch.

"Vänsterpartiet bluffar"

Hon uppger att hon fick ett sms en halvtimme före Vänsterpartiets pressträff där Nooshi Dadgostar meddelade partiets ultimatum till regeringen.

– Vill V visa att de menar allvar, då borde Nooshi Dadgostar också lyfta luren till Åkesson, därför att det är med SD hon delar sakpolitisk ståndpunkt och alla partier behövs om Löfven ska falla, säger Ebba Busch.

Hon syftar på att M och KD anser att utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion är ett bra förslag, tvärtemot vad V och SD anser.

V har gett regeringen 48 timmar att komma med besked om att man antingen drar tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproduktion alternativt är beredd att sätta sig i nya förhandlingar där Hyresgästföreningen får vara med. Annars går man vidare i processen att väcka misstroende.

– Vår grundhållning är klar, vi är inte för den här regeringen och vi kommer självklart inte bidra till att rädda kvar den. Men jag menar att Vänsterpartiet bluffar, säger Ebba Busch.

– Men om V är redo att löpa linan ut är KD inte ett parti som tvekar.

Tomma hot

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att det inte är ovanligt att V skramla högljutt för att synas.

"Det brukar dock stanna där, vid tomma hot och ihåligt skrammel", skriver Åkesson i en kommentar till TT.

Han, precis som Busch, säger dock att man inte tvekar om möjligheten ges att fälla regeringen.

"Till skillnad från Vänsterpartiet har Sverigedemokraterna ensamt tillräckligt många mandat för att väcka misstroende”, skriver Åkesson.

Philip Botström, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, anser att det är Centerledaren Annie Lööf som sitter inne med lösningen och borde backa om hyrorna.

"Det är hon som försatt Löfven i denna sits genom ultimatum om att inte förhandla med V. Trots att S och C är beroende av V för att denna regering ska kunna sitta kvar." säger Botström i en skriftlig kommentar och tillägger:

"Är det värt att försätta Sverige i regeringskris ett år innan valet för att tvinga fram högre hyror? Jag tvivlar på att Centerpartiets väljare vill detta."

Inrikes

Över 4,2 miljoner vaccinerade

Vaccinationerna rullar på. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Vaccineringarna mot covid-19 fortsätter i Sverige. Fram till nu har 4 201 394 personer fått åtminstone en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 51,3 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 2 250 996 fått två doser, motsvarande 27,5 procent.

Uppdateringarna av antalet smittade och avlidna med covid-19 har pausats från och med den 13 juni på grund av it-störningar, uppger Folkhälsomyndigheten.

Inrikes

Färre än 100 covidpatienter på iva

För första gången på länge är antalet covidpatienter inom intensivvården färre än 100.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Inrikes
Inrikes För första gången på över ett halvår vårdas nu färre än 100 patienter inom intensivvården på grund av coronaviruset.

Antalet patienter som vårdas på sjukhus på grund av coronaviruset fortsätter att minska i takt med att smittspridningen avtar. Vid lunchtid på tisdagen fick 98 patienter intensivvård på grund av coronaviruset. Så få har det inte varit sedan början av november förra året.

– Det går neråt och det är klart att vi är glada för det. Samtidigt så är jag försiktig med att säga att det är över, för det är det inte. Det är inte ett normalläge vi har nu. Dessutom har antalet "vanliga" iva-patienter successivt ökat under våren, så det är fortfarande ansträngt på många håll, säger Johnny Hillgren, ansvarig för intensivvårdsregistret, till TT.

"Andra pusselbitar"

Mönstret från förra året känns igen, med en kraftig nedgång av sjukhusvårdade patienter från mitten/slutet av april. Men Johnny Hillgren tycker att en sådan jämförelse är svår att göra.

– Det är helt andra pusselbitar nu, jämfört med förra året. Det är fler som är vaccinerade, samtidigt som vi har alfavarianten (som inte fanns förra året) och nu deltavarianten som vi ännu inte riktigt vet om vi får en större smittspridning av eller inte. Så det är en helt annan spelplan nu, men självfallet är det positivt att antalet patienter minskar. Jag är försiktigt optimistisk, säger Johnny Hillgren.

Sliten personal

TT: Hur mår personalen?

– Det vi ser är att behovet av återhämtning är mycket stort och det ser nog likadant ut över hela landet. Vi ser att tröskeln för att sjukskriva sig är lägre än normalt, något jag tror är ett uttryck för att alla är väldigt slitna, vilket är fullt förståeligt.

Under pandemin har Sverige drabbats av tre smittspridningsvågor, som alla tre har resulterat i ett kraftigt ökat antal covidpatienter som vårdas på sjukhus och inom intensivvården.

Toppen under den första vågen kom i slutet av april förra året då knappt 560 patienter fick intensivvård samtidigt på grund av coronaviruset. Den andra toppen inträffade precis i början av detta år, medan den tredje var som värst nästan exakt samtidigt som den första, det vill säga i slutet av april.

Johan Nilsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL