feature

Sväng ihop barnvänlig vego

Isa Ekstam har varit vegetarian i hela sitt liv. Nu håller hon kurser i vegetarisk matlagning för familjer som behöver råd och inspiration. Dottern Livia äter gärna det mamma lagat.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Mat
feature Det ska vara lätt att åka på utflykt eller bara ta med snabbmat ut till barnen. Även om man är vegetarian. Isa Ekstam bjuder på ”vego on the go”.
PREMIUM

Tvååriga Livia tuggar glatt i sig en minipizza där hon sitter på barnsadeln på cykeln, nyss hämtad från förskolan. Mamma Isa, som är vegokock, har inte bara varit smart nog att förpacka den i ett kaffefilter, utan även gjort det enkelt för sig genom att använda vanliga små polarkakor som pizzabotten.

–  Det smarta med det är att man lätt kan variera toppingen så att det passar både vuxna och barn. Och det är alltid en fördel med mat som man kan äta med en hand, och gärna stående – om man till exempel ska hålla koll på ungar i vattnet.

Isa Ekstam har varit lakto-ovo-vegetarian (äter ägg och mejeriprodukter) sedan födseln. Numera håller hon kurser för föräldrar som är vegetarianer eller veganer men saknar idéer eller kunskap om hur de ska kunna variera vardagsmaten och se till att barnen får i sig tillräckligt med näring.

–  De behöver mycket mer kalcium, järn och fett än vad vi tror. Det kan ju vara en utmaning att få i vitaminer i små spralliga barn som springer omkring. Och tonåringar måste äta extra mycket protein. Över huvud taget krävs det lite mer planering som förälder om hela familjen äter vegetariskt.

Det gäller att smussla in nyttigheterna på ett lekfullt och lockande sätt. Isa tipsar om att smyga in lite bönor och baljväxter i pannkaks- eller våffelsmeten, alternativt boosta soppan med linser och kanhända packa ner några kidneybönor i en liten plastlåda som plockvänlig fingermat.

–  Utflyktsmat ska gå fort att svänga ihop, man vill inte behöva stå en hel dag och förbereda. Soppa är ett lysande exempel. Det går snabbt, kan hällas upp på termos och drickas ur en kåsa eller plastmugg. Man behöver ju inte ens en sked.

Livia får syn på några medhavda färska bär. Glupskt slukar hon björnbär med hela ansiktet, och så var den dagens dos vitaminer fixad. Ibland behöver det inte vara svårare än så.

Mia Gahne/TT

Mat i farten ska vara lika lätt att laga som att äta. Det är vegokocken Isa Ekstams devis. Dottern Livia håller med.
Mat i farten ska vara lika lätt att laga som att äta. Det är vegokocken Isa Ekstams devis. Dottern Livia håller med.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sväng ihop en soppa, ladda den med extra vitaminer och häll upp på termos.
Sväng ihop en soppa, ladda den med extra vitaminer och häll upp på termos.
Foto: Janerik Henriksson/TT
En matlåda med fack tycker Isa Ekstam är en bra investering. Då kan varje utrymme fyllas med smått och gott som man vet att barnet gillar.
En matlåda med fack tycker Isa Ekstam är en bra investering. Då kan varje utrymme fyllas med smått och gott som man vet att barnet gillar.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Isa Ekstam

Ålder: 34 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Vegokock, föreläsare och håller kurser under namnet "Green Isa dream".

Familj: Sambo och dotter.

Alltid i kylen: Havre- eller sojagrädde.

Dricker helst: Kaffe.

Matförebild: "Jamie Oliver och mina föräldrar."

Lyssnar på i köket: Poddar.

Favoritgrönsak: Kål i alla former.

Mest underskattade köksredskapet: Zestjärnet.

Hejar på: "Alla restauranger som ska försöka hämta sig efter pandemin."

Tre ingredienser hon inte skulle kunna leva utan: Vitlök, citron och chili.

Isa Ekstam.
Isa Ekstam.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Tomatsoppa med risoni och linser

4 portioner, 15 minuter

olivolja till stekning + 1/2 msk

2 stora vitlöksklyftor, finhackade

1 burk krossade tomater, à 400 g

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl vatten

2 1/2 dl havregrädde

1 msk torkad oregano

1/2 tsk chiliflingor (hoppa över om barnen ska äta)

1/2 msk balsamvinäger

1 msk japansk soja

1 dl risoni

2 dl gröna linser, färdigkokta på tetrapak

1/2 kruka basilika, grovhackad

salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Hetta upp en kastrull med olivolja och stek vitlöken i cirka 1 minut. Rör ner tomater, buljong och vatten och låt koka upp.

2. Tillsätt havregrädde, oregano, chiliflingor, balsamvinäger och soja. Låt småputtra i 6 minuter. Rör ner risonin och koka i ytterligare 2 minuter.

3. Rör ner linser, 1/2 msk olivolja och basilika. Smaka av med salt och peppar.

I ryggsäcken:Häll i en termos och servera i plastskål, mugg eller kåsa.

Tomatsoppan är full av goda smaker och vitaminer.
Tomatsoppan är full av goda smaker och vitaminer.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Tomatsoppan är full av goda smaker och vitaminer.
Tomatsoppan är full av goda smaker och vitaminer.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Grillad vego-våffelmacka

4 portioner, 15 minuter

8 tjocka skivor surdegsbröd

Fyllning 1:

Ajvarröra, oumph och rucola

Ajvarröra:

2 dl ajvar

1 dl creamcheese

1/2 stor citron, saften

salt

svartpeppar

Topping:

150 g oumph, alternativt annat vegoprotein som påminner om kyckling

olivolja

50 g rucola

Gör så här:

1. Rör ihop ingredienserna till ajvarröran. Smaka av med salt och peppar.

2. Sätt på våffeljärnet på max. Stek under tiden vegoproteinet i olivolja tills bitarna får en krispig yta.

3. Bred ett tjockt lager ajvarröra på en brödskiva. Lägg på ett par bitar protein och toppa med rucola. Lägg på den andra brödskivan och grilla mackan tills den är varm och har fått färg med en krispig yta.

Fyllning 2:

Kronärtskocksröra, avokado, picklad rödlök och halloumi

Kronärtskocksröra:

1 burk stora vita bönor, à cirka 380 g

1 burk inlagda kronärtskockor i olja, à cirka 280 gram

1 vitlöksklyfta, grovhackad

1/2 stor citron

1 msk olivolja

salt

svartpeppar

Tillbehör:

200 g halloumi, alternativt vegansk variant, skivad

olivolja

färdigköpt eller hemgjord picklad rödlök

2 avokado, i tjocka skivor

50 g färsk spenat

Gör så här:

1. Sila och skölj bönorna. Mixa med kronärtskockor, vitlök, citronsaft, rivet skal och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

2. Sätt på ett våffeljärn eller en mackgrill. Stek under tiden osten i olivolja tills skivorna har fått ett gyllenbrunt mönster.

3. Bred ett tjockt lager med kronärtskocksröran på en brödskiva. Lägg på ett par skivor ost och toppa med picklad lök, avokado och spenat. Lägg på den andra brödskivan och grilla mackan tills den är varm och har fått färg med en krispig yta.

För de allra minsta:Mosa avokado och bred på mackan med creamcheese och grilla i våffeljärnet. Skär bort kanterna.

I ryggsäcken:Slå in mackorna i bakplåtspapper och knyt ihop med ett snöre.

Mackor i våffeljärn blir perfekt picknickmat. Fyllda med kronärtskocksröra och halloumi och krämig ajvarröra.
Mackor i våffeljärn blir perfekt picknickmat. Fyllda med kronärtskocksröra och halloumi och krämig ajvarröra.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mackor i våffeljärn blir perfekt picknickmat. Fyllda med kronärtskocksröra och halloumi och krämig ajvarröra.
Mackor i våffeljärn blir perfekt picknickmat. Fyllda med kronärtskocksröra och halloumi och krämig ajvarröra.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Pizza bianca med getost, päron & valnötter

8 pizzor, 20 minuter

8 små polarkakor (havre)

2 dl crème fraiche, alternativt vegansk variant

1 stor vitlöksklyfta, riven

2 päron, tunt skivade

100 g mjuk getost, alternativt vegansk variant

några kvistar rosmarin

salt

svartpeppar

1 msk fin olivolja

1 dl rostade valnötter, grovhackade

1 msk flytande honung

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Fördela ett lager crème fraiche på samtliga bröd. Fördela vitlöken över.

2. Toppa med päron, getost, rosmarin, salt och peppar. Grädda i 6 minuter.

3. Garnera med extra rosmarin, några droppar olivolja, valnötter och honung.

För de allra minsta:Bred på ett lager med tomatpuré och toppa med mozzarella och torkad oregano.

I ryggsäcken:Lägg pizzorna i kaffefilter som du sedan försluter i en plastpåse.

Att göra minipizzor på polarkakor är enkelt. Här med getost, rosmarin och honung.
Att göra minipizzor på polarkakor är enkelt. Här med getost, rosmarin och honung.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Att göra minipizzor på polarkakor är enkelt. Här med getost, rosmarin och honung.
Att göra minipizzor på polarkakor är enkelt. Här med getost, rosmarin och honung.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Veckans godingar

1. A Moment of Clarity – störtskön IPA från Beerbliotek.

2. Purity Spritz – passar finfint till tonic.

3. Innocent Rabarber – frisk juice som gjord för sommardrinkar.

Rabarbersmak på juicen – det är sommar.
Rabarbersmak på juicen – det är sommar.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Vin får mig att öppna ögonen

Det som är så spännande med vin är att man aldrig blir fullärd eller slutar förvånas och förföras. Det är en resa utan vaccinationspass. Blott en munfull räcker för att förflyttas över gränser och kontinenter.

Plötsligt kan du känna hur du står där i morgonsolen i backen mitt bland vinstockarna i Alsace, på den svarta vulkanjorden på Lanzarote eller på vindlande vägar mellan Kaliforniens kullar.

Och några gånger emellanåt händer det att man får sig några nyttiga käftsmällar för att man gått runt och trott sig veta ett eller annat, avskytt somliga viner men älskat andra. Många säger ju sig till exempel aldrig dricka chardonnay förrän de får nerkört i halsen att både chablis och champagne görs på chardonnaydruvor.

Undertecknad är pinsamt full av fördomar gentemot tyska röda viner. Kan orera i timmar om hur mycket jag dyrkar kruttorra rieslingviner från Pfalz eller pärontonerna i bulliga silvanerflaskor från Franken. Det vill säga vita viner.

Jag förknippar helt enkelt, korkat nog, Tyskland med vita viner. Men i går satt jag där med en fullständigt ljuvlig pinot noir från familjen Friedrich Becker. Fylligt och lätt på samma gång, med sköna tanniner och vidunderlig tegelröd färg. Ja, röd som i rött vin. Från Tyskland.

Nu svär jag heligt på att sluta med alla dumheter i form av förutfattade meningar. Gott vin är gott vin – oavsett var det kommer ifrån.

Visst kan ett tyskt rött vin smaka.
Visst kan ett tyskt rött vin smaka.
Foto: Dan Hansson/SvD/TT
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Foto: Christine Olsson/TT

feature

Sportigare Hilux kommer i höst

Nya Hilux GR Sport har fjädrar och stötdämpare av monitube-typ.
Foto: Toyota
feature
feature
PREMIUM

Toyota lanserar nu en sportversion av sin smått klassiska Hilux-modell. Det som främst skiljer GR Sport-varianten från vanliga Toyota Hilux är de modifierade hjulupphängningarna med nya fjädrar och stötdämpare av så kallad monitube-typ. Det ger bättre styr- och köregenskaper. Bilen är bestyckad med den 2,8-litersmotor på 204 hästkrafter som introducerades 2020. Maxlasten är ett ton och den tillåtna släpvagnsvikten anges till 3,5 ton.

Toyota Hilux GR Sport kommer till Sverige i höst. Något pris är ännu inte fastställt. (TT)

Renaults lilla elbil Zoe fick inte en enda stjärna vid Euro NCAP:s senaste krocktest. Ett av skälen till det usla betyget är ett borttaget sidokrockskydd.

Säkerhetsfiaskot kan ställa till det för dem som förlitat sig på förra testet, 2013, där bilen tilldelades högsta betyg. Hos flera svenska kommuner och regioner har Zoe exempelvis hittills varit en av favoriterna när det kommer till miljöbilar. (TT)

Renault Zoe totalkraschade i Euro NCAP:s krocktest.
Renault Zoe totalkraschade i Euro NCAP:s krocktest.
Foto: Euro NCAP

Volkswagen ID.4 blev Sveriges mest sålda elbil 2021, med sammanlagt 7 177 nyregistrerade exemplar. Året innan var det lillebror VW ID.3 som toppade listan.

Av totalt 300 983 nyregistreringar under förra året var 57 470 helt eldrivna. Det motsvarar drygt 19 procent. För svenska Volkswagen utgjorde elbilsförsäljningen över 28 procent av det totala antalet nyregistreringar. (TT)

VW ID.4 blev Sveriges mest sålda elbil 2021.
VW ID.4 blev Sveriges mest sålda elbil 2021.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

… det finns cirka 775 så kallade vägväderstationer som hjälper Trafikverket och dess entreprenörer att hålla koll på hur väglaget ser ut runtom i landet? Stationerna mäter bland annat temperatur, nederbörd och vindriktning. De fotograferar dessutom vägarna var tionde minut. På så vis vet man när det är dags att ploga, och kan även arbeta förebyggande mot halka. (TT)

Väderstationer hjälper till med tajmningen för snöröjning och halkbekämpning.
Väderstationer hjälper till med tajmningen för snöröjning och halkbekämpning.
Foto: Pontus Lundahl/TT

feature

Fler nya tågförbindelser 2022

I år öppnar flera nya tågförbindelser i Europa.
Foto: Shutterstock
feature
feature
PREMIUM

Att resa med tåg gynnar klimatet och har fördelen att man förflyttar sig medan man sover. I mitten av 2022 ska nattåg börja trafikera sträckan Malmö–Bryssel samt Stockholm–Hamburg, enligt Trafikverket. Resan mellan Malmö och Bryssel tar åtta timmar, medan resan mellan Stockholm och Hamburg avverkas på elva timmar. Brittiska The Guardian tipsar också om flera nya tågförbindelser i Europa 2022. Bland annat ska det gå nattåg mellan Paris och Wien och mellan Amsterdam och Zürich. (TT)

Stefan Sjöstrand, vd på Skistar, i ett pressmeddelande om att ökningen är 13 procent jämfört med samma period inför vintern 2018–2019, alltså före pandemin. Skistar äger fjällanläggningar i bland annat Sälen, Åre och Vemdalen. (TT)

Stefan Sjöstrand, Skistar.
Stefan Sjöstrand, Skistar.
Foto: Skistar

FAKTA

Visste du att…

… Vasaloppet 100–årsjubilerar? Första söndagen i mars skidar 15 800 åkare de nio milen mellan Sälen och Mora. Loppet, som nästan har blivit en folkrörelse, drar även mycket turister till Dalarna. Förra året tilldelades evenemanget Stora Turismpriset. Mer än en och en halv miljon människor har åkt något av Vasaloppen sedan starten 1922, enligt Vasaloppets officiella sajt. (TT)

Starten i Vasaloppet är en mäktig upplevelse. I år firar loppet 100 år.
Starten i Vasaloppet är en mäktig upplevelse. I år firar loppet 100 år.
Foto: Ulf Palm/TT

FAKTA

Möt snödroppen i engelska trädgårdar

Snödroppen är en av våra tidigaste vårblommor. I England har den skira växten en särskild ställning och många entusiaster samlar på olika sorter. I Gunnel Carlsons bok ”Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria” (Roos & Tegnér, 2020) får man tips om brittiska trädgårdar som har särskilt fina samlingar – perfekta att möta våren i. Här är tre av dem:

+ Beth Chatto Gardens, Colchester. Plantskola med inspirerande snödroppsplanteringar.

+ Chelsea Physic Garden, London. Här ordnas speciella snödroppevandringar.

+ Colesbourne Gardens, Colesbourne. Ett favoritställe för galantofiler – det vill säga snödroppefrälsta. (TT)

Snödroppshav i Beth Chatto Gardens.
Snödroppshav i Beth Chatto Gardens.
Foto: Shutterstock
Snödroppen – en vacker budbärare om vår.
Snödroppen – en vacker budbärare om vår.
Foto: Shutterstock

Skåne

Hästaffärer fick gården att bli en verklighet

Skåne
feature
Sport
SKÅNE Framgångsrika ryttaren Sofia Farman Zetterman lever sedan några år i ett paradis för hästtjejer. Men vägen dit har inte varit helt enkel.

Anläggningen Magic Park Stables, utanför Tyringe, där Sofia bor tillsammans med maken Royne och dottern Ronja, började som Royne Zettermans vision. Mannen som är en av de riktigt stora legenderna inom svensk ridsport.

– När han började prata om att skaffa hästgård hängde jag med. Idén var okej, för där bodde han i en lägenhet efter skilsmässan och där bodde jag i en annan. Hästar hade vi på alla möjliga ställen.

– Men att köpa mark, dra in vatten och avlopp, bygga stallar, ridbanor, anlägga sjö, bygga timmerstugor. Var inte det lite överdrivet. Och vad skulle det inte kosta?!

Men precis så blev det.

På anläggningen Magic Park Stabels utanför Tyringe stortrivs Sofia Farman Zetterman.
Foto: Stefan Sandström

Hösten 2012 togs det första spadtaget. Våren 2013 stod den magnifika anläggningen där. Ekonomin då? undrar vän av ordning. 40 miljoner som anläggningen har kostat spottar man väl inte upp hur som helst?

Jodå. Det gör man när det säljs hästar i världsklass. Sofia avslöjar att de gjorde ett av hästsveriges fetaste klipp när de i höstas sålde en av sina egna produkter till USA för ett skyhögt pris. Till vem? Hemligt. För hur mycket? Hemligt. Men det handlar förstås om miljonbelopp. Bland annat den affären gjorde att de idag kan se sig så gott som skuldfria.

Tiden när de byggde vill hon helst glömma.

– Vi pendlade över en timme enkel resa för att vara med under byggtiden. Innan vi åkte red vi hästar vi hade i träning och när vi kom hem var det dags att rida igen. Jag fick magsår och fattar inte hur vi klarade det.

Pappa köpte några billiga hästar till mig som jag utbildade, tävlade och sålde. Vid sidan om jobbade jag som personlig assistent, och tog också jobb på Maxi och Mc Donalds.

Den som tror att Sofia gled in i ridsportvärlden på en räkmacka tar fel.

Hon var åtta år när mamma äntligen gav med sig och Sofia fick börja rida hos Röinge Ridklubb i Hässleholm. Sofia hade tjatat sedan hon var sex.

– Det var nära att jag fick börja en gång, men då läste mamma om en ridolycka och så var det kört, berättar Sofia.

Sofia Farman Zetterman driver anläggningen ihop med meriterade ryttaren och maken Royne, samt dottern Ronja.
Foto: Stefan Sandström

Eftersom intresset minst sagt höll i sig så investerades det så småningom i den avdankade travhästen Pilen.

– En jättejobbig häst som slängde av mig i princip dagligen. Och jag hade ingen sadel utan red till en början barbacka. Men jag gav mig inte och så småningom kunde han grunderna i både dressyr och hoppning. Där tvingades jag hitta många problemlösningar och det har jag fortsatt att göra, inte minst med problemhästar som jag har tagit mig an.

Sofia var inställd på att bli hästveterinär och valde naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Man måste ha ett vanligt jobb, inte bara jobba med hästar, resonerade hon. Det blev inget vanligt jobb utan hästar för hela slanten. Efter Pilen köpte hon ett svenskt halvblod, sedan ytterligare ett. Och började rida andras hästar. Massor av hästar. Som 15-åring flyttade hon från mamma i Sjörröd till pappa i Göteborg.

– Han köpte några billiga hästar till mig som jag utbildade, tävlade och sålde. Vid sidan om jobbade jag som personlig assistent, och tog också jobb på Maxi och Mc Donalds.

Efter några år flyttade hon till Mexiko och USA där hon red 10-15 hästar om dagen. Allt för att lära sig så mycket som möjligt.

Visst märks åldersskillnaden ibland. Musiksmaken till exempel. Alltså, låten ”Lyckliga gatan”, vad är det?

Tillbaka i Sverige startade Sofia företaget Farman Showjumpers AB. Fortsatte att köpa hästar, utbildade dem och sålde. Renoverade lägenheter som såldes för att få pengar att köpa hästar.

– Vem Royne Zetterman var visste alla i branschen. Vi hade hästar på samma ställen och han hjälpte mig att slipa min ridteknik. Vi var vänner under lång tid. Så började han bjuda ut mig och vänskapen utvecklades till mer än vänskap.

– Visst märks åldersskillnaden ibland. Musiksmaken till exempel. Alltså, låten ”Lyckliga gatan”, vad är det? fortsätter Sofia och skrattar gott.

2014 blev Sofia sjuk. Hon drabbades av SLE, en ovanlig autoimmun sjukdom där immunförsvaret tar fel och angriper den egna organismen.

– Jag får värk, vissa dagar kan jag inte klä på mig själv. Tar starka mediciner, cortison, cellgifter, starka smärtstillande. Det kan hålla sjukdomen i schack. Men värk har jag alltid. Och sjukdomen får jag leva med.

Hästar har varit del av Sofia Farman Zettermans liv sedan hon var åtta år gammal.
Foto: Stefan Sandström

Det hindrar henne inte från att göra sitt jobb. Mellan åtta och fram till lunch rider hon flera hästar. På eftermiddagen handlar det om administration.

Egentligen hade Sofia inte tid med någon intervju den här dagen. På eftermiddagen skulle familjen till Malmö för PCR-test inför resan till USA dagen därpå. Innan vi träffades hade hon uppvaktat Ronja som fyllde fem och ridit åtta hästar…

– Sån är hon. Hon ger sig aldrig, konstaterade maken Royne Zetterman när vi stötte ihop med honom i stallet.

– Det gör inte Royne heller, kommenterade en av företagets fem anställda inifrån en box. De är verkligen värda två veckors semester.

Vänner och partners.
Foto: Stefan Sandström

FAKTA

Sofia Farman Zetterman

Familj: Maken Royne, dottern Ronja, chihuahuan Bart, 14 år och dobermanntiken Maggie, sex år. Relationen till Roynes två vuxna söner, Alexander och Daniel, framgångsrika ryttare, är numera utan komplikationer.

Bor: På anläggningen Magic Park Stabels i Mjölkalånga, Tyringe. 28 hästar i stallet. Ett 70-tal på andra platser.

Om att fylla 40: Jobbigt. Åldersnoja.

Meriter: Utbildar framgångsrikt unghästar från fyra år upp till och med Grand Prix. Hon har vunnit alla stora unghästchampionat i Sverige: Falsterbo Open, Champion of the youngster och Breeders Trophy. Hon har även vinster och placeringar i Grand Prix.

Intressen: Hästar! Men också mode, skönhet, kläder.

Avkoppling: ”När jag är med Ronja, vi fikar (har jag aldrig haft tid med tidigare), handlar på City Gross och kanske sticker till H&M och köper en Frostklänning.”

Tittar på: ”Hinner inte titta på tv, film eller serier särskilt ofta. Ibland tittar vi på Yellow Stone, (modernt westerndrama, red.anm) som tur är gillar Royne det också.”

Dold talang: Är faktiskt riktig duktig på pingis.

feature

Ät billigt i början på året

Håll ordning i frysen så att allt blir uppätet. Matsvinn är inte ekonomiskt.
Foto: Shutterstock
feature
feature
PREMIUM

I januari har många det lite skralare än vanligt ekonomiskt. Här är några tips från e-handelsföretaget Mathem på hur du äter så billigt som möjligt:

+ Planera dina inköp med hjälp av en veckomatsedel – men var flexibel när du väl handlar och håll utkik efter extrapriser. Kanske kan en ingrediens bytas mot en annan som råkar vara billigare?

+ Prioritera frukt och grönsaker som är i säsong, det kostar ofta mindre. Just nu är det exempelvis läge att köpa grönkål, rotselleri och rödbetor.

+ Laga lite större mängder mat från grunden och frys in. Organisera i frysen och skriv datum så att du vet i vilken ordning du ska äta allt. (TT)

"Sveriges mästerkock"-profilen Wichudaporn Chaiyasaeng berättar om sin uppväxt i Thailand i nya kokboken "Thai på 30 minuter" (Bonnier Fakta, 2022). (TT)

Wichudaporn Chaiyasaeng.
Wichudaporn Chaiyasaeng.
Foto: Ulrika Ekblom/Bonnier Fakta

FAKTA

Veckans tips

Slå på ugnens grillfunktion precis när du sätter in pizzan så får värmen en extra skjuts, tipsar Oskar Montano i tidningen Allt om mat. Han har skrivit boken "Pizza wizard" (Natur & Kultur, 2021) om att laga pizza i vanlig hemmaugn. Använd också pizzastål om möjligt – och gärna två stycken, råder han. Ett placeras högt upp i ugnen och ett långt ner. (TT)

Så blir hemmapizzan en succé.
Så blir hemmapizzan en succé.
Foto: Shutterstock

FAKTA

Visste du att …

… du kan testa dina matvanor och få tips på hur du kan förbättra dem, för hälsans skull? På Livsmedelsverkets sajt finns Matvanekollen – ett snabbtest som ger en fingervisning om hur näringsriktigt du äter. Där får du bland annat svara på frågor om frukt och grönt, mejeriprodukter, sötsaker och motion. (TT)

Livsmedelsverkets test kan hjälpa dig att få koll på dina matvanor.
Livsmedelsverkets test kan hjälpa dig att få koll på dina matvanor.
Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

feature

Vinn på mindre svinn

Ta vara på råvarorna även när de börjar se lite trötta och ledsna ut.
Foto: Christine Olsson/TT
feature
feature Kastar du också för mycket mat? Det är tid att tänka om.
Ledsna grönsaker går också att äta, liksom stjälkar, blast och blad. ”Zero waste” kallas vägen framåt.
PREMIUM

En av de bättre födelsedagspresenter jag fått var en matlagningskurs med den brittiska stjärnkocken Angela Hartnett. Vi var nio lyckligt lottade som fick prova på att steka pärlhöna, göra pumparavioli och plommontarteletter och hade hur kul som helst. Jag imponerades av Angelas lugn och kunskap, men framför allt blev jag impad över hur hon verkligen tog vara på minsta lilla smula. Inget, absolut inget, gick till spillo. Inte ens på en lyxrestaurang med en stjärnkock vid spisen.

Det har fastnat hos mig. Vi måste alla tänka mer som Angela. Massor av folk jag känner kastar till exempel stjälkarna på broccoli och hävdar att det bara är buketterna som går att äta. Vilket är rena nyset. Stjälken, eller stammen om man så vill, ger både smak och konsistens. Bladen går utmärkt att äta de också.

Och är bananerna gamla och fula? Mosa ner dem i en pannkaka eller frys in till glass.

Skapa en ny vana att tömma grönsakslådan innan du handlar nytt. Även en slokande selleristjälk är en selleristjälk och kan fräsas upp. Överbliven pasta eller ris från gårdagens middag måste inte åka i soporna.

Givetvis menar jag inte att du ska äta möglig och rutten mat. Men dåliga bitar går att skära bort, allt måste inte slängas. Och lär dig att skilja på bäst före-datum och sista förbrukningsdatum. Bäst före betyder att varan mycket väl kan vara fullt ätbar en lång tid efter det. Sista förbrukningsdatum betyder däremot att varan inte längre är säker att äta när datumet passerat.

Använd dina sinnen. Lukta, se och smaka. Se rester som en utmaning för din kreativitet.

”Zero waste” är det nya sättet att tänka. Den som kastar minst mat vinner. Sluta ”svinna” och finn din inre Angela.

Mia Gahne/TT

Ta vara på råvarorna även när de börjar se lite trötta och ledsna ut.
Ta vara på råvarorna även när de börjar se lite trötta och ledsna ut.
Foto: Christine Olsson/TT
Ät hela stjälken på broccolin.
Ät hela stjälken på broccolin.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Krämig broccolisoppa med stjälkar

4 portioner, 20 minuter

Helabroccolihuvudet går att äta!

3 broccolihuvuden

1 purjolök

2 grönsaksbuljongtärningar

2 msk olivolja

1 tsk rökt paprikapulver

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 påse rucola, à cirka 70 g

2 cm ingefära, riven

1 förpackning kokosgrädde, à 250 g

några rädisor, tunt skivade

Gör så här:

– 1. Skär loss broccolibuketterna och hacka stjälkarna grovt, bladen kan också åka med.

– 2. Skiva purjolöken och skölj i durkslag. På så sätt kan du använda hela och slipper kasta något.

– 3. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och tillsätt broccolibuketter, stjälkar och purjo. Låt sjuda i 3–5 minuter. Låt rinna av, men spara vattnet. Mät upp 1 liter (tillsätt mer vatten om det behövs) och koka upp på nytt tillsammans med buljongtärningarna.

– 4. Mixa grönsakerna (men spara några broccolibuketter till dekor) med olja, paprikapulver och lite salt och peppar. Tillsätt buljong, rucola och ingefära. Häll i kokosgrädden och mixa hastigt.

– 5. Värm om det behövs och smaka av.

– 6. Fördela i skålar eller djupa tallrikar och garnera med rädisor och broccoli.

Många använder bara buketterna på broccolin, men stjälken smakar minst lika gott. Ta vara på hela grönsaken i den här krämiga och smakrika soppan.
Många använder bara buketterna på broccolin, men stjälken smakar minst lika gott. Ta vara på hela grönsaken i den här krämiga och smakrika soppan.
Foto: Christine Olsson/TT
Många använder bara buketterna på broccolin, men stjälken smakar minst lika gott. Ta vara på hela grönsaken i den här krämiga och smakrika soppan.
Många använder bara buketterna på broccolin, men stjälken smakar minst lika gott. Ta vara på hela grönsaken i den här krämiga och smakrika soppan.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Bananpannkakor med bovete och bär

6–8 stycken, 30 minuter

Fula bananer är också bananer.

1 gammal ful banan

1/4 dl solros- eller kokosolja + extra till pannan

1 1/2 msk honung eller agavesirap + eventuellt extra till servering

2 tsk bakpulver

1 krm salt

cirka 2 1/2 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 dl bovetemjöl

valfria bär (tinade frysta går bra) eller tärnad frukt

eventuellt grekisk yoghurt

Gör så här:

– 1. Mosa bananen i en bunke med en gaffel. Tillsätt olja, honung, bakpulver och salt. Vispa ihop så gott det går. Späd sakta med lite mjölk i taget under omrörning.

– 2. Tillsätt båda mjölsorterna, men lite i taget så att smeten inte blir för tjock. Om det blir för torrt kan du späda med lite mer mjölk. Smeten ska gå att hälla upp i pannan. Vänd ner lite bär eller frukt.

– 3. Hetta upp en stekpanna med lite extra olja på medelvärme. Häll i en slev smet och stek i cirka 2 minuter per sida eller tills ytan fått fin färg och den verkar genomgräddad. Upprepa med resten av smeten.

– 4. Servera med extra bär eller frukt samt eventuellt yoghurt och honung.

Gamla bananer tas tillvara i de här pannkakorna med nyttigt bovete.
Gamla bananer tas tillvara i de här pannkakorna med nyttigt bovete.
Foto: Christine Olsson/TT
Gamla bananer tas tillvara i de här pannkakorna med nyttigt bovete.
Gamla bananer tas tillvara i de här pannkakorna med nyttigt bovete.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Fried rice à la kylskåpsrens

2–4 portioner, 20 minuter

Perfekt sätt att ta vara på överblivet ris och det sista i grönsakslådan. Flera ingredienser går att utesluta om du inte har dem hemma.

valfria trötta grönsaker, till exempel stjälkselleri, salladslök, zucchini, savojkål

överblivet kokt ris

eventuellt överbliven kokt pasta

olja

1 lök av valfritt slag, finskuren

3 cm ingefära, finhackad

1–2 chilifrukter, finhackade

3 vitlöksklyftor, finhackade

eventuellt rester av rökt korv, skinka eller bacon

2 ägg

1 nypa strösocker

nymalen svartpeppar

1–2 msk japansk soja

1 msk fisksås

eventuellt 1 msk risvinäger (alternativt äppelcidervinäger)

eventuellt 1 skvätt sherry

koriander

Gör så här:

– 1. Skär upp grönsaker i mindre bitar, det gör inget om de är lite ledsna, se bara till att ta bort det som är riktigt dåligt.

– 2. Hetta upp generöst med olja i en vid stekpanna eller wok. Tillsätt lök, ingefära och chili. Låt fräsa någon minut tills löken börjar bli genomskinlig. Strimla eventuella charkrester och låt få lite färg innan du lägger i grönsaker och vitlök och steker tills de mjuknat lite.

– 3. Häll på ris och eventuellt överbliven pasta. Finfördela riset och låt fräsa i 1–2 minuter. Knäck över äggen, tillsätt socker och peppar. Slå på soja, fisksås samt eventuellt risvinäger och sherry, rör om och låt det koka in.

– 4. Fördela på tallrikar och se till att skrapa ur pannan ordentligt. Garnera med plockad koriander.

Ofta får man ris över. Gör fried rice med ägg, chark- och grönsaksrester.
Ofta får man ris över. Gör fried rice med ägg, chark- och grönsaksrester.
Foto: Christine Olsson/TT
Ofta får man ris över. Gör fried rice med ägg, chark- och grönsaksrester.
Ofta får man ris över. Gör fried rice med ägg, chark- och grönsaksrester.
Foto: Christine Olsson/TT
Kryddig soppa för kyliga dagar: tom yum.
Kryddig soppa för kyliga dagar: tom yum.
Foto: Shutterstock

FAKTA

Knastret gör hela skillnaden

Mitt bästa matlagningstips? Det handlar varken om svindyra spisar, rysk kaviar eller färskriven hösttryffel. Nej, det är något betydligt mer basalt och nästintill skrämmande simpelt. Något som du förmodligen knappt tänker på.

Det handlar om knaster. Eller ”crunch”, för att tala modern svengelska.

Jag gjorde en köttbullsmacka av julens rester till utflykten. Brödet hade sett sina bästa dagar, en krämig sås hade blivit över från julbordslaxen och fick bli köttbullarnas nya kompis. Men det var något som fattades. En burk krispig hamburgergurka rotades fram ur kylen. Och blev den berömda pricken över i.

Den något torftiga mackan lyfte till helt nya höjder tack vare hederlig svensk inlagd gurka – eftersom den var knaprig och knastrade.

Där har du mitt bästa tips. Tänk en dos knaster till allt som är mjukt och krämigt. Det är nämligen kontrasterna man vill åt i munnen. Knaprighet är underskattat och alltid rätt. Oavsett om det är salta potatischips, strimlad vitkål, rostad lök eller inlagd gurka. Det ska låta när du tuggar.

Och så tips nummer två förstås: Allt blir godare med bacon.

Inlagd gurka räddade köttbullsmackan.
Inlagd gurka räddade köttbullsmackan.
Foto: Jurek Holzer/SvD/TT
Mia Gahne skriver om mat varje dag.
Mia Gahne skriver om mat varje dag.
Foto: Christine Olsson/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

feature

Toyota Yaris i sportigare utförande

Nya Toyota Yaris GR kommer i en sportversion med kaxigare grill och 18-tumshjul.
Foto: Toyota
feature
feature
PREMIUM

Nya Toyota Yaris GR, som 2021 vann det tyska priset Golden Steering Wheel, kommer nu i en sportversion. Utseendemässigt är 18-tumsfälgarna med polerade, röda accentlinjer kanske mest iögonfallande. De ska påminna om släktskapet med Toyota Gazoo Racing.

Kylargrillen har fått en ny design där bokstaven G bildar mönster i gallret. Dessutom har Yaris GR Sport en T-formad diffuser under bakpartiet och en 1,5-liters självladdande elhybriddrivlina. Stötdämparna har optimerats så att de i lägre hastigheter reagerar snabbare och därmed ger förbättrad styrrespons och rullkomfort. (TT)

Audi fördubblade antalet elbilar i modellprogrammet under 2021. Med Audi e-tron GT i början av året inleddes färdplanen mot e-mobilitet, och med investeringsplanen för de kommande fem åren accelererar Audi nu sin omställning. Investeringarna i framtida bilprojekt ökar till totalt cirka 37 miljarder euro varav cirka 18 miljarder euro enbart är för elektrifiering och hybridisering.

Från år 2033 satsar Audi på att vara helt elektrifierade och från 2026 kommer endast helt eldrivna modeller att lanseras på marknaden. (TT)

Audi fördubblade antalet elbilar under förra året.
Audi fördubblade antalet elbilar under förra året.
Foto: Sagmeister

Rallyförarna Mattias Ekström och Jutta Kleinschmidt ställer upp även i 2022 års upplaga av det elektrifierade Extreme E-mästerskapet. De sitter återigen bakom ratten i en e-Cupra XE med 550 hästkrafter när de ger sig in i den utmanande tävlingsserien.

"Det första Extreme E-mästerskapet var spännande. Vi upptäckte en ny racingstil samtidigt som vi lyfte fram några otroligt viktiga miljöfrågor runt om i världen", säger Mattias Ekström i ett pressmeddelande från Cupra.

Säsong två av Extreme E-mästerskapet startar i februari. (TT)

Mattias Ekström ställer upp även i årets upplaga av Extrem E-mästerskapet med sin helt eldrivna Cupra XE.
Mattias Ekström ställer upp även i årets upplaga av Extrem E-mästerskapet med sin helt eldrivna Cupra XE.
Foto: Cupra

FAKTA

20…

… procent tror inte att de någonsin kommer att skaffa en elbil, i alla fall om man ska tro en Sifo-undersökning som betalbolaget Ecster beställt. Och de elbilsintresserade vill i många fall avvakta ett par år med köpet – 43 procent uppger att de tänker skaffa sin första elbil år 2024 eller senare. 1 128 personer deltog i undersökningen. (TT)

Elbil eller inte – det är frågan.
Elbil eller inte – det är frågan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

feature

Praktisk laddhybrid som håller i längden

Laddluckan sitter på vänster sida – genom att plugga in den kan man få full räckvidd på två till fem timmar beroende på om man laddar i vanligt vägguttag eller laddbox.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature Kia Ceed är Sveriges mest sålda laddhybrid. Vad är det som gör den så populär och hur lång är egentligen räckvidden på el?
PREMIUM

Kia elektrifierar den svenska bilparken i en stadig takt. Till skillnad från tillverkare som Volvo och Volkswagen har Kia laddhybrider till lägre priser. 2021 var man störst på laddhybrider i Sverige och även starka på elbilar med den lastgamla e-Niro. Helt nyligen lanserades den heta elbilen Kia EV6 med ultrasnabb laddning. 2024 planerar det sydkoreanska bilmärket att sluta med rena diesel- och bensinbilar på den svenska marknaden – då kommer de bara erbjuda bilar med sladd.

Sedan Kia Ceed Sportswagon lanserades som laddhybrid för drygt två år sedan har den fått lite lättare kosmetiska uppdateringar och ett nytt assistanssystem med en aktiv döda vinkeln-varnare som förhindrar att du kör in i någon vid filbyte.

Vad är det då som gör Ceed till Sveriges mest sålda sladdis?

Det är en praktisk familjekombi i kompaktsegmentet som dessutom kommer en bra bit på el. Kias laddhybrider är kända för att komma längre än den utlovade räckvidden. Vi kommer strax över fem mil på el i verklig körning. Kör man i hybridläget där bilen går på bensin och el går det att komma ner i en snittförbrukning på 0,4 liter milen - en siffra som ökar till runt 0,5 liter per mil när elen är slut.

Kia Ceed är lite som en Billybokhylla från Ikea. Inte alltför attraktiv, men prisvärd och funktionell. Motoreffekten i laddhybridutförandet är inte svindlande – i hybriddrift får man 141 hästkrafter, det känns okej. När elen tar slut känns dock bensinmotorn på 105 hästar lite tunn. Men det vägs upp av habila köregenskaper och behaglig ljudnivå i kupén – tillsammans med ett rimligt pris och förbrukning.

Att kånka runt på dubbla drivlinor är egentligen inte det mest effektiva systemet, men en mjukstart till elbilslivet för många. Så om man är noggrann och laddar bilen kan man komma undan med låga drivmedelskostnader. Att ladda Ceed tar fyra till fem timmar i ett vanligt vägguttag eller runt två om man har en laddbox.

Ceed som ickehybrid kostar 289 000 kronor i det fullutrustade utförandet GT-line. I laddhybridsutförande får man lägga till drygt 100 000 kronor om man vill ha den bästa versionen. Det går även att välja en basutrustad Ceed för 325 000 kronor (miljöbonusen på cirka 25 000 kronor är avdragen). Lägg därtill en generös nybilsgaranti på sju år (Volvo erbjuder två) och en generös utrustningsnivå – med rattvärme, adaptiv farthållare, nyckellöst system och backkamera. För ytterligare 17 000 kronor får man dessutom sätesvärme där bak, konstläder, större pekskärm, den nya döda vinkeln-varnarfunktionen och elmanövrerad baklucka.

Ceed finns även i upphöjd crossover-version som heter xCeed. Den har lite högre förbrukning, är något bredare och 15 000 kronor dyrare. Bland konkurrenterna i samma prisklass finns även Renault Mégane Sport tourer E-tech plug in hybrid och Skoda Octavia iV Combi som också kommer drygt fem mil på el. Och i den högre prisklassen samsas bland annat Volvo V60 och Passat GTE, men då ligger prislappen runt 500 000 kronor.

Julia Brzezinska/TT

Laddluckan sitter på vänster sida – genom att plugga in den kan man få full räckvidd på två till fem timmar beroende på om man laddar i vanligt vägguttag eller laddbox.
Laddluckan sitter på vänster sida – genom att plugga in den kan man få full räckvidd på två till fem timmar beroende på om man laddar i vanligt vägguttag eller laddbox.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Den uppdaterade modellen har fått nya lackfärger: Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Gray och Experience Green.
Den uppdaterade modellen har fått nya lackfärger: Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Gray och Experience Green.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ceed Sportswagon fick i somras uppdaterade materialval och assistanssystem,
Ceed Sportswagon fick i somras uppdaterade materialval och assistanssystem,
Foto: Pontus Lundahl/TT
Att ladda Ceed tar fyra till fem timmar i ett vanligt vägguttag eller runt två om man har en laddbox.
Att ladda Ceed tar fyra till fem timmar i ett vanligt vägguttag eller runt två om man har en laddbox.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Tredelat baksäte ger flera lastmöjligheter.
Tredelat baksäte ger flera lastmöjligheter.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Den officiella räckvidden är 57 kilometer. Det varierar över året, med väder och vind – och inte minst hur snabbt man kör. Vi kom runt fem mil vid blandad körning när utomhustemperaturen var en plusgrad.
Den officiella räckvidden är 57 kilometer. Det varierar över året, med väder och vind – och inte minst hur snabbt man kör. Vi kom runt fem mil vid blandad körning när utomhustemperaturen var en plusgrad.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Den officiella räckvidden är 57 kilometer. Det varierar över året, med väder och vind – och inte minst hur snabbt man kör. Vi kom runt fem mil vid blandad körning när utomhustemperaturen var en plusgrad.
Den officiella räckvidden är 57 kilometer. Det varierar över året, med väder och vind – och inte minst hur snabbt man kör. Vi kom runt fem mil vid blandad körning när utomhustemperaturen var en plusgrad.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Praktiskt bagageutrymme med tredelat baksäte och plats för laddsladdar.
Praktiskt bagageutrymme med tredelat baksäte och plats för laddsladdar.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Kia Ceed Sportswagon Plug-In-Hybrid

Grundpris: 349 900 kronor Testbilen kostar 394 700 (minus cirka 25 761 kronor i miljöbonus).

Officiell förbrukning: 0,15 liter/mil (WLTP).

Koldioxidutsläpp: 33 g/km (WLTP).

Kväveoxidutsläpp: 6,6 mg/km.

Motor: Fyrcylindrig bensinmotor på 1,6 liter + elmotorer på 44,5 kilowatt.

Systemeffekt: 141 hästkrafter (bensin 105 hk + el 60,5 hk)

Max vridmoment: 265 Nm.

Kraftöverföring: framhjulsdriven, sexstegad dubbelkopplingslåda.

Batteri: Litiumjon, 8,9 kWh.

Räckvidd på el: 47 mil vid blandad körning enligt WLTP.

0-100 procent (Max 6,6 kW): 2 timmar och 15 minuter. Vanligt uttag: 4,5-5 timmar.

Skatt: 360 kronor.

Tjänstevikt: 1 673 kilo.

Dragvikt: 1 500 kilo.

Längd/bredd/höjd: 4,60/1,80/1,46 meter.

Bagageutrymme: 437-1 506 liter.

0–100 km/tim: 10,8 sekunder.

Toppfart: 171 km/tim. På el: 135 km/tim.

FAKTA

Omdömen

Motor/växellåda +++ (3/5)

Kia har inte valt den starkaste bensinmotorn och elmotorn för sin laddhybrid – vilket ger måttlig prestanda. När elen är slut känns bensinmotorn i klenaste laget.

Ekonomi ++++ (4/5)

Motorernas låga prestanda lönar sig. Snittförbrukningen i hybridläget är cirka 0,4 liter milen och på ren bensin 0,5 liter per mil. Låg skatt på 360 kronor. Mycket generös nybilsgaranti på sju år. Man kommer runt fem mil på en laddning. Privatleasing kostar 3 300-3 800 kronor i månaden beroende på utrustningsnivå.

Miljö +++ (3/5)

Ceed har ingen luftvärmepump vilket gör att bensinmotorn alltid behöver vara i gång för att försörja klimatanläggningen – plus för att det inte tar av elräckvidden men minus för att man aldrig kör helt utsläppsfritt (även om påverkan är minimal).

Köregenskaper +++ (3/5)

Bra acceleration från noll och även vid omkörningar men det finns laddhybrider med mer bett. Bra styrning och chassi. Godkänd ljudnivå i kupén. Inte så engagerande bil men däremot förnuftig.

Säkerhet +++++ (5/5)

Krocktestad med högsta betyg i Euro NCAP. Ett plus för att det är enkelt att stänga av krockkudden i framsätet om man ska ha barnstol fram.

Helhet ++++ (4/5)

En praktiskt och snål familjebil som ger mycket för pengarna. Generösa garantier. Bra bagageutrymme. Förarmiljön är tydlig och lätt att manövrera.

FAKTA

Två konkurrenter

Renault Megane E-tech

Pris: 360 000 kronor (innan miljöbonus). Systemeffekt 160 hk.

Toppfart 183 kilometer i timmen. 0–100 kilometer i timmen på 9,8 sekunder. Kommer också drygt 5 mil på el, aningen snabbare. Renault har ofta förmånliga kampanjpriser.

Skoda Octavia iV

Pris: 414 000 kronor (innan miljöbonus). Systemeffekt 204 hästkrafter.

Toppfart 220 kilometer i timmen. 0-100 kilometer i timmen 7,8 sekunder.

Större rymligare och bekvämare. Kommer cirka 5 mil på ren el.

Renault Megane E-tech.
Renault Megane E-tech.
Foto: Renault
Skoda Octavia IV.
Skoda Octavia IV.
Foto: Skoda

feature

Låt julgranen göra nytta efter helgerna

Inte lika grann längre – men fortfarande användbar.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
feature
feature
PREMIUM

I bästa fall behåller julgranen barren ända fram till tjugondag Knut. När den inte lika grann längre kan den dock fortfarande vara användbar på flera sätt. I många bostadsområden samlas granarna in av avfallshanterare, men om du har egen tomt eller kolonilott kan du återvinna granen på egen hand, tipsar "Trädgårdskalender 2022" (Story House Egmont, 2021):

+ Du kan använda grenarna till att täcka känsliga växter och skydda dem mot frost och tunga snötäcken.

+ Stammen kan du spara och göra till rejäla klätterstöd i trädgårdslandet för rangliga växter som sockerärter och störbönor.

+ Mindre raka grenar kan bli bra bränsle till valborgsbrasan i vår. (TT)

Två trädgårdsidéer med fokus på barns lek blev vinnare i en innovationstävling om hållbara grönytor, arrangerad av Naturvårdsverket, IVL Svenska Miljöinstitutets, Formas och Vinnova.

Landskapsarkitekterna Urbio och Örebro kommun har utvecklat det ena vinnande konceptet, "lekotoper" – platser där lek och landskap är tätt sammanlänkade. Dessa "kombinerar ekosystemtjänster med sociala värden och sätter barnen i fokus och har stor potential att få oss att tänka nytt", enligt juryn. Även trädgårdsföretaget Flora och Fauna prisas – för sin idé om trädgårdar för barn med särskilda behov.

Nu ska det utredas om Vinnova eller Formas kan erbjuda vinnarna stöd och utveckling av sina projekt. (TT)

Både gröna ytor och lek får ta plats i lekotoperna.
Både gröna ytor och lek får ta plats i lekotoperna.
Foto: Urbio/IVL

Skådespelaren Vanna Rosenberg om sin goda relation till naturen i Aftonbladet Söndag. (TT)

Vanna Rosenberg.
Vanna Rosenberg.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skådespelaren Alexander Karim berättar i Expressen Leva & Bo om alla kablar han samlat på sig i sin lägenhet i Stockholm – något man bör unna sig, menar han. (TT)

Alexander Karim.
Alexander Karim.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Byggboom och råttinvasion

Skellefteå har drabbats av en råttinvasion, skriver Hem & Hyra. En anledning är att det byggs så intensivt för nya invånare. När man gräver i marken störs råttorna som måste söka nya boplatser. Även fler människor på liten yta bidrar:

"När städer förtätas ökar matproduktionen, vilket ger större sophantering och ju fler bostäder desto fler skydd för råttorna", säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor, till tidningen. (TT)

Råttorna dras till platser där människor bor.
Råttorna dras till platser där människor bor.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Visste du att ...

... det finns ett lätt sätt att se om din gamla ljuskrona fått nya prismor eller har originalen kvar?

Håll upp prismorna mot ett vitt papper. Äldre prismor skiftar ofta i grått, rosa eller violett och har en mer distinkt slipning, säger Anders Hoffman, expert på ljuskronor, i tidningen Antik och Auktion.

Han berättar även att en gammal ljuskrona ska rengöras varsamt, med diskmedel, hett vatten och en mjuk tandborste. (TT)

Ljuskronorna hänger med trots att andra lampor ger bättre ljus.
Ljuskronorna hänger med trots att andra lampor ger bättre ljus.
Foto: Casa Media/Shutterstock
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL