Sport

Uefa övervägde vaccin till EM-lagen

Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski, tvåa och trea från vänster, har inte fått något coronavaccin och båda nyligen testats positivt för covid-19. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport EM-arrangören Europeiska fotbollsförbundet övervägde alternativet att alla 24 lag skulle få vaccin före mästerskapet.
"Men efter en grundlig analys kom Uefa till slutsatsen att det inte gick på grund av en organisatorisk risk, samt ur etisk synpunkt eftersom vaccinering av de högst prioriterade grupperna fortsatt är viktigare än någonting annat", skriver Uefa till Ritzau.

Flera EM-deltagande länder har haft konstaterade coronafall under sin läger före mästerskapet som sparkar i gång på fredag med mötet Turkiet–Italien i Rom.

Efter att två fall konstaterats i Sverige (Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg) under tisdagen fick den danska nyhetsbyrån Ritzau svar på en fråga kring hur Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som anordnar turneringen, tänkt kring vaccin.

"Att erbjuda vaccin till alla lag var något som övervägdes. Men efter en grundlig analys kom Uefa till slutsatsen att det inte gick att på grund av en organisatorisk risk, samt ur etisk synpunkt eftersom vaccinering av de riskgrupperna fortsatt är viktigare än någonting annat", skriver Uefa.

24 lag deltar i EM-slutspelet som spelas i 11 länder. Vissa spelare och ledare är vaccinerade, men det har varit beroende på av var de bor och vilket nationellt vaccinationsprogram de har varit en del av.

EM i fotboll 2021

Allt inför åttondelsfinalerna i EM

Belgien är ett av lagen som imponerat allra mest i EM hittills.
Foto: Anatoly Maltsev/AP/TT
Sport
Sport Sverige möter som bekant Ukraina i åttondelsfinal i EM. Men sju matcher till ska spelas – här är allt du behöver veta inför kommande fotbollsfester.

Wales-Danmark

Var: Amsterdam, Nederländerna

När: 26 juni, 18.00

Tv/Radio: TV4/CMore/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Danskarna är fortfarande skakade av Christian Eriksens plötsliga hjärtstopp i öppningsmatchen mot Finland, men laget tog sig samman och vann det avgörande mötet med Ryssland på ett övertygande sätt (4–1). Det som hände Eriksen har berört hela fotbollsvärlden, men det danska laget tycks ha hittat en gemensam kraft i att få spela för sin vän, som nu har fått lämna sjukhuset.

– Jag måste säga att lagandan är helt otrolig. Det är svårt att beskriva vad det här laget har gått igenom, vi tänker på och pratar om Christian hela tiden, säger förbundskapten Kasper Hjulmand på en presskonferens.

I Danmark har anfallaren Yussuf Poulsen klivit fram och tagit stort ansvar, Leipzigstjärnan står noterad för två fullträffar hittills i mästerskapet.

Wales har kanske inte spelat lika sprudlande fotboll som 2016, då det räckte hela vägen till semifinal, men Gareth Bale och hans lagkamrater är tuffa och tunga att möta och tog sig vidare grupptvåa bakom Italien. Även walesarna blev tagna av Eriksens hjärtproblem, men enligt förbundskapten Rob Page ska laget kunna lägga det åt sidan på lördag.

– Vi har ett jobb att göra och måste vara förberedda på det, säger han på en presskonferens.

Stjärnor att hålla koll på: Gareth Bale (Wales) och Simon Kjær (Danmark).

Italien-Österrike

Var: London, Storbritannien

När: 26 juni, 21.00

Tv/radio: SVT/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Under förbundskapten Roberto Mancinis eleganta ledning tycks Italien ha något stort på gång. Laget har generationsväxlat och de nya och unga spelarna har imponerat stort i EM. Italienarna gick rent genom gruppen och har fortfarande nollan bakåt intakt. Räknar vi in diverse tränings-, Nations League- och VM-kvalmatcher har Italien elva raka segrar på kontot och totalt 30 (!) matcher i följd utan förlust. Viktige mittfältaren Marco Verratti missade de två första gruppspelsmatcherna på grund av knäproblem, men lär nog växla upp lagom till slutspelet.

Österrike har vissa skadeproblem i sin trupp. Rutinerade mittfältaren, tillika lagkaptenen, Julian Baumgartlinger har hittills bara kunnat spela en enda minut i turneringen. 33-åringen har nyligen kommit tillbaka från en korsbandsskada.

– Han har en överbelastning, har förbundskapten Franco Froda tidigare sagt på en presskonferens.

Om Baumgartlinger hinner bli spelklar till åttondelsfinalen återstår att se. Det är även en smula osäkert om mittfältaren Christoph Baumgartner kommer till spel. Han fick en tuff smäll mot huvudet i 1–0-segern mot Ukraina senast.

Stjärnor att hålla koll på: Ciro Immobile (Italien) och Marko Arnautovic (Österrike).

Nederländerna-Tjeckien

Var: Budapest, Ungern

När: 27 juni, 18.00

Tv/Radio: SVT/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Nederländernas EM kan hittills summeras med ett enda ord:

Succé.

Laget tog tre raka segrar i gruppspelet och den innan mästerskapet ifrågasatte förbundskaptenen Frank De Boer hyllas nu unisont av allt och alla. Nederländernas fina form gör att laget har växt ut till en het medaljkandidat inför slutspelet.

– Med tanke på hur det har gått ser vi verkligen fram emot åttondelsfinalen, säger De Boer på en presskonferens.

Tjeckien är hela EM:s kanske största positiva överraskning. Laget tog sig vidare som trea från tuffa grupp D och anfallaren Patrik Schick har visat klassen. 25-åringen har stått för tjeckernas samtliga tre mål, varav två kom mot Skottland och där det ena kandiderar att bli hela mästerskapets mest minnesvärda fullträff.

– Vi måste spela på topp för att kunna vinna, varnar De Boer.

– Tjeckien visade i gruppspelet hur bra de är.

Stjärnor att hålla koll på: Memphis Depay (Nederländerna) och Patrik Schick (Tjeckien).

Belgien-Portugal

Var: Sevilla, Spanien

När: 27 juni, 21.00

Tv/radio: TV4/CMore/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Belgien flög genom gruppspelet, tog tre raka segrar och har växt fram som en av turneringens kanske största guldkandidater. Mittfältsstjärnan Kevin De Bruyne var tillbaka i startelvan efter sin skada i den sista gruppspelsmatchen mot Finland (2–0) och dessutom tycks det som att Eden Hazard har hittat formen.

– Det verkar som att han njuter av att spela fotboll igen, säger förbundskapten Roberto Martínez enligt Marca.

På Belgiens skadelista hittas backen Timothy Castagne, som missar resten av turneringen.

I Portugal, som tog sig vidare som bästa grupptrea, handlar som vanligt i princip allt om Cristiano Ronaldo. Han har redan hunnit med att göra fem mål i EM – och det på bara tre matcher – och leder därmed skytteligan inför slutspelets start. Vi bör nog sätta ett frågetecken för den portugisiska defensiven, laget släppte in sex mål i gruppspelet och frågan är hur försvarslinjen klarar att stå emot Belgiens offensiva pjäser.

Stjärnor att hålla koll på: Romelu Lukaku (Belgien) och Cristiano Ronaldo (Portugal).

Kroatien-Spanien

Var: Köpenhamn, Danmark

När: 28 juni, 18.00

Tv/Radio: TV4/CMore/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Kroatiens prestationer i EM har hittills varit skakiga. Efter den inledande förlusten mot England och krysset mot Tjeckien krävdes det en seger mot Skottland i gruppepilogen för att VM-tvåan skulle gå vidare. Och då klev en viss Luka Modric fram.

Real Madrids stjärnmittfältare pangade själv i ett mål och spelade fram till ett annat då det blev 3–1 och säkrat avancemang. I Spanien oroar man sig nog en smula för att 35-åringen är på väg tillbaka till den formen han hade för ett par år sedan, då han var en av världens allra bästa spelare.

– När vi spelar som vi ska, då är vi farliga för alla lag, säger Modric på en presskonferens.

Spanien har fått utstå hård kritik – inte minst efter inledande 0–0 mot Sverige – av såväl supportrar som experter, men elegierna tystnade något efter 5–0 mot Slovakien i den sista gruppspelsmatchen. Anfallspositionen är emellertid fortsatt ett frågetecken. Álvaro Morata har spelat från start i samtliga tre matcher, och svarat för ett mål, men också missat otroligt mycket. Vågar förbundskapten Luis Enrique fortsätta med honom mot Kroatien, eller får exempelvis Gerard Moreno chansen som spjutspets?

Stjärnor att hålla koll på: Luka Modric (Kroatien) och Pedri (Spanien).

Frankrike-Schweiz

Var: Bukarest, Rumänien

När: 28 juni, 21.00

Tv/Radio: SVT/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Visst, det blev två kryss och bara en seger för Frankrike i gruppspelet – men det räckte likväl för att guldfavoriten skulle knipa förstaplatsen i det som kallades dödens grupp. I 2–2-matchen mot Portugal senast kom även comebackande Karim Benzema igång på allvar. Den minst sagt skandalomsusade anfallaren svarade för båda fransmännens mål och samspelet med Kylian Mbappé och de andra offensiva stjärnorna ser ut att bli allt bättre.

Schweiz, vidare som en av de bästa grupptreorna, imponerade inte i 0–3-förlusten mot Italien, men när laget hade kniven mot strupen mot Turkiet i den sista gruppspelsmatchen klev profilerna fram. Xherdan Shaqiri svarade för två av målen i 3–1-segern och om schweizarna ska kunna rå på Frankrike krävs det att han, Haris Seferovic och de andra stjärnorna i laget presterar på topp.

Stjärnor att hålla koll på: Kylian Mbappé (Frankrike) och Xherdan Shaqiri (Schweiz).

England-Tyskland

Var: London, Storbritannien

När: 29 juni, 18.00

Tv/Radio: SVT/ P4 Radiosporten

Läget i lagen: England vann sin grupp och tog sig utan större problem vidare till åttondelsfinal. Om det innebär att allt är frid och fröjd? Icke. Laget har faktiskt bara gjort två mål framåt – båda av Raheem Sterling – och att målskyttet inte har lossnat för storstjärnan Harry Kane ses inte med blida ögon inför slutspelet. Tottenhamspelaren Kane har fått hård kritik för sina relativt svaga insatser hittills i mästerskapet. Kritik han tar lätt på.

– Jag tror på mig själv, det gör jag alltid. Saker och ting kan förändras snabbt, så det handlar om att inte överanalysera något. Så här är det som anfallare, ibland går det ett par matcher utan att man gör mål och helt plötsligt smäller man in ett eller två och då lossnar allting, sade han nyligen på en presskonferens.

Det tyska landslaget har också fått en släng av kritiksleven. Och konstigt vore kanske annat. För Tyskland har inte riktigt gått att känna igen. Förlust mot Frankrike, seger mot Portugal och bara 2–2 mot Ungern gör att många experter undrar hur det egentligen står till med tyskarna inför tungviktsmötet med England.

– Jag lovar att vi kommer prestera bättre, säger förbundskapten Joachim Löw på en presskonferens.

Stjärnor att hålla koll på: Raheem Sterling (England) och Kai Havertz (Tyskland).

Mikael Widerberg/TT

Danmarks Simon Kjær är en spelare att hålla extra koll på.
Danmarks Simon Kjær är en spelare att hålla extra koll på.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Roberto Mancini kan tacka Ciro Immobile för Italiens succé. Anfallaren har gjort två mål hittills i turneringen.
Roberto Mancini kan tacka Ciro Immobile för Italiens succé. Anfallaren har gjort två mål hittills i turneringen.
Foto: Alfredo Falcone/AP/TT
Patrik Schick är Tjeckiens klarast lysande stjärna.
Patrik Schick är Tjeckiens klarast lysande stjärna.
Foto: Laurence Griffiths/AP/TT
Cristiano Ronaldo är alltid i fokus i Portugal.
Cristiano Ronaldo är alltid i fokus i Portugal.
Foto: Bernadett Szabo/AP/TT
Álvaro Morata, ifrågasatt spansk anfallare.
Álvaro Morata, ifrågasatt spansk anfallare.
Foto: Pierre Philippe Marcou/AP/TT
Frankrikes Karim Benzema ser ut att vara på väg mot storformen.
Frankrikes Karim Benzema ser ut att vara på väg mot storformen.
Foto: Franck Fife/AP/TT
Raheem Sterling, Englands enda målskytt hittills.
Raheem Sterling, Englands enda målskytt hittills.
Foto: Neil Hall/AP/TT

Sport

DL-galor i Kina ställs in

Diamond League-lopp på 1 500 meter i Shanghai. I år ställs friidrottsgalorna i Kina in. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sport
Sport

Diamond League-galan i Shanghai och den andra galan i Kina, som kallats Kina2, ställs in på grund av reserestriktioner till och från Kina, meddelar det internationella friidrottsförbundet WA.

WA skriver i ett pressmeddelande att man jobbar på att hitta nya datum för uppvisningstävlingar i Kina senare under hösten men att inga ännu har satts. Galorna skulle ägt rum den 14 och 22 augusti. Diamond League avslutas i Zürich den 8 och 9 september.

Sport

Trots smittspridning – 140 000 på Silverstone

Förra året var det folktomt på Silverstone. Arkivbild.
Foto: Bryn Lennon/AP/TT
Sport
Sport Smittspridningen av covid-19 ökar i Storbritannien, men på Englands GP på anrika Silverstone tillåts storpublik. 140 000 personer kommer att kunna se F1-loppet på plats, den största publiksiffran sedan pandemins början.

Nyheten om rekordpubliken på Silverstone är en välkommen nyhet för vd:n Stuart Pringle som varnat engelska myndigheter för att banan skulle gå under om inte publik tillåts.

"Jag vill tacka premiärminister Boris Johnson, inrikesministrarna Oliver Dowden och Michael Gove samt Silverstones vd, Stuart Pringle, för deras outtröttliga ansträngningar för att få detta fantastiska resultat. Alla förare och stall ser verkligen fram emot Silverstone," säger formel 1:s ordförande Stefano Domenicali.

Alla åskådare behöver visa upp ett negativt covid-test som inte får vara äldre än 48 timmar eller ett vaccinationsbevis.

Publiksiffran på 140 000 personer är den största sedan pandemin startade. Men innan Silverstones GP startar den 16 juli kommer flera stora evenemang att äga rum.

Drygt 60 000 åskådare väntas se finalen av fotbolls-EM på Wembley i London den 11 juli. Den 10 och 11 juli avgörs Wimbledons tennisfinaler inför 15 000 åskådare på plats. Några dagar senare tillåts 32 000 personer att se British Open i golf på Royal St Georges i Sandwich.

Världshälsoorganisationen WHO har tidigare uttryckt oro för smittspridningen under pågående fotbolls-EM.

Sport

Linköping tappar norska stjärnan

Frida Leonhardsen Maanum lämnar Linköping. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport

Linköping blir av med sin norska stjärna Frida Leonhardsen Maanum.

Var den 21-åriga landslagsmittfältaren, som i år gör sin femte säsong i den damallsvenska klubben, ska spela härnäst är ännu inte offentliggjort.

Maanum spelar sin sista match i LFC-tröja den 28 juni i matchen mot Kif Örebro.

"Frida kom till LFC som en talang och lämnar som en skinande diamant. Vi önskar henne all lycka i framtiden", säger klubbdirektören Frida Andersson till LFC:s webbplats.

Linköping har inlett ett arbete med att värva in ersättare för Maanum.

Sport

Idrotten mer jämlik med nytt Lok-stöd

Idrottens Lok-stöd förändras för att bli mer jämlikt. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Sport
Sport

Nu ska idrottens lokala aktivitetsstöd, Lok-stödet, bli mer jämlikt.

Riksidrottsstyrelsen har beslutat om förändringar i bidraget, som ges till barn och unga mellan 7 och 25 år, som ska gälla från den 1 januari 2022.

Det införs ett maxantal aktiviteter per vecka och per person som en förening kan få bidrag för.

För barn 7–9 år blir taket för bidragsberättigade aktiviteter tre per vecka. För åldersgruppen 10–25 år är taket fem aktiviteter. Ersättningsnivån är högst för de första två aktiviteterna per individ och vecka, efter det blir nivån lägre.

Inför beslutet gjordes provberäkningar med data från över 250 föreningar som visade på tre effekter – omfördelning av medel från pojkar till flickor, omfördelning av medel från äldre ungdomar till yngre barn och en liten omfördelning från lagbollsporter till individuella idrotter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Sport

RF fördelar 792 miljoner kronor i coronastöd

Sport
Sport Nu är det klart med fördelningen av krisstöd och återstartsstöd till idrotten.
Riksidrottsförbundet, RF, delar ut totalt 792 miljoner kronor.

572 miljoner kronor går till kompensationsstöd, under coronapandemin, för årets första kvartal. Av dem går 513 miljoner kronor till 2 349 föreningar och 35 specialidrottsförbund får dela på 59 miljoner kronor.

"Början av 2021 var oerhört svår för många förbund och föreningar på grund av de restriktioner och det smittläge vi då hade. Det känns bra att nu kunna ge ekonomiskt stöd och vi vet sedan tidigare att kompensationsstödet verkligen gör skillnad även om ingen kan kompenseras fullt ut", säger ordföranden Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Efter midsommar får föreningarna besked om utbetalningen.

Regeringen har även bidragit med 220 miljoner kronor till idrotten som ett ekonomiskt stöd för återstarten efter pandemin som tilldelas alla specialidrottsförbund. De fem förbund som får mest pengar är Fotbollförbundet med 18 miljoner kronor samt Friidrottsförbundet, Gymnastikförbundet, Handbollförbundet och Innebandyförbundet med 11 miljoner kronor vardera.

"Detta stöd ska se till att idrottsrörelsen orkar och klarar att lyfta blicken och se framåt för att investera i att återhämta vår verksamhet till den nivån vi befann oss i innan pandemin", säger Eriksson.

RF har begärt att få ytterligare 900 miljoner kronor i återstartsstöd för åren 2022–2024.2349 idrottsföreningar tilldelas 513 miljoner kronor.

Ingela Ahlberg/TT

EM i fotboll 2021

Fotbollshöjdarna till Glasgow i 20 timmar

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, i mitten, och generalsekreterare Håkan Sjöstrand, till höger, tillsammans med statsminister Stefan Löfven, till vänster, under VM 2018.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Det blir ingen svensk publikfest i EM-åttondelsfinalen i Glasgow på grund av de coronaanpassade inresereglerna som omöjliggör för supportrarna att resa till Skottland.

De högst ansvariga i Svenska fotbollförbundet, ordföranden Karl-Erik Nilsson och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, får se Blågult möta Ukraina på plats på Hampden Park på tisdag, men de släpps in på nåder.

– Vi har en speciell inbjudan, Karl-Erik och jag. Vi får komma in och vara i landet i 20 timmar, sen får vi åka hem igen, säger Sjöstrand.

Enligt de nuvarande inresereglerna till Skottland från Sverige krävs det karantän i tio dagar samt covid-test dag två och åtta.

Ingela Ahlberg/TT

OS i Tokyo 2021

OS-mästaren Murray klar för Tokyo

Andy Murray i Queens-turneringen förra veckan.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Sport
Sport

Den dubble regerande OS-mästaren i tennis, Andy Murray, är klar för spel i Tokyo.

Den 34-årige skotten, som vann OS-turneringen både 2012 och 2016, har tagits ut till Storbritanniens lag som även består av Dan Evans i singel. Murray ska också spela dubbel med Joe Salisbury.

Murray har varit hårt skadedrabbad de senaste åren, i höft och ljumske, och är just nu rankad först på 119:e plats.

– OS betyder väldigt mycket för mig. Det är en stor ära att kunna få vara med spelen för fjärde gången, säger Murray enligt BBC.

– Att få leda den brittiska truppen vid öppningsceremonin för fem år sedan i Rio är en av höjdpunkterna i min karriär.

Ingela Ahlberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL