Inrikes

Stöd för snabba böter för vattenskoterförare

Tidplanen är inte klar, men förhoppningen är att polisen redan i sommar ska kunna skriva böter på plats till buskörande vattenskoterförare. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes Riksåklagarens förslag om att buskörande vattenskoterförare ska kunna få böter direkt på plats får stöd från remissinstanserna. Förhoppningen är att nyordningen ska börja gälla redan i sommar.
PREMIUM

Polisen, som är den instans som främst kommer att kunna utfärda böterna, välkomnar Riksåklagarens förslag om snabba böter och skriver i sitt remissvar att det kommer att göra det lättare att lagföra personer som kör vårdslöst.

Enligt förslaget ska "störande och onödig körning" kunna resultera i att polisen skriver ut böter på 1 500 kronor på plats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Risk för skyfall till midsommar

Blöt inledning på midsommardygnet i söder. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Det kan bli en rejält blöt inledning på midsommarafton i delar av Sverige.

SMHI varnar för att det under natten till midsommarafton kan komma kraftiga skyfall i Östergötlands län, Kalmar län utom Öland, Kronobergs östra och västra länsdelar, Jönköpings östra, västra och södra del och Österlen i Skåne.

Enligt den riskbedömning som SMHI gjort kan det på dessa ställen komma omkring 35 millimeter på kort tid och "då regnet kommer under en kort tid kan det orsaka översvämningar i bland annat källare, viadukter och dagvattensystem".

Under dagen - när regnet dragit bort - ser norra delen ut av landet att få ganska svalt väder, med temperaturer under 20 grader. I söder ser det ut att bli varmare, men en del moln, och risk för skurar - klassiskt midsommarväder alltså.

Marianne Ahlenius/TT

Inrikes

Operation Costa: Frias efter polisprovokation

Operation Costa, som allt kretsar kring, inleddes i februari 2017 sedan polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar smugglade stora mängder narkotika till Sverige. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes En 58-åring deltog i smugglingen av nära 400 kilo cannabis från Spanien till Sverige.
Nu frias han – hovrätten anser att det inte är säkert att han skulle ha begått brottet om han inte provocerats till detta av den svenska polisen och dess "operation Costa".

I februari förra året genomfördes en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i Upplands-Bro kommun. Några timmar efter att den anlänt slog polisen till. Två män, en 40-åring och en 58-åring, som stod bakom transporten åtalades senare för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Det de inte vetat om var att transporten var en så kallad kontrollerad leverans eller att chauffören egentligen var en tysk tulltjänsteman. De hade heller inte förstått att en man kallad Ivan, som de samarbetat med, egentligen är polis.

"Inte tillräckligt"

Liksom i tingsrätten fälls nu 40-åringen för brotten, påföljden blir fängelse i sju år och tio månader. Den medåtalade 58-åringen frias däremot, då utredningen enligt Svea hovrätt inte är tillräckligt för att kunna dra slutsatsen att mannen skulle ha deltagit i brottsligheten utan polisens provokationen.

"Om polisen har provocerat någon att begå ett brott som han annars inte skulle ha begått, följer det av Europadomstolens och Högsta domstolens praxis att han ska frikännas. Hovrätten har däremot inte tagit ställning till om de provokativa åtgärderna varit motiverade som polisiär metod, säger Anne Kuttenkeuler, hovrättsråd och rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Nätverk smugglade

Bakgrunden till målet är en polisoperation kallad Costa, som inleddes i februari 2017 efter att polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar smugglade stora mängder narkotika till Sverige.

En polisoperatör inom polisens sektion för särskilda insatser, som kallade sig Ivan, fick i uppdrag att infiltrera gruppen, och siktet ställdes in på den 58-årige mannen. Ivan fick också kontakt med en 40-årig man.

Polisoperatören sade sig vara verksam inom främst transportbranschen men med "ett öppet sinne för de flesta typer av affärer". Han blir flera gånger erbjuden att hjälpa till att transportera narkotika, och i februari 2020 blir alltså planerna verklighet.

När målet togs upp i Attunda tingsrätt fälldes båda männen. Smugglingen hade skett även utan infiltratörens medverkan, ansåg rätten.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: Provokativa åtgärder som polisverktyg

Polis i Sverige får inte vidta en provokativ åtgärd som riskerar att leda till att någon begår ett brott som annars inte hade begåtts.

Det finns dock tillfällen och omständigheter där en viss typ av provokation kan vara tillåten, exempelvis då det bedöms att brottet ändå skulle ha genomförts, men vid en annan tidpunkt, kanske på en annan plats och med andra personer.

Det är därmed tillåtet att framkalla den individualiserade brottsliga handlingen, men inte att väcka en brottslig vilja.

Beslutar man att vidta "provokativa åtgärder" krävs det en stark brottsmisstanke samt att det rör sig om allvarlig brottslighet.

Infiltratörer från polisen kan vara en form av provokativ åtgärd, där en person på uppdrag av polisen agerar med påhittad identitet för att få tillgång till en annars sluten, kriminell värld.

Beslut om att vidta provokativa åtgärder i en brottsutredning ska alltid fattas av åklagare.

Källa: Åklagarmyndigheten

Inrikes

Åtalad advokat frias från stämpling till mord

Advokaten som åtalats misstänkt för två fall av stämpling till mord frias av tingsrätten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Advokaten åtalades för att vid två tillfällen ha beställt och planerat ett mord på sin exhustrus sambo.
Tingsrätten friar dock advokaten från anklagelsen, men han döms till fyra månaders fängelse för en rad andra brott.

Även en medåtalad man, som var misstänkt för delaktighet i ett fall av stämpling till mord, frias.

Enligt tingsrätten är det styrkt att advokaten haft en kontakt med mannen för att beställa ett mord och att de båda har diskuterat i meddelanden att exhustruns sambo ska mördas, men det räcker inte till en fällande dom.

Bristande bevisning

Den medåtalade har sagt att han aldrig haft för avsikt att ta kontakt med några andra personer för att utföra mordet och att han aldrig tänkt göra något som kunde leda till att mannen skulle mördas, skriver rätten i ett pressmeddelande.

"För straffbarhet för stämpling krävs också att faran för att brottet fullbordas inte är ringa. Det finns ingen bevisning som motsäger den medtilltalades uppgifter att han inte har gjort något mer än att delta i konversationen och att han aldrig har haft för avsikt att gå vidare. Eftersom allt som i den här delen läggs advokaten till last har gått via den medtilltalade har det inte funnits någon fara för att brottet fullbordas", säger rättens ordförande om varför de båda frias.

I det andra fallet av misstänkt stämpling till mord ska advokaten, som nekar till brott, försökt få tre personer att mörda mannen. En av dessa män har hörts i rätten och har medgett att han blivit tillfrågad, men nekar till att han skulle ha gått med på utföra brottet.

Döms för andra brott

Inte heller de betalningar som advokaten ska ha gjort till bankkonton som tillhör de tre personerna räcker som bevis, skriver rätten och friar mannen även i det fallet.

Advokaten frias även för två fall av misshandel, men han döms för vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri samt en del andra trafikbrott. Påföljden blir fyra månaders fängelse.

Inrikes

En man anhållen efter misstänkt mordförsök

Polisen utreder en förmodad knivskärning i Lidköping som mordförsök. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern vårdas på sjukhus med allvarliga stickskador efter en knivskärning i Lidköping sent på onsdagskvällen.

En jämnårig man togs in till förhör under natten och har därefter anhållits av åklagare misstänkt för inblandning i händelsen, skriver P4 Skaraborg. En förundersökning gällande försök till mord är inledd. Ärendet utreds av sektionen för grova brott. Fler förhör med den anhållne mannen kommer att hållas under torsdagen.

Larmet kom till polisen strax efter klockan 23 på onsdagskvällen. En man kom med bil till sjukhuset med stickskador i bröstet och ansiktet.

– Det var en privatperson som körde in honom, säger polisens vakthavande befäl Göran Carlbom.

Enligt polisen är mannen allvarligt skadad men hans tillstånd var under torsdagsmorgonen stabilt. Den förmodade brottsplatsen har spärrats av och en teknisk undersökning görs under torsdagen.

Inrikes

Fängelse för kvinna som tog sitt barn till IS

Tingsrätten dömde kvinnan till tre års fängelse. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kvinnan som tog sin två-åriga son till Syrien och IS dömdes till tre års fängelse av tingsrätten. På torsdagen fastställde hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättens dom.

I sin dom ansluter sig hovrätten i alla delar till tingsrättens bedömningar.

Kvinnan uppger att hon reste till till Syrien 2014 som en kort avvikelse från resrutten under en semester i Turkiet, något som Lunds tingsrätt inte trodde på.

Hänsynslöst

Tingsrätten hävdade i stället att det är bevisat, genom vittnesmål och Facebookinlägg, att kvinnan hade för avsikt att flytta till Syrien.

Lunds tingsrätt ansåg i sin dom att kvinnan borde ha förstått att redan när hon reste in i Syrien, fanns en uppenbar risk att hon inte skulle ha möjlighet att ta sig tillbaka till Sverige under överskådlig tid. Tingsrätten påpekade att kvinnan handlade hänsynslöst när pojken, som undanhölls från sin pappa, hamnade mitt i terrororganisationens centrum i Syrien.

Kvinnan nekar till brottet och hävdar att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll. Hon förklarar resan till Syrien med att hon vill se om bilden av livet i det så kallade kalifatet stämde då hon var nybliven muslim.

André Spång/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Inrikes

Man hittad död i badsjö

En man som skulle ta ett kvällsbad har hittats död i en sjö strax norr om Göteborg. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes

En man har hittats död i Surtesjön, norr om Göteborg.

Mannen skulle ta ett kvällsdopp i sjön på onsdagskvällen. Anhöriga slog larm när han saknades på morgonen, och en räddningsinsats inleddes.

– Han har hittats av dykare, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen, till Göteborgs-Posten.

Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet.

Inrikes

Nytt identitetsnummer föreslås

Hårdare regler ska stoppa fusk och brottslighet i folkbokföringen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Id-kontrollen skärps för personer som flyttar till Sverige och ett nytt identitetsnummer införs.
Det är nya förslag för att stoppa fusk och brottslighet kopplat till folkbokföringen.

Finansminister Magdalena Andersson tar i dag emot en utredning om hur fusket i folkbokföringen ska minska, och hur systemet för samordningsnummer ska bli säkrare.

– Brister i folkbokföringen får stora konsekvenser både för enskilda men också för samhället i stort, säger Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Med nya förslag vill man stoppa fusk och brottslighet.

I dag beräknas 195 000 personer vara felaktigt folkbokförda på fel adress.

Utredaren Karin Almgren föreslår bland annat skärpt id-kontroll för personer som flyttar till Sverige och att ett nytt identitetsnummer införs, som komplement till samordningsnumret.

Nytt identitetsnummer

Ett identitetsnummer ska kunna tilldelas om personen inställt sig personligen hos Skatteverket och styrkt sin identitet. I samband med detta ska personens biometriska uppgifter, exempelvis fingeravtryck och ansiktsbild, kunna kontrolleras.

Enligt Magdalena Andersson ska det nya identitetsnumret ses som ett "mellansteg" mellan ett samordningsnummer och ett personnummer.

För att komma åt fusket inom folkbokföringen föreslår utredaren bland annat att Skatteverket ska kunna göra kontrollbesök i hemmet som en första åtgärd. I dag får kontrollbesök ske först när alla andra åtgärder är uttömda, vilket i praktiken innebär att de som kontrollen berör redan blivit förvarnade, säger Karin Almgren.

– Vi föreslår däremot inga tvångsåtgärder. Öppnar man inte kan Skatteverket inte tvinga sig in i bostaden, säger Karin Almgren.

Förslagen välkomnas

Magdalena Andersson välkomnar förslagen men vill inte uttala sig om huruvida hon tror att de kommer att lösa problemen.

– Det ska naturligtvis bli spännande att höra vad remissinstanserna har för synpunkter, säger hon.

Utredningen tillsattes hösten 2019 och uppdraget var att identifiera brister som utnyttjas av kriminella och mindre nogräknade för att begå brott mot välfärdssystemen.

Uppgifterna som finns i folkbokföringen om var folk bor tas som en sanning av myndigheter, men det är relativt lätt för en person att lämna fel uppgift om var han eller hon bor, att använda flera identiteter eller att helt enkelt skriva sig i någon annans bostad, utan att personen som bor där vet om det.

Fusk känt länge

Fusk med samordningsnummer har varit känt sedan länge, och tidigare i våras presenterade regeringen en proposition med skärpta regler. Bland annat ska Skatteverket kunna avaktivera samordningsnummer som är äldre än fem år eller har tilldelats en person med falsk identitet.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Förslagen i korthet

Skärpta krav på identitetskontroller vid flytt till Sverige. Bland annat ska en persons biometriska uppgifter kunna kontrolleras.

En ny identitetsbeteckning införs – identitetsnumret. Ett identitetsnummer ska kunna tilldelas om personen inställt sig personligen hos Skatteverket och styrkt sin identitet.

Skatteverket får utökade möjligheter att vidta effektiva åtgärder när fel i folkbokföringsdatabasen misstänks eller upptäcks.

Det föreslås också flera ändringar beträffande samordningsnummer, bland annat ska asylsökande och personer som beviljas arbetstillstånd tilldelas samordningsnummer.

Utredningen föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2023.

Källa: Regeringskansliet

Inrikes

Äldre inte längre lika oroliga för covid-19

Äldres oro för covid-19 har minskat. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Andelen 70-84-åringar som oroar sig för att bli allvarligt sjuka i covid har minskat betydligt sedan i höstas, uppger Folkhälsomyndigheten.

De som uppger att de känner sig "mycket oroliga" har minskat från 15 procent i november till sex procent i maj. Andelen som känner sig "lite oroliga" har sjunkit från 72 till 57 procent under samma tid.

"Det är glädjande att oron minskar bland äldre personer. Två förklaringar är säkert att så många i den åldersgruppen nu är vaccinerade mot covid-19 och att smittspridningen minskat i samhället", säger Hillevi Busch, utredare på enheten för psykisk hälsa och suicidprevention på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Omkring 3 000 personer har svarat i Folkhälsomyndighetens undersökningar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL